Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
2 ώρες πριν, xrist0s4 είπε

Τι ;;;Δεν σ ακούω φιλαράκι,μιλάς πιο δυνατά;; 😋 Γάλα δεν έχω βράσει αλλά πιστεύω αν έχεις το νου σου δεν θα κολησει.Το κακό του είναι ότι δεν ρυθμίζεται η ένταση έτσι ώστε να το βάλεις χαμηλά να μη σου κολλήσει.

Ευχαριστώ πολύ και εγώ το ίδιο σκεφτόμουν απλά με τρόμαξε ένα εγχειρίδιο χρήσης που έλεγε μην βράσετε γάλα βούτυρο κτλ γιατί θα κολλήσει 

Δημοσ.
17 λεπτά πριν, Belisarios είπε

Ευχαριστώ πολύ και εγώ το ίδιο σκεφτόμουν απλά με τρόμαξε ένα εγχειρίδιο χρήσης που έλεγε μην βράσετε γάλα βούτυρο κτλ γιατί θα κολλήσει 

Δηλαδή ενώ το εγχειρίδιο λέει "μην βράσετε γάλα" εσύ θα βράσεις με το σκεπτικό οτι σου το είπαν στο forum?

Στο παραδοσιακό μπρίκι δεν σε πειράζει αν κολλήσει το γάλα γιατί είναι μεταλλικό και μπορείς να το τρίψεις άφοβα . Το ηλεκτρικό μπρίκι (το δικό μου τουλάχιστον, δεν ξέρω για όλα)  είναι πλαστικό.

Δημοσ.

Με το κλασικο τροπο το κανουν οι @@@ οι μερακληδες δε πετυχαινει στο πλαστικο .Καντο οπως στο στρατο που τα ξυνανε καφες και 3 τερμινα :P

Δημοσ.
On 20/10/2013 at 23:05, Dark_son20 said:
κάποτε ένας κάφρος εργοδότης που είχα, για τεχνική δουλειά ήμουν εκεί, με έβαλε να μάθω να φτιάχνω ελληνικό καφέ.

μου έχυσε 7, στον 8 και μετά ήταν ευχαριστημένος

ένα από τα μυστικά ήταν ότι το νερό το βάζω πρώτα στη κούπα και μετά στο μπρίκι έτσι ώστε να είναι ακριβώς, ούτε πολύ ούτε λίγο.

στο βράσιμο λίγο πριν σπάσει το καϊμάκι, δηλαδή καθώς σηκώνεται από γύρο γύρο ακριβώς πριν σηκωθεί και το κέντρο βάζω στη κούπα τη μισή δόση

μετά βάζω στη φωτιά την άλλη μισή δόση ξανά και κάνω το ίδιο πράγμα

πολυ σωστα κανεις και το αφηνεις να βρασει 2 φορες εκει νομιζω ειναι το μυστικο για το καιμακι
περιμενεις να παρει τη πρωτη βραση μετα βαζεις το μισο καφε στο φλυντζανι και ξαναβραζεις λιγο το υπολοιπο

και πολυ σωστα επισης σου ειπε να παιρνεις τη κουπα ως μετρο για το νερο που θα βαλεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Κάνεις δεν ανέφερε (τα ευκόλως εννοουμενα παραλείπονται) ότι το μπρίκι πρέπει να έχει στενό 'λαιμό' για καλύτερο καϊμάκι. Πέρα του πως θα κάνεις τον καφέ παίζει σημαντικό ρόλο το χαρμάνι που θα χρησιμοποιήσεις.

Επεξ/σία από Παντελεήμων Ν.
  • Like 1
  • 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.

Παλιά ο Ελληνικός καφές σερβιριζόταν στο μικρό κλασικό φλυντζανάκι οπότε κρατούσε καλύτερη γεύση σε αντίθεση με την κούπα που τον βάζουμε σήμερα βάζουμε πολύ νερό και νερουλιάζει.

Ένα πράγμα σαν τον εσπρέσσο.Όσο περισσότερο τον διυλίζεις τόσο χαλάει η γεύση του. Δοκιμάστε με την παλιά μέθοδο και θα δείτε μεγάλη διαφορά στη γεύση.

• Like 2
Δημοσ.

Παλιά έκαναν καφέ και μύριζε άρωμα καφέ. Τωρα πια δεν υπάρχει ελληνικός καφές. Ένα νερό ζουμί είναι.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μεταφέρω εδώ τις οδηγίες από ένα Τούρκο για τουρκικο καφέ (αν και οι κόκκοι ψήνονται- κόβονται κάπως διαφορετικά από τον ελληνικο δεν έχει τεράστια διαφορά).

1. Αν υπάρχει η δυνατότητα άλεσμα του καφέ λίγο πιο χοντρά από το συνηθισμένο

2. Ζεσταίνει το νερό ~70 σε βραστηρα

3. Ρίχνει ένα παγάκι στο φλιτζάνι ή το βάζει στην κατάψυξη

4. Βάζει στο μπρίκι του ελληνικου/τούρκικου (cezve) το καφέ, μετά χύνει αργά το νερό (~70 C) και το βάζει στη φωτιά

5. Το ανακατεύει 2-3 φορές πάρα πολύ αργά με ένα ξύλινο αντικείμενο (οδοντογλυφίδα εώς κουταλάκι)

6. Το αφήνει να σιγοβράσει (brew) για ~2:30 αλλά όχι να έρθει σε βρασμό. Σε 2:30 θα πρέπει να έχει αρχίσει να φουσκώνει αρκετά στην περιφέρεια.

7. Το μεταφέρει στο παγωμένο φλυτζάνι.

8. Περιμένει 1-2 λεπτά να αρχίσει να κατακάθεται πριν τον πιει

Αναλογία καφέ- νερού 9gr/70gr

Το παγωμένο φλυτζάνι είναι για να σταματήσει να βράζει ο καφές. Αυτό όπως και το λίγο πιο χοντρό άλεσμα κάνει το καφέ πιο γλυκόπιοτο.

Προσοχή με το φλιτζάνι μην σπάσει λόγω απότομης αλλαγής θερμοκρασίας (αυτός έλεγε για το fincan = πορσελάνινο φλυτζάνι).

Δοκίμασα το παραπάνω κατά γράμμα (εκτός από το άλεσμα) 2-3 φορές και όντως ήταν από τους καλύτερους ελληνικούς που είχα πιει. Τώρα όποτε φτιάχνω τα ακολουθώ στο περίπου (δεν βάζω θερμόμετρα, ζυγαριές κλπ) και για μένα είναι σχετικά καλύτερος.

ΥΓ: Πωωωω ρε ένα καφέ είπαμε να φτιάξουμε...

Επεξ/σία από sakura22
  • Like 1
Δημοσ.
10 ώρες πριν, papoys1 είπε

Παλιά ο Ελληνικός καφές σερβιριζόταν στο μικρό κλασικό φλυντζανάκι οπότε κρατούσε καλύτερη γεύση σε αντίθεση με την κούπα που τον βάζουμε σήμερα βάζουμε πολύ νερό και νερουλιάζει.

Ένα πράγμα σαν τον εσπρέσσο.Όσο περισσότερο τον διυλίζεις τόσο χαλάει η γεύση του. Δοκιμάστε με την παλιά μέθοδο και θα δείτε μεγάλη διαφορά στη γεύση.

καθε πρωι κάνω 3-πλο σε κούπα. τι να μου κάνει το φλυτζανάκι? 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 λεπτά πριν, velociraptoras είπε

καθε πρωι κάνω 3-πλο σε κούπα. τι να μου κάνει το φλυτζανάκι? 

Μια χαρά σου κάνει, απλά είσαι εθισμένος στην καφεϊνη. Αν δοκιμάσεις μονό σωστό μια εβδομάδα, μετά θα λες γιατί έπινες σαν βλάκας κουπάτο τόσο καιρό. Το παθαίνουμε όλοι μας. 

Επεξ/σία από Dante80
  • Like 1
Δημοσ.

πινω κ εγω καφεδες.

η συνηθεια του καφε κ τα λιπη,ξινα κλπ σχεδον χαλαει τα στομαχια κ μετα 

ακομη κ ο καφες εχει λιγοτερη απορροφητικοτητα , 

κ νομιζουμε οτι φταιει η μαρκα κλπ.

10 η 20 χρονια πιο νεοι μπορει να μην κοιμηθουν το βραδι με διπλο κλπ

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...