kage Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2013 (επεξεργασμένο) δεν νομιζω να υπαρχει πολ/κια με πετρελαιο(με αεριο ναι) με ξεχωριστο λεβητα-δεξαμενη-σωληνωσεις... τεσπα ειτε ανοιξεις ειτε οχι θερμανση .καθε μηνα θα πληρωνεις ενα χ ποσο γιατι ο λεβητας θα χρησιμοποιειται απο καποιον αλλον... Επεξ/σία 15 Φεβρουαρίου 2013 από kage
Luxx Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2013 Εαν καποια στιγμη αντιληφθω οτι ειναι ζεστα απο μονα τους, τι ακριβως σημαινει; Παιζει καποια διαρροη; Χρεωνομαι ετσι;
kfyros Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2013 το ίδιο σύστημα έχουμε κι εμείς αλλά με φυσικό αέριο.. Υπάρχει ένας μετρητής σε κάθε ιδιοκτησία (διαμέρισμα), ο οποίος ουσιαστικά είναι χρονομετρητής(μετράει μονάδες που αντιστοιχούν σε χρόνο κατανάλωσης,και οι μονάδες που καις σε ένα διάστημα είναι η τελευταία μέτρηση μείον την προηγούμενη).. Δεν ξέρω αν είναι βαθμονομημένοι οι μετρητές, ούτε αν αντιστοιχούν σε κάποιο χρόνο μέτρησης (πχ. ώρες ή λεπτά).Μάλλον τίποτα από τα δύο, αλλά μετράνε σε όλους τους ίδιο, όταν είναι αναμμένο το λαμπάκι στο θερμοστάτη σου. Οι σωστές μετρήσεις (για να πιάσεις και τα 2 ευρώ διαφορά που λέει ο λόγος) θα ήταν με θερμιδομετρητές, αλλά σιγά μην βάζανε τέτοια συστήματα οι κατασκευαστές.. Το 25% (νομίζω) της συνολικής κατανάλωσης σε κάθε έκδοση κοινοχρήστων θεωρείται πάγιο και μοιράζεται με βάση τα χιλιοστά θέρμανσης σε κάθε ιδιοκτησία ακόμα και αν δεν έχει χρησιμοποιήσει καθόλου θέρμανση.Έτσι την πάτησα πέρσυ και δεν το άναψα καθόλου και χρησιμοποιούσα τα κλιματιστικά. Τελικά μου ήρθε ένα 200άρι κοινόχρηστα θέρμανσης διμήνου μόνο από το πάγιο, (αυτοί που το έκαιγαν πλήρωσαν ένα 350άρι, ενώ αν ήταν όλο το ποσό αναλογικό θα έπρεπε να δώσουν γύρω στα 420) και πλήρωσα και ΔΕΗ παραπάνω..Και φέτος του χω γα....σει τη μάνα αφού δεν το γλυτώνω το κονδύλι, τουλάχιστον να το φχαριστηθώ..Επίσης βάσει των χιλιοστών θέρμανσης και όχι της κατανάλωσης μοιράζονται οι δαπάνες που αφορούν τη θέρμανση (συντήρηση-βλάβες κλπ.) αυτά τα συστήματα γενικότερα ωφελούν αυτούς που κάνουν μεγάλες καταναλώσεις λόγω του παγίου, (εφόσον υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στις καταναλώσεις μεταξύ των διαμερισμάτων). Αν όλοι έχουν παρόμοιες καταναλώσεις δεν υπάρχει διαφορά. αν πχ. όλα τα διαμερίσματα είχαν τα ίδια ακριβώς χιλιοαστά (πχ. 10 διαμερίσματα από 100 χιλιοστά το καθένα),και υπήρχαν 2 που του καίγανε 24Χ7 , στο τέλος αυτοί θα επιβαρυνθούν λιγότερο από το πάγιο σε σχέση με άλλους που θα πληρώσουν δυσανάλογα μεγάλο πάγιο σε σχέση με την (αρκετά μικρότερη) κατανάλωση τους. Και αν υπάρχουν μαλάκες στο κτίριο που τα έχουν αναμένα όλη τη μέρα και τη νύχτα, ακόμα και όταν λείπουν για μέρες, θα πληρώνετε όλοι τα μαλιοκέφαλα σας για αυτούς επειδή ο τεράστιος λέβητας θα δουλέψει (έστω και λιγότερο αλλά θα δουλέψει) για να ζεστάνει έστω και μια γκαρσονιέρα που έχουν αφήσει το θερμοστάτη στους 30 βαθμούς μια μέρα με θερμοκρασία στους 25 !! Για αυτόν ακριβώς το λόγο (εξαιτίας μιας πιτσιρίκας γίδας φοιτήτριας που έμενε σε μια γκαρσονιέρα από πάνω μας, που ευτυχώς ξεκουμπίστηκε) πέρσι κάποια στιγμή αφού δεν καταλάβαινε το ζώο (το μεγαλύτερο από τα ζώα τουλάχιστον),κατεβάσαμε τους διακόπτες στο λεβητοστάσιο γιατί είχαν έρθει κάτι λογαριασμοί αερίου απίστευτοι.. Τέλος, το αέριο σε σχέση με το πετρέλαιο είναι πιο δίκαιο καύσιμο, γιατί ο λογαριασμός έρχεται αφού κάνεις την κατανάλωση και με βάση τις μετρήσεις για την κατανάλωση αυτή, ενώ στο πετρέλαιο αν δεν υπάρχει αποθεματικό για αγορά, πληρώνεις με παλιότερες καταμετρήσεις το πετρέλαιο που θα κάψεις.. Το κακό με το φυσικό αέριο είναι ότι δεν αδειάζει κάποια δεξαμενή και μπορείς να το καις συνέχεια, και η ροπαλιά στο δόξα πατρί έρχεται με τον επόμενο λογαριασμό (συνήθως κατά την άνοιξη)... ============================================= α, στο δικό μας σύστημα , επειδή υπάρχει ηλεκτροβάνα ασφαλείας στην παροχή αερίου και αισθητήρας - ρελέ διαρροής στο λεβητοστάσιο , όταν κόβεται το ρεύμα, κλείνουν όλα αυτά, και ενώ το λαμπάκι σου ανάβει , ο κυκλοφορητής στέλνει κρύο νερό..Αλλά αυτά είναι συνδεδεμένα με τους μετρητές, και παρόλο που ανάβει το λαμπάκι σου δεν χρεώνεσαι.. 1
Sorath Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2013 Η χρέωση που έχουν όλοι είτε χρησιμοποιήσουν το καλοριφέρ ή όχι, οφείλεται στο ότι έχουν και οι ίδιοι κέρδος όταν τα διπλανά σπίτια θερμαίνονται. Για το κάνω πιο κατανοητό, αν υποθέσουμε ότι έχουμε ένα τριώροφο κτίριο, το διαμέρισμα που βρίσκεται στο 2ο, "κερδίζει" σε θέρμανση (έχει πολύ λιγότερες απώλειες) λόγω του 1ου και του 3ου που λειτουργούν σαν μόνωση. Επίσης, για το φίλο που ρώτησε πιο πάνω, ναι είναι πιθανό ακόμα και χωρίς να έχεις ανάψει ο ίδιος το καλοριφέρ σου, τα σώματα να είναι ελαφρώς ζεστά. Σε καμία περίπτωση δεν χρεώνεσαι και ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι μερικές φορές κάποιο μικρό ποσοστό θερμότητας φτάνει και στους δικούς σου σωλήνες μέσω του νερού, ανάλογα τις συνθήκες και την χρήση που έχει γίνει.
