Retromaniac Δημοσ. 20 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 20 Μαρτίου 2013 Γεια σας παιδια, τον σεπτεμβριο που θα ερθει θα μπω σε μια σχολι για programmer analyst, και θα ηθελα να μου πειτε αν υπαρχει καπιο Ελληνικο eBook για προγραματισμο ειτε ειναι C ειτε pascal η html απλα για να ξεκινησω να περνω καπιες γνωσεις και αν ξερεται και καπιο προγραμμα για να δουλεψω με την αναλογη γλωσσα Ξέχνα c pascal κτλ Αν θες να μάθεις προγραμματισμό και να είσαι και εντός εποχής ξεκίνα με java/c#/php και οbject oriented programming κατευθείαν. Μην σκεφθείς καν να μάθεις πρώτα απλό τμηματικό προγραμματισμό. Περισσότερο θα μπερδευτείς. Σου προτείνω java μια που εκτός του ότι έχει την μεγαλύτερη ζήτηση αυτή την στιγμή, χρησιμοποιείτε και στην μεγαλύτερη πλατφόρμα κινητών, στο android. 1
Timonkaipumpa Δημοσ. 20 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 20 Μαρτίου 2013 Γεια σας παιδια, τον σεπτεμβριο που θα ερθει θα μπω σε μια σχολι για programmer analyst, και θα ηθελα να μου πειτε αν υπαρχει καπιο Ελληνικο eBook για προγραματισμο ειτε ειναι C ειτε pascal η html απλα για να ξεκινησω να περνω καπιες γνωσεις και αν ξερεται και καπιο προγραμμα για να δουλεψω με την αναλογη γλωσσα Εάν επιτρέπεται, πως θα μπεις σε σχολή για αναλυτής εάν δεν έχεις ιδέα από προγραμματισμό; Σε ποια σχολή; Για τι πτυχίο; Προ ή μετά;
migf1 Δημοσ. 20 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 20 Μαρτίου 2013 Ξέχνα c pascal κτλ Αν θες να μάθεις προγραμματισμό και να είσαι και εντός εποχής ξεκίνα με java/c#/php και οbject oriented programming κατευθείαν. Μην σκεφθείς καν να μάθεις πρώτα απλό τμηματικό προγραμματισμό. Περισσότερο θα μπερδευτείς. Σου προτείνω java μια που εκτός του ότι έχει την μεγαλύτερη ζήτηση αυτή την στιγμή, χρησιμοποιείτε και στην μεγαλύτερη πλατφόρμα κινητών, στο android. Για Pascal συμφωνώ κι εγώ (δεν χρησιμοποιείται σχεδόν πουθενά νομίζω πλέον). Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα συμφωνήσω ότι η C είναι εκτός εποχής. Ίσως υποσυνείδητα εννοείς την Ελλάδα, ή συγκεκριμένους τομείς προγραμματισμού ή και τα 2 Η C αποτελεί την βάση πάνω στην οποία πατάει όλο το οικοδόμημα της πληροφορικής, ακόμα και σήμερα. Σήμερα δεν αποτελεί 1η επιλογή σε δημοφιλείς τομείς προγραμματισμού (π.χ. web programming, application programming, κλπ) πλην όμως η συντριπτική πλειοψηφία των εργαλείων που χρησιμοποιούνται και σε αυτούς τους τομείς είναι γραμμένα σε C (λειτουργικά συστήματα, βάσεις δεδομένων, compilers, interpreters, servers, πρωτόκολλα, γραφικά, κλπ)... κι εξακολουθούν να γράφονται σε C. Σε γενικές γραμμές, σε πιο προηγμένους τεχνολογικά τομείς (λιγότερο casual αν προτιμάς) η C εξακολουθεί να αποτελεί 1η ή 2η επιλογή. Βάλε π.χ. στους προηγούμενους που ανέφερα και την ρομποτική και τα ενσωματωμένα συστήματα και κρυπτογραφία, κλπ. Βάλε επίσης ότι ακόμα και στο android και στο iPhone, αν θελήσεις να κάνεις "ιδιαίτερα" πράγματα σε C θα πας (π.χ. μέσω JNI στο android) μιας και το os τους σε C είναι γραμμένο (νομίζω το Core OS Layer του iOS είναι όλο σε C). Άλλο παράδειγμα, η Python που μόνο "εκτός εποχής" δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως γλώσσα, υποστηρίζει natively απευθείας κώδικα C. Βασικά, η απαρίθμηση παραδειγμάτων τείνει στο... άπειρο. Οπότε όχι μόνο δεν είναι "εκτός εποχής" η C αλλά κατά τα φαινόμενα θα συνεχίσει να είναι "εντός εποχής" για πολλά χρόνια ακόμα. Αν ο φίλος όμως ενδιαφέρεται απλώς επιφανειακά, ούτε εγώ του συνιστώ να ξεκινήσει με C (ούτε με Java, ούτε με C#, ούτε με PHP). Θα του συνιστούσα να ξεκινήσει με Python. Αν από την άλλη σκέφτεται να ασχοληθεί σοβαρά με προγραμματισμό, η C αποτελεί στοιχειώδες σημείο εκκίνησης.
Retromaniac Δημοσ. 20 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 20 Μαρτίου 2013 (επεξεργασμένο) migf1 ο καθένας υποστήριζει τις επιλογές του και πάντα με κάποιο τρόπο βρίσκει επιχειρήματα. Εγώ μιλάω για την πραγματικότητα. Αρκεί μια ματιά εδώ www.kariera.gr ή εδώ www.skywalker.gr για να αντιληφθεί κανείς την πραγματικότητα. Και φυσικά στην εποχή του object oriented programming θα ξεκινήσεις κατευθείαν με object oriented γλώσσα. Όσο για τα πράγματα που αναφέρεις ότι μπορείς να δημιουργήσεις με c δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας για τέτοια πράγματα στην ελλάδα. Όμως ακόμη και στο εξωτερικό που υπάρχουν είναι απειροελάχιστες σε σχέση με τις θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς. Μιλώντας super ρεαλιστικά οι τεχνολογίες είναι java/c#/php/sql server/my sql/oracle/jason/html/css/web services/ajax/jquery/mobile programming/facebook api και ότι έχει σχέση με jquery... Επεξ/σία 20 Μαρτίου 2013 από Retromaniac
cyberrobot Δημοσ. 20 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 20 Μαρτίου 2013 migf1 ο καθένας υποστήριζει τις επιλογές του και πάντα με κάποιο τρόπο βρίσκει επιχειρήματα. Εγώ μιλάω για την πραγματικότητα. Αρκεί μια ματιά εδώ www.kariera.gr ή εδώ www.skywalker.gr για να αντιληφθεί κανείς την πραγματικότητα. Και φυσικά στην εποχή του object oriented programming θα ξεκινήσεις κατευθείαν με object oriented γλώσσα. Όσο για τα πράγματα που αναφέρεις ότι μπορείς να δημιουργήσεις με c δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας για τέτοια πράγματα στην ελλάδα. Όμως ακόμη και στο εξωτερικό που υπάρχουν είναι απειροελάχιστες σε σχέση με τις θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς. Μιλώντας super ρεαλιστικά οι τεχνολογίες είναι java/c#/php/sql server/my sql/oracle/jason/html/css/web services/ajax/jquery/mobile programming/facebook api και ότι έχει σχέση με jquery... Τότε ερμηνεύεις λάθος την πραγματικότητα, η αγορά εργασίας ζητά web developers και αυτό είναι πραγματικότητα όχι ότι η C είναι άχρηστη/ξεπερασμένη. Όπως και να έχει εγώ συνιστώ C γιατί είναι το Α-Ω και σου μαθαίνει αρκετά πράγματα. Εν συνεχεία θα συνιστούσα C++ ή C# και JAVΑ/Python και έχεις καλύψει ένα υπερπέραν
ZAKKWYLDE Δημοσ. 20 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 20 Μαρτίου 2013 migf1 ο καθένας υποστήριζει τις επιλογές του και πάντα με κάποιο τρόπο βρίσκει επιχειρήματα. Εγώ μιλάω για την πραγματικότητα. Αρκεί μια ματιά εδώ www.kariera.gr ή εδώ www.skywalker.gr για να αντιληφθεί κανείς την πραγματικότητα. Και φυσικά στην εποχή του object oriented programming θα ξεκινήσεις κατευθείαν με object oriented γλώσσα. Όσο για τα πράγματα που αναφέρεις ότι μπορείς να δημιουργήσεις με c δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας για τέτοια πράγματα στην ελλάδα. Όμως ακόμη και στο εξωτερικό που υπάρχουν είναι απειροελάχιστες σε σχέση με τις θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς. Μιλώντας super ρεαλιστικά οι τεχνολογίες είναι java/c#/php/sql server/my sql/oracle/jason/html/css/web services/ajax/jquery/mobile programming/facebook api και ότι έχει σχέση με jquery... Εγώ προσωπικά είχα ξεκινήσει με Object Oriented γλώσσα. Άκουγα όλα αυτά τα περί "Η C σε κάνει καλύτερο προγραμματιστή" και έλεγα "σιγα, επειδή κάθε λίγο πρέπει να κάνεις malloc και free;". Κι όμως μετά απο 1 χρόνο ενασχόλησης με τη C έχω καταλάβει πάρα πολλά για ποιό λόγο γίνονται στη Java (πράγματα τα οποί θεωρούσα black boxes), πράγμα μου με βοηθάει να παίρνω συγκεκριμένες αποφάσεις για συγκεκριμένους λόγους έτσι ώστε να είναι πιο αποδοτικός ο κώδικας που γράφω. Αμφιβάλλω αν το 70% των Java προγραμματιστών ξέρει ότι υπάρχουν 5 διαφορετικοί garbage collectors στη Java και πως ακριβώς λειτουργούν αλλά και πότε χρησιμοποιούνται. Αν δεν ξέρεις π.χ. pointers δεν πρόκειται να τους καταλάβεις ποτέ. Εγώ θα σου πω όμως και το άλλο. Σύμφωνοι οι τεχνολογίες Java είναι απο τις δημοφιλέστερες. Όμως έχεις και πάρα πολλούς προγραμματιστές ειδικά σε Junior επίπεδο. Αν στη Java δεν ξέρεις και 5-6 frameworks (EJB, JSF, Hibernate, Spring) δεν βρίσκεις δουλειά ούτε με δίκανο. Δεν υπάρχει κανείς απόφοιτος που να τα γνωρίζει αυτά τα frameworks, και με JSE μόνο δεν πάς πουθενά! Πρόσφατα πήγα σε interview που τα ζητάγανε όλα αυτά και έδιναν 700 ευρώ. Απο την άλλη αν βρείς δουλειά σε C θα είναι εξαιρετικά καλοπληρωμένη...φυσικά είναι πιο σπάνιες. Όπως και να έχει είναι τελικά ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ να γνωρίζεις C. 1
Retromaniac Δημοσ. 20 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 20 Μαρτίου 2013 (επεξεργασμένο) Καταρχήν η πραγματικότητα ΕΙΝΑΙ η αγορά εργασίας και ΟΧΙ ποια γλώσσα θεωρούμε το Α και το Ω. Και όχι η c δεν είναι το α και το ω. Επειδή είναι hardcore δεν την κάνει τέλεια. Η java και η c# είναι ΠΟΛΥ καλύτερες. Όσον αφορά τους pointers. Είναι έννοια που φυσικά υπάρχει στον oop, αλλά με άλλο όνομα. Εκεί μαθαίνεις τι είναι by ref και τι by val. Δεν χρειάζεται να μάθεις c. Επεξ/σία 20 Μαρτίου 2013 από Retromaniac
sarakinos Δημοσ. 20 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 20 Μαρτίου 2013 Γιατί δεν μαθαίνεις Java με την οποία μετά θα μπορέσεις να γράψεις για Android μετά? Γνώμη μου η καλύτερη αρχή για έναν προγραμματιστή μαζί με την C++ Αντικείμενα με το καλημέρα , τεράστια βοήθεια στο ίντερνετ (μια από τις πιο δημοφιλείς γλώσσες στον κόσμο , μαζί με την χοιρινή και την μοσχαρίσια )
migf1 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2013 Καταρχήν η πραγματικότητα ΕΙΝΑΙ η αγορά εργασίας και ΟΧΙ ποια γλώσσα θεωρούμε το Α και το Ω. Και όχι η c δεν είναι το α και το ω. Επειδή είναι hardcore δεν την κάνει τέλεια. Η java και η c# είναι ΠΟΛΥ καλύτερες. Όσον αφορά τους pointers. Είναι έννοια που φυσικά υπάρχει στον oop, αλλά με άλλο όνομα. Εκεί μαθαίνεις τι είναι by ref και τι by val. Δεν χρειάζεται να μάθεις c. Οπότε για παράδειγμα αυτό εδώ κατά την άποψή σου δεν αποτελεί ούτε πραγματικότητα ούτε αγορά εργασίας; Επίσης, αν θελήσεις να εργαστείς έστω και σε έναν από τους τόσους τομείς που ανέφερα στο προηγούμενο μήνυμά μου, θεωρείς πως οι πιθανοί εργοδότες σου θα σε προσλάβουν πιο εύκολα αν δεν ξέρεις C#, αν δεν ξέρεις Java ή αν δεν ξέρεις C ? Αν θελήσεις να εργαστείς (επίσης για παράδειγμα) σε iOS και δεν ξέρεις Objective C, θεωρείς πως θα έχεις καλύτερη τύχη να τα καταφέρεις καλύτερα γνωρίζοντας ήδη Java/C# ή γνωρίζοντας ήδη C; Προσπαθώ δηλαδή να καταλάβω πως ακριβώς αξιολογείς εκείνο το γενικόλογο "Η java και η c# είναι ΠΟΛΥ καλύτερες" που γράφεις. Προσωπικά μου είναι αδύνατον να καταλάβω πως και γιατί η Java και η C# είναι πολύ καλύτερες από την C όταν ας πούμε η δουλειά σου ασχολείται με system programming. Για να στο θέσω κι αλλιώς, μαθαίνοντας Java θεωρείς πως είσαι έτοιμος να γίνεις παραγωγικός σε Android programming? Προφανώς και δεν είσαι, γιατί πρέπει να μάθεις το framework της Google για να μην σου πω ότι για πιο advanced πράγματα πρέπει να μάθεις και τις διαφορές του Dalvik από το Java VM, μιας και διαφέρουν. Το παραπάνω διαφέρει ελάχιστα από το να μάθεις C και κατόπιν να πας σε iOS specific Objective C (γενικώς, για Apple related stuff η γνώση της C θεωρείται και είναι απαραίτητη). Ελπίζω να μην μου πεις πως το iOS είναι εκτός εποχής Κοντολογίς, ένας προγραμματιστής χρειάζεται να ξέρει όχι μόνο περισσότερες της μιας γλώσσας, αλλά ειδικά σήμερα (και στο εγγύς μέλλον) χρειάζεται να ξέρει περισσότερα του ενός frameworks στην κάθε γλώσσα. Και δεν υπάρχει γλώσσα καλύτερη από την άλλη γενικώς και αορίστως. Κάθε γλώσσα έχει συν και πλην και η επιτυχία είναι να είσαι σε θέση να χρησιμοποιείς κάθε φορά την γλώσσα που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες του εκάστοτε project. Η διαφορά όμως της C με όλες τις υπόλοιπες γλώσσες, είναι πως ανεξάρτητα με ποιον τομέα ασχολείσαι και με ποια γλώσσα προγραμματίζεις, όσο προχωράς κι αρχίζεις να "χρειάζεσαι" πιο προχωρημένα ή πιο custom πράγματα, τόσο περισσότερο αυξάνουν οι πιθανότητες να συναντήσεις την ανάγκη αυτά να τα γράψεις σε C, διότι πολύ απλά όπως εξήγησα και στο προηγούμενο μήνυμά μου σχεδόν τα πάντα είναι γραμμένα σε C από κάτω. Σου υπενθυμίζω πως η αρχική μου ένσταση στα γραφόμενά σου ήταν (και παραμένει) στο "εκτός εποχής" που έγραψες για την C (επίσης ανέφερα εξαρχής πως η γενική σου τοποθέτηση μάλλον αφορούσε τελικά την Ελλάδα ή συγκεκριμένους τομείς ή και τα 2, κάτι που επιβεβαίωσες εμμέσως στο επόμενο μήνυμά σου με τα links που έδωσες). Εφόσον θεωρείς την C εκτός εποχής, κι επειδή αναφέρθηκες και στο Android, θα ήθελα να ακούσω την άποψή σου για ποιον ακριβώς λόγο η Google παρέχει και το JNI στους προγραμματιστές; Για να το παρέχει κάποιος λόγος ύπαρξής του συντρέχει, έτσι δεν είναι; ΥΓ. Προσωπικά νομίζω πως μπερδεύεις τους όρους "niche" και "mainstream" με τις έννοιες "εκτός" κι "εντός" εποχής. Τότε ερμηνεύεις λάθος την πραγματικότητα, η αγορά εργασίας ζητά web developers και αυτό είναι πραγματικότητα όχι ότι η C είναι άχρηστη/ξεπερασμένη. Όπως και να έχει εγώ συνιστώ C γιατί είναι το Α-Ω και σου μαθαίνει αρκετά πράγματα. Εν συνεχεία θα συνιστούσα C++ ή C# και JAVΑ/Python και έχεις καλύψει ένα υπερπέραν +1 στα περί πραγματικότητας. Είναι αυτό στο οποίο αναφέρομαι ως "mainstream" παραπάνω, σε αντιδιαστολή με το "niche". Προφανώς και τα δυο αποτελούν συστατικά της εντός εποχής πραγματικότητας (για τον retromaniac το γράφω αυτό ). Σχετικά όμως με το... υπερπέραν, η δική μου άποψη είναι πως πρέπει οπωσδήποτε να εμπεριέχει τουλάχιστον και μια functional γλώσσα (π.χ. Lisp, Haskell, klp). 1
Retromaniac Δημοσ. 21 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2013 Οι δουλειές που έδωσες είναι εξωτερικό. Η πραγματικότητα της ελλάδας δεν έχει σχεδόν καθόλου δουλείες για c. ΑΛΛΑ ακόμη και για το εξωτερικό που μπορεί να φαίνονται πολλές είναι λίγες σχετικά με τις δουλειές για άλλους τομείς. Οπότε έχεις περισσότερες πιθανότητες για τους άλλους τομείς. Εκτός του ότι πολλές αγγελίες είναι c/c++ και βγαίνουν στο search για c. Στην πραγματικότητα θα προτιμήσουν c++ programmer. ΚΑΙ ΕΙΠΑΜΕ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η C. Τώρα όσον αφορά την αναγκαιότητα για την εκμάθηση C και το πόσο καλύτερη η java και η c#. Μέχρι πριν λίγο καιρό προσπαθούσα να σε πείσω για την ανάγκη να μάθεις SQL που είναι το Α και το Ω για την εποχή μας. Και φυσικά δεν σε έπεισα. Τώρα περιμένεις να σε πείσω για την c που την ξέρεις πολύ καλά και την προασπίζεσαι μέχρι θανάτου; Ότι είπα είπα και ο καθένας ας κάνει ότι καταλαβαίνει! Το μόνο που θέλω να συμπληρώσω είναι ότι πολλοί τελειόφοιτοι και άνθρωποι με λίγη εργασιακή εμπειρία έχουν συνήθως ένα κόλημα με την c γιατί είναι ή τους φαίνεται το πιο σπουδαίο πράγμα που ξέρουν. Μόλις αποκτήσουν πραγματική εργασιακή εμπειρία σε εταιρίες που χρησιμοποιούν ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ τεχνικές προγραμματισμού θα καταλάβουν τι παίζει. ΥΓ. migf1 το τελευταίο σχόλιο δεν πάει σε σένα.
Star_Light Δημοσ. 21 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2013 Πιο ευκολα θα μάθεις την C++ αμα γνωριζεις ηδη την C. Αυτο πρεπει να το ξέρεις .... Δεν εχεις ασχοληθει ποτε με την C? Με ποιες γλωσσες έχεις ασχοληθει Retro?
Timonkaipumpa Δημοσ. 21 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2013 Οι δουλειές που έδωσες είναι εξωτερικό. Η πραγματικότητα της ελλάδας δεν έχει σχεδόν καθόλου δουλείες για c. ΑΛΛΑ ακόμη και για το εξωτερικό που μπορεί να φαίνονται πολλές είναι λίγες σχετικά με τις δουλειές για άλλους τομείς. Οπότε έχεις περισσότερες πιθανότητες για τους άλλους τομείς. Εκτός του ότι πολλές αγγελίες είναι c/c++ και βγαίνουν στο search για c. Στην πραγματικότητα θα προτιμήσουν c++ programmer. ΚΑΙ ΕΙΠΑΜΕ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η C. Τώρα όσον αφορά την αναγκαιότητα για την εκμάθηση C και το πόσο καλύτερη η java και η c#. Μέχρι πριν λίγο καιρό προσπαθούσα να σε πείσω για την ανάγκη να μάθεις SQL που είναι το Α και το Ω για την εποχή μας. Και φυσικά δεν σε έπεισα. Τώρα περιμένεις να σε πείσω για την c που την ξέρεις πολύ καλά και την προασπίζεσαι μέχρι θανάτου; Ότι είπα είπα και ο καθένας ας κάνει ότι καταλαβαίνει! Το μόνο που θέλω να συμπληρώσω είναι ότι πολλοί τελειόφοιτοι και άνθρωποι με λίγη εργασιακή εμπειρία έχουν συνήθως ένα κόλημα με την c γιατί είναι ή τους φαίνεται το πιο σπουδαίο πράγμα που ξέρουν. Μόλις αποκτήσουν πραγματική εργασιακή εμπειρία σε εταιρίες που χρησιμοποιούν ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΕΣ τεχνικές προγραμματισμού θα καταλάβουν τι παίζει. ΥΓ. migf1 το τελευταίο σχόλιο δεν πάει σε σένα. Συμφωνώ απολύτως για το τελευταίο σχόλιο. Εδώ ο κόσμος παίζει ενεργά με reflection, cloud και δεν συμμαζεύεται και ακόμα ψαχνόμαστε με pointers.. διπλούς, τριπλούς και ν-πλους. Φυσικά και η C έχει εφαρμογές... αλλά είναι κυρίως στα embedded συστήματα και η Ελλάδα δεν έχει και τόση βιομηχανία σε αυτό τον τομέα. Τώρα τελευταία κάτι πάει να γίνει... αλλά ακόμα ούτε με κιάλια δεν φαίνεται κάτι στον ορίζοντα. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μειώνεται η σημασία τόσο του ενός όσο και του άλλου. Μία χαρά κάνουν όσοι ασχολούνται, ακόμα και από hobby, με την C. Μπράβο τους και μακάρι να το έκανε και άλλος κόσμος. Όπως το ίδιο πιστεύω για όσους ασχολούνται με νέες τεχνολογίες. Μην γινόμαστε οπαδοί και μπαίνουμε στην λογική One Vs Other.
Retromaniac Δημοσ. 21 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2013 (επεξεργασμένο) Πιο ευκολα θα μάθεις την C++ αμα γνωριζεις ηδη την C. Αυτο πρεπει να το ξέρεις .... Δεν εχεις ασχοληθει ποτε με την C? Με ποιες γλωσσες έχεις ασχοληθει Retro? Έχω ασχοληθεί σαν hobby με basic, pascal, assembly(mmx/sse), c, c++, c#, php Έχω ασχοληθεί ακαδημαϊκά με pascal, assembly, c, c++, java, fortran, lisp, cobol, vb Έχω ασχοληθεί επαγγελματικά με c++, php, coldfusion, c#, vb Επίσης έχω ασχοληθεί πάρα πολύ με τις παρακάτω τεχνολογίες: sql server, analysis server/cubes, my sql, networking(sockets, http, ftp), html, css, xml, xsl, wpf, mvc, web services, DirectX, XNA, ajax, jquery και πολλά api που έχουν σχέση με web (facebook κτλ) Σε ms-dos έχω ασχοληθεί και με DMA channels, Sound Cards programming, EGA/VGA programming, I/O (disk, serial) programming. Δηλαδή πολύ low-level πράγματα. Με C, επειδή ξεκίνησα να προγραμμάτιζω το 1990, ασχολούμε ΠΑΡΑ πολλά χρόνια σε MS-DOS. Έπειτα σε windows. Δεν συμφωνώ ότι πιο εύκολα μαθαίνεις c++ αν ξέρεις c. Το αντίθετο θα έλεγα. Μαθαίνεις καλύτερο oop αν δεν έχεις ασχοληθεί με απλό τμηματικό προγραμματισμό πριν. Πλέον έχω βαρεθεί απολύτα το business programming και το κάνω μόνο για βιοποριστικούς λόγους και όχι γιατί μου αρέσει. Αλλά ασχολούμαι πάρα πολύ με game programming και σύντομα θα βγάλουμε το πρώτο game για πολλές πλατφόρμες (windows 8 store, android, ios, windows mobile, xbox) Συμφωνώ απολύτως για το τελευταίο σχόλιο. Εδώ ο κόσμος παίζει ενεργά με reflection, cloud και δεν συμμαζεύεται και ακόμα ψαχνόμαστε με pointers.. διπλούς, τριπλούς και ν-πλους. Φυσικά και η C έχει εφαρμογές... αλλά είναι κυρίως στα embedded συστήματα και η Ελλάδα δεν έχει και τόση βιομηχανία σε αυτό τον τομέα. Τώρα τελευταία κάτι πάει να γίνει... αλλά ακόμα ούτε με κιάλια δεν φαίνεται κάτι στον ορίζοντα. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μειώνεται η σημασία τόσο του ενός όσο και του άλλου. Μία χαρά κάνουν όσοι ασχολούνται, ακόμα και από hobby, με την C. Μπράβο τους και μακάρι να το έκανε και άλλος κόσμος. Όπως το ίδιο πιστεύω για όσους ασχολούνται με νέες τεχνολογίες. Μην γινόμαστε οπαδοί και μπαίνουμε στην λογική One Vs Other. Θα συμφωνήσω απόλυτα με το υπογραμμισμένο. Για να ξεκαθαρίσω την θέση μου. Δεν λέω ότι είναι κακό να ασχοληθείς με την C. Αντίθετα με όποια γλώσσα και να ασχολήσαι είναι πολύ καλό πόσο μάλλον με την c που είναι αρκετά hardcore. Αυτό που λέω είναι τα best practices. Είμαι της άποψης(και όχι μόνο εγώ) ότι πια πρέπει να ξεκινάς με oop γλώσσα κατευθείαν και να μάθεις να σκέφτεσαι προγραμματικά έτσι. Αυτό που χρειάζεσαι όλο και όλο να ξέρεις για να ξεκινήσεις να προγραμματίζεις καλά σε oop, είναι data stuctures και πολυπλοκότητα αλγορίθμων. Δεν χρειάζεσαι την C για αυτά. Επίσης όταν λέω ότι η java και η c# είναι καλύτερες γλώσσες από την c το λέω γιατί έτσι είναι! Η c φτιάκτηκε για να καλύψει ανάγκες περασμένων δεκαετιών. Οι java και η c# φτιάχτηκαν για να καλύψουν σύγχρονες ανάγκες και μεθόδους ανάπτυξης. Η c έχει βέβαια τις χρήσεις της σαν low level γλώσσα και εκεί είναι καλύτερη από την java και την c#. Όμως σαν εργαλείο ανάπτυξης σύνθετου και σύγχρονου λογισμικού είναι πια αρχαία ιστορία. Πως να το κάνουμε. Έτσι είναι. Τα σύχρονα design patterns δεν γίνονται καν σε c. Εγώ προσπαθώ να πω στον φίλο μας ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει (oop, web) και τι πρέπει να μάθει(java/c#) ώστε να μην χρειαστεί να γίνει μετανάστης για να βρει δουλειά. Όπως βλέπετε δεν έχω κόλημα με κάποια τεχνολογία ή γλώσσα γιατί αυτή ξέρω μόνο. Ούτε ξεκίνησα τώρα με τον προγραμματισμό. Έχω πολλές αναμνήσεις από ωραίες ρομαντικές εποχές. Απλά προσπαθώ να είμαι ρεαλιστής και έχω βαρεθεί όποιος μπαίνει εδώ μέσα να του λένε ξεκίνα με python/c/pascal. ΈΛΕΟΣ. Είμαστε στο 2013 και στην Ελλάδα. Ξεκολήστε. Επεξ/σία 21 Μαρτίου 2013 από Retromaniac 1
Star_Light Δημοσ. 21 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2013 Μα εγω δεν ειμαι κολλημενος σε κατι γιατι δεν του ειπα κατσε μαθε C για να βρεις δουλεια!!!!! Εγω πιστευω οτι οσο πιο χαμηλα πηγαινεις τοσο καλυτερος γινεσαι διοτι καταλαβαινεις πραγματα που για τους αλλους ειναι μαυρα κουτια. Καταρχην δεν ξερω αμα με την C βρισκει δουλεια καποιος στην Ελλαδα μολις βρω θα ερθω να το γραψω ο φιλος δεν ρωτησε με ποια γλωσσα θα βρει δουλεια γιατι πλεον οι δουλειες γενικοτερα για ολους εχουν γινει δυσκολες.... με την κατασταση που επικρατει δεν ειναι θεμα γλωσσας δηλαδη πρεπει να εχεις και αλλες δυνατοτητες περα απο το να εισαι σε ενα κλουβι να σου πετανε μπανανες για να λυνεις εξισωσεις και αλγοριθμους.
Retromaniac Δημοσ. 21 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 21 Μαρτίου 2013 (επεξεργασμένο) Μιλάω γενικά πάντα. 1ον γιατί δεν θέλω να θίξω κάποιον συγκεκριμένα και 2ον γιατί δεν ξέρω 100% τι εννοεί ο καθένας. Όσον αφορά αυτό που λες, όπως είπα διαφωνώ. Γιατί να μην μάθει κάτι που θα του βρει και δουλειά και αποτελεί και best practice για να ξεκινήσει (προσωπική μου άποψη); Άσε που με ότι ξεκινάς κολάς και μετά δύσκολα πας σε τεχνολογίες που χρειάζονται πραγματικά (στην ελλάδα έστω). Έχω ακούσει και το άλλο. Δεν έχει σημασία με τι θα ξεκινήσει γιατί θα ξεπεραστεί. Ναι ίσως αλλά θα είναι πολύ πιο εύκολο να κάνει catch-up αν έχει ξεκινήσει με τελευταίες τεχνολογίες και όχι με c. Και για τον αν έχει γίνει δύσκολο να βρεις δουλειά; Ρώτα αυτούς που δεν ξέρουν .net/java να σου πουν. Οι άλλοι σε .net/java κάτι κάνουν. Ακόμη και junior (με 500-700 ευρώ έστω). Επίσης για το low level programming. Διαφωνώ γιατί το έχω δει στην πράξη. Καταλαβαίνεις ότι έχω ασχοληθεί με ΠΟΛΥ low-level programming τόσο σε επίπεδο γλώσσας όσο και συστήματος. Πιστεψέ με δεν υπάρχει κάμια διαφορά στην αποτελεσματικότητα όταν χρησιμοποιείς τα σύγχρονα εργαλεία και ξέρεις computer science χωρίς να έχεις μάθει ή εντρυφήσει στην c ή κάποια απλή προηγούμενης γενιάς γλώσσα. Είναι δυστυχώς εύκολο για τους καθηγητές να μας μαθαίνουν παλιές τεχνολογίες γιατί δεν χρειάζονται να μάθουν οι ίδιοι καινούργιες. Δεν ξέρω τι γίνεται τώρα σε ΤΕΙ και πανεπιστήμια αλλά ξέρω κατά κανόνα ότι πάντα είναι αρκετά πίσω από την αγορά και τις εξελίξεις. Με αποτέλεσμα να βγαίνουν φοιτητές με "λάθος" γνώσεις/απόψεις και αναχρονιστική κουλτούρα! Επεξ/σία 21 Μαρτίου 2013 από Retromaniac
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα