Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
20 λεπτά πριν, meletis_m είπε

Σίγουρη απάντηση θα σου δώσει αδειούχος ηλεκτρολόγος αφου δεί και το πίνακα . Απο οτι φαίνεται χώρο έχει.

Από μάρκες μπορείς να κοιτάξεις Hager , Legrand. ABB.Geyer

Και γιατί όχι και Schneider;  Από περιέργεια ρωτάω.

• Απαντ. 202
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• adtakhs

adtakhs 26 αναρτήσεις

• Dvs

Dvs 13 αναρτήσεις

• louben

louben 13 αναρτήσεις

• nvel

nvel 10 αναρτήσεις

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
13 λεπτά πριν, MauroPaltoudias είπε

Και γιατί όχι και Schneider;  Από περιέργεια ρωτάω.

Δέν μου ήρθε στο μυαλό, Schneider έχω μικροαυτόματο στο πίνακα που ήρθε για αντικατάσταση ο ηλεκτρολόγος .

Δημοσ.
Στις 25/12/2019 στις 8:04 ΠΜ, adtakhs είπε

Απλά μακριά από οτιδήποτε CRELI ....

Ίδιες ασφάλειες είναι.

Δεν έχουν καμιά διαφορά. Και η τιμή αν θυμάμαι καλά είναι παρόμοια.

Καλύτερα είναι η γενική ασφάλεια να είναι διαφορετική από την ασφάλεια του αντικεραυνικού. Στην παραπάνω περίπτωση είναι μαζί για να ΧΩΡΕΣΕΙ στον πίνακα στον οποίο ήταν να τοποθετηθεί.

Η άποψή μου είναι πως η χρήση του Hager 101 με την χρονική καθυστέρηση των 5-10 λεπτών, προκαλεί ενόχληση στους χρήστες.

Προσωπικά αρέσκομαι στο να τοποθετώ στον πίνακα επιτηρητή άμεσης επαναφοράς πιο "παιχνιδιάρικο" με το γενικό ρελέ φορτίου , το ρελέ να φέρει ΚΑΙ χειροκίνητο έλεγχο για bypass και ένα εξτρά ρελέ ρελέ φορτίου με χρονικό καθυστέρησης στην εκκίνηση για τις συσκευές που έχουν συμπιεστές (ψυξη-κλιματισμός).

Αν θες εξτρά προστασία, καλύτερα είναι να κοιτάξεις για την προσθήκη και ενός αντικεραυνικού Τ2 ή Τ1-Τ2 ανάλογα την περίπτωση για κρουστικές υπερτάσεις, ενώ αν υπάρχει και υποπίνακας, καποιο Τ3 εκεί.

Συνδυασμός επιτηρητή τάσης, αντικεραυνικού Τ2 ή Τ1+Τ2 στον πίνακα και T3 για επιμέρους προστασία στις ευαίσθητες συσκευές από το παραμένον φορτίο, είναι η λύση, ειδικά αν είσαι σε "ευαίσθητη" περιοχή.

Κάθε ένα από τα υλικά και για διαφορετική πάθηση . 😋

Αν η παροχή σου είναι τριφασική, πρέπει να τοποθετήσεις ΚΑΙ στις τρεις γενικές ασφάλειες της οικίας , πηνία υπέρτασης για ασφάλιση από απώλεια ουδετέρου.

https://www.hager.gr/e-catalogue/e/mz212/28084.htm

https://www.legrand.com/ecatalogue/406286-power-overvoltage-protection-pop-dx.html

https://www.se.com/gr/el/product/A9A26500/acti-9-imsu-πηνίο-υπέρτασης/

Μεσοβάζικα το λύνουν το θέμα της απώλειας ουδετέρου και 2 επιτηρητές τάσης/δικτύου της αγοράς. 

Ο καλύτερος και ακριβότερος είναι ο ABB CM-MPS 21S  που θέλει βαθύ ερμάριο για να τοποθετηθεί

https://new.abb.com/products/1SVR730885R3300/cm-mps-21s-three-phase-monitoring-relay-2c-o-0-0-1-30s-l1-l2-l3-n-3x180-280vac

και ο SCHNEIDER RM35UB3N30.

https://www.se.com/gr/el/product/RM35UB3N30/zelio-control-ρελέ-ελέγχου-τάσης-114…329v-ac/

Λέω μεσοβέζικα γιατί αν δεις τα χαρακτηριστικά τους αναφέρει μέγιστη τάση τροφοδοσίας 327V ... και όχι τα θεωτητικά 400v που μπορεί να επιστρέψουν λόγω ασυμμετρίας φορτίου.

να κάνω και εγώ μια σχετική ερώτηση.

Βρίσκομαι σε περιοχή με εξαιρετικα ασταθες δικτυο ηλεκτροδοτησης και πολλους κεραυνους.Ειχα για καιρό πάμπολλες βυθίσεις τασης .ΥΣτερα απο πολλα χρόνια έρευνας και επικοινωνιας με τη ΔΕη απεδειχθη ότι επειδη ειμαστε το τελευταίο σπίτι που παιρνει ρέυμα, πολύ μακρια απο τον υποσταθμό μολις υπηρχε ταυτοχρονη χρηση απο τους υπολοιπυς ρτης περιοχης ενεργοβορων συσκευων (πχ κλιματιστικων) η τάση έπεφτε (κατω απο 200 w μετρήμενα απο ηλεκτρολόγο πολλες φορές) . Αρκει να επισημάνω ότ την τελευταια 10 ετια εχω αλλάξει λόγω αυτού ολες τις ηλεκτρικες συσκευες του σπιτιου (πλη απορροφητηρα-κουζινας και ενος παλιου -μη Inverter κλιματιστικου). Το μονο που έκανε η ΔΕΗ (υστερα παο την παραπομπή της υπόθεσης στο συνηγορο του καταναλωτη) ειναι να βάλει πιο χοντρό καλώδιο στις κολωνες (στο τελευταίο χιλιομετρο). Για αποζημιωση των συσκευων που το κυνηγησα λιγο ουτε λογος. Να σημειώσω ότι έχω μονοφασικό ρεύμα.

Επι του πρακτεου τώρα. Το τελευταιο 15 ημερο ειχαμε παλι βυθισεις και κυριως κεραυνους. Σκεφτηκα λοιπον να παρω εναν σταθεροποιητη τάσης για τον υπολογιστή (που μου έχει ηδη καει 3 φορες και παει στην τέταρτη)

https://www.skroutz.gr/s/58060/APC-LE1200I-1200VA.html

στην ουσια όμως δεν λ΄υνω το πρόβλημα και ιδίως για τις υπολοιπες συσκευες. ΜΕ σταθεροποιητη τασης και αντικεραυνικο Τ2 στον πίνακα (για αρχή) είμαι οκ? Θα ήθελα (λόγω κόστους) το σύστημα να είναι επεκτάσιμο (να προσθέτω δηλαδη σιγα-σιγα στοιχεια μεχρι να φτάσω στο επιθυμητο).

Αντικεραυνικό στο τηλέφωνο λέω να μη βάλω γιατι από ότι ξέρω πέφτει δραματικά η ταχύτητα (που είναι ήδη χαμηλη).

Οσο για τα κλίματιστικα από το λίγο που το έχω ΄ψαξει είναι εξαιρετικα δύσκολή η προστασία τους απο τη στιγμή που δεν έχουν ξεχωριστή ασφάλεια στον πίνακα (η περιπτωση μου).

Αν κάνω λάθος διορθώστε με.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
53 λεπτά πριν, louben είπε

Βρίσκομαι σε περιοχή με εξαιρετικα ασταθες δικτυο ηλεκτροδοτησης και πολλους κεραυνους.Ειχα για καιρό πάμπολλες βυθίσεις τασης .ΥΣτερα απο πολλα χρόνια έρευνας και επικοινωνιας με τη ΔΕη απεδειχθη ότι επειδη ειμαστε το τελευταίο σπίτι που παιρνει ρέυμα, πολύ μακρια απο τον υποσταθμό μολις υπηρχε ταυτοχρονη χρηση απο τους υπολοιπυς ρτης περιοχης ενεργοβορων συσκευων (πχ κλιματιστικων) η τάση έπεφτε (κατω απο 200 w μετρήμενα απο ηλεκτρολόγο πολλες φορές) . Αρκει να επισημάνω ότ την τελευταια 10 ετια εχω αλλάξει λόγω αυτού ολες τις ηλεκτρικες συσκευες του σπιτιου (πλη απορροφητηρα-κουζινας και ενος παλιου -μη Inverter κλιματιστικου). Το μονο που έκανε η ΔΕΗ (υστερα παο την παραπομπή της υπόθεσης στο συνηγορο του καταναλωτη) ειναι να βάλει πιο χοντρό καλώδιο στις κολωνες (στο τελευταίο χιλιομετρο). Για αποζημιωση των συσκευων που το κυνηγησα λιγο ουτε λογος. Να σημειώσω ότι έχω μονοφασικό ρεύμα.

Επι του πρακτεου τώρα. Το τελευταιο 15 ημερο ειχαμε παλι βυθισεις και κυριως κεραυνους. Σκεφτηκα λοιπον να παρω εναν σταθεροποιητη τάσης για τον υπολογιστή (που μου έχει ηδη καει 3 φορες και παει στην τέταρτη)

στην ουσια όμως δεν λ΄υνω το πρόβλημα και ιδίως για τις υπολοιπες συσκευες. ΜΕ σταθεροποιητη τασης και αντικεραυνικο Τ2 στον πίνακα (για αρχή) είμαι οκ? Θα ήθελα (λόγω κόστους) το σύστημα να είναι επεκτάσιμο (να προσθέτω δηλαδη σιγα-σιγα στοιχεια μεχρι να φτάσω στο επιθυμητο).

Αντικεραυνικό στο τηλέφωνο λέω να μη βάλω γιατι από ότι ξέρω πέφτει δραματικά η ταχύτητα (που είναι ήδη χαμηλη).

Οσο για τα κλίματιστικα από το λίγο που το έχω ΄ψαξει είναι εξαιρετικα δύσκολή η προστασία τους απο τη στιγμή που δεν έχουν ξεχωριστή ασφάλεια στον πίνακα (η περιπτωση μου).

Για να βαλεις σταθεροποιητη για ολο το σπιτι έχει μερικές χιλιάδες ευρώ και ειναι σα ντουλάπα. Αν βαλεις επιτηρητη θα εισαι χωρις ρευμα..

Για τα κλιματιστικα μπορεις να περασεις αλλη γραμμη απεξω απο το σπιτι αν γινεται (υποθετω μονοκατοικια) η εσωτερικα..

Επεξ/σία από ΠάρηςΓ
Δημοσ.

Κατα συνέπεια το προχωράω με σταθεροποιητη στο pc και βλέπουμε. Γιατι και εγω αυτο κατάλαβα ότι ο σταθεροποιητης διορθώνει το πρόβλημα real time ενω ο επιτηρητης κόβει το ρευμα μέχρι να επανελθει η τασή. Δύο ερωτήσεις.

Ο επιτηρητης ειναι ταυτόχρονα και αντικεραυνικο;

Αν βάλω μοντο αντικεραυνικο στον πίνακα ειμαι τουλαχιστον οκ στο θέμα των υπερτάσεων; Αν ναι τι είδους (Τ1 ,Τ2,Τ1-2).  Υπαρχει η δυνατότητα βάζοντας το στη συνεχεια να το επεκτείνω (πχ να βαλω επιτηρητη);

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
53 λεπτά πριν, louben είπε

Κατα συνέπεια το προχωράω με σταθεροποιητη στο pc και βλέπουμε. Γιατι και εγω αυτο κατάλαβα ότι ο σταθεροποιητης διορθώνει το πρόβλημα real time ενω ο επιτηρητης κόβει το ρευμα μέχρι να επανελθει η τασή. Δύο ερωτήσεις.

Ο επιτηρητης ειναι ταυτόχρονα και αντικεραυνικο;

Αν βάλω μοντο αντικεραυνικο στον πίνακα ειμαι τουλαχιστον οκ στο θέμα των υπερτάσεων; Αν ναι τι είδους (Τ1 ,Τ2,Τ1-2).  Υπαρχει η δυνατότητα βάζοντας το στη συνεχεια να το επεκτείνω (πχ να βαλω επιτηρητη);

Επιτηρητής τάσης στον πίνακα που θα κόβει μεν την τάση δικτύου στο σύστημα αλλά τουλάχιστον δεν θα παίρνεις τα πάντα στο χέρι.

Ο επιτηρητής τάσης ΔΕΝ είναι αντικεραυνικό.  Βλέπει μόνιμες (μεγάλης διάρκειας) υπερτάσεις και υποτάσεις δικτύου, δίνοντας σε ένα ρελέ φορτίου την εντολή να διακόψει ή όχι το σύστημα.

## Η ευαισθησία του επιτηρητή ρυθμίζεται πλήρως σε πολλά μοντέλα της αγοράς.

Βάζεις επίσης ένα αντικεραυνικό τύπου Τ2/40ΚΑ 1,2KV Vu , στον πίνακα και συνεχίζεις με αντικεραυνικά τύπου Τ3 στις συσκευές και τους υποπίνακες αν υπάρχουν.

*******Για να δουλέψει καλά το αντικεραυνικό θέλει καλή γείωση.

Αρχικά για ένα τέτοιο σετ θέλεις γύρω στα 130 - 150€  και 7 θέσεις στον πίνακα !

Υλικά:

Αντικεραυνικό (καλύτερα και με διαφορική προστασία μεταξύ φάσεως και ουδετέρου) , ασφάλεια αντικεραυνικού, ρελέ φορτίου, επιτηρητή τάσης , ασφάλεια επιτηρητή.

Και κάτι ακόμα.

ΔΕΝ χρειάζεται ξεχωριστή ασφάλεια στον πίνακα για κάθε γραμμή κλιματιστικού ώστε να ασφαλίσεις τα κλιματιστικά από υπέρταση, υπόταση και κρουστική υπέρταση.

Αυτό γίνεται σε πρώτο επίπεδο στην γενική παροχή της οικίας, πριν δοθεί στις επιμέρους ασφάλειες η τάση

και δευτερογενώς τοπικά στην πρίζα με αντικεραυνικό Τ3.

Επεξ/σία από adtakhs
  • Like 1
Δημοσ.

Οπως εχουμε πει αρκετες φορες σε παρομοια θεματα,για να δουλεψουν τα αντικεραυνικα εχει σημασια να εχει καλη γειωση το σπιτι

Αυτο δεν ειναι ευκολο να μετρηθει και ουσιαστικα το παμε με χρονολογιες,οτι ξερω γω αν χτιστηκε το σπιτι μετα το 2000 θα ειναι μαλλον ΟΚ, αν χτιστηκε το 1970 κλαφτα κ.ο.κ.

Επισης αν υπαρχει κεραια τηλεορασης στο κτιριο,καλο ειναι να μπει το αντικεραυνικο της raycap (που ειναι μαλλον αχρηστο αν δεν υπαρχει καλη γειωση)

Ευκολη λυση για τις υπερτασεις και μονο ειναι ενα καλο σχετικο πολυπριζο

Οι νεοτερες επωνυμες συσκευες (απο motherboard εως κλιματιστικο ) φτιαχνονται συνηθως με καλυτερα προστατευτικα χαρακτηριστικα απο παλαιοτερα

Δημοσ.
3 ώρες πριν, louben είπε

Ο υπολογιστης δεν καταλαβα γιατι καιγεται.Το τροφοδοτικο δεν εχει προστασιες?Εμενα μια φορα κεραυνος εκαψε τις μισες συσκευες στο σπιτι,το τροφοδοτικο και την θηκη του εξωτερικου σκληρου,το ρουτερ αλλα οτι ηταν πανω στον υπολογιστη δεν επαθε το παραμικρο.Μια αλλη φορα και ενω ο υπολογιστης δουλευε,πηγα να συνδεσω κατι καλωδια και τραβαω ενα βραχυκυκλωμα,σαν να εσκασε ολμος ακουστηκε.Τιποτα ο υπολογιστης.Ολα αυτα εχουν καμια 6ετια,ακομα το ιδιο τροφοδοτικο εχω,ενα Thermaltake Toughpower.Μηπως βαζεις τροφοδοτικα τυπου TurboX?

Δημοσ.
1 ώρα πριν, adtakhs είπε

και δευτερογενώς τοπικά στην πρίζα με αντικεραυνικό Τ3.

Τα Τ3 χρειάζονται όταν οι γραμμές που προστατεύονται από Τ2 στην αναχώρηση τους έχουν μήκος πάνω από 10μ οπότε και εμφανίζεται το φαινόμενο να αυξάνεται ξανά η τάση σε μεγάλες αποστάσεις.

• Like 2
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, nvel είπε

Τα Τ3 χρειάζονται όταν οι γραμμές που προστατεύονται από Τ2 στην αναχώρηση τους έχουν μήκος πάνω από 10μ οπότε και εμφανίζεται το φαινόμενο να αυξάνεται ξανά η τάση σε μεγάλες αποστάσεις.

Ακριβώς. Για την παραμένουσα υπέρταση .

Το Τ2 θα άγει κάπου στα 1,2 με 1,7KV ανάλογα το μοντέλο.

Το παραμένον το παίρνουν τα Τ3.

• Like 1
Δημοσ.

Ξεκιναω από το τέλος. Μου εχουν καει τροφοδοτικο και μητρικη δυο φορες.Την τελευταια φορα το τροφοδοτικο ηταν Tagan την προτελευταια Thermaltake. Ανεκαθεν εχω τα παντα πάνω σε Ups (το προηγουμενο ηταν mustek αυτο (που το φοβαμαι πολυ) turbo x. Την προτελευταια φορα καηκε και η πλακετα του ups μαζι με τη μητρικη και το τροφοδοτικο.

To router καιγεται καθε χρονο και γι αυτο εξακολουθω να έχω του οτε ο οποιος και το αντικαθιστ αγογγυστα (πχ μου ξανακαηκε πριν κανενα 15ημερο κσι μου το αλλαξαν , το ιδιο και περισυ).

Απο τους τελευταιους κεραυνους και μετα με εχουν ζωσει τα φιδια και για αυτο ειπα να παω σε APC.

Το σπιτι ειναι 20ετιας.Σχετικα με τη γειωση προσπαθω εδω και 2 χρονια (τουλαχιστον) να βρω ηλεκτρολογο με γειωσομετρο αλλα δεν τα εχω καταφερει (αν και απο οτι ξέρω η μετρηση της αγωγιμοτητας γινεται καλοκαιρι και οχι χειμωνα).

Οπως προειπα σπιτι εχουν  καει σχεδον τα πάντα ακόμη και συσκευες που δεν το περιμενεις (πχ ψυγειο-πλυντηριο).

Γενικα σαν περιοχη τραβαμε πολλους κεραυνους+ το γεγονος ότι 100 μετρα απο το σπιτι μου υπαρχει ενα τεραστιο αλεξικεραυνο απο τοτε που η περιοχη ηταν ακατοικητη και τραβαει ολους τους κεραυνους της περιοχης.

Αντικεραυνκο στην κεραια (την οποια btw την εφτιαξα πριν κανενα μηνα που μπαινει ;Πριν η μετα τον ενισχυτη (αν και απο οτι ειπα ολους του ςκεραυνους τους τραβαει το αλεξικεραυνο της γειτονιας κια απο εκει προερχεται το προβλημα.....).

Ετσι οπως το βλεπω θα καταληξω προσωρινα σε σταθεροποιητη στο pc και αντικεραυνικο στον πινακα (και βλεπουμε).Εχουμε βρέφος στο σπίτι και σιγουρα το αν αανβοσβηνουν τα φωτα καθε φορα που έχει βυθιση (και να κάνουν να αναψουν 5+λεπτα ειναι προβληματικό.

Μπορω να βαλω  πάνω στο σταθεροποιητη το ups  και απο εκει να φύγει πολυμπριζο με pc, οθονη, ρουτερ ή αυτο δεν επιτρέπεται.

Και οσο αναφορα το αντικεραυνικο απο οτι κατάλαβα θελω αντικεραυνικο , ασφαλεια αντικεραυνικου και ρελε φορτιου (για αρχη). Καποια πρόταση απο καφκα λχ που είναι και δίπλα μου (εστω και με pm).....

Δημοσ.
35 minutes ago, louben said:

Ξεκιναω από το τέλος. Μου εχουν καει τροφοδοτικο και μητρικη δυο φορες.Την τελευταια φορα το τροφοδοτικο ηταν Tagan την προτελευταια Thermaltake. Ανεκαθεν εχω τα παντα πάνω σε Ups (το προηγουμενο ηταν mustek αυτο (που το φοβαμαι πολυ) turbo x. Την προτελευταια φορα καηκε και η πλακετα του ups μαζι με τη μητρικη και το τροφοδοτικο.

To router καιγεται καθε χρονο και γι αυτο εξακολουθω να έχω του οτε ο οποιος και το αντικαθιστ αγογγυστα (πχ μου ξανακαηκε πριν κανενα 15ημερο κσι μου το αλλαξαν , το ιδιο και περισυ).

Απο τους τελευταιους κεραυνους και μετα με εχουν ζωσει τα φιδια και για αυτο ειπα να παω σε APC.

Το σπιτι ειναι 20ετιας.Σχετικα με τη γειωση προσπαθω εδω και 2 χρονια (τουλαχιστον) να βρω ηλεκτρολογο με γειωσομετρο αλλα δεν τα εχω καταφερει (αν και απο οτι ξέρω η μετρηση της αγωγιμοτητας γινεται καλοκαιρι και οχι χειμωνα).

Οπως προειπα σπιτι εχουν  καει σχεδον τα πάντα ακόμη και συσκευες που δεν το περιμενεις (πχ ψυγειο-πλυντηριο).

Γενικα σαν περιοχη τραβαμε πολλους κεραυνους+ το γεγονος ότι 100 μετρα απο το σπιτι μου υπαρχει ενα τεραστιο αλεξικεραυνο απο τοτε που η περιοχη ηταν ακατοικητη και τραβαει ολους τους κεραυνους της περιοχης.

Αντικεραυνκο στην κεραια (την οποια btw την εφτιαξα πριν κανενα μηνα που μπαινει ;Πριν η μετα τον ενισχυτη (αν και απο οτι ειπα ολους του ςκεραυνους τους τραβαει το αλεξικεραυνο της γειτονιας κια απο εκει προερχεται το προβλημα.....).

Ετσι οπως το βλεπω θα καταληξω προσωρινα σε σταθεροποιητη στο pc και αντικεραυνικο στον πινακα (και βλεπουμε).Εχουμε βρέφος στο σπίτι και σιγουρα το αν αανβοσβηνουν τα φωτα καθε φορα που έχει βυθιση (και να κάνουν να αναψουν 5+λεπτα ειναι προβληματικό.

Μπορω να βαλω  πάνω στο σταθεροποιητη το ups  και απο εκει να φύγει πολυμπριζο με pc, οθονη, ρουτερ ή αυτο δεν επιτρέπεται.

Και οσο αναφορα το αντικεραυνικο απο οτι κατάλαβα θελω αντικεραυνικο , ασφαλεια αντικεραυνικου και ρελε φορτιου (για αρχη). Καποια πρόταση απο καφκα λχ που είναι και δίπλα μου (εστω και με pm).....

Αν θες στείλε μου pm να σου δώσω στοιχεία .

Είπες πως έχεις αλεξικέραυνο κοντά στο σπίτι ?  🤔

Δημοσ.
25 λεπτά πριν, louben είπε

απο οτι κατάλαβα θελω αντικεραυνικο , ασφαλεια αντικεραυνικου και ρελε φορτιου (για αρχη).

Δεν θέλεις ρελέ αλλά θέλεις γείωση, οπότε πριν μπεις σε έξοδα πρέπει να βρεις ένα ηλεκτρολόγο για μέτρηση. Ηλεκτρολόγοι που να εκδίδουν πραγματικές υδε δεν υπάρχουν στην περιοχή σου;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
52 λεπτά πριν, adtakhs είπε

Αν θες στείλε μου pm να σου δώσω στοιχεία .

Είπες πως έχεις αλεξικέραυνο κοντά στο σπίτι ?  🤔

Ναι.

Ειμαι στα 120 μετρα υψομετρο σε περιοχη που αναπτυχθηκε οικιστικά την τελεταια 20ετια.

Πριν την περίοδο αυτη υπηρχε ενα τεραστιο αλεξικεραυνο (το υπολογιζω γυρω στα 10-15 μετρα υψος) που τραβαγε τους κεραυνους ολης της περιοχης (για λογους ασφαλειας μαλλον). Απο το σπιτι μου ειναι στα 100 μετρα σε ευθεια.

Εχεις pm.

16 λεπτά πριν, nvel είπε

Δεν θέλεις ρελέ αλλά θέλεις γείωση, οπότε πριν μπεις σε έξοδα πρέπει να βρεις ένα ηλεκτρολόγο για μέτρηση. Ηλεκτρολόγοι που να εκδίδουν πραγματικές υδε δεν υπάρχουν στην περιοχή σου;

Οπως προειπα εχω ψαξει πολλακις για ηλεκτρολογο με γειωσομετρο (ειχα ρωτησει ακομα και στο συνεταιρισμο ηλεκτρολογων της περιοχης μου) αλλα δε βρηκα καποιον. Οπως και να χει ομως ψαχνω για σχετικα συντομη λυση γιατι απο οτι ξερω μετρησεις γειωσης γινονται το καλοκαιρι και μεχρι στιγμης ο χειμωνας προβλεπεται κεραυνωδης (ηδη δυο φορες εχει γινει χαμος απο κεραυνους στην περιοχη μου).

Επεξ/σία από louben
Δημοσ.

Η γείωση μετράται οποιαδήποτε στιγμή και χειμώνα και εκτιμάται η τιμή της σύμφωνα με την ειδική αντίσταση έδαφος της στιγμής της μέτρησης. Όποιος θέλει υδε στην περιοχή σου πως μετράνε την γείωση οι ηλεκτρολόγοι;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...