Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Οταν σε απολύουν, δεν εισαι υποχρεωμένος να υπογράψεις τίποτα. 

Σκεφτείτε το σαν ποδοσφαιριστές. Υπάρχει ρήτρα να μην πας σε αντίπαλο.

Δεν είναι θεμιτό, αλλα έτσι γίνεται δυστυχως.

• Απαντ. 33
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Τον προϊστάμενο, που ειχα σε μια πολυεθνική που δούλευα,όταν τον απέλυσαν, του πλήρωναν το μισθό για ένα χρόνο, με ρήτρα να μην δουλέψει για αυτό το διάστημα σε ανταγωνιστική εταιρεία.

Δημοσ.

Πως εγώ νομίζω ότι κάποιος εκπαιδευμένος στο αντικείμενο είναι περιζήτητος υπάλληλος σε ανταγωνιστικές εταιρείες και η γνώση του αυτή του αντικειμένου αποτελεί εξαιρετικό "χαρτί";

Όταν ήμανε κωπηλάτης σε γαλέρα,σε δυό μέρες έβρισκα αμέσως δουλειά όταν με φεύγανε ή έφευγα,μιά φορά μάλιστα σε κάποιον "τσακωμό" μου με έναν "μεγάλο" της εταιρείας που ήμουνα,χτύπησε με τη μία το κινητό μου και μου ζήταγαν από άλλη εταιρεία λεπτομέρειες για ραντεβού κι έτς,πριν ακόμα με διώξουνε απ' τη προηγούμενη.Αλήθεια.

Όταν σε απολύουν στα στάζουν μέχρι φράγκο και τους τρίβεις στη μούρη την πρόσληψή σου σε ανταγωνιστή άμα σε κανα δίμηνο πας από κει για το ένσημο.Τέλος.

Δημοσ.

Τον προϊστάμενο, που ειχα σε μια πολυεθνική που δούλευα,όταν τον απέλυσαν, του πλήρωναν το μισθό για ένα χρόνο, με ρήτρα να μην δουλέψει για αυτό το διάστημα σε ανταγωνιστική εταιρεία.

Τον προιστάμενο όμως... B)

• Super Moderators
Δημοσ.

Τον προιστάμενο όμως... B)

Τον προϊστάμενο τον πλήρωναν - αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά. Γενικά δεν είναι παράδοξο να υπάρχει ρήτρα μη ανταγωνισμού (έτσι συνήθως λέγεται) στα συμβόλαια εργασίας - κυρίως βέβαια όσους, με τις γνώσεις που αποκομίζουν από την εργασία τους στην Α εταιρεία καθίστανται "κεφάλαιο" για τους ανταγωνιστές.

Παρά τα αναφερόμενα παραπάνω, δεν θυμάμαι να έχουν κριθεί οι ρήτρες αυτές παράνομες ή καταχρηστικές. Στο κάτω-κάτω, δεν απαγορεύεται σε έναν εργαζόμενο να εργαστεί - του περιορίζω προσωρινά τις επιχειρήσεις στις οποίες μπορεί να εργαστεί.

• Like 1
Δημοσ.

Τον προϊστάμενο τον πλήρωναν - αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά. Γενικά δεν είναι παράδοξο να υπάρχει ρήτρα μη ανταγωνισμού (έτσι συνήθως λέγεται) στα συμβόλαια εργασίας - κυρίως βέβαια όσους, με τις γνώσεις που αποκομίζουν από την εργασία τους στην Α εταιρεία καθίστανται "κεφάλαιο" για τους ανταγωνιστές.

Παρά τα αναφερόμενα παραπάνω, δεν θυμάμαι να έχουν κριθεί οι ρήτρες αυτές παράνομες ή καταχρηστικές. Στο κάτω-κάτω, δεν απαγορεύεται σε έναν εργαζόμενο να εργαστεί - του περιορίζω προσωρινά τις επιχειρήσεις στις οποίες μπορεί να εργαστεί.

Συμφωνώ,με την μόνη διαφορά βέβαια ότι το "του περιορίζω προσωρινά τις επιχειρήσεις στις οποίες μπορεί να εργαστεί" εντός παγκόσμιας κρίσης ακούγεται κάπως.

• Super Moderators
Δημοσ.

Συμφωνώ,με την μόνη διαφορά βέβαια ότι το "του περιορίζω προσωρινά τις επιχειρήσεις στις οποίες μπορεί να εργαστεί" εντός παγκόσμιας κρίσης ακούγεται κάπως.

Φαντάσου ότι είσαι εργαζόμενος στο τμήμα marketing της Vodafone και συμμετέχεις στον σχεδιασμό νέων προϊόντων (ανταγωνιστικά πακέτα, προσφορές κλπ). Δεν είναι λογικό να σου απαγορεύουν για 6 ή 12 μήνες μετά την λύση της εργασιακής σου σχέσης με την Vodafone να πας να δουλέψεις σε ανταγωνιστική εταιρεία, όπου θα "προσκομίσεις" και την εσωτερική σου γνώση για όσα ετοιμάζει η Voda για τους επόμενους μήνες;

Δεν σου λένε "μην δουλέψεις καθόλου". Σου λένε "μην δουλέψεις στην Cosmote ή στην Wind για λίγο".

Κατά την ταπεινή μου άποψη λογικό μου φαίνεται. :)

Δημοσ.

Αυτό είναι γνωστό ότι γίνεται, επίσης είναι λογικό...

Το πιο απλό παράδειγμα είναι με τους πωλητές του Πλαισίου...
Ακόμη και ο τελευταίος πωλητής του Πλαισίου μετά την απόλυση του δεν έχει το δικαίωμα να πάει να δουλέψει σε ανταγωνιστική εταιρία όπως Multirama κ.ο.κ.

Εντάξει, μπορεί να ακούγεται "αστείο" αλλά όταν είσαι σε μια εταιρεία αν σε εμπιστευτούν μπορούν να σου αποκαλύψουν πολλά μυστικά και πάρα πολλά θα τα δεις μόνος σου...
Το να απολυθείς και να "τρέξεις" να