Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδιά έχω tx errors σε ασύρματο link σε απόσταση 1,5 χμ και μέσα από κατοικημένη περιοχή. Έχω δοκιμάσει σχεδόν όλα τα κανάλια και πλέον είμαι σε αυτό με τα λιγότερα errors. Παρόλα αυτά το πρόβλημα δεν λύθηκε. Παρότι ο αριθμός δεν είναι ιδιαιτέρως μεγάλος θα ήθελα αν γίνεται να εξαλειφθούν τελείως. Καμία ιδέα; 

 

post-218326-0-73660700-1359713084_thumb.jpg

Δημοσ.

Το error rate είναι ελάχιστο (0,16%) και ποτέ δεν θα μπορέσεις να εξαλείψεις τελείως τις όποιες παρεμβολές, πόσω μάλλον σε τόσο  μακρυνή απόσταση και εντός κατοικημένης περιοχής. Επίσης, μερικά errors οφείλονται γενικά στο booting του κόμβου, νομίζω ότι είσαι μια χαρά.

  • Like 1
Δημοσ.

Η 2.4 μπαντα ειναι πιτα. Αν το "απομακρυσμενο" δικτυο εχει ικανοποιητικες ταχυτητες, ανυπαρκτα lag spikes και σταθεροτητα τοτε μην ασχολεισαι καν με τα Tx errors. Αν εχεις προβληματα σε ολα τα καναλια, τοτε σκεψου σοβαρα το θεμα 5ghz link. Το 0,16% ειναι αμελητεο, εκτος αν παρατηρεις προβληματα.

 

Γενικα για point-to-point link η 2.4 ειναι κακη επιλογη πλεον, ιδιαιτερα μεσα σε κατοικημενες περιοχες.

Δημοσ.

Για να λειτουργεί το link σε 1.5km πάει να πεί ότι το έχει κλασσικά σε 802.11a @ 54Mbps, το οποίο είναι ήδη στα 5GHz. Τα b/g/n δεν φτάνουν σε τόσο μεγάλες αποστάσεις.

  • Like 1
Δημοσ.

Μάλιστα, μπορείς να μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες, έτσι ενημερωτικά (πρωτόκολλο, κεραίες, κόμβοι, κλπ);

Πάντως στα 2.4 χρειάζεται περισσότερη ισχύ (κοντά στο watt απ' ότι θυμάμαι) για μακρυνές απόστάσεις, γι' αυτό σχεδόν όλες οι εγκαταστάσεις που έχω δεί/ασχοληθεί είναι σε a στα 5.

  • Like 1
Δημοσ.

OK. Λοιπόν σαν ΑΡ έχω αυτό http://www.deliberant.com/apc-2s-20  το οποίο λειτουργεί στα 20db τώρα με όριο τα 32 και στο σπίτι μου έχω http://www.tp-link.com/en/products/details/?model=TL-WA5210G.

Λειτουργεί σε g 54Mbps. Να και μια φωτό από την σύνδεση με τον θόρυβο που έχω. 

post-218326-0-18993300-1359823215_thumb.jpg

Δημοσ.

Μάλιστα, μπορείς να μας δώσεις περισσότερες πληροφορίες, έτσι ενημερωτικά (πρωτόκολλο, κεραίες, κόμβοι, κλπ);

Αρχικα, η αποσταση δεν εχει να κανει τοσο με το πρωτοκολλο οσο με αλλους παραγοντες, οπως η ισχυς εκπομπης, ο τυπος εκπομπης (κατευθυντικος η οχι), και οι διαφορες παρεμβολες στο χωρο. Στην 2,4 παντως πιανονται οι αποστασεις που λεει ο kemosabe με τυπικες φθηνες συσκευες του εμποριου, υπο προυποθεσεις.

Το πρωτοκολλο φυσικα επηρεαζει το efficiency του link (το g και το n θεωρουνται αρκετα πιο effective απο το b, αλλα μπρος στους παραγοντες που προανεφερα ειναι δευτερευον).

 

Αν θες πιο συγκεκριμενο παραδειγμα, εχω δει link με 2 χ tp-link 5210g σε οπτικη επαφη και αποσταση 14 χιλιομετρων στο 802.11g να δουλευει ~καλα (θα μπορουσε και καλυτερα αν οι παρεμβολες ηταν λιγοτερες).

Πάντως στα 2.4 χρειάζεται περισσότερη ισχύ (κοντά στο watt απ' ότι θυμάμαι) για μακρυνές απόστάσεις, γι' αυτό σχεδόν όλες οι εγκαταστάσεις που έχω δεί/ασχοληθεί είναι σε a στα 5.

Αυτο που λες ειναι γενικο.

Σε θεωρητικο επιπεδο σιγουρα δεν ισχυει γιατι υπαρχει το αξιωμα : Οσο μεγαλυτερη η συχνοτητα, τοσο περισσοτερες οι απωλειες/εξασθενιση αρα τοσο περισσοτερη ισχυ θες.

Σε πρακτικο επιπεδο, λογω παρεμβολων που υπαρχουν πια στην 2.4 αποτι στην 5, ΙΣΩΣ να στεκεται σαν επιχειρημα το παρακατω: Για να ξεπερασεις οσο γινεται τις παρεμβολες, στειλε με μεγαλυτερη ισχυ για να υπερκαλυψεις κατα το δυνατον τις παρεμβολες (αν και εφοσον αυτες υπαρχουν).

 

Στα point to point link προτιμαται η μπαντα των 5ghz για την αποφυγη παρεμβολων (επειδη η 2.4 ειναι τιγκα κι οχι επειδη χρειαζεται παραπανω ισχυ ως προτοκολλο. Διοτι και με παραπανω ισχυ παλι προβληματικο θα ειναι το link αν υπαρχουν παρεμβολες).

Δημοσ.

Οι κεραίες για τα 2.4Ghz που έχεις είναι ακατάλληλες-απαράδεκτες.

Με 2 Grid κεραίες για αυτήν την απόσταση ακόμη και στα 2,4Ghz δε θα είχες κανένα πρόβλημα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...