Προς το περιεχόμενο

Βελτίωση της ψύξης σε Obsidian 550D - i5 3570K

Abudi

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα. Το βάζω μάλλον σε σωστή κατηγορία, αν όχι ας κάνουν τα κουμάντα οι moderators.

Έχω το σύστημα της υπογραφής μου από τον Οκτώβρη. Θέλω εδώ να επισημάνω πως δεν είμαι κανένας ιδιαίτερος γνώστης, τώρα προσπαθώ να ασχοληθώ με το hardware, οπότε ίσως να δεχτείτε κάποιες ανόητες ερωτήσεις.

Πάμε τώρα στο κουτί. 
Το κουτί έχει 2 θέσεις για fans μπροστά (120mm), 2 πάνω (120/140mm), μία πίσω (120mm), μία κάτω(120/140mm) και 2 στο πλάι (120/140mm ή 200mm) [μπορεί να κάνω και κανένα λάθος, αλλά δε θυμάμαι ακριβώς).Αυτή τη στιγμή είναι σε "factory settings" που σημαίνει 2x120mm μπροστά και 1x120mm πίσω, μάλλον απ' αυτούς

Δεν ξέρω αν ενδιαφέρομαι όμως να φτιάξω ένα "ψυγείο" ή ένα "νεκροταφείο" μέσα. Δηλαδή ψύχος ή ησυχία. Θέλω και το ένα και το άλλο. Οπότε θα ήταν το καλύτερο αν μπορώ να πάρω κάτι και από τα 2. Όχι τέλεια, αλλά ίσως καλύτερα από τώρα, που η κατάσταση είναι ήδη καλή και στις δύο πλευρές του νομίσματος. (δεν ξέρω τι θέλω ε; ).

Επίσης, λέω να δω κάποιο σύστημα υδρόψυξης για τον επεξεργαστή μήπως μπορέσω να κατεβάσω λίγο το θόρυβο και διατηρήσω-βελτιώσω την απόδοση (με τα τεστ του OCCT βγάζει 28-30 C σε idle και 49-52 σε full load) αλλά επίσης και λόγω του ότι η ψύκτρα τώρα κόβει ένα RAM Slot που ίσως το χρειαστώ για μια αναβάθμιση σε 16GB. [για overclocking είναι ακόμα νωρίς γιατί δεν έχω κάνει αρκετό διάβασμα για να το επιχειρήσω]

(Βάζω εδώ μια παρένθεση για να πω το εξής. Η μητρική μου έχει τρεις θέσεις για System Fans και μια για CPU Fan. Πώς θα βάλω λοιπόν περισσότερους; )

Οπότε, αν μπορεί κάποιος ας βοηθήσει στο τί configuration θα πρέπει να φτιάξω για να έχω ακόμη καλύτερα αποτελέσματα καθώς και ορισμένες προτάσεις για συγκεκριμένα μοντέλα. 

Ευχαριστώ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 31
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Το καλύτερο που έχω δοκιμάσει εγώ είναι το εξής.

Κατ'αρχην κλείσιμο από μέσα με αυτοκόλλητη αλουμινοταινια τις πλαϊνές τρύπες του καπακιού που μόνο θόρυβο προσφέρουν.

Σου έχω φώτο στο δικό μου κουτί που είναι άσπρο στο μαύρο είναι και καλύτερο,για να δεις το αισθητικό αποτέλεσμα.

Τώρα οπού μπλε είναι IN όπου κόκκινο είναι OUT το πράσινο η το κάνεις και αυτό OUT η το κλείνεις και αυτό με αλουμινοταινια ώστε να μην βάζει από εκεί ότι τραβάει έξω ο διπλανός και να έχει μια ομαλή ροή και με λίγη πίεση φορά ο αέρας στο εσωτερικό από εμπρός χαμηλά σε πίσω ψηλά.

Αν το κουτί είναι στο πάτωμα κράτα τους 2 μπροστινούς ως έχουν για ν'αποφυγεις την συσσώρευση σκόνης από αυτόν στο πάτωμα αν το έχεις πάνω στο γραφείο τότε να τον βάλεις στο πάτωμα γιατί θα είναι ο μόνος που θα δώσει φρέσκο αεράκι στο southbridge.

Όλοι καλό είναι να είναι με λαστιχάκια και όχι με βίδες ώστε ν'αποφυγεις συντονισμούς και μεταφορά θορύβου.για όποιον δεν έχεις θέση στην μητρική παίρνεις ανταπτορα από molex σε 3πιν ώστε να τον πάρεις από το τροφοδοτικό direct.

post-227308-0-71709400-1361721299_thumb.jpeg

post-227308-0-59799900-1361721304_thumb.jpeg

post-227308-0-73500100-1361721309_thumb.jpg

post-227308-0-75024600-1361721315_thumb.jpeg

• Like 1

Για να βάλεις περισσότερα fans το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επενδύσεις σε κάποιον fan controller.

Το molex to 3pin που δείχνει ο MovieMakerGr ποιο πάνω είναι στα 12V. Αυτό σημαίνει ότι ο ανεμιστήρας ή οι ανεμιστήρες, θα δουλεύουν στο μέγιστο αριθμό στροφών τους, με ότι αυτό συνεπάγεται στο θέμα θορύβου.

Υπάρχει και η λύση βέβαια απο το ίδιο molex να πάρεις 5V (προσοχή όμως καθώς δεν ξεκινάνε όλοι οι ανεμιστήρες στα 5V) ή να πάρεις 7V.

Με τον Fancontroller όμως, έχεις την συνατότητα ανα πάσα στιγμή, να αυξήσεις ή μειώσεις τις στροφές ανάλογα τις απαιτήσεις της στιγμής.

Για τις θερμοκρασίες σου μία παρατήρηση έχω να κάνω. Εχεις πολύ καλές θερμοκρασίες αυτή τη στιγμή στον υπολογιστή σου. Με την υδρόψυξη μην περιμένεις τεράστιες διαφορές σε idle κατάσταση. Η διαφορά φαίνεται πάντα σε full load καταστάσεις. Επίσης είτε custom υδρόψυξη, είτε κάποιο έτοιμο kit δεν είναι εντελώς αθόρυβα, καθώς και σε αυτή τη περίπτωση έχεις ανεμιστήρες.

Συνεπώς και κλέινοντας, είτε θα επενδύσεις σε πολύ καλούς ανεμιστήρες που θα έχουν και ροή και ησυχία, είτε παίζεις με πιο φτηνούς αλλά παίρνεις έναν fan controller.

Αλλά και όπως είσαι να μείνεις δεν νομίζω να είναι ζήτημα, καθώς απο θερμοκρασίες είσαι μία χαρά.

Καλησπέρα. Το βάζω μάλλον σε σωστή κατηγορία, αν όχι ας κάνουν τα κουμάντα οι moderators.

Έχω το σύστημα της υπογραφής μου από τον Οκτώβρη. Θέλω εδώ να επισημάνω πως δεν είμαι κανένας ιδιαίτερος γνώστης, τώρα προσπαθώ να ασχοληθώ με το hardware, οπότε ίσως να δεχτείτε κάποιες ανόητες ερωτήσεις.

Πάμε τώρα στο κουτί. 

Το κουτί έχει 2 θέσεις για fans μπροστά (120mm), 2 πάνω (120/140mm), μία πίσω (120mm), μία κάτω(120/140mm) και 2 στο πλάι (120/140mm ή 200mm) [μπορεί να κάνω και κανένα λάθος, αλλά δε θυμάμαι ακριβώς).Αυτή τη στιγμή είναι σε "factory settings" που σημαίνει 2x120mm μπροστά και 1x120mm πίσω, μάλλον απ' αυτούς

Δεν ξέρω αν ενδιαφέρομαι όμως να φτιάξω ένα "ψυγείο" ή ένα "νεκροταφείο" μέσα. Δηλαδή ψύχος ή ησυχία. Θέλω και το ένα και το άλλο. Οπότε θα ήταν το καλύτερο αν μπορώ να πάρω κάτι και από τα 2. Όχι τέλεια, αλλά ίσως καλύτερα από τώρα, που η κατάσταση είναι ήδη καλή και στις δύο πλευρές του νομίσματος. (δεν ξέρω τι θέλω ε; ).

Επίσης, λέω να δω κάποιο σύστημα υδρόψυξης για τον επεξεργαστή μήπως μπορέσω να κατεβάσω λίγο το θόρυβο και διατηρήσω-βελτιώσω την απόδοση (με τα τεστ του OCCT βγάζει 28-30 C σε idle και 49-52 σε full load) αλλά επίσης και λόγω του ότι η ψύκτρα τώρα κόβει ένα RAM Slot που ίσως το χρειαστώ για μια αναβάθμιση σε 16GB. [για overclocking είναι ακόμα νωρίς γιατί δεν έχω κάνει αρκετό διάβασμα για να το επιχειρήσω]

(Βάζω εδώ μια παρένθεση για να πω το εξής. Η μητρική μου έχει τρεις θέσεις για System Fans και μια για CPU Fan. Πώς θα βάλω λοιπόν περισσότερους; )

Οπότε, αν μπορεί κάποιος ας βοηθήσει στο τί configuration θα πρέπει να φτιάξω για να έχω ακόμη καλύτερα αποτελέσματα καθώς και ορισμένες προτάσεις για συγκεκριμένα μοντέλα. 

Ευχαριστώ

αρχικα θερμοκρασιες εισαι μια χαρα..

απο την αλλη ομως αν σε τρωει η τσεπη σου υπαρχουν πραγματα να κανεις και να συνδιασεις και τα δυο..

αλλαγη ολων των ανεμιστηρων με be quiet  που και αποδοση εχουν αλλα και ησυχια...

απο το πλαινο που ειναι η εισοδος για οτν αερα των καρτων γραφικων βαζεις το πλαστικο καπακι που εχει με το ηχομονωτικο οπως και το ιδιο στην οροφη κατεμε...

και ετσι θα εχεις και νεκροταφειο και καλες θερμοκρασιες...

το συγκεκριμενο κουτι ειναι καλα κατασκευασμενο να συνδιασει και τα 2 που θες..

απλα το θεμα ειναι οτι ποτε δεν θα πετυχεις κατι τετοιο με τους μαμα ανεμιστηρες που εκ των πραγματων ειναι φασαριωζοι

sobi1984 δε θα έλεγα φασαριόζικους τους μαμα ανεμιστήρες του 550D.

Είναι απο τα πιο ήσυχα κουτιά βάση review και μάλιστα σε επίπεδα κάτω απο το coolermaster silencio 550.

Αλλο να αλλάξει ανεμιστήρες για καλύτερη απόδοση και άλλο επειδή κάνουν θόρυβο.

Συμφωνούμε όλοι ότι οι θερμοκρασίες σου είναι πολύ καλές,αν έχει δικά του καπάκια με ηχομόνωση κιόλας εννοείται οτι βάζεις τα δικά του και για όπου δεν έχει μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλουμινοταινία,το fan controler είναι μια εξαιρετική λύση,άλλα εγώ θα το έβαζα σε μεγαλύτερο αριθμό ανεμιστήρων γιατί έχει και κόστος,γενικά όσες λύσεις κατατεθήκαν είναι μέσα στην σωστή λογική,ξεκίνα φτιάξε την ροή σου και την πίεση σου και φυσικά μπορείς να προσθέσεις και όποια άλλα βήματα θέλεις από τα παραπάνω..

Μια φιλικη συμβουλη επειδη θα σου βγει η ψυχη με τις μικρες πλαστικες βιδες , δοκιμασε αυτες που ειναι μεγαλυτερες σε μηκος πλαστικες βιδες

Αποστολή από το U20i με τη χρήση Insomnia App

Έχετε καμιά πρόταση για να αντικαταστήσω τους υπάρχοντες ανεμιστήρες και επίσης ποιές θέσεις να χρησιμοποιήσω ακόμα; Σημειώνω ότι πάνω και στο πλάι, καλύπτονται από τα καπάκια του κουτιού για την ώρα

Abudi γιατί θες να τα αλλάξεις για διαφορά στις θερμοκρασίες; Αν ναι δεν θα δεις τραγικές διαφορές.

Θες να τα αλλάξεις επειδή κάνουν θόρυβο;

Τα κομμάτια με ηχομονωτικό υλικό τα έχεις βάλει στο κουτί;

Οι θέσεις στις οποίες είναι τώρα τα fans είναι ιδανικές. Εχεις θετική πίεση στο κουτί και περιορισμό της σκόνης συν πολύ καλές θερμοκρασίες.

sobi1984 δε θα έλεγα φασαριόζικους τους μαμα ανεμιστήρες του 550D.

Είναι απο τα πιο ήσυχα κουτιά βάση review και μάλιστα σε επίπεδα κάτω απο το coolermaster silencio 550.

Αλλο να αλλάξει ανεμιστήρες για καλύτερη απόδοση και άλλο επειδή κάνουν θόρυβο.

ειναι ακριβως οι ιδιοι ανεμιστηρες που δινει μαζι με το 300r/650d/600t/400r/500r κοινως ειναι οι φασαριωζοι κλασσικοι ανεμιστηρες της μαμας corsair. στα ρεβιου ειναι ησυχο λογω των ηχομονωτικων που εχει που ειναι πολυ καλης ποιοτητας...

Ακριβώς είναι ήσυχο άρα δε τους αλλάζεις για την ησυχία, την οποία την κερδίζεις λόγω κουτιού.

δεν καταλαβαινω τι εννοεις αλλα τελος παντων...

το κουτι αν και πρεπει να ειναι αθορυβο (συνδυασμος ηχομονωτικου και ανεμιστηρων) το καταλαβαινεις χωρις να χρειαστει να πας διπλα που λεει ο λογος... αυτο καθε αυτο παραπεμπει στους ανεμιστηρες οι οποιοι ειναι θορυβωδεις...

δεν ξερω αν εχει τυχει να το δεις απο κοντα... αλλα εγω που το εχω δει με μαμα ανεμιστηρες ηταν αυτο που περιμενα...ενα κουτι με επενδυση αλλα δυνταους σε φασαρια ανεμιστηρες... που τους νιωθεις στο αυτι σου...

και αυτα στα λεω γιατι με τον ηχο εχω προβλημα...φαντασου οτι απο το πρωτο συστημα της υπογραφης μου ακουγονται μονο η αντλια της Η100i η οποια ειναι στην κυριολεξια για να την πετας απο το παραθυρο ...

Δεν είσαι ο μόνος που έχεις πρόβλημα. Απλά είναι ένα κουτί που έχει μετρηθεί πιο κάτω απο άλλα. Μιλάω και για μετρήσεις.

Αν το έχω δει απο κοντά η απάντηση είναι ναι. Και έχω δουλέψει σε αυτό ένα μήνα και κάτι όσο είχα το δικό μου pc στο "συνεργείο".

Για να καταλάβεις τι λέω ας το πω λίγο αναλυτικά. Το κουτί σε νοιάζει να κρατάει τη φασαρία μέσα και να μην την βγάζει έξω. Από τη στιγμή που δε τη βγάζει έξω, δε σε νοιάζει ακόμα και αν έχει delta fans στο εσωτερικό του.

Ήμουν κάτοχος αρκετών corsair κουτιών και ναι έχουν θέμα με τον ήχο. Ειδικά το 600Τ και το 650D απο μπροστά ήταν αφόρητα. Μειωνόταν κάπως ο θόρυβος βέβαια με αφαίρεση της σήτας του μπροστινού μέρους. Το οποίο εγώ προσωπικά δεν έχω κάνει ποτέ και ούτε πρόκειται να κάνω. Προτιμάω να αλλάζω fans με be quiet, Noise blocker, Noctua...

Το 550D σαν κουτί όμως είναι ήσυχο κατά την προσωπική μου άποψη πάντα, καθώς είναι θέμα καθαρά υποκειμενικό.

Ανακεφαλαιώνω. Αν ο άνθρωπος θέλει να τους αλλάξει για να δει διαφορές στις θερμοκρασίες, δεν θα δει. Και αν δει θα είναι 1 βαθμός άντε 2 το πολύ. Αν το κάνει για το θόρυβο θα πρέπει να επενδύσει 15+ ευρώ σε ανεμιστήρα για να δει προκοπή.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...