sphinxgr Δημοσ. 17 Ιανουαρίου Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 2 λεπτά πριν, Kozanitis1 είπε Αν η οικοδομή είναι εργολαβική και εσύ απλά αγόρασες ή νοικιάζεις το χώρο, 99% είναι 8kVa, εκτός αν ποτέ ζητήθηκε να αυξηθεί σε 12kVa.. Θα σου έλεγα για αρχή να πάρεις δείγμα από κάποιο κατάστημα ηλεκτρολογικού υλικού ένα κομμάτι 10mm2 και ένα κομμάτι 16mm2 (χρώμα μαύρο ή καφέ που συμβολίζει τη φάση), να δεις αν είναι ίδιας διατομής με το μαύρο και μπλε που έρχονται από κάτω, καθώς και να ξεβιδώσεις την ασφάλεια τήξεως, να δεις πόσα Α είναι.. Έπειτα αν θες πάρε λίγη παραπάνω ποσότητα, πχ μισό μέτρο μαύρο και μπλε 10αρι, μισό μέτρο μαύρο και μπλε 16αρι, για να έχεις να χρησιμοποιήσεις αν χρειαστεί Αν δεν έχεις θέμα με κουζίνα και θερμοσίφωνα, θα έλεγα για αρχή να τα αφήσεις.. Εγώ για αρχή, θα τοποθετούσα το ρελέ που είναι πολύ σημαντικό, καθώς θα άλλαζα και το κίτρινο καλώδιο (σαν πιο μικρής διατομής μου φαίνεται) με το αντίστοιχο των παροχών.., επίσης αν θες, μπορείς να αντικαταστήσεις την τήξεως με μια μικροαυτόματη C40 διακοπτικής ικανότητας 6kA+ (ιδανικά 10kA αφού είναι γενική), αν και δεν είμαι φαν να μπαίνουν εκεί μικροαυτόματες, αλλά αν καεί η τήξεως και δεν έχεις άλλη ή λείπεις από το σπίτι, άντε να συνεννοηθείς τι να κάνουν.. Ευχαριστώ! Για την ιστορία μόλις το κάνω, θα ανεβάσω φώτο! *8kva είναι. Είναι μικρό σπίτι (55m2). 1
Kozanitis1 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 1 ώρα πριν, sphinxgr είπε Ευχαριστώ! Για την ιστορία μόλις το κάνω, θα ανεβάσω φώτο! *8kva είναι. Είναι μικρό σπίτι (55m2). Προσεκτικά, μέρα αυτές οι δουλειές, κλείσε ρεύματα από τη χελώνα κάτω, διπλο-τσεκαρε και δούλεψε με καθαρό μυαλό 2
furiousboy13 Δημοσ. 21 Μαϊου Δημοσ. 21 Μαϊου Καλησπέρα, ο ηλεκτρολόγος για να μου τοποθετήσει επιτηρητή τάσης μου πρότεινε αυτον με ρελε ισχυος hager (εργασια και υλικα 150). Μιας και απ'οτι βλεπω η μαρκα δεν ειναι πολυ γνωστη, να βαλω κατι αλλο; Η τιμη πως σας φαινεται;
SeNNinhA Δημοσ. 21 Μαϊου Δημοσ. 21 Μαϊου (επεξεργασμένο) Στις 17/1/2024 στις 8:32 ΜΜ, sphinxgr είπε Ευχαριστώ! Για την ιστορία μόλις το κάνω, θα ανεβάσω φώτο! *8kva είναι. Είναι μικρό σπίτι (55m2). Είστε όλοι σας καλά? Με ποια ιδιότητα θα τροποποιήσετε ηλεκτρολογικο πίνακα? Με ποια εκπαίδευση θεωρειστε ικανός να το κάνετε? Πως θα ελέγξετε την σωστή λειτουργία του συστήματος μετά την εγκατάσταση? Ποιος θα πιστοποιήσει τον τροποποιημενο πίνακα? Με ποια άδεια επεμβαινετε στην εγκατάσταση ή όποια δεν αποτελεί καν ιδιοκτησία σας? Πως θα παραδώσετε το διαμέρισμα μετα τις μη πιστοποιημενες τροποποιήσεις? Και δικό σας να είναι το διαμέρισμα ΔΕΝ νομιμοποιειστε να κάνετε μετατροπές μόνος σας στην ηλεκτρολογικη εγκατάσταση. Κάθε τροποποίηση πρέπει να γίνεται από πιστοποιημενα συνεργεια, να ελέγχεται/τεσταρεται και το νέο πιστοποιητικό και ηλεκτρολογικο διάγραμμα να καταθέτεται επίσημα. Μέχρι τα παραπάνω την ευθύνη την έχει ο τελευταίος υπογραφών. Τον έχετε ενημερώσει? Άλλο το τι γνωρίζω να κάνω και άλλο το τι επιτρέπεται να κάνω. Και εάν όντως γνωρίζατε δεν θα ρωτούσατε. Be serious Επεξ/σία 21 Μαϊου από SeNNinhA 1
sphinxgr Δημοσ. 21 Μαϊου Δημοσ. 21 Μαϊου 1 ώρα πριν, SeNNinhA είπε Είστε όλοι σας καλά? Με ποια ιδιότητα θα τροποποιήσετε ηλεκτρολογικο πίνακα? Με ποια εκπαίδευση θεωρειστε ικανός να το κάνετε? Πως θα ελέγξετε την σωστή λειτουργία του συστήματος μετά την εγκατάσταση? Ποιος θα πιστοποιήσει τον τροποποιημενο πίνακα? Με ποια άδεια επεμβαινετε στην εγκατάσταση ή όποια δεν αποτελεί καν ιδιοκτησία σας? Πως θα παραδώσετε το διαμέρισμα μετα τις μη πιστοποιημενες τροποποιήσεις? Και δικό σας να είναι το διαμέρισμα ΔΕΝ νομιμοποιειστε να κάνετε μετατροπές μόνος σας στην ηλεκτρολογικη εγκατάσταση. Κάθε τροποποίηση πρέπει να γίνεται από πιστοποιημενα συνεργεια, να ελέγχεται/τεσταρεται και το νέο πιστοποιητικό και ηλεκτρολογικο διάγραμμα να καταθέτεται επίσημα. Μέχρι τα παραπάνω την ευθύνη την έχει ο τελευταίος υπογραφών. Τον έχετε ενημερώσει? Άλλο το τι γνωρίζω να κάνω και άλλο το τι επιτρέπεται να κάνω. Και εάν όντως γνωρίζατε δεν θα ρωτούσατε. Be serious Σε γενικές γραμμές έχεις δίκιο. Σε γενικές και μόνο όμως. Απο κει και πέρα ΣΕ ΔΙΚΟ ΜΟΥ σπίτι, πες μου ποιον νόμος απαγορεύει να αλλάξω μόνος μου τις πρίζες μου, τα καλώδια που πάνε στις πρίζες μου, τις ασφάλειες μου με άλλες ίδιες ή να αυξήσω τη διατομή των καλωδίων? Τώρα για το θέμα των γνώσεων κ το ποιος είναι ο καθένας δεν θα μπω στη διαδικασία να απαντήσω γιατί ούτως ή άλλως στο internet ο καθένας είναι όποιος θέλει μιας κ γράφει ότι θέλει, χωρίς να έχει κάποια ουσία !!!
ΠάρηςΓ Δημοσ. 21 Μαϊου Δημοσ. 21 Μαϊου 11 hours ago, furiousboy13 said: Καλησπέρα, ο ηλεκτρολόγος για να μου τοποθετήσει επιτηρητή τάσης μου πρότεινε αυτον με ρελε ισχυος hager (εργασια και υλικα 150). Μιας και απ'οτι βλεπω η μαρκα δεν ειναι πολυ γνωστη, να βαλω κατι αλλο; Η τιμη πως σας φαινεται; Καλύτερα βάλε spd
theopan Δημοσ. 21 Μαϊου Δημοσ. 21 Μαϊου 13 ώρες πριν, furiousboy13 είπε Καλησπέρα, ο ηλεκτρολόγος για να μου τοποθετήσει επιτηρητή τάσης μου πρότεινε αυτον με ρελε ισχυος hager (εργασια και υλικα 150). Μιας και απ'οτι βλεπω η μαρκα δεν ειναι πολυ γνωστη, να βαλω κατι αλλο; Η τιμη πως σας φαινεται; Η Hager δεν είναι πολύ γνωστή; Τρεις μάρκες είναι οι πιο διαδεδομένες πρακτικά: Hager, ABB και Schneider άντε και η Legrand για ραγοϋλικά. Η απορία μου είναι τι τον θέλεις τον "επιτηρητή". Εκτός κι αν μένεις σε =μη διασυνδεδεμένο- νησί που μπορεί να έχει μεγάλες διακυμάνσεις και για αρκετή ώρα η τάση στη διάρκεια της ημέρας, πιο πολύ μπελάς παίζει να είναι παρά όφελος... 1
furiousboy13 Δημοσ. 21 Μαϊου Δημοσ. 21 Μαϊου 2 λεπτά πριν, theopan είπε Η Hager δεν είναι πολύ γνωστή; Τρεις μάρκες είναι οι πιο διαδεδομένες πρακτικά: Hager, ABB και Schneider άντε και η Legrand για ραγοϋλικά. Η απορία μου είναι τι τον θέλεις τον "επιτηρητή". Εκτός κι αν μένεις σε =μη διασυνδεδεμένο- νησί που μπορεί να έχει μεγάλες διακυμάνσεις και για αρκετή ώρα η τάση στη διάρκεια της ημέρας, πιο πολύ μπελάς παίζει να είναι παρά όφελος... Για τον επιτηρητη ανεφερα το οτι δεν ειναι γνωστη (Entes GKRC-20F), οχι για το ρελε ισχυος
nvel Δημοσ. 21 Μαϊου Δημοσ. 21 Μαϊου ο επιτηρητής αυτός είναι τούρκικος, αντίγραφο από hager μπορει και oem γιατί είναι ακριβώς ίδιος με άλλη εκτύπωση
furiousboy13 Δημοσ. 21 Μαϊου Δημοσ. 21 Μαϊου 9 λεπτά πριν, nvel είπε ο επιτηρητής αυτός είναι τούρκικος, αντίγραφο από hager μπορει και oem γιατί είναι ακριβώς ίδιος με άλλη εκτύπωση αυτο τι σημαινει? ειναι απαγορευτικο ή θα είμαι οκ και με αυτόν;
SeNNinhA Δημοσ. 21 Μαϊου Δημοσ. 21 Μαϊου (επεξεργασμένο) Στις 21/5/2024 στις 10:41 ΠΜ, sphinxgr είπε Σε γενικές γραμμές έχεις δίκιο. Σε γενικές και μόνο όμως. Απο κει και πέρα ΣΕ ΔΙΚΟ ΜΟΥ σπίτι, πες μου ποιον νόμος απαγορεύει να αλλάξω μόνος μου τις πρίζες μου, τα καλώδια που πάνε στις πρίζες μου, τις ασφάλειες μου με άλλες ίδιες ή να αυξήσω τη διατομή των καλωδίων? Τώρα για το θέμα των γνώσεων κ το ποιος είναι ο καθένας δεν θα μπω στη διαδικασία να απαντήσω γιατί ούτως ή άλλως στο internet ο καθένας είναι όποιος θέλει μιας κ γράφει ότι θέλει, χωρίς να έχει κάποια ουσία !!! Η σχετική νομοθεσια σου απαγορεύει να το κάνεις μόνος σου. Η ιδια νομοθεσια που σου απαγορευει να τα εγκαταστησεις μονος σου και να κανεις και την μελέτη μονος σου. Και ΚΑΛΩΣ σου το απαγορευει ώστε να κρατήσει εσένα αλλά και ΟΛΟΥΣ τους άλλους περιστασιακούς ή μονιμους χρήστες της εγκατάστασης ΑΣΦΑΛΕΙΣ!!! Και να το παω και πιο μακρια η απλή κοινή λογική που προφανώς απουσιάζει. Η ιδια κοινή λογική (αλλα και νομοθεσία) που λεει ότι η ηλεκτρολογική εγκατασταση ειναι ιδιαιτερως επικiνδυνη και μονο πιστοποιημένοι γνωστες μπορουν να ασχοληθουν με αυτη. Η ιδια κοινη λογικη (και νομοθεσια) που λεει οτι δεν μπορω να παω να κανω εγχείρηση σε καποιον βλέποντας βιντεακια στο youtube και παιρνοντας οδηγιες απο τα forums. Γιατι? Γιατι και στις δυο περιπτωσεις θα σκοτώσω άνθωπο. Τα ίδια έκανε και ο τύπος στο σπίτι που νοίκιασε στην φοιτήτρια και την πήρε στο λαιμό του!!! Πατεντες συνδεσης μόνος του. Φωτογραφίες - ντοκουμέντα από το μπάνιο όπου έπαθε ηλεκτροπληξία η 24χρονη | in.gr Καλώδιο ρευματος παροχής θερμοσιφωνα δεμενο πανω στον μεταλλικό σωλήνα παροχής νερού στον θερμοσίφωνα. Κι αυτός μονος του εκανε τις μετατροπές. ΕΙΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ???? Θα παρετε κόσμο στον λαιμό σας!!! Νομοθεσια στα γρήγορα ηλεκτρική εγκατάσταση | ΕΛΙΝΥΑΕ (elinyae.gr) Ηλεκτρολογική Νομοθεσία (sarrisg.gr) ΝΕΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ - EvioControl ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (eviocontrol.gr) Σου φθανουν τα παραπανω ή θελεις να σου κανουμε και ιδιωτικό φροντιστήριο οτι ΔΕΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ χωρίς αδεια εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου και χωρίς τους απαραίτητους ελεγχους πριν την χρήση και την κατάθεση των απαραιτητων δικαιολογητικων? Ουτε και ο εγκαταστατης ηλεκτρολογος μπορει να τροποποιήσει ενεξελεγκτα μια ηλεκτρολογικη εγκατασταση χωρις την υπαρξη της αναγκαιας ηλεκτρολογικης μελέτης. Το ότι εαν τροποποιηθεί η εγκατασταση θα πρεπει πια εξ ολοκληρου να συνάδει με νεα προτυπα ΕΛΟΤ60364 το γνωριζεις? Τα προτυπα τα γνωριζεις? Το οτι χρειαζεσαι ελεγχο και υπευθυνη δηλωση εγκατασταστατη μετα απο καθε τροποποιηση? Εισαι Ηλεκτρολογος μηχανικος ή Ηλεκτρολογος εγκαταστάτης? Εαν ΟΧΙ τότε ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙΣ ούτε τον πίνακα ούτε και την εγκατασταση σου. ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ. Ουτε καν αυτο που εκανες, δηλαδη να ανοιξεις το προστατευτικό καπάκι του πίνακά σου επιτρέπεται να κάνεις. Οι τεχνικοί που το κανουν ωφείλουν να ακολουθουν συγκεκριμενους κανονες ασφαλείας. ΔΕΝ δουλευουμε ΠΟΤΕ σε ενεργοποιημενα συστήματα/γραμμες/πινακες. Δεν ανοιγουμε πριν να απομονώσουμε την παροχή απο τον προηγούμενο πινακα/ασφαλιστικό Ασφαλίζουμε τον προηγούμενο πινακα/ασφαλιστικο απο χρήση τρίτου ωστε κανείς να μην μπορεί να αλλαξει την κατασταση απομονωσης της εγκαταστασής μας. Ελεγχουμε και επιβεβαιώνουμε με μηχανημα την κάθε γραμμή ότι δεν είναι ενεργή πριν να ξεκινησουμε οποιαδηποτε εργασία Εργαζόμαστε με τα σωστά και πιστοποιημενα εργαλεία και τηρωντας τα μετρα ασφαλειας Ακολουθουμε πιστα τις σωστες τεχνικές οδηγίες και την μελέτη. Κανουμε τους ελεγχους σε ολα τα προβλεπομενα σημεια με σωστά πιστοποιημενα αλλα και διαβαθμισμενα εργαλεία. Πινακας ανοιχτός και πλήρως ενεργοποιημένος.... Με τον ιδιο τροπο θα προχωρήσετε στις DIY τροποποιήσεις του πίνακα? Στις 16/1/2020 στις 1:03 ΠΜ, CptBill είπε Απορια περι κατοικιας στην επαρχια, στη μεση του πουθενα (βρισκεται σε ελαιωνα) οπου μαστιζεται απο πολλες διακοπες ρευματος, ειδικα σε κακοκαιριες. Δεν εχω παρατηρησει θεματα με πτωσεις στη ταση. Εχω φροντισει να βαλω οπου με παιρνει αντικεραυνικα πολυπριζα της apc και ups οπου υπαρχουν υπολογιστες, μοντεμ. Προκειται για τριφασικη παροχη. Μεσα στα σχεδια ειναι να μπει αντλια θερμοτητας τριφασικη. Ο εγκαταστατης με ενημερωσε οτι βασικη προυποθεση για την εγκατασταση ειναι να μπει επιτηρητης τασης. Η κατασταση ως τωρα εχει ως εξης. Η κατοικια αποτελειται απο ισογειο και υπογειο. Γενικα εχει γινει πολυ σκατα δουλεια στα ηλεκτρολογικα. Στην εισοδο της κατοικιας, στο χωρο της πυλωτης ας πουμε βρισκεται ο κεντρικος πινακας καποια μετρα μακρια απο τη κεντρικη κατοικια (γυρω στα 8 μετρα). Στο κεντρικο πινακα βρισκεται το ρελε διαρροης και ο αυτοματος για τη καγκελοπορτα Επειτα εχουμε το ισογειο οπου βρισκεται ο πινακας ο οποιος δινει παροχη και στο πινακα του υπογειου (δλδ εαν κατεβασω το γενικο στο ισογειο, παυει να εχει και το υπογειο, go figure) Και στο υπογειο βρισκεται ο παρακατω πινακας. Απο εκει θα παρει ρευμα η αντλια θερμοτητας (εχει μπει ηδη βαρβατο παροχικο καλωδιο για τριφασικη παροχη). Οι αποριες μου. α) Φανταζομαι οτι το αντικεραυνικο (σκεφτομαι να βαλω σε 2ο χρονο μπας και γλιτωσω χρημα) μαζι με τον επιτηρητη θα πρεπει να μπουν στο κεντρικο πινακα; Ο οποιος ειναι τραγικα μικρος και θα πρεπει να αλλαχθει. Σημειωνω οτι στο σημειο που ειναι, ειναι εκτεθειμενος απο καιρικα φαινομενα (ηλιο, βροχη) β) Ο επιτηρητης (πχ ο SCHNEIDER ELECTRIC RM35UB3N30) στη τριφασικη παροχη τι ακριβως κανει; εαν δει οτι πχ οτι σε μια πτωση υπαρχει πτωση η υπερταση, κοβει και τις τρεις φασεις η μονο τη συγκεκριμενη φαση; γ) ποια ειναι η διαφορα ενος αντικεραυνικου σαν αυτο το hager SPN465R που προτεινει ο adtakhs σε αντιθεση με πχ τα περιβοητα raycap? στη περιπτωση των raycap θα χρειαστω 400 ευρω (ενα για καθε φαση + ουδετερο) ενω ο hager θα μου κοστισει 140ευρω. δ) ενδιαφερον αυτο περι χρονικου καθυστερησης οταν υπαρχουν ψυγεια/κλιματιστικα/αντλιες θερμοτητας. Δεν το γνωριζα. Στη δικια μου φανταζομαι το χρονικο ρελε θα μπορει στο πινακα του υπογειου φανταζομαι? ε) ο ενας και μοναδικος ηλεκτρολογος που εχει ερθει για να αλλαξουμε ενα μικροαυτοματο μου προτεινε βαλω ρελε διαρροης και στο πινακα του ισογειου. Ειναι λογικο αυτο; στ) ειναι προβλημα η αποσταση που υπαρχει μεταξυ κεντρικου πινακα και των 2 υπολοιπων οσο αφορα το αντικεραυνικο; Πολλες αποριες το ξερω κεντρικος πινακας σε πυλωτη Πινακας ισογειου Πινακας υπογειου Πείτε στον ηλεκτρολόγο σας ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ να υπαρχουν ΚΕΝΑ στο προστατευτικό καπάκι του πίνακα. Δεν επιτρεπεται οι χρηστες να μπορουν να ερθουν σε απαφή με τις καλωδιώσεις από πίσω. Να μην ειναι τεμπέληδες ή τσίπηδες. Μερικά πλάστικά καλύμματα ειναι να μπουν. (Ισως δεν φταιει ο ιδιος αλλα ο προηγούμενος αλλα ωφείλει να το διορθώσει). Επεξ/σία 22 Μαϊου από SeNNinhA 6
nvel Δημοσ. 21 Μαϊου Δημοσ. 21 Μαϊου 2 ώρες πριν, furiousboy13 είπε αυτο τι σημαινει? ειναι απαγορευτικο ή θα είμαι οκ και με αυτόν; δεν γνωρίζω την ποιότητα των υλικών της εταιρίας και αν είναι oem ή απλώς αντιγράφει την hager. Καλύτερα να χρησιμοποιηθεί ένας γνωστός κατασκευαστής, αν πράγματι φυσικά χρειάζεται να μπει επιτηρητής.
SeNNinhA Δημοσ. 21 Μαϊου Δημοσ. 21 Μαϊου (επεξεργασμένο) Υπαρχουν διάφορα που μπορείτε να βαλετε σε ενα πίνακα αλλα να ξεκινησουμε απο το τι χρειαζεται ο καθένας μας να επιτύχει με την χρήση του καθε υλικου Θα με συγχωρεσετε αλλα αντι να τα ξαναγραφω θα κανω ενα copy-paste απο αλλη μου απαντηση σχετικα με το θεμα. ------- Τι ζητάς να έχεις? Η σειρά έχει: 1) Αντικεραυνικη τύπου 1 (Τ1) στον πίνακα. Πάει σετ με αλεξικέραυνο. 2) Αντικεραυνικη / προστασία από υπερτάσεις και κρουστικό φορτία τύπου 2 (Τ2) στον πίνακα (ή σε υποπινακα). 3) Επιτηρητης τάσεων σε πίνακα ή υποπινακα, σε τριφασικά ή σε μονοφασικη. 4) Προστασία υπερτάσεων τύπου 3 (Τ3). Σε πίνακα, πρίζα, πολυπριζο (έως 5 μέτρα από την συσκευή). Επιπλέον: 5) Σταθεροποιητης τασεων 6) Αδιάλειπτη παροχή ενέργειας (UPS). Το κάθε ένα από τα παραπάνω κάνει διαφορετική δουλειά και δεν αντικαθιστά το άλλο. Βέλτιστα πρέπει να υπάρχουν όλα. Εάν δεν υπάρχει τότε απλά δεν υπάρχει προστασία για το κομμάτι που καλύπτει. Εάν έχει σημασία ή όχι για τον καθένα εκείνος κρίνει ανάλογως την σημαντικότητα και το κόστος αυτού που προστατεύει. Ναι, μπορεί μια συσκευή όπως το UPS να καλύψει επιπλέον ρόλους αλλά εάν όντως τους καλύπτει σωστά και όχι στο περίπου τότε θα είναι σαφέστατα πιο ακριβή και πιθανά θα έχει και κάποια μειονέκτηματα που δεν θα επιθυμούμε (όπως πχ ο θόρυβος στα online ups). Επίσης οι ποιότητες έχουν σε αυτή την περίπτωση μεγάλη σημασία για την πραγματικη προστασία των συσκευών μας. Τα φθηνά υλικά εδώ στην συντριπτική πλειοψηφία απλά δεν μας προστατεύουν σωστά. Το τι ακριβώς είναι το καθένα απο τα παραπάνω και πως προστατεύει είναι εύκολο να το βρείτε στο δίκτυο. Αποφασίζετε ανάλογα την περίπτωση το τι θα τοποθετήσετε και να γνωρίζετε από τι προστατεύστε. ----- Δεν είμαι ηλεκτρολόγος εγκατάστατης οπότε δεν ξέρω πραγματικά κόστη. Πολύ επιγραμματικα έχει ως εξης: 1) Αντικεραυνικη τύπου 1 (Τ1) δεν είναι φθηνή γιατί προϋποθέτει εγκατάσταση αλεξικέραυνο προστασίας με σωστή γείωση. Δεν την θεωρώ απαραίτητη εκτός και εάν μιλάμε για μονοκατοικίες σχετικά εκτεθημενες ή για περιοχές με σχετικά υψηλή συχνότητα κεραυνών. Δεν χρειάζεται να πέσει στο κτίριο ο κεραυνός αλλά επηρεάζεται αρκετά και μια ευρύτερη περιοχή. Όσο πιο κοντά τόσο περισσότερο. Πολλά έχουν σχέση σε αυτό. Δεν είναι απλό. Για πολυκατοικίες είναι θέμα γενικής συνέλευσης. Δεν είναι δύσκολη η εγκατάσταση του αλεξικέραυνου και της γείωσης στο κτίριο αλλά πρέπει να γίνει σωστή εγκατάσταση γείωσης εντός του εδάφους σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Οπότε οι τιμές έχουν πολυ μεγάλο ευρος. 2) Αντικεραυνικη προστασία τύπου 2 (Τ2) στον πίνακα δεν είναι ακριβή. Σαν υλικά κοστίζει περίπου απο 50-60ευρω ανά φάση νομίζω. Θέλει συγκεκριμένες αποστάσεις απο τα κυκλώματα του πίνακα οπότε μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον τροποποιήσεις ή και αλλαγή όλου του πίνακα. 3) Η αλήθεια είναι ότι ο επιτήρητης τάσεων δεν έχει στην πράξη σημαντικά ωφελη σε οικιακή χρήση στην πλειονότητα των συσκευων πάρα μόνο λιγες ευαίσθητες. Η βασική του χρησιμοτητα είναι να προστατεύει τριφασικές συσκευές όπως μοτέρ από μεγάλες διακυμάνσεις και κυρίως από ασυμετρια τάσεων. Προστατεύει και καθημερινές συσκευές αλλά δεν είναι τοσο σημαντικό γιατί οι περισσότερες δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα να δουλέψουν με χαμηλότερες ή υψηλότερες τάσεις. Προτείνεται εάν το δίκτυο της περιοχής μας παρουσιάζει σημαντικές αστάθειες. Δεν κάνει κακό, δε είναι και ακριβό (από 25 ευρώ και πάνω για μονοφσσικο από ότι βλέπω). Μπορεί να δημιουργήσει ομως ταλαιπωρία εάν δεν ρυθμιστεί σωστά μιας και κόβει την παροχή έξω από τα όρια που θέσαμε. Εάν μπει στην τριφασικη κόβει όλες τις φάσεις. Γι αυτό πολλές φορές μπαίνει σε μια μόνο φάση, εκεί που το έχουμε ανάγκη. 4) πιο χρήσιμος ειναι ίσως ένας σταθεροποιητης τάσης. Είναι σαν UPS και έχει γύρω στα 50ευρω Τα UPS μπορούν να λειτουργήσουν και σαν σταθεροποιητες αλλά μην το έχετε σαν δεδομένο. Θέλει ψάξιμο στα χαρακτηριστικά λειτουργίας τους. Μην μενετε στους τίτλους μόνο 5) Τα πολυπριζα και άλλες συσκευές με surge protection αποτελούν προστασία τύπου 3 (Τ3) και πρέπει να τοποθετούνται έως 5 μέτρα απο τον εξοπλισμό μας (μπορεί να μπει και σε υποπινακα). Εδώ σημασία έχουν τα Joules αλλά πιο μεγάλη σημασία έχει ο χρόνος αντίδρασης (1ns συνήθως τα ποιοτικα) και φυσικά η ποιότητα κατασκευής τους (εάν υπάρχει ήδη Τ2 προστασία τα πολλά Joules δεν εχουν τόσο μεγάλη σημασία). Λειτουργούν σε συνδιασμο με την Τ2 προστασία και δεν την υποκαθιστουν. ---- Ενα σύνηθες πρόβλημα που ολοι μας αντιμετωπίζουμε σε καποια φάση ειναι τα κρουστικα φορτία λόγω των επαναφορων της τάσης του δικτύου μετά από κάθε διακοπή και η αστάθεια του δικτύου. Πριν μια βδομαδα σε προσπαθεια επισκευης βλαβης στο τοπικο δικτυο στην Λαρισα, κοπηκε και επανηλθε καμια 7-8 φορες μεσα σε διαστημα 20 λεπτων το ρευμα στο δικτυο. Ερχοταν αποτομα για μερικα δευτερολεπτα και κοβοταν. Κατεβασα τα παντα και βγηκαν ολες οι ευαισθητες συσκευες απο την πριζα για παν ενδεχομενο. Κανένας δεν γνωρίζει το μέγεθος των κρουστικων φορτίων κατά την επαναφορά. Δεν είναι κάθε φορά τα ίδια. Το σωστό θα ήταν Τ2 προστασία στον πίνακα και ένα καλό πιστοποιημενο και ποιοτικο πολυπριζο με response time <=1ms Εάν δεν βάλεις προστασία Τ2 στον πίνακα τότε θέλεις ένα πολυπριζο με όσο το δυνατόν περισσότερα Joules στο surge protection του με response time και πάλι <=1ms. Σε αυτή την περίπτωση ρισκάρεις για όποια κρουστικό φορτία μεγαλύτερα από αυτά που μπορεί να αναλάβει το πολυπριζο σου. ---- Για την αστάθεια του δικτύου δεν θα πήγαινα σε επιτηρητη τασης αλλα σε ένα σταθεροποιητη τάσης. Κάνουν καλύτερη δουλειά από UPS σε σταθεροποιητη τασης, αντέχουν πολύ περισσότερο σε χρήση, και είναι πολύ φθηνοτεροι. Μπορείς και να πας σε λύση UPS όπου πρεπει να διαλέξεις μοντέλο που θα σου παρέχει αδιάλειπτη σταθεροποιηση τάσης. Σε αυτή την περίπτωση κερδίζεις σε δυνατότητα παροχής ενέργειας σε διακοπή ρεύματος, χάνεις κάπως σε σταθεροποιηση τάσης και θα σου κοστίσει εννοειται περισσότερο. Δεν εμπιστεύομαι σε καμία περίπτωση φθηνές κατασκευές σε οποιαδήποτε συσκευή προστασίας. ---- Γενικά εχει να κανει με το δικτυο και την περιοχη που εισαι. Αλλες περιοχες εχουν πιο σταθερη παροχη και αλλες πολυ χάλια. Επίσης ολα εχουν να κάνουν με τις συσκευες που εχει πανω και τις ανοχές που δίνει ο κάθε κατασκευαστής για αυτές. Το συνήθες εύρος είναι 220V-240V Μπορεί ενας σταθεροποιητής τάσης να ασχοληθεί και με μικρότερες διακυμάνσεις (εαν ειναι απαραίτητο) αλλα πας σε αλλα μοντελα, τυπο και φυσικά κόστος. Σε ενα σπίτι ειναι απαραίτητος? Τις περισσοτερες φορες όχι. Σε ενα νοσοκομείο πχ? Σε πολλά μηχανήματα και χώρους ναι. Πρεπει να επενδυσεις σε κατι τοσο ακριβο? Αναλόγως τις διακυμανσεις που εχεις, την συχνότητα εμφάνισης τους, την ευαισθησία του εξοπλισμού σου, την κρισιμοτητα λειτουργιας του εξοπλισμού και το κόστος του εξοπλισμου. ---- Σε υπερταση ζορίζεται ο εξοπλισμός λόγω της υψηλότερης τασης. Σε υπόταση ζοριζεται παλι γιατι περναει περισσοτερο ρευμα και αναπτύσονται μεγαλύτερες θερμοκρασιες. Τα περισσοτερα συγχρονα τροφοδοτικά δεν εχουν θεματα με τις διακυμανσεις. Λειτουργουν σε εξαιρετικά μεγάλο ευρος τασεων (110-260V συνηθως). Η πλακα ειναι οτι αν και μιλάμε κατα βαση για υπολογιστές, τα ψυγεία, τα πλυντήρια και τα κλιματιστικά ειναι αυτά που ωφελούνται περισσοτερο απο μια σωστή τάση. Ειδικά το ψυγείου που ειναι 24/7 σε λειτουργία. Επίσης τα τροφοδοτικά των PC κανουν εξομαλυνση των τασεων που δινουν στα κυκλωματα απ όσο ξέρω. Γι αυτο ολα αυτα δεν ειναι copy-paste. Θελει ελεγχο και επιλογη αναλογα με τις αναγκες του καθενος στην συγκεκριμενη περιοχη και εγκατασταση. Βελτιστα συζητήστε το με ενα σοβαρό γνώστη ηλεκτρολογο εγκαταστασεων ή ηλεκτρολογο μηχανικο. Πολύ επιγραμματικά. Το θεμα ειναι τεραστιο. Επεξ/σία 21 Μαϊου από SeNNinhA 4
csontheline Δημοσ. 22 Μαϊου Δημοσ. 22 Μαϊου 22 hours ago, sphinxgr said: Απο κει και πέρα ΣΕ ΔΙΚΟ ΜΟΥ σπίτι, πες μου ποιον νόμος απαγορεύει να αλλάξω μόνος μου τις πρίζες μου, τα καλώδια που πάνε στις πρίζες μου, τις ασφάλειες μου με άλλες ίδιες ή να αυξήσω τη διατομή των καλωδίων? Ο νόμος της φυσικής εξέλιξης. 2 1
rkb Δημοσ. 24 Μαϊου Δημοσ. 24 Μαϊου Καλησπέρα, Χωρίς να είμαι ειδικός και πριν μιλήσω με τον ηλεκτρολόγο μου θα ήθελα τη γνώμη σας ώστε να μπορέσω να υπολογίσω, έστω ένα αρχικό κόστος υλικών όπως και τι να προτιμήσω από μάρκες/μοντέλα χωρίς να ξεφύγει πολύ το κόστος. Πρόκειται να μπουν δύο εξωτερικές μονάδες κλιματιστικών, η μία 27000 BTU και η άλλη 18000 BTU, στην επαρχία (Χαλκιδική). Θα έχουν δική τους γραμμή (3x2,5) και ασφάλεια στον πίνακα (20Α και 16Α) αντίστοιχα. Το πρώτο θα μπει σε τριφασική παροχή ενώ το δεύτερο σε μονοφασική, αν και νομίζω ότι δεν παίζει ρόλο. Τα ερωτήματα είναι τα εξής: 1) Υπάρχει συγκεκριμένος τύπος ασφάλειας που συστήνεται για τη συγκεκριμένη περίπτωση (κλιματιστικό); Ποιά μάρκα/μοντέλο θα προτείνατε; 2) Προτάσεις για αντικεραυνική προστασία Τ2; 3) Προτάσεις για επιτηρητή τάσεων; 4) Θεωρείτε ότι υπάρχει κάτι σημαντικό που παραλείπω ή κάτι από τα παραπάνω που είναι υπερβολικό και δεν χρειάζεται; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων για το χρόνο σας και τις γνώσεις σας.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα