Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα σε όλους. Νέος στο φόρουμ, αν και σας διαβάζω εδώ και χρόνια. 

Μπαίνω κατευθείαν στο θέμα ώστε να μην κουράσω. Εδώ κι ένα μήνα περίπου, ο υπολογιστής μου, μου κάνει διάφορα κόλπα. Πότε μπλε οθόνη, πότε παγώνει η εικόνα κι επανέρχεται μόνο με restart, πότε σβήνει ξαφνικά λες και τον βγάζεις από την πρίζα. Δεν αντέχει το stress test πχ με prime95. Με το που θα βάλω το τεστ να τρέχει, μέσα σε 4-5 λεπτά το πολύ το σύστημα τα παίζει, παρουσιάζοντας ένα από τα παραπάνω "συμπτώματα", διαφορετικό κάθε φορά, αλλά συχνότερα παρουσιάζεται το πάγωμα της οθόνης και το κλείσιμο του υπολογιστή (σαν να τον βγάζει κάποιος από την πρίζα) . Ο υπολογιστής μπορεί να λειτουργεί επί ώρες ασταμάτητα όταν δεν χρησιμοποιείται κάποιο πρόγραμμα που χρειάζεται πολύ CPU. Όταν βλέπω ταινία από VLC για παράδειγμα, ο υπολογιστής λειτουργεί κανονικά, δίνοντας μου εικόνα HD αλλά και πολυκάναλο ήχο στο homecinema που τον έχω συνδέσει με HDMI. Όταν όμως επιχειρώ να ριπάρω blu-ray με το DVDfab για παράδειγμα (το οποίο απαιτεί μεγάλη επεξεργαστική ισχύ), μετά από κάποια λεπτά λειτουργίας το σύστημα τα παίζει. Γενικότερα, έχω παρατηρήσει πως το μηχάνημα τα παίζει μόνο όταν κληθεί να δώσει επεξεργαστική ισχύ. Ο σκληρός δίσκος του λειτουργικού και οι μνήμες RAM αλλάχτηκαν πρόσφατα, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Επίσης έγινε και φορμάτ, αλλά και πάλι τα ίδια.. το τροφοδοτικό έχει μετρηθεί από τεχνικό και είναι οκ απ'ότι μου είπε. Συνεπώς λοιπόν, μας μένουν κάρτα γραφικών, μητρική κι επεξεργαστής. Να σημειώσω επίσης πως όταν είναι κλειστός για αρκετές ώρες και πάω να τον ανοίξω, μου παρουσιάζει 2-3 φορές ένα από τα παραπάνω συμπτώματα κι έπειτα σταθεροποιείται μετά από κάποια restart εννοείται. Κάποιες φορές (ελάχιστες) δεν έχει ανοίξει καν ή έχει κολλήσει στο bios κι ανοίγει μόνο όταν κλείσω το διακόπτη του τροφοδοτικού για 1-2 λεπτά και τον ξαναανοίξω. Δεν αντέχει ποτέ σε προγράμματα που απαιτούν μεγάλη επεξεργαστική ισχύ. Τέλος, μερικές φορές δεν ανοίγει καν από το κουμπάκι του κουτιού ή το restart, παρά μόνο αν κλείσω το διακόπτη του τροφοδοτικού για 1-2 λεπτά. Από θερμοκρασίες είμαι πολύ καλά. CPU από 38* έως 52* maximum. Μητρική από 33* έως 38*, κάρτα γραφικών, 30* έως 37*. Δεν έχω καμμένα ανεμιστηράκια, ούτε και σκόνη, καθώς καθαρίστηκε πρόσφατα. Δεν έχει γίνει overclock.

Το σύστημα μου αποτελείτε από: 

ASUS M4A79T DELUXE

AMD Phenom II x4 965 3,4Ghz (125w)

GIGABYTE RADEON HD 5770 1GB

Τροφοδοτικό Thermaltake 600Watt

Crusial RAM, 2x4Gb,

Έχω και 3 σκληρούς WD μέσα στο PC. Δεν είναι όμως εκεί το πρόβλημα. Στο τελευταίο φορμάτ που έκανα, αντικατέστησα και το σκληρό αλλά το πρόβλημα παρέμεινε. 

Καμιά ιδέα βρε παιδιά; Έχω πελαγώσει ένα μήνα τώρα! Θα εκτιμήσω πολύ την όποια βοήθεια-απάντηση. Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Δημοσ.

