DrNick Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2018 2 λεπτά πριν, Γιάννης Platano είπε Προνομιο... οικονομικο να φανταστω ?? Για μεγαλους βαθμους τι μπορει αν μπορει να κανει ? Δεν είναι πολύ ακριβότερη. Οι αναφορές είναι για διορθώσεις μέχρι 2,5 βαθμούς (φαντάζομαι ότι αν έχεις 6 ή 16 βαθμούς μετά θα έχεις 2,5 βαθμούς λιγότερο και πιο.. σκληρό κερατοειδή). 1
requiem_for_a_dream Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2018 Να ρωτήσω κάτι...η εμφάνιση καταρράκτη (σε πολύ πρώιμο και αρχικό στάδιο) σε νεαρή ηλικία (πέριξ των 30) είναι "αντένδειξη" για laser; Μπορούμε να επέμβουμε στο μάτι δλδ και μετά από κάποια χρόνια (όταν εκδηλωθεί πλήρως ο καταρράκτης δλδ) να ξανα-επέμβουμε;
DrNick Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2018 Μόλις τώρα, requiem_for_a_dream είπε Να ρωτήσω κάτι...η εμφάνιση καταρράκτη (σε πολύ πρώιμο και αρχικό στάδιο) σε νεαρή ηλικία (πέριξ των 30) είναι "αντένδειξη" για laser; Μπορούμε να επέμβουμε στο μάτι δλδ και μετά από κάποια χρόνια (όταν εκδηλωθεί πλήρως ο καταρράκτης δλδ) να ξανα-επέμβουμε; Οι επεμβάσεις γίνονται σε διαφορετικό επίπεδο (κερατοειδής το laser, φακός ο καταρράκτης) οπότε εννοείται πως κάποιος που έχει κάνει laser μικρός, μπορεί να χειρουργηθεί μεγάλος για καταρράκτη. Ο @Γιάννης Platano κατάφερε και τα έκανε και με την αντίθετη σειρά που δεν είναι τόσο συνηθισμένο! Στην πράξη, αν μιλάμε για κάτι λίγο που πιθανόν να προϋπήρχε και να μην εξελίσσεται, όχι δεν είναι αντένδειξη. Αν όμως εξελίσσεται, τότε με την επέμβαση του καταρράκτη θα διορθωθεί και η μυωπία ούτως ή άλλως. Αν ο γιατρός σου δε σε ξέρει χρόνια (για να έχει εικόνα πότε εμφανίστηκε ο καταρράκτης και πως/αν εξελίσσεται), ίσως το φρονιμότερο θα ήταν να περιμένεις. Ίσως 1 χρόνο. 1
requiem_for_a_dream Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2018 Κατ΄αρχάς ευχαριστώ για την απάντηση! Κατά δεύτερον...από τα γραφόμενα καταλαβαίνω ότι π.χ. κάνουμε λειζερ στα 30 και διορθώνεται η μυωπία και όλα οκ, μετά στα 45 "επειδεινώνεται" ο καταρράκτης ώστε ανα απαιτείται επέμβαση...Δεν "ακυρώνεται" το λέιζερ (δε μπορώ να το θέσω πιο κομψά...ελπίζω να γίνομαι κατανοητός ); Κάνοουμε και την επέμβαση καταρράκτη και η όραση "γυρνά" στο επίπεδο του λέιζερ;
DrNick Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2018 3 λεπτά πριν, requiem_for_a_dream είπε Κατ΄αρχάς ευχαριστώ για την απάντηση! Κατά δεύτερον...από τα γραφόμενα καταλαβαίνω ότι π.χ. κάνουμε λειζερ στα 30 και διορθώνεται η μυωπία και όλα οκ, μετά στα 45 "επειδεινώνεται" ο καταρράκτης ώστε ανα απαιτείται επέμβαση...Δεν "ακυρώνεται" το λέιζερ (δε μπορώ να το θέσω πιο κομψά...ελπίζω να γίνομαι κατανοητός ); Κάνοουμε και την επέμβαση καταρράκτη και η όραση "γυρνά" στο επίπεδο του λέιζερ; Παρακαλώ! Όλα σωστά, με εξαίρεση στο ότι δεν ξέρουμε πότε εξελίσσεται ο καταρράκτης. Στα 31; στα 45; στα 65; ή στα 85; Περιμένεις 1 χρόνο να αποφύγεις το 1ο 2
Γιάννης Platano Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2018 1 λεπτό πριν, requiem_for_a_dream είπε Κατ΄αρχάς ευχαριστώ για την απάντηση! Κατά δεύτερον...από τα γραφόμενα καταλαβαίνω ότι π.χ. κάνουμε λειζερ στα 30 και διορθώνεται η μυωπία και όλα οκ, μετά στα 45 "επειδεινώνεται" ο καταρράκτης ώστε ανα απαιτείται επέμβαση...Δεν "ακυρώνεται" το λέιζερ (δε μπορώ να το θέσω πιο κομψά...ελπίζω να γίνομαι κατανοητός ); Κάνοουμε και την επέμβαση καταρράκτη και η όραση "γυρνά" στο επίπεδο του λέιζερ; Οπως εγραψε ο DrNick εγω τα εκανα ...αναποδα .Καταρακτη στα 40 , μειωθηκε απο 6 βαθμους σε 4,5 η μυωπια και ουτε το ειχα σκεφετι για laser νομιζοντας οτι στα 45-50 ημουν μεγαλος .Ρωτησα μου ειπαν οτι μπορω μεχρι τα 50 που ημουν και το αποφασιασα μετα απο λεπτομερη οφθαλμοογικο ελεγχο .Ειμαι 60...plus και δεν μετανοιωσα στιγμη. Βεβαια στο ενα ματι δεν εχω την ιδια οραση οπως στο αλλο γιατι με συμφωνια με τον γιατρο μου αφησε καπου 1 βαθμο μυωπια για να αντισταθμισει την ηδη υπαρχουσα πρεσβυωπια και να μην θελω (ακομα...) γυαλια για κοντα. 3
requiem_for_a_dream Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 23 Οκτωβρίου 2018 Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις και θα επανέλθω με νεότερα... 2
Nighthunter Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 25 Οκτωβρίου 2018 Πώς είναι τα πράγματα σε σχέση με τον αστιγματισμό; Έχω γύρω στο 5 μυωπία σε κάθε μάτι και 2.5 / 3.5 αστιγματισμό. Ο γιατρός μου λέει ότι ο αστιγματισμός πολλές φορές δεν φεύγει εντελώς και αυτό είναι που με κρατάει πίσω ως τώρα. Από την άλλη έχω ταλαιπωρηθεί πολύ από φακούς επαφής τον τελευταίο χρόνο αφού ειδικά το μάτι με τον υψηλό αστιγματισμό το έχω κάνει ποτενσιομετρο να προσπαθώ να βρω το σημείο στο οποίο βλέπω καλά, κι αυτό για λίγο... Είμαι ένα βήμα από το να κάνω την επέμβαση αλλά θα ήθελα και μια γνώμη από κάποιον με αντίστοιχο αστιγματισμό. 1
Γιάννης Platano Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2018 7 ώρες πριν, Nighthunter είπε Πώς είναι τα πράγματα σε σχέση με τον αστιγματισμό; Έχω γύρω στο 5 μυωπία σε κάθε μάτι και 2.5 / 3.5 αστιγματισμό. Ο γιατρός μου λέει ότι ο αστιγματισμός πολλές φορές δεν φεύγει εντελώς και αυτό είναι που με κρατάει πίσω ως τώρα. Από την άλλη έχω ταλαιπωρηθεί πολύ από φακούς επαφής τον τελευταίο χρόνο αφού ειδικά το μάτι με τον υψηλό αστιγματισμό το έχω κάνει ποτενσιομετρο να προσπαθώ να βρω το σημείο στο οποίο βλέπω καλά, κι αυτό για λίγο... Είμαι ένα βήμα από το να κάνω την επέμβαση αλλά θα ήθελα και μια γνώμη από κάποιον με αντίστοιχο αστιγματισμό. Ελπιζω ο DrNick να σου απντησει .Η γυναικα μου ειχε αστιγματισμο και μυωπια και εφυγαν με lasik αλλα δεν θυμαμαι ποσο αστιγματισμο ειχε .
DrNick Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 26 Οκτωβρίου 2018 10 ώρες πριν, Nighthunter είπε Πώς είναι τα πράγματα σε σχέση με τον αστιγματισμό; Έχω γύρω στο 5 μυωπία σε κάθε μάτι και 2.5 / 3.5 αστιγματισμό. Ο γιατρός μου λέει ότι ο αστιγματισμός πολλές φορές δεν φεύγει εντελώς και αυτό είναι που με κρατάει πίσω ως τώρα. Από την άλλη έχω ταλαιπωρηθεί πολύ από φακούς επαφής τον τελευταίο χρόνο αφού ειδικά το μάτι με τον υψηλό αστιγματισμό το έχω κάνει ποτενσιομετρο να προσπαθώ να βρω το σημείο στο οποίο βλέπω καλά, κι αυτό για λίγο... Είμαι ένα βήμα από το να κάνω την επέμβαση αλλά θα ήθελα και μια γνώμη από κάποιον με αντίστοιχο αστιγματισμό. Καλημέρα. Όντως ο αστιγματισμός παρουσιάζει ιδιαιτερότητες και θέλει μεγαλύτερη προσοχή στη διαθλαστική χειρουργική. Ο συνδυασμός του προσεκτικού προεγχειρητικού ελέγχου και των τεχνολογιών που εφαρμόζονται στα σύγχρονα laser (παρακολούθηση με υψηλή ακρίβεια της θέσης του ματιού κατά την εφαρμογή του laser, διόρθωση με καθοδήγηση από τον τοπογραφικό χάρτη του κερατοειδούς κα) έχουν αυξήσει και εδώ την αποτελεσματικότητα. Υπενθυμίζω ότι στόχος του laser είναι η καλή όραση χωρίς γυαλιά και φακούς επαφής, όχι η υπερ-όραση (10, 12 ή 15/10) χωρίς γυαλιά, παρόλο που και αυτή πολλές φορές επιτυγχάνεται. Μένω λίγο σε αυτό που έχω σημειώσει με bold στην παράθεση. Αυτό μπορεί να έχει σχέση με την αστάθεια που έχει ένας αστιγματικός φακός επαφής πάνω στο μάτι, τη λειτουργία των δακρύων, αλλά και άλλες παραμέτρους. Αν και όταν το πάρεις απόφαση να προχωρήσεις στον προεγχειρητικό έλεγχο, θα πρέπει να εξασφαλίσεις ένα καλό διάστημα αποχής από τους φακούς (πάνω από 2 εβδομάδες) και καλή ρύθμιση πιθανής ξηροφθαλμίας. Αν μετά από αυτά ο έλεγχος δείξει ότι μπορείς να προχωρήσεις στην επέμβαση, τότε νομίζω ότι αξίζει να δοκιμάσεις. 4
senes Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2018 Στις 15/5/2018 στις 12:39 ΜΜ, senes είπε Είμαι 53, με μυωπία: -4.5 δεξί / -5.25 αριστερό, Πρεσβυωπία: +1.5 και στα δύο, Αστιγματισμός: -0.5 στο αριστερό. Φοράω γυαλιά δεν έχω φορέσει ποτέ φακούς επαφής. Εχω έντονες τις μυοψίες (floaters) πολλά χρόνια. Προτείνεται για την περίπτωσή μου το laser? Υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης των floaters μετά την επέμβαση? Σας ευχαριστώ. Στις 15/5/2018 στις 1:02 ΜΜ, DrNick είπε Η αυξημένη πίεση με την οποία δουλεύει ο μηχανικός μικροκερατόμος στο LASIK μπορεί να δημιουργήσει διαταραχές στο υαλοειδές. Στο femtoLASIK η πίεση κατά το σχηματισμό του flap είναι μικρότερη, διαρκεί όμως λίγο παραπάνω. Έτσι δεν υπάρχουν (μεγάλες) μελέτες που να αναδεικνύουν την υπεροχή της 1 ή της άλλης μεθόδου ως προς τις μυωψίες. Το PRK είναι ουδέτερο (ειδικά το trans-PRK που τίποτα δεν ακουμπά το μάτι), δηλαδή δεν μπορεί να ενοχοποιηθεί για πρόκληση ή επιδείνωση μυωψιών. Για τους βαθμούς που αναφέρετε, μια καλή προσέγγιση είναι το monovision (διόρθωση όλης της μυωπίας στο 1 μάτι και υποδιόρθωση στο άλλο με ~1 βαθμό υπολειπόμενη μυωπία). Μια δοκιμή με τον οφθαλμίατρό σας θα σας βοηθήσει να καταλάβετε το αποτέλεσμα μακρυά/κοντά. Καλησπέρα, Έκανα τελικά πριν λίγες μέρες (24/10) την επέμβαση, FemtoLasik & Monovision. H επέμβαση έγινε στο ΟΜΜΑ με κόστος 1600€. Από τον έλεγχο της επόμενης ημέρας φαίνεται να πήγαν όλα καλά. Νομίζω πως ακόμη δεν έχει σταθεροποιηθεί εντελώς η όραση αφού χθες σε μεσημεριανή οδήγηση δεν έβλεπα πολύ καλά τις επιγραφές ενώ σήμερα ήταν αισθητά καλύτερα. Προς το παρόν βάζω και τα 3 κολλύρια (Oxatrex, Maxidex, Thealoz duo, το τρίτο θα αντικατασταθεί μόλις τελειώσει το δωρεάν δείγμα με Hyalovet). Μετά από 40 χρόνια με γυαλιά, προσπαθώ ακόμα να καταλάβω τι μου γίνεται! Μεθαύριο επανέλεγχος εβδομάδας, ελπίζω να πάνε όλα καλά. 4
Γιάννης Platano Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2018 30 λεπτά πριν, senes είπε Καλησπέρα, Έκανα τελικά πριν λίγες μέρες (24/10) την επέμβαση, FemtoLasik & Monovision. H επέμβαση έγινε στο ΟΜΜΑ με κόστος 1600€. Από τον έλεγχο της επόμενης ημέρας φαίνεται να πήγαν όλα καλά. Νομίζω πως ακόμη δεν έχει σταθεροποιηθεί εντελώς η όραση αφού χθες σε μεσημεριανή οδήγηση δεν έβλεπα πολύ καλά τις επιγραφές ενώ σήμερα ήταν αισθητά καλύτερα. Προς το παρόν βάζω και τα 3 κολλύρια (Oxatrex, Maxidex, Thealoz duo, το τρίτο θα αντικατασταθεί μόλις τελειώσει το δωρεάν δείγμα με Hyalovet). Μετά από 40 χρόνια με γυαλιά, προσπαθώ ακόμα να καταλάβω τι μου γίνεται! Μεθαύριο επανέλεγχος εβδομάδας, ελπίζω να πάνε όλα καλά. Μπραβο...Ποσο ετων εισαι ? Εγω φοραγα 37 χρονια γυαλια ...
senes Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2018 53 ετών, γυαλιά από 13 περίπου. Λεπτομέρειες (βαθμούς) σημειώνω στην παράθεση παραπάνω. Αυτό που νομίζεις ότι φοράς γυαλιά και πας να τα βγάλεις ή ότι δεν φοράς και τα ψάχνεις....Η συνήθεια είναι μεγάλο πράγμα! 1
Γιάννης Platano Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2018 1 λεπτό πριν, senes είπε 53 ετών, γυαλιά από 13 περίπου. Λεπτομέρειες (βαθμούς) σημειώνω στην παράθεση παραπάνω. Αυτό που νομίζεις ότι φοράς γυαλιά και πας να τα βγάλεις ή ότι δεν φοράς και τα ψάχνεις....Η συνήθεια είναι μεγάλο πράγμα! Στα 50 εγω , τωρα ειμαι 60 και φοραγα κι εγω απο τα 13 μου γυαλια !!! Θα αργησις να ξεσυνηθισεις την κινηση για τα γυαλια !!! 1
Nighthunter Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2018 Δημοσ. 29 Οκτωβρίου 2018 Στις 26/10/2018 στις 10:09 ΠΜ, DrNick είπε Καλημέρα. Όντως ο αστιγματισμός παρουσιάζει ιδιαιτερότητες και θέλει μεγαλύτερη προσοχή στη διαθλαστική χειρουργική. Ο συνδυασμός του προσεκτικού προεγχειρητικού ελέγχου και των τεχνολογιών που εφαρμόζονται στα σύγχρονα laser (παρακολούθηση με υψηλή ακρίβεια της θέσης του ματιού κατά την εφαρμογή του laser, διόρθωση με καθοδήγηση από τον τοπογραφικό χάρτη του κερατοειδούς κα) έχουν αυξήσει και εδώ την αποτελεσματικότητα. Υπενθυμίζω ότι στόχος του laser είναι η καλή όραση χωρίς γυαλιά και φακούς επαφής, όχι η υπερ-όραση (10, 12 ή 15/10) χωρίς γυαλιά, παρόλο που και αυτή πολλές φορές επιτυγχάνεται. Μένω λίγο σε αυτό που έχω σημειώσει με bold στην παράθεση. Αυτό μπορεί να έχει σχέση με την αστάθεια που έχει ένας αστιγματικός φακός επαφής πάνω στο μάτι, τη λειτουργία των δακρύων, αλλά και άλλες παραμέτρους. Αν και όταν το πάρεις απόφαση να προχωρήσεις στον προεγχειρητικό έλεγχο, θα πρέπει να εξασφαλίσεις ένα καλό διάστημα αποχής από τους φακούς (πάνω από 2 εβδομάδες) και καλή ρύθμιση πιθανής ξηροφθαλμίας. Αν μετά από αυτά ο έλεγχος δείξει ότι μπορείς να προχωρήσεις στην επέμβαση, τότε νομίζω ότι αξίζει να δοκιμάσεις. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Έτσι κι αλλιώς φοράω τους φακούς πολύ σπάνια πια. Έχω κάνει προεγχειρητικό έλεγχο το 2016 για να έχει μια εικόνα ο γιατρός μου και μου είπε ότι μπορώ να την κάνω. Και λογικά θα την κάνω... :) 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις