Προς το περιεχόμενο

Ενοικιασεις και μεσιτες

Γιάννης Platano

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αυτο που δεν γνωριζω, ειναι το εξης: Αν υπογραφει η αποκλειστικοτητα με τον μεσιτη, εχεις εσυ δικαιωμα ως ιδιοκτητης να βρεις ενοικιαστη μονος σου; Εννοειται οτι μιλαω για ενοικιαστη με τον οποιο δε σε εφερε σε επαφη καποιος μεσιτης. Αν ναι, ειλικρινα δεν καταλαβαινω το λογο που σας ενοχλει η αποκλειστικοτητα στον μεσιτη. Αν οχι, οκ ειναι νταβατζιλικι απο την πλευρα των μεσιτων.

Όχι δεν έχεις το δικαίωμα, αυτό το νόημα έχει η αποκλειστική σύμβαση.

Αν παρόλα αυτά βρεις τον ενοικιαστή μόνος σου, πρέπει να πληρώσεις στο μεσίτη τη μισή από τη συμφωνημένη αμοιβή συν όποιες δαπάνες έκανε ο μεσίτης για την προβολή του ακινήτου.

Οτι δεν βρισκεις ευκολα σπιτι προς ενοικιαση vfm.

Εξαρτάται τι εννοείς ως value for money. Αν τα τριάρια πχ σε μια συγκεκριμένη περιοχή πιάνουν 300€ και εσύ ψάχνεις να βρεις κάποιο με 250 ή 220€, φυσικά και δεν θα βρεις εύκολα. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 543
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Αυτο που δεν γνωριζω, ειναι το εξης: Αν υπογραφει η αποκλειστικοτητα με τον μεσιτη, εχεις εσυ δικαιωμα ως ιδιοκτητης να βρεις ενοικιαστη μονος σου; Εννοειται οτι μιλαω για ενοικιαστη με τον οποιο δε σε εφερε σε επαφη καποιος μεσιτης. Αν ναι, ειλικρινα δεν καταλαβαινω το λογο που σας ενοχλει η αποκλειστικοτητα στον μεσιτη. Αν οχι, οκ ειναι νταβατζιλικι απο την πλευρα των μεσιτων.

Στις ενοικιάσεις συμβαίνει σπάνια. Αντίθετα, στις πωλήσεις είναι αρκετά συνηθισμένο πια το μοντέλο αυτό. Και όχι, δεν είναι νταβατζιλίκι, το αντίθετο, έχω εξηγήσει τους λόγους και τις παθογένειες της "απλής" εντολής και για ποιο λόγο η αποκλειστική δουλεύει τόσο πολύ έξω. Ρωτήστε τους αγοραστές τι προτιμούν. 15 αγγελίες από 15 διαφορετικά γραφεία για το ίδιο ακίνητο ή μια αγγελία από ένα γραφείο (ή τον ιδιοκτήτη, αν αποφασίσει να το τρέξει μόνος);

Τυχαίο παράδειγμα που μόλις βρήκα. Καλοπούλητο το "καμμένο" πια ακίνητο στον ιδιοκτήτη, λογικά είναι και υπερτιμημένο, αλλά σιγά μην ασχοληθεί κανείς να του το πει.  :-D Τελικά η τιμή είναι 118.000, 120.000 ή 123.000; Είναι του 72 ή του 73; Αυτά βλέπουν οι αγοραστές και πουλάμε τις αποκλειστικές σαν ζεστά ψωμάκια, ειδικά όταν δεν παίρνουμε μεσιτικά από αυτούς!

NZnJ2M7.png

qKCnvSx.png

Στις ενοικιάσεις συμβαίνει σπάνια. Αντίθετα, στις πωλήσεις είναι αρκετά συνηθισμένο πια το μοντέλο αυτό. Και όχι, δεν είναι νταβατζιλίκι, το αντίθετο, έχω εξηγήσει τους λόγους και τις παθογένειες της "απλής" εντολής και για ποιο λόγο η αποκλειστική δουλεύει τόσο πολύ έξω. Ρωτήστε τους αγοραστές τι προτιμούν. 15 αγγελίες από 15 διαφορετικά γραφεία για το ίδιο ακίνητο ή μια αγγελία από ένα γραφείο (ή τον ιδιοκτήτη, αν αποφασίσει να το τρέξει μόνος);

Τυχαίο παράδειγμα που μόλις βρήκα. Καλοπούλητο το "καμμένο" πια ακίνητο στον ιδιοκτήτη, λογικά είναι και υπερτιμημένο, αλλά σιγά μην ασχοληθεί κανείς να του το πει.  :-D Τελικά η τιμή είναι 118.000, 120.000 ή 123.000; Είναι του 72 ή του 73; Αυτά βλέπουν οι αγοραστές και πουλάμε τις αποκλειστικές σαν ζεστά ψωμάκια, ειδικά όταν δεν παίρνουμε μεσιτικά από αυτούς!

Ο πωλητής δεν θα προτιμούσε 15 διαφορετικά γραφεία όμως;

Ο πωλητής δεν θα προτιμούσε 15 διαφορετικά γραφεία όμως;

Όχι, γιατί αυτοί δεν έχουν 15 διαφορετικούς αγοραστές όπως εκείνος νομίζει και γιατί ξέρεις τι λένε για όπου λαλούν πολλοί κοκόροι. Μόνο αθέμιτο ανταγωνισμό δημιουργείς έτσι, ο ένας σκίζει τα πωλητήρια του άλλου κλπ.

NZnJ2M7.png

qKCnvSx.png

Οκ για πωλησεις ισως να ειναι πολυ πιο λογικο να δωσεις αποκλειστικη σε μεσιτη, αλλα και παλι εχει να κανει με το μεσιτη. Διοτι θεωρω εξισου ευκολο να στο καψει και μεσιτης αν ειναι αμπαλος και ασχετος με το αντικειμενο και ψαχνει απλως το ευκαιριακο κερδος ως αλεξιπτωτιστης στο χωρο (κι εχει πολλους). Βαζω στοιχημα οτι απο το screenshot σου οι περισσοτεροι ανηκουν σε αυτην ακριβως την κατηγορια.

Οποτε αν δεν ξερεις σε τι μεσιτη πας (πχ να ασχοληθει να κυνηγησει νομικα περιπτωσεις σαν του screenshot), καλυτερα να μην πας ποτε, η γνωμη μου.

Δηλαδή η αποκλειστικοτητα πέρα από τον μεσιτη ποιον άλλο διευκολύνει;

Απλά ο μεσίτης σε αυτή την περίπτωση σε δένει χειδοποδαρα.

Κατά τα άλλα τίποτα διαφιρετικο. Αγγελία με ανακρίβειες με παροχές που δεν υπάρχουν άλλα "έτσι του τα είχε πει ο ιδιοκτήτης", λάθος χρονολογία κατασκευής αλλά "έτσι του είχε πει ο ιδιοκτήτης", και πάντα μα πάντα πρόκειται για μοναδική ευκαιρία και μοναδική τιμή.

Η αποκλειστική εντολή εξυπηρετεί μόνο τον μεσιτη. Οι δε μεσίτες εξυπηρετούν μόνο τον εαυτό τους κ κανέναν άλλο. Και μάλιστα δεν ασχολούνται ούτε με τα βασικά.

Έστω ότι αποφασίζεις εν τέλει να αγοράσεις το ακίνητο και στην πορεία αποδεικνυεται ότι το ακινήτο δεν είναι καθαρό ή έχει οποιοδήποτε πρόβλημα και απευθυνθείς στον μεσιτη, τότε σου απαντάει ότι δεν μπορούσε να ξέρει μιας κ δεν μπορεί να γίνει αδιακριτος. Κατά τα άλλα εσένα μια χαρά σε ρωτάει πόσα έχεις και αν τα έχεις σε μετρητά ή στην τράπεζα.

Βρωμοπαρασιτα κ τίποτα παραπάνω

Στο παρελθόν έχω συνεργαστεί αρκετές φορές με μεσίτες και έχω συμπεράνει ότι δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό. Το μόνο που κάνουν είναι να ανεβάζουν τα ακίνητα σε site αγγελιών, ορισμένες φορές με λανθασμένα στοιχεία λόγω δικής τους απροσεξίας.

Οκ για πωλησεις ισως να ειναι πολυ πιο λογικο να δωσεις αποκλειστικη σε μεσιτη, αλλα και παλι εχει να κανει με το μεσιτη. Διοτι θεωρω εξισου ευκολο να στο καψει και μεσιτης αν ειναι αμπαλος και ασχετος με το αντικειμενο και ψαχνει απλως το ευκαιριακο κερδος ως αλεξιπτωτιστης στο χωρο (κι εχει πολλους). Βαζω στοιχημα οτι απο το screenshot σου οι περισσοτεροι ανηκουν σε αυτην ακριβως την κατηγορια.

Οποτε αν δεν ξερεις σε τι μεσιτη πας (πχ να ασχοληθει να κυνηγησει νομικα περιπτωσεις σαν του screenshot), καλυτερα να μην πας ποτε, η γνωμη μου.

Φυσικά και μπορείς να την πατήσεις, μήπως δεν μπορείς να την πατήσεις από κακό δικηγόρο; Πρόσεξε. Υπάρχουν κάποιες δικλείδες ασφαλείας σε μεγάλες εταιρείες, αλλά και ενέργειες για τις οποίες μπορείς να δεσμεύσεις το μεσίτη, βάζοντάς τες στο συμφωνητικό. Πχ στη δική μου, αν σου τάξω πράγματα και δεν τα κάνω, με καταγγέλλεις στα κεντρικά. Στις 3 καταγγελίες έφυγα. Τόσο απλά. Μάντεψε ποιες δεσμεύσεις για τους μεσίτες περιγράφονται στις απλές εντολές. Σωστά, καμία! Στην τελική, εννοείται πως η αποκλειστική εξυπηρετεί ΠΡΩΤΑ το μεσίτη, γιατί του δημιουργεί κίνητρο και ενθουσιασμό να εργαστεί. Εγώ αν πούλαγα, θα ήθελα ένα μεσίτη με κίνητρο και ενθουσιασμό για το ακίνητό μου. Να με προσέξει βρε παιδί μου. Μπορείς να σκεφτείς άλλο τρόπο να κάνεις ένα μεσίτη να σε προσέξει περισσότερο από τους άλλους; Να φέρνει τους αγοραστές πρώτα σε εσένα; Να πειστεί να κάνει κάτι παραπάνω από μια αγγελία στο xe.gr και το Σπιτόγατο; Εγώ δε ξέρω. Στις αποκλειστικές, λοιπόν, βάζω πωλητήρια ανά 15 ημέρες, μοιράζω door to door flyers του ακινήτου ανά μήνα, δίνω δωρεάν πιστοποιητικό ενεργειακής και βεβαίωση αυθαιρέτων (μέσα στην τιμή) και άλλα πολλά. Τα κάνω στις απλές; Όχι, θα ήμουν μαλάκας να δίνω έστω και 1€ για όλες τις απλές και να μου τα πουλάνε άλλοι μεσίτες ή ο ιδιοκτήτης.

Οι μεσίτες(οι νόμιμοι τουλάχιστον) δεν σου δείχνουν το σπίτι αν δεν υπογράψεις την εντολή που τους διασφαλίζει.

Απαντω σε εσενα και στο φιλο απο κατω που συμφωνει. Το αν ειναι νομιμος η παρανομος δεν εχει σχεση με το τι σου ζηταει να υπογραψεις. Ουτε υπαρχει νομος που σε υποχρεωνει. Ουτε μου εχει τυχει να μου ζητησουν να υπογραψω, να αρνηθω και να μου πουν δεν σου δειχνω το σπιτι. Οπως ελεγε και ο πατερας μου το πουλι και την υπογραφη.

Πραγματικα αναζητω τον ανοητο μεσιτη που θα πει σε πελατη, πρεπει να υπογραψεις για να δεις το σπιτι. Δεν μπορω να φανταστω πιο γρηγορο τροπο να χασεις πελατη. Μπορει να σου ζητησει το ονομα, γιατι πρεπει και αυτος να δειξει στο αφεντικο και στον ιδιοκτητη οτι δουλευει, αλλα υπογραφη για δεσμευση απλα μου φαινεται το πιο ερασιτεχνικο πραγμα για επαγγελματια μεσιτη.

Οπως και να εχει ελευθερη αγορα σημαινει οτι ακομα και να σου ζητησει υπογραφη να το δεις, απλα λες οχι.

Να το πω αλλιως. Ο μοναδικος τροπος να δουλεψει το συστημα μεσιτεια ειναι ο μεσιτης να ξερει οτι θα πληρωθει και να ξερει απο ποιον. Το λογικο ειναι ο μεσιτης να πληρωθει απο αυτον που συνεργαζεται, οποιος και αν ειναι αυτος. Εαν ο μεσιτης καταφερει να παρει 2 προμηθειες, ειναι αρπαχτη και μπραβο για την τσεπη του αλλα οπως και εμεις ετσι και αυτος το ξερει οτι ειναι αρπαχτη και σε καμια περιπτωση δεν θα το διακινδυνευσει.

Μολις τωρα πηρα τηλεφωνο για σπιτι, απαντησε μια κυρια φωναζοντας 'Ελα Πηνελοπη μου'. Απαντησα οτι παιρνω τηλεφωνο για το σπιτι και ειπα τον κωδικο. Απαντηση; Δυστυχως τωρα περπαταω ( οχι οδηγω!) και ο κωδικος δεν μου λεει κατι. Βλεπω οτι με πηρατε απο σταθερο και ισως να μην σας βρω, στειλτε μου ενα SMS.

Και ρωταω εσας ρε αλανια. Εαν σας εσκαγε τηλεφωνο απο γκομενακι που θελατε να απαυτωσετε, θα καταφερνατε να γραψετε το τηλεφωνο της και 10 λεξεις που θα σας ελεγε; Εγω σιγουρα ναι.

Αυτη λοιπον ισως μου ζητησει να υπογραψω (και το λεω αυτο γιατι μολις ειδα την αγγελια απο ιδιωτη με σημειωση ' δεν διδεται αμοιβη σε μεσιτες'. Αλλα μετα απο αυτη την αντιμετωπιση απο την κυρια αυτη δεν θα επαιρνα ουτε ινσουλινη αν ημουν διαβητικος.

Για να κανουμε και ενα recap λοιπον.

Ελευθερη αγορα σημαινει ζηταει και πληρωνει ο καθενας οτι θελει. Δεν υπαρχει νομος να καλυπτει τον μεσιτη αυτοματα για μεσιτικη αμοιβη. Σε καμια περιπτωση μη πατε να δειτε σπιτι και δεν ειστε ξεκαθαροι οτι δεν θα πληρωσετε μεσιτικη αμοιβη. Το να δειτε σπιτι απο το μεσιτη και να πατε στον ιδιοκτητη μετα ειναι χοντραδα. Δες το σπιτι, στειλει προσφορα στον μεσιτη γραπτως και αν σας κανει τον δυσκολο για την αμοιβη του παρολο που ειστε ξεκαθαροι, πατε στον ιδιοκτητη και του λετε 'το θελω, ο μεσιτης ζηταει απο μενα λεφτα'. Εαν σας κανει και ο ιδιοκτητης το δυσκολο (γιατι δεν θελεινα πληρωσει το μεσιτη του), φανταστειτε ποσο δυσκολος θα ειναι οταν χαλασουν τα πατζουρια η ο θερμοσιφωνας. Οποτε δεν το κλεινετε. Δεν χαθηκε ο κοσμος, θα βρειτε αλλο.

Τελος για τον φιλο που σχολιασε τον αριθμο των σπιτιων. Δεν ειναι οτι ειδα απλως 60, ειναι οτι κανενα ανεξαρτητως τιμης δεν ηταν σπιτι. Ειδα μεζονετες 150 μ2 με μικρο σαλονι. Ειδα μονοκατοικια που ηταν σε αγγελια 800 ευρω και μου ζητησαν 990 γιατι εχουν κανει λαθος στην αγγελια. Ειδα σπιτι που δεν βαζει ο ιδιοκτητης τεντες γιατι εχει αερα. Ειδα σπιτι που μπαινοντας με ρωτησε ο ιδιοκτητης αν θα κατσω πολυ ωρα γιατι πρεπει να φυγει (με ραντεβου φυσικα). Ειδα σπιτι διπλοκατοικια που ο κατω οροφος (αδερφη της ιδιοκτητριας) μου ανακοινωσε οτι ειμαι τυχερος γιατι τον κηπο ( στον οποιο ειχε τα επιπλα της την ψησταρια και γενικα εδινε εντυπωση ιδιοκτητου και οχι κοινοχρηστου) θα τον συντηρει αυτη αλλα το ασανσερ θα το συντηρω εγω (1ος αυτη 2ος εγω) γιατι ετσι ειναι δικαιο. Ειδα σπιτι στο Γερακα που η ιδιοκτητρια ηθελε να ειμαστε προσεκτικοι στο παρκινγ στο γκαραζ για να χωραει η μηχανη της (ενω ξεκαθαρα δεν χωραγε) και να αναλαβουμε τα εξοδα για τον βοθρο (γιατι αυτη δεν χεζει προφανως). Ειδα σπιτι σε αγγελια με 2 θεσεις γκαραζ που τελικα εγιναν καμια γιατι ελα μωρε εχει στη γειτονια πολυ χωρο.

Φυσικά και μπορείς να την πατήσεις, μήπως δεν μπορείς να την πατήσεις από κακό δικηγόρο; Πρόσεξε. Υπάρχουν κάποιες δικλείδες ασφαλείας σε μεγάλες εταιρείες, αλλά και ενέργειες για τις οποίες μπορείς να δεσμεύσεις το μεσίτη, βάζοντάς τες στο συμφωνητικό. Πχ στη δική μου, αν σου τάξω πράγματα και δεν τα κάνω, με καταγγέλλεις στα κεντρικά. Στις 3 καταγγελίες έφυγα. Τόσο απλά. Μάντεψε ποιες δεσμεύσεις για τους μεσίτες περιγράφονται στις απλές εντολές. Σωστά, καμία! Στην τελική, εννοείται πως η αποκλειστική εξυπηρετεί ΠΡΩΤΑ το μεσίτη, γιατί του δημιουργεί κίνητρο και ενθουσιασμό να εργαστεί. Εγώ αν πούλαγα, θα ήθελα ένα μεσίτη με κίνητρο και ενθουσιασμό για το ακίνητό μου. Να με προσέξει βρε παιδί μου. Μπορείς να σκεφτείς άλλο τρόπο να κάνεις ένα μεσίτη να σε προσέξει περισσότερο από τους άλλους; Να φέρνει τους αγοραστές πρώτα σε εσένα; Να πειστεί να κάνει κάτι παραπάνω από μια αγγελία στο xe.gr και το Σπιτόγατο; Εγώ δε ξέρω. Στις αποκλειστικές, λοιπόν, βάζω πωλητήρια ανά 15 ημέρες, μοιράζω door to door flyers του ακινήτου ανά μήνα, δίνω δωρεάν πιστοποιητικό ενεργειακής και βεβαίωση αυθαιρέτων (μέσα στην τιμή) και άλλα πολλά. Τα κάνω στις απλές; Όχι, θα ήμουν μαλάκας να δίνω έστω και 1€ για όλες τις απλές και να μου τα πουλάνε άλλοι μεσίτες ή ο ιδιοκτήτης.

Αγαπητε εαν θελεις κινητρο να κανεις αυτη τη δουλεια, περα απο το να βγαλεις λεφτα, δεν κανεις για αυτη τη δουλεια. Κανεις για δουλεια με σταθερο μισθο-αυτο θα ειναι το κινητρο σου. Τωρα τα υπολοιπα που αναφερεις ειναι λεπτομερειες της δουλειας και δεν μπορω να κρινω. Εχω απορια ομως, σε καποιον που πουλαει το ακινητο του σε μια περιοχη, τα φλαιερς που τα μοιραζεις; Στην ιδια περιοχη; Εαν μιλαμε για επαγγελματικο ακινητο, δωρο-αδωρο, ποιος εχει μαγαζι η ακινητο 10 χρονια σε μια περιοχη και δεν τον ξερουν; Τελος καλο θα ηταν να καταλαβεις τι σημαινει δωρεαν και τι σημαινει μεσα στην τιμη. Δινεις δωρεαν κατι που πρεπει να γινει, κοστιζει ελαχιστα και ειναι και μεσα στην τιμη;

Μια υποσημειωση, στην αποκλειστικοτητα οπως το λετε, υπαρχει χρονικο οριο; Δηλαδη υπογραφω εγω και αν πεθανω ειναι δεσμευμενα και τα παιδια μου; Πολυ φοβαμαι οτι η αποκλειστικοτητα ειναι νομικα τουλαχιστον αμφιβολη. Οπως ξαναειπα, ειμαι ναυλομεσιτης και στη δικη μας τη δουλεια εαν γινει η μαλακια η το bypass θα φτασει καθε φορα η υποθεση στα δικαστηρια γιατι δεν ειναι για 100 ευρο ειναι για εκατομμυρια.. Τα χαρτια που υπογραφουμε ειναι ενα και μονο. Το ναυλοσυμφωνο. Ειναι αυτονοητο οτι προμηθεια θα παρουμε απο τη μια μερια γιατι αυτους αντιπροσωπευουμε. Ειναι νομικα αδυνατο να εκπροσωπεις 2 αντικρουομενα συμφεροντα. Και ας μη ξεχναμε οτι στο πολιτισμενο κοσμο προμηθεια πληρωνει ο ιδιοκτητης (εκτος εαν ο ενοικιαστης ζητησει απο τον μεσιτη να ψαξει για σπιτι, στην οποια περιπτωση ο μεσιτης θα κανονισει τα παντα, ακομα και το να παρει τον ενοικιαστη με το αυτοκινητο και να τον παει να δει το σπιτι). Οι ελληνικες πρωτοτυπιες συνηθως ειναι κουτοπονηρες λαμογιες για αρπαχτες. 

Αποψη μου ειναι οτι πλεον με το ιντερνετ δεν υπαρχει λογος για μεσιτες, ειδικα τοσους πολλους και η αγορα αντεχει μονο εξειδικευμενους. Πιστευω οτι στην διαρκεια της ζωης μας (ειμαι 38) θα δουμε το επαγγελμα του μεσιτη να παιρνει τη θεση του στο χρονοντουλαπο της ιστοριας πλαι στους καρεκλαδες.

Δεν ειναι παρανομο ουτε και ανηθικο αυτο που κανουν. Ισα ισα θα ελεγε κανεις οτι σε διευκολυνουν αλλα ειναι παντα στη διακριτικη σου ευχερεια να τους απομακρυνεις (αν και δεν βλεπω το λογο ειδικα για την πλευρα του ιδιοκτητη). Οπως κι εκανες αποτι καταλαβαινω.

Αντιθετως, ειναι σιγουρα παρανομο να σε φερνει ο μεσιτης σε επαφη με εναν πελατη και στη συνεχεια να συνενοειστε μεταξυ σας για το σπιτι, κανοντας στην μπαντα τον μεσιτη για να γλυτωσετε τις αμοιβες για τις υπηρεσιες του που νομιμα του οφειλετε. Γιαυτο υπογραφεται και αποκλειστικοτητα πριν ο μεσιτης δειξει το σπιτι σε πελατη.

Κατα τ'αλλα θα συμφωνησω με ενα ποστ που γραφτηκε παραπανω και αναφερει οτι πλεον μεσιτης μπορει να γινει κι ενας αμορφωτος αγραμματος και αστοιχειωτος βοσκος με μηδενικη πειρα κι εξειδικευση στο επαγγελμα. Ειναι κατι αντιστοιχο με τους "ασφαλιστικους συμβουλους" ή τους "συμβουλους πωλησεων-πωλητες".

Αγαπητε εαν ο μεσιτης βαλει σε αγγελια ακινητο χωρις να του το εχει δωσει ο ιδιοκτητης ειναι και ανηθικο και παρανομο.-

Τελος υπαρχει ονομα για τον ανθρωπο που κανει μια δουλεια που δεν χρειαζεται καμια μορφωση και εξιδεικευση. Λεγεται 'ανειδικευτος εργατης' και το γεγονος οτι αυτος μπορει να κανει τον μεσιτη δειχνει κατα ποσο υπαρχει πραγματικη αναγκη για μεσιτες στην αγορα.

Δυστυχώς έχεις μια τρομερά λάθος αντίληψη και νοοτροπία και παρασέρνεις και τον κόσμο στο ίδιο λούκι που τον οδηγούν και τα media, στο ότι δε γίνονται πράξεις, καθόλου!

Το ότι οι πράξεις έχουν μειωθεί δραματικά είναι μια πραγματικότητα, αλλά ταυτόχρονα και μια τεράστια δικαιολογία. Οι 10.000 πράξεις είναι υπεραρκετές για ένα σοβαρό γραφείο για να επιβιώσει. Πόσες πράξεις χρειάζεται ένας μεσίτης για να ζήσει; 10 το χρόνο; Δε θέλει παραπάνω. 10 στις 10.000 πράξεις. Και ένα γραφείο 10 ατόμων; 10χ10=100. 100 πράξεις στις 10.000 για να βγάζουν και οι 10 συνεργάτες από ένα καλό εισόδημα το χρόνο. Do the math. Μιλάμε για το 0,1% των συνολικών πράξεων στη χώρα για έναν μεσίτη... Η κρίση είναι μια δικαιολογία. ΤΩΡΑ μας χρειάζεται ο κόσμος, διαφορετικά, όταν η αγορά είναι στα πάνω της, μπορούν να πουλήσουν και μόνοι τους, δε μας έχουν ανάγκη!

Τα γραφεία, λοιπόν, κλείνουν γιατί η κρίση βγάζει στην επιφάνεια τα προβλήματα του συστήματος. Υπάρχουν και άλλοι που παρά την κρίση, αυξάνουν το τζίρο και τα κέρδη τους και αν δεν το είχα δει, για να το πω καλύτερα, αν δεν το είχα βιώσει, δεν θα επέμενα!  :-)

Το ότι αντιδράς τόσο πολύ στην αποκλειστικότητα, μόνο μια εξήγηση έχει. Το ότι είσαι παλιός μεσίτης που έχει δουλέψει μόνο με απλές εντολές και σου είναι δυσάρεστο να παραδεχθείς ότι δεν ήταν "σωστός" (δε σου αρέσει το σωστός, το κάνω δεν ήταν ο βέλτιστος, ο καλύτερος, βάλε ό,τι θες) ο τρόπος με τον οποίο είχες μάθει να δουλεύεις. Προσωπικά δε με ενδιαφέρει να σε πείσω, κανένα επιχείρημα δε μπορεί να σε πείσει γιατί δε θες να πεισθείς, η αντίδρασή σου έχει καθαρά ψυχολογικά αίτια, εντελώς ανθρώπινο, κατά τη γνώμη μου.

Είναι κάτι που έχω συναντήσει μόνο σε παλιούς μεσίτες οι οποίοι έτυχαν να βρεθούν στη θέση πωλητή. Δε γουστάρουν την αποκλειστικότητα με τίποτα, δεν αναγνωρίζουν κανένα της "συν".. Η διεθνής πραγματικότητα, όμως, σε διαψεύδει. Η αποκλειστική ανάθεση (exclusive agency) είναι η πλέον συνήθης στο εξωτερικό. Και δεν μιλάμε για Αμερική αλλά και για ευρωπαϊκές χώρες, για ευρωπαϊκές χώρες του Νότου, μάλιστα. Καμία διαφορά με την Ελλάδα -κρίση εδώ, κρίση και εκεί- και είναι θέμα χρόνου να καθιερωθεί και εδώ, είτε το θέλουν ορισμένοι, είτε όχι.

Είπαμε τους λόγους μια, δυο φορές, τέλος. Νομίζω ότι ασχολήθηκα αρκετά με το θέμα... Καλό απόγευμα.

Αγαπητε η αγορα αυτορυθμιζεται. Εαν κλεινουν γραφεια ειναι γιατι δεν τα χρειαζεται η αγορα.

Νομίζω ότι είπα τί κανω. Στις πωλήσεις, ένα χρόνο και βάλε, δουλεύω (και όλο το γραφείο) χωρίς μεσιτική αμοιβή από τον αγοραστή, ο ιδιοκτήτης επιβαρύνεται και το 2% του αγοραστή (σύνολο 4% ή 3,5 ή 3, ανάλογα την περίπτωση), εκτός ελαχίστων περιπτώσεων που δε συμφωνεί. Ψιλά γράμματα για ορισμένους εδώ μέσα, είμαι σίγουρος ότι θα απορούν πώς το αποδέχονται να πληρώσουν 4% αντί για 2% (hint: απουσία μεσιτικής αμοιβής=περισσότεροι ενδιαφερόμενοι=περισσότερες προσφορές=υψηλότερες προσφορές). Φυσικά οι αγοραστές το βλέπουν με πολύ θετικό μάτι. Δε μας υποχρέωσε κανείς, δεν άλλαξε ο νόμος, το κάναμε μόνοι μας μετά από αρκετά συνέδρια σε Ελλάδα και εξωτερικό και πολλές συζητήσεις και σε πληροφορώ ότι δεν ήταν καθόλου εύκολο γιατί τους πρώτους μήνες είχαμε αρκετές αντιρρήσεις.

Στις ενοικιάσεις δεν το έχουμε πετύχει ακόμα, βλέπεις, δεν είναι μόνο στο χέρι μας. Ήδη ακούμε αρκετές μ@λακίες από "συναδέλφους" που λένε "μην πάτε σε αυτούς γιατί ζητάνε 4%, ελάτε σε εμάς που παίρνουμε μόνο 2" (ξεχνούν βέβαια να αναφέρουν ότι ζητάνε άλλα τόσα από τους αγοραστές). Προχθές πελάτισσα μου ανέφερε ότι μεσιτικό γραφείο της ζήτησε 6% αμοιβή, αγοράστρια είναι, δεν πουλάει. Go figure!

Μπορεις να αναφερεις καποια απο τα πολλα συνεδρια που εγιναν στην Ελλαδα και στο εξωτερικο και ισως αν θελεις σε ποια ησουν εσυ προσωπικα η καποιος απο το γραφειο σου; Το μονο που εχετε καταφερει μονοι σας, εαν εισαι μεσιτης φυσικα, ειναι το καθεστως ανομιας που εκμεταλλευοσασταν τοσα χρονια να ειναι και η ταφοπλακα σας. Ισως στα συνεδρια θα επρεπε να βρειτε πως θα πιεζατε το κρατος να νομοθετησει. Πριν απο το ιντερνετ, γιατι τωρα ειναι αργα. Απλα θα σου πω οτι οπως βλεπεις κανενας δεν εχει θετικη αποψη για τους μεσιτες ακινητων στη συζητηση μας. Αυτο και μονο ειναι καμπανακι.

Μπορει καποιος απο τους φιλους που ισως ειναι μεσιτης να ανεβασει μια κοπια αποκλειστικης καθως και να αναφερει ποιος νομος προστατευει τους μεσιτες αποκλειστικα με χρηση εντολης (φυσικα θα χρειαστει και η εντολη);

Το αν ειναι νομιμος η παρανομος δεν εχει σχεση με το τι σου ζηταει να υπογραψεις. Ουτε υπαρχει νομος που σε υποχρεωνει. Ουτε μου εχει τυχει να μου ζητησουν να υπογραψω, να αρνηθω και να μου πουν δεν σου δειχνω το σπιτι

Φίλε μου τα περισσότερα από αυτά που γράφεις είναι μπούρδες. Δεν πρόκειται να κάτσω να σου απαντήσω σε όλα, θα περιοριστώ σε αυτό στα bold μια και είναι το μόνο σχετικό στα δικά μου γραπτά που έκανες quote.

Πρώτα από όλα μόνο ένας νόμιμος μεσίτης σε βάζει να υπογράψεις χαρτί, αν είναι παράνομος δεν μπαίνει στον κόπο γιατί πολύ απλά οποιοδήποτε χαρτί δεν θα έχει καμία νομική υπόσταση.

Επίσης ο καθένας που χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες ενός μεσίτη χωρίς να υπογράψει τίποτα, όταν έρθει η στιγμή να τον πληρώσει μπορεί να του πει "τσίμπα ένα @". Επειδή οι μεσίτες το ξέρουν πολύ καλά αυτό, με το καλημέρα σου πετάνε στα μούτρα την εντολή. Δεν χάνουν "πελάτες" έτσι, τα λαμόγια χάνουν, κάτι που ούτως ή άλλως είναι ζητούμενο, τέτοιους "πελάτες" κανείς δεν τους θέλει.

Quoted posts 2013. :P

Το κλασσικό είναι πάντα στη μόδα :P

Ακόμα επίκαιρο είναι το θέμα.

Φίλε μου τα περισσότερα από αυτά που γράφεις είναι μπούρδες. Δεν πρόκειται να κάτσω να σου απαντήσω σε όλα, θα περιοριστώ σε αυτό στα bold μια και είναι το μόνο σχετικό στα δικά μου γραπτά που έκανες quote.

Πρώτα από όλα μόνο ένας νόμιμος μεσίτης σε βάζει να υπογράψεις χαρτί, αν είναι παράνομος δεν μπαίνει στον κόπο γιατί πολύ απλά οποιοδήποτε χαρτί δεν θα έχει καμία νομική υπόσταση.

Επίσης ο καθένας που χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες ενός μεσίτη χωρίς να υπογράψει τίποτα, όταν έρθει η στιγμή να τον πληρώσει μπορεί να του πει "τσίμπα ένα @". Επειδή οι μεσίτες το ξέρουν πολύ καλά αυτό, με το καλημέρα σου πετάνε στα μούτρα την εντολή. Δεν χάνουν "πελάτες" έτσι, τα λαμόγια χάνουν, κάτι που ούτως ή άλλως είναι ζητούμενο, τέτοιους "πελάτες" κανείς δεν τους θέλει.

Το κλασσικό είναι πάντα στη μόδα :P

Ακόμα επίκαιρο είναι το θέμα.

Το ξαναλεω για να το καταλαβουν οι υπολοιποι, οχι εσυ που εισαι μεσιτης.

Δεν εχει σχεση με το αν ειναι νομιμος η παρανομος το χαρτι που θα σου ζητησει να υπογραψεις. Προφανως δεν εχεις ιδεα απο οτιδηποτε νομικο, πιθανοτατα ουτε καν εχεις διαβασει τι βαζεις να υπογραψουν τα υποψηφια θυματα που αποκαλεις - και πολυ σωστα - πελατες. Εαν νομιζεις οτι υπογραφωντας ενα χαρτι εχει αυτοματα νομικη υποσταση τοτε οτι ξερεις απο νομικα τα εχεις δει στην τηλεοραση. Σε προκαλω τοσο να αναρτησεις την εντολη οσο και να καταρριψεις τα οσα σου προσαπτω.

Τωρα το ποιος ειναι λαμογιο το αφηνω να κρεμεται. Και το ποιος λεει μπουρδες. Οποιος εχει επιχειρηματα τα παραθετει. Οποιος δεν εχει, προσβαλει.

Παιδια οποιος ψαχνει στη Πατρα ακινητο να μιλησει με το παιδι, φαινεται επαγγελματιας και σωστος. Δεν ξερει μονο αν σηκωνει το τηλεφωνο εαν δεν υπογραψετε πρωτα το πρωτοτοκο σας για τις υπηρεσιες που σας προσφερει.

Φίλε tsizkeik, χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης ή οτιδήποτε τέτοιο, αφού κι εσύ μεσίτης είσαι όπως έγραψες (απλά σε άλλο αντικείμενο) γιατί τα έχεις βάλει τόσο πολύ με τους μεσίτες ακινήτων;! Πιστεύω εσύ ειδικά θα έπρεπε να καταλαβαίνεις τη θέση τους και τη δουλειά τους!

Μια υποσημειωση, στην αποκλειστικοτητα οπως το λετε, υπαρχει χρονικο οριο;

8 μήνες max + παράταση 4 μηνών μονομερώς από τον πωλητή. Σύνολο 12 μήνες max.

Γιατι δεν κανουν σωστα τη δουλεια τους με αποτελεσμα να επιβαρυνουν τη δικη μου θεση τωρα που χρειαστηκα να βρω σπιτι. Και γιατι την αδικια και την παρανομια και την ανηθικοτητα πρεπει να την πολεμαμε παντου και παντα. Εγω ζιο εαν εκανα η προτεινα να κανω αυτα που κανει ο κυριος αυτος ο νομιμος και ηθικος θα επαιρνα απολυτηριο μαζι με μερικους μηνες φυλακη ετσι για να στρωσω χαρακτηρα. Σε ποιο κλαδο πες μου εσυ, μπορεις να πεις ελευθερα οτι αντιπροσωπευεις καποιον με τον οποιο δεν εχεις σχεση; Μπορεις εσυ πχ να πεις στον κο Νυχτα με τα Αστερια οτι αντιπροσωπευεις τον Ρουβα και μολις σου πει με ενδιαφερει να παρεις τον Ρουβα τηλεφωνο να του πεις ελα σου βρηκα δουλεια; Μπορεις εσυ να πας στον ΟΗΕ να πεις αντιπροσωπευω σιτοπαραγωγους στην Αργεντινη, ελα να σου πουλησω σταρι για τους πεινασμενους στην Αφρικη επειδη εχεις ενα μπαρμπα στο Μπουενο Αιρες; Και σα να μη φτανει αυτο βγαινει ο κυριος αυτος και αλλοι δυο-τρεις που η δεν εχουν απαντησει ακομα η ειναι στο ταμειο ανεργειας να λενε οτι ειναι νομιμο και ηθικο να καβαλανε την περιουσια καποιου και οτι πρεπει να πουμε και ευχαριστω. Και παραμυθια για συνεδρια στο εξωτερικο και οτι προσπαθουν να μειωσουν την προμηθεια να βοηθησουν στον κοσμο. Που βρωμαει η ανασα τους απο την πεινα και γινονται πιο κολλιτσιδες απο ρεμορα σε καρχαρια. Και φαντασου οτι γυρω μας ειναι χιλιαδες αυτοι, για σπιτια, για ασφαλειες, στις πωλησεις (προσοχη στις εγγυησεις απλες και προσθετες). Δηλαδη μιλαμε για μια ολοκληρη βιομηχανια που βγαζει τυπακια που προσπαθουν να εκμεταλευθουν την απειρια η την απροσεξια καποιων. Τι αλλο να σου πω, εδω ειπα σε μεσιτη που μου δικαιολογηθηκε οτι δεν ειχε δει το σπιτι γιατι ειναι φιλου (δηλαδη φιλε δεν θελεις προμηθεια σωστα; φιλικα πραγματα) 'δε νομιζω οτι ηταν η καλυτερη κινηση να με φερεις να δω σπιτι που δεν εχεις τσεκαρει' και αυτος προσπαθουσε να με πεισει να αναλαβει να μου βρει σπιτι. Πιανεις δηλαδη μεθυσμενο οδηγο και σου προτεινει να οδηγησει αυτος το περιπολικο.

8 μήνες max + παράταση 4 μηνών μονομερώς από τον πωλητή. Σύνολο 12 μήνες max.

μαλιστα, μηπως υπαρχει δειγμα να δω το wording παρακαλω;

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...