Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

καλησπέρα παιδιά, 

καθαρισουμε με την συναδελφο μου το γραφειο μας και βρηκαμε δεκαδες floppy που εχουν μεινει εδω πανω απο μια 5ετια. τα εχει φαει η σκονη και η ζεστη τοσα χρονια. πιστευετε οτι εχουν χαλασει εντελως; τα πεταξαμε ηδη απλα θελω να ξερω αν καναμε καλα.

ευχαριστω  :-)

Δημοσ.

Και εγώ είχα κάποιες δισκέτες από την αδελφή μου...

10 χρόνια πάνε πλέον...

1-2 παίζουν...

Νομίζω ότι τα CD και οι κασσέτες (αυτές που είχαμε παλιά) κρατάνε στα 50 χρόνια (θεωρητικά πάντα) και σκληροί δίσκοι και δισκέτες στα 100 χρόνια...

Μπορεί κάποιος να με διορθώσει...δεν ξέρω...δεν το έχω ψάζει...αυτό που μας είχε πει καθηγητής στο Λύκειο μεταφέρω...

Δημοσ.

από προσωπική εμπειρία έχω να πω ότι οι δισκέτες ήταν το χειρότερο μέσο αποθήκευσης που έχω δει. Χάλαγαν πάρα πολύ εύκολα. Κάθε τόσο είχα και μια δισκέτα που δεν αναγνωρίζονταν από το pc. Τα cd-dvd είναι σαφώς καλύτερα αλλά και αυτά δεν είναι να τα εμπιστεύεται κανείς για αποθήκευση σημαντικών αρχείων. Το καλύτερο μέσο είναι ένας εσωτερικός σκληρός ή ένα στικάκι κατά την εμπειρία μου.

Δημοσ.

Νομίζω ότι τα CD και οι κασσέτες (αυτές που είχαμε παλιά) κρατάνε στα 50 χρόνια (θεωρητικά πάντα) και σκληροί δίσκοι και δισκέτες στα 100 χρόνια...

Μπορεί κάποιος να με διορθώσει...δεν ξέρω...δεν το έχω ψάζει...αυτό που μας είχε πει καθηγητής στο Λύκειο μεταφέρω...

Θα 'θελα να 'ξερα, δεν είχε την λογική ο λυκειοκαθηγητής να σκεφτεί ότι ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να βγουν, παρά μόνο μέσα από στατιστικά στοιχεία, με την πάροδο των (πάρα πολλών) χρόνων κι εκ του αποτελέσματος; Κι απ' τη στιγμή που οι "μοντέρνοι" σκληροί δίσκοι υπάρχουν εδώ και καμμιά 20αριά χρόνια (χωρίς μάλιστα να είναι ίδια η τεχνολογία, αλλά και η πρακτική κατασκευής), η "θεωρία" πάει περίπατο, και καταντάει παραπληροφόρηση (αν κρίνουμε από τον τρόπο που μεταφέρεις την κουβέντα του, γιατί αυτό που μένει στον μέσο αναγνώστη είναι το "100 χρόνια").

Αν στα προηγούμενα προσθέσουμε ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι δίσκοι του πρώτου αυτού καιρού, καθώς είναι μέσο σχετικά αναλώσιμο (με μέσο όρο διάρκειας "χρήσιμης ζωής", άντε γύρω στα 5 χρόνια το πολύ, καθώς ούτως ή άλλως καθίστανται πεπαλαιωμένοι και ανεπαρκείς λόγω της εξέλιξης του λοιπού hardware αλλά και των αναγκών/διάθεσης χωρητικότητας) σε αριθμό ικανό για συμπεράσματα, νομίζω ότι είναι αστείο εντελώς το "100 χρόνια".

Και σαν να μην φτάνει αυτό, όλοι έχουμε γνωρίσει την εμπειρία του κρασαρίσματος ενός σκληρού, το οποίο μάλιστα έχει έναν κάρο τρόπους για να γίνει, καθώς ένας σκληρός δίσκος είναι ένα πολύπλοκης λειτουργίας/κατασκευής (και εξαιρετικής λεπτομέρειας και ευιασθησίας), σύστημα : πρόβλημα στις κεφαλές, πρόβλημα στα platters, πρόβλημα στο μοτέρ, πρόβλημα στο firmware, πρόβλημα σε κάποιο μικροηλεκτρονικό της πλακέτας, όπως κι άλλες τόσες αιτίες : υγρασία, πτώσεις, θερμοκρασία, αστοχία υλικού, φυσική φθορά υλικού, προβλήματα τροφοδοσίας, κατασκευαστικά προβλήματα...Μ' άλλα λόγια, ένας μέσος χρόνος απροβλημάτιστης και αξιόπιστης χρήσης ενός σκληρού, καθαρά από άποψη αντοχών αυτή τη φορά, είναι κι αυτός γύρω στα 3, 4, 5 χρόνια. Από εκεί και πέρα, όπως υπάρχουν οι "άτυχοι" των 1-2 χρόνων, υπάρχουν και οι "τυχεροί" των 5 και βάλε (...όταν όπως είπαμε βρίσκονται ακόμη εν λειτουργία και δεν έχουν αποσυρθεί/πεταχτεί...).

Κι ακόμη κι αν ένας δίσκος στέκεται αχρησιμοποίητος, ο χρόνος δεν περνάει φλου από πάνω του, καθώς οι περιβαλλοντικές συνθήκες είναι αμείλικτες, με κύριες ίσως τις υγρασία/διάβρωση να επιδρούν και στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό του (καθώς ΔΕΝ είναι ερμητικά κλειστός, αλλά "αναπνέει" μέσω ειδικού και ευαίσθητου φίλτρου).

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι ούτε δευτερόλεπτο δεν μπορεί κανείς να "βασιστεί" στην ορθή λειτουργία ενός σκληρού δίσκου - πόσο μάλλον "100 χρόνια". Αν μπορεί να υπάρξει "ασφαλής" ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ, αυτή είναι στα μόλις μερικά χρόνια που είπαμε, και προσωπικά θα έλεγα, 10 χρόνια το πολύ να περιμένει κανείς να του είναι χρήσιμος ένας δίσκος. Με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο, πιο πολύ όχι.

Παρόμοια πράγματα θα έλεγα για τις δισκέτες, τα οπτικά δισκάκια (και φυσικά και τις κασσέτες). Για την ακρίβεια, είναι πολύ πιο ευαίσθητα στην έκθεση στο περιβάλλον (το οποίο εμπερικλείει και την χρήση, καθώς συμβάλλουν και γρατζουνιές και σπασίματα και άλλα).

Όσο για 'σένα Εύα που ρωτάς, είναι λίγο "περίεργο" το ερώτημα : τί παέι να πει "καλά κάναμε"; Το κόστος των δισκετών είναι πολύ μικρό για να πει κανείς "δεν έκανα καλά" όταν τις αποσύρει, αφού έχουν περάσει 1-2 χρόνια. Άσε που είναι τελείως "αλειτουργικό" μέσο πλέον, μετά την εμφάνιση των flash sticks (μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις "δικαιολογείται" η χρήση τους, πια). Το μόνο "κακό" που μπορώ να δω, είναι εάν περιείχαν χρήσιμο υλικό (χλωμούτσικο βέβαια αυτό), και τις πετάξατε χωρίς πρώτα να τις ελέγξετε...

• Like 4
Δημοσ.

Το μόνο "κακό" που μπορώ να δω, είναι εάν περιείχαν χρήσιμο υλικό (χλωμούτσικο βέβαια αυτό), και τις πετάξατε χωρίς πρώτα να τις ελέγξετε...

γι αυτο ρωταω για να εχω μια δικαιολογια μετα αν με ρωτησει κανενας, αν και χλωμο το κοβω.

Δημοσ.

Αν ήταν θέμα δικιολογίας, και ζήτημα του να βασιστούν στον λόγο σας, δε χρειαζόταν να ρωτήσεις για χρόνια αντοχής : λέγατε μια κι έξω ότι "τις τσεκάρατε και δεν δούλευαν". Όχι ότι θα ήταν άσχημο να ρωτάγατε κάποιον "υπεύθυνο" πρώτα να σας δώσει το ΟΚ, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα...

Δημοσ.

^^Μπορεί να μην έχουν καν floppy drives για να ελέγχανε,αλλά από την στιγμή που ήταν «μες στην σκόνη» τελείωσε,καταστράφηκαν οι δισκέτες(ακόμα και αν ίσως αντέξανε μερικές) αν ήταν σημαντικές ας της είχαν μέσα σε θηκούλα.

Δημοσ.

Δεν έχει σημασία βρε Έλφη...Το θέμα είναι κυρίως αν θα της "ζητήσουν λογαριασμό" για την πρωτοβουλία του πετάγματος ή όχι...Σε θήκη ή χωρίς, αν ισχυριστεί ότι τις ελέγξανε όλες, τις βρήκαν σκάρτες και τις πετάξανε, δεν μπορεί να βγει ο άλλος και να πει "ήτανε σε θήκη-δεν χαλάσανε". Θα μπορούσαν να ήταν χαλασμένες, θα μπορούσαν όχι - θα μπορούσαν να ήταν "μισές-μισές". Ό,τι κι αν τους πει, το μόνο θέμα είναι "να δεχτούνε τον λόγο της", ή, όπως είπα, να θεωρήσουν ότι ανεξάρτητα από την κατάστασή τους, δεν είχαν το δικαίωμα να τις πετάξουν.

Τεσπα, Εύα, εσύ θα πεις (αν σε ρωτήσουν) ένα "τις τσεκάραμε πρώτα, ήταν όλες γκολ", κι από 'κει και πέρα, ό,τι βρέξει ας κατεβάσει...

Δημοσ.

Κρίμα πάντως που τις πετάξατε, ακόμα και σαν μια ωραία ανάμνηση των παλιών καλών καιρών εγώ θα τις κράταγα!

Δημοσ.

Τα μονα μεσα που θεωρω οτι οντως μπορει να κρατανε 100 χρονια που λενε ειναι τα "αυθεντικα" cd. Αυτα που βγαινουν με πρεσα οχι τα cd-r cd-rw. Τα περισσοτερα audio cd που υπαρχουν απο τις αρχες του 80 που κυκλοφορησαν παιζουν ακομα. Ο χρονος θα δειξει ποσο πραγματικα κρατουν

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

^^Μπορεί να μην έχουν καν floppy drives για να ελέγχανε,αλλά από την στιγμή που ήταν «μες στην σκόνη» τελείωσε,καταστράφηκαν οι δισκέτες(ακόμα και αν ίσως αντέξανε μερικές) αν ήταν σημαντικές ας της είχαν μέσα σε θηκούλα.

ε οχι δεν ειχα κατι να τις διαβαζει. νορμαλ υπολογιστη του 21ου αιωνα εχω. οι δισκετες ανηκαν σε παλιο κατοχο του γραφειου ο οποιος εχει συνταξιοδοτηθει και του εχουμε πει 1000 φορες να ερθει να παρει τα πραματα του αλλα στα παπαρια του, με το ζορι καταφερα να του δωσω ενα στυλο ντυμενο με φυλλα χρυσου με το ονομα του πανω! τοσο λαρτζ ο τυπος.

Επεξ/σία από evabb

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...