Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Να σε ρωτησω και κατι αλλο?

Αυτο ισχυει μονο για τα ελληνικα ή και για τα ξενα site?

Δηλαδη στο Etsy πχ που ειναι αμερικανικο μπορουν να σε εντοπισουν αν δεν εχεις χαρτια?

Και αν εχεις χαρτια με το φπα τι γινεται αν πουλας στο εξωτερικο?

Δεν είμαι λογιστής , αυτές οι ερωτήσεις πρέπει να γίνονται σε λογιστή...

Όταν ιδιώτης αγοράζει από ιδιώτη, όχι.

Το πρόβλημα το έχει ο πωλητής όταν δεν είναι ιδιώτης αλλά "ιδιώτης".

Nαι αλλά αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι αυτό το κρίνει ο έφορος ( ήδη σκέφτομαι πόσο πλουσιότεροι θα γίνουν οι εφοριακοί ) το κατά πόσο δεν είσαι " ιδιώτης " ...

Γκουγκλάρετε ΚΦΑΣ να διαβάσετε http://www.dikaiologitika.gr/%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%B1/%CE%BA%CF%86%CE%B1%CF%83-%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CE%B7-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CF%85%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%83.html

Είναι καινούργιος ο κώδικάς οπότε ψαχνόμαστε όλοι ακόμα ...

Απαλλασσόμενοι από την τήρηση βιβλίων.

Απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση αποδείξεων λιανικής μόνο τα φυσικά πρόσωπα, των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών κατά την προηγούμενη

διαχειριστική περίοδο δεν υπερέβησαν τις δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Τα

πρόσωπα αυτά που είναι υπόχρεα εφαρμογής των διατάξεων του Κ.Φ.Α.Σ. έχουν όλες

τις λοιπές υποχρεώσεις που τίθενται από τις διατάξεις του.

Εξαιρούνται από την απαλλαγή

αυτή:

•     Ο

ασκών ελευθέριο επάγγελμα.

•     Αυτός

που πραγματοποιεί ακαθάριστα έσοδα κατά ποσοστό άνω του 60% από την πώληση

αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών σε άλλο υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών, σε

πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 3 και σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος

Φ.Π.Α.

•     Αυτός

που εξάγει τα αγαθά του ανεξαρτήτως ποσοστού.

•     Τα

πρόσωπα της παραγράφου 23 του άρθρου 4 του Κ.Φ.Α.Σ (εκμεταλλευτής χώρου

διαμονής η φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίου, κλινικής ή θεραπευτηρίου, κέντρου

αισθητικής, γυμναστηρίου, χώρου στάθμευσης, γιατροί και οδοντίατροι όλων των

ειδικοτήτων).

Δημοσ.

Σε ότι αφορά τις πωλήσεις στο εξωτερικό, υπάρχει φόρμα υποβολής εσόδων από την αλλοδαπή στην οποία υποχρεούσαι να δηλώσεις τα έσοδα σου. Εκτός και αν έχεις συμπληρώσει έντυπο διακρατικής συμφωνίας όπως πχ μπορείς να κάνεις με το amazon. Για τις πωλήσεις σε ηλεκτρονικά καταστήματα στο εσωτερικό εάν δεν ξεπερνάς τις 10000 δεν έχεις υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων αλλά πρέπει να δηλώνεις το εισόδημα και να κρατάς έσοδα έξοδα (όχι θεωρημένα). Αυτό αν δεν έχεις κάνει έναρξη επιτηδεύματος, αν έχεις τότε πρέπει να τηρείς βιβλία σε λογιστή κ να εκδίδεις αποδείξεις. Οι αποδείξεις σου μπορούν να είναι φυσικές ή ηλεκτρονικές. 

Δημοσ.

Παιδια να κανω και εγω μια ερωτηση? Ας πουμε αγοραζω ενα κινητο απο εναν ιδιωτη ο οποιος μου δινει μαζι και την αποδειξη αγορας οταν το αγορασε η οποια αναγραφει τιμη 500 ευρω..Εμενα μου το δινει το κινητο στα 350 ευρω (λογω μεταχειρισμενου κ.τ.λ).Σε εναν ελεγχο ας πουμε μετα απο μια καταγγελια μου ζητανε την αποδειξη του προιοντως αυτου,την δειχνω και ειμαι νομιμος οκ? )αφου εχω πληρωσει φπα κατα την αγορα του κινητου (οχι εγω προσωπικα αλλα το ατομο που αγορασε το κινητο απο το καταστημα).Ειμαι νομιμος εγω και ο αλλος ετσι δεν ειναι?

Αν τωρα ας πουμε πουλαει ενας αλλος ενα κινητο που βρισκοταν σε προσφορα με τιμη 200 ευρω και εχει την αποδειξη,και μετα απο ενα διαστημα αφου εχει ληξει η προσφορα και ενω το ιδιο κινητο εχει στα καταστηματα αυτη την στιγμη 350 ευρω,το βαζει σε αγγελια στην τιμη των 280 ευρω ας πουμε (οπως εχουν κανει και πολλοι οι οποιοι πηραν απο προσφορα ενα προιον και το πουλανε σε μεγαλυτερη τιμη λογω ληξης της προσφορας για να εχουν κερδος),αλλα χωρις να σου δωσει αποδειξη με την δικαιολογια οτι χαθηκε ή οτιδηποτε.Υποθετουμε οτι βρισκεται αγοραστης ο οποιος δεν γνωριζε για την προσφορα και θεωρει την τιμη καλη και το αγοραζει,εστω και χωρις αποδειξη αγορας,αν γινει καταγγελια μετα απο τον νεο αγοραστη,οτι ο ταδε μου πουλησε αυτο το κινητο 280 ευρω (δλδ +80 ευρω απο τι γραφει η αποδειξη αγορας) ειναι παρανομο? Μπορει να γινει κατι? Διοτι ο φπα εχει αποδωθει με βαση τα 200 ευρω αγορας (της προσφορας) και οχι με βαση τα 280 που το πουλαει σε καποια αγγελια)

Θα ηθελα απαντηση και με το ''σεναριο'' που περιγραφω αλλα και μια απαντηση με το ''σεναριο'' της δευτερης περιπτωσης με την διαφορα οτι θα εδινε την αποδειξη και ας εγραφε αυτη 200 ευρω..

Δεν ειμαι λογιστης αλλα νομιζω οτι στη πρωτη περιπτωση εσυ εισαι νομιμος γιατι εχεις στα χερια σου την αποδειξη λιανικης,ο αλλος ομως δεν ειναι γιατι εκανε μεταπωληση,δηλαδη αγορασε χονδρικη και πουλησε λιανικη και χρειαζεται τιμολογιο και οχι αποδειξη.Αλλα για να ισχυει αυτο που λεω πρεπει ο αλλος να αγοραζει και να πουλαει συστηματικα,για λιγες πωλησεις νομιζω δεν υπαρχει προβλημα,γιατι δεν ειναι παρανομο να πουλησεις ενα παλιο κινητο σου πχ.

Καλυτερα παντως να ρωτησεις και εναν λογιστη, και εγω αυτο θα κανω

Δημοσ.

Nαι αλλά αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι αυτό το κρίνει ο έφορος ( ήδη σκέφτομαι πόσο πλουσιότεροι θα γίνουν οι εφοριακοί ) το κατά πόσο δεν είσαι " ιδιώτης " ...

Ο έφορος δεν κρίνει αν είσαι "ιδιώτης" ή όχι, έχεις καταλάβει λάθος τον κώδικα. Άλλης φύσης είναι η δικαιοδοσία του.

Δημοσ.

Ο έφορος δεν κρίνει αν είσαι "ιδιώτης" ή όχι, έχεις καταλάβει λάθος τον κώδικα. Άλλης φύσης είναι η δικαιοδοσία του.

Από τη boldαρισμένη παράγραφο αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι π.χ. αν παρέχω υπηρεσίες έκτακτα σε επιχειρήσεις με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης ( όπως γίνεται π.χ. σε διαφημιστικές ) είναι στη δικαιοδοσία του εφοριακού αν αυτή η δραστηριότητα είναι συστηματική ή όχι ...

Καλά ότι με έχει καταμπερδέψει ο ΚΦΑΣ με έχει καταμπερδέψει , σιχαινόμουν τον ΚΒΣ που διδασκόμασταν στη σχολή και τώρα πάλι μπερδεύομαι , δεν έχω πάρει ακόμα κανα βιβλίο γιατί θα κλαίω τα λεφτά μου πάλι στις επόμενες αλλαγές που θα τους έρθει να κάνουν ( έχω ήδη 4 ακριβά για την τσέπη μου βιβλία που θα έλεγα ότι πλέον έχουν ιστορική μόνο αξία )...

Αυτός Ο ΚΦΑΣ υποτίθεται δε θα ήταν απλός ;

• Like 1
Δημοσ.

Ο έφορας δεν αποφασίζει αν θα θεωρείσαι ιδιώτης ή επιτηδευματίας.

Αν έχεις δραστηριότητα επιτηδευματίας θα είσαι, απλά παίζει να πάρεις απαλλαγή βιβλίων και στοιχείων. Επίσης η παραπάνω διάταξη που παραθέτεις έχει τροποποιηθεί ήδη. Τέλος αυτό που σκέφτεσαι με τις διαφημιστικές είναι ανέφικτο, διότι δεν παίρνει απαλλαγή αυτός που πραγματοποιεί ακαθάριστα έσοδα κατά ποσοστό άνω του 60% από την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών σε άλλο υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών. Εσύ δηλαδή που θα παρέχεις αποκλειστικά στη διαφημιστική, δεν πληρείς τις προϋποθέσεις.

Δημοσ.

Ο έφορας δεν αποφασίζει αν θα θεωρείσαι ιδιώτης ή επιτηδευματίας.

Αν έχεις δραστηριότητα επιτηδευματίας θα είσαι, απλά παίζει να πάρεις απαλλαγή βιβλίων και στοιχείων. Επίσης η παραπάνω διάταξη που παραθέτεις έχει τροποποιηθεί ήδη. Τέλος αυτό που σκέφτεσαι με τις διαφημιστικές είναι ανέφικτο, διότι δεν παίρνει απαλλαγή αυτός που πραγματοποιεί ακαθάριστα έσοδα κατά ποσοστό άνω του 60% από την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών σε άλλο υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών. Εσύ δηλαδή που θα παρέχεις αποκλειστικά στη διαφημιστική, δεν πληρείς τις προϋποθέσεις.

Έχει τροποποιηθεί ήδη ; Άντε να ψάχνόμαστε πάλι...Σταματόπουλος , Τότσης κ.λ.π. τις έχουν τις αλλαγές στα βιβλία άραγε ή να περιμένω για νέα έκδοση...

Όχι , δεν εννοώ να παρέχω αποκλειστικά υπηρεσίες στη διαφημιστική ( σε βάζουν με ΙΚΑ τότε ) , συνήθως ήμασταν γραμμένοι σε πολλές διαφημιστικές για να έχουμε περισσότερα προγράμματα να δουλέψουμε...Ας βάλουν εργόσημο σε όλες τις έκτακτες εργασίες ( και στις μη κατ'οίκον ) να τελειώνουμε και να ασφαλίζονται και οι ημέρες και να μη ψαχνόμαστε με τα ποσοστά ! Σιγά μη μας κόβουν πλέον απόδειξη δαπανών, θα ζητάνε μπλοκάκι παντού ! Στο κομμάτι της παροχής υπηρεσιών μιλάω πάντα !

Αλλά για να πάρεις την απαλλαγή βιβλιών και στοιχείων πρέπει να είσαι επιτηδευματίας έτσι ; Στην περίπτωση των site αγοραπωλησίας έχω ακούσει ότι έπεφταν πρόστιμα γιατί οι χρήστες δεν ήταν επιτηδευματίες οπότε δε μπορούσαν να δικαιολογήσουν ότι έχουν απαλλαγή τήρησης βιβλίων και στοιχείων...

Έχω κάτι γνωστούς στη Βουλγαρία , λέω να την κάνω για εκεί...

Δημοσ.

Το σίγουρο είναι ότι ΔΕΝ είσαι υποχρεωμένος να εκδίδεις απόδειξη αν πουλάς περιουσιακά σου στοιχεία (π.χ. αυτοκίνητο, κινητό, κλπ). Πρέπει όμως να τα δηλώσεις στο Ε1 σου.

Δημοσ.

Δεν ξέρω αν το κατάλαβες αλλά στην προκειμένη περίπτωση εσύ είσαι ο κλέφτης

παράνομος μπορεί. κλέφτης δε νομίζω.

υπάρχει μια διαφορα

• Like 2
  • 10 μήνες μετά...
Δημοσ.

Ηθελα να σας κανω μια ερωτηση. Εαν πουλαω κατι εγω και

Μου κοψει καποιος αλλος την η τις αποδειξη/εις υπαρχει φορολογικο

Προβλημα η παρανομια;

• 1 μήνα μετά...
Δημοσ.

Αυτό που ουσιαστικά έχω καταλάβει από την συζήτησή σας είναι ότι το Etsy αναλαμβάνει την μεταξύ σας χρέωση και ανταλλαγή προϊόντος-χρημάτων και μπορείς να στείλεις την "απόδειξη" που προκύπτει αυτόματα από την Paypal, αλλά καλό είναι να έχει κανονική επιχείρηση από την οποία να κόβεις κανονική απόδειξη.

Άραγε εάν ρωτούσα έναν λογιστή θα ήξερε να μου απαντήσει υπεύθυνα τι τρέχει με το Etsy, ή θα με κοιτάει με ένα χαζό ύφος τύπου "το' πες στην μάνα σου;"

p.s. από τα συμφραζόμενα καταλαβαίνω ότι το ETSY είναι σαν το amazon/ebay για Κοσμήματα, απλώς για τα Handmade jewel είναι καινούργια άρα πρέπει τυπικά να έχεις επιχείρηση ενώ για τα vintage δεν χρειάζεται.

Δημοσ.

Αυτό που ουσιαστικά έχω καταλάβει από την συζήτησή σας είναι ότι το Etsy αναλαμβάνει την μεταξύ σας χρέωση και ανταλλαγή προϊόντος-χρημάτων και μπορείς να στείλεις την "απόδειξη" που προκύπτει αυτόματα από την Paypal, αλλά καλό είναι να έχει κανονική επιχείρηση από την οποία να κόβεις κανονική απόδειξη.

Άραγε εάν ρωτούσα έναν λογιστή θα ήξερε να μου απαντήσει υπεύθυνα τι τρέχει με το Etsy, ή θα με κοιτάει με ένα χαζό ύφος τύπου "το' πες στην μάνα σου;"

p.s. από τα συμφραζόμενα καταλαβαίνω ότι το ETSY είναι σαν το amazon/ebay για Κοσμήματα, απλώς για τα Handmade jewel είναι καινούργια άρα πρέπει τυπικά να έχεις επιχείρηση ενώ για τα vintage δεν χρειάζεται.

Tι να ρωτήσεις τον λογιστή για το ετσυ?

Τα πράγματα ειναι πολυ απλα, για να πουλάς πρεπει να εχεις εμπορική επιχείρηση, είτε πουλάς στο εβαυ ειτε στο ετσυ ή στο αλλιως, η αποδείξεις του παυπαλ δεν εχουν καμια ισχυ στις συναλλαγές σου με το κράτος

• Like 1
  • 5 μήνες μετά...
Δημοσ.

Καλησπέρα. Σχετικά με τη συζήτηση, θα ήθελα να ρωτήσω όποιον γνωρίζει το εξής:

Για λιανική πώληση μέσω διαδικτύου, χρειάζεται απαραιτήτως να αγοράσω φορολογικό μηχανισμό? Σημειώνω οτι έδρα είναι το σπίτι μου (προς το παρόν) κι' έτσι δεν μπορώ να έχω ταμειακή. Ρωτάω επειδή ξεκινάω με χαμηλό budget και αυτοί οι μηχανισμοί είναι αρκετά ακριβοί. 

Ευχαριστώ.

Δημοσ.

@marbenrus Αν αγοραζεις εσυ απο ενα διαδικτυακό μαγαζί δεν θα έπαιρνες απόδειξη?

Με οποιονδήποτε τρόπο να πουλάς τα προϊόντα σου χρειάζεσαι φορολογικό μηχανισμό, ασφαλιστικό ταμείο, φπα κλπ τα ξερεις νομιζω

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...