kfyros Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 14 Φεβρουαρίου 2013 Στην πράξη δεν είναι δίκαιο, γιατί αν χρησιμοποιώ άλλου είδους θέρμανσης οι γείτονες μου δεν έχουν απώλειες θερμότητας. Φυσικά αυτό δεν θα υπήρχε αν αυτό το απίστευτο μπουρδέλο που λέγεται ελληνική δημοκρατία υπήρχε στοιχειωδώς, και δεν αναγκαζόταν ο πολίτης στο 2012 να ψάχνεται με σόμπες-τζάκια-μαγκάλια και άλλες αρχιδιές ενώ έχει χρυσοπληρώσει σύστημα κεντρικής θέρμανσης το οποίο κάποιος γαμι@λης πισωγλέντης γραφειοκράτης του απαγορεύει να το χρησιμοποιήσει τριπλασιάζοντας του την τιμή του καυσίμου μέσα σε 2 χρόνια.. Το ίδιο εύχομαι κι εγώ με όλη μου την ψυχή, για τα υπόλοιπα καθάρματα... 1
makfil Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 15 Φεβρουαρίου 2013 Επειδή βλέπω ότι μπαίνουμε σε τελείως τεχνικά θέματα, ας ξεκαθαρίσουμε ορισμένα βασικά για να γνωρίζουμε τουλάχιστον αυτά. Σε κάθε πολυκατοικία συντάσσεται μια μελέτη θέρμανσης με την οποία ο μηχανολόγος υπολογίζει τις απώλειες που έχει κάθε διαμέρισμα από τα ανοίγματα, από τη θέση του διαμερίσματος (pilotis, δεύτερος, τελευταίος όροφος κλπ), τη μόνωση, τον προασνατολισμό κλπ και υπολογίζει τα αντίστοιχα σώματα που θα βάλει για να τις καλύψει. Γιυατό το λόγο το ίδιο διαμέρισμα, σε εμβαδόν, του δεύτερου ορόφου και του τελευταίου δεν έχουν τα ίδια σώματα στις αντίστοιχες θέσεις. Αλλά στις κονόχρηστες δαπάνες είτε της συντήρησης είτε της θέρμνασης κάθε διαμέρισμα συμμετέχει με την αναλογία του εμβαδού του. Στην αυτόνομη θέρμναση η δαπάνη του καυσίμου υπολογίζεται με τις ώρες λειτουργίας της θέρμανσης στο διαμέρισμα, εκτός από το ποσοστό 20-25% περίπου που κατανέμεται σε όλα τα διαμερίσματα για το ξεκίνημα της λειτουργίας του λέβητα, όπως είπαμε παραπάνω. Σε ότι αφορά στο ελαφρό ζέσταμα των σωλήνων και των σωμάτων που νιώθουμε στις περιπτώσεις που δεν έχουμε ανάψει το θερμοστάτη του διαμερίσματος, αυτό οφείλεται στο ότι τα μόρια του θερμού νερού που κυκλοφορεί στους σωλήνες ζεσταίνουν σιγά σιγά τα διπλανά τους μεταδίδοντας τη θερμότητα και έτσι μας φαίνεται ότι είναι ελαφρώς ζεστά, αλλά, φυσικά, μετά πάροδο αρκετής ώρς από τότε που έχει ανάψει ο λέβητας και κυκλοφορεί το νερό στο σύστημα, όχι όμως στο συγκεκριμένο διαμέρισμα.
DIGITHEOS Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2013 Ο θερμιδομετρητης που μετραει στο λεβητοστασιο ξεκιναει να μετραει μονο οταν ανοιξει η ηλεκτροβανα που ειναι εξω απο το διαμερισμα και περασει νερο στα σωματα και μονο τοτε.Οταν ανοιγουμε τον θερμοστατη και αναβει το λαμπακι αυτος δινει εντολη στην ηλεκτροβανα και ανοιγει.οταν ο χωρος πιασει την θερμοκρασια ,που εχουμε ρυθμισει τον θερμοστατη και σβησει το λαμπακι ,ταυτοχρονα κλεινει και η ηλεκτροβανα και σταματαει η παροχη ζεστου νερου στα σωματα του διαμερισματος,και ταυτοχρονα σταματαει και θερμιδομετρητης.αν το διαμερισμα δεν εχει απωλειες θερμοτητας τοτε και τα σωματα μενουν περισσοτερη ωρα ζεστα , αν και εχει σβησει το λαμπακι ,γιατι δεν χρειαζεται να αποδοσει θερμοτητα στο χωρο επειδη τον βρισκει ηδη ζεστο...επισης πολλοι τεχνικοι που φτιαχνουν τις αυτονομιες στις πολυκατοικιες φτιαχνουν ετσι την καλωδιωση ετσι ωστε οταν κλεισουν τους θερμοστατες ολα τα διαμερισματα, ο τελευταιος που θα κλεισει τον θερμοστατη δεν θα κλεισει η βανα του ,θα παψει μεν να χρεωνεται θερμιδοωρες,αλλα θα κερδισει το εναπομειναν ζεστο νερο που θα υπαρχει στον καυστηρα μεχρι τους 40 βαθμους που σταματαει την ροη ο θερμοστατης του κυκλοφορητη για να μην γυριζει πια κρυο νερο στα σωματα(αυτο το συστημα καλωδιωσης λεγεται "με την τελευταια ηλεκτροβανα ανοιχτη").Αν υπαρχει αυτο το συστημα μπορει τα σωματα (αν ειναι μεγαλος ο λεβητας ειδικα σε πολυκατοικιες με πολλα δαιαμερισματα)μπορει να εχεις ζεστο νερο για πανω απο δυο ωρες μετα το κλεισιμο του θερμοστατη,αν εισαι ο τελευταιος που εκλεισες τον θερμοστατη σου...Φιλικα
Kill_bill2 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2013 Επισης τα κονοχρηστα για τους δυο προηγουμενους μηνες ηρθαν 100 ευρω το καθε μηνα! Υπηρχε ενα προβλημα με τα καλοριφερ και λενε οτι το διορθωσαν! Εγω τα ειχα ανοιξει εχθες για μια ωρα και οταν τα εκλεισε παρεμειναν ζεστα για τις επομενες δυο ωρες!! Ειναι φυσιολογικο αυτο ή οχι; Βασικα δε με νοιαζει εαν ζεσταινονται απο μονα τους ή τα ζεσταινει ο πανω ή ο κατω και ετσι ζεσταινονται και τα δικα μου. Αυτο μου με ενδιαφερει ειναι εαν χρεωνομαι μονο οταν ειναι κοκκινο το λαμπακι. Υπάρχει περίπτωση να έχει ζημιά η ηλεκτροβάνα σου και να χρεώνεσαι, ακόμα και αν δεν βλέπεις το λαμπάκι να ανάβει. Πρέπει να ειδοποιήσεις τον καυστηρατζή της πολοικατοικίας να το ελένξει. Το κόστος επισκευής το επιβαρύνεται ο ιδιοκτήτης
leftermann Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2013 Στην πράξη δεν είναι δίκαιο, γιατί αν χρησιμοποιώ άλλου είδους θέρμανσης οι γείτονες μου δεν έχουν απώλειες θερμότητας. Σωστός. Και, τώρα πχ που καταργήσαμε την κεντρική και βάλαμε ατομική θέρμανση ο καθένας, τι πρέπει να κάνω, να τσοντάρω για την θέρμανση του ρετιρέ ξερωγώ; Ή το ξενοίκιαστο από κάτω μου που είναι κρύο να τσοντάρει για την δικιά μου θέρμανση;
Luxx Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2013 Υπάρχει περίπτωση να έχει ζημιά η ηλεκτροβάνα σου και να χρεώνεσαι, ακόμα και αν δεν βλέπεις το λαμπάκι να ανάβει. Πρέπει να ειδοποιήσεις τον καυστηρατζή της πολοικατοικίας να το ελένξει. Το κόστος επισκευής το επιβαρύνεται ο ιδιοκτήτης Αυτο που λες. Ειχε ζημια και 4 μηνες ( που ηταν ανοικιαστο το σπιτι ) ερχοταν να πληρωσει τα περισσοτερα κοινοχρηστα, χωρις να υπαρχει ατομο μεσα! Πριν το νοικιασω μου ειπε οτι την εφτιαξε τεχνικος την ηλεκτροβανα. Εγω πως μπορω να μετρησω για μια εβδομαδα, ποσο περιπου καιω; Υπαρχει καποιος πινακας πουθενα στο υπογειο; Και τι ακριβως θα μετρησω;
Kill_bill2 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2013 Με τον διαχειριστή δεν μιλάτε; Τι ακριβώς συμβαίνει; Ρώτα τον διαχειριστή που είναι οι μετρητές 1) Οι ηλεκτροβάνες δεν φτιάχονται, αντικαθηστούνται όταν χαλάσουν. 2) Όπως μου τα λες, ακόμα χαλασμένη την κόβω την ηλέκτροβάνα σου, αλλα ξαναλέω, ανάφερε με χαρτί και καλαμάρι τι ακριβώς συμβαίνει στον διαχειριστή μπας και λύσετε το θέμα σε συνενόηση με τον ιδιωκτήτη γιατί αυτός θα πληρώσει. Να σε νοιάζει επίσης όχι μόνο αν χρεώνεσαι, αλλα αν είναι δίκαιο επίσης να καίς και να μην χρεώνεσαι. Γιατί απ όσο σε κόβω, αν κάποιος σου πει οτι κάψε στην ζούλα και θα τα πληρώσει ο γείτονας, θα σου αρέσει. Το ανάποδο δεν σ'αρέσει όμως σωστά; Να δούμε πότε θα σταματήσει ο παρταλισμός στην Ελλάδα
Prof_Chaos Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2013 ας μου λύσει κάποιος την απορία αλλα να είναι σίγουρος γι αυτό που θα πεί.. Εγώ έχω αυτόμονη σε πολυκατοικία με 6 διαμερίσματα .. Δεν ανοίγω καλοριφέρ χρησιμοποιώ aircondition και τζάκι εννίοτε.. Στα κοινόχρηστα ο λογαρισμός για το πετρέλαιο ειναι 0 οπως θα πρεπε γιατι δεν έχει τρέξει ο μετρητής.. ΑΛΛΑ εχω ενα ΠΑΓΙΟ ΜΠΟΙΛΕΡ το οποίο έρχεται ξεχωριστά στα 25 με 30 ευρώ το μήνα στα κοινόχρηστα για το πετρέλαιο που καίνε οι άλλοι..το σπίτι ειναι 100τμ και βγαίνει με τα χιλιοστά. Δεν καταλαβαίνω πληρώνω εγώ τις απώλειες των αλλων σε πετρέλαιο; ειναι λογικό αυτο; ας το εξηγήσει κάποιος τι είναι αυτο το πάγιο μπόιλερ.. Οι εποχές ειναι πολύ δύσκολες για να πληρώνεις τις σπατάλες των αλλων... Για πχ η Γιαγγιά εκαψε 350 ευρώ πετρέλαιο σε 1 μήνα! ήθελα να ξερα στους πόσους το έχει στους 30;
makfil Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2013 Έχουμε πει παραπάνω ότι ένα ποσοστό 20-25% περίπου της κατανάλωσης του καυσίμου επιμερίζεται σε όλα τα διαμερίσματα για να αντιμετωπιστεί η λειτουργία του λέβητα από το διαμέρισμα που θα τον ανάψει πρώτο και θα φτάσει τη θερμοκρασία του νερού στο ανώτατο όριο και θα το βρουν οι υπόλοιποι έτοιμο όταν ανοίξουν το θερμοστάτη τους.
Prof_Chaos Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 17 Φεβρουαρίου 2013 Έχουμε πει παραπάνω ότι ένα ποσοστό 20-25% περίπου της κατανάλωσης του καυσίμου επιμερίζεται σε όλα τα διαμερίσματα για να αντιμετωπιστεί η λειτουργία του λέβητα από το διαμέρισμα που θα τον ανάψει πρώτο και θα φτάσει τη θερμοκρασία του νερού στο ανώτατο όριο και θα το βρουν οι υπόλοιποι έτοιμο όταν ανοίξουν το θερμοστάτη τους. Δηλαδή οποιος δεν το χρησιμοποιεί χρεώνεται αναγκαστικά την χρήση του άλλου..Καθόλου δίκαιο αυτό αλλα αν το ορίζει το καταστατικό πρέπει να το σεβαστείς.Το θέμα ειναι αλλάζει αυτό και πώς; Αυτο που λες. Ειχε ζημια και 4 μηνες ( που ηταν ανοικιαστο το σπιτι ) ερχοταν να πληρωσει τα περισσοτερα κοινοχρηστα, χωρις να υπαρχει ατομο μεσα! Πριν το νοικιασω μου ειπε οτι την εφτιαξε τεχνικος την ηλεκτροβανα. Εγω πως μπορω να μετρησω για μια εβδομαδα, ποσο περιπου καιω; Υπαρχει καποιος πινακας πουθενα στο υπογειο; Και τι ακριβως θα μετρησω; Μου χάλασε κι εμένα η ηλεκτροβάνα αλλά ενώ εκαιγε δεν γυρνούσε ο μετρητής..Το εφτιαξα μεσα σε μια μέρα οπότε δεν υπήρχε ζημία. Ο μάστορας βέβαια μου είπε οτι πολοί τις πειράζουν απο μόνοι τους για να μην πληρώνουν πετρέλαιο.!!! ακου που εχουμε φτάσει!
Kill_bill2 Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 18 Φεβρουαρίου 2013 ας μου λύσει κάποιος την απορία αλλα να είναι σίγουρος γι αυτό που θα πεί.. Εγώ έχω αυτόμονη σε πολυκατοικία με 6 διαμερίσματα .. Δεν ανοίγω καλοριφέρ χρησιμοποιώ aircondition και τζάκι εννίοτε.. Στα κοινόχρηστα ο λογαρισμός για το πετρέλαιο ειναι 0 οπως θα πρεπε γιατι δεν έχει τρέξει ο μετρητής.. ΑΛΛΑ εχω ενα ΠΑΓΙΟ ΜΠΟΙΛΕΡ το οποίο έρχεται ξεχωριστά στα 25 με 30 ευρώ το μήνα στα κοινόχρηστα για το πετρέλαιο που καίνε οι άλλοι..το σπίτι ειναι 100τμ και βγαίνει με τα χιλιοστά. Δεν καταλαβαίνω πληρώνω εγώ τις απώλειες των αλλων σε πετρέλαιο; ειναι λογικό αυτο; ας το εξηγήσει κάποιος τι είναι αυτο το πάγιο μπόιλερ.. Οι εποχές ειναι πολύ δύσκολες για να πληρώνεις τις σπατάλες των αλλων... Για πχ η Γιαγγιά εκαψε 350 ευρώ πετρέλαιο σε 1 μήνα! ήθελα να ξερα στους πόσους το έχει στους 30; Αν έχεις boiler που τραβάει πετρέλαιο, σου κάνει εντύπωση γιατί πληρώνεις; Η γιαγιά, δεν έκανε σπατάλη, είναι στον ισόγειο και ως γνωστόν τα ισόγεια τραβάνε πολύ θέρμανση. Αν είχατε σωστή μελέτη θέρμανσης(εσείς και άλλο ένα 90%) η γιαγιά δεν θα πλήρωνε τόσα. Αδικείσαι κατα τα άλλα
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα