Feregorn Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2013 Μετά από τη σωστή προτροπή του washcloud, ανοίγω το τόπικ για να περιγράψω το πρόβλημα μου. Έχω ένα λάπτοπ Toshiba, που πρόσφατα έκλεισε 2 χρόνια, το Satellite A660. (CPU i7, RAM 8GB, 3D Geforce 350M, HDD 640GB). Και στον τελευταίο είναι που αρχίζουν τα προβλήματα. Ξαφνικά και ενώ όλα πήγαιναν πρίμα, άρχισε να "κολλάει" περίεργα το λάπτοπ. Να χρειάζεται 5 λεπτά για να ανοίξει ο chrome/firefox 1 λεπτό για να φορτώσει νέα καρτέλα. Να κάνει πάνω από 10 λεπτά για να μπουτάρει το λογισμικό και άμα πατήσω και κανά εικονίδιο, θα κολλήσει τελείως. Να χρειάζομαι κανά λεπτό για να μου εμφανίσει έναν φάκελο. Να προσπαθώ να γράψω στο Word και να κολλάει προσωρινά όταν έκανε autosave. Να κάνω copy-paste και να το αντιλαμβάνεται μετά από 2 λεπτά...Έκανα φορμάτ τον σκληρό αφού πήρα αντίγραφο του συστήματος, έκανα restore τα windows από το hidden recovery partition, αλλά το πρόβλημα παρέμεινε ανεπηρέαστο. Έτσι κατέληξα στο συμπέρασμα ότι φταίει ο σκληρός. Βάζω κάποια διαγνωστικά προγράμματα και μου δείχνουν τα παρακάτω που παραθέτω ως φωτογραφίες. Έτρεξα και ένα surface test και δεν βρήκε κανένα bad block. Ήταν όλα πράσινα! Είναι λοιπόν τόσο χάλια τα πράγματα με το σκληρό μου δίσκο που να δικαιολογεί τη πολλή μεγάλη πτώση στη ταχύτητα του υπολογιστή; Δεδομένου του πολύ δυνατού harware που διαθέτει και φρέσκα win7 premium, ξεκινάει πολύ αργά, αργεί να ξεκινήσει τα copy-paste, να ανοίξει προγράμματα...Φταίει ο σκληρός δίσκος ή κάτι άλλο; Θα τα "φτύσει" τελείως;
washcloud Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2013 ...surface test που λες, το έκανες μέσω του HD Sentinel; Και υποθέτω ότι ήταν "read test"...; Mάλλον ναι και ναι θα πεις, αλλά όπως και να 'χει, κι ανεξάρτητα ποιό πρόγραμμα "τα βγάζει όλα πράσινα", το θέμα είναι ότι όπως βλέπεις στο overview του HDS, το ότι έχουν υπάρξει πολλοί BS (έστω κι αν έχουν αντικατασταθεί από την καβάτζα που έχει ο δίσκος), είναι ενδεικτικό για ζημιά στην επιφάνεια των platters ή/και τις κεφαλές... Η ουσία τώρα του τί κάνεις : θέμα χρημάτων είναι. Εάν δεν προβληματίζεσαι να δώσεις τα όσα χρειάζονται για νέο σκληρό (ιδανικός, από άποψη συμφέρουσας αγοράς κυρίως, θα ήταν ένας Scorpio Black της WD στα 750GB. Τα πέντε χρόνια εγγύησης αντικατάστασής του, είναι το 1ο που πρέπει να κοιτάει κανείς σε δίσκους, σε σχέση με τιμή και χωρητικότητα. Κόστος σκληρού στα ~70, + 6 τα μεταφορικά αν δεν είσαι Σαλονίκη, για να τον πάρεις από εδώ : http://www.visionstudio.gr/prodinfo.asp?id=29959&cat=6 - δεν είναι τυχαίο το "από εδώ", απλά έχω βαρεθεί να αναλύω συχνόπυκνα το "γιατί", αλλά είναι η ΠΙΟ συμφέρουσα αγορά ΚΑΙ από απόψεως μαγαζιού) τότε παρ' τον και μην κουράζεσαι με το ζήτημα. Αν πάλι ΔΕΝ σου περισσεύουν τα προαναφερθέντα €, τότε έχε τα μπακάπ σου, και κράτα τον υπάρχοντα δίσκο και όσο αντέξει μέχρι να κλατάρει, ΑΦΟΥ πρώτα τον συνδέσεις σε σταθερό πισί και του κάνεις ένα "reinitialization test" μέσω του HDS και του ξαναβάλεις Win και ΜΠΟΡΕΣΕΙ να χρησιμοποιηθεί (χωρίς κολλήματα πλέον κτλ). Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ΔΕΝ θα στρώσει, αλλά είπαμε, αν ζορίζεσαι, δοκίμασέ το πρώτα, μπας και. Αν τα 'χεις τα 75, και δεν θες "φασαρίες", πάρε μια κι έξω νέο σκληρό πάντως, προτείνω (καθώς ο υπάρχων ΜΟΙΑΖΕΙ ήδη μισοπεθαμένος που πάει για φουλ θάνατο). * επίσης, to laptop είχε μόνο έναν χρόνο εγγύηση; Συν ότι καλό θα ήταν να ρίξεις μια ματιά εδώ : https://myapps.taec.toshiba.com/myapps/admin/jsp/webrma/addRequest1NoLogin.jsp?Action=NEW ΜΠΑΣ και έχει ξεχωριστή εγγύηση ως σκληρός,,,αλλά δεν το πσιτεύω
MoviemakerGr Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2013 Το μόνο που απομένει είναι να κάνεις κ δώρο τα δισκάκια.. θα ζω για να την δω άραγε και αυτή την μέρα ? Σε βαρέθηκα !
Feregorn Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2013 Σε ευχαριστώ για τις πολύ κατατοπιστικές πληροφορίες σου, washcloud. Δεν έχω ανάγκη από τόσο μεγάλη χωρητικότητα, απλά θέλω κάτι που να βελτιώνει ιδιαίτερα το θέμα της ταχύτητας και επιθυμώ να έχω πρόσβαση στο κατάστημα. Σκέφτομαι σοβαρά τον παρακάτω Hitachi Travelstar Z7K500, 500GB, 32MB cache, 7200rpm με 50 ευρώ σε κατάστημα το οποίο μπορώ εύκολα να πάω. Ποια είναι η γνώμη σου για αυτόν; Το λάπτοπ είχε 2 χρόνια εγγύηση και έχει λήξει, για αυτό και ανέφερα την ηλικία του. Να ξέρεις πως εκτιμώ αφάνταστα κάθε βοήθεια σου.
washcloud Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2013 Μούβη σε 'μένα πήγαινε το σπόιλερ; (...αν ναι, με "δισκάκια" εννοείς τους σκληρούς...; ) (...ρετάρω τελευταία και δεν τα πιάνω όλα...) Φέρεγκορν, δεν αξίζουν 50€ για, πόση εγγύηση δίνει; 2 χρόνια ίσως; Αλλά ακόμη και 3 χρόνια να είναι (άρα η αναλογία τιμής προς εγγύηση να βγαίνει παρόμοια), είναι προτιμητέος ένας Black της WD, από έναν Hitachi. Στη θεωρία έστω, γιατί η πράξη είναι άλλο θέμα...Ξαναλέω ότι το πιο σοβαρό κριτήριο, είναι η εγγύηση. Για το κατάστημα που λες πως προτιμάς, πάσο. Με "ταχύτητες" που λες, ό,τι και να πάρεις (εκτός από SSD βέβαια), το ίδιο θα είναι, στις 7200RPM. Tεσπα, εάν ειδικά δεν θες να δώσεις παραπάνω από 50, κι αν ΕΙΝΑΙ 3 χρόνια ο Χιτ (και από "δικό" σου μαγαζί), ε, χρυσώνεται αρκετά το χάπι, και δεν μπορώ να..."φέρω...αντίρρηση"...Για 'μένα ίσως να μην είναι ιδανική περίπτωση, αλλά οκ, αξιοπρεπής, είναι (αφού δεν σε νοιάζουν τα +250GB του WD). * ...αν τυχόν όμως στον δίνουν με ΕΝΑ χρόνο -αν και δεν το νομίζω- μακρυά. ** ...να πω κι ένα "να 'σαι καλά", για την εκτίμηση... 2
Feregorn Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 5 Φεβρουαρίου 2013 Δηλαδή άμα πάθει ο σκληρός κάτι παρόμοιο, άμα είναι εντός της εγγύησης θα τον αλλάξουν, χωρίς μα/μου/σου/του; Γιατί αυτό είναι πολύ σημαντικό κριτήριο. Η διαφορά στη cache που έχουν αυτά τα 2 μοντέλα δεν παίζει ρόλο στις επιδόσεις; Δεν είναι δικό μου μαγαζί, απλά έχω ξαναπάρει ένα καλώδιο από εκεί, οπότε έχω ήδη μια επαφή και θεωρώ ότι άμα συμβεί κάτι, μπορώ να πάω εγώ ο ίδιος και να το διευθετήσω. Γενικά αποφεύγω να αγοράζω κάτι σχετικά "μεγάλης" αξίας εξ αποστάσεως, παρά μόνο άμα έχω μεγάλη εμπιστοσύνη, γιατί η απόσταση είναι εμπόδιο. Η χωρητικότητα δεν αποτελεί πρόβλημα, διότι έχω πολλούς εξωτερικούς 3,5 και βάζω εκεί όλα τα μεγάλα αρχεία, που είναι συνήθως πολυμέσων. Η εγγύηση είναι πολύ σημαντικός παράγοντας όμως, δεν το είχα σκεφτεί τόσο σοβαρά, αλλά τώρα θα το ξεδιαλύνω το θέμα.
washcloud Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2013 Ρωτάς για το Vision Studio; Αν ναι, κοίτα, η αλήθεια είναι όταν είσαι από μακρυά (όχι Σαλονίκη δηλαδή, εν προκειμένω), οι επιστροφές -όντας "ευαίσθητο" ζήτημα- δεν είναι σίγουρο ότι γίνονται χωρίς "ταλαιπωρία"...Πόσο μάλλον όταν είναι "πολλοί" οι υπάλληλοι, και ποιός ξέρει πού θα πέσεις...Από την άλλη, όταν είναι μικρό το μαγαζί που είναι κοντά σου, το θέμα είναι αν ο μαγαζάτορας ΕΙΝΑΙ "εντάξει" ή όχι...(50-50% είναι δηλαδή). Αν τον βασίζεσαι, τί να πω, πάρε από αυτόν αν νομίζεις (δεν μπροώ να σε πάρω στο λαιμό μου, ούτε για τη μία πέρίπτωση, ούτε για την άλλη). Ρώτα όμως τουλάχιστον πρώτα για το πόση εγγύηση έχει ο δίσκος. Αν πχ σου πει "1 χρόνο", γέλα και φεύγα...Και 2 αν σου πει, εγώ θα 'έλεγα "όχι". Με 3 μόνο θα το συζήταγα,,,αλλά και πάλι WD θα προτιμούσα. Η cache, όχι, δεν είναι κάτι ΤΟΣΟ σοβαρό ως χαρακτηριστικό, για να το λάβεις υπ' όψιν. Είναι βέβαια πώς το βλέπει κανείς. Υπάρχει κόσμος που δεν δίνει δεκάρα για τον χρόνο εγγύησης, ακόμη κι όταν τους το τονίζεις... 1
Feregorn Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2013 Είναι τόσο καλοί/αξιόπιστοι οι WD δηλαδή; Έχω πολλούς τέτοιους εξωτερικούς και δεν είχα ποτέ πρόβλημα, αλλά και οι άλλες εταιρίες δεν είναι καλές;
washcloud Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 6 Φεβρουαρίου 2013 "Τόσο καλός" δεν είναι κανείς. Απλά, στη θεωρία πάντα, οι Black της WD έχουν καλύτερη ποιότητα κατασκευής (δεν είναι τυχαία η παροχή περισσότερων χρόνων εγγύησης, και δεν αντικατοπτρίζει απλά την διαφορά στην τιμή). Πρακτικά μπορεί να είσαι από τοςυ γκαντέμηδες της φάσης όμως, πάντα... Για να στο θέσω αλλιώς, αν έχω να διαλέξω μεταξύ του Hitachi και του WD, και οι εγγυήσεις/τιμές είναι ίδιες (ή έστω ανάλογες), όπως και η χωρητικότητα ή όποιο άλλο "σοβαρό" χαρακτηριστικό, θα διαλέξω WD μόνο και μόνο για το θεωρητικό του πράγματος που λέγαμε, χωρίς να μου εξασφαλίζει κανείς ότι ο WD δε θα χαλάσει στα 5.5 χρόνια, ενώ αν έπαιρνα Hitachi δεν θα τύχαινε να ζήσει, πχ 7. Αν όμως ο Hitachi δίνει στα 50€ 2 χρόνια εγγύηση, τότε με τα χίλια θα προτιμήσω τον WD με τα 75€ και 5 χρόνια. Όποιος θέλει βέβαια, το "ρισκάρει", μπας και ο Hit αντέξει 3, 5, 10 ξερωγώ χρόνια, και να τον έχει πληρώσει μόνο 50 τώρα. Εγώ αυτό που σκέφτομαι είναι ότι δεν μου αρέσει η προοπτική να χαλάσει στα 2.5 και 3, όπου όντας εκτός εγγύησης θα πρέπει εκείνη τη στιγμή να τα σκάσω για να πάρω νέο δίσκο. Κι αν σκεφτείς ότι ο μέσος όρος ζωής είναι γύρω στα 3 χρόνια, ε. Γι' αυτό σου είχα πει αρχικά "ζήτημα χρημάτων είναι". Στη μία περίπτωση πληρώνεις "ασφάλιστρα" (όπως πχ για ένα όχημα), "για να έχεις ήσυχο το κεφάλι σου" (όσον αφορά την αντικατάσταση του υλικού πάντα), και στη δεύτερη το ρισκάρεις "μπας και αντέξει" (όπως όταν κυκλοφοράς ανασφάλιστο όχημα, για να μη πληρώνεις νταβατζιλίκι, και λες "θα προσέχω να μη χτυπήσω"). Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά τ' αρχεία του δίσκου, η ΜΟΝΗ εξασφάλιση είναι το να διατηρείς άμεσα και πάντα, αντίγραφα, και όχι να βασιστείς στο "πόσο καλύτερος είναι ένας δίσκος από έναν άλλον" (καθώς ΔΕΝ υπάρχει αυτό το πράμμα). *...για εξωτερικούς, ποιούς λες; Της Hitachi; (...όπως και να 'χει, ας πούμε ότι απλά τυχερός έχεις σταθεί. Το αντίθετο δηλαδή από όσους κατακλύζουν τα φόρουμ ζητώντας βοήθεια για τον εξωτερικό τους που χάλασε. Είτε είναι Hitachi, είτε WD, είτε οποιαδήποτε άλλη μάρκα. Ενδεικτικά, από παλιά θυμάμαι έναν κάποιον πίνακα στατιστικής που κάπου είχα δει κάποτε κι "έδειχνε" ότι όλοι οι δίσκοι, όλων των εταιριών, εσωτερικοί/εξωτερικοί κτλ, έχουν ένα "failure rate" γύρω στα 30...; % πριν την λήξη της εγγύησης. Κάτι σαν μια γενική αλήθεια δηλαδή, ότι ο ένας στους 3-4 πεθαίνει "νωρίς". ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ξαναλέω το λέω αυτό, για να έχεις μια ιδέα. Ούτε 50% είναι, αλλά ούτε και 5% πάντως) 1
Feregorn Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 8 Φεβρουαρίου 2013 Όλοι μου οι εξωτερικοί, είναι της Western Digital, παραδόξως. Αν και δυστυχώς σήμερα βρήκα έναν άλλο που άρχισε τα ίδια προβλήματα με τις καθυστερήσεις. Τρέχω προληπτικά και το HD Sentinel και μου λέει ότι αυτός έχει 9% υγεία. Αυτός είναι εξωτερικός, 3,5 και από ότι έλεγξα με το σειριακό αριθμό στο Warranty Check της WD είναι ακόμα σε "περιορισμένη εγγύηση" μέχρι τον Απρίλιο του 2013. Τι κάνω σε αυτήν την περιπτώση; Πως μπορώ και που να απευθυνθώ για αντικατάσταση; Για τον hitach μου είπαν 2 χρόνια εγγύηση και δεν τον έχουν κιόλας σε στοκ....Τώρα μπαίνω σε σοβαρές σκέψεις για αυτόν που μου πρότεινες.
washcloud Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2013 Τρέχεις κατ' αρχάς το επίσημο πρόγραμμα της WD (Data LIfeguard λέγεται), και αν αυτό τον βγάλει προβληματικό (το "long test" του), έχεις δικαίωμα αντικατάστασης. Συνήθως όμως, όταν "3rd party προγράμματα" (όπως το HDS, καλή ώρα) δίνουν "υγεία" περισσότερη από "0%", το DT τον βγάζει ΟΚ. Φυσικά εσύ οφείλεις να τρέξεις και το DL της WD, απλά στο λέω ενδεικτικά αυτό που είπα... Αν λοιπόν το DL τον βγάλει ΟΚ, δεν επιδέχεται ακόμα αλλαγής, και το μόνο που μπορείς να κάνεις, είναι να τον...αυτοκτονήσεις εντελώς εσύ μια ώρα αρχύτερα... (τύλιγμα σε πετσέτα για αν μη σπάσεις κάτι, και τον αφήνεις να πέσει - για πιο σίγουρα, να τον έχεις συνδεδεμένο και να αντιγράφεις κάτι...). 1
Feregorn Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 9 Φεβρουαρίου 2013 Σε ευχαριστώ πολύ και πάλι για τις πληροφορίες, αν και η "αυτοκτονία" μου φαίνεται λίγο μακάμβρια... Θα το δοκιμάσω στο desktop και όχι στο laptop, για να μην τα "φτύσει" και αυτό καταλάθος...
washcloud Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 10 Φεβρουαρίου 2013 Δυστυχώς είναι ο μόνος τρόπος όταν δεν λέει να τελειώνει από μόνος του, ενώ ήδη είναι προβληματικός. Πάντως ό,που και να το κάνεις, δεν θα έχει πρόβλημα το σύστημά σου. 1
Feregorn Δημοσ. 19 Μαρτίου 2013 Μέλος Δημοσ. 19 Μαρτίου 2013 Πέρασε αρκετός καιρός από την τελευταία ενημέρωση. Λοιπόν το αποφάσισα και θα πάρω από το Vision Studio που μου πρότεινες ένα Wd Black, μάλλον τον 500αρι καθώς δεν ξεφεύγει πολύ από τα χρηματικά όρια που είχα θέσει. Αν και έχω ήδη κάνει backup τα σημαντικά μου αρχεία σε εξωτερικό σκληρό αλλά και στο dropbox, υπάρχει ένας σίγουρος και αξιόπιστος τρόπος για να κάνω backup ολόκληρα partitions, ιδιώς το hidden recovery partition Toshiba και να το μεταφέρω μετά στον καινούργιο; Λέω ίσως να αποπειραθώ και dual-booting μαζί με κάποια custom διανομή αλλά να έχω δυνατότητα να επιστρέψω στα αρχικά windows. Το backup που έχω κάνει όταν μου το ζήτησε το λαπτοπ σε δίσκους DVD έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το hidden recovery partition; Και μια ακόμα ερώτηση: Όσον αφορά τον εξωτερικό που σου είχα αναφέρει, είχες και πάλι δίκιο, καθώς το Data Lifeguard της WD τον βγάζει "λάδι". Άρα και εκεί θα προχωρήσω όπως μου πρότεινες. Μετά όμως που θα απευθυνθώ; Έχει επίσημη αντιπροσωπεία στην Ελλάδα η WD ή θα πάω στο κατάστημα από όπου τον πήρα, αλλά δεν θυμάμαι ποιο ήταν; Είμαι ανάμεσα σε 3 διαφορετικά. Χρειάζεται απόδειξη; Γιατί δυστυχώς δεν έχω...
washcloud Δημοσ. 19 Μαρτίου 2013 Δημοσ. 19 Μαρτίου 2013 Για να πάρεις "image" ("να κάνεις cloning" του όλου δίσκου, ή έστω ενός partition), υπάρχουν μαι χαρά αξιόπιστα προγράμματα. Ίσως το πιο κλασσικό είναι το "True Image" από Acronis (θα πρέπει να το βρεις σπασμένο...ή να το αγοράσεις). Όσο για την επσιτροφή, ΑΝ δεν θες να "μπλέξεις" (ρωτώντας σε καταστήματα, που ΙΣΩΣ να έχουν καταχωρημένη την πώληση του συγκεκριμένου δίσκου, με βάση το S/N του, και ΑΝ δέχονται να κάνουν αντικατάσταση χωρίς την απόδειξη...), θα σου κοστίσει γύρω στο 16άρι=αν είναι μεταξύ 1.5 και 2 κιλών το τελικό βάρος της όλης συσκευασία, να τον στείλεις ο ίδιος στην WD (με συστημένο -απαραίτητα- ΕΛΤΑ. Τα έξοδα επιστροφής, δικά τους). Γκούγκλαρε για "wd rma" και μπες στη σχετική σελίδα για οδηγίες συσκευασίας και διεύθυνση αποστολής (Γερμανία θα πάει). Θα σε "ζαλίσει" λίγο το διάβασμα και οι διαδικασίες, αλλά δες το σαν χρήσιμη εμπειρία που την άλλη φορά θα κατέχεις. Επίσης, αν το DLG τον βγάζει οκ, τότε το να τον "πεθάνεις", είναι μονόδρομος (γιατί αν τον στείλεις έτσι, θα στον γυρίσουν πίσω) : τύλα τον σε μια λεπτή πετσέτα (να μην πάθει ζημιά η πλαστική θήκη), και ενώ θα τον έχεις συνδεδεμένο στη USB, ασ' τον να...πέσει από όσο πιο ψηλά σου επιτρέπει το καλώδιο (να πέσει λίγο "ανθρώπινα" φυσικά, έχοντάς τον "οριζοντιωμένο", να μη σκάσει κάτω υπο γωνία και σπάσει η θήκη. Επίσης για την αρχική πτώση, βάλε καμμιά πετσέτα/κιλίμι/ρούχο/εφημερίδα ολόκληρη/whatever, αν τον ρίξεις πχ σε πλακάκι...Και ανάλογα...κάνε τις απόπειρες, αν δεν πιάσει με την μία, βάζοντας όλο και πιο λεπτή επιφάνεια "στρώματος" από κάτω...). 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα