Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
4 ώρες πριν, orck είπε

Ποιο είναι το όριο (σε volt) της υπότασης στο ηλεκτρικό ρεύμα; Εάν κατάλαβα καλά εισουν καπου κοντά στο όριο και μάλλον κάποιος γυρναγε σπίτι από την δουλειά του και άναβε καταναλώσεις και έριχνε την τάση και άλλο.

Τωρα δε θυμαμαι το οριο που εχει ορισει η ΕΕ, νομιζω 7% αρα στα 230 καπου 214 Volt και μετραγα μεχρι 204 πολυ συχνα.... μενω σε περιοχη με πολλα ξενοδοχεια οποτε καταλαβαινεις τι γινεται εδω

• 1 μήνα μετά...
  • Απαντ. 202
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• adtakhs

adtakhs 26 αναρτήσεις

• Dvs

Dvs 13 αναρτήσεις

• louben

louben 13 αναρτήσεις

• nvel

nvel 10 αναρτήσεις

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Καλημέρα σε ολους, έπεσα τυχαία σε αυτήν την συζήτηση γιατί ψάχνω κάτι να προστατέψω την αντλία θερμότητας που έχω. Σε σπίτι πενταετίας με τριφασικό στην αρχική του εγκατάσταση ο ηλεκτρολόγος μου είχε πει μια τιμή αρκετά απαγορευτική πάνω από 1000 ευρώ. Τώρα το ψιλό ψάχνω για επιτήρηση τάσης η για κάτι σαν της raycap. 

Κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη 

Δημοσ.
Στις 26/1/2019 στις 11:15 ΠΜ, ZaxasK είπε

Καλημέρα σε ολους, έπεσα τυχαία σε αυτήν την συζήτηση γιατί ψάχνω κάτι να προστατέψω την αντλία θερμότητας που έχω. Σε σπίτι πενταετίας με τριφασικό στην αρχική του εγκατάσταση ο ηλεκτρολόγος μου είχε πει μια τιμή αρκετά απαγορευτική πάνω από 1000 ευρώ. Τώρα το ψιλό ψάχνω για επιτήρηση τάσης η για κάτι σαν της raycap. 

Απο τι θες να προστατέψεις?

Α) Απο αυξομειώσεις της τάσης του ρεύματος? -> εδώ χρειάζεσαι σταθεροποιητή τάσης

β) απο ξαφνική διακοπή? -> εδώ χρειάζεσαι UPS

γ) Απο υπερβολικά υψηλό ρευμα ?-> Επιτηρητής τάσης και αντικεραυνικο

• Thanks 1
Δημοσ.

Εχω διακοπες ρευματος 1 δευτερολεπτου ακαριαιες. Κλεινουν ολες οι συσκευες και ξανανοιγουν. Κυριως βραδια. Οταν βρεχει νομιζω γινεται πιο συχνα.

Ειμαι για επιτηρητη τασης; 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 26/1/2019 στις 11:15 ΠΜ, ZaxasK είπε

Λοιπόν αναλυτικά.

Χρειάζεσαι έναν επιτηρητή τάσης τριφασικό με προστασία απώλειας ουδέτερου. 

Χρειάζεσαι ένα αντικείμενο TNC-S  (3Φ + Ν) τύπου Τ2 (40 - 65KA).

Χρειάζεσαι ένα ρελέ φορτίου 4πολικο 4X 40A.

.

Μία λογική λύση είναι 

- Schneider RM35UB3N30 επιτηρητή δικτύου 

- Hager ESC440 ρελέ φορτίου.

- Hager SPN465R αντικεραυνικο.

- Hager L69500 διακόπτη με τικτό για ασφάλιση του κυκλώματος ελέγχου. 

**** Πρόσθετα υλικά τα οποία θα μπορούσαν να σου δώσουν έξτρα προστασία είναι 

- Βοηθητικα πηνία υπέρτασης στο ρελέ διαρροής. Αν θυμάμαι καλά είναι τα Hager MZ212.

Εδώ πρέπει να ξέρεις πως το ρελέ διαρροής πρέπει να είναι από τις σειρές των κατασκευαστών που να δεχονται βοηθητικές επαφές.  Πχ. HAGER CDC440H

Τα πηνία υπέρτασης βλέπουν την επιστροφή τάσης ΑΝΩ των 380 volt  σε περίπτωση απώλειας ουδέτερου προς το ρολόι της ΔΕΗ και έξω. Προκαλούν έτσι Πτώση του ρελέ. 

- Άλλο ένα ρελέ φορτίου (Hager ESC425) μαζί με ενα χρονικό delay on (Hager EMN001) που θα ξεκινά να παροχετευει την αντλία θερμότητας, τα AC  και οτιδήποτε άλλο παρόμοιας λειτουργίας (ψυκτικα- κλιματιστικα)  με μια διαφορά χρόνου της τάξης των 2 λεπτών από την επαναφορά σε λειτουργία όλου του υπόλοιπου κυκλωματος. Αυτό το χρησιμοποιείς γιατί τα κλιματιστικά θέλουν ένα χρόνο αδράνειας από την διακοπή έως την επαναλειτουργία για εκτόνωση του κυκλώματος ....

Το κόστος όλου του συστήματος σε υλικά πρέπει να έχει 300-350€  με εκπτώσεις ηλεκτρολόγου με υλικά hager και 270-300€ με υλικά της Legrand, αν το ρελέ διαρροής που έχεις μπορεί να δεχτεί τις βοηθητικές επαφές.

Αν θες μπορώ να σου πω και που τα αγοράζεις.

Στις 30/1/2019 στις 6:04 ΜΜ, Zerg13 είπε

Εχω διακοπες ρευματος 1 δευτερολεπτου ακαριαιες. Κλεινουν ολες οι συσκευες και ξανανοιγουν. Κυριως βραδια. Οταν βρεχει νομιζω γινεται πιο συχνα.

Ειμαι για επιτηρητη τασης; 

Ναι . 

Μονοφασικό η τριφασικό ? 

Επεξ/σία από adtakhs
  • Thanks 1
Δημοσ.
Στις 28/1/2019 στις 2:17 ΜΜ, sphinxgr είπε

Απο τι θες να προστατέψεις?

Α) Απο αυξομειώσεις της τάσης του ρεύματος? -> εδώ χρειάζεσαι σταθεροποιητή τάσης

β) απο ξαφνική διακοπή? -> εδώ χρειάζεσαι UPS

γ) Απο υπερβολικά υψηλό ρευμα ?-> Επιτηρητής τάσης και αντικεραυνικο

Σχετικο προβλημα εχω και εγω. εδω και πολλα χρονια. Μενω σε περιοχη με πολλες "βυθισεις" ρευματος(απο υπερταση-υποταση και αναποδα) με αποτελεσμα να μου εχουν καει ολες οι ηλεκτρικες συσκευες του σπιτιου εκτος απο τον απορροφητηρα και την κουζινα (χωρις υπερβολη). Εχω ασχοληθει με το ΔΕΔΔΗΕ επι μακρον το αποτελεσμα των ενεργειων μου ομως ειναι θεμα αλλης κουβεντας. Περαν τουτου εχω θεμα και με τους κεραυνους αφου στη γειτονια υπαρχει ενα τεραστιο αλεξικεραυνο που τους μαζευει  το οποιο θα χαρ/ζα δευτερευον.

Οταν το ειχα ψαξει λιγο δεν ειχα βρει κατι σε σταθεροποιητη τασης πινακα (αν και τις προαλλες ειχα μια κουβεντα με ηλεκτρολογο ο οποιος επεμενε οτι υπαρχει αλλα εγω δε βρηκα κατι)>. Απο το λιγο που καταλαβα ο σταθεροποιητης δε θα δωσει λυση στο προβλημα μου. Σιγουρα θα ελεγξω τη γειωση του σπιτιου το καλοκαιρι (μου ειπαν οτι γινεται μονο τοτε). Περαν τουτου τι νομιζεται οτι χρειαζεται για να αντιμετωπισω το προβλημα ;

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

@adtakhs μονοφασικο. Δεν ξερω το οριο που εχω. Σκεφτομαι οτι ισως βαλω μαζι και wifi οn off για τον θερμοσιφωνα παιζει κανα ρολο, κατι τετοιο https://banggood.app.link/HNN7bMCxVT και ενα ρελε ισχυος

Επεξ/σία από Zerg13
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, Zerg13 είπε

@adtakhs μονοφασικο. Δεν ξερω το οριο που εχω. Σκεφτομαι οτι ισως βαλω μαζι και wifi οn off για τον θερμοσιφωνα παιζει κανα ρολο, κατι τετοιο https://banggood.app.link/HNN7bMCxVT και ενα ρελε ισχυος

Εσύ χρειάζεσαι το

α) SCHNEIDER RM17UBE15

β) Ενα ρελέ φορτίου  2X40A

γ) Ενα αντικεραυνικό Τ2 σαν το SPN 240R

SPN265R.jpg

ή Legrand 412246

412246-antikerauniko-t2-40ka-1p-n-500x50

Από εκεί και πέρα για τον θερμοσίφωνα θες ένα  ρελέ καστάνιας με ενσωματωμένο χρονικό σαν το :

LEGRAND 4 124 01

412401_pw_199708_pz.jpg

ή το HAGER EPS 450B

EPS450B.jpg

Αυτά τα δυο είναι ηλεκτρονικά ρελέ καστάνιας με χρονικό καθυστέρησης απενεργοποιησης.

Τα χρησιμοποιείς για να ορίζεις χρόνο που θα δουλεύει ο θερμοσίφωνας .

Τα ρελέ καστάνιας αντέχουν έως 16Α ... οπότε το ρελέ καστάνιας στην συγκεκριμένη περίπτωση θα το παντρέψεις με ένα ρελέ φορτίου 2X 25Α , είτε την Hager , είτε της Legrand.

Το ρελέ καστάνιας με χρονικό , θα μπορείς να το οπλίζεις και με κάποιο module σαν και αυτό που έδειξες, απλά βρες ένα module που να μπορεί να δουλεύει σαν μπουτόν και όχι σαν διακόπτης .

Επεξ/σία από adtakhs
  • Like 2
Δημοσ.
Στις 31/1/2019 στις 9:34 ΠΜ, adtakhs είπε

Λοιπόν αναλυτικά.

Χρειάζεσαι έναν επιτηρητή τάσης τριφασικό με προστασία απώλειας ουδέτερου. 

Χρειάζεσαι ένα αντικείμενο TNC-S  (3Φ + Ν) τύπου Τ2 (40 - 65KA).

Χρειάζεσαι ένα ρελέ φορτίου 4πολικο 4X 40A.

.

Μία λογική λύση είναι 

- Schneider RM35UB3N30 επιτηρητή δικτύου 

- Hager ESC440 ρελέ φορτίου.

- Hager SPN465R αντικεραυνικο.

- Hager L69500 διακόπτη με τικτό για ασφάλιση του κυκλώματος ελέγχου. 

**** Πρόσθετα υλικά τα οποία θα μπορούσαν να σου δώσουν έξτρα προστασία είναι 

- Βοηθητικα πηνία υπέρτασης στο ρελέ διαρροής. Αν θυμάμαι καλά είναι τα Hager MZ212.

Εδώ πρέπει να ξέρεις πως το ρελέ διαρροής πρέπει να είναι από τις σειρές των κατασκευαστών που να δεχονται βοηθητικές επαφές.  Πχ. HAGER CDC440H

Τα πηνία υπέρτασης βλέπουν την επιστροφή τάσης ΑΝΩ των 380 volt  σε περίπτωση απώλειας ουδέτερου προς το ρολόι της ΔΕΗ και έξω. Προκαλούν έτσι Πτώση του ρελέ. 

- Άλλο ένα ρελέ φορτίου (Hager ESC425) μαζί με ενα χρονικό delay on (Hager EMN001) που θα ξεκινά να παροχετευει την αντλία θερμότητας, τα AC  και οτιδήποτε άλλο παρόμοιας λειτουργίας (ψυκτικα- κλιματιστικα)  με μια διαφορά χρόνου της τάξης των 2 λεπτών από την επαναφορά σε λειτουργία όλου του υπόλοιπου κυκλωματος. Αυτό το χρησιμοποιείς γιατί τα κλιματιστικά θέλουν ένα χρόνο αδράνειας από την διακοπή έως την επαναλειτουργία για εκτόνωση του κυκλώματος ....

Το κόστος όλου του συστήματος σε υλικά πρέπει να έχει 300-350€  με εκπτώσεις ηλεκτρολόγου με υλικά hager και 270-300€ με υλικά της Legrand, αν το ρελέ διαρροής που έχεις μπορεί να δεχτεί τις βοηθητικές επαφές.

Αν θες μπορώ να σου πω και που τα αγοράζεις.

Ναι . 

Μονοφασικό η τριφασικό ? 

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση στο πρόβλημα μου. Θα ηθελα να μου πεις και από που να τα αγοράσω.

Σχεδόν όλα επάνω στον πίνακα μου συμπεριλαμβανομένου και το ρελε διαρροής είναι της ABB. Αυτά όλα πρέπει να μπούνε πριν το ρελε διαρροής?

Και γενικά η προστασία θα είναι για όλον τον πίνακα η μόνο για την αντλία? 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, ZaxasK είπε

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντηση στο πρόβλημα μου. Θα ηθελα να μου πεις και από που να τα αγοράσω.

Σχεδόν όλα επάνω στον πίνακα μου συμπεριλαμβανομένου και το ρελε διαρροής είναι της ABB. Αυτά όλα πρέπει να μπούνε πριν το ρελε διαρροής?

Και γενικά η προστασία θα είναι για όλον τον πίνακα η μόνο για την αντλία? 

Όχι.

Πρώτα έχεις τον γενικό διακόπτη, μετά τις γενικές ασφάλειες μετά το ρελέ διαρροής μαζί με τα πηνία (βοηθητικές επαφές υπέρτασης) , μετά το αντικεραυνικο , μετά ο επιτηρητής τάσης με το ρελέ φορτίου .

Το δεύτερο ρελέ φορτίου με το χρονικό μπαίνει μετά το γενικό ρελέ φορτίου για την αντλία θερμότητας και τα οποία κλιματιστικά , ψυγεία κ.λ.π.

Φυσικά και είναι για το σύνολο του σπιτιού.

Αν θες βγάλε μία φώτο τον πίνακα να δω αν έχεις χώρο και αν χρειάζεσαι έξτρα αλλαγές.

Επεξ/σία από adtakhs
Δημοσ.
22 λεπτά πριν, adtakhs είπε

Όχι.

Πρώτα έχεις τον γενικό διακόπτη, μετά τις γενικές ασφάλειες μετά το ρελέ διαρροής μαζί με τα πηνία (βοηθητικές επαφές υπέρτασης) , μετά το αντικεραυνικο , μετά ο επιτηρητής τάσης με το ρελέ φορτίου .

Το δεύτερο ρελέ φορτίου με το χρονικό μπαίνει μετά το γενικό ρελέ φορτίου για την αντλία θερμότητας και τα οποία κλιματιστικά , ψυγεία κ.λ.π.

Φυσικά και είναι για το σύνολο του σπιτιού.

Αν θες βγάλε μία φώτο τον πίνακα να δω αν έχεις χώρο και αν χρειάζεσαι έξτρα αλλαγές.

Ευχαριστώ και πάλι. 

Δεν νομίζω να χωράνε όλα, έχω όμως δίπλα στον κεντρικό ένα επιπρόσθετο πινακάκι στον οποίο έβαλα έναν μετρητή kwh μόνο για την αντλία 

IMG_20190201_213045.jpg

IMG_20190201_213053.jpg

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 31/1/2019 στις 10:11 ΜΜ, adtakhs είπε

Εσύ χρειάζεσαι το

α) SCHNEIDER RM17UBE15

β) Ενα ρελέ φορτίου  2X40A

γ) Ενα αντικεραυνικό Τ2 σαν το SPN 240R

SPN265R.jpg

ή Legrand 412246

412246-antikerauniko-t2-40ka-1p-n-500x50

Από εκεί και πέρα για τον θερμοσίφωνα θες ένα  ρελέ καστάνιας με ενσωματωμένο χρονικό σαν το :

LEGRAND 4 124 01

412401_pw_199708_pz.jpg

ή το HAGER EPS 450B

EPS450B.jpg

Αυτά τα δυο είναι ηλεκτρονικά ρελέ καστάνιας με χρονικό καθυστέρησης απενεργοποιησης.

Τα χρησιμοποιείς για να ορίζεις χρόνο που θα δουλεύει ο θερμοσίφωνας .

Τα ρελέ καστάνιας αντέχουν έως 16Α ... οπότε το ρελέ καστάνιας στην συγκεκριμένη περίπτωση θα το παντρέψεις με ένα ρελέ φορτίου 2X 25Α , είτε την Hager , είτε της Legrand.

Το ρελέ καστάνιας με χρονικό , θα μπορείς να το οπλίζεις και με κάποιο module σαν και αυτό που έδειξες, απλά βρες ένα module που να μπορεί να δουλεύει σαν μπουτόν και όχι σαν διακόπτης .

Αν σου πω οτι δεν θελω το wifi ποια βγαινουν εξω απο αυτα; Ποσο κανουν ολα αυτα;  Και ποσο χωρο χρειαζομαι στον πινακα;

2) θα τα βαλει ηλεκτρολογος, να του πω κατι να προσεξει; Θα μου το βγαλει ολοκληρο εργο, ποσο παει το μαλι μαζι με εγκατασταση;

Επεξ/σία από Zerg13
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 1/2/2019 στις 9:35 ΜΜ, ZaxasK είπε

Ευχαριστώ και πάλι. 

Δεν νομίζω να χωράνε όλα, έχω όμως δίπλα στον κεντρικό ένα επιπρόσθετο πινακάκι στον οποίο έβαλα έναν μετρητή kwh μόνο για την αντλία 

IMG_20190201_213045.jpg

IMG_20190201_213053.jpg

Πω ρε φίλε .... Τι σου έχουν κάνει ?

Εχεις έναν PILUX πίνακα 3X 12 σειρών που το κόστος του είναι στα 20€ .....   για να βάλεις υλικά που κοστίζουν 200-300€ ....

Δίπλα σου έχουν βάλει έναν μετρητή ενέργειας άμεσης μέτρηση κινέζικο σε ξεχωριστό κουτί . Το κόστος του είναι στο 60€ ....

Η γνώμη μου είναι πως αφού έχει που έχεις εξωτερικό πίνακα, θα πρέπει να κάνεις αλλαγή του πίνακα σε εξωτερικό σε 4 X 18 σειρών, είτε με έναν οικονομικό HAGER VS418TA 

pinakekswtplast4x18th-me-porta-hmidiafan

είτε με έναν SCHNEIDER Pragma 4Χ18

pinakas-dianomis-epitoichos-4s.72st.ip40

και να τα βάλεις όλα μέσα.

Θα σου γράψω πόσο περίπου κοστίζουν αυτά που σου έγραψα στο σύνολό τους σε

abb

hager

legrand

ώστε να έχεις εικόνα.

Με πρόχειρους υπολογισμούς ανάλογα τον κατασκευαστή οι τιμές για όλα θα ανέρχεται από 300 έως 400€

23 ώρες πριν, Zerg13 είπε

Αν σου πω οτι δεν θελω το wifi ποια βγαινουν εξω απο αυτα; Ποσο κανουν ολα αυτα;  Και ποσο χωρο χρειαζομαι στον πινακα;

2) θα τα βαλει ηλεκτρολογος, να του πω κατι να προσεξει; Θα μου το βγαλει ολοκληρο εργο, ποσο παει το μαλι μαζι με εγκατασταση;

Αν έχεις και  φωτό από τον πίνακα , πόσταρέ την να σου πω.

Για το σετάκι

SCHNEIDER RM17EUE15

ΡΕΛΕ ΦΟΡΤΙΟΥ 2Χ 40Α

ΑΝΤΙΚΕΡΑΥΝΙΚΟ 40ΚΑ

Ασφαλειοαποζεύκτη

γύρω στα 125€

Οι θέσεις που χρειάζεσαι είναι  6 .

Από εκεί και πέρα αν θες και καθυστέρηση επανεκκίνησης προς κλιματιστικά θες +2 θεσεις για ένα χρονικό και ένα ρελέ φοτρίου.

Επεξ/σία από adtakhs
  • Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, adtakhs είπε

Πω ρε φίλε .... Τι σου έχουν κάνει ?

Εχεις έναν PILUX πίνακα 3X 12 σειρών που το κόστος του είναι στα 20€ .....   για να βάλεις υλικά που κοστίζουν 200-300€ ....

Δίπλα σου έχουν βάλει έναν μετρητή ενέργειας άμεσης μέτρηση κινέζικο σε ξεχωριστό κουτί . Το κόστος του είναι στο 60€ ....

Η γνώμη μου είναι πως αφού έχει που έχεις εξωτερικό πίνακα, θα πρέπει να κάνεις αλλαγή του πίνακα σε εξωτερικό σε 4 X 18 σειρών, είτε με έναν οικονομικό HAGER VS418TA 

pinakekswtplast4x18th-me-porta-hmidiafan

είτε με έναν SCHNEIDER Pragma 4Χ18

pinakas-dianomis-epitoichos-4s.72st.ip40

και να τα βάλεις όλα μέσα.

Θα σου γράψω πόσο περίπου κοστίζουν αυτά που σου έγραψα στο σύνολό τους σε

abb

hager

legrand

ώστε να έχεις εικόνα.

Με πρόχειρους υπολογισμούς ανάλογα τον κατασκευαστή οι τιμές για όλα θα ανέρχεται από 300 έως 400€

Αν έχεις και  φωτό από τον πίνακα , πόσταρέ την να σου πω.

Για το σετάκι

SCHNEIDER RM17EUE15

ΡΕΛΕ ΦΟΡΤΙΟΥ 2Χ 40Α

ΑΝΤΙΚΕΡΑΥΝΙΚΟ 40ΚΑ

Ασφαλειοαποζεύκτη

γύρω στα 125€

Οι θέσεις που χρειάζεσαι είναι  6 .

Από εκεί και πέρα αν θες και καθυστέρηση επανεκκίνησης προς κλιματιστικά θες +2 θεσεις για ένα χρονικό και ένα ρελέ φοτρίου.

Πραγματικά ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο που αφιερώνεις για να απαντήσεις. 

Αφού την πατήσαμε έτσι αρχικά νομίζω αξίζει και με το παραπάνω να το αλλάξουμε όπως μου προτείνεις.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 2/2/2019 στις 10:47 ΠΜ, Zerg13 είπε

Αυτός είναι ο πίνακας που πρέπει να φτιάξεις με ένα γρήγορο σκίτσο που τροποποίησα.

Δεν είναι μονογραμμικό για να μην το καταλαβαίνεις. Ούτε έχω χρησιμοποιήσει σύμβολα ηλεκτρολογικά. Είναι ακριβώς ότι θα βλέπεις στο τέλος στον πίνακά σου.

ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ - Copy.png

Επεξ/σία από adtakhs
  • Like 1
  • Thanks 2

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...