cyberrobot Δημοσ. 24 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2013 Μεγαλο λαθος....Μεγαλες επιχειρησεις κοιτανε ΠΟΛΥ την καταναλωση ρευματος...Και οταν ενα σουπερ ντουπερ NAS καιει στην χειροτερη 70-75w (4xHDD) και 120-130W (8xHDD) βρειτε μου ενα συστημα που θα καιει μονο τοσο. Μπορει να ακουγεται αστειο για εμας αλλα μεγαλες εταιρειες γλυτωνουν δεκαδες χιλλιαδες ευρω τον χρονο σε ρευμα, γιαυτο εξαλλου και δεν κολανε στο να αγορασουν πολλα NAS που κοστιζουν ακομα και πανω απο 3000ε το καθενα. Μπερδευτήκαμε.... Όταν έγραφα εγώ το ποστ είχα στο μυαλό μου μία επιχείρηση Ελληνικών προδιαγραφών και σίγουρα όχι την google... κατά άλλα έχεις δίκιο ότι η αποθήκευση έχει αρκετά μεγάλο λειτουργικό κόστος. Αλλά για κάτι πιο μικρο πιστεύω είναι αρκετά καλή λύση να στήσεις ένα pc-file/web/mail server. Για το σπίτι όμως είναι λίγο ασύμφορο εκτός και αν το επάγγελμα σου το απαιτεί/επιτρέπει. Π.χ. εμένα μου αρκούν τα 35 GB dropbox που έχω αργότερα βλέπουμε. 1
Errik Δημοσ. 24 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2013 Μεγαλο λαθος....Μεγαλες επιχειρησεις κοιτανε ΠΟΛΥ την καταναλωση ρευματος...Και οταν ενα σουπερ ντουπερ NAS καιει στην χειροτερη 70-75w (4xHDD) και 120-130W (8xHDD) βρειτε μου ενα συστημα που θα καιει μονο τοσο. Μπορει να ακουγεται αστειο για εμας αλλα μεγαλες εταιρειες γλυτωνουν δεκαδες χιλλιαδες ευρω τον χρονο σε ρευμα, γιαυτο εξαλλου και δεν κολανε στο να αγορασουν πολλα NAS που κοστιζουν ακομα και πανω απο 3000ε το καθενα. Σωστό σε κάποιο βαθμό, αλλά μην νομίζεις οτι και οι υπολογιστές καίνε πολύ περισσότερο. Ο δικός μου 4πύρηνος phenom με 5 δίσκους (όχι green) δεν καίει πάνω από 80Watt σε idle. Έχει κάποια διαφορά αλλά όχι πολύ μεγάλη. Και φυσικά σου δίνει άλλη ευελιξία να κάνεις πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις με ένα απλό nas (να τρέχεις virtual machines, ZFS etc). Πάντως αν θες απλά δικτυακό storage, νομίζω οι περισσότεροι χρήστες με ένα καλό nas είναι καλυμμένοι.
Salvation81 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2013 Σωστό σε κάποιο βαθμό, αλλά μην νομίζεις οτι και οι υπολογιστές καίνε πολύ περισσότερο. Ο δικός μου 4πύρηνος phenom με 5 δίσκους (όχι green) δεν καίει πάνω από 80Watt σε idle. Έχει κάποια διαφορά αλλά όχι πολύ μεγάλη. Και φυσικά σου δίνει άλλη ευελιξία να κάνεις πράγματα που δεν μπορείς να κάνεις με ένα απλό nas (να τρέχεις virtual machines, ZFS etc). Πάντως αν θες απλά δικτυακό storage, νομίζω οι περισσότεροι χρήστες με ένα καλό nas είναι καλυμμένοι.Κανενας desktop δεν καιει 80W σε idle. Ακομα και στην πριζα αν εχεις καποιο μηχανημα σου τρωει τουλαχιστον 10W ρευμα στο γνωστο Standby Mode (το δικο μου πχ με τον ι7-3930k χτυπαει 25W σε standby οταν ειναι κλειστο). Ακομα και τα πολυ μικρα HTPC που βγαζουν ανα καιρους η Zotac και οι αλλες σε idle χτυπανε καπου 90W με 1 δισκο και δεν τα λες και ιδιαιτερα δυνατα (πολλες φορες εχουν ιδια χαρακτηριστικα με καλα NAS). Ενα κανονικο PC σε idle δεν θα χτυπησει ποτε κατω απο 140W ενω σε χρηση σιγουρα θα ξεπερναει τα 250W οσο και αδυναμο και αν ειναι. Σε σχεση με ενα δυνατο NAS που κατα την χρηση δεν τρωει πανω απο 75W και με 4 δισκους να δουλευουν καταλαβαινεις πως η διαφορα ειναι τεραστια οταν μιλαμε για χρηση 24/7 ολο τον χρονο. Φυσικα ενα PC κανει πολλα περισσοτερα αλλα πλεον τα καλα NAS εχουν φτασει σε ενα σημειο που κανουν σχεδον τα παντα εκτος απο το να παιζεις παιχνιδια (και αυτο κυριως λογο ελλειψης καρτας γραφικων).
lykman Δημοσ. 24 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2013 Καλησπέρα σε όλους, είμαι ένας από τους τρεις αρθρογράφους του fractalbit.gr που αναφέρθηκε νωρίτερα, αν και τα άρθρα για τα freeNAS / nas4free (π.χ. για το HP microserver) δεν είναι δικά μου (εγώ συνήθως πιο all around PCs και media players πασπατεύω). Ομως έχω κάποιες απαντήσεις σε θέματα που τέθηκαν πιο πάνω. π.χ. για το nas4free vs. freenas, είχα ρωτήσει και εγώ τον Chris (αυτός που έγραψε τα σχετικά άρθρα) τα "τι και πως", και ορίστε τι μου απάντησε: To στορυ έχει ως εξής:Υπήρχε αρχικά το Freenas7(βασιζόταν στο FreeBSD 7.x) .Ο ένας από τους παλιούς του developers,ο Volker Theile, αποφάσισε να φτιάξει κάτι διαφορετικό, βασιζόμενο σε linux debian και έτσι ξεκίνησε η ανάπτυξη του openmediavault.To Freenas7 συνέχισε τη ζωή του με κάποιους εναπομείναντες developers. Κάποια στιγμή μια εταιρία, η ixsystems αποφάσισε να αναλάβει αυτή τη συνέχιση της εξέλιξης του Freenas. Σκοπός τους όμως ήταν να ξαναφτιάξουν το user interface από την αρχή. Επιπλέον έφυγαν από την έκδοση 7 του FreeBSD και πήγαν στην έκδοση 8.χ. Και έτσι και δημιουργήθηκε το Freenas8. Επίσης έφτιαξαν και μια πιο advanced έκδοση του freenas8 που την ονομάζουν TrueNas.Παράλληλα, οι developers που είχαν απομείνει στο Freenas7 συνέχισαν να βγάζουν εκδόσεις του Freenas7 και μάλιστα προς το τέλος έβγαζαν εκδόσεις Freenas7.5 που βασιζόταν στο FreeBSD9.x.Στην πορεία η εταιρία που ανέλαβε τη συνέχιση του Freenas, αποφάσισε ότι δεν ήθελε πλέον να χρησιμοποιεί άλλος το όνομα Freenas.Ο κώδικας όμως του αρχικού Freenas ήταν open source και επιπλέον ο ιδρυτής του Freenas, Olivier Cochard, αποφάσισε να τον δωρίσει στους εναπομείναντες developers της έκδοσης 7. Έτσι, αυτοί οι εναπομείναντες developers του Freenas7 έφτιαξαν ένα καινούριο project με την ονομασία Nas4Free, το οποία επιφανειακά είναι ακριβώς ίδιο με το Freenas7.Όσοι χρησιμοποιούσαν το Freenas7 πήγαν στο Nas4Free γιατί το interface δεν έχει καμία αλλαγή. Η μόνη διαφορά είναι ότι το Nas4Free, βασίζεται σε FreeBSD 9.1. Όμως, αν κάποιος χρησιμοποιούσε το Freenas7 και του δώσεις να χρησιμοποιήσει το Nas4Free, δεν θα αντιμετωπίσει κανένα απολύτως πρόβλημα γιατί είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα (ΟΚ, το n4f έχει κάποια επιπλέον νέα features) Μπορώ όμως να σας πω για θέματα καταναλώσεων... Ενα προσεχτικά μελετημένο σύστημα, και μάλιστα με τον αξιοπρεπέστατο pentium G630, με έναν μηχανικό δίσκο τύπου "green", μπορεί σε idle να καίει 23W. Δείτε το εδώ που είχα κάνει μετρήσεις: http://www.fractalbit.gr/?p=1339 Αντίστοιχα για τον φίλο που ανέφερε ότι θέλει να χρησιμοποιήσει core i3-3225, να πω ότι αυτό ακριβώς είναι το τελευταίο μου σετάπ, αφού αντικατέστησα τον G630: κατανάλωση στα 30~34W (αλλά πρόσθεσα άλλον ένα μηχανικό δίσκο, και άλλον ένα ssd από το παραπανω μηχανάκι): http://www.fractalbit.gr/?p=2179 Οι καταναλώσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω (π.χ. τα 80W), είναι η μέγιστη που έχω πετύχει, με τον i3-3225 σε video transcoding και σε stress test όλων των μερών...!!! 2
Salvation81 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2013 Καλησπέρα σε όλους, είμαι ένας από τους τρεις αρθρογράφους του fractalbit.gr που αναφέρθηκε νωρίτερα, αν και τα άρθρα για τα freeNAS / nas4free (π.χ. για το HP microserver) δεν είναι δικά μου (εγώ συνήθως πιο all around PCs και media players πασπατεύω). Ομως έχω κάποιες απαντήσεις σε θέματα που τέθηκαν πιο πάνω. π.χ. για το nas4free vs. freenas, είχα ρωτήσει και εγώ τον Chris (αυτός που έγραψε τα σχετικά άρθρα) τα "τι και πως", και ορίστε τι μου απάντησε: Μπορώ όμως να σας πω για θέματα καταναλώσεων... Ενα προσεχτικά μελετημένο σύστημα, και μάλιστα με τον αξιοπρεπέστατο pentium G630, με έναν μηχανικό δίσκο τύπου "green", μπορεί σε idle να καίει 23W. Δείτε το εδώ που είχα κάνει μετρήσεις: http://www.fractalbit.gr/?p=1339 Αντίστοιχα για τον φίλο που ανέφερε ότι θέλει να χρησιμοποιήσει core i3-3225, να πω ότι αυτό ακριβώς είναι το τελευταίο μου σετάπ, αφού αντικατέστησα τον G630: κατανάλωση στα 30~34W (αλλά πρόσθεσα άλλον ένα μηχανικό δίσκο, και άλλον ένα ssd από το παραπανω μηχανάκι): http://www.fractalbit.gr/?p=2179 Οι καταναλώσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω (π.χ. τα 80W), είναι η μέγιστη που έχω πετύχει, με τον i3-3225 σε video transcoding και σε stress test όλων των μερών...!!! Καλα αν αρχισουμε να μιλαμε για Pentium μηχανηματα εχω 3 επανω σε ξυλινα κουτια μεσα που δεν καινε τπτ. Αυτο δεν λεει κατι, μιλαμε για ολοκληρωμενα μηχανηματα. Τωρα λες πως εχεις μηχανημα με ι3-3225 (και παλι οχι κανενας φοβερος επεξεργαστης αλλα αρκετος για αυτη την δουλεια, δεκτον) που εχει καταναλωση 35W (μιλαμε idle πιστευω). Ωστοσο θελεις να μας πεις και το υπολοιπο συστημα τι εχει ? Γιατι εχω την εντυπωση πως θα ειναι σχετικα γυμνο αν χτυπαει σε load 80W (και παλι αρκετα μεγαλυτερο απο ενα πολυ καλο NAS που μπορει να εχει και 4 σκληρους σε λειτουργια. Ακομα μην ξεχναμε πως ενας 120αρης ανεμιστηρας και 1 σκληρος δισκος καινε κοντα περι τα 10W).
viper2005 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2013 Κανενας desktop δεν καιει 80W σε idle. Ακομα και στην πριζα αν εχεις καποιο μηχανημα σου τρωει τουλαχιστον 10W ρευμα στο γνωστο Standby Mode (το δικο μου πχ με τον ι7-3930k χτυπαει 25W σε standby οταν ειναι κλειστο). Ακομα και τα πολυ μικρα HTPC που βγαζουν ανα καιρους η Zotac και οι αλλες σε idle χτυπανε καπου 90W με 1 δισκο και δεν τα λες και ιδιαιτερα δυνατα (πολλες φορες εχουν ιδια χαρακτηριστικα με καλα NAS). Ενα κανονικο PC σε idle δεν θα χτυπησει ποτε κατω απο 140W ενω σε χρηση σιγουρα θα ξεπερναει τα 250W οσο και αδυναμο και αν ειναι. Σε σχεση με ενα δυνατο NAS που κατα την χρηση δεν τρωει πανω απο 75W και με 4 δισκους να δουλευουν καταλαβαινεις πως η διαφορα ειναι τεραστια οταν μιλαμε για χρηση 24/7 ολο τον χρονο. Φυσικα ενα PC κανει πολλα περισσοτερα αλλα πλεον τα καλα NAS εχουν φτασει σε ενα σημειο που κανουν σχεδον τα παντα εκτος απο το να παιζεις παιχνιδια (και αυτο κυριως λογο ελλειψης καρτας γραφικων). ξαναδες τα νουμερα και μην εισαι τοσο απολυτος...
Salvation81 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2013 ξαναδες τα νουμερα και μην εισαι τοσο απολυτος...Απολυτος δεν ειμαι γιατι υπαρχουν απειροι συνδιασμοι εκει εξω που καθιστουν αδυνατον να ξερεις τα παντα (επεξεργαστες βγαινουν συνεχεια πχ). Απο εκει και περα ομως οταν μιλαω για PC μιλαω για PC και οχι για δειγμα PC που μπορει με δυσκολια να κανει κατι περισσοτερο απο αυτα που μπορει να κανει ενα πολυ καλο NAS. Για μενα δεν υπαρχει λογος που καποιος θα επρεπε να φτιαξει ενα δειγμα PC γιατι δεν θα μπορει να κανει σχεδον τπτ περισσοτερο απο οτι με ενα καλο NAS και ακομα και 34-35W να εχει σε idle παλι θα ξεπερναει τα 100W σε load και παλι θα ειναι πολλαπλασιο το ρευμα που θα καιει σε σχεση με ενα καλο NAS. Ο μονος λογος που θα ελεγα σε καποιον αντι για NAS να φτιαξει ενα μικρο PC (οχι δειγμα) θα ηταν να παιζει και κανα παιχνιδι που εκει αμεσως αμεσως αν βαλεις καταναλωση μιας καρτας γραφικων (ακομα και 80W να ειναι σε χρηση) πας πολυ πιο πανω σε καταναλωση ρευματος.
lykman Δημοσ. 24 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2013 Καλα αν αρχισουμε να μιλαμε για Pentium μηχανηματα εχω 3 επανω σε ξυλινα κουτια μεσα που δεν καινε τπτ. Αυτο δεν λεει κατι, μιλαμε για ολοκληρωμενα μηχανηματα. Τωρα λες πως εχεις μηχανημα με ι3-3225 (και παλι οχι κανενας φοβερος επεξεργαστης αλλα αρκετος για αυτη την δουλεια, δεκτον) που εχει καταναλωση 35W (μιλαμε idle πιστευω). Ωστοσο θελεις να μας πεις και το υπολοιπο συστημα τι εχει ? Γιατι εχω την εντυπωση πως θα ειναι σχετικα γυμνο αν χτυπαει σε load 80W (και παλι αρκετα μεγαλυτερο απο ενα πολυ καλο NAS που μπορει να εχει και 4 σκληρους σε λειτουργια. Ακομα μην ξεχναμε πως ενας 120αρης ανεμιστηρας και 1 σκληρος δισκος καινε κοντα περι τα 10W). Φίλε μου μιλάω μόνο για αυτά που έχω μετρήσει (έχω μετρητή κατανάλωσης ρεύματος), και ποτέ στην τύχη. Ολα υπάρχουν αναλυτικά στα άρθρα, ακόμα και οι φωτογραφίες αυτών που λέω. Σαφώς και μιλάω για ολοκληρωμένα μηχανήματα. Διάβασε τα λινκ που παρέθεσα, και τα ξαναλέμε. (υγ. όχι φοβερός επεξεργαστής ο ι3-3225? Για τι ακριβώς? για file server, downloader, htpc, κλπ? Εδώ και ΑΤΟΜ σχεδόν τα κάνει όλα αυτά -πλην htpc- ... Μάλλον κάτι έχεις μπερδέψει ) 1
Salvation81 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2013 Φίλε μου μιλάω μόνο για αυτά που έχω μετρήσει (έχω μετρητή κατανάλωσης ρεύματος), και ποτέ στην τύχη. Ολα υπάρχουν αναλυτικά στα άρθρα, ακόμα και οι φωτογραφίες αυτών που λέω. Σαφώς και μιλάω για ολοκληρωμένα μηχανήματα. Διάβασε τα λινκ που παρέθεσα, και τα ξαναλέμε. (υγ. όχι φοβερός επεξεργαστής ο ι3-3225? Για τι ακριβώς? για file server, downloader, htpc, κλπ? Εδώ και ΑΤΟΜ σχεδόν τα κάνει όλα αυτά -πλην htpc- ... Μάλλον κάτι έχεις μπερδέψει ) Μαλλον δεν διαβαζεις αρκετα καλα αυτα που γραφει ο αλλος γιατι ειπα ξεκαθαρα πως ο Ι3 ειναι ΑΡΚΕΤΟΣ για αυτη την δουλεια (εκτος αν αφηνεις απεξω οσα ειναι μεσα σε παρενθεσεις). Απο εκει και περα δεν μιλας για ολοκληρωμενα μηχανηματα (μεχρι και Pentium αναφερες που πολλοι χρησιμοποιουν για κατεβαστηρια επειδη δεν καινε τπτ - αλλα βεβαια δεν ειναι και για αλλες δουλειες πλεον) γιατι αν ρωτησω τι καρτα γραφικων εχει αυτο με τον Ι3 θα ειναι ενσωματωμενη(για να καιει με δυσκολια 80W σε φουλ χρηση οπως λες). Και παλι για την δουλεια που λες μια χαρα ειναι αλλα μπορεις να βρεις NAS γυρω στα 300ε που να καιει τα μισα και να μην απεχει πολυ σε θεμα επιδοσεων (και σε ταχυτητες ιντερνετ το πιο πιθανο να ειναι καλυτερο). Οσο για τους μετρητες ρευματος εχω αρκετους. Οταν μετραω standby σε ολοκληρωμενα μηχανηματα με i7-920/i7-3770/i7-3930k ο ενας δειχνει 35W, ο αλλος δειχνει 28W και οι αλλοι 2 δειχνουν 25W (κοστιζουν πολλες φορες παραπανω απο τους αλλους 2). Αυτο που θελω να πω ειναι πως δεν ειναι ακριβειας οι περισσοτεροι μετρητες εκει εξω.
cyberrobot Δημοσ. 24 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2013 Να ρωτήσω και εγώ με την σειρά μου, έχω ένα pentium 4 στα 2GHz ~2GB ram με 2 δίσκους ATA και μία καρτούλα γραφικών (AGP). Σκεφτόμουν να το κάνω "σερβερ/κατεβαστίρι" μπορεί κάποιος να μ πει περίπου μια εκτίμηση του πόσο περίπου θα καίει.
Salvation81 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2013 Να ρωτήσω και εγώ με την σειρά μου, έχω ένα pentium 4 στα 2GHz ~2GB ram με 2 δίσκους ATA και μία καρτούλα γραφικών (AGP). Σκεφτόμουν να το κάνω "σερβερ/κατεβαστίρι" μπορεί κάποιος να μ πει περίπου μια εκτίμηση του πόσο περίπου θα καίει.Προσωπικα θα ελεγα κανα 90-100W σε idle και κανα 170-190W σε load. Βεβαια αν δεν ξερουμε τι καρτα λες ολα ειναι σχετικα.
teodor_ch Δημοσ. 24 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2013 Επειδή νομίζω έχετε παρεκτραπεί λίγο, NAS δεν αγοράζουμε για την κατανάλωση (και μόνο). Αν κάποιος έχει τις γνώσεις/το χρόνο/το υλικό και την όρεξη μπορεί να φτιάξει ένα custom μηχάνημα αλλά πάντα πολύ δύσκολα θα φτάσει σε επίπεδο το software ενός καλού NAS.
viper2005 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2013 Απολυτος δεν ειμαι γιατι υπαρχουν απειροι συνδιασμοι εκει εξω που καθιστουν αδυνατον να ξερεις τα παντα (επεξεργαστες βγαινουν συνεχεια πχ). Απο εκει και περα ομως οταν μιλαω για PC μιλαω για PC και οχι για δειγμα PC που μπορει με δυσκολια να κανει κατι περισσοτερο απο αυτα που μπορει να κανει ενα πολυ καλο NAS. Για μενα δεν υπαρχει λογος που καποιος θα επρεπε να φτιαξει ενα δειγμα PC γιατι δεν θα μπορει να κανει σχεδον τπτ περισσοτερο απο οτι με ενα καλο NAS και ακομα και 34-35W να εχει σε idle παλι θα ξεπερναει τα 100W σε load και παλι θα ειναι πολλαπλασιο το ρευμα που θα καιει σε σχεση με ενα καλο NAS. Ο μονος λογος που θα ελεγα σε καποιον αντι για NAS να φτιαξει ενα μικρο PC (οχι δειγμα) θα ηταν να παιζει και κανα παιχνιδι που εκει αμεσως αμεσως αν βαλεις καταναλωση μιας καρτας γραφικων (ακομα και 80W να ειναι σε χρηση) πας πολυ πιο πανω σε καταναλωση ρευματος. 1] τα καλα nas ειναι ποιο ακριβα απο τα δειγματα pc 2] o i3 3225 δεν ξεπερναει 45watt σε full load
Salvation81 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2013 1] τα καλα nas ειναι ποιο ακριβα απο τα δειγματα pc 2] o i3 3225 δεν ξεπερναει 45watt σε full load 1) Αναλογα το τι θελεις. 2) Το συστημα δεν ειναι μονο ο επεξεργαστης.
teodor_ch Δημοσ. 24 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 24 Μαρτίου 2013 nas είναι ένα στικάκι επάνω σε ένα ρούτερ του ΟΤΕnas είναι και αυτόhttp://blog.backblaze.com/2013/02/20/180tb-of-good-vibrations-storage-pod-3-0/να μείνουμε στο θέμα ή τουλάχιστον να πετάξετε καμία προσφορά για NAS?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα