Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 704
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Tι εννοεις? Οτι σε ενα φιλελευθερο περιβαλλον δεν απαιτειται να ειναι αδιαφθορο?

Οχι, εννοω, οτι ενα κρατος που δουλευει σωστα, θα φανουν μεσα σε αυτο και οι πλεοναζοντες, και τα αχρηστα τμηματα κλπ, δε θα μπορεις να πεις αυθαιρετα "πρεπει να εχουμε τοσο δημοσιο" απλα για καλυψεις ψηφους, απο μονο του το συστημα θα δειχνει αν χρειαζεται η οχι λιγοτερους η περισσοτερους.

Αυτο ειναι δικο σου συμπερασμα. Εγω λεω να ψηφισουμε ανθρωπους που ειναι διατεθειμενοι να κανουν την αλλαγη δεδομενου κιολας οτι σε οσες χωρες εγιναν ιδιωτικοποιησεις (ακομα και στην Αγγλια που ανεφερες σαν παραδειγμα) αυτες απετυχαν. Εχω παραθεσει απειρα λινκ στο παρελθον. Συνεπως αυτην την αλλαγη στην νοοτροπια χρειαζεται η χωρα και οχι απλο ξεπουλημα. Που επαναλαμβανω και να ξεπουλησεις, οταν αυτος που σε ελεγχει (δημοσιο) δεν ειναι αδιαφθορος θα γεμισεις παλι απο Siemens. Δωρο αδωρο το ξεπουλημα λοιπον.

Κατ, αρχην δεν ειπα εγω για αγγλια. Απο κει και περα, το κρατος δεν ειναι και δεν πρεπει να ειναι εμπορος. Πρεπει να ειναι ελεγκτης. Πιο ευκολα διαφθειρεσαι οταν το χρημα περνα απο το χερι σου, παρα οταν περνα απο τον διπλα και ισως προσπαθησει να σε λαδωσει.

Εκει λοιπον χανει η λογικη σου. Ενα αδιαφθορο κρατος δεν ξεπουλαει, πουλαει με βαση το συμφερον του. Αν ξεπουλησει σημαινει οτι ειναι κακο κρατος. Αλλα αυτο το ιδιο κρατος που δεν ειναι σε θεση να πουλησει με βαση το συμφερον του, πως μπορει να κρατησει το ιδιο μια τετοια επιχειρηση; Αρα ειναι μπρος γκρεμος και πισω ρεμα. Κι ερχεσαι να δεις ποια ειναι η πιο ευκολη και συμφερουσα λυση. Να εχεις μια επιχειρηση χιλιαδων ατομων με δεκαδες εκατομμυρια να περνανε απο τα χερια τους, που σημαινει ευκολη προσβαση στη διαφθορα, ή απλα να καταφερεις να κανεις μια σωστη συμφωνια πωλησης;

Δεκαδες χρονια (οχι και πολλες δεκαδες αλλα τεσπα) θα χρειαστουμε. Αλλα εαν ξεπουλησουμε δεν θα γινουμε ποτε. 

Τα αυξημενα τιμολογια σε ολες τις περιπτωσεις των ιδιωτικοποιησεων δειχνουν το αντιθετο.

Ενω τα αυξημενα κατα 45% τιμολογια που ζητησε φετος η ΔΕΗ τι ακριβως μας λενε; Οταν σε 1-1,5 χρονια απο τωρα θα την εχεις φαει αυτη την αυξηση στα μουλωχτα και λιγο λιγο, τι θα σημαινει; Οταν εχεις στο τιμολογιο χρεωσεις που δεν ξερεις καν τι σημαινουν και γιατι τις πληρωνεις, τι σου λεει αυτο;
  • Like 3
Δημοσ.

Ξεχασες να αναφερεις τις στρατιες αργομισθων και τα εφ ,απαξ των φωτοπουλων της ΔΕΗ που πληρωνουμε, ολα αυτα αυξηση τιμολογιων ειναι και μαλιστα απειρως μεγαλυτερη απο αυτη που θα εκανε μια ιδιωτικη επιχειρηση της οποιας τους υπαλληλους δεν θα πληρωνα  εγω.

Ο προυπολογισμος ενος κρατους ξερεις δεν ειναι κατι ουδετερο εμεις τον πληρωνουμε οπως και την μισθοδοσια των ΔΥ οι οποιοι ειναι  οσοι και προ πτωχευσεως .

Αλλιως ξερεις τι εχει ετσι μην τα λεμε παλι χαρατσια και πολλα αλλα.

• Like 1
Δημοσ.

Οχι, εννοω, οτι ενα κρατος που δουλευει σωστα, θα φανουν μεσα σε αυτο και οι πλεοναζοντες, και τα αχρηστα τμηματα κλπ, δε θα μπορεις να πεις αυθαιρετα "πρεπει να εχουμε τοσο δημοσιο" απλα για καλυψεις ψηφους, απο μονο του το συστημα θα δειχνει αν χρειαζεται η οχι λιγοτερους η περισσοτερους.

Χμμ για να λειτουργησει σωστα το κρατος πρεπει να ειναι αδιαφθορο και αρα παιρνεις ως δεδομενο το ζητουμενο.

Κατ, αρχην δεν ειπα εγω για αγγλια. Απο κει και περα, το κρατος δεν ειναι και δεν πρεπει να ειναι εμπορος. Πρεπει να ειναι ελεγκτης. Πιο ευκολα διαφθειρεσαι οταν το χρημα περνα απο το χερι σου, παρα οταν περνα απο τον διπλα και ισως προσπαθησει να σε λαδωσει.

Εκει λοιπον χανει η λογικη σου.

Ενα αδιαφθορο κρατος δεν ξεπουλαει, πουλαει με βαση το συμφερον του. Αν ξεπουλησει σημαινει οτι ειναι κακο κρατος.

Αρα εχουμε χασει το παιχνιδι διοτι και εσυ παραδεχεσαι οτι το κρατος ειναι διεφθαρμενο.

Αλλα αυτο το ιδιο κρατος που δεν ειναι σε θεση να πουλησει με βαση το συμφερον του, πως μπορει να κρατησει το ιδιο μια τετοια επιχειρηση; Αρα ειναι μπρος γκρεμος και πισω ρεμα.

Μα δεν ειναι σε θεση να γινει κερδοφορο αμεσα. Ειναι προφανες αυτο. Το θεμα ειναι αν μπορει να γινει.  

Κι ερχεσαι να δεις ποια ειναι η πιο ευκολη και συμφερουσα λυση. Να εχεις μια επιχειρηση χιλιαδων ατομων με δεκαδες εκατομμυρια 

να περνανε απο τα χερια τους, που σημαινει ευκολη προσβαση στη διαφθορα, ή απλα να καταφερεις να κανεις μια σωστη συμφωνια πωλησης;

Η διαφθορα θα υπαρχει και μετα. Οταν μιλαμε για τον καρκινο της διαφθορας δεν μιλαμε για το high level των στελεχων και λοιπων κομματοσκυλων. Αυτοι θα υπαρχουν οσο και να μικρύνει το δημοσιο - εαν δεν αλλαξουμε νοοτροπια. Μιλαμε για το low level των εργαζομενων που συναναστρεφονται με εμας, ειτε επειδη ζηταμε καποια ευρωπαικη χρηματοδοτηση, ειτε επειδη μας κανουν ελεγχο στην εφορια, ειτε τελος επειδη ο αλλος προτιμαει να τα ξυνει απο το να δουλευει (παθητικη διαφθορα). Συνεπως τα χοντρα φραγκα θα σου τα φανε ετσι και αλλιως. Εαν το low level αλλαξει νοοτροπια τοτε βαθμιαια το δημοσιο θα γινει παραγωγικο. Για παραδειγμα θα δουμε ποσους εργαζομενους πραγματικα χρειαζεται ο καθε δημοσιος φορεας. Εκεινους που περισσευουν τους απολυουμε και πρωτους εκεινους που δεν μπηκαν με ΑΣΕΠ. Το δημοσιο θα ειναι ανοιχτο για ολους, για παραδειγμα πανω απο 5 χρονια δεν θα μπορει να μεινει καποιος εκτος και αν εχει διακριθει για την παραγωγικοτητα του και παει λεγοντας. Τροποι σιγουρα υπαρχουν για μια καθολικη μεταμορφωση του. Θεληση δεν υπαρχει δυστυχως.

Ενω τα αυξημενα κατα 45% τιμολογια που ζητησε φετος η ΔΕΗ τι ακριβως μας λενε; Οταν σε 1-1,5 χρονια απο τωρα θα την εχεις φαει αυτη την αυξηση στα μουλωχτα και λιγο λιγο, τι θα σημαινει; Οταν εχεις στο τιμολογιο χρεωσεις που δεν ξερεις καν τι σημαινουν και γιατι τις πληρωνεις, τι σου λεει αυτο;

Μου λεει οτι επιβεβαιωνονται οι μελετες που εχω διαβασει που λενε οτι λιγο πριν τις ιδιωτικοποιησεις αυξανονται επιτηδες τα τιμολογια για να μην φανουν αποτομες οι αυξησεις που θα ακολουθησουν με τις ιδιωτικοποιησεις.

Κοντολογίς, αυτο που με λυπεί ειναι οτι εκεινοι που ζητανε αλλαγη νοοτροπιας στην πραγματικοτητα οι επιλογες τους τους προδιδουν αφου εν τω προκειμένω αντι να επιδιώξουν το ζητουμενο (αλλαγη νοοτροπιας) επιδιώκουν απλα ξεπουλημα με ρυθμιστή το ιδιο διεφθαρμενο δημοσιο που μας εφερε σε αυτο το σημειο. Και σε αλλο θεμα βεβαιως βεβαιως, αντι να ζητησουν να ανεξαρτοποιηθουμε και να σταματησουμε να ζουμε παρασιτικα με δανεια, επιζητουν την διαιώνιση των μνημονιακων δανειων και λενε και ευχαριστω. Τεσπα, αρκετα οφφ τοπικ βγηκαμε, μονο οικονομικες ειδησεις δεν σχολιαζουμε.

Ξεχασες να αναφερεις τις στρατιες αργομισθων και τα εφ ,απαξ των φωτοπουλων της ΔΕΗ που πληρωνουμε, ολα αυτα αυξηση τιμολογιων ειναι και μαλιστα απειρως μεγαλυτερη απο αυτη που θα εκανε μια ιδιωτικη επιχειρηση της οποιας τους υπαλληλους δεν θα πληρωνα  εγω.

Ο προυπολογισμος ενος κρατους ξερεις δεν ειναι κατι ουδετερο εμεις τον πληρωνουμε οπως και την μισθοδοσια των ΔΥ οι οποιοι ειναι  οσοι και προ πτωχευσεως .

Αλλιως ξερεις τι εχει ετσι μην τα λεμε παλι χαρατσια και πολλα αλλα.

Μην εισαι σιγουρος οτι αυτα θα προκαλουσαν την αυξηση τιμολογιων. Αυτη θα γινοτανε ετσι και αλλιως, απλα τα κερδη αυτης δεν θα τα επαιρνε ο Φωτοπουλος αλλα οι μετοχοι. Αυτο το σκεπτικο ειναι αρκετο για να δουμε ποσο φτηνη θα ηταν η ΔΕΗ αν δεν υπηρχε διαφθορα στο δημοσιο και υπερβολες στις αργομισθιες και στο εφαπαξ κομματοσκυλων και μη.

http://www.thepressproject.gr/article/41532/BBC-To-Belgio-kataggelei-ti-Germania-gia-tou-xamilous-misthous

Που να ερθουν στο ελλαντα. Εδω να δουμε τι μισθους θα δινουν. 

Δημοσ.

καλημερα,εχω κατι λεφτα σε προθεσμιακη καταθεση...αμα θελησω να τα παρω πριν την ληξη της θα μπορεσω? εαν ναι θα εχω καποια ποινη? γνωριζει κανεις?

Δημοσ.

Η Γερμανία να διαλέξει ευρωομόλογα ή έξοδο από το ευρώ λέει ο Τζορτζ Σόρος

«Η λιτότητα δεν αποδίδει: δεν μπορείς να μειώνεις το χρέος μειώνοντας τον προϋπολογισμό» 

Τη θέση ότι η Γερμανία πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο να πει «ναι» στα ευρωομόλογα –κάτι που ως τώρα αρνείται και παραπέμπει στο μέλλον υπό προϋποθέσεις– ή να βγει από το ευρώ εξέφρασε σε ομιλία του ο Τζορτζ Σόρος.

Όπως επισήμανε, η λύση για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη είναι το ευρωομόλογο. Αν και είχε εκφράσει αυτή τη θέση και στο παρελθόν, σημειώνει ο Guardian, αυτή τη φορά ο Σόρος επισήμανε ότι οι Γερμανοί δεν ρωτήθηκαν για το ευρωομόλογο.

Είναι μία λύση «πολύ πιο φτηνή από το ελάχιστο που γίνεται για να διατηρηθεί το ευρώ»και αυτό δεν το αντιλαμβάνεται ο κόσμος, εξήγησε ο Σόρος.

Η Γερμανία «δεν έχει δικαίωμα να αποτρέψει τις καταχρεωμένες χώρες από το να ξεφύγουν από τη μιζέρια τους ενωμένες και εκδίδοντας ευρωομόλογα. Με άλλα λόγια, αν η Γερμανία είναι αντίθετη στα ευρωομόλογα, να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το ευρώ και να αφήσει τους άλλους να τα εκδώσουν».

Ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής εξήγησε με πολύ σαφείς όρους ποιο είναι το πρόβλημα και γιατί το βάρος της ευθύνης πέφτει κυρίως πάνω στη Γερμανία. «Το πρόβλημα είναι διπλό, πολιτικό και οικονομικό», τόνισε.

Η Γερμανία δεν επιδίωξε να είναι στην κυρίαρχη θέση όπου βρίσκεται -αυτό είναι το πολιτικό ζήτημα- και «δεν είναι πρόθυμη να δεχτεί τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες που έρχονται μαζί με αυτή τη θέση». Βοηθά τόσο ώστε να μην χρεοκοπήσουν οι χώρες και, μόλις υποχωρήσουν οι πιέσεις, επιδιώκει να γίνουν σκληρότεροι οι όροι της βοήθειας.

Το οικονομικό πρόβλημα είναι ότι «η λιτότητα δεν αποδίδει: δεν μπορείς να μειώνεις το χρέος μειώνοντας τον προϋπολογισμό». Η ανεπαρκής ζήτηση και οι περικοπές μειώνουν περισσότερο το ΑΕΠ και αυξάνουν τον πολλαπλασιαστή -«αυτό δυσκολεύεται να το καταλάβει η κοινή γνώμη στη Γερμανία».

Η απάντηση καταλήγει ο Τζορτζ Σόρος είναι ότι «η λιτότητα αποδίδει όταν αυξάνονται οι εξαγωγές και μειώνονται οι εισαγωγές· όταν όλοι κάνουν το ίδιο, τότε απλά δεν αποδίδει».

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=507014

Ειδικά η τελευταία φράση τα λέει όλα.

• Like 2
Δημοσ.

Δεν υπαρχουν κερδοφορα κομματια του Ελληνικου Δημοσιου τομεα ,οχι με την κυριολεκτικη εννοια του ορου τουλαχιστον.Ολα επιβαρυνουν δυσαναλογα τον προυπολογισμο δηλαδη τις τσεπες μας .Ειδικα με τις παρουσες συνθηκες η αμεση απολυση πανω απο το 1/3  των Δ.Υ υπαλληλων ειναι μονοδρομος .

Δεν μπορω να καταλάβω τι εννοεις.  Αντιλαμβανεσαι οτι για να έχεις μια υπηρεσία πρέπει να πληρώσεις. Λογικό να έχεις ζημιά στη τσεπη σου.

Το δημοσιο δεν πρέπει να ειναι κερδοφόρο. Να σου παρέχει σωστές και φθηνές υπηρεσίες πρέπει.

Υπηρεσίες όπως η εκπαιδευση (ωστε το παιδί σου στο μέλλον να μπορει να προσφέρει στη κοινωνία), η ασφάλεια κτλ κτλ...

Αν απολύσεις το 1/3 τουλάχιστον όπως γράφεις, το χάος που θα επικρατήσει θα ειναι τεράστιο.

Ήδη πας σε ένα σχολείο και αντιλαμβάνεσαι τα κενά. Και όχι εδω δε φταίει η μηχανοργάνωση, αλλά το ότι όντως υπάρχει αναγκη προσωπικού. Ηδη πας σε μια εφορία και γινεται χαμός. Ούτε εδω μπορει να σε βοηθήσει η μηχανοργάνωση διοτι σε πολλές περιπτώσεις η φυσική παρουσία ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ του κόσμου, ειναι αναγκαία.

Η διαφορά σε άλλες χώρες σε σχέση με τη δική μας, ειναι οτι έχουν εξειδικευμένους ανθρωπους σε κατάλληλες θέσεις, όχι βυσματα.

Να διωξεις όσους μπήκαν παράνομα και παίρνουν υψηλότατους μισθους ναι. Φροντισε ομως να τους αντικαταστήσεις με άξιους ανθρωπους με χαμηλότερους αλλά ανθρωπινους μισθους,, γιατι ακόμα και ο τεμπέλαρος κλητήρας αρχειοθέτης των 2000 ευρω, που δουλεύει 20 λεπτά την ημέρα, κάνει μια συγκεκριμένη εργασία που κάποιος πρέπει να την κάνει.

• Like 1
Δημοσ.

Σωστα τα λες. Βασικα τα πραματα ειναι ακομα πιο απλα. Στην μια περιπτωση εχεις να πληρωσεις μονο τους μισθους των ΔΥ στην αλλη θα πρεπει να προσθεσεις και το κερδος του ιδιωτη. Ειναι προφανες νομιζω που ειναι περισσοτερ αυξημενα τα τιμολογια.

Δημοσ.

Και ξαναρωτώ ποιοι περιμένετε να πεισθούν;Αυτοί που προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Σουηδοί ακολουθούν την ίδια πολιτική με την Θάτσερ;Αν περιμένετε να πεισθούν αυτοί τότε τσάμπα γράφετε.

Δημοσ.

Τα post γράφονται απλώς για να διατυπώσει ο καθένας την άποψή του, και όχι για να "πείσει" σώνει και καλά τον άλλο.

Δημοσ.

Α για αυτό καταλήγουν σε κόντρες σε αστήρικτες κατηγορίες ενίοτε και σε βρισιές με αποτέλεσμα να κλειδώνονται τις περισσότερες φορές;Πες μου το ντε γιατί το είχα απορία.

Δημοσ.

Παρακολουθώ τον συγκεκριμένο blogger εδώ και χρόνια, κάνει καλές αναλύσεις και κατανοητές. Εδώ έγραψε ένα άρθρο για τις συντάξεις, και πραγματικά το έχω και εγώ απορία αν ένας άνθρωπος στο 30 του όπως εγώ θα καταφέρει να πάρει κάποτε σύνταξη. Δε ξέρω τι να πω, πληρώνω εισφορές αφού είμαι από τους τυχερούς που έχουν ακόμα δουλειά, αλλά νοιώθω ότι τζάμπα πληρώνω. Και με αυτά που διαβάζω, απλά επιβεβαιώνονται οι φόβοι μου.

Πάντως να μην αδικήσω τον άνθρωπο ότι απλά τρομάζει τον αναγνώστη, οι αναλύσεις του είναι καλές και έχει πέσει μέσα σε πολλά. Σας προτείνω απόόλα τα φρέσκα άρθρα του να διαβάσετε και αυτό, έχει νομίζω μεγάλο ενδιαφέρον για κάποιο αρχάριο όπως εγώ http://ciaoant1.blogspot.gr/2013/03/blog-post.html

Δημοσ.

Η Γερμανία να διαλέξει ευρωομόλογα ή έξοδο από το ευρώ λέει ο Τζορτζ Σόρος

«Η λιτότητα δεν αποδίδει: δεν μπορείς να μειώνεις το χρέος μειώνοντας τον προϋπολογισμό»

Βοηθά τόσο ώστε να μην χρεοκοπήσουν οι χώρες και, μόλις υποχωρήσουν οι πιέσεις, επιδιώκει να γίνουν σκληρότεροι οι όροι της βοήθειας.[...] Ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής εξήγησε με πολύ σαφείς όρους ποιο είναι το πρόβλημα και γιατί το βάρος της ευθύνης πέφτει κυρίως πάνω στη Γερμανία. «Το πρόβλημα είναι διπλό, πολιτικό και οικονομικό», τόνισε.

Τα 'χουμε πει πριν τον Soros :P Ελπίζω τώρα που τα λέει κι ένας αγριοκαπιταλίσταρος αυτά, να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και λίγο πιο πέρα από το άσπρο-μαύρο. Ένα ναι μεν... αλλά για αρχή, είναι αρκετό. Δεν χρειαζεται δα και PhD από το Princenton για να δεις οτι δεν γίνεται να φταίει ένα πράγμα στην Ελλάδα, για το μπάχαλο που γίνεται σε όλη την Ευρώπη.

Να συνεισφέρει σημαντικά στα εγχώρια χάλια ναι, αλλά να αξίζει να μνημονεύεται 150 σελίδες, σε κάθε thread, σχετικό ή άσχετο που έχει ανοιχτεί, για κανένα λόγο. Τε σπα

Παρακολουθώ τον συγκεκριμένο blogger εδώ και χρόνια,

Πω ρε φίλε, τι μου θύμισες, ciaoant1 XD. Ακομα θα ακουει Praetorianos και θα τρέχει. Ψαγμένο παλικάρι, ωραίες οι αναλύσεις του, απίστευτα διαβασμένος και ενημερωμένος, αλλά μην τυχόν και φέρεις αντίρηση στις απόψεις του, όσο κι αν τις στηρίξεις με επιχειρήματα. Ειδικά για την άρχουσα τάξη και τον καπιταλισμό, θα σε γδάρει ζωντανό αν του πεις κάτι.

• Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...