Τρέξε ένα bootable memtest για αρχή γιατί προς τα εκεί το βλέπω το θέμα (είδα ότι έχεις αλλάξει πρόσφατα μνήμες αλλά δεν σημαίνει κάτι).Έχεις κάνει κάποιο bios update στην μητρική σου?Προσπάθησε να θυμηθείς εάν άλλαξες κάτι-πείραξες κάτι και ξεκίνησε να τα κάνει αυτά.

Επίσης άλλαξε τις θέσεις στις μνήμες μήπως έχει χαλάσει κάποιο dimm της μητρικής και βραχυκυκλώνει.

Δημοσ.

@grwarlock, δεν έχω αλλάξει τα καλώδια των σκληρών, αλλά δεν νομίζω να είναι αυτό. Όταν μπήκε ο καινούριος σκληρός, μπήκε και καινούριο καλώδιο και το πρόβλημα εξακολουθούσε να υφίσταται. 

@zapermania, νομίζω πως αυτό το έκανε ο τεχνικός κατά τον έλεγχο του υπολογιστή. Δεν μου ανέφερε κάτι για τις μνήμες. Bios update έκανα πριν από 2-3 εβδομάδες. Σταθεροποιήθηκε για 2-3 ημέρες το σύστημα, το έλεγξα και με το prime95 για 1 ώρα περίπου χωρίς κανένα πρόβλημα, αλλά μετά από μερικές ημέρες μου άρχισε πάλι τα ίδια. Το μόνο που άλλαξα πριν από 1 μήνα περίπου ήταν η ψήκτρα του επεξεργαστή. Έβαλα μια μεγαλύτερη γιατί η δική του έκανε λίγο φασαρία και με ενοχλούσε. Σε αυτό το σημείο έχω να πω το εξής. Το PC μου έκανε παγώματα οθόνης και παλιότερα (τους τελευταίους 4-5 μήνες) αλλά ήταν πολύ πιο αραιά. Ίσως αυτό συνέβαινε επειδή ο υπολογιστής δούλευε κατά 80% στη θέση max power saving του EPU Engine που έχει η μητρική μου για να αποφεύγω τη φασαρία της παλιάς ψήκτρας. Όταν άλλαξα την ψήκτρα, ο υπολογιστής δούλευε περισσότερο στη θέση High Performance του EPU Engine και τότε άρχισαν τα περισσότερα προβλήματα. Μετά το φορμάτ, δεν εγκατέστησα καν το EPU Engine, γιατί απ'ότι μου είπε ο τεχνικός μπορεί να προκαλούσε κι αυτό τα προβλήματα.

@Waldo_Vrs, η CPU δεν υπερβαίνει ποτέ τους 52 βαθμούς με την καινούρια ψήκτρα και γενικότερα το κλίμα μέσα στο PC είναι δροσερό. Ο κατασκευαστής της CPU δίνει τους 64 βαθμούς ως μέγιστη θερμοκρασία λειτουργίας, οπότε είμαι κατά πολύ κάτω από το όριο.

Δημοσ.

Άρα είναι εκτός παιχνιδιού PSU σκληροί μνήμες...οπότε έχεις να βλέπεις CPU/mobo/vga το πιο εύκολο αν έχεις βάλε μια άλλη vga ότι να νε και τσέκαρε αν δουλεύει σωστά οπότε μετά μάλλον κάτι παίζει με τη μητρική εγώ θα έλεγα...μιας και όλα τα άλλα τα έχεις ήδη αλλάξει όπως λες και το πρόβλημα συνεχίζει.

Δημοσ.

Απενεργοποίησε ότι έχει  σχέση με energy saving κλπ απ'το bios της μητρικής.

Ο τεχνικός που λες είναι έμπιστος?Σε ρωτάω γιατί παρόλο που κοίταξε το pc σου κλπ λύση δεν βρέθηκε.Όπως και να έχει εγω θα σου έλεγα να αφήσεις το τι έκανε ο τεχνικός και να ξεκινήσεις σιγά-σιγά να σιγουρεύεις τι δουλεύει σωστά και τι όχι γιατί αλλιώς άκρη δεν θα βγάλεις.

Η ψύκτρα έχει τοποθετηθεί σωστά?Πατάει καλά στον επεξεργαστή?

Ρίξε και μια ματιά στον οδηγό του Gi0 εδώ -> http://www.insomnia.gr/topic/434908-bsod%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%AC-%CF%84%CE%B9/

Δημοσ.

Συμφωνω με τον Waldo_Vrs  αλλα πριν αρχισεις την εγχειρηση θα σου προτεινα τα παρακατω.

1-Βγαλε το HDMI καλωδιο και δοκιμασε.

2-Δοκιμασε να ριξεις το ριπάρισμα του Βlu-ray σε αλλο δισκο και δοκιμασε ξανα.

3-Βγαλε και οτι αλλο Usb καλωδιο εχεις και δοκιμασε.

Δημοσ.

Κατ'αρχήν θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για το ενδιαφέρον και τις άμεσες απαντήσεις. 

@Waldo_Vrs, κι εγώ προς τη mobo στρέφομαι πλέον. Θα κάνω το συντομότερο αυτό που μου είπες.

@zapermania, δεν υπάρχει καν μετά το φορμάτ κάποια εφαρμογή energy saving στο PC. Για τον τεχνικό τώρα, έχω ακούσει τα καλύτερα στην περιοχή που μένω, αλλά στην περίπτωσή μου διαψεύστηκε παταγωδώς. Anyway... Η ψήκτρα φαίνεται να έχει τοποθετηθεί σωστά, αν κρίνω από τις θερμοκρασίες της CPU που είναι σε πολύ φυσιολογικά επίπεδα. Σε ευχαριστώ για τον οδηγό, θα τον δω σύντομα. 

@grwarlock, έχω δοκιμάσει και τα 3 που μου προτείνεις, χωρίς να έχω δει κάποια διαφορά. Το πρόβλημα παρέμενε. 

Δημοσ.

Εκτός από τα προγράμματα για energy saving μέσα απ'το λειτουργικό,υπάρχουν και μέσα στο bios της μητρικής κάποιες ρυθμίσεις.Εάν θες ψάξτο λίγο γιατί μπορεί και αυτό να επηρεάζει αρνητικά την όλη κατάσταση.Δυστυχώς δεν έχω δουλέψει καθόλου με gigabyte μητρικές για να σου πω ποιες ακριβώς ρυθμίσεις είναι,αλλά σίγουρα το user manual της μητρικής θα αναφέρει.

Τώρα που το θυμήθηκα,κάνε και ένα cmos (clear mos) με την αλλαγή θέσης στο 3πινο.(και αυτό θα το βρεις στο user manual της μητρικής).

Δημοσ.

Σωστός ο φίλος απο πάνω...κάνε και ένα cmos που είναι εύκολο...και στη τελική δεν χρειάζετε να πεδεύεσε με ρυθμίσεις, γύρνα το μια σε εργοστασιακές και τέλος

Το θέμα του καλωδίου πάντος δεν είναι γιατί όπως λέει κολλάει γενικά και όχι σε κάτι συγκεκριμένο...

(βγάλε τη μπαταρία εντελώς)

Δημοσ.

@zapermania, σε ευχαριστώ πολύ για τις οδηγίες, θα το κοιτάξω και θα επανέλθω. Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω και πολλά από υπολογιστές κι έτσι θα απευθυνθώ σε έναν άλλο φίλο-τεχνικό. 

@Waldo_Vrs, τη μητρική την έχω βάλει ήδη στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Επίσης αφαίρεσα και τη μπαταρία της μητρικής κι έγινε ολικό reset και πάλι όμως τα προβλήματα παρέμειναν ως είχαν.. 

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Τελικά το πρόβλημα λύθηκε. Ήρθε ένας φίλος-τεχνικός και τα βγάλαμε όλα μέσα από το κουτί και τα δοκιμάσαμε στη δική του μητρική. Όλα δούλεψαν κανονικά, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Στο τέλος βγάλαμε και τη μητρική μέσα από το δικό μου κουτί και συνδέσαμε τα πάντα πάνω της και ο υπολογιστής δούλευε μια χαρά. Έπειτα τα τοποθετήσαμε ξανά όλα στη θέση τους και όλα πλέον λειτουργούν αρμονικά-απροβλημάτιστα. Πιθανότατα θα ήταν κάποια κακή σύνδεση και με το βάλε-βγάλε, έστρωσε. Σας ευχαριστώ πολύ που ασχοληθήκατε! :)

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...