WannaBeFree Δημοσ. 12 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2013 Καλησπέρα σε όλους! Είμαι καινούργια στο forum και θα 'πρεπε να προειδοποιήσω ότι οι γνώσεις μου από ηλεκτρολογικά είναι ελάχιστες, έως και μηδαμινές.Έχω κάνει τις διαδικασίες για να μπει καινούργια σύνδεση VDSL στο σπίτι και ο τεχνικός προβλέπεται να έρχεται προς το τέλος του μήνα. Το σπίτι είναι γκαρσονίερα και δεν έχει καθόλου πρίζες τηλεφώνου, μου είπαν βέβαια ότι θα βάλουν αυτοί όταν έρθουν, αρκεί βέβαια να υπάρχουν εγκατεστημένα καλώδια τηλεφώνου στο σπίτι. Και τώρα η ερώτηση: Πως μπορώ να μάθω αν το σπίτι έχει καλώδια για τηλέφωνο; Και αν δεν έχει, ποια είναι η διαδικασία για να μπουν και πόσο μπορεί να κοστίζει όλο αυτό; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
makfil Δημοσ. 12 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2013 Πρόκειται για πολυκατοικία ή μονοκατοικία; Η πολυκατοικία της τελευταίας 40ετίας έχει σίγουρα κατανεμητή, δηλαδή έχει κατασκευαστεί εσωτερική καλωδίωση και το πιθανότερο είναι να έρχεται στην οικοδομή κεντρικό καλώδιο από τον ΟΤΕ, εάν έχει βάλει κάποιος τηλέφωνο. Η γκαρσονιέρα μπορεί να είναι "πρόσθετη" και να μην μπήκαν οι καλωδιώσεις στην κατασκευή της. Εάν είναι μονοκατοικία, οι άλλοι ένοικοι έχουν τηλέφωνο; Εάν ΝΑΙ, τότε θα υπάρχει (ξύλινη) κολώνα του ΟΤΕ εκεί κοντά, οπότε πρέπει να φέρει ο ΟΤΕ καλώδιο για τη γκαρσονιέρα. Και αυτό είναι πρόβλημα, εάν θέλεις να βάλεις vdsl με εναλλακτικό. Στην περίπτωση αυτή, ο ΟΤΕ θα φέρει το καλώδιο μέχρι την κεντρική πρίζα και ο ηλεκτρολόγος σου θα κάνει τις (πιθανές) καλωδιώσεις εσωτερικά.
NikosKallithea Δημοσ. 12 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2013 Θελω να πιστευω οτι μετά το 1980 και πέραν, δεν πρέπει να υπαρχει κατασκευαστής που να μην εχει εγκαταστήσει τηλεφωνικά καλώδια σε κάποιο σπίτι οπουδήποτε στην ελλαδα.
WannaBeFree Δημοσ. 12 Μαρτίου 2013 Μέλος Δημοσ. 12 Μαρτίου 2013 Για πολυκατοικία πρόκειται και τουλάχιστον 40 ετών. Το σπίτι παλιότερα χρησιμοποιούταν σαν αποθήκη και αυτός που το αγόρασε μετά δεν έβαλε ποτέ πρίζες τηλεφώνου. Τώρα θα είναι η πρώτη φορα. Εννοείται ότι οι περισσότεροι άλλοι ένοικοι έχουν τηλέφωνο, αν όχι όλοι. Το VDSL θα το βάλω από την Cyta, ξέρετε αν την κάνουν και αυτοί αυτή τη δουλειά; Γενικά, αν δεν υπάρχουν καλώδια, θα πρέπει να σκαφτούν τοίχοι και τα σχετικά;
NikosKallithea Δημοσ. 12 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2013 θελεις ηλεκτρολόγο, εμεις απο εδω δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση. η cyta και η καθε cyta δεν κανει τίποτα, ο οτε θα σου φέρει την γραμμή, αλλα μέσα σε σπίτι-πολυκατοικια δεν μπαίνει.
makfil Δημοσ. 12 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2013 1.Αφού οι υπόλοιποι έχουν τηλέφωνο, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κατανεμητής και, επομένως, ο ηλεκτρολόγος σου πρέπει να τραβήξει γραμμή (μάλλον εξωτερική) μέχρι τη γκαρσονιέρα και, αν θέλεις, μέσα σ' αυτήν, σε κανάλια, χωρίς να σκάψει τοίχους. 2. Αυτή τη δουλειά δεν την κάνει τεχνικός κανενός παρόχου. 3. Πρέπει να είναι έτοιμη η καλωδίωση όταν θα συνδέσουν τη γραμμή σου.
Foker Δημοσ. 12 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 12 Μαρτίου 2013 Μαλλον νοικιαζεις την γκαρσονιερα , αρα το κοστος του ηλεκτρολογου θα το επιβαρυνθει ο ιδιοκτητης . Δηλαδη ειναι υποχρεωμενος να σου φερει ηλεκτρολογο , να τραβηξει μια γραμμη , απο τον κατανεμητη (ειναι ενα κουτι συνηθως κοντα στην εισοδο της πολυκατοικιας , που εκει συνδεονται ολες οι γραμμες του οτε και μετα πανε στα διαμερισματα) μεχρι την γκαρσονιερα και θα τοποθετησει μια μπριζα στον τοιχο . Απο εκει και επειτα θα ερθει ενα συνεργειο του οτε (ασχετα ποια εταιρεια πληρωνεις για ιντερνετ) , θα συνδεσει την γραμμη μεχρι τον κατανεμητη , αν εισαι εκει την ωρα που θα ερθουν , θα βαλουν στην μπριζα της γκαρσονιερας μια συσκευη (για να δουν απο τον κατανεμητη ποια ζευγαρια θα συνδεσουν) , αυτο δεν ειναι υποχρεωμενοι να το κανουν (ειναι δουλεια ηλεκτρολογου) . Αν δεν το κανουν πρεπει να ερθει παλι ο ηλεκτρολογος για να κανει την συνδεση (εκτος και αφησει ραβασακι μεσα στον κατανεμητη ) . Μεχρι εδω πληρωνεις μονο τον ηλεκτρολογο , αν δεν ξερεις να συνδεσεις το router στην μπριζα και να περασεις κωδικους κτλ , αν καλεσεις την εταιρια να στο κανει (και δεν περιλαμβανεται στην τιμη πακετου ως δωρεαν) , πληρωνεις (30-40 ευρω) , στα χρεωνουν στον πρωτο λογαριασμο . Για να μην γινει χρεωση , οταν παραλαβεις το router , παιρνεις τηλ τον παροχο (πχ cyta) , και με οδηγιες μεσω τηλεφωνου , κανεις την εγκατασταση του router (πρεπει να εχεις και υπολογιστη) .
WannaBeFree Δημοσ. 14 Μαρτίου 2013 Μέλος Δημοσ. 14 Μαρτίου 2013 Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να έρθει ηλεκτρολόγος λοιπόν... Ευχαριστώ πάρα πολύ για την βοήθεια όλους
poulinos Δημοσ. 16 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2013 απλα σε διαφορες περιπτωσεις εχω δει να μην υπαρχει πριζα αλλα να βγαινουν απλα τα καλωδια απο τον τοιχο.επισης εχω δει να τα εχουν κοψει τα καλωδια συριζα απο τον τοιχο οποτε εκει ειναι λιγο θεμα και εχω δει και επισης να εχουν σοβατισει τα καλωδια και να εχουν θαφτει απο κατω. αλλιως οπως σου ειπαν ταπαιδια θα πρεπει να σου τραβηξει καποιο Utp απο τον κατανεμητη μεχρι εσενα πανω εκει που μενεις.
NikosKallithea Δημοσ. 16 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 16 Μαρτίου 2013 @WannaBeFree Βρήκες ακρη τελικα δεν μας ειπες?
WannaBeFree Δημοσ. 19 Μαρτίου 2013 Μέλος Δημοσ. 19 Μαρτίου 2013 Sorry παιδιά για την καθυστέρηση, δεν ήμουν Αθήνα τις τελευταίες μέρες.. Μίλησα τελικά με έναν ηλεκτρολόγο και θα έρθει αυτή την εβδομάδα να δούμε τι θα κάνουμε. Αυτός πιστεύει πως μάλλον δεν θα υπάρχουν τα καλώδια, οπότε θα τραβήξουμε μια γραμμή. Άντε να δούμε τώρα τι θα γίνει.. Άντε να έρθει και η σύνδεση γιατί με αυτόν τον γείτονα δεν παλεύεται η κατάσταση... Ευχαριστώ ξανά όλους για την βοήθεια!!
poulinos Δημοσ. 19 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2013 ενημερωσε μας τι εγινε τελικα.και ελπιζω ο ηλεκτρολογος να μην σε γδυσει στα λεφτα ./γιατι μερικοι περνουν οτι να νε.και επισης το καλωδιο να ειναι Utp.μην περασει κανα φτηνο καλωδιο συναγερμου και μετα λες γιατι η γραμμη δεν παιζει γιατι μερικοι για να γλυτωσουν λεφτα αγοραζουν οτι νανε.
WannaBeFree Δημοσ. 19 Μαρτίου 2013 Μέλος Δημοσ. 19 Μαρτίου 2013 Εγώ μα του το πω να είναι utp, μετά πως θα ξέρω τι θα φέρει εκείνος όμως..;
poulinos Δημοσ. 20 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 20 Μαρτίου 2013 λογικα αμα του το πεις θα φερει.θα το καταλαβεις απο εκει που τελειωνει το Utp και θα σου βαλειι πριζακι συν οτι το γραφει πανω συνηθως utp cat5e awg24 και κατι τετοια.απλα πεστου το απο την αρχη.κανονικα αυτα τα εξοδα θα επρεπε να τα πληρωσει ο ιδιοκτητης οχι εσυ εφοσον η πατατια ξεκιναει απο αυτον
WannaBeFree Δημοσ. 20 Μαρτίου 2013 Μέλος Δημοσ. 20 Μαρτίου 2013 Άρα θα φροντίσω να του το πω! Ιδιοκτήτρια είναι η μητέρα μου, οπότε δυστυχώς το κόστος της ζημιάς δεν φεύγει και πολύ μακριά..
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα