Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

486DX66 -> Pentium Overdrive (CPU που εμπαινε σε μητρικη 486) -> Pentium MMX 233 σε καινουρια μητρικη, -> AMD δε θυμαμαι ποιον με απειρα προβλημα με θερμοκρασιες -> Pentium 3 (δε θυμαμαι συχνοτητα) -> Pentium 4 νομιζω 1.3 -> Pentium 3.2 -> Dual Core E5300 -> i3 3220.

​ Συγκινηση.

Ετσι ετσι....

Κοιτωντας ακομη πιο πισω 386DX/40...πιο πισω 286/12Mhz - πιο πισω...amiges 1200 - 600 - 500+ - 500 - amstrad cpc 464 με την πρασινη οθονη...και τελος πισω στον πρωτο μου υπολογιστη atari 65XE! (1986) 12χρονος τοτε!

• Like 1
Δημοσ.

Ρε τι μου θυμίσατε τώρα...

386 είχαν οι γονείς μου για την δουλειά ,δούλευε σε dos και τα τελευταία χρόνια ζωής του πήρε τα windows 3.11 (κάπου έχω ακόμα της δισκέτες ,δεν ήταν πάνω από 10).

Μετά pendium 133 με win95 και τα μυαλά στα κάγκελα

Δημοσ.

Εγώ πάλι θυμάμαι τότε (στους πρώτους pentium) που η ψύκτρα ήταν άγνωστη έννοια και το ανεμηστήρι ήταν κολλημένο πάνω στον επεξεργαστή. Και το overclocking γινόταν με πειραματισμούς (μιας και το internet ήταν σπάνιο πράγμα) χρησιμοποιώντας κάτι διακοπτάκια πάνω στη μητρική...

Δημοσ.

Οι Pentium εμφανίστηκαν το 93 αλλά γίνανε προσιτοί στου απλούς καταναλωτές από το 95 και μετά. 

Οι Pentium βοήθησαν καθοριστηκά στην επανάσταση των multimedia  υπολογιστών. Ήταν το τέλειο ζευγάρι με τα επαναστατικά windows 95. Πολύ θα πουν πως υπήρχαν την πρώτη περίοδο και επεξεργαστές 486 DX4 στα 100 MHz , AMD και Cyrix με ανάλογες επιδόσεις την ίδια περίοδο. Και ότι οι multimedia εφαρμογές υπήρχαν από τους 486 και τα windows 3.11 . Στην μνήμη όμως του μέσου καταναλωτή κυριαρχούσαν οι Pentium, όχι άδικα.

Στην πράξη την περίοδο του 1995 εμφανίστηκαν και γίνανε προσιτές  για πρώτη φορά  τέσσερις δυνατότητες  που άλλαξαν την εικόνα των υπολογιστών σε όλους τους καταναλωτές. 

_ Οι Pentium επεξεργαστές σε αντίθεση με σχεδόν όλους του 486 πρόσφεραν μεγάλη ταχύτητα και άνεση στις multimedia εφαρμογές και παιχνίδια.

_ Τα windows 95  επέτρεπαν την εγκατάσταση hardware σχεδόν χωρίς καμία γνώση και εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τους Pentium σε αντίθεση με τα παρωχημένα για πολλά χρόνια windows 3.11

-Γύρω στο 95 τα CD drives γίνανε προσιτά. Θυμάμε εκείνη την εποχή πως οι πιο ακριβοί υπολογιστές είχαν 1 Gbyte σκληρό. Συνήθως οι περισσότεροι είχαν 500 Mbyte σκληρό. Τα CD-Rom πρόσφεραν σε εξαιρετικά χαμηλό κόστος 650 MByte. Έτη φωτός μακριά από τα 1.44 Mbyte των floppy disk  Όλοι μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε άφθονα δεδομένα με νόμιμο ή το πιθανότερο πειρατικό τρόπο.  Τόσο άφθονη χωρητικότητα μόνο οι Pentium επεξεργαστές και οι κλώνοι τους μπορούσαν να εκμεταλλευτούν.

_Εμφανίστηκαν οι πρώτες οικονομικές κάρτες γραφικών με αξιοπρεπείς 3D επεξεργαστές. Σε συνδυασμό με τους  γρήγορους Pentium και το Direct X των window s 95, οι υπολογιστές έγιναν παιχνιδομηχανές αντάξιες των δημοφιλών κόνσολων. Επιπλέον  το κόστος αγοράς παιχνιδιών ήταν πολύ μικρότερο από τα cartridge των Sega και Nintendo. Τις περισσότερες φορές <<ελάχιστο>> όσο ενός άγραφου CD-R .   

Ο συνδυασμός αυτών των τεσσάρων  δυνατοτήτων που έγιναν εφικτά με μικρό κόστος έφεραν την επανάσταση στους υπολογιστές. Το internet δεν απαιτούσε Pentium επεξεργαστές πριν την εξάπλωση του flash. 

Προσωπικά θεωρώ πως οι επεξεργαστές Pentium είναι συνώνυμοι λέξης multimedia.

• Like 1
Δημοσ.

εγώ άργησα μιας και είμαι 19 :P

ο πρώτος μου επεξεργαστής ήταν ένας pentium [email protected] με 2x256mb samsug ram και nvidia gpu,αργότερα έφαγε αναβαθμίσεις των 2GB μνήμης/ati 2600HD/και σκληρό 320GB IDE.

τα πρώτα μου παιχνίδια ήταν τα serious sam/duke nukem manhattan project/rollcage/nfs undrground και το beetle crazy cup. 

• Like 1
Δημοσ.

O pentium ηταν αρκετα πιο γρηγορς απο τον 486 στις ιδιες συχνοτητες. Απλως οι πρωτοι pentium δεν βγαινανε με υψηλες συχνοτητες λογω προβληματων υπερθερμανσης. Και καπου εκει αρχισαν να μπαινουν στο παιχνιδι τα ανεμιστηρακια και οι ψυκτρες.

Απ'οτι θυμαμαι, ενας pentium στα 60 ηταν σχεδον εφαμιλλος με εναν 486 στα 100

Οι core που αναφερει το αρθρο εμφανιστηκαν σαφως πριν το 2007. Αφου οι core 2 duo εμφανιστηκαν το καλοκαιρι του 2006. Οι πρωτοι core ειναι ουσιαστικα οι Pentium M που ειχαν τα laptop της εποχης και ηδη υπηρχαν

Δημοσ.

Μου κάνει εντυπώση πως μπορεί και παίζει μονη της τόσα χρόνια σε ενα τέτοιο τομέα!

Μπράβο τους πάντως!!!

Για τον λογο που σημερα εχουμε ολοι απο 10 μηχανηματα στο σπιτι ms & intel εβαλαν τους υπολογιστες στα σπιτια γιατι επενδυσανε σε κατι που δεν υπηρχε,

Καταφερανε να κανουν φτηνα τα μηχανηματα και οταν λεω φτηνα εννοω οτι μπορουσε καποιος με 2 μηνιατικα τοτε να αγορασει το pc σε σχεση με παλιοτερα που υπηρχαν μονο σε εταιριες,ουσιαστικα ανοιξαν εναν δρομο οπου τον ακολουθησαν ολοι και αυτον ο δρομος επεκτινεται συνεχεια με καινουργια δεδομενα και συσκευες και συνδιαζεται πλεον με την υπαρξη του ανθρωπου,

Τωρα γιατι ο ανταγωνισμος δυσκολευεται ειναι γιατι ειναι μια δυσκολη πολυ δυσκολη αγορα.Το να κατσει μια εταιρια να φτιαξει επεξεργαστες ειναι κατι που κοστιζει σε ερευνες και ανθρωπινο δυναμικο πολλα δις,

Μια καινουργια αρχιτεκτονικη επεξεργαστη δεν γινεται απο την μια μερα στην αλλη αλλα μετα απο χρονια γιατι ειναι ο εγκεφαλος ενος μηχανηματος και πρεπει να το κανεις να σκεφτεται και να πρατει και φυσικα να ειναι προσιτος..Επισης σκεψου το μεγεθος αυτου του επεξεργαστη δεν ειναι μια ντουλαπα αλλα ενα μικρο τσιπακι...

• Like 1
Δημοσ.

Αυτο που ηθελα και δεν απεκτησα απο τη γενια Pentium ηταν καποιο μοντελο της σειρας Tualatin, (Pentium 3).Οι οποιοι αν θυμαμαι καλα βαζανε κατω τους P4 Willamette.

Δημοσ.

386SX 33Mhz, 4mb ram, 80mb σκληρο δισκο (ακομα δουλευει..), MS-Dos 5.00, Windows 3.11...

Ωραίες εποχές, τότε αγόραζες υπολογιστή και γινόσουνα hacker θες δεν θες λόγο του τρόπου που λειτουργουσανε.. τώρα σου φορτώνουνε ενα ωραιο γραφικό περιβάλλον με φρου φρου και αρωματα και δεν εχεις ιδεα τι γινεται απο πίσω, οι περισσοτεροι δεν εχουν καν συνειδητοποιήσει οτι τα παντα ειναι αρχεία.

Θυμαμαι που στα 8 μου τον εφεραν οι γονεις μου κ μεχρι τα 11 ειχα μαθει ολο το msdos βιβλιο απο εξω φτιαχνοντας batch αρχεια. Τοτε δεν ειχα ιδεα τι ηταν ο προγραμματισμος, το ide, ο compiler, και ανοιγα την Basic νομιζοντας πως ειναι επεξεργαστης κειμενου και ειχε μεσα ετοιμα source codes, συγκεκριμενα θυμαμαι ενα με φιδακι, στο οποιο ειχα προσεξει πως οπου το κειμενο (κωδικας) ειχε 0 τοτε η πιστα στο φιδακι ειχε δρομο, και οπου ειχε 1 ειχε τοιχο, και αντικατεστησα τα 0 και 1 με δικα μου φτιαχνοντας δικες μου πιστες οι οποίες σχηματίζανε λέξεις  :P ημουν δεν ημουν 10.

τώρα αγοραζουμε υπολογιστη για να μπαινουμε facebook. δυστυχως ξερω πως υποτιθεται οτι η τεχνολογια ειναι για να μας διευκολυνει αλλα ειμαι πεπεισμενος πως οι νεες γενιες θα ειναι πολυ πιο ασχετες και επετε και συνεχεια..

Όσο για τον πρώτο pentium, ήταν ενας καλος λογος για να μπορεις να παιξεις το Quake τοτε θυμαμαι. Και η παιχνιδαρα Unreal που ηθελε Pentium II :P

• Like 2
Δημοσ.

Είναι μια τίμια σειρά, οικονομική και έχει καλές επιδόσεις γιατί ακόμα και σήμερα κάνει δουλειά...

Μονο που δεν ξεκινησε σαν οικονομική σειρά η ονομασια Pentium..Τελευταια έχει γινει οικονομική σειρα..

Θυμάμαι οταν ειχα εναν Amstrad 386 sx25 πωσ φαινόταν ο Pentium Μολις ειχε κυκλοφορησει (Και σαν επιδοσεις και σαν τιμη) .. Και εγω θα συμφωνησω με τους παραπάνω ότι παλιά ήταν μαγικές στιγμές. Εκανες κατι και μάθαινες απο αυτό ..Αν δε ψαχνοσουν ουτε ενα παιχνιδακι δεν επαιζες επειδή απλά δεν ειχες αρκετή βασική μνήμη (ελευθερα Kb από τα 640 kb της βασικής)..

Σημερα οι περισσότεροι απλώς δεν ενδιαφερονται να μάθουν το κάτι παραπάνω..

• Like 1
Δημοσ.

Βασικα δεν ξερω πως αναφερει η Extreme Tech οτι ο Pentium 3 ηταν ο πρωτος που "εκτοπισε" τους Cyrix και AMD γιατι ειναι παντελως λαθος.

Ο Cyrix ειχε ηδη βγει "knock out" απ´ τους Pentium MMX ενω αντιθετως η εποχη που η AMD περασε μπροστα ηταν με τους Athlon εναντια στους Pentium 3.

Να θυμισω και το πρωτο διασημο bug του Pentium 3 στα 1133MHz επειδη τον ειχε βγαλει βιαστηκα η Intel για να χτυπισει τον Athlon 1000MHz (η πρωτη CPU που εφτασε το GHz) και τον απεσυρε. Και γενικα η "μαχη" συνεχιστηκε με για αρκετο καιρο. Ενα αλλο παραδειγμα του ποσο ακομα και οι Pentium 4 ηταν πιο αργοι απ´ τους Athlon ειναι οτι ενας Athlon στα 1133MHz ηταν πιο γρηγορος απ´ τους πρωτους Pentium 4 στα 1400MHz.

Sent from my iPhone using Insomnia

• Like 3
Δημοσ.

_Εμφανίστηκαν οι πρώτες οικονομικές κάρτες γραφικών με αξιοπρεπείς 3D επεξεργαστές. Σε συνδυασμό με τους  γρήγορους Pentium και το Direct X των window s 95, οι υπολογιστές έγιναν παιχνιδομηχανές αντάξιες των δημοφιλών κόνσολων. Επιπλέον  το κόστος αγοράς παιχνιδιών ήταν πολύ μικρότερο από τα cartridge των Sega και Nintendo. Τις περισσότερες φορές <<ελάχιστο>> όσο ενός άγραφου CD-R .   

Που είσαι ρε voodoo να μας πάρεις τα μυαλά!!!

• Like 1
Δημοσ.

Pentium @75Mhz -> Pentium II @266Mhz -> Pentium III @500MHz -> Pentium III @866MHz -> Pentium 4 @1.7GHz -> Pentium 4 @3.2GHz -> Pentium D @3.2GHz

Τα θυμάμαι όλα. Πιστός intelας. Το πρώτο Pentium PC το πήρα το ΄95 με τα φρέσκα τότε Windows 95. Τον επεξεργαστή αυτόν τον έχω ακόμη ως διακοσμητικό στο γραφείο μου!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...