Προς το περιεχόμενο

raid5 + linux

ekkli

Προτεινόμενες αναρτήσεις

προχώρησα πρόσφατα σε αγορά καινούριου σταθερού, αγοράζοντας τα βασικά
για να δουλέψει άμεσα και έχοντας στα μυαλό μου ότι τα υπόλοιπα θα τα
προσθέσω σιγά σιγά.

παράλληλα, έχω στο μυαλό μου εδώ και καιρό να χτίσω μια μεγάλη «αποθήκη»
σε raid5 για να μαζέψω επιτέλους τις χιλιάδες φωτογραφίες σε ένα μέρος
και ταινίες, σειρές κλπ

έτσι, βασικό κριτήριο στην αγορά μου ήταν να έχει τσιπάκι raid και συνυπολογίζονταις το κόστος αγόρασα αυτή τη μητρική .

τις τελευταίες μέρες, ψάχνωντας περισσότερα για το θέμα, διάβασα μερικά
άρθρα που λέγανε ότι τα win βλέπουν κανονικά τη συστοιχία RAID αλλά τα
linux βλέπανε ξεχωριστά τους δίσκους.

έχει κάποιος συμφορουμίτης εμπειρία με τέτοιο σύστημα να πει αν δουλεύει κανονικά ;

έχει αρχίσει και με απασχολεί πολύ το θέμα, μην κάνω επένδυση και είναι άχρηστη σε fedora 18 που είναι το βασικό μου λειτουργικό.

επίσης, μια δεύτερη ερώτηση, πιο ειδική για τη μητρική ή έστω για όσους
δουλεύουν με μητρικές H77/Z77 είναι αν μπορεί να συνδυαστεί σκληρός ssd
με συστοιχία raid. δηλαδή να έχουμε τον ssd ως C: και τους μηχανικούς
δίσκους σε raid σαν D: λχ.

ευχαριστώ εκ των προτέρων που διαβάσατε όλο αυτό μακρυνάρι και να πω ότι
προσπαθώ να γκουκλάρω το θέμα αλλά δεν βρίσκω κάποιο άρθρο στην
παγκόσμια κοινότητα που να απαντάει με σιγουριά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φιλε μου δεν μπορω να σου δωσω σαφη απαντηση.

Απο οτι βλεπω στο manual της μητρικης που θες να αγορασεις εχει 2 sata3 και 4 sata2 ( και 1 msata για ssd).

Για το raid5 θες απο 3 δισκους και πανω , και αν φανταστουμε οτι θαναι λιγο μαλακια να βαλεις τους δισκους του raid σε ανακατες θυρες , δηλ και σε sata2 και σε sata3 , τοτε υποθετουμε οτι θα μπουν στις 4 sata2 θυρες.

Αρα εχεις 2 θυρες sata3 + 1 msata θυρα ελευθερες για να βαλεις εναν ssd...αρα εισαι κομπλε.Τους χωρας ολους δηλ.

Απο κει και περα , το θεμα raid στους προσωπικους υπολογιστες ειναι λιγο πονεμενη υποθεση , γιατι δεν ειναι καθαρα hardware-raid , αλλα στηριζεται κυριως στον εκαστοτε driver του λειτουργικου.

Στο manual της μητρικης που θες να παρεις , βλεπω οτι εχει δικο του BIOS ο raid controller , οποτε θεωρω οτι ειναι κατα καποιον τροπο hardware raid ....και εφοσον σεταρεις απο κει το raid και οχι μεσω καποιου οδηγου απο το οποιοδηποτε λειτουργικο..η λογικη λεει οτι το raid θα "φαινεται" σωστα απο ολα τα λειτουργικα...με τις καταλληλες ενεργειες φυσικα.

Χαζομάρες είναι τα bios raid , θα ψάχνεις μετά Mobo με ίδιο controller etc.

Software RAID θα κάνεις και θα είσαι μια χαρά.

Μιας και ξέρεις από fedora, στήσε το σε centos

Προτίμησε κάτι προς RAID6 / RAID10 / RAID 50 από το απλό 5

Δε μπορώ να σου το προτείνω ως exoperimental αλλά το btrfs βολεύει.

Εναλλακτικά αντί Linux δες κάποιο Opensolaris derivative με ZFS ή και freeBSD

Κάνε δοκιμές εντατικές πριν να το στήσεις – προσομοίωσε προβλήματα – λείπει σκληρός δίσκος κ.ο.κ. μαθε καλά τα σχετικά εργαλεία.

software raid και αν κλασει το software ή το ιδιο το πισι...θα ψαχνεις πισι με το ιδιο λειτουργικο να τα ξανασεταρεις απο την αρχη.

Το hardware raid για μενα ειναι ο,τι καλυτερο ΑΛΛΑ σε "ξεχωριστο" raid controller (παλιες καλες εποχες με τους scsi).

Επαιρνες τον controller και τους δισκους σου και τους πηγαινες οπου ηθελες και απλα επαιζαν.

BIOS raids και software raids για μενα ειναι επιφοβα...οχι ομως οτι δεν παιζουν σωστα...

προχώρησα πρόσφατα σε αγορά καινούριου σταθερού, αγοράζοντας τα βασικά

για να δουλέψει άμεσα και έχοντας στα μυαλό μου ότι τα υπόλοιπα θα τα

προσθέσω σιγά σιγά.

Καλορίζικο :)

παράλληλα, έχω στο μυαλό μου εδώ και καιρό να χτίσω μια μεγάλη «αποθήκη»

σε raid5 για να μαζέψω επιτέλους τις χιλιάδες φωτογραφίες σε ένα μέρος

και ταινίες, σειρές κλπ

έτσι, βασικό κριτήριο στην αγορά μου ήταν να έχει τσιπάκι raid και συνυπολογίζονταις το κόστος αγόρασα αυτή τη μητρική .

Αν εξαιρέσεις κάποιες "server" μητρικές με lsi / adaptec / whatever ελεγκτές embedded πάνω στη μητρική, καμία μητρική δεν έχει hardware raid. Το μεγαλύτερο κομμάτι της δουλειάς το κάνει ο cpu (όπως γινόταν παλιά στα λεγόμενα winmodems αν τα είχες πετύχει).

τις τελευταίες μέρες, ψάχνωντας περισσότερα για το θέμα, διάβασα μερικά

άρθρα που λέγανε ότι τα win βλέπουν κανονικά τη συστοιχία RAID αλλά τα

linux βλέπανε ξεχωριστά τους δίσκους.

Η υποδομή του linux για software raid εδώ και κάμποσο καιρό βλέπει και τα διάφορα "hardware" raid των μητρικών όπως το Matrix Storage που έχουν τα Intel chipsets. Δηλαδή παίζει μια χαρά και σε linux όπως και σε windows. Αν δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις Windows, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις την πολύ καλύτερη λύση του software raid που παρέχει το linux.

Οποιαδήποτε λύση και να επιλέξεις να θυμάσαι ότι RAID != Backup. Το Raid πιο πολύ σου παρέχει availability δηλαδή αν χαλάσει κάποιος δίσκος το μηχάνημα δεν θα είναι κλειστό αλλά θα μπορεί να παίξει μέχρι να αντικαταστήσεις τον δίσκο. Να παίρνεις τακτικά backup για κρίσιμα δεδομένα.

επίσης, μια δεύτερη ερώτηση, πιο ειδική για τη μητρική ή έστω για όσους

δουλεύουν με μητρικές H77/Z77 είναι αν μπορεί να συνδυαστεί σκληρός ssd

με συστοιχία raid. δηλαδή να έχουμε τον ssd ως C: και τους μηχανικούς

δίσκους σε raid σαν D: λχ.

Όπως είπε και ο mphxths, θύρες sata να έχεις και βάλε ό,τι δίσκους θέλεις και με ό,τι συνδυασμούς θέλεις. Αν ο δίσκος εκκίνησης θα είναι ο SSD και δεν θα είναι μέρος της συστοιχίας, τότε είναι ακόμη πιο εύκολο να στηθεί.

Απο κει και περα , το θεμα raid στους προσωπικους υπολογιστες ειναι λιγο πονεμενη υποθεση , γιατι δεν ειναι καθαρα hardware-raid , αλλα στηριζεται κυριως στον εκαστοτε driver του λειτουργικου.

Στο manual της μητρικης που θες να παρεις , βλεπω οτι εχει δικο του BIOS ο raid controller , οποτε θεωρω οτι ειναι κατα καποιον τροπο hardware raid ....και εφοσον σεταρεις απο κει το raid και οχι μεσω καποιου οδηγου απο το οποιοδηποτε λειτουργικο..η λογικη λεει οτι το raid θα "φαινεται" σωστα απο ολα τα λειτουργικα...με τις καταλληλες ενεργειες φυσικα.

Όλοι αυτοί έχουν ένα BIOS extension για να πειράζεις κάποιες ρυθμίσεις αλλά δυστυχώς αυτό δεν το καθιστά hardware raid :(

Χαζομάρες είναι τα bios raid , θα ψάχνεις μετά Mobo με ίδιο controller etc.

Τέτοιο πρόβλημα δεν θα παίξει γιατί πλέον θα μπορούσες να πεις ότι ψιλοέγινε πρότυπο και παίζει σε όλους τους ελεγκτές. Μπορείς να πάρεις μια συστοιχία από ICH6R και να την βάλεις σε ICH10R (ή ανάποδα) και θα παίξει τζάμι. Μόνο αν πας από Intel chipset σε AMD ίσως να υπάρξει πρόβλημα.

software raid και αν κλασει το software ή το ιδιο το πισι...θα ψαχνεις πισι με το ιδιο λειτουργικο να τα ξανασεταρεις απο την αρχη.

Ούτε αυτό νομίζω θα είναι πρόβλημα μια και όλες οι διανομές και τα livecd έχουν υποστήριξη για MD RAID οπότε θα δουν την συστοιχία.

Το hardware raid για μενα ειναι ο,τι καλυτερο ΑΛΛΑ σε "ξεχωριστο" raid controller (παλιες καλες εποχες με τους scsi).

Επαιρνες τον controller και τους δισκους σου και τους πηγαινες οπου ηθελες και απλα επαιζαν.

BIOS raids και software raids για μενα ειναι επιφοβα...οχι ομως οτι δεν παιζουν σωστα...

Αυτό είναι όντως το καλύτερο αλλά οι scsi και τώρα οι sas ήταν hardware raid ελεγκτές όχι "hardware assisted software raid" :P

Εγώ, όπως πάντα, προτείνω αν δεν μας ενδιαφέρει το availability, τότε να χρησιμοποιηθεί απλά LVM για την ένωση δίσκων και μετά κάποιος δίσκος για backup (για τη περίπτωση του σκέτου linux. Αν έχουμε και windows αλλάζει).

@hmitheos

για αυτο εγραψα "κατα καποιον τροπο" .

Απλα οι περισσοτερες μητρικες εχουν μια επιλογη στο BIOS ide/ahci/raid και αυτο ηταν ολο.Η συγκεκριμενη εχει ξεχωριστο BIOS απο οτι βλεπω για τον raid controller.

Για αυτο εγραψα "κατα καποιον τροπο" hardware...γιατιι ακομα και ετσι δεν με εχει πεισει οτι ειναι :)

Απο κει και περα ολοσωστα ειναι αυτα που λες.

Ετσι για την ιστορια μονο με τους scsi δισκους/ελεγκτες (που ακομα εχω σε ενα ραφι)  ενοιωθα ασφαλεια...οτι γινεται δηλ. η δουλεια μου σωστα...Ακομα θυμαμαι που επαιρνα τον controller με τους δισκους..τους εβαζα στο επομενο πισι και απλα...boot-αριζα... :)

ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις σας,

σε κάποιο βαθμό ξεαγχώθηκα.

Για να διαλευκάνω πλήρως το τοπίο,

έχω μερικές ερωτήσεις ακόμα.

• ποιες οι απαιτήσεις σε cpu για να πούμε ότι το raid σε επίπεδο software τρέχει ικανοποιητικά; Είχα διαβάσει πριν κάποια χρόνια ότι δεν συνίστατο γιατί έκανε το μηχάνημα να σέρνεται. Ισχύει;
  • είναι απολύτως σίγουρο ότι αν κρεμάσει το λειτουργικό ή ακόμα χειρότερα, χτυπήσει ο σκληρός που έχει το λειτουργικό, η συστοιχία raid θα μπορεί να διαβαστεί από os ανάγκης (στικάκι κλπ) ;
  • η (κούκλα αλλά με προβληματάκια σταθερότητας) f18 έχει προγράμματα στησίματος συστοιχίας raid;
  • στο manual της μητρικής, δεν αναφέρει με ποιο τρόπο μπορώ να προσθέσω δίσκους -δεν λέω για αντικατάσταση, λέω να ξεκινήσω πχ με 3 δίσκους και σιγά σιγά να προσθέτω. Αυτό είναι θέμα matrix ή λογισμικού; Αν στηθεί το όλο σύστημα σε F18 λύνεται το πρόβλημα; Υπάρχει κάποιος ευκολοδιάβαστος οδηγός για αυτή τη διαδικασία;

Κ
Εγώ, όπως πάντα, προτείνω αν δεν μας ενδιαφέρει το availability, τότε να χρησιμοποιηθεί απλά LVM για την ένωση δίσκων και μετά κάποιος δίσκος για backup (για τη περίπτωση του σκέτου linux. Αν έχουμε και windows αλλάζει).

κάτι παραπάνω για το LVM ; Το διαβάζω στη wikipedia και καταλαβαίνω ότι είναι αυτό που στο raid λένε JBOD;

Υπάρχει κάποιος πιο ασφαλής και οικονομικός τρόπος από συστοιχία raid για να διαφυλάξω τα δεδομένα μου;

Έχω βαρεθεί τόσα χρόνια με ακριβούς -σε σχέση με εσωτερικούς- εξωτερικούς σκληρούς, καλώδια τροφοδοσίας, usb, αλλαγές σκληρών ανά χρόνο και στο τέλος χάνω τη μπάλα που είναι τι και αν τελικά έχω αντίγραφα.

Ψάχνω να συνδυάσω μια λύση που να μου προσφέρει ασφάλεια, λειτουργικότητα (να μην πρέπει να στήσω δεύτερο λειτουργικό) και να είναι όλα μαζεμένα σε ένα μέρος (στο σταθερό κατά προτίμηση),

@ekkli

1.καινουργιο πισι = συγχρονος επεξεργαστης..δεν νομιζω να μην τραβαει οσον αφορα στο raid :)Συγκεκριμενα δεν ξερω να σου πω.

2.αν κρεμασει το λειτουργικο...λογικα..με καποιο οποιοδηποτε λειτουργικο που μπορει/εχει υποστηριξη για software raid θα διαβασει το raid.Αν μιλαμε για το ιδιο πισι/μητρικη/παρεμφερες chipset.Γιατι αν μεταφερεις το raid σε αλλο πισι με διαφορετικο chipset χαιρετα μας τον πλατανο .(Για αυτο τα hardware raids υπερτερουν σε τετοιες καταστασεις)

Για θεματα που ειναι συγκεκριμενα με fedora δεν ξερω..βασικα δεν εχω ασχοληθει τοσο να στηνω raids ..τελευταια φορα ηταν οταν δουλευα πριν κανα δυο χρονια και εστηνα σε πελατες...απο τοτε ισως να χουν αλλαξει μερικα πραγματα...(λεπτομερειες βασικα).

Το θεμα ειναι οτι απαξ και το σεταρεις , μετα η προσθεση / αφαιρεση ειναι θεμα του software που διαχειριζεται το raid.Δεν θεωρω οτι ειναι κατι περιπλοκο.

Τελος να σημειωσω οτι το raid δεν ειναι τοσο λυση αποθηκευσης / ασφαλειας (καλα ισως το mirror κατα καποιον τροπο) , αλλα τοσο λυση μη διακοπης της λειτουργιας του υπολογιστη.Ολοι οι σοβαροι σερβερς παιρνουν backups σε ξεχωριστα μηχανηματα (backup-ιερες).

Σκεψου οτι σε σερβερς , που υπαρχουν raids..οι δισκοι ειναι hotplug (βαζεις/βγαζεις εν θερμω , χωρις να κλεινεις το μηχανημα).Οποτε αν χαλασει καποιος δισκος απο καποιο raid , απλα τον βγαζουν και βαζουν τον επομενο και ο controller κανει τα διαδικαστικα.

Δεν νομιζω τωρα σε εναν πισι προσωπικης χρησης να υπαρχει τετοια αναγκη.

Εγω αυτο που βλεπω σαν βελτιστη λυση για backup/αποθηκευσης ειναι μια λυση NAS.Εξωτερικο δικτυακο κουτι που παιρνει 2 εως 4 δισκους ο,τι χωρητικοτητας θες , και υποστηριζει και τα περισσοτερα raids.

Καρφωνεις δισκους και κανεις παιχνιδι.Κυκλοφορουν επισης και ετοιμα τυποποιημενα NAS , με δισκους μεσα και δικο τους software.

Επισης κυκλοφορουν σκετα NAS , χωρις δισκους για να βαλεις εσυ οσους και ο,τι μεγεθους θες.

Το καλο ειναι οτι ειναι δικτυακα μηχανηματα οποτε εχεις προσβαση απο ολα τα πισι σου και αν θες και απο το ιντερνετ....

@hmitheos

για αυτο εγραψα "κατα καποιον τροπο" .

Απλα οι περισσοτερες μητρικες εχουν μια επιλογη στο BIOS ide/ahci/raid και αυτο ηταν ολο.Η συγκεκριμενη εχει ξεχωριστο BIOS απο οτι βλεπω για τον raid controller.

Για αυτο εγραψα "κατα καποιον τροπο" hardware...γιατιι ακομα και ετσι δεν με εχει πεισει οτι ειναι :)

Εχω την εντύπωση πως παντού υπάρχει το extension rom και απλά δεν εμφανίζεται αλλά μπορεί να κάνω λάθος. Σε μένα αν αλλάξω την επιλογή που λες και την κάνω raid, τότε αφού τελειώσει το master BIOS εμφανίζεται το μενού με τις επιλογές για το RAID.

Ετσι για την ιστορια μονο με τους scsi δισκους/ελεγκτες (που ακομα εχω σε ενα ραφι)  ενοιωθα ασφαλεια...οτι γινεται δηλ. η δουλεια μου σωστα...Ακομα θυμαμαι που επαιρνα τον controller με τους δισκους..τους εβαζα στο επομενο πισι και απλα...boot-αριζα... :)

Και τότε υπήρχαν κάποια προβληματάκια πχ αν τα έφτυνε ο ελεγκτής και ο νέος που αγόραζες χρησιμοποιούσε διαφορετική γεωμετρία έπρεπε να πρηχτείς λίγο για να δεις τη συστοιχία αλλά τουλάχιστον είχες τη σιγουριά του hardware raid.

• ποιες οι απαιτήσεις σε cpu για να πούμε ότι το raid σε επίπεδο software τρέχει ικανοποιητικά; Είχα διαβάσει πριν κάποια χρόνια ότι δεν συνίστατο γιατί έκανε το μηχάνημα να σέρνεται. Ισχύει;

Σε RAID levels που χρησιμοποιούν parity, όπως δηλαδή το RAID5 και το RAID6, υπάρχει ο φόρτος υπολογισμού του parity. Κάποιες υλοποιήσεις δυστυχώς χρησιμοποιούν μόνο τον ένα πυρήνα για τον υπολογισμό του parity αλλά ακόμη και έτσι οι σημερινοί επεξεργαστές είναι πολύ δυνατοί οπότε για ένα "σπιτικό" σενάριο μιας αποθήκης αρχείων δεν θα αντιμετωπίσεις πρόβλημα. Αν μιλάμε για μια συστοιχία στην οποία γράφονται και σβήνονται συνέχεια δεδομένα με μεγάλο ρυθμό (και ειδικά αν οι εγγραφές είναι μικρότερες του chunk), τότε ανεβαίνει πολύ ο φόρτος υπολογισμού.

• είναι απολύτως σίγουρο ότι αν κρεμάσει το λειτουργικό ή ακόμα χειρότερα, χτυπήσει ο σκληρός που έχει το λειτουργικό, η συστοιχία raid θα μπορεί να διαβαστεί από os ανάγκης (στικάκι κλπ) ;

Για Linux ναι είναι σίγουρο. Για Windows υποθέτω ότι θα χρειαστεί να περαστούν οι Matrix Storage drivers πριν να εμφανιστεί η συστοιχία αλλά δεν γνωρίζω από Windows για να πω σίγουρα. Ίσως παίζει και από τη μάνα του.

κάτι παραπάνω για το LVM ; Το διαβάζω στη wikipedia και καταλαβαίνω ότι είναι αυτό που στο raid λένε JBOD;

Η βασική του χρήση ναι είναι αυτή δηλαδή να ενώνεις πολλούς δίσκους και να φαίνεται ο ένας μετά τον άλλον. Μετά σου δίνει διάφορα εργαλεία ώστε να μειώνεις χώρο από το ένα filesystem και να τον δίνεις σε άλλο, να μεταφέρεις chunks από ένα δίσκο που αρχίζει να χαλάει σε κάποιο καλό και διάφορα τέτοια. Αυτά μόνο σε Linux (ή BSD) όμως όχι σε Windows.

Υπάρχει κάποιος πιο ασφαλής και οικονομικός τρόπος από συστοιχία raid για να διαφυλάξω τα δεδομένα μου;

Έχω βαρεθεί τόσα χρόνια με ακριβούς -σε σχέση με εσωτερικούς- εξωτερικούς σκληρούς, καλώδια τροφοδοσίας, usb, αλλαγές σκληρών ανά χρόνο και στο τέλος χάνω τη μπάλα που είναι τι και αν τελικά έχω αντίγραφα.

Ψάχνω να συνδυάσω μια λύση που να μου προσφέρει ασφάλεια, λειτουργικότητα (να μην πρέπει να στήσω δεύτερο λειτουργικό) και να είναι όλα μαζεμένα σε ένα μέρος (στο σταθερό κατά προτίμηση),

Το RAID εννοείται σου προσφέρει ένα καλύτερο επίπεδο ασφάλειας από το να είχες ένα απλό δίσκο και το RAID5 έχει το πλεονέκτημα ότι έχεις μια κάποια ασφάλεια χωρίς να χαραμίζεις πολύ χωρητικότητα. Ένας βασικός στόχος του RAID όμως είναι και το availability. Δηλαδή αν έχεις ένα webserver και χαλάσει ο δίσκος να μην μείνει κάτω ο server μέχρι να αγοράσεις νέο δίσκο, να επαναφέρεις το backup, κτλ. Τώρα που οι servers είναι clustered σε 20 υπολογιστές σε 5 διαφορετικές γραμμές δεν σε καίει και τόσο αλλά παλαιότερα ήταν πολύ σημαντικό το πλεονέκτημα της availability που έδινε το RAID.

Γιατί όμως δεν αντικαθιστά τα backup ? Γιατί υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που δεν σε προστατεύει. Για παράδειγμα σβήνεις από λάθος κάποιο αρχείο. Και 40 δίσκους να έχει η συστοιχία το αρχείο πάει. Άλλο παράδειγμα είναι να υπάρχει κάποιο bug στο filesystem το οποίο να μην εντοπίστηκε και να γίνει trigger σε σένα. Το filesystem είναι ένα επίπεδο πάνω από το RAID οπότε και πάλι και να έχεις 40 δίσκους θα χάσεις αρχεία. Πέφτει κεραυνός ή πέφτει νερό ή δεν ξέρω και εγώ τι και χαλάνε όλοι οι δίσκοι. Όλα αυτά βέβαια είναι ακραία σενάρια αλλά είναι περιπτώσεις που δεν μπορεί να σε προστατεύσει το RAID.

Δεν μηδενίζω την αξία του RAID φυσικά. Μια χαρά βολικό είναι. Και αν δεν έχεις πάρα πολύ κρίσιμα δεδομένα, μπορείς να την βγάλεις και με σκέτο το RAID χωρίς backups.

Εγώ προσωπικά επειδή δεν με ενδιαφέρει το availability από εκεί που είχα RAID1, το γύρισα σε απλό LVM με τον 2ο δίσκο να παίρνει backup με rsync κάθε τόσο. Μερικές φορές έκανα χαζομάρες τύπου αντί να γράψω rm *.pdf έγραφα rm * .pdf και γεια σας αρχεία. Το RAID δεν μπορούσε να με προστατεύσει από τη βλακεία μου :P ενώ τώρα μπορώ να ανακτήσω τα αρχεία έστω τις εκδόσεις 1 μέρας πίσω. Μερικοί πιο παρανοϊκοί μάλιστα βάζουν διαφορετικά filesystems στους 2 δίσκους οπότε καλύπτεται και το ενδεχόμενο που είπα πριν να υπάρχει bug στο πυρήνα :P

Για nas διάβαζα χρόνια και -με βάση τις ανάγκες μου- θα είναι η πρώτη μου επιλογή αν κερδίσω το τζόκερ.

Πείστηκα ότι το availability δεν το χρειάζομαι και υπάρχουν και άλλες λύσεις πιο κοντά στις οικομομικές μου δυνατότητες.

Προς το παρόν, μάλλον προσανατολίζομαι σε μια λύση τύπου JBOD σε συνδυασμό με rsync που τώρα διαβάζω να το μάθω.

Ξαναευχαριστώ άπαντες για τη συμβολή σας στη κουβέντα

να ρωτήσω επειδή σκέφτομαι κάτι παρόμοιο αλλά δε με ενδιαφέρει η ασφάλεια

το lvm από ότι κατάλαβα και διάβασα πολυ απλοικά κάνει πολλούς δίσκους να φαίνονται σαν ένας και μπορείς στη συνέχεια να προσθέτεις και να το μεγαλώνεις?

Για nas διάβαζα χρόνια και -με βάση τις ανάγκες μου- θα είναι η πρώτη μου επιλογή αν κερδίσω το τζόκερ.

Πείστηκα ότι το availability δεν το χρειάζομαι και υπάρχουν και άλλες λύσεις πιο κοντά στις οικομομικές μου δυνατότητες.

Προς το παρόν, μάλλον προσανατολίζομαι σε μια λύση τύπου JBOD σε συνδυασμό με rsync που τώρα διαβάζω να το μάθω.

Ξαναευχαριστώ άπαντες για τη συμβολή σας στη κουβέντα

Οντως ειναι ακριβα...ετυχε να παρω ενα με λιγο ανορθοδοξο τροπο..και ειχα την εντυπωση οτι ειναι προσιτα.

Παντως ειναι καλη φαση  .Ειναι σαν να εχεις εναν μικρο σερβερακο.

@warlock

Δες εδω http://en.wikipedia.org/wiki/Logical_Volume_Manager_(Linux)

Απο οτι καταλαβαινω , γιατι δεν το χω πολυπιασει , ειναι σαν disk/partition manager...Δηλ ενωνει,κοβει,συνθετει,αλλαζει μεγεθος,κανει raids,παιρνει snapshots μεταξυ δισκων/partitions (ειτε του ιδιου , ειτε διαφορετικων δισκων - δες την εικονιτσα στο λινκ που χει  - )

Και ολα αυτα εν θερμω...

Οπως χαρακτηριστικα λεει σε ενα σημειο "One can think of LVM as a thin software layer on top of the hard disks and partitions..."

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...