Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

akpe, ο vegan αν τεθεί θέμα επιβίωσης θα τραφεί με οτιδήποτε

(αν και προφανώς δεν μπορώ να μιλήσω για όλους τους vegan του κόσμου)

επίσης εγώ προσωπικά στο διάστημα που είμαι χορτοφάγος/vegan δεν το έχω παίξει ηθικά ανώτερος

ούτε έχω πει ανώμαλους αυτούς που τρώνε κρέας, (τουλάχιστον όχι χωρίς να με προκαλέσουν, πχ λέγοντας εμένα ανώμαλο) 

ΟΜΩΣ όσοι μου έχουν κάνει κύρηγμα για θέματα διατροφής (και είναι αρκετοί) σίγουρα δεν ήταν χορτοφάγοι

και οι περισσότεροι από αυτούς δεν ακολουθούσαν ούτε καν υγιεινό τρόπο ζωής

(δηλ. ένα συνδιασμός από junk food, κάπνισμα, ποτό, γυμναστική ούτε για πλάκα...)

Όσον αφορά την τελευταία σου απορεία, δυσκολεύομαι να την θεωρήσω ειλικρινή, γιατί νομίζω ότι κανείς

(ίσως να υπάρχουν και εξαιρέσεις) δεν νοίωθει το ίδιο:

i) βλέποντας κάποιον να κόβει ένα φρούτο καπό ένα δέντρο και να το τρώει, και

ii) βλέποντας κάποιον να σκοτώνει ένα σκυλάκι και να το τρώει.

Δημοσ.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι όντως θέλεις μια απάντηση (και) σ'αυτό το υποθετικό ερώτημα,

για να σιγουρευτείς για την ηθική ανωτερότητα των vegans. (Φαντάζει τρομακτικό ε ;)

Γιατί το τι τρώνε κάθε μέρα προφανώς δεν σε έχει "πείσει"...

Λοιπόν, νομίζω το να ζεις με 500 κατσαρίδες είναι πρακτικά αδύνατο, άρα για μένα τουλάχιστον θα ήταν θέμα επιβίωσης.

Πάντως δεν θα τις σκότωνα γιατί έχουν ωραία γεύση ή από συνήθεια ή γιατί με έχουν πείσει ότι τις χρειάζομαι για πρωτεΐνες και ασβέστιο.

δεν μίλησα για 500 κατσαρίδες για 1-2 κατσαριδούλες μιλάω... 

θα τους στερούσες το δικαίωμα στη ζωή, το οποίο βέβαια στερείς από τα φυτά, αντί κάλιστα να μετακομίσεις; 

ωωω ηθικά ανώτερο πλάσμα από μένα.. :P

Δημοσ.

Τότε μάλλον δεν απάντησα σε εσένα, αλλά σε αυτόν που ρώτησε για τις 500.

Τώρα, όσον αφορά το ότι αφαιρώ το δικαίωμα της ζωής από τα φυτά:

δεν ξέρω αν εσύ πιστεύεις ότι μπορείς να ζήσεις σαν breatharian,

αλλά εγώ πιστεύω ότι κάτι πρέπει να φάω για να επιβιώσω

και επιλέγω με βάση τα "πιστεύω" μου, τα οποία παρεπιπτόντως δεν είναι πολύ διαφορετικά από τα "πιστεύω" των υπολοίπων.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η δολοφονία/σφαγή (όπως θες πέστο) είναι "κακή" και το να αγαπάς τα ζώα είναι "καλό".

Φαίνεται όμως ότι όταν κάνεις τα "πιστεύω" σου πράξη (στο βαθμό που μπορεί ο καθένας) είναι ακραίο...

Φαίνεται, ότι αυτός που λέει ότι πιστεύει σε ένα "καλό" σκοπό είναι ηθικός

και αυτός που κάνει κάτι γι'αυτόν το "καλό" σκοπό είναι δήθεν.

Μπράβο.

• Like 1
Δημοσ.

(δηλ. ένα συνδιασμός από junk food, κάπνισμα, ποτό, γυμναστική ούτε για πλάκα...)

Βάλε και γυναίκες και είσαι μέσα :P

Όσον αφορά την τελευταία σου απορεία, δυσκολεύομαι να την θεωρήσω ειλικρινή, γιατί νομίζω ότι κανείς

(ίσως να υπάρχουν και εξαιρέσεις) δεν νοίωθει το ίδιο:

i) βλέποντας κάποιον να κόβει ένα φρούτο καπό ένα δέντρο και να το τρώει, και

ii) βλέποντας κάποιον να σκοτώνει ένα σκυλάκι και να το τρώει.

Κανείς δεν νοιώθει το ίδιο, εντούτοις για εμένα και οι δυο περιπτώσεις μπορούν υπο συγκεκριμένες συνθήκες να θεωρηθούν «δολοφονία». Το οτι εμείς δεν νοιώθουμε το ίδιο όταν ξεριζώνουμε ένα μανιτάρι και όταν αποκεφαλίζουμε ένα κοτόπουλο, για εμένα, δεν λέει τίποτε. Και στις δυο περιπτώσεις θανατώνουμε έναν ζωντανό οργανισμό, άρα;

Βέβαια να ζούμε με αέρα και νερό δεν γίνειται, άρα η θανάτωση για τροφή είναι αναγκαία ασχέτως επιλογής. Το πρόβλημα μου δεν είνα τόσο η θανάτωση ενός συγκεκριμένου είδους. Είναι πως έχουμε μάθει (το κρατάω το «έχουμε μάθει» για πιο μετά) οτι αφού το κοτόπουλο τρέχει πέραδωθε, ε είναι και πιο γλυκούλι από τον μύκητα, άρα είναι περισσότερο ηθικό να θανατώσουμε το μανιτάρι που φυτρώνει στο χώμα και το κατουράνε οι αρκούδες.

Εντάξει, όσο γελοίος και να ακούγομαι πιστεύω οτι δεν είναι. Ούτε το αντίστροφο βέβαια.

Πάμε παρακάτω στο «έχουμε μάθει» που κράτησα από πριν, για να καταλάβεις που κολλάω στο θέμα. Το περιβάλλον, συγκεκριμένα ο σεβασμός και η προστασία του, κατά συνέπεια και η χορτοφαγία, έχει γίνει πια της μόδας.

Με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος αυτών που επιλέγουν έναν Χ διαφορετικό τρόπο ζωής (χωρίς να περιορίζομαι στην χορτοφαγία) δεν το κάνουν από επιλογή αλλά επειδή έτσι τους «έμαθαν». Χωρίς να ψαχτούν οι ίδιοι, χωρίς να αναρωτηθούν το γιατί επιλέγουν αυτόν τον τρόπο ζωής, ίσως χωρίς καν να σκεφτούν σοβαρά αν το θέλουν. Απλά διάβασαν δυο-τρία άρθρα αμφιβόλου ποιότητας στο διαδίκτυο ή ακολούθησαν τις συμβουλές ενός wannabe διατολόγου/διατροφολόγου και είπαν να το παίξουν λίγο αντίδραση στην μάζα.

Κάπου εκεί ξεκινούν μισαλλοδοξίες, κόντρες, η επιλεκτική ευαισθησία που ανέφερα και πριν, καθώς και ατάκες τύπου «τρώς κρέας γιατί είσαι κοιλιόδουλος» και «είμαστε χορτοφάγοι από την φύση μας».

Να μην ξεχάσω και τους μισούς έλληνες wannabe vegans που στην λένε για το μοσχάρι αλλά στο διαιτολόγιο τους περιλαμβάνουν ψάρι ε; :D

Εν κατακλείδι, δείξε μου έναν συνειδητοποιημένο χορτοφάγο που πιστεύει σε αυτό που κάνει και ζεί με τον ανάλογο τρόπο (όχι μόνο σε ό,τι αφορά την αυτοπροβολή του, κάποια παραδείγματα έφερες πριν). Θα του σφίξω το χέρι και σίγουρα θα τον θεωρήσω ανώτερο από εμένα. Τολμώ να πω οτι από αυτόν θα δεχόμουν κύρηγμα για τις διατροφικές μου (και όχι μόνο) συνήθειες.

Αν όμως μου δείξεις έναν χορτοφάγο «της μόδας», που το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να κομπάζει για το πόσο ανώτερος είναι λόγω του «σπουδαίου κατορθώματος» του, προσαρμόζοντας την πραγματικότητα όπως τον βολεύει, χαρακτηρίζοντας όλους τους υπόλοιπους «δολοφόνους», «αστοιχείωτους» και «κοιλιόδουλους», ενώ ταυτόχρονα σκοτώνει όποιο έντομο τολμήσει να εισβάλλει στο σπίτι του, έχει δυο κατοικίδια στην βεράντα, καμιά δεκαριά φυτά να σαπίζουν στις γλάστρες, το SUV στο γκαράζ και καλλυντικά ζωικής προέλευσης στο μπάνιο του, ε την μούντζα δεν την γλυτώνει. ;)

Δημοσ.

Άνθρωποι που πιθανώς κάνουν οτιδήποτε λόγω μόδας θα υπάρχουν πάντα,

αυτό δεν σημαίνει όμως σε καμία περίπτωση ότι κανένας "σκοπός" δεν αξίζει, αφού μπορεί να γίνει μόδα.

Οι wannabe vegans που τρώνε ψάρι, δεν είναι vegans, άρα γιατί το αναφέρεις;

Επίσης, πραγματικά πιστεύεις ότι οι περισσότεροι vegans μεγάλωσαν vegans????

Προσωπικά δεν ξέρω κανένα τέτοιο, ούτε καν vegetarian, αλλά οκ, κάποιοι θα υπάρχουν σίγουρα σ'ολόκληρο το κόσμο.

Οι υπόλοιποι που δεν είναι vegans (που είναι και η πλειοψηφία) σοβαρά πιστεύεις ότι τρώνε κρέας συνηδειτά και όχι επειδή έτσι έμαθαν;

Για τον ίδιο λόγο τρώνε γουρούνι και όχι πχ σκύλο;

Η "μόδα" είναι κακή δηλ. επειδή δεν συγκρίνεται σε διάρκεια (και πάει κοντρα) με την "παράδοση";

Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς όταν λες:

"δείξε μου έναν συνειδητοποιημένο χορτοφάγο που πιστεύει σε αυτό που κάνει και ζεί με τον ανάλογο τρόπο

(όχι μόνο σε ό,τι αφορά την αυτοπροβολή του, κάποια παραδείγματα έφερες πριν)"

Σε ποιά παραδείγματα αναφέρεσαι;

Και αναφέρεις το θέμα της ανωτερότητας λέγοντας "θα τον θεωρήσω ανώτερο από εμένα".

Για μένα αυτό δεν εχει νόημα, και θα χρησιμοποιήσω (πάλι) το παράδειγμα της θρησκείας για να σου εξηγήσω γιατί.

Όπως δεν πάω στην εκκλησία γιατί δεν με εκφράζει, και οχι για να δείξω ότι είμαι πιο έξυπνος από αυτούς που πάνε,

έτσι και δεν τρώω κρέας γιατί δεν με εκφράζει, και όχι για να δείξω ότι είμαι ηθικά ανώτερος από αυτους που τρωνε.

Για τον ίδιο λόγο δεν είμαι ρατσιστής, σεξιστής, εθνικιστής κλπ.

Φαίνεται για κάποιο λόγο να νοίωθεις την ανάγκη να κριτικάρεις τη μειονότητα της μειονότητας (κάποιους trendy vegans)

και όχι την πλειοψηφία.

• Like 1
Δημοσ.

Φαίνεται για κάποιο λόγο να νοίωθεις την ανάγκη να κριτικάρεις τη μειονότητα της μειονότητας (κάποιους trendy vegans) και όχι την πλειοψηφία.

Κοντολογίς, η διαφωνία σας είναι στο πόσοι είναι οι 'κανονικοί' vegans και πόσοι οι 'trendy vegans'; Σε αυτό το θέμα θα συμφωνήσω με τον άλλον, μιας και οι προσωπικές μου εμπειρίες δείχνουν αυτό ακριβώς... 20 'trendy' vegans προς 1 κανονικό.

• Like 1
Δημοσ.

Μάλλον κάπου μπερδεύτηκες, γιατί οι πλειοψηφία σίγουρα δεν είναι οι vegans (trendy ή πραγματικοί).

Εννοώ αυτούς που τρώνε κρέας (για να σε βοηθήσω).

Δημοσ.

Επίσης, πραγματικά πιστεύεις ότι οι περισσότεροι vegans μεγάλωσαν vegans????

Προσωπικά δεν ξέρω κανένα τέτοιο, ούτε καν vegetarian, αλλά οκ, κάποιοι θα υπάρχουν σίγουρα σ'ολόκληρο το κόσμο.

Όπως είπα, πιστεύω οτι μεγάλο μέρος τους αντί να πάρουν μια συνειδητή επιλογή (και πάλι χωρίς να περιορίζομαι στους vegan) το κάνουν από «μόδα» ή από αντίδραση, ίσως και από προσηλυτισμό στο σπίτι.

Και κάπου εκεί για αυτούς τον όρο «επιλογή» αντικαθιστά η κριτική και η μισαλλοδοξία, με αποτέλεσμα συζητήσεις a'la «δημιουργισμός vs εξέλιξη».

Άνθρωποι που πιθανώς κάνουν οτιδήποτε λόγω μόδας θα υπάρχουν πάντα,

αυτό δεν σημαίνει όμως σε καμία περίπτωση ότι κανένας "σκοπός" δεν αξίζει, αφού μπορεί να γίνει μόδα.

Η "μόδα" είναι κακή δηλ. επειδή δεν συγκρίνεται σε διάρκεια (και πάει κοντρα) με την "παράδοση";

Για εμένα είναι κακή επειδή γίνεται με λάθος κίνητρα, με λάθος τρόπο, και συνήθως ορίζει το πως βλέπουμε και το πως φερόμαστε σε όσους δεν την ακολουθούν.

Δεν έχει να κάνει με τον ίδιο τον σκοπό, το πρόβλημα μου είναι όσοι παίρνουν αυτόν τον σκοπό και τον «προσαρμόζουν» στα μέτρα τους, πολλές φορές βιάζοντας του παρά φύση. Ενδεικτικά, το παράδειγμα μου στην τελευταία παράγραφο (αυτοαποκαλούμαι «vegan» γιατί αγαπάω το περιβάλλον αλλά πηδάω τα ζώα και φύση με άλλους δεκαπέντε τρόπους) είναι πραγματική περίπτωση. Και δυστυχώς δεν είναι το μόνο.

Δεν καταλαβαίνω τι εννοείς όταν λες:

"δείξε μου έναν συνειδητοποιημένο χορτοφάγο που πιστεύει σε αυτό που κάνει και ζεί με τον ανάλογο τρόπο

(όχι μόνο σε ό,τι αφορά την αυτοπροβολή του, κάποια παραδείγματα έφερες πριν)"

Σε ποιά παραδείγματα αναφέρεσαι;

Στο «παγιδεύεις χωρίς να τα σκοτώσεις και τα αφήνεις ελεύθερα εκτός σπιτιού» που ανέφερες. Ο σεβασμός στο περιβάλλον, αντίθετα με αυτό που πιστεύουν κάποιοι, δεν περιορίζεται στο τι βάζουν στο στόμα τους, στο αν πετάνε τα πλαστικά στην ανακύκλωση και στο τι γράφουν στα μπλόγκς για το πόσο υπεργαμάτοι είναι που δεν τρώνε κρέας. ;)

Φαίνεται για κάποιο λόγο να νοίωθεις την ανάγκη να κριτικάρεις τη μειονότητα της μειονότητας (κάποιους trendy vegans)

και όχι την πλειοψηφία.

Αυτό ακριβώς. Με την διαφορά οτι, κρίνοντας από όσους έχω γνωρίσει, μεγάλο μέρος των χορτοφάγων ιδίως σε πιο νεαρές ηλικίες ανήκει στην κατηγορία των trendy, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ελπίζω να κάνω λάθος αλλά εγώ τουλάχιστον αυτό βλέπω.

Δημοσ.

Η δικιά μου εμπειρία είναι διαφορετική όσον αφορά τους χορτοφάγους/vegans που έχω συναντήσει,

αλλά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.

Πάντως είμαι της άποψης ότι ακόμα και ένα καλό πράγμα να κάνεις είναι κάτι και αυτό,

δεν χρειάζεται να είσαι τέλειος, άλλωστε ίσως να είναι και αδύνατον κάτι τέτοιο. 

Για να το μεταφέρω στο χώρο της μουσικής (που σε κάποιο βαθμό δραστηριοποιούμαι),

άμα δω κάποιον να παίζει ωραία κιθάρα, μπορεί να του το πω ή μπορεί και να μη του πω τίποτα,

αλλά σίγουρα δεν θα του πω ότι αφού δεν παίζει και drums, τότε είναι υποκριτής που θεωρεί το εαυτό του μουσικό.

Αυτά.

• Like 1
  • 2 μήνες μετά...
Δημοσ.

Πωπω, το τελευταίο λινκ είναι τόσο τεράστια μαλακία.

Πρέπει να τον βρούμε και να τον σκοτώσουμε, δε γίνεται να είναι με το μέρος μας αυτός ο λοβοτομημένος.

Δημοσ.

ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΤΙΑΓΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΚΡΕΑΣ!!!!!!!!1!!!!1!!!11!!!ΕΝΑ.

• Like 1
Δημοσ.

Οι γκόμενες βηγκαν δεν καταπίνουν με τίποτα δλδ έτσι;

Ένας ανθρωπιστής θα έλεγε ότι είναι 1/2 του κανιβαλισμού.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...