Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Λοιπόν, εχω αγοράσει εδώ και καιρό έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, 500GB Toshiba, έχω την εντύπωση πως πρόκειται γι'αυτόν link Εξωτερικά τουλάχιστον είναι ίδιος.

Πρόσφατα που τον συνέδεσα και ενώ το φωτάκι άναβε και γενικότερα ακουγόταν ήχος από το δίσκο, ο υπολογιστής δεν  τον αναγνώριζε καθόλου. Τον έδωσα σε ένα φίλο που τον άνοιξε ( :fear:) και είπε ότι λειτουργεί κανονικά έτσι... Ο δικός μου υπολογιστής όμως δεν έχει τέτοια θύρα για να τον συνδέσω και δεν ξέρω τι να κάνω. Μου είπε να αγοράσω έναν αντάπτορα για όλους τους τύπους ή να αγοράσω θήκη σαν αυτή που είχε, ώστε να δουλεύει πάλι με USB.

Εγώ όμως δεν έχω ιδέα ΤΙ και ΠΩΣ πρέπει να πάω να ζητήσω... Μήπως μπορεί κάποιος να βοηθήσει??

Ευχαριστώ προκαταβολικά! :)

Δημοσ.

Η φθηνότερη λύση είναι μια θήκη "όπως αυτή που είχε".

Πρέπει να ρωτήσεις τον φίλο αν είναι SATA ή IDE η συνδεσμολογία με την οποία συνδέεται (είτε εσωτερικά, είτε σε νέα θήκη), για να προτείνουμε με σιγουριά κάτι.

...το πιθανότερο βέβαια είναι να είναι SATA ο σκληρός - αν ο υπολογιστής είναι "δεκαετίας", σίγουρα είναι SATA ο σκληρός...

Και σε αυτήν την περίπτωση, η θήκη που θες είναι κάτι όπως αυτή : http://www.visionstudio.gr/prodinfo.asp?id=23425&cat=117&sub=340&pmanuf=0&sort=3&step=undefined

Aν είσαι Σαλονίκη, γλυτώνεις τα μεταφορικά (4€ με κατάθεση σε τράπεζα και σου έρχεται με κούριερ ή 6€ πληρώνοντας με αντικαταβολή στην κούριερ).

Αν είσαι Αττική και μπορείς να πας σε κάποιο κατάστημα (σε γενικές γραμμές του κέντρου της Αθήνας, ή έστω προς βόρεια προάστια), υπάρχουν περιπτώσεις να προταθούν, ώστε να γλυτώσεις τα άνωθεν μεταφορικά (...αν όμως δεν σε νοιάζει το επιπλεόν έξοδο των από 4 έως 6€, θα έλεγα καλύτερα μια κι έξω να πάρεις από το Vision Studio που αντιστοιχεί στο λινκ που έδωσα).

*...και μια ερώτηση (επειδή με μπέρδεψε κάπως το δικό σου λινκ), συνδεόταν κατευθείαν -και μόνο- σε USB ο εξωτερικός σου, σωστά; Δεν είχε δηλαδή κάποιον μετασχηματιστή που τον συνέδεες και αυτόν, έτσι;

Δημοσ.

Αρχικά ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και τη βοήθεια.

Ο υπολογιστής ειναι πενταετιάς, αλλά έχω την εντύπωση πως ο σκληρός είναι SATA... Θα τον ξαναρωτήσω.

Ναι, συνδέεται μόνο με USB. Στη συσκευασία ήταν ο δισκος οπως φαίνεται στη φωτο και ενα USB σαν αυτο λινκ το οποίο όμως χωρίζεται σε δύο βύσματα. Έγραφε πως πρέπει να συνδέσω το δεύτερο σε δεύτερη θύρα του υπολογιστή αν δεν πέρνει αρκετό ρεύμα, εφόσον δεν συνδέεται σε πριζα. Ελπίζω αυτό να εννοούσες.

Και επίσης αν πάρω κάτι σαν αυτό που έστειλες στο λινκ, θα μπορέσω να το συνδέσω μόνη μου ή είναι δύσκολη διαδικασία?

Δημοσ.

Περίεργο 5ετίας να μην έχει SATA θύρες. Αν είναι εύκολο, γράψε μας το μοντέλο της μητρικής λίγο...

...ναι, βασικά, ήθελα να σιγουρέψουμε ότι είναι "2.5άρης" ο δίσκος (και όχι 3.5άρης). Για να προταθεί η ανάλογη θήκη.

Το λινκ λοιπόν ισχύει (...αλλά ρώτα τον φίλο για σιγουριά, αν ο δίσκος είναι όντως SATA), και δεν θα σου είναι περισσότερο δύσκολο να βάλεις μέσα έναν σκληρό δίσκο, από το ν' αλλάξεις, ας πούμε, μπαταρία ή SIM σε κινητό...

Για την ακρίβεια, η θήκη λογικά έχει 4 βιδούλες Philips(=θες σχετικά "ψιλό" σταυροκατσάβιδο) που θέλουν ξεβίδωμα, και μετά "γλυστράς"/"κουμπώνεις" (όπως θες πες το) τον σκληρό (=εύκολο, καθώς εμφανώς υπάρχει μόνο μία φορά με την οποία "κουμπώνει" στις σχετικές επαφές της θήκης. Αλλά κι αν σκαλώσεις κάπου, εδώ είμαστε, θα βοηθήσουμε. Δεν νομίζω να χρειαστεί καν πάντως).

* Γενικά, η θήκη που χρειάζεσαι, είναι "USB θήκη (enclosure στ' Αγγλικά) για SATA σκληρό δίσκο 2.5 ιντσών". Για να ξέρεις.

** Και για ακόμη πιο λεπτομέρεια, η θήκη που σου υπέδειξα είναι "USB 3.0 δυνατοτήτων". Η θήκη που ήδη έχεις, είναι USB 2.0, αλλά υπάρχει πλήρης συμβατότητα (της μητρικής σου, που και αυτή είναι κατά 99.99% USB 2.0 δυνατοτήτων). Ο δε δίσκος, είναι κατά πάσα πιθανότητα "SATA II version", πράγμα το οποίο...δεν παίζει απολύτως κανέναν ρόλο και πουθενά. Όπως δε θα παίξει αν μια μέρα στην νέα σου θήκη βάλεις SATA III δίσκο. Τα τονίζω να τα ξέρεις κι αυτά προκαταβολικά.

Η μόνη διαφορά, θα είναι αν μια μέρα έχεις USB 3.0 μητρική, και με την USB 3.0 θήκη θα δεις σφαιράτες ταχύτητες όταν θα μεταφέρεις αρχεία από ή προς τον εξωτερικό δίσκο.

Δημοσ.

Καταρχήν όντως είναι SATA ο σκληρός. Μου το επιβεβαίωσε το παιδί και βρήκα φωτο στο ιντερνετ.

Βασικά νομίζω πως έχει θύρες, αλλά δεν μπορώ να βάλω το σκληρό γιατί εμποδίζει η υποδοχή που έχει (ο σκληρός) για το USB. Είναι ακριβως δίπλα και εξαιτίας αυτού δε χωράει. Προσπάθησα να βγάλω το μπροστά μέρος του πύργου για να δω αν γίνεται να βγουν οι θύρες πιο έξω αλλά δεν γίνεται τόσο εύκολα -.-;

Δυστυχώς δεν μπορώ να βρω το μοντέλο της μητρικής γιατί δεν είμαι σπίτι και μπαίνω απο το λάπτοπ τώρα.

Με ποιον τρόπο μπορώ να βρω αν είναι "2.5άρης" ο δίσκος? Τι διαφέρει αν είναι 3.5αρης? (δηλάδη υπάρχει περιπτωση να μη λειτουργεί με την την USB 3.0 θήκη ή είναι απλά θέμα επιδόσεων?)

Σε ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια και για όλες τις πληροφορίες που μου έδωσες. Και συγνώμη αν εγώ τα λέω λίγο μπερδεμένα, προσπαθώ να είμαι όσο πιο ακριβής γίνεται για να μη σε κουράζω κι εσένα.

Δημοσ.

Να 'σαι καλά κατ' αρχάς για τις ευχαριστίες.

Περί συγγνώμης, δεν τίθεται θέμα - μια χαρά τα λες με δεδομένο τα όσα ξέρεις (...που να δεις κάτι άλλες ιστορίες που κατά καιρούς τραβάμε, κι ενώ βοήθεια προσπαθούμε να δώσουμε, μας βγαίνει η ψυχή. Όχι γιατί ο άλλος είναι υποχρεωμένος να ξέρει από ορολογία, αλλά τουλάχιστον...Ελληνικά θα πρέπει, αλλά...δεν...). Και μπράβο που όπως λες προσπαθείς να είσαι ακριβής. *

Όσο για το μοντέλο της μητρικής, όποτε και να μας το ποστάρεις, χρήσιμο θα είναι, ώστε να βοηθήσουμε κι εμείς περισσότερο (...πες-πες με τον..."θεωρητικό πληθυντικό", κοντεύω να πιστέψω ότι όντως ασχοκλιούνται κι άλλοι με το συγκεκριμένο θέμα :ρ ).

Αν θα σου είναι δύσκολο να το εντοπίσεις, πες, καθώς υπάρχουν και σχετικά προγράμματα να προταθούν, ώστε να αποσαφηνιστεί το μοντέλο.

Στα νούμερα που είπα, τώρα : τα 2.5 και 3.5 αναφέρονται σε μέγεθος (σε ίντσες, και συγκεκριμένα σχετικά με το πλάτος του δίσκου). Με άλλα λόγια, οι 2.5άρηδες είναι οι δίσκοι που μπαίνουν (και) σε λάπτοπ (αλλά μπορούν να μπούνε κι εσωτερικά σε σταθερό πισί), ενώ οι 3.5άρηδες είναι αυτοί που και να θες...σε λάπτοπ δεν μπορείς να τους στριμώξεις. Αναλόγως υπάρχουν κι εξωτερικές θήκες, και μάλιστα έναν "λαπτοπίσιο" σκληρό, μπορείς να τον βάλεις σε 3.5άρα θήκη. Και όπως και με τους υπολογιστές, έτσι δεν παίζει και με τις θήκες το αντίθετο, δηλαδή ένας "κανονικός" σκληρός, δεν χωράει σε 2.5άρα θήκη.

Kαθαρά θέμα μεγέθους λοιπόν τα νούμερα, και κανένα άλλο θέμα ασυμβατότητας. Χοντρικά, ένας 3.5αρης σκληρός (ή "εξωτερικός δίσκος") έχει μέγεθος βιβλίου τσέπης, ενώ ένας 2.5άρης μέγεθος πακέτου τσιγάρων (ή κινητού, αν θες).

(Καμμία επίσης σχέση τα "3.5" και "2.5" με την version του πρωτόκολλου επικοινωνίας "USB" : όπως υπάρχουν θήκες με USB 3.0 δυνατότητες για 2.5άρηδες δίσκους, έτσι υπάρχουν και για 3.5άρηδες. Η USB version απλά υποδηλώνει ταχύτητα "τρεξίματος" δεδομένων)

*...αν κάτι δεν κατάλαβα, είναι το

Βασικά νομίζω πως έχει θύρες, αλλά δεν μπορώ να βάλω το σκληρό γιατί εμποδίζει η υποδοχή που έχει (ο σκληρός) για το USB. Είναι ακριβως δίπλα και εξαιτίας αυτού δε χωράει. Προσπάθησα να βγάλω το μπροστά μέρος του πύργου για να δω αν γίνεται να βγουν οι θύρες πιο έξω αλλά δεν γίνεται τόσο εύκολα 

Αν το ξαναδιατυπώσεις, ίσως το πιάσω, και πω καμμιά γνώμη "λύσης"...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...