Apoll Δημοσ. 26 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2013 23 χρόνια ασχολούμαι με τον προγραμματισμό. 17 επαγγελματικά. Προγραμματισμός είναι 90% καλλιτεχνική έμπνευση, ταλέντο και 10% γνώση κάποιας γλώσσας και τεχνολογίας. Και εκεί είναι η βασική διαφορά που χωρίζει του coders από τους developers. Όσοι λένε ταλέντο "δεν υπάρχει", θα παραθέσω το εξής παράδειγμα. 20 χρόνια συνέχεια προσπαθώ να μάθω μπουζούκι. Αλλά μάταια. Άλλοι με το που το ακουμπάνε για πρώτη φορά, βγάζουν ύμνους. Αντίθετα χρειάστηκα λιγότερο από μία εβδομάδα προσπάθεια, πριν πέντε χρόνια, για να σχεδιάζω σε χαρτί με λεπτομέρεια και ακρίβεια ό,τι παρατηρώ. Το οποίο με βοήθησε στο να σχεδιάζω από πίνακες και φωτογραφίες τα gallery από πλοία. Και αμέσως μετά να κάνω τα ξυλόγλυπτα για τα ξύλινα καράβια που φτιάχνω ως χόμπι. Ποιος εγώ, που ούτε μία ευθεία γραμμή δεν μπορούσα να τραβήξω με το μολύβι. 1
mvaggel Δημοσ. 26 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2013 Το ταλέντο βοηθάει να καταλάβεις/καταφέρεις κάποια πράγματα πιο γρήγορα/εύκολα από το "μέσο όρο". Αν δε δουλέψεις/ασχοληθείς δε θα σε βοηθήσει πουθενά. Σα να έχεις μια ferrari αλλά να την οδηγείς μια φορά το 6μηνο. Θα πας όπου πας και με το φιατάκι. Επίσης σε βοηθάει όταν οι "γνώσεις" δεν αρκούν για να λύσεις το πρόβλημα. Αφού λοιπόν έχεις τις γνώσεις που όμως δεν σε οδηγούν στη λύση, το "ταλέντο" θα σε βοηθήσει να τις χρησιμοποιήσεις "ανορθόδοξα" ώστε να πετύχεις αυτό που θέλεις. Σε σχέση με προηγούμενο παράδειγμα, αν δεις τη guernica, μπορεί να πεις πως τη ζωγράφησε παιδάκι του δημοτικού. Αν το ψάξεις περισσότερο, θα καταλάβεις το μεγαλείο που κρύβεται στα παραμορφωμένα κεφάλια και ενδεχομένως δεν θα μπορούσε να απεικονιστεί με "φωτορεαλιστικό" πίνακα. Ενδεχομένως βέβαια, να είναι δυο διαφορετικά ταλέντα, το πρώτο "αντιληψης", το δεύτερο "προσαρμοστηκότητας", αλλά και τα δύο, αν δουλέψεις, σε κάνουν "καλύτερο" προγραμματιστή 1
defacer Δημοσ. 26 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2013 Μια παραλλαγή αυτών που ήδη είπαν τα παιδιά παραπάνω. Προσωπικά μοντελοποιώ το "ταλέντο" ως εξής: κάθε άνθρωπος έχει ένα τρέχον επίπεδο (skill) και ένα ταβάνι στο πόσο ψηλά μπορεί να ανεβάσει το επίπεδό του (potential). Προφανώς από τη στιγμή που έχω να παίξω χρόνια μπάσκετ το skill μου είναι πολύ χαμηλότερο από το potential μου, αλλά επίσης προφανώς όσο και να προσπαθήσω ποτέ δε θα γίνω MJ -- το potential μου είναι πολύ χαμηλότερο από το δικό του. Το ταλέντο λοιπόν κάνει δύο πράγματα: α) σου επιτρέπει να αυξήσεις το skill πιο γρήγορα από άλλους που έχουν "λιγότερο" (σα να έχεις ένα μόνιμο buff +x% experience gained) και β) σου ανεβάζει το potential (μεγαλύτερο level cap). Το θέμα είναι πως κανένα από τα δύο παραπάνω πράγματα δεν αυξάνει από μόνο του το skill, γι' αυτό χρειάζεται δουλειά, δουλειά και δουλειά. Αν έχεις το ταλέντο αλλά δεν κάνεις τη δουλειά τότε απλά δε θα φτάσεις ποτέ το potential σου. Και είναι κρίμα όταν συμβαίνει αυτό, γιατί οι άνθρωποι που το έχουν φαίνονται (μερικές φορές η διαφορά με τους άλλους είναι χαοτική, το έχω δει σε πολλούς χώρους από πρώτο χέρι). Εν κατακλείδι, το ταλέντο είναι ένα φανταστικό πράγμα και επίσης είναι απαραίτητο για να φτάσεις στα μεγαλύτερα ύψη δόξας. Αλλά για μας τους υπόλοιπους, ή για έναν άνθρωπο που διαλέξαμε στην τύχη, κάτι άλλο είναι αυτό που θα κάνει τεράστια διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα: το λεγόμενο work ethic. Όπως είπε και ο Edison, success is 10% inspiration and 90% perspiration. 3
migf1 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2013 Να συμπληρώσω στο ποστ του φίλου mvaggel (btw, χρόνια πολλά αν το νικ σου αντιστοιχεί όντως σε Βαγγέλη) πως κατά τη γνώμη μου η κλίση από μόνη της (ή το ταλέντο) είναι άχρηστη αφενός αν δεν διαγνωστεί κι αφετέρου αν δεν καλλιεργηθεί. Είναι θετικό σημείο εκκίνησης, αλλά ακόμα και αν καλλιεργηθεί παίζει ρόλο πως και από ποιούς καλλιεργείται καθοδηγείται, υπό ποιες συνθήκες δηλαδή. Έχω συμπεράνει δηλαδή πως σε πολύ μεγάλο βαθμό μπορεί να αναπληρωθεί από δουλειά και από εμπειρία. Εννοείται πως αν συγκρίνουμε 2 ανθρώπους υπό ακριβώς ίδιες συνθήκες και πορεία, τότε αυτός που έχει περισσότερη κλίση ως προς το όποιο αντικείμενο εξετάζουμε υπερτερεί. Στη ζωή όμως οι ίδιες συνθήκες αποτελούν εξαίρεση. Ακραίο παράδειγμα, επίτηδες για να δώσει έμφαση σε αυτό που προσπαθώ να πω: Ένας λιγότερο ταλαντούχος αλλά μελετηρός (μεθοδικός, επίμονος, κλπ) που έχει ας πούμε την δυνατότητα μετά το λύκειο να σπουδάσει σε κορυφαίο πανεπιστήμιο της επιστήμης, κι από εκεί να διοχετευθεί ας πούμε για 1η του δουλειά σε χώρα κι εταιρεία που ηγείται της αγοράς, είναι μακράν πιο ολοκληρωμένος και με μακράν καλύτερη τρέχουσα και μετέπειτα προοπτική από κάποιον ταλαντούχο με τον οποίον ξεκίνησαν μαζί, αλλά ο ταλαντούχος δεν είχε ας πούμε την οικονομική δυνατότητα, την τύχη, την καθοδήγηση, ή ότι άλλο να βρεθεί έγκαιρα (ή και καθόλου) σε αντίστοιχους οργανισμούς (εκπαιδευτικούς ή/και επαγγελματικούς). Ενδεχομένως μακροπρόθεσμα ο ταλαντούχος και υπό κάποιες άλλες προϋποθέσεις (που σίγουρα περιλαμβάνουν σκληρή δουελια) να καταφέρει να αναστρέψει το ντισαβαντάζ αλλά πιθανότατα θα είναι αργά. Προφανώς αν αντιστρέψουμε τους όρους του παραπάνω ακραίου παραδείγματος, η διαφορά μεταξύ του περισσότερο ταλαντούχου θα είναι χαώδης έναντι του λιγότερο ταλαντούχου και πιθανότατα (έως σίγουρα) μη αναστρέψιμη ούτε καν μακροπρόθεσμα, αλλά αυτό που θέλω να πω είναι πως η κλιση (το ταλέντο) από μόνο του δεν λέει και πολλά πράγματα, διότι η ζωή δεν εξελίσσεται ας πούμε μέσα σε αποστειρωμένη γυάλα με τεχνητά ιδανικές συνθήκες για όλους. Η κλίση αποτελεί έναν μόνον παράγοντα από τους πολλούς που συντελούν στο να επιτύχει κανείς. Το ιδανικό είναι να συνδυάζει κάποιος όλα τα απραίτητα προσόντα (συγκυρίας συμπεριλαμβανομένης) αλλά κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά σπάνιο σε πραγματικές συνθήκες. Όπως σε όλες τις δουλειές έτσι κι εδώ, η σκληρή δουλειά και κατ'επέκταση η συσσώρευση εμπειριών συνήθως αναπληρώνει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τυχόν άλλες έλλείψεις, από ότι το αρχικό ταλέντο. Κι αυτό διότι η σκληρή δουλειά αποτελεί στάση ζωής, το ταλέντο όχι. Ταλέντο + σκληρή δουλειά + συγκυρία είναι killer combo, αλλά πόσο συχνά είναι εφικτό να συναντηθούν όλα αυτά; Επίσης, το ταλέντο και την συγκυρία δεν μπορούμε ούτε να τα μετρήσουμε, ούτε να τα προβλέψουμε, μάλλον ούτε καν να τα ελέγξουμε (οκ, αν είσαι π.χ. Γερμανία στην Ευρωπαική Ένωση, ή ξέρω γω Microsoft τη δεκαετί του '90 ή π.χ. Google την δεκαετία του '00/'10 μπορείς σε μεγάλο βαθμό να τα δημιουργήσεις τεχνητά και να τα επιβάλλεις, αλλά αυτό είναι αλλουνού παπά Ευαγγέλιο ) .
ZAKKWYLDE Δημοσ. 26 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2013 Όσοι λένε ταλέντο "δεν υπάρχει", θα παραθέσω το εξής παράδειγμα. 20 χρόνια συνέχεια προσπαθώ να μάθω μπουζούκι. Αλλά μάταια. Άλλοι με το που το ακουμπάνε για πρώτη φορά, βγάζουν ύμνους. Αντίθετα χρειάστηκα λιγότερο από μία εβδομάδα προσπάθεια, πριν πέντε χρόνια, για να σχεδιάζω σε χαρτί με λεπτομέρεια και ακρίβεια ό,τι παρατηρώ. Το οποίο με βοήθησε στο να σχεδιάζω από πίνακες και φωτογραφίες τα gallery από πλοία. Και αμέσως μετά να κάνω τα ξυλόγλυπτα για τα ξύλινα καράβια που φτιάχνω ως χόμπι. Ποιος εγώ, που ούτε μία ευθεία γραμμή δεν μπορούσα να τραβήξω με το μολύβι. Εδώ μπερδεύεις τη τεχνική με τη συνθετική ικανότητα και στις 2 περιπτώσεις. Είναι διαφορετικό να μάθεις την τεχνική του μπουζουκιού, και διαφορετικό να συνθέτεις ύμνους. Υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν την απίστευτη τεχνική αλλά δεν συνθέτουν. Υπάρχουν άτομα με μέτρια τεχνική που συνθέτουν πολυ καλά. Βέβαια η συνθετική ικανότητα προϋποθέτει πολύ καλές γνώσεις θεωρίας, πράγμα που εξηγεί γιατί πολλοί που εστιάζουν στη τεχνική και καθόλου στη θεωρία, τελικά δεν αποκτούν ποτέ συνθετική ικανότητα. Άρα ταλέντο απο το πουθενά δεν υπάρχει. ΟΚ, κάποιοι αντιλαμβάνονται καλύτερα τη θεωρία, κάποιοι έχουν φυσικές ικανότητες (π.χ. μακρυά και λεπτά δάκτυλα) και έχουν κάποιοι πλεονέκτημα στη τεχνική. Αλλά μέχρι εκεί. Ομοίως με τη ζωγραφική. Είναι άλλο να ζωγραφίζεις κάτι που βλέπεις μπροστά σου και άλλο να ζωγραφίσεις κάτι καθαρά απο τη φαντασία σου. Προφανώς και εκεί υπάρχει θεωρία και τεχνικές τις οποίες πρέπει πρώτα να μάθεις προκειμένου να μπορείς να εκφράσεις αυτά που έχεις στο μυαλό σου. Ενδεχομένως για κάποιους με συγκεκριμένο θεωρητικό υπόβαθρο να είναι ευκολότερος ο προγραμματισμός. π.χ. ο φιλόλογος μάλλον θα δυσκολευτεί λίγο περισσότερο απο τον μαθηματικό.
albNik Δημοσ. 26 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2013 Γενικά πιστεύω υπάρχουν δύο είδη ταλέντου στον προγραμμτισμό που είναι και είναι λίγο συγκρουόμενα. Ενα είδος είναι η ικανοτητα να σπάσεις μια εφαρμογή , ένα παιχνίδι, μια κρυπτογράφηση κλπ. Αυτό όντως μπορεί να το κανει ένας 15 χρονος και απαιτεί εξυπνάδα, φαντασία ,ενστικτο. Γενικά αυτούς τους αποκαλούμε ιδιοφυεις. Το άλλο είναι να φτιάξεις μια business εφαρμογή με x y z προδιαγραφές. Αυτό απαιτεί άλλες ικανοτητες όπως πειθαρχεία, μεθοδικότητα, υπευθυνότητα, εργατικότητα που τα συναντάμε σε μεγαλύτερες ηλικίες.
Timonkaipumpa Δημοσ. 26 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2013 Χμ... Νομίζω πως πρέπει να ορίσουμε τι είναι ταλέντο και τι όχι. Είναι ταλέντο η αφαιρετική σκέψη; Ή, καλύτερα, μπορεί να υπάρχει έμφυτη υπεροχή στην αφαιρετική σκέψη; Μπορεί το ίδιο να ισχύσει για την αλγοριθμική σκέψη; Για την συνθετική σκέψη; Εάν καταλήξουμε ότι υπάρχει ταλέντο στα παραπάνω, τότε θα συμφωνήσω ότι το ταλέντο είναι στοιχείο του προγραμματισμού. Εάν όχι, τότε νομίζω το αρχικό μου post είναι αυτό που θα βάλω τα "λεφτά" μου.
Alchemist` Δημοσ. 26 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2013 Χωρίς να έχω διαβάσει όλες τις απαντήσεις, θα πάω λίγο την κουβέντα προς άλλη κατεύθυνση, αλλά ξέρετε τι με στεναχωρεί εδώ πέρα? Ότι είμαστε σε ένα τεχνολογικό φόρουμ και δεν έχω δει (πέρα από σπάνιες περιπτώσεις) κάποιον να ξεκινάει ένα νήμα και να λέει "παιδιά ξεκίνησα ένα project", δημιούργησα κάτι και δουλεύω πάνω σε αυτό...Προσωπικά δεν έχω σπουδάσει προγραμματισμό, ούτε ξέρω αν έχω ταλέντο ή όχι και προφανώς δεν έχω διαβάσει αρκετά... Το ότι δεν διάβασα αρκετά είναι αποτέλεσμα του ότι κανένα βιβλίο δεν μου φάνηκε ενδιαφέρον και έχω πολλά από αυτά να σκονίζονται στην βιβλιοθήκη μου. Το μόνο που βρήκα ενδιαφέρον είναι να φτιάχνω το παιχνίδι μου, με υψηλούς στόχους, και να αρμενίζω ώρες στο google για να λύσω κάποιο κομμάτι του για το οποίο δεν γνωρίζω τίποτα... Η χαρά του να λειτουργεί επιτέλους ένας κώδικας, για κάτι που δεν έχεις ξανακάνει ποτέ, μετά από 2 ώρες είναι απερίγραπτη... Προσωπικά μόνο έτσι μαθαίνω...
gkastros Δημοσ. 26 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2013 ξερεις κανεις να πει τι ειναι ταλεντο? απο εκει πρεπει να ξεκινησει η κουβεντα... Τα ιδια πραγματα λετε σχεδον ολοι με ελαφρως διαφορετικους ορισμους της λεξης κλειδι... O Jordan ειχε τι δυνατοτητα να σκεφτετε και να εκτελει ενα κλικ ποιο γρηγορα απο τους υπολοιπους NBAers. Ταλεντο ειναι αυτο? Αν ναι, ειναι ταλεντο για το Μπασκετ? Αν τα ιδια qualities εφαρμοσθουν καπου αλλου ποιο το αποτελεσμα? Ο καθε ανθρωπος κατα τη γνωμη μου εχει ενα Set skills. Ο προγραμματισμος απαιτει αυτο που λεμε "Μαθηματικο μυαλο". Οπως και πολλες αλλες επιστημες ομως... Αρα το ταλεντο για τον προγραμματισμο = ταλεντο στα μαθηματικα = ταλεντο στον "λογικο" τροπο σκεψης. Απο την αλλη Μαθηματικο Μυαλο συνηθως συνεπαγετε ελλειψη συναισθηματικης νοημοσυνης. Το τελευταιο ειναι απαραιτητο προσον για διοικητικες θεσεις, ομαδικη εργασια κτλ...
AMIOX? Δημοσ. 26 Μαρτίου 2013 Μέλος Δημοσ. 26 Μαρτίου 2013 Όταν λέω ταλέντο εννοώ αυτο: το φυσικό χάρισμα, η πέραν του συνηθισμένου ικανότητα και επιδεξιότητα που παρουσιάζουν ορισμένα άτομα σε έναν τομέα, συχνά ήδη από τα πρώτα στάδια της ενασχόλησής τους με αυτόν. ο Μότσαρτ από πολύ μικρή ηλικία έδειξε ότι έχει ένα τεράστιο ταλέντο στη μουσική. http://el.wiktionary.org/wiki/ταλέντο Απο τι κατάλαβα οι μισοί λένε πως υπάρχει και οι άλλοι μισοί πως οχι. Πάντως εγω πιστέυω πως αυτή: ταλεντο στον προγραμματισμο = ταλεντο στα μαθηματικα η ισότητα ειναι false. Μπορεί να κάνω και λάθος.
ThomasSps Δημοσ. 27 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2013 Δεν θεωρώ ότι υπάρχει ταλέντο αλλά ίσως μια διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων. Βέβαια όπως και ο Edison έχει πει, ταλέντο είναι 1% μυαλό και 99% δουλειά. Δηλαδή το ότι μπορείς να γίνεις ένας καλός προγραμματιστής βασισμένος σε όσα ξέρεις και έχεις διαβάσει είναι γεγονός, αλλά έτσι δεν θα γίνεις ποτέ ένας καινοτόμος προγραμματιστής. Χρειάζεσαι αυτό το 1%.
ZAKKWYLDE Δημοσ. 27 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2013 Τελικά όμως κάποιοι μέτριοι προγραμματιστές έβγαλαν υπηρεσίες όπως Napster, Facebook, Twitter, Amazon, Craigslist, Paypal, Youtube, Pirate Bay αλλά και την Microsoft. Μόνο η Google είναι η εξαίρεση όπου όλη η δουλειά ήταν ο αλγόριθμός και όχι το επιχιερηματικό μοντέλο. Άρα τελικά και να υπάρχει ταλέντο, κατα πόσο καθορίζει την επιτυχία του καθενός;
nilosgr Δημοσ. 27 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2013 Τελικά όμως κάποιοι μέτριοι προγραμματιστές έβγαλαν υπηρεσίες όπως Napster, Facebook, Twitter, Amazon, Craigslist, Paypal, Youtube, Pirate Bay αλλά και την Microsoft. Μόνο η Google είναι η εξαίρεση όπου όλη η δουλειά ήταν ο αλγόριθμός και όχι το επιχιερηματικό μοντέλο. Άρα τελικά και να υπάρχει ταλέντο, κατα πόσο καθορίζει την επιτυχία του καθενός; Μπορεί να μην ήταν ταλέντα στον προγραμματισμό, αλλά ήταν ταλέντα άλλου. Είχαν κυριολεκτικά ιδέες οι οποίες άλλαξαν τον κόσμο 2
Star_Light Δημοσ. 27 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 27 Μαρτίου 2013 Αμα έχεις ευστοχες ιδεες και εισαι επιχειρηματικο μυαλο σαν τον Jobs τοτε ο προγραμματισμος ειναι το τελευταιο που σε απασχολει.... αμα ξερεις οτι θα πετυχεις παιρνεις ενα δανειάκι και πληρωνεις τους καλυτερους προγραμματιστες να σου κανουν την δουλεια. Απλα τα πραγματα Φυσικα ο προγραμματισμος βοηθαει τη σκεψη... και ειναι ενα πολυ ωραιο χομπι (βεβαια υπαρχουν και αλλα ωραια χομπι τα οποια εκτος απο την σκεψη βοηθουν και την εμφανιση και την υγεια κτλπ ). Επαγγελματικα δεν μπορω να κρινω γιατι δεν εχω δουλεψει αλλα μερικες εργασιες που εχω κανει με αμοιβη ειδα οτι ειναι πολυ απαιτητικο σαν επαγγελμα (κατι ψιλοεργασιες σε κατι φοιτητες). Θα μου πεις και τι δεν ειναι αμα θες λεφτα.... τα λεφτα δεν χαριζονται.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα