Errik Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2013 Σαν προγραμματιστής, έχω να πω (τουλάχιστον για την Ελλάδα) ΜΑΚΡΥΑ!!!!!!!!!! Δεν υπάρχει χειρότερο επάγγελμα. ΑΡΝΗΤΙΚΑ 1. Πολύ άγχος 2. Deadlines 3. Υπερωρίες συνέχεια 4. Η δουλειά δεν φεύγει από το μυαλό σου ούτε όταν σχολάς. 5. Συνέχεια πρέπει να μαθαίνεις ΝΕΑ πράγματα. Χειρότερα και από το σχολείο. Μαθαίνεις νέα πράγματα με μεγαλύτερη συχνότητα από τι οι γιατροί. 6. ΚΑΚΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟ για αυτό που κάνεις. 7. Καταστρέφει την σωματική σας υγεία. 8. Καταστρέφει ΚΑΙ την ψυχική σας υγεία. 9. Ο προγραμματιστής πρέπει να κάνει τα πάντα και πρέπει να ξέρει τα πάντα. 10. Ο προγραμματιστής ΦΤΑΙΕΙ για τα πάντα. 11. Ο manager εύθυνεται για την επιτυχία. 12. Καμία σοβαρή εξέλιξη. 13. Πρέπει να στίβεις το μυαλό σου όλη μέρα. 14. Το αντικείμενο είναι σχετικά με άλλα επαγγέλματα ΠΟΛΥ πολύπλοκο. 15. Αν είσαι πολύ καλός όλοι βασίζονται σε σένα, και αυτό σου δημιουργεί περισσότερο άγχος. 16. 50+ τεχνολογίες να διαλέξεις εξειδίκευση. ΘΕΤΙΚΑ 1. Ο προγραμματισμός είναι ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ πράγμα. Μόνο όταν το κάνεις για χόμπι ή έστω σαν ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι πολύ δημιουργικό όταν δεν εγκλωβίζεσαι στο παραγωγικό τμήμα μιας εταιρίας. 2. Σε μαθαίνεις να σκέφτεσαι και να αναλύεις προβλήματα. 3. Μπορείς να βγάλεις τρομερά λεφτά αν εκτός από προγραμματιστής κατεβάζεις και φοβερές ιδέες που δεν έχουν σκεφθεί άλλοι(σπάνιο). Το ίδιο κάνουν χιλιάδες άλλοι άνθρωποι όμως που δεν είναι προγραμματιστές, και πληρώνουν ένα προγραμμτιστή να τους κάνει την υλοποίηση. Άλλα δεν βρίσκω. Η δουλειά αυτή αξίζει αν παίρνεις 5000 ευρώ το μήνα, όπως στο εξωτερικό. Αυτή την στιγμή στην αγορά οι junior ξεκινάνε με 580-750 (έλεος ούτε security) και οι ΠΟΛΥ καλοί senior μέχρι 1300. Μεγαλύτερο μισθό μόνο αυτοί που δεν έχουν απολυθεί και ξαναπροσληφθεί. Προτιμήστε μια άλλη δουλεία για να είστε πιο ευτυχισμένοι. Όποιος προγραμματιστής σας πει ότι είναι ευτυχισμένος, είτε δουλεύει στο ΙΤ (δεν είναι πραγματικός προγραμματιστής) είτε είναι super nerd. nerd.jpg Το video δεν είναι τίποτε άλλο από προσπάθεια να μαζέψουν νέα κορόιδα και να ρίξουν και άλλο το μισθό του προγραμματιστή λόγω μεγάλης προσφοράς. Όποιος μου βρει έναν άλλο ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ λόγο που δημιουργήθηκε του στέλνω δώρο 10000 γραμμές κώδικα με αφιέρωση. Ποπο, ήθελα να γράψω ένα αντίστοιχο post αλλά το βρήκα έτοιμο! Οπότε θα συμπληρώσω οτι ούτε στο εξωτερικό (τουλάχιστον Λονδίνο που ξέρω λίγο) δεν έχει πολύ μεγάλη διαφορά. Κακοπληρωμένη και ψυχοφθόρα δουλειά σε σχέση με το τι απαιτεί. Αυτά περί της έλλειψης προγραμματιστών είναι μπαρούφες, ειδικά όταν ακούγοντα από τα στόματα αυτών που τα λένε στο βίντεο. Σε ένα καπιταλιστικό σύστημα δεν υπάρχει έλλειψη, υπάρχει υψηλότερη τιμή από αυτήν που επιθυμούν. Ας έδιναν καλύτερους μισθούς, να σου πω εγώ για την πλημμύρα προγραμματιστών που θα έρχονταν. Απλά θέλουν φθηνούς και ταλαντούχους προγραμματιστές, και περιμένουν το σχολείο να τους τους προσφέρει. Λάθος κατά την γνώμη μου, μεγάλο. Είχα βρει ένα εξαιρετικό άρθρο πάνω σε αυτό, αλλά δεν θυμάμαι link να το μοιράσω. Η γενική ιδέα είναι οτι υπάρχει cap στον μισθό του προγραμματιστή. Αυτό το cap είναι πολύ υψηλότερο στα περισσότερα άλλα πόστα σε μια εταιρεία. Με λίγα λόγια, και πολύ γενικά, αν γίνεις εξαιρετικός manager θα παίρνεις 10 φορές περισσότερα από έναν εξαιρετικό προγραμματιστή. 3
oustanding Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2013 Ο μόνος λόγος που προσπαθούν να βάλουν προγραμματισμό σε μικρές τάξεις είναι τα κωλοσυμφέροντα τους πάλι. Για να έχουν πιο πολλούς δούλους. Το αν βελτιώνει τον τρόπο σκέψης σου δεν ξέρω πάντως σίγουρα δεν βελτιώνει την κριτική σου ικανότητα... Μετά από τόση πληροφορική μπορώ να καταλάβω ποιά πράγματα με βοήθησαν στην καθημερινότητα μου και ποιά όχι. Σε μια σχολή που ευτυχώς δεν ήταν πληροφορική αλλά εφαρμοσμένη πληροφορική ένα μιξ πληροφορικής και οικονομικών με δόσεις διοίκησης και μάρκετινγκ και μπόλικη λογιστική είδα τι από όλα αυτά χρησίμευσαν σε μένα αλλά και ποιές γνώσεις του λυκείου... Όταν κάναμε εργασίες με συμφοιτητές μου και μου στέλναν κείμενα τα οποία είχαν λάθος σύνταξη (τι να κάνουμε το καημένο το word διορθώνει μόνο την ορθογραφία) και χωρίς σαφή πορεία του λόγου. Όταν άτομα δε μπορούσαν να κάνουν έναν απλό σκελετό εργασίας και η εργασία ήταν χύμα πληροφορίες τότε λέμε σε τι βοηθάνε τα κείμενα και η έκθεση... Εγώ αν μετανιώνω για κάτι είναι που σνόμπαρα μια ζωή τα μαθήματα της γλώσσας και της ιστορίας. Γιατί τα σνόμπαρα μια ζωή και όμως ήταν από τα πιο χρήσιμα. Μια χαρά βοηθάει ο προγραμματισμός στη δομημένη ανάλυση μιας ιδέας/σκέψης/πλάνου. Αν δεν το βλέπεις προφανώς διάλεξες λάθος σχολή να περάσεις και λάθος επάγγελμα να ακολουθήσεις και προφανώς δεν σου φταίει ο προγραμματισμός για αυτό. Απόψεις όπως "θέλουν να μάθουμε προγραμματισμό για να μας έχουν δούλους (:conspiracykeanu:) είναι το λιγότερο γελοίες. Αν νομίζεις πως ο προγραμματισμός είναι οι εισαγωγικές γελοιότητες που μας κάνουν στα ΤΕΙ πληροφορικής μας (και εγώ απόφοιτος είμαι) ή ότι έχεις ιδέα απο τις γλώσσες που ανέφερες επειδή σου διδάξαν το 1% αυτηνής στο ΤΕΙ, και είχες να παραδώσεις εργασίες βρεφονηπιακού επιπέδου γελιέσαι οικτρά. Το άλλο "μειονέκτημα" που αναφέρεται πως πρέπει να μένεις updated συνεχώς, εννοείται. Και αυτό είναι απο ωραία της δουλειάς. Όπως ένας ενθουσιώδης τεχνίτης, μένει συνεχώς ενημερωμένος πάνω στα τελευταία εργαλεία, και επιλέγει να μάθει αυτά που θα βελτιώσουν το "craft" του, έτσι και εδώ. Αν θέλεις να μάθεις να βγάζεις ψωμιά απο το φούρνο ή να φτιάχνεις τυρόπιτες και νομίζεις πως μετά απο 5 χρόνια θα νιώσεις ευτυχισμένος κανοντάς τη ρουτίνα σου για 32423 φορά με 0 challenge, τότε κάντο. Και μιας έχεις "σκυλιάσει" σε αυτό το θρέντ κατά του επαγγέλματος, μπορώ να μάθω στα 21 σου χρόνια που ακριβώς δούλεψες και ποτε πρόλαβε να σου φάει τα μυαλα? Στις εργασίες του ΤΕΙ? Kαι αφού δεν εξέλαβες ποτε κάποια ευχαρίστηση, ή δεν είδες ποτέ τα θετικα που σου προσφέρει, why the fuck συνέχισες να ασχολείσαι με αυτο αντι να βρεις κάτι που σου δίνει ευτυχία και να το ακολουθήσεις? 7
Pansp32 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2013 (επεξεργασμένο) Άνετα άλλαζα τα θρησκευτικά με ένα είδος προγραμματισμού ή ένα εισαγωγικό μάθημα πάνω σε αυτό. Μπορεί να μην το βλέπετε αλλά αλλάζει ο τρόπος σκέψης σου. Φυσικά όχι μόνο με τον προγραμματισμό. Για παράδειγμα, είμαι μηχανολόγος μηχανικός εμπ. Πριν βγάλω αυτή τη σχολή σκεφτόμουν διαφορετικά, έβλεπα κάποια πράγματα στην καθημερινή ζωή και μπορεί να τα προσπερνούσα χωρίς να καταλαβαίνω τι γίνεται. Μετά αυτό άλλαξε σε ένα βαθμό. Μπορώ να μοντελοποιήσω και να επιλύσω ένα πρόβλημα μου πιο εύκολα, μπορώ να κατανοήσω τις βασικές αρχές λειτουργίας σε πολλά πράγματα που αποδεικνύεται αρκετά χρήσιμο κλπ. Αντίστοιχα συμβαίνει και με τον προγραμματισμό. Υυπόψιν ότι και οι μηχανολόγοι έχουν αρκετό προγραμματισμό. Για άλλου είδους πράγματα αλλά και πάλι και εμένα μου αρέσει γενικότερα ο προγραμματισμός από το λύκειο ή απ' όσο θυμάμαι τουλάχιστον! Όμως δεν έχω ασχοληθεί ΠΟΤΕ επαγγελματικά. Για τις συνθήκες εργασίας. Welcome to the club. Και οι μηχανικοί τραβάνε τα ίδια. Ωράρια 12-14 ώρες, αυστηρά deadlines αφού άμα δεν παραδοθεί το έργο η εταιρεία τρώει πρόστιμο χιλιάδων ευρώ με την ημέρα οπότε ποιος φταίει; Ο μακάκας ο μηχανικός. Μισθοί συνήθως αρχίζουν γύρω στα 500-600 και δεν φτάνουν ψηλότερα απ' όλα επαγγέλματα. Μου τη δίνει απίστευτα που στην ίδια εταιρεία οι γραμματέες παίρνουν περισσότερα(γύρω στο 1,5-2 φορές περισσότερα)! ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΓΑΜΩΤΟ. Τρέξιμο full αν το απαιτούν οι συνθήκες, το έργο. Απίστευτες απαιτήσεις από τους εργοδότες, λες και είναι παιχνιδάκι το αντικείμενο με βαθμό δυσκολίας "πλένω πιάτα". ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΜΑΙ. + ότι πρέπει να ξέρεις απέξω και ανακατωτά καμιά 10αριά προγράμματα ή το(τα) εκάστοτε πρόγραμμα που θα δουλεύει η εκάστοτε γλυκύτατη εταιρεία.. Αχ ματάκια μου.. Δεν λέω ωραίο είναι που το επάγγελμα σου αλλάζει και πρέπει να είσαι ενημερωμένος αλλά χαλαρώστε λίγο ρε σεις. Λίγη κατανόηση. Και εδώ ανθρωπάκια είμαστε. Όχι ρομπότ. Εννοείται πως ο προιστάμενος, ο "μάνατζερ"(ξέρω και εγώ διαχείριση και οικονομικά μεγάλε. Είναι μέρος του επαγγέλματος..) παίρνει όλα τα εύσημα ΚΑΘΕ φορά. Όταν λέμε μηχανικοί, μην πάει το μυαλό σας σε συνεργεία κτλ! Αυτό είναι ένα πολύ μικρό μέρος του αντικειμένου.. Τελος πάντων ο καθένας βγάζει τα εσώψυχα του εδώ πέρα και δίκιο έχει. Welcome στο παγκόσμιο εργασιακό μεσαίωνα του 21ου αιώνα. Προσεχώς πλήρη (παγκόσμια) κινεζοποίηση. Η ανθρωπότητα κάνει βήματα μπροστά.. Διάβασα πιο πάνω για τα κακά της τεχνολογίας. Αντιθέτως προσφέρει πάρα πολλά καλά. Ναι προφανώς "χάνονται" θέσεις εργασίας γιατί αλλάζουν οι συνθήκες. Καλώς αυτοματοποιείται η εργασία(μακάρι να μπορούσαμε να αυτοματοποιήσουμε τα πάντα. Υποθέτω κάποια στιγμή στο μέλλον θα γίνει και αυτό!), καλώς γίνονται πολλά πράγματα. Είναι δικό μας θέμα πως θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία. Για μένα ο σκόπος της αυτοματοποίησης δεν είναι να παράξει ανέργους ή να αυξήσουν τα κέρδη τους οι επιχειρήσεις ή περισσότερα προιόντα(και καταλωτική μανία..). Πιστεύω ότι θα έπρεπε να σημαίνει περισσότερο ελεύθερο χρόνο για εμάς ως ανθρώπους και με αυτό εννοώ περισσότερη μόρφωση και καλλιέργεια, λιγότερη εργασία, επικέντρωση στην έρευνα με περισσότερους ανθρώπους να γίνονται ερευνητές/επιστήμονες. Κάτι τέτοιο(σε μια πιο απλοική μορφή από αυτή που έχω στο μυαλό μου!χαχα). Λοιπόν τι άλλα; Αυτά; Τιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι; Μόνο αυτά; χαχαχαχα! Sorry για το δισέλιδο! Επεξ/σία 26 Φεβρουαρίου 2013 από Pansp32 7
Errik Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2013 Ο τρόπος σκέψης αλλάζει από πολλά άλλα πράγματα και όχι από τον προγραμματισμό μονο. Ούτε είναι απαραίτητο για να έχεις δομημένο τρόπο σκέψης να ξέρεις προγραμματισμό. Βοηθάει να ξέρεις αλλά δεν είναι κάτι που θα το έβαζα στις πρώτες τάξεις του σχολέιου. Το πολυτεχνείο σου αλλάξει άρδην τον τρόπο σκέψης (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός - Μηχανικός υπολογιστών ΕΜΠ είμαι) Το ίδιο και ίσως περισσότερο ένα MBA (έχω και από αυτό, περίπου...). Για εμένα, και ειδικά στην Ελλάδα, πιο πολύ πιστεύω οτι θα έπρεπε να εντάξουν μαθήματα επιχειρηματικότητας στο γυμνάσιο-λύκειο, παρά προγραμματισμού στο δημοτικό. Έχω δουλέψει τόσο ως προγραμματιστής, όσο και σε άλλα, πιο "οικονομοτεχνικά" πόστα. Και πραγματικά, παρα το γεγονός οτι μου άρεσε πάρα πολύ ο προγραμματιστμός, σαν χόμπι, διαφοροποιείται πολύ περισσότερο αυτή η αίσθηση αν πας να το κάνεις επαγγελματικά.
oustanding Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2013 Επίσης επειδή πολύ καταστροφολογία και μιζέρια έπεσε εδώ μέσα, προς νεοεισερχόμενους: Μην ακούτε τίποτα . Αν σας αρέσει αυτο που κάνετε και το αγαπάτε, αγνοείστε την καταστροφολογία/θλίψη και παγωνία () που επικρατεί εδώ μέσα, και ακολουθήστε το με όλη σας την καρδιά. Αν επιλέξετε έναν χώρο (εταιρία/startup project/bla bla) εργασίας που σας ταιριάζει και πιστευετε σε αυτόν θα είστε ευτυχισμένοι.. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν κακοτοπιές, άγχη, deadlines, κλπ. (σε λογικό βαθμό εκτός και αν δουλέυεις σε κανένα σκλαβοπάζαρο). Αλλά μπρος στο να κάνεις αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο, όλα τα άλλα ειναι δευτερέυοντα. 2
Pansp32 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2013 Ο τρόπος σκέψης αλλάζει από πολλά άλλα πράγματα και όχι από τον προγραμματισμό μονο. Ούτε είναι απαραίτητο για να έχεις δομημένο τρόπο σκέψης να ξέρεις προγραμματισμό. Βοηθάει να ξέρεις αλλά δεν είναι κάτι που θα το έβαζα στις πρώτες τάξεις του σχολέιου. Το πολυτεχνείο σου αλλάξει άρδην τον τρόπο σκέψης (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός - Μηχανικός υπολογιστών ΕΜΠ είμαι) Το ίδιο και ίσως περισσότερο ένα MBA (έχω και από αυτό, περίπου...). Για εμένα, και ειδικά στην Ελλάδα, πιο πολύ πιστεύω οτι θα έπρεπε να εντάξουν μαθήματα επιχειρηματικότητας στο γυμνάσιο-λύκειο, παρά προγραμματισμού στο δημοτικό. Και εγώ αυτό είπα. Δεν είναι μόνο θέμα προγραμματισμού αλλά συμβάλλει και αυτό. Είναι και λογικότατο και προφανέστατο! Εντάξει προγραμματισμό στο δημοτικό πράγματι είναι υπερβολή(επιμένω ότι θα ήθελα να απαλλαγώ από τα θρησκευτικά!χαχαχαχα). Όμως πιστεύω ότι στο γυμνάσιο στη θέση θρησκευτικών θα μπορούσαν να είχαν κάτι άλλο όπως εισαγωγή στον (ψευτό)προγραμματισμό. Σαν παιχνίδι που κατ' εμέ θα ήταν ενδιαφέρον! Επίσης επειδή πολύ καταστροφολογία και μιζέρια έπεσε εδώ μέσα, προς νεοεισερχόμενους: Μην ακούτε τίποτα . Ως εδώ συμφωνώ! Στα άλλα εσύ παίρνεις την ιδανική κατάσταση που συνήθως διαφέρει περίπου...100% από την πραγματικότητα. :P
ZAKKWYLDE Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2013 Πολλοί πάντως πέφτουν στη παγίδα (όπως και εγώ) και μετατρέπουν το χόμπυ τους(προγραμματισμός) σε εργασία. Είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό να την αράζεις στον Η/Υ σου χωρίς κανένα άγχος να φτιάχνεις κανα παιχνιδάκι χαλαρά και να ακονίζεις παράλληλα το μυαλό σου και εντελώς διαφορετικό να έχεις πιει 300 καφέδες προσπαθώντας να κρατηθείς σε εγρήγορση κατα τη διάρκεια της 12ης ώρας δουλειάς προσπαθώντας να πιάσεις το deadline. Κάπως έτσι γίνεται και με τους μουσικούς. Διαφορετικό να γράφεις τραγούδι για τη κ@βλα σου, διαφορετικό να πρέπει να γράψεις το επόμενο hit του Κιάμου...και διαφορετικό να είσαι στην ορχήστρα της Τζούλιας στα μπουζούκια. 1
pantelis21 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2013 Μια χαρά βοηθάει ο προγραμματισμός στη δομημένη ανάλυση μιας ιδέας/σκέψης/πλάνου. Αν δεν το βλέπεις προφανώς διάλεξες λάθος σχολή να περάσεις και λάθος επάγγελμα να ακολουθήσεις και προφανώς δεν σου φταίει ο προγραμματισμός για αυτό. Απόψεις όπως "θέλουν να μάθουμε προγραμματισμό για να μας έχουν δούλους (:conspiracykeanu:) είναι το λιγότερο γελοίες. Αν νομίζεις πως ο προγραμματισμός είναι οι εισαγωγικές γελοιότητες που μας κάνουν στα ΤΕΙ πληροφορικής μας (και εγώ απόφοιτος είμαι) ή ότι έχεις ιδέα απο τις γλώσσες που ανέφερες επειδή σου διδάξαν το 1% αυτηνής στο ΤΕΙ, και είχες να παραδώσεις εργασίες βρεφονηπιακού επιπέδου γελιέσαι οικτρά. Το άλλο "μειονέκτημα" που αναφέρεται πως πρέπει να μένεις updated συνεχώς, εννοείται. Και αυτό είναι απο ωραία της δουλειάς. Όπως ένας ενθουσιώδης τεχνίτης, μένει συνεχώς ενημερωμένος πάνω στα τελευταία εργαλεία, και επιλέγει να μάθει αυτά που θα βελτιώσουν το "craft" του, έτσι και εδώ. Αν θέλεις να μάθεις να βγάζεις ψωμιά απο το φούρνο ή να φτιάχνεις τυρόπιτες και νομίζεις πως μετά απο 5 χρόνια θα νιώσεις ευτυχισμένος κανοντάς τη ρουτίνα σου για 32423 φορά με 0 challenge, τότε κάντο. Και μιας έχεις "σκυλιάσει" σε αυτό το θρέντ κατά του επαγγέλματος, μπορώ να μάθω στα 21 σου χρόνια που ακριβώς δούλεψες και ποτε πρόλαβε να σου φάει τα μυαλα? Στις εργασίες του ΤΕΙ? Kαι αφού δεν εξέλαβες ποτε κάποια ευχαρίστηση, ή δεν είδες ποτέ τα θετικα που σου προσφέρει, why the fuck συνέχισες να ασχολείσαι με αυτο αντι να βρεις κάτι που σου δίνει ευτυχία και να το ακολουθήσεις? Δεν τελείωσα ΤΕΙ αλλά ΑΕΙ. Και ακόμα και μια γεύση που πήρα μου αρκεί για να δω ότι δε με καλύπτει. Είμαι κατά γιατί μπήκα σε μια σχολή χωρίς να ξέρω όλα αυτά που αναφέρουν οι φίλοι από πάνω περί προγραμματισμού τα οποία έμαθα στην πορεία έστω και από τις υποτυπώδεις εργασίες που αναφέρεις αλλά και γνωρίζοντας άτομα τα οποία δουλεύουν ως προγραμματιστές Ελλάδα και εξωτερικό. Και απλά κράζω γιατί έχω κουραστεί να βλέπω νέους που είναι μες στην τρελή χαρά θα πάμε να μάθουμε πληροφορική και ξέρω ότι οι περισσότεροι θα την πατήσουν όπως εγώ και μετά θα βρεθούν έχοντας χάσει τζάμπα χρόνια. Και φυσικά θα κυνηγήσω κάτι άλλο τώρα που τελείωσα τη σχολή αλλά δυστυχώς έχασα 4.5 χρόνια. Γιατί δεν τα παράτησα νωρίτερα είναι άλλο θέμα και εκτός θέματος. Το θέμα είναι για μένα πως θα κάνω κάτι διαφορετικό χωρίς να πετάξω εντελώς 4 χρόνια σπουδών... 1
Bspus Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2013 Δεν τελείωσα ΤΕΙ αλλά ΑΕΙ. Και ακόμα και μια γεύση που πήρα μου αρκεί για να δω ότι δε με καλύπτει. Είμαι κατά γιατί μπήκα σε μια σχολή χωρίς να ξέρω όλα αυτά που αναφέρουν οι φίλοι από πάνω περί προγραμματισμού τα οποία έμαθα στην πορεία έστω και από τις υποτυπώδεις εργασίες που αναφέρεις αλλά και γνωρίζοντας άτομα τα οποία δουλεύουν ως προγραμματιστές Ελλάδα και εξωτερικό. Χμμ... ισως αμα τελικα ο προγραμματισμος υπηρχε απο την πρωτη λυκειου ως υποχρεωτικο μαθημα καποιοι να ξεραν ηδη τελειωνοντας το σχολειο οτι δεν τους αρεσει και να μην μπαιναν στη λαθος σχολη? Food for thought 2
Pansp32 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2013 Χμμ... ισως αμα τελικα ο προγραμματισμος υπηρχε απο την πρωτη λυκειου ως υποχρεωτικο μαθημα καποιοι να ξεραν ηδη τελειωνοντας το σχολειο οτι δεν τους αρεσει και να μην μπαιναν στη λαθος σχολη? Food for thought Ναι αλλά με αυτή τη λογική θα έπρεπε να είχαμε και ένα μάθημα ιατρικής και ένα μάθημα hardcore μηχανολογίας και ένα μάθημα που σχετίζεται με το Χ,Ψ,Ζ επάγγελμα! Απλά λόγω της εποχής που ζούμε, της τεχνολογίας, των υπολογιστών κτλ θα ήταν ενδιαφέρον κάτι σαν εισαγωγή τον προγραμματισμό που ανέφερε παραπάνω! Btw υποθέτω οι περισσότεροι θυμάστε τον προγραμματισμό και την ψευδογλώσσα που μαθαίναμε στην 3η λυκείου(2α δεν θυμάμαι τι είχε ). Πριν λίγο καιρό έμαθα πως έχει φτιαχτεί ένας compiler οπότε τα παιδιά μπορούν να δουν και στην πράξη πως λειτουργεί και να μην μείνουν μόνο στα χαρτιά! Αρκετά ενδιαφέρον!
agent_smith Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2013 Ναι μωρέ γιατί το παιδάκι να μη μαθαίνει στο δημοτικό 2-3 γλώσσες και προγραμματισμό αντί να μαθαίνει την θρησκευτικά που είναι η επίσημη θρησκεία της χώρας του (καλώς ή κακώς) και ιστορία της ελλάδος. Ας καταργήσουμε και την γραμματική ορθογραφία αφού το παιδί στα 12 θα φτιάξει το πρώτο του word με αυτόματη διόρθωση... Δε πάμε καλά... Αλλά το χειρότερο είναι Τι μπορεί να είναι χειρότερο από το να χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας λόγω της τεχνολογίας; Η κατάσταση αυτή η ίδια δεν είναι βιώσημη. Παλιά υπήρχαν ένα σωρό θέσεις εργασίας που έχουν καταργηθεί ή γίνοντια με πολύ λιγότερα άτομα λόγω τεχνολογίας και πάμε τώρα και στην τηλεκπαίδευση καλή και άγια που θα στερήσει άλλες τόσες, στους αυτόματους πωλητές, αυτόματους παρασκευαστές πίτσας, την κατάργηση της μοδίστρας-ράφτη αφού όλα βγαίνουν από μηχανές έτοιμα με 1 ευρώ ανα κομμάτι σε γραμμή παραγωγής... Χειρότερο από το να χάνονται θέσεις εργασίας είναι ο Άνθρωπος να μαθαίνει να ακολουθάει μια γραμμή για όλη του την ζωή και να περιμένει πάντα έναν καλό μισθό για το τίποτα που ενδεχομένως θα παράγει, οι καιροί αλλάζουν συνεχώς και δυστυχώς πρέπει και εμείς να είμαστε έτοιμοι να προσαρμοστούμε πόσο ακόμα σε αυτή την παν-δύσκολη εποχή που ζούμε. Στην Ελλάδα το άσχημο είναι ότι υπάρχει μια νοοτροπία του τύπου ότι η εργασία είναι για να αράζουμε να κάνουμε 2 κινήσεις την ημέρα και πολύ προσεκτικά μην πιαστεί η μέση μας και να περιμένουμε μετά ένα κάρο λεφτά για να μπορούμε να βάλουμε και κανένα subwoofer στο αμάξι για να σπάμε και πλάκα. Στην Ελλάδα γενικά επικρατεί αυτός ο μεσαίωνας λόγο μεγάλου ποσοστού αμορφωσιάς, αναισθησίας και άγνοιας. Τους μόνους που δικαιολογώ ότι έχουν το δικαίωμα να μην εξελίσσονται στις ελάχιστες απαιτήσεις της τεχνολογίας για να είναι ανταγωνιστικοί σαν εργαζόμενοι (σκέψου υπάρχουν νέοι απόφοιτοι σχολών που δεν ξέρουν να γράψουν στο word κείμενο) είναι οι άνθρωποι ηλικίας 45+ που μεγάλωσαν σε τελείως διαφορετική εποχή. Αν αυτοί όμως χάνουν τις δουλειές τους λόγο τεχνολογίας και δεν μπορούν να βιοπορίσουν φταίει το κράτος και εμείς που το ψηφίζουμε. Παρόλα αυτά το βίντεο προφανώς δεν θα έλεγα ότι αφορά την Ελλάδα αλλά μόνο κάποιον που σκέφτεται να φύγει προς τα έξω. αυτά.
Retromaniac Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2013 Επίσης επειδή πολύ καταστροφολογία και μιζέρια έπεσε εδώ μέσα, προς νεοεισερχόμενους: Μην ακούτε τίποτα . Αν σας αρέσει αυτο που κάνετε και το αγαπάτε, αγνοείστε την καταστροφολογία/θλίψη και παγωνία ( ) που επικρατεί εδώ μέσα, και ακολουθήστε το με όλη σας την καρδιά. Αν επιλέξετε έναν χώρο (εταιρία/startup project/bla bla) εργασίας που σας ταιριάζει και πιστευετε σε αυτόν θα είστε ευτυχισμένοι.. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν κακοτοπιές, άγχη, deadlines, κλπ. (σε λογικό βαθμό εκτός και αν δουλέυεις σε κανένα σκλαβοπάζαρο). Αλλά μπρος στο να κάνεις αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο, όλα τα άλλα ειναι δευτερέυοντα. Έτσι επιλέξτε ένα χώρο εργασίας που σας ταιριάζει. Πηγαίνετε από καμιά 20ρια εταιρίες και μετά διαλέξτε αυτή που σας ταιρίαζει καλύτερα. Αυτή που μοιάζει περισσότερο στις τέλειες συνθήκες εργασίας της google. Ζητήστε και από τον CEO της εταιρίας να σας κάνει και μια παρουσίαση των συνθηκών εργασίας και αν μπορεί να σας δώσει και το βιογραφικό του. Που ζεις φίλε μου; Σου έκατσε καμιά καλή και τα βλέπεις όλα ρόδινα; Παρακαλάνε junior προγραμματιστές να δουλέψουν ΤΣΑΜΠΑ ΟΠΟΥ ΒΡΟΥΝ μπας και αποκτήσουν προυπηρεσία. Τι να επιλέξουν; Μπρος στο να κάνεις αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο τα άγχη, τα deadlines και οι κακοτοπιές είναι δευτερέυοντα; Δηλαδή προταιρεότητα έχει να έχεις πρόσβαση σε ένα pc να γράφεις κώδικα; Σε κάνει ευτυχισμένο αυτό; Μπορεί να κάνει ευτυχισμένο οποιοδήποτε ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ άνθρωπο που δουλεύει σε αυτό το επάγγελμα επειδή γράφει κώδικα και να αγνοεί όλα τα άλλα; wtf Χ Στην Ελλάδα το άσχημο είναι ότι υπάρχει μια νοοτροπία του τύπου ότι η εργασία είναι για να αράζουμε να κάνουμε 2 κινήσεις την ημέρα και πολύ προσεκτικά μην πιαστεί η μέση μας και να περιμένουμε μετά ένα κάρο λεφτά για να μπορούμε να βάλουμε και κανένα subwoofer στο αμάξι για να σπάμε και πλάκα. Στην Ελλάδα γενικά επικρατεί αυτός ο μεσαίωνας λόγο μεγάλου ποσοστού αμορφωσιάς, αναισθησίας και άγνοιας. Δηλαδή εγώ που θέλω μια πιο ανθρώπινη εργασία σημαίνει ότι θέλω να κολοβαράω; Που ακριβώς κατάλαβες τέτοιο πράγμα;
agent_smith Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 26 Φεβρουαρίου 2013 Έτσι επιλέξτε ένα χώρο εργασίας που σας ταιριάζει. Πηγαίνετε από καμιά 20ρια εταιρίες και μετά διαλέξτε αυτή που σας ταιρίαζει καλύτερα. Αυτή που μοιάζει περισσότερο στις τέλειες συνθήκες εργασίας της google. Ζητήστε και από τον CEO της εταιρίας να σας κάνει και μια παρουσίαση των συνθηκών εργασίας και αν μπορεί να σας δώσει και το βιογραφικό του. Που ζεις φίλε μου; Σου έκατσε καμιά καλή και τα βλέπεις όλα ρόδινα; Παρακαλάνε junior προγραμματιστές να δουλέψουν ΤΣΑΜΠΑ ΟΠΟΥ ΒΡΟΥΝ μπας και αποκτήσουν προυπηρεσία. Τι να επιλέξουν; Μπρος στο να κάνεις αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο τα άγχη, τα deadlines και οι κακοτοπιές είναι δευτερέυοντα; Δηλαδή προταιρεότητα έχει να έχεις πρόσβαση σε ένα pc να γράφεις κώδικα; Σε κάνει ευτυχισμένο αυτό; Μπορεί να κάνει ευτυχισμένο οποιοδήποτε ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ άνθρωπο που δουλεύει σε αυτό το επάγγελμα επειδή γράφει κώδικα και να αγνοεί όλα τα άλλα; wtf Δηλαδή εγώ που θέλω μια πιο ανθρώπινη εργασία σημαίνει ότι θέλω να κολοβαράω; Που ακριβώς κατάλαβες τέτοιο πράγμα; Ανθρώπινη εργασία στην Ελλάδα δεν θα βρεις. Όπου και να πας θα δεις τους περισσότερους να κωλοβαράνε επειδή είναι βυσματίες του μπάρμπα στην κορόνη και να σου φορτώνουν την δουλειά τους γιατί αυτοί είναι ανίκανοι. Από την άλλη και εργασία χωρίς φόρτο να βρεις πάλι ο μισθός της δεν θα την καθιστά ανθρωπινή. Δεν σου απάντησα προσωπικά παραπάνω, σου έγραψα την άποψη μου για το πως πρέπει στο επάγγελμα του ο καθένας να εκσυγχρονίζετε και να ασχολείται λίγο παραπάνω με το τι γίνεται αύριο όντας απλός υπάλληλος. Τώρα αν θέλεις την άποψη μου μιας και έχω περάσει από πάρα πολλούς επαγγελματικούς χώρους και έχω συν αναστραφεί με πολλούς εργαζομένους αυτό που βλέπω κυρίως είναι έλλειψη επαγγελματισμού, ασχετοσήνη, κωλοβάρεμα στο έπακρο κτλπ. (καλά και μην πιάσω και το δημόσιο) Για όλα αυτά ποιος φταίει δεν ξέρω αλλά το σίγουρο είναι ότι αφού η αγορά δουλεύει έτσι ο τίμιος αντί να κερδίζει χάνει γιατί τον σκίζουν. Ανοίγουμε πάντως offtopic κουβέντα με αυτά.
Retromaniac Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου 2013 Πραγματικά θα πάει μακρυά η κουβέντα και off-topic
BLuE_PaNtHeR Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 27 Φεβρουαρίου 2013 O Chris Bosh προγραμματιστης? για αυτό βάζει τόσο ευκολα τα καλάθια !Δε το ξερα
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα