Basilhs23___ Δημοσ. 6 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 6 Ιουλίου 2023 1 ώρα πριν, Antretng είπε Καλησπέρα. Θελω λιγο τα φώτα σας πριν επιλέξω μοντέλο επιτηρητη τάσης για (ενισχυμένο) μονοφασικό. Αυτός εδώ αξίζει; https://www.kafkas.gr/viomichaniko-yliko/yliko-aftomatismou/metatropeis-analogikon-simaton/metatropeis-analogikon-simaton-thermokras/schneider-electric-2-rele-epitirisis-tasis-65-260v-1co-ac_161083/ . Υπάρχει κάποια αδυναμία που πρέπει να προσέξω; Σε παρόμοια χρήματα έχετε κάποιον να αντιπροτείνετε; Μια τσιγγούνικη επιλογή όπως αυτή https://www.thepowershop.gr/p/ilektrologiko-yliko/ilek-koi-pinakes-rago-liko/epitirites-tasis/2242-elmark-mn4-psifiakos-monofasikos-epitiritis-tasis-2p-63a-41906.html?ref=bestprice.gr&fbclid=IwAR2rKIW-Y0GiL6FXr3-Gen3LQ_ErnZHk83zmyp-ug9-7MY0Lyo_QNCcyElQ υπολείπεται σημαντικά; Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Το πρώτο θα επέλεγα εγώ. Το δεύτερο είναι αρκετά φθηνότερο για να μπορώ να πω ότι κάπου υστερεί σε ποιότητα η specs. 1
Επισκέπτης Δημοσ. 7 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 7 Ιουλίου 2023 επειδη ειμαι σε σχολη ηλεκτρολογων και ειχα πρωσοπικα προβλημα με υπερτασεις και βλαβες σε συσκευες να ξερεις οτι πιο επικυνδινα ειναι τα κρουστικα που ερχονται απο σφαλματα του δεδδηε και οχι μονο απο κεραυνους οπως νομιζουν καποιοι. τα συμβατα αντικεραυνικα δεν κανουν τιποτα παρα μονο το raycap επειδη εχει υψηλη αντοχη σε μονιμα κρουστικα του δυκτιου και μπορει να λειτουργησει σωστα ακομα και με υψηλοτερη αντισταση γειωσης. ωστοσο θα χρειαστεις και ενα online ups για τις απλες υπερτασεις και υποτασεις τα οποια δεν ειναι κρουστικα. ο επιτηρητης τασης δεν μπορει να κανει τιποτα σε διαδοχικες υποτασεις οι οποιες μπορει να ειναι σε ελαχιστα ms και να μην προλαβει καν να τις δει. ενω ενα online ups εχει 0ms χρονο αντιδρασης. πραγμα που σημαινει οτι μπορει να εχεις ολο το 24ωρο αυξομειωσεις και να μην περασει τιποτα στις συσκευες σου. αλλα θα χρειαστεις και raycap επειδη το online ups δεν μπορει να σε καλυψει σε εναν κεραυνο η αν ερθει κρουστικο απο ουδετερο/γειωση. αυτα τα 2 που σου ειπα και θα εισαι 100% προστατευμενος. ειχα βαλει και εγω επιτηρητη αλλα τον ξυλωσα γιατι δεν εκανε τιποτα
Basilhs23___ Δημοσ. 7 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 7 Ιουλίου 2023 58 λεπτά πριν, georgis121 είπε επειδη ειμαι σε σχολη ηλεκτρολογων και ειχα πρωσοπικα προβλημα με υπερτασεις και βλαβες σε συσκευες να ξερεις οτι πιο επικυνδινα ειναι τα κρουστικα που ερχονται απο σφαλματα του δεδδηε και οχι μονο απο κεραυνους οπως νομιζουν καποιοι. τα συμβατα αντικεραυνικα δεν κανουν τιποτα παρα μονο το raycap επειδη εχει υψηλη αντοχη σε μονιμα κρουστικα του δυκτιου και μπορει να λειτουργησει σωστα ακομα και με υψηλοτερη αντισταση γειωσης. ωστοσο θα χρειαστεις και ενα online ups για τις απλες υπερτασεις και υποτασεις τα οποια δεν ειναι κρουστικα. ο επιτηρητης τασης δεν μπορει να κανει τιποτα σε διαδοχικες υποτασεις οι οποιες μπορει να ειναι σε ελαχιστα ms και να μην προλαβει καν να τις δει. ενω ενα online ups εχει 0ms χρονο αντιδρασης. πραγμα που σημαινει οτι μπορει να εχεις ολο το 24ωρο αυξομειωσεις και να μην περασει τιποτα στις συσκευες σου. αλλα θα χρειαστεις και raycap επειδη το online ups δεν μπορει να σε καλυψει σε εναν κεραυνο η αν ερθει κρουστικο απο ουδετερο/γειωση. αυτα τα 2 που σου ειπα και θα εισαι 100% προστατευμενος. ειχα βαλει και εγω επιτηρητη αλλα τον ξυλωσα γιατι δεν εκανε τιποτα Πόσα ms χρόνο απόκρισης έχει ο επιτήρητης; Το να καλύψεις ολόκληρο σπίτι με ups.... Είναι αδύνατον. Μήπως με τίποτε σταθεροποιητες τάσης.
a_f_a Δημοσ. 18 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2023 Να κάνω μια ερώτηση : Εχω επιτηρητή τασης και τωρα με τις ζέστες απο τις 12 το μεσημερι μέχρι 12 το βραδυ κάθε λίγο και λιγάκι μου ρίχνει στιγμαια το ρεύμα για να σωσει και καλά τις συσκευές αλλά κλείνει και το το daikin vrv που ήδη υπολειτουργεί και φοβάμαι το σταματα ξεκίνα μη κάνει το ίδιο κακό με κάποια αυξηση τάσης... Ο ηλεκτρολόγος που έκανε τις ρυθμίσεις το έχει θέσει όπως δείχνω στη φωτο. Μπορω να γυρίσω κάποιο από τα κυκλάκια να μην είναι τόσο ευαίσθητο; Ξέρω οτι το πρώτο ειναι η χρονοκαθυστέρηση. μήπως από τα άλλα κάτι; Ευχαριστώ
vagos789 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2023 Παιδια οι επιτηρητες δεν κανουν κατι αλλο απο το να ριχνουν συνεχως το ρευμα... Το online ups που ειπε ο georgis121 σωστο ειναι αλλα πρακτικα δυσκολο να εφαρμοστει γιατι για ενα σπιτι θα ηταν πολυ ακριβη και ογκωδης λυσης 1
a_f_a Δημοσ. 18 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2023 Το ξέρω αλλά δεν γινεται να εχω ups για καθε συσκευή ενώ σε σοβαρες χώρες δε θα δούλευε έτσι υπερωρίες.
Ribopaido Δημοσ. 18 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2023 (επεξεργασμένο) Το delay ειναι χαμηλό πολύ, δοκίμασε το στο 3. Αυτές τις μέρες οι μικροβυθίσεις τάσεως ειναι συχνές αλλα και παρατηρούνται αρμονικές στις γραμμές που κάνουν διαφορα παιχνιδια στους επιτηρητες και στα ups. https://www.entes.eu/uploads/files/GKRC_20F_TR_EN_ALM_ESP-902.pdf ΝΑ ΤΟ ΕΧΕΙΣ Επεξ/σία 18 Ιουλίου 2023 από Ribopaido 1
a_f_a Δημοσ. 18 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2023 (επεξεργασμένο) 45 minutes ago, Ribopaido said: Το delay ειναι χαμηλό πολύ, δοκίμασε το στο 3. Αυτές τις μέρες οι μικροβυθίσεις τάσεως ειναι συχνές αλλα και παρατηρούνται αρμονικές στις γραμμές που κάνουν διαφορα παιχνιδια στους επιτηρητες και στα ups. https://www.entes.eu/uploads/files/GKRC_20F_TR_EN_ALM_ESP-902.pdf ΝΑ ΤΟ ΕΧΕΙΣ Σε ευχαριστώ πολύ. Το βρήκα το εγχειρίδιο αλλά δε καταλαβαίνω τίποτα. Το delay που αναφέρεις (η πρωτη ρύθμιση πάνω), ειναι το πόσο "ευαισθητο" χρονικά, δηλαδή αν θα κοψει δε θα κόψει το ρεύμα ή πόση ώρα θα κάνει να επεναφέρει το ρεύμα στο σπίτι; Δηλαδή θα περιμενει 3 δευτερολεπτα να δει αν το ρευμα ειναι όντως πανω/κάτω και οχι να το ρίξει ακαριαία όπως τωρα; edit Εψαξα γενικά στο ινερνετ και βρήκα αυτό "Voltage monitoring relay for the protection of three-phase networks against power fluctuations and incorrect phase sequence. Faulty alarm responses due to voltage spikes are prevented by a switching delay (0.1 to 10 s). The relay switches immediately if the voltage of a phase exceeds or falls below the nominal voltage by more than 50%." Αυτό θα εννοείς και εσύ. Σε ευχαριστώ πολύ! Θα δω πως πάει στο 3 που πρότεινες και ανάλογα θα το ανεβάσω λίγο ακόμα αν χρειαστεί μιας και λέει οτι αν γίνει κανα 50% πανω το ρίχνει ότι ρύθμιση και να έχεις κάνει. Ερώτηση άλλη, για να κάνω τη ρύθμιση έκλεισα το γενικό. Μπορεί να γίνει και χωρις να κλέίνω το γενικό ή αν τη στιγμή που κάνω τη ρυθμιση με κατσαβιδάκι, και γινει καμια υπερ-ταση, μπορει να γίνει κανα τσαφ. Ασχετος τελείως με αυτά. Επεξ/σία 18 Ιουλίου 2023 από a_f_a 1
Ribopaido Δημοσ. 18 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2023 Ακριβώς ειναι το delay που θα κάνει όταν δει την ανωμαλία στη παροχή τάσης είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Εσενα ειναι ρυθμισμένο στο 90-110 άρα κατω απο 207 και πάνω απο 253 θα κόβει και δεν θα αφήνει να επανέρχεται. Οταν μπεί εντος των ορίων και ξαναδιαβάσει το clock (3 ή οσα δευτερόλεπτα του ορίζεις ) θα ξαναδώσει ρεύμα η παροχή σου. Δεν χρειάζεται να διακόπτεις ρεύμα ο επιτηρητης επιδρά μέσω ενος ρελέ ισχύος - διπλα ακριβώς της hager- , καθώς δνε μπορεί ως συσκευεί να διαχειριστεί πάνω απο 3-5 Α μαξ γιαυτό αν δεις ασφαλίζεται ( κανονικα) η εισαγωγή του με 2Α ή 6Α ασφάλεια Μην το φοβάσαι γενικά, ουτε μπορει να γινει ζημιά εκτος αν πας να το βαρέσεις με σφυρι. Αν πειράξεις τις ρυθμίσεις υπερβολικά απλα δεν θα χεις ρευμα. 1
a_f_a Δημοσ. 18 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 18 Ιουλίου 2023 Να είσαι καλά, πήγα και το έβαλα και στο 4 μπας και... Ηρεμησα γιατί τι είχα άγχος οτι αντί η αυξημένη τάση, το σβησε/αναψε θα μου χάλαγε συσκευές (πχ. vrv που έχουμε). Χθες βράδυ ο 3χρονος που έχουμε απο τα ups / συσκευες που ανοιγαν κλειναν δε μπορούσε να κλείσει μάτι μεχρι τις 12 που σταθεροποιήθηκε το ρευμα. Ημουν σίγουρος οτι το delay είχε να κάνει με χρονοκαθιστέρηση επαναφοράς του ρεύματος μιας και ένας επιτηρητης που είχαμε σε διαμέρισμα που νοικιαζαμε είχε χρονοκαθιστέρηση 15 λεπτά! Αλλά δεν έπεφτε φυσικά τόσο συχνα. Να δούμε πως θα πάει.
Επισκέπτης Δημοσ. 22 Ιουλίου 2023 Δημοσ. 22 Ιουλίου 2023 οι αρμονικες εμφανιζονται πιο πολυ σε βιομηχανιες και κτηριακες εγκαταστασεις που εχουν πολλα ups , υπολογιστες και γενικα συσκευες που παραγουν αρμονικες. αλλα και τωρα λογω των πολλων κλιματιστικων inverter ενδεχεται να υπαρχουν και σε απλες κατοικιες. πρεπει να ειναι κατω απο 8% η συνολικη παραμορφωση και κατω απο 3% μεμονωμενα η καθε μια. μια καλη λυση σε σπιτια που υπαρχει αυτο το προβλημα ειναι μετασχηματιστης απομονωσης μαζι με online ups. ενοειται πως το ups μπορει να επηρεαστει απο αρμονικες
sphinxgr Δημοσ. 17 Ιανουαρίου Δημοσ. 17 Ιανουαρίου (επεξεργασμένο) Έχουμε καμιά ιδέα τι πάχους είναι απο τη φωτογραφία τα καλώδια ουδετέρου και φάσης? 10mm ή 16mm?!!! Τι πάχους βάζουμε γενικά σε πίνακα (το κεντρικό καλώδιο που φεύγει απο το ρελέ διαφυγής και πάει στην μπάρα ουδετέρου?) Επεξ/σία 17 Ιανουαρίου από sphinxgr
Kozanitis1 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου Δημοσ. 17 Ιανουαρίου (επεξεργασμένο) 17 λεπτά πριν, sphinxgr είπε Έχουμε καμιά ιδέα τι πάχους είναι απο τη φωτογραφία τα καλώδια ουδετέρου και φάσης? 10mm ή 16mm?!!! Τι πάχους βάζουμε γενικά σε πίνακα (το κεντρικό καλώδιο που φεύγει απο το ρελέ διαφυγής και πάει στην μπάρα ουδετέρου?) Αν έχεις ενισχυμένο μονοφασικό, είναι 16mm2, αν είναι το "κλασσικό" μονοφασικό, είναι 10mm2 Μάλλον είναι 10mm2, αλλά δεν παίρνω όρκο.., δες πόσα Α είναι η ασφάλεια στο μετρητή (χελώνα), αν είναι 32-40Α είναι 10αρι, αν είναι 63, ίσως να είναι 16αρι.. (ή δες ένα λογαριασμό παρόχου, πόσα kVA λέει πως έχεις χρέωση ισχύος) Θέλεις να ψωνίσεις ρελέ να βάλεις; Αν ναι, το 63αρι θα καλύψει και τις 2 περιπτώσεις.., ψώνισε κάτι επώνυμο τύπου Α, στα 30mA όριο διαρροής (προσοχή ΟΧΙ ΣΤΑ 300mA) Αν δεν κάνω λάθος, από τη μια μεριά του ρελέ μπαίνει η φάση μετά τη γενική ασφάλεια και ο ουδέτερος από τον μετρητή (χελώνα) και από την άλλη δίνεις σε φορτία και στην μπάρα ουδετέρου.. Γενικότερα ανέβασε μια φωτό όλου του πίνακα, τώρα ούτε γενική ασφάλεια δεν έχεις; (αυτός ο GEYER είναι διακόπτης 63Α - ΟΧΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ) Αν δεν γνωρίζεις, κάλεσε έναν ηλεκτρολόγο Επεξ/σία 17 Ιανουαρίου από Kozanitis1
sphinxgr Δημοσ. 17 Ιανουαρίου Δημοσ. 17 Ιανουαρίου (επεξεργασμένο) 17 λεπτά πριν, Kozanitis1 είπε Αν έχεις ενισχυμένο μονοφασικό, είναι 16mm2, αν είναι το "κλασσικό" μονοφασικό, είναι 10mm2 Μάλλον είναι 10mm2, αλλά δεν παίρνω όρκο.., δες πόσα Α είναι η ασφάλεια στο μετρητή (χελώνα), αν είναι 32-40Α είναι 10αρι, αν είναι 63, ίσως να είναι 16αρι.. (ή δες ένα λογαριασμό παρόχου, πόσα kVA λέει πως έχεις χρέωση ισχύος) Θέλεις να ψωνίσεις ρελέ να βάλεις; Αν ναι, το 63αρι θα καλύψει και τις 2 περιπτώσεις.., ψώνισε κάτι επώνυμο τύπου Α, στα 30mA όριο διαρροής (προσοχή ΟΧΙ ΣΤΑ 300mA) Αν δεν κάνω λάθος, από τη μια μεριά του ρελέ μπαίνει η φάση μετά τη γενική ασφάλεια και ο ουδέτερος από τον μετρητή (χελώνα) και από την άλλη δίνεις σε φορτία και στην μπάρα ουδετέρου.. Γενικότερα ανέβασε μια φωτό όλου του πίνακα, τώρα ούτε γενική ασφάλεια δεν έχεις; (αυτός ο GEYER είναι διακόπτης 63Α - ΟΧΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ) Αν δεν γνωρίζεις, κάλεσε έναν ηλεκτρολόγο Γάτα είσαι! Κατάλαβες τι θέλω να κάνω αμέσως! Έχω πάρει να βάλω ρελε τύπου A High 30mA. (hager cdh240h). Κατασκευή 2006...και λογω κόστους δεν έβαλαν, παρότι το 2006 έγινε απαραίτητο! Σκέφτομαι να αλλάζω και τα καλώδια προς θερμοσίφωνα/κουζίνα γιατί δεν με πείθει η διατομή. Ίσως πάω σε 16mm κατευθείαν να τελειώνω. Ούτως ή άλλως το κόστος είναι μηδαμινό. Ανεβάζω και φωτογραφία να θαυμάσετε ονειρική κατασκευή!!! *όπως τα έγραψες γίνεται η σύνδεση βάσει των τελευταίων κανονισμών. 52 λεπτά πριν, Kozanitis1 είπε δες ένα λογαριασμό παρόχου, πόσα kVA λέει πως έχεις χρέωση ισχύος Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις ΔΕΔΔΗΕ: Δίκτυο Διανομής Η/Ε? Μόνο αυτό βρίσκω σχετικό και λέει 8kVA Επεξ/σία 17 Ιανουαρίου από sphinxgr
Kozanitis1 Δημοσ. 17 Ιανουαρίου Δημοσ. 17 Ιανουαρίου 1 ώρα πριν, sphinxgr είπε Γάτα είσαι! Κατάλαβες τι θέλω να κάνω αμέσως! Έχω πάρει να βάλω ρελε τύπου A High 30mA. (hager cdh240h). Κατασκευή 2006...και λογω κόστους δεν έβαλαν, παρότι το 2006 έγινε απαραίτητο! Σκέφτομαι να αλλάζω και τα καλώδια προς θερμοσίφωνα/κουζίνα γιατί δεν με πείθει η διατομή. Ίσως πάω σε 16mm κατευθείαν να τελειώνω. Ούτως ή άλλως το κόστος είναι μηδαμινό. Ανεβάζω και φωτογραφία να θαυμάσετε ονειρική κατασκευή!!! *όπως τα έγραψες γίνεται η σύνδεση βάσει των τελευταίων κανονισμών. Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις ΔΕΔΔΗΕ: Δίκτυο Διανομής Η/Ε? Μόνο αυτό βρίσκω σχετικό και λέει 8kVA Αν η οικοδομή είναι εργολαβική και εσύ απλά αγόρασες ή νοικιάζεις το χώρο, 99% είναι 8kVa, εκτός αν ποτέ ζητήθηκε να αυξηθεί σε 12kVa.. Θα σου έλεγα για αρχή να πάρεις δείγμα από κάποιο κατάστημα ηλεκτρολογικού υλικού ένα κομμάτι 10mm2 και ένα κομμάτι 16mm2 (χρώμα μαύρο ή καφέ που συμβολίζει τη φάση), να δεις αν είναι ίδιας διατομής με το μαύρο και μπλε που έρχονται από κάτω, καθώς και να ξεβιδώσεις την ασφάλεια τήξεως, να δεις πόσα Α είναι.. Έπειτα αν θες πάρε λίγη παραπάνω ποσότητα, πχ μισό μέτρο μαύρο και μπλε 10αρι, μισό μέτρο μαύρο και μπλε 16αρι, για να έχεις να χρησιμοποιήσεις αν χρειαστεί Αν δεν έχεις θέμα με κουζίνα και θερμοσίφωνα, θα έλεγα για αρχή να τα αφήσεις.. Εγώ για αρχή, θα τοποθετούσα το ρελέ που είναι πολύ σημαντικό, καθώς θα άλλαζα και το κίτρινο καλώδιο (σαν πιο μικρής διατομής μου φαίνεται) με το αντίστοιχο των παροχών.., επίσης αν θες, μπορείς να αντικαταστήσεις την τήξεως με μια μικροαυτόματη C40 διακοπτικής ικανότητας 6kA+ (ιδανικά 10kA αφού είναι γενική), αν και δεν είμαι φαν να μπαίνουν εκεί μικροαυτόματες, αλλά αν καεί η τήξεως και δεν έχεις άλλη ή λείπεις από το σπίτι, άντε να συνεννοηθείς τι να κάνουν.. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα