giteart Δημοσ. 28 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2013 Κατ αρχήν δηλώνω πως είμαι άσχετος με προγραμματισμό και υπολογιστες. Απλα επειδή πριν μερικές μέρες μου είπε ένας φίλος μου πως υπάρχουν προγραμματάκια που μπορώ να εγκαταστήσω πχ τον firefox στη μνήμη ram του υπολογιστή. έτσι ώστε να ανοίγει πολύ πιο γρήγορα ακόμα και από ssd. Kαι επειδή έχω προμηθευτεί μπόλικη ραμ λόγω μιας προσφοράς το σκέφτομαι. Το θέμα μου όμως είναι τώρα το εξής. Εαν μπορεί να κάνει κανείς το αντίστροφο. Δηλαδή να αφιερώσει ένα partition(νομίζω ετσι λέγεται) από τον SSD του ώστε να το χτησιμοποιεί ο υπολογιστής σαν ram. Yπάρχει τέτοιος αλγόριθμος που να κάνει κάτι τετοιο? Και αν όχι νομίζω θα μέτραγε πολύ κάποιος να έφτιαχνε κάτι τέτοιο Για πείτε απόψεις...
lexmark Δημοσ. 28 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2013 Δεν έχει σχέση με προγραμματισμό. Αυτό που λες είναι η εικονική μνήμη ή το χαρακτηριστικό readyboost. Τι θες να κάνεις ακριβώς, ποιο είναι το λειτουργικό σου και τι υπολογιστή έχεις;
giteart Δημοσ. 28 Μαρτίου 2013 Μέλος Δημοσ. 28 Μαρτίου 2013 Αυτο που θέλω να κάνω δηλαδή αφορά έναν παλίο υπολογιστή που έχω με ddr2 και 2gb ram, σκέφτομαι, υπάρχει πρόγραμμα ώστε να αυξήσω την μνήμη ραμ παιρνοντας από το σκήρό δίσκο?
άδικος Δημοσ. 28 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2013 Δε χρειάζεσαι κάποιο πρόγραμμα. Όλα τα λειτουργικά διαθέτουν την επιλογή αυτή (και ίσως ήδη τη χρησιμοποιείς). ...ποιο είναι το λειτουργικό σου...
giteart Δημοσ. 28 Μαρτίου 2013 Μέλος Δημοσ. 28 Μαρτίου 2013 A δηάδή γίνεται αυτόματα από μόνο του? Σε ένα πολύ παλίο laptop που έχω (με windows XP) δεν την παλευει μια στο να παίζει βιντεο hd στο youtube. Για το full hd ουτε λογος να γινεται. δεν ξέρω τι επεξεργαστη έχει αλλα φανταζομαι κάτι αντάξιο της 512mb Ram μνήμης που έχει. Έχω την υποψία ότι του λείπεται μνήμη για αυτό και κολλάει και χάνει όχι απλά frames αλλά δεπτερόλεπτα ολόκληρα. Δηλαδή για να συνοψίσουμε, όταν το pc αρχίζει και φουλάρει τη μνήμη ram τότε από μόνος του χρησιμοποιεί μέρος του σκληρού δίσκου σαν μνήμη ραμ για να ανταπεξέλθει? Το αρνητικό φαντάζομαι είναι οτι ειναι αργής ταχύτητας μνήμη αυτή αλλιώς δε θα χρειαζόμασταν να αγοραζαμε πανάκριβες ραμ σωστα?
άδικος Δημοσ. 28 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2013 Ναι έτσι είναι όπως το λες. Στην περίπτωσή σου εκτός από την μνήμη παίζει και ρόλο η κάρτα γραφικών για το θέμα που αναφέρεις. Αλλά ναι διψάει για μνήμη. Λογικά αν δεν είχες ήδη εικονική μνήμη η εφαρμογή που θα αναζητούσε παραπάνω από τη διαθέσιμη θα κράσαρε. http://www.microsoft.com/resources/documentation/windows/xp/all/proddocs/en-us/sysdm_advancd_perform_change_vmpagefile.mspx?mfr=true 1
defacer Δημοσ. 28 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2013 Το παλιό laptop που έχεις απλά δεν έχει αρκετή ιπποδύναμη για να αποσυμπιέσει το HD βίντεο σε πραγματικό χρόνο, δε φταίει η μνήμη (ή η έλλειψη αυτής). Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γι' αυτό. Πολύ χοντρικά μιλώντας, η ταχύτητα ενός SSD στη μεταφορά δεδομένων είναι 100.000 φορές μικρότερη από αυτή της RAM. 2
lexmark Δημοσ. 28 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2013 A δηάδή γίνεται αυτόματα από μόνο του? Σε ένα πολύ παλίο laptop που έχω (με windows XP) δεν την παλευει μια στο να παίζει βιντεο hd στο youtube. Για το full hd ουτε λογος να γινεται. δεν ξέρω τι επεξεργαστη έχει αλλα φανταζομαι κάτι αντάξιο της 512mb Ram μνήμης που έχει. Έχω την υποψία ότι του λείπεται μνήμη για αυτό και κολλάει και χάνει όχι απλά frames αλλά δεπτερόλεπτα ολόκληρα. Δηλαδή για να συνοψίσουμε, όταν το pc αρχίζει και φουλάρει τη μνήμη ram τότε από μόνος του χρησιμοποιεί μέρος του σκληρού δίσκου σαν μνήμη ραμ για να ανταπεξέλθει? Το αρνητικό φαντάζομαι είναι οτι ειναι αργής ταχύτητας μνήμη αυτή αλλιώς δε θα χρειαζόμασταν να αγοραζαμε πανάκριβες ραμ σωστα? Εκεί θες να παίξεις HD; Αν κατάλαβα καλά για τι laptop μιλάς (10ετίας τουλάχιστον) τότε είναι θαύμα που παίζει ακόμα και τις απλές, πόσο μάλλον HD! Γνώμη μου, πέταξε του ένα linux πάνω να μπορείς, τουλάχιστον, να το χρησιμοποιείς, χωρίς να σου σπάει στα νεύρα, στις βασικές εργασίες internet και γραφείου και κοίτα αλλού για HD ταινίες. Το παλιό laptop που έχεις απλά δεν έχει αρκετή ιπποδύναμη για να αποσυμπιέσει το HD βίντεο σε πραγματικό χρόνο, δε φταίει η μνήμη (ή η έλλειψη αυτής). Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γι' αυτό. Πολύ χοντρικά μιλώντας, η ταχύτητα ενός SSD στη μεταφορά δεδομένων είναι 100.000 φορές μικρότερη από αυτή της RAM. Βασικά, χονδρικά μιλώντας και από όσο θυμάμαι, η χρήση της RAM για να τρέξεις από εκεί ένα πρόγραμμα, ενώ έχεις μηχανικό δίσκο, σου κόβει περίπου το 50% του χρόνου εκτέλεσης σε σχέση με τον μηχανικό δίσκο. Πλησιάζει αρκετά τις ταχύτητες ενός ssd (δεν τις φτάνει βέβαια - θέλει ψωμί ακόμα για να το κάνει) αλλά αν σκεφτείς πόσο αργή είναι η εκτέλεση του προγράμματος από τον μηχανικό δίσκο, είναι μεγάλη η διαφορά - και το κέρδος, με την προϋπόθεση ότι έχεις αρκετή RAM να κάθεται (γιατί αν είναι να αγοράσεις για να κάνεις κάτι τέτοιο, προτιμώ να πάρεις απευθείας ssd). Αυτό όμως το είχα πετύχει σε μια παλιά μελέτη και δεν γνωρίζω τι ισχύει τώρα.
defacer Δημοσ. 28 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 28 Μαρτίου 2013 Βασικά, χονδρικά μιλώντας και από όσο θυμάμαι, η χρήση της RAM για να τρέξεις από εκεί ένα πρόγραμμα, ενώ έχεις μηχανικό δίσκο, σου κόβει περίπου το 50% του χρόνου εκτέλεσης σε σχέση με τον μηχανικό δίσκο. Προσωπικά δεν καταλαβαίνω απολύτως καθόλου τι σημαίνει αυτό. Χρειάζεται πολύ περισσότερη τεχνική λεπτομέρεια για να έχει κάποιο νόημα. Τελείως ενδεικτικά: ποιός είναι ο "χρόνος εκτέλεσης"? Ποιανού προγράμματος? Με τι είδους είσοδο? Υπο ποιές συνθήκες? Όλα τα προγράμματα όταν εκτελούνται βρίσκονται στη RAM (κατά κάποιο ποσοστό σίγουρα μεγαλύτερο του 0%), τι σημαίνει "σε σχέση με τον μηχανικό δίσκο"?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα