Προς το περιεχόμενο

Αγορά φωτογραφικής μηχανής μέχρι 200 €


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οι κριτικές φαίνονται (αρκετά) καλές και για τις δύο. Καμία από τις δύο δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται με την ταχύτητα του φωτός, αλλά η ποιότητα εικόνας και των δύο φαίνεται αρκετά καλή (δείγματα υπάρχουν, αν ψάξεις στο google). Από εκεί και πέρα οι διαφορές στις επιδώσεις δεν φαίνεται, με πρόχειρη ματιά, να είναι πολύ σοβαρές.

 

Πέραν αυτών, είναι κάποιες διαφορές που είναι σχετικά σημαντικές, κι ας φαίνονται αυτονόητες. Πρώτη και σημαντικότερη (κατά την άποψή μου) είναι το θέμα του σχήματος της μηχανής. Η Canon υπάγεται πλήρως στο μοτίβο της compact μηχανής. Την βάζεις στην τσέπη σου και φεύγεις. Η Olympus, από την άλλη μεριά, είναι αρκετά πιο ογκώδης κατασκευή (συγκριτικά πάντα). Αυτό βέβαια, δεν είναι υποχρεωτικά κακό. Απλά σοβαρά υπολογίσιμο. Δηλαδή, αν σκοπεύεις όντως να την πετάς στην τσέπη σου και να πηγαίνεις όπου είναι να πηγαίνεις, το κόψιμο της Olympus είναι απαγορευτικό. Αν αυτό όμως δεν είναι καθοριστικός παράγοντας, τότε συνιστώ να πας σε κάποιο μαγαζί που να τις έχει, να τις πιάσεις και τις δύο στα χέρια σου, να δεις ποια σου ταιριάζει περισσότερο.

 

Πέραν τούτου, είναι αρκετά διαφορετικές οι οθόνες τους. Της Canon, με αναλογία 16:9 προφανώς δείχνει καλύτερα για video. Για φωτογραφίες αφήνει κάθετες μαύρες μπάρες στα πλάγια. (Είναι σχετικά ασυνήθιστο οπότε δεν ξέρω πόσο βολικό ή κουραστικό μπορεί να αποβεί μακρυπρόθεσμα.) Η Olympus έχει πιο κλασσικές αναλογίες, μειώνοντας το μαύρο για τις φωτογραφίες, αλλά παρουσιάζοντάς το σαν οριζόντιες μπάρες, πάνω και κάτω, για το video. (Για όσους δεν είχαν πρώτη οθόνη Η/Υ 16:9, είναι γνώριμο θέαμα. Έχουμε μάθει να δουλεύουμε όλοι με αυτό.) --Αν λοιπόν είσαι φανατικός του video με την φωτογραφική, μάλλον βολεύει περισσότερο η Canon. Επιφυλλάσομαι όμως για αυτό. Ίσως, αν δεν είναι μοναδικός σκοπός το video, να μην πρέπει να σε επιρρεάζει αυτό το γεγονός.

 

(Επίσης, η Canon έχει πραγματικά στερεοφωνικό μικρόφωνο. Πάλι. Αν ο κύριος σκοπός είναι το video, σημαντικό. Αλλιώς, σχετικά αδιάφορο.)

 

Επίσης πολύ σημαντική είναι η διάρκεια της μπαταρίας. Η Canon κυμαίνεται στις 200 λήψεις, ενώ η Olympus περί των 600. Η διαφορά είναι ενοχλητικά μεγάλη υπέρ της Olympus. Προφανώς, 200 λήψεις δεν είναι και λίγες. Και, για τον περισσότερο κόσμο που γυρνοβολάει με μια compact περισσεύουν για τη μέση εξόρμηση. Από την άλλη μεριά, το άνω όριο των 600 λήψεων μπορεί να αντιστοιχεί σε ολόκληρο ταξίδι διακοπών χωρίς την ανάγκη του φορτιστή.

 

Ενδιαφέρον, αλλά και δεν ξέρω κατά πόσο είναι χρήσιμο, καθώς δεν τό έχω (και δεν το έχω αναζητήσει μέχρι στιγμής πουθένα) είναι ότι η Canon έχει GPS ενσωματομένο (φαντάζομαι για να γράφει στο EXIF data), ενώ η Olympus υποστηρίζει wi-fi μέσω κάρτας Eye-Fi (για... μεταφορά αρχείων ασύρματα; Μάλλον; ). (Δεν το έχω, δεν μου έχει λείψει, δεν μπορώ να κρίνω τη σημασία υποστήριξης οποιουδήποτε εκ των δύο χαρακτηριστικών.)

 

Τέλος (και είναι αρκετά υποκειμενικό, αφού δεν μπορούσα να βρω σύγκριση των δύο μηχανών, παρά μόνο ξεχωριστές κριτικές) φαίνεται ότι η Canon αποδίδει λίγο καλύτερα σε υψιλές ευαισθησίες (ISO). Στο ISO3200 είναι και οι δύο απαράδεκτες. Στο ISO1600 φαίνεται να έχει μάλλον περισσότερη οξύτητα η Canon αλλά από εκεί και κάτω, οι διαφορές είναι ουσιαστικά ανεπαίστητες. Πρακτικά, βέβαια, από ISO1600 και πάνω είναι αρκετά σπάνιο να φτάσει κανείς με μια compact. Σε τελική ανάλυση, αν ο σκοπός σου είναι να τραβάς φωτογραφίες τη νύχτα χωρίς φλας, τότε καμία από τις δύο μηχανές αυτές δεν είναι για 'σένα. (Για να βρεις όμως μία κι όλας, θέλει πολύ διάβασμα και ψάξιμο.)

 

Τώρα, έχοντας γράψει όλα αυτά, θα επαναλάβω ότι, λόγω του εύρους της διαφοράς σχήματος/όγκου των μηχανών, αν δεν είναι κάτια από τα παραπάνω απαγορευτικό, τότε πρέπει να πας να τις πιάσεις και τις δύο στα χέρια σου, να δεις ποια σου κάθεται καλύτερη.

 

Αυτά...

Επεξ/σία από MiJKa
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ πολυ για την απάντηση ...περισσότερη βαρύτητα δίνω στις φωτογραφίες...και λιγότερο στο βίντεο...κατά μέσο όρο ποια πιστεύεις είναι καλύτερη για φωτογραφίες;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εκτός κι αν συνηθίζεις να τραβάς σε κλειστούς χώρους, χωρίς φλας, νομίζω ότι δεν θα δεις επί της ουσίας διαφορά. Και να το κάνεις, πρέπει να μιλάμε για ακραίες καταστάσεις (θεατρο/μπαλέτο/λοιπά) για να πω ότι το ISO3200 της Canon που είναι έστω και λίγο πιο καθαρό, την καθιστά καλύτερη.

 

Εργονομικά, μου φαίνεται καλύτερη η Olympus. Η μπαταρία, αν κρατάει το μισό απ' όσο λένε τα review που ανέφερα παραπάνω, είναι εντυπωσιακή. Απ' τη στιγμή που η ποιότητα εικόνας των δύο συγκρίνεται, μου φαίνεται καλύτερη λύση η Olympus.

 

(Υπ' όψιν, εγώ που σ'το λέω τώρα δουλεύω με μια Canon DSLR και μια compact Pentax. Δεν είναι, δηλαδή, θέμα προτίμησης μάρκας.)

 

Μεταξύ των δύο παρπάνω, μάλλον εμένα θα με εντυπωσίαζε, επί συνόλου, περισσότερο η Olympus. Εμ που είναι bridge, εμ που μου αρέσουν και λίγο περισσότερο οι φωτογραφίες από τα review που βρήκα.

 

Παρ' όλ' αυτά, ενδέχεται να μην είναι άσχημη λύση να κοιτάξεις και κάποιες άλλες μάρκες. Εγώ έχω μια προτίμηση στην Pentax. Παρότι πρόσφατα έκανα την μεταφορά από Pentax DSLR σε Canon (για διάφρορους λόγους), σε επίπεδο compact, έχω μείνει πιστός. Αντικειμενικά, δεν πήγα ποτέ σε τύπου bridge (όπως είναι η Olympus) γιατί, έχοντας την DSLR μια compact με κάλυπτε (και με καλύπτει ακόμα. Επίσης υπάρχει και η Panasonic, με τις Lumix μηχανές, που αρκετά συχνά βγάζουν εξαίρετες φωτογραφίες.

 

Σε επίπεδο μηχανής bridge, με πολύ πρόχειρη ματιά, μάλλον θα αγνωούσα και τις δύο παραπάνω μηχανές, προς χάρη της Link.png Site: http://www.skroutz.gr/s/2485547/Panasonic-Lumix-DMC-LZ20.html">Panasonic Lumix DMC-LZ20 . Με πείθει πιο πολύ, με παρόμοια χαρακτηριστικά και γενικότερα καλύτερη, στο μάτι μου, ποιότητα εικόνας.

 

Αν πάλι, δεν σε καλύπτει το format του bridge και προτιμάς την κλασσική compact τσέπης, λόγω προσωπικού κολλήματός μου και αφού δεν σε καίει το video τόσο πολύ, υπάρχει και η λύση της Link.png Site: http://www.skroutz.gr/s/379137/Pentax-Optio-RZ18.html">Pentax Optio RZ18 .

 

Και οι δύο αυτές είναι αρκετά αξιόλογες και, μεταξύ τους περίπου αντίστοιχες. Για να είμαστε αντικειμενικοί και οι προηγούμενες είναι επίσης αξιόλογες και αντίστοιχες μεταξύ τους. Από ένα σημείο και πέρα είναι θέμα εμπειριών, προτιμήσεων και του ΤΙ αρέσει στο μάτι σου και ΤΙ κάθεται καλά στο χέρι σου. Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά το πόσο σημαντικό είναι να πας να τις δοκιμάσεις στο χέρι σου.

 

Κοντός ψαλμός, αν η απόφασή σου είναι ή η Canon ή η Olympus εγώ θα έπαιρνα την Olympus. Αν δεν είναι κατακλείδα της συζήτησης αυτές οι δύο, μάλλον θα έπαιρνα την Panasonic (για μοναδική μηχανή) και την Pentax, αν ήθελα συνοδευτική η αν, για οποιονδήποτε λόγο η bridge παραήταν μεγάλη/δεν με βόλευε στο χέρι.

 

--------------------------------

 

Λαμβάνωντας όλα αυτά υπ' όψιν ένας εύκολος, πλην όμως λίγο "μπακαλέ" τρόπος να δεις τι σόι φωτογραφίες τραβάει η κάθε μηχανή σε καθημερινό επίπεδο είναι, πάντα, το Link.png Site: http://www.flickr.com">flickr . Γράφοντας το μοντέλο της μηχανής που σε ενδιαφέρει (lz20, rz18, sx230, sp-720uz) παραθέτει, εν γένει, φωτογραφίες τραβηγμένες από τα μοντέλα αυτά. Δεν είναι, συνήθως, αυστηρό κριτήριο. Μπορεί όμως να είναι καλύτερο από κάτι τέτοιο, αφού δίνει, συνήθως ένα δείγμα καθημερινών επιδώσεων. (Προσοχή, βέβαια, τακτικά, οι φωτογραφίες έχουν υποστεί από λίγη ως πολύ επεξεργασία πριν ανεβούν στο flickr. Είναι όμως ένα εύκολο δείγμα, όπως και να το κάνει κανείς.

 

--------------------------------

 

Ξέρω, δεν ήταν η εύκολη απάντηση που μάλλον ήθελες, αλλά αυτή είναι πιο ειλικρινείς από το να σου πω απλά μία από τις παραπάνω δύο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...