Kostas75 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2014 Καλησπέρα.Ξέρω ότι το θέμα είναι λίγο παλιό, αλλά ψάχνωντας το βρήκα και είπα να γράψω εδώ για να μην δημιουργώ καινούριο thread.Εγώ δεν θέλω να κάνω ADSL bonding για 2 γραμμές ADSL του ίδιου παρόχου, αλλά για 2 ADSL γραμμές διαφορετικών παρόχων, συγκεκριμένα των HOL και Forthnet. Γνωρίζετε με τι hardware ή/και τι software μπορεί να γίνει αυτό;;;Κάνοντας μια σύντομη έρευνα, βρήκα το ακόλουθο hardware για το ADSL bonding (load balancing, πιο σωστά, στην συγκεκριμένη περίπτωση): http://www.pc1.gr/showitem.php?ID=210000754Να σημειώσω ότι οι 2 ADSL γραμμές μου έρχονται σε 2 διαφορετικούς όροφους και πάνε σε 2 διαφορετικά modem/routers. Οπότε, αυτό που έχω σκεφτεί είναι να βάλω ένα repeater (το έχω ήδη ένα της LevelOne που λειτουργεί άψογα, δοκιμασμένα) για να πάρω πάνω στον άλλο όροφο την ADSL γραμμή της Forthnet. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να συνδέσω στο TP Link load balancer, στο 1ο WAN port απευθείας την ADSL γραμμή της HOL και μετά να χρησιμοποιήσω το 2ο WAN/LAN port σαν LAN port, στο οποίο θα συνδέσω με καλώδιο (RJ-45 UTP) ότι έρχεται στο repeater από την ADSL γραμμή της Forthnet από τον άλλο όροφο. Γνωρίζετε αν είναι κάτι τέτοιο εφικτό;;; Διαφορετικά μπορώ να συνδέσω σε 2 WAN/LAN ports, χρησιμοποιώντας τα σαν LAN ports, στην μία το καλώδιο το repeater και στην άλλη ένα άλλο καλώδιο RJ-45 UTP από μία port από τον Linksys modem/router μου (στο οποίο έχω πάνω την ADSL γραμμή της HOL). Δεν ξέρω κάτι τέτοιο αν είναι εφικτό, θέλω την βοήθειά σας. Είμαι λίγο μπερδεμένος με την υλοποίηση, καθώς δεν ξέρω π.χ. τι IP θα βλέπω στο PC μου για την "ενοποιημένη" αυτή σύνδεση... Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. Συνεχίζοντας λίγο την έρευνα κατέληξα ότι μάλλον χρειάζομαι το ακόλουθο, καθώς θέλω link aggregation (συνδυασμό των γραμμών ADSL) και όχι load balancing (όχι διαμοιρασμό των ADSL γραμμών στις διάφορες δικτυακές διεργασίες): http://computers.xpatit.gr/99-Router/2100-MIKROTIK-RB2011iL-IN-Level-4.html?keyword=rb2011Πέστε μου αν συμφωνείτε και τι προτείνετε.Ευχαριστώ.
rfc Δημοσ. 30 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2014 http://www.insomnia.gr/topic/533509-συνδεση-σε-2-δικτυα-ταυτοχρονα/
soteras Δημοσ. 30 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2014 cisco 1841 και παιζει τελεια αρκει να εχει 2 καρτες adsl αλλα κοστιζουν λιγακι πολυ
poulinos Δημοσ. 30 Ιουνίου 2014 Δημοσ. 30 Ιουνίου 2014 Να σημειώσω ότι οι 2 ADSL γραμμές μου έρχονται σε 2 διαφορετικούς όροφους και πάνε σε 2 διαφορετικά modem/routers. Οπότε, αυτό που έχω σκεφτεί είναι να βάλω ένα repeater (το έχω ήδη ένα της LevelOne που λειτουργεί άψογα, δοκιμασμένα) για να πάρω πάνω στον άλλο όροφο την ADSL γραμμή της Forthnet. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να συνδέσω στο TP Link load balancer, στο 1ο WAN port απευθείας την ADSL γραμμή της HOL και μετά να χρησιμοποιήσω το 2ο WAN/LAN port σαν LAN port, στο οποίο θα συνδέσω με καλώδιο (RJ-45 UTP) ότι έρχεται στο repeater από την ADSL γραμμή της Forthnet από τον άλλο όροφο. Γνωρίζετε αν είναι κάτι τέτοιο εφικτό;;; Διαφορετικά μπορώ να συνδέσω σε 2 WAN/LAN ports, χρησιμοποιώντας τα σαν LAN ports, στην μία το καλώδιο το repeater και στην άλλη ένα άλλο καλώδιο RJ-45 UTP από μία port από τον Linksys modem/router μου (στο οποίο έχω πάνω την ADSL γραμμή της HOL). Δεν ξέρω κάτι τέτοιο αν είναι εφικτό, θέλω την βοήθειά σας. το θεωρω λιγο βλακεια να παρεις απο το repeater(wireless bridge στην πραξη θα ειναι και να δωσεις ετσι στο router που θα βαλεις).το wireless bridge σιγουρα θα εχει μειωμενη αποδοση, η φερε το ρουτερ πανω η ριξε κανα καλωδιο αν μπορεις.εκτος αν ανεβασεις και την αλλη adsl πανω και βαλεις το repeater μετα κατω.δηλαδη αναποδα.λογικα το σπιτι μπορε να εχει δυο γραμμες οποτε να κανεις το splitting στον κατανεμητη/χωνευτη. cisco 1841 και παιζει τελεια αρκει να εχει 2 καρτες adsl αλλα κοστιζουν λιγακι πολυ παρα πολλα λεφτα για cisco + 2 καρτακια adsl.αν αργοτερα παει σε vdsl τοτε θελει 1941.συν οτι τα καρτακια vdsl πονανε.επισης και να παρει adsl και να τα πουλησει μετα ή να τα κανει trade in θα παρει πολυ λιγα.εκτος αν τα παρει ολα μεταχειρισμενα.
Kostas75 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2014 Δεν παίζει να φέρω και τις 2 ADSL γραμμές στον ίδιο όροφο για την ώρα, οπότε θα πρέπει να κάνω την δουλειά όπως περιέγραψα, χρησιμοποιώντας το wireless repeater. Οπότε μου κάνει σαν εξοπλισμός καλύτερα το Mikrotik που ανέφερα παραπάνω (RB2011iL-IN), ή το Cisco 1841; Πάντως ψάχνωντας στο ebay για το Cisco 1841, δεν έχει και μεγάλη τιμή, εκτός και αν κοστίζουν οι κάρτες ADSL, δεν ξέρω ποιες πρέπει να ψάξω ακριβώς. Πάντως μου φαίνεται ότι αν κάνω την δουλειά μου όπως λέω, με το wireless repeater δηλαδή, τότε ίσως με το Cisco 1841 να μην γίνεται και το Mikrotik είναι ίσως μονόδρομος...
jkoukos Δημοσ. 1 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2014 Το θέμα bonding έχει αναφερθεί αρκετές φορές (π.χ. εδώ). Δεν χρειάζεται να πας σε ακριβές λύσεις Cisco. Μια χαρά σου κάνει και το Mikrotik. Όμως εξαρτάται τι θέλεις να κάνεις, διότι άλλες φορές θα έχεις το κέρδος της χρήσης του συνολικού bandwidth και σε άλλες καμία απολύτως επίδραση. Εφαρμογές που χρησιμοποιούν πολλά socket (π.χ. P2P, Web browsers κλπ) μοιράζονται σε όλες τις συνδέσεις οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί το συνολικό bandwidth, αυξάνοντας την ταχύτητα. Όμως οι εφαρμογές που σηκώνουν ένα socket (π.χ. Streaming, voip, vpn, direct download, ssh κλπ) και αποτελούν την πλειοψηφία, υποχρεωτικά θα συνδέονται χρησιμοποιώντας μόνο μία σύνδεση.
Kostas75 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2014 @jkoukos: Σε ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σου καταρχήν, που προσπαθείς να με βοηθήσεις σε ότι θέλω να κάνω. Η αλήθεια είναι ότι το μόνο που θέλω είναι στην ουσία να εκμεταλλευτώ το maximum combined (αν γίνεται) bandwidth των 2 ADSL γραμμών που έχω, την μία από HOL (την οποία μπορώ να συνδέσω στο WAN port, αφού αυτή έχω στον όροφο, εκτός και αν είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσω το υπάρχον Linksys 320N modem/router μου για να τερματίσω την HOL ADSL γραμμή και απλά να περάσω μέσω ενός Gbit LAN port του Linksys, με ένα καλό καλώδιο, προς ένα LAN port του Mikrotik) και την άλλη από Forthnet (τερματίζεται σε ένα ZTE modem/router που δίνει η Forthnet, και βρίσκεται στον άλλο όροφο, οπότε για αυτό θα χρησιμοποιήσω το wireless AP/repeater μου), ώστε να μπορώ να κατεβάσω με 12 Mbit (από HOL) + 11 Mbit (από Forthnet), με JDownloader, από file hosting providers (π.χ. Netload, Uploaded, Rapidgator, κτλ.). Έχω την εντύπωση ότι το JDownloader μπορεί να κάνει πολλαπλές συνδέσεις, αλλά δεν γνωρίζω αν χρησιμοποιεί το ίδιο ή πολλά sockets, όπως αναφέρεις παραπάνω. Λοιπόν τι λες; Αξίζει να προχωρήσω με την υλοποίηση; Ή δεν θα πετύχω αυτό που επιθυμώ και να το αφήσω το θέμα; Σε ευχαριστώ πολύ.
jkoukos Δημοσ. 1 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2014 Νομίζω ότι το JDownloader χρησιμοποιεί πολλαπλές συνδέσεις. Αλλά ακόμη και στο αρνητικό σενάριο να κάνει χρήση μιας σύνδεσης, πάλι θα έχεις κέρδος αν του ζητήσεις να καταβάσει και άλλο αρχείο. Μέσω του Load Balance θα γίνει από την άλλη σύνδεση, οπότε πάλι θα έχεις αύξηση στην ταχύτητα, καθώς στην ίδια μονάδα του χρόνου θα κατεβάζεις 2 ή περισσότερα αρχεία. Ο @rfc σου έδωσε ένα σύνδεσμο, όπου μνημονεύεται το Connectify Dispatch. Αυτό κάνει μέσω λογισμικού το ίδιο ακριβώς πράγμα. Δεν χάνεις κάτι με το να δοκιμάσεις την λειτουργία και τις δυνατότητες (της δωρεάν Lite έκδοσης) σε διάφορα σενάρια, ώστε να έχεις ιδία άποψη για το κέρδος. 1
poulinos Δημοσ. 1 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 1 Ιουλίου 2014 Δεν παίζει να φέρω και τις 2 ADSL γραμμές στον ίδιο όροφο για την ώρα, οπότε θα πρέπει να κάνω την δουλειά όπως περιέγραψα, χρησιμοποιώντας το wireless repeater. Οπότε μου κάνει σαν εξοπλισμός καλύτερα το Mikrotik που ανέφερα παραπάνω (RB2011iL-IN), ή το Cisco 1841; Πάντως ψάχνωντας στο ebay για το Cisco 1841, δεν έχει και μεγάλη τιμή, εκτός και αν κοστίζουν οι κάρτες ADSL, δεν ξέρω ποιες πρέπει να ψάξω ακριβώς. Πάντως μου φαίνεται ότι αν κάνω την δουλειά μου όπως λέω, με το wireless repeater δηλαδή, τότε ίσως με το Cisco 1841 να μην γίνεται και το Mikrotik είναι ίσως μονόδρομος... ciscο μεταχειρισμενα θα βρεις αρκεετα φτηνοτερα απλα μπορεει να μην εχουν εγγυηση. για το καρτακι Cisco HWIC-1ADSL αλλα παλι θα βρει πιο ακριβα απο mikrotik και σιγουρα πιο δυσκολο στο σεταρισμα.αυτο αν παιξεις με 2 adsl.αν παιξεις μια adsl τοτε μαλλον θες ενα καρτακι και λογικα την μια lan θα την κανεις wan.νομιζω πως δεν θελει καρτακι wan.κατι παραπανω δεν ξερω.το εχω δει σε υλοποιηση με 4 καρτακια adsl.σαν wan δεν το εχω δεει σαν υλοποιηση. την άλλη από Forthnet (τερματίζεται σε ένα ZTE modem/router που δίνει η Forthnet, και βρίσκεται στον άλλο όροφο, οπότε για αυτό θα χρησιμοποιήσω το wireless AP/repeater μου), ώστε να μπορώ να κατεβάσω με 12 Mbit (από HOL) + 11 Mbit (από Forthnet), με JDownloader, από file hosting providers Σε ευχαριστώ πολύ. α.πετα το zte και βαλε ενα αλλο ρουτερ.ισως να συγχρονισεις περισσοτερο. β.ζητα απο την Hol 6 margin για να πετυχεις μεεγαλυτερη ταχυτητα αμα δεν το εχεις κανει. γ.δες τι margin εχει με την forthnet.αν δεν εχεις 6 ζητα 6αρι.αν εχεις 6 δεν αν μπορεις η ρωτα την forthnet αν εισαι σε alcatel dslam ή οχι.αν εισαι σε alcatel ζητα free no rfi γιατι μου φαινεται παραξενο η Hol Η γραμμη να παισει πιο ψηλα απο της forthnet αφου θεωρητικα η hol δινει 11 margin απο default και η forthnet 6.
Kostas75 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2014 @jkoukos & @rfc: Είναι εύκολο το setup του Connectify Dispatch; Θα το εγκαταστήσω απόψε στο PC μου σπίτι, τώρα είμαι εκτός. Θα μπορώ να πετύχω bonding (link aggregation) ή απλά load balancing; Και η κυρίως ερώτηση: Γίνεται να κάνω αυτό που θέλω εγώ, δηλαδή να έχω την HOL ADSL με WAN (πάνω στο Linksys 320N modem/router) και την Forthnet ADSL να έρχεται και να συνδέεται σε LAN port του Linksys ή και απευθείας στην 2η Ethernet port του PC μου (αν είναι καλύτερα); Ευχαριστώ. @poulinos: Σχετικά με τα margins, δεν γνωρίζω σε τι με έχουν βάλει πάνω. Στην HOL μόνο επειδή έπιανα πολύ χαμηλή ταχύτητα (γύρω στα 9.5 Mbit) και είχα κάνει μεταφορά από Otenet, που εκεί ήξερα ότι μπορώ να πιάσω μέχρι περίπου 11,5 με 12 Mbit, τους πήρα τηλέφωνο και τους ζήτησα αν γίνεται κάτι για να βελτιωθεί η ταχύτητα, εκείνοι έκανα κάποιες δοκιμές και με είχαν να τσεκάρω κάθε φορά που κλειδώνει το modem, μέχρι που έπιασα λίγο πάνω από 12 σε κάποια φάση και εκεί μου είπαν ότι είναι καλά και δεν δοκιμάζουν παραπέρα γιατί είναι στο όριο και μετά η γραμμή θα γίνει αρκετά ασταθής. Μπορώ να τους πάρω πάλι ένα τηλ. και να μάθω. Επίσης θα μιλήσω και με Forthnet, ενώ μπορώ να δοκιμάσω να βάλω πάνω ένα παλιό Linksys modem/router μου, αντί του ZTE, για να δω μήπως κλειδώνει λίγο παραπάνω (αν και δεν νομίζω). @Προς όλους: Σχετικά με το hardware για το ADSL bonding/load balancing, και επειδή ξέρω ότι γενικά η Cisco, ενώ είναι κορυφαία σε επιδόσεις και ποιότητα, είναι λίγο "στριμμένη" με τις ρυθμίσεις και το setup, θέλει δηλαδή συνήθως αρκετή εμπειρία και expertise, θα προτιμούσα να πάω σε λύση με Mikrotik ή Peplink. Τι προτείνετε από τα δύο αυτά για την δουλειά που θέλω να κάνω; Το Mikrotik φαίνεται πιο καλή λύση σαν hardware, αλλά το Peplink έχει μάλλον καλύτερο συνοδευτικό software (Speedfusion κτλ.), αν έχω καταλάβει σωστά. Θέλω όμως και την γνώμη σας. Ευχαριστώ πολύ.
jkoukos Δημοσ. 2 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2014 Κώστα, κανονικό Bonding δεν παίζει το ξεχνάς. Υπάρχουν λύσεις αλλά πρέπει να βάλεις βαθειά (μα πολύ βαθειά) το χέρι στην τσέπη. Αυτό που παίζει ως λύση (hardware ή software) είναι το Load Balancing, που όπως έχουμε αναφέρει υπό προϋποθέσεις παίζει και ως Bonding. Αν πας στη λύση hardware, θέλεις ένα router που να έχει πολλαπλές WAN και φυσικά αντίστοιχη δυνατότητα στο λογισμικό της. Τέτοια λύση είναι το TP-Link και το Mikrotik που ανέφερες, αλλά και άλλων κατασκευαστών (π.χ. Draytek). Κάθε WAN θύρα θα συνδεθεί σε μία αντίστοιχη LAN των ADSL routers που συνδέονται στους παρόχους. Αν πας στη λύση software, θέλεις έναν υπολογιστή που να έχει τόσες κάρτες δικτύου, όσες και οι συνδέσεις ADSL που έχεις. Δεν μας ενδιαφέρει αν οι κάρτες δικτύου είναι ενσύρματες ή ασύρματες. To Connectify Dispatch δέχεται τα πάντα. Το ιδανικό για λόγους ταχύτητας είναι οι ενσύρματη σύνδεση. Αλλά κάλλιστα μπορεί η μία να είναι ενσύρματη και η άλλη ασύρματη.
Kostas75 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2014 @jkoukos: OK, αρχίζει και ξακαθαρίζει το τοπίο. Ανάμεσα στα TP-Link και Mikrotik ποιο θα πρότεινες; Για το Peplink τι λες; @rfc: Μπορείς να αναφέρεις μερικά applications που υποστηρίζουν πολλαπλά sockets; Ξέρεις αν τo JDownloader είναι ένα από αυτά;; Ευχαριστώ.
jkoukos Δημοσ. 2 Ιουλίου 2014 Δημοσ. 2 Ιουλίου 2014 @Προς όλους: Σχετικά με το hardware για το ADSL bonding/load balancing, και επειδή ξέρω ότι γενικά η Cisco, ενώ είναι κορυφαία σε επιδόσεις και ποιότητα, είναι λίγο "στριμμένη" με τις ρυθμίσεις και το setup, θέλει δηλαδή συνήθως αρκετή εμπειρία και expertise, θα προτιμούσα να πάω σε λύση με Mikrotik ή Peplink. Τι προτείνετε από τα δύο αυτά για την δουλειά που θέλω να κάνω; Το Mikrotik φαίνεται πιο καλή λύση σαν hardware, αλλά το Peplink έχει μάλλον καλύτερο συνοδευτικό software (Speedfusion κτλ.), αν έχω καταλάβει σωστά. Θέλω όμως και την γνώμη σας. Μόνο με τη λύση του Peplink θα καταφέρεις πραγματικό bonding, αλλά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και το ανάλογο κόστος. α. Αγοράζεις το φθηνότερο router με δυνατότητα SpeedFusion, που είναι το Balance 210 (1300$) με 2WAN θύρες. β. Αγοράζεις την φθηνότερη άδεια (μέχρι 25Mbps) για το FusionHub (500$). γ. Νοικιάζεις έναν server σε κάποιον πάροχο και εγκαθιστάς το FusionHub. Εδώ το μηνιαίο κόστος εξαρτάται κυρίως από το traffic. @jkoukos: OK, αρχίζει και ξακαθαρίζει το τοπίο. Ανάμεσα στα TP-Link και Mikrotik ποιο θα πρότεινες; Για το Peplink τι λες; Το TP-Link για την ευκολία στη ρύθμιση και το Mikrotik για τις δυνατότητες. Για τη δουλειά που το θέλεις και τα 2 κάνουν, αλλά το Mikrotik παίζει σε άλλη κατηγορία. Για το Peplink, έγραψα παραπάνω.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα