Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Είναι μια παρανόηση που γίνεται συχνά και απ' ο,τι έχω καταλάβει, έχει μαλλιάσει η γλώσσα λογιστών και εφοριακών να την απαντούν:

Για την εφορία και για τα θέματα φορολογικής σου συμμόρφωσης γενικότερα, δεν κάνει καμία απολύτως διαφορά ο παράγοντας «ηλεκτρονικό εμπόριο». Είναι απλώς ένα εναλλακτικό κανάλι διάθεσης των εμπορευμάτων σου για εξ αποστάσεως αγορές (όπως είναι π.χ. η τηλεφωνική παραγγελία) και ΔΕΝ υπάρχουν διαφορετικές φορολογικές διατάξεις, ούτε επί ΚΒΣ ούτε τώρα επί ΚΦΑΣ, που να ισχύουν συγκεκριμένα για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Υπάρχουν βέβαια οδηγίες της Ε.Ε. και της χώρας μας για τις εξ αποστάσεως αγορές και για το ηλεκτρονικό εμπόριο, αλλά αυτές εμπίπτουν λογικά στο εμπορικό δίκαιο και δεν έχουν να κάνουν με την απεικόνιση συναλλαγών.

Disclaimer: δεν είμαι λογιστής/φοροτεχνικός/εφοριακός, εκφράζω προσωπική γνώμη από τα όσα έχω δει στη δουλειά μου και διαβάσει έως τώρα σχετικά με το θέμα.

• Απαντ. 94
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Το λογισμικό είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Αν θυμάμαι καλά, όταν υπάρχει και φυσική συσκευασία πρέπει να εκδίδεις συνενωμένο παραστατικό ΔΑ + ΑΠΥ/ΤΠΥ, αλλιώς νομίζω πως αρκεί σκέτο ΑΠΥ/ΤΠΥ. Εδώ θέλει λογιστή σίγουρα για να σε κατατοπίσει, ίσως έχουν αλλάξει τα πράγματα με τον ΚΦΑΣ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι εφόσον πρόκειται για συναλλαγή που σου αποφέρει έσοδο, θα πρέπει να απεικονιστεί με κάποιον τρόπο για να φορολογηθείς για το έσοδο.

ΥΓ: Υποπτεύομαι πως έχεις λάβει λανθασμένες συμβουλές και εντυπώσεις από κάποιον «γνώστη» σχετικά με το επιχειρείν μέσω Διαδικτύου, ή τουλάχιστον όσον αφορά αυτό εντός της ελληνικής επικράτειας... :-\

Δημοσ.

@marbenrus Αν αγοραζεις εσυ απο ενα διαδικτυακό μαγαζί δεν θα έπαιρνες απόδειξη?

Με οποιονδήποτε τρόπο να πουλάς τα προϊόντα σου χρειάζεσαι φορολογικό μηχανισμό, ασφαλιστικό ταμείο, φπα κλπ τα ξερεις νομιζω

Ευχαριστώ για την σαφή απάντηση. Ασφαλώς και γνωρίζω αυτά που γράφεις. Απλά η ερώτησή μου ήταν για ηλεκτρονικό εμπόριο.. Δεδομένου ότι μέχρι στιγμής έκοβα τιμολόγια χειρόγραφα, (λόγω χονδρικής) που δεν κοστίζουν τίποτα.. Ο μηχανισμός ωστόσο, μαζί με το πρόγραμμα, απ' ότι βλέπω, κοστίζει γύρω στα 1000 ευρώ. Αναρρωτιόμουν λοιπόν, εάν υπήρχε εναλλακτικός τύπος παραστατικού, για διαδικτυακό εμπόριο λιανικής, ή τέλοσπάντων πιο οικονομικός. Δεν προσπαθώ να "κλέψω" το κράτος. Το αντίθετο θα έλεγα.. Παρόλα αυτά όμως, το κράτος με τους πολύπλοκους και πολυέξοδους μηχανισμούς του, δυσκολεύει εμένα να πουλήσω..  

Δημοσ.

Αυτό που δεν έχω καταλάβει εγώ όσες φορές διαβάζω τέτοια θέματα, είναι τι πρέπει να γίνει με κάποιον που θέλει να πουλήσει από το ίντερνετ έναν συγκεκριμένο μικρό αριθμό αντικειμένων και να εισπράξει ένα ποσόν όχι πολύ μεγάλο, π.χ 1000 ευρώ. Το οτι πρέπει να αναγραφεί στο Ε1 οκ σύμφωνοι, αλλά θα πρέπει να έχει κάνει και έναρξη επαγγέλματος με ΟΑΕΕ και όλα τα σχετικά έξοδα? Διότι αν είναι έτσι τότε είναι παράλογο αυτό.

Δημοσ.

Αυτό που δεν έχω καταλάβει εγώ όσες φορές διαβάζω τέτοια θέματα, είναι τι πρέπει να γίνει με κάποιον που θέλει να πουλήσει από το ίντερνετ έναν συγκεκριμένο μικρό αριθμό αντικειμένων και να εισπράξει ένα ποσόν όχι πολύ μεγάλο, π.χ 1000 ευρώ. Το οτι πρέπει να αναγραφεί στο Ε1 οκ σύμφωνοι, αλλά θα πρέπει να έχει κάνει και έναρξη επαγγέλματος με ΟΑΕΕ και όλα τα σχετικά έξοδα? Διότι αν είναι έτσι τότε είναι παράλογο αυτό.

Αν αυτά που θα πουλήσεις ειναι στην κατοχή σου απο διάφορες ιδιωτικές αγορές που εχεις κάνει κατά καιρούς απο την λιανική, οχι δεν χρειάζεσαι τίποτα, αν όμως τα εχεις αγοράσει σε τιμες χονδρικής με σκοπό το κέρδος τοτε ναι πρέπει να κάνεις έναρξη ακόμα και για ενα ευρώ

• Like 1
Δημοσ.

Όλα τα παραπάνω είναι απολύτως κατανοητά. Το θέμα είναι γιατί εμείς που έχουμε ήδη κάνει έναρξη, πληρώνουμε ΟΑΕΕ, ΦΠΑ κλπ, οφείλουμε επιπλέον να αγοράζουμε ακριβούς και πολύπλοκους μηχανισμούς, ουτως ώστε να διευκολύνουμε το Κράτος να εισπράτει τους φόρους του.. Κανονικά το Κράτος θα πρέπει να διευκολύνει τους φορολογούμενους και όχι το αντίθετο.. Δυστυχώς όμως δεν έχω ακόμη λάβει απάντηση από κανέναν..

Δημοσ.

Όλα τα παραπάνω είναι απολύτως κατανοητά. Το θέμα είναι γιατί εμείς που έχουμε ήδη κάνει έναρξη, πληρώνουμε ΟΑΕΕ, ΦΠΑ κλπ, οφείλουμε επιπλέον να αγοράζουμε ακριβούς και πολύπλοκους μηχανισμούς, ουτως ώστε να διευκολύνουμε το Κράτος να εισπράτει τους φόρους του.. Κανονικά το Κράτος θα πρέπει να διευκολύνει τους φορολογούμενους και όχι το αντίθετο.. Δυστυχώς όμως δεν έχω ακόμη λάβει απάντηση από κανέναν..

Όταν λες για μηχανισμούς τι εννοείς?

Δημοσ.

Όταν λες για μηχανισμούς τι εννοείς?

Γεια σου Βασίλη. Εννοώ τους φορολογικούς μηχανισμούς και το πρόγραμμα που χρειάζετε κάποιος για να μπορεί να εκδίδει αποδείξεις λιανικής για ηλεκτρονικό εμπόριο. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ταμειακή, εφόσον δουλεύω από το σπίτι. Αυτοί οι μηχανισμοί, στο ίντερνετ ξεκινάνε από 500 ευρώ + πρόγραμμα. Εκτός αν δεν έχω καταλάβει κάτι..

Δημοσ.

Συγγνώμη, με έδρα το σπίτι πώς σε άφησαν από την οικεία ΔΟΥ σου να δηλώσεις ΚΑΔ λιανικού εμπορίου; Απ' όσο ξέρω, έδρα σπίτι + λιανεμπόριο = big no no. Έχει αλλάξει κάτι;

Δημοσ.

Αν αυτά που θα πουλήσεις ειναι στην κατοχή σου απο διάφορες ιδιωτικές αγορές που εχεις κάνει κατά καιρούς απο την λιανική, οχι δεν χρειάζεσαι τίποτα, αν όμως τα εχεις αγοράσει σε τιμες χονδρικής με σκοπό το κέρδος τοτε ναι πρέπει να κάνεις έναρξη ακόμα και για ενα ευρώ

Συγνωμη καταλαβαινουμε τι λεμε; Εαν καποιος παει να κανει εναρξη για ενα ευρω κερδος ξερεις τι θα πληρωσει για ασφαλεια; Νομιζεις οτι θα ασχοληθουν με τα πραγματικα εσοδα του καθενος;

Μην τα βλεπεται τοσο απολυτα τα πραγματα, επειδη κανεις δεν ασχολειται πραγματικα να λυσει την φοροδιαφυγη κανουν παραδοχες που ειναι τραγικες και αδικες.

Δημοσ.

Συγγνώμη, με έδρα το σπίτι πώς σε άφησαν από την οικεία ΔΟΥ σου να δηλώσεις ΚΑΔ λιανικού εμπορίου; Απ' όσο ξέρω, έδρα σπίτι + λιανεμπόριο = big no no. Έχει αλλάξει κάτι;

Γίνεται, όταν πρόκειται για ηλεκτρονικό εμπόριο.

Δημοσ.

Κάνεις τριγωνικές πωλήσεις ή σε άφησαν στο σπίτι να δηλώνεις Αποθηκευτικό Χώρο με εμπορεύματα...;

Απ' ότι καταλαβαίνω αγαπητέ συμμετέχοντα, γνωρίζεις καλά την απάντηση σ' αυτό, επομένως δεν θα μπω στη διαδικασία να ανοίξω διαφορετικό θέμα συζήτησης. Μήπως γνωρίζεις και την απάντηση στο αρχικό ερώτημά μου?

Δημοσ.

H ερώτηση ποια είναι?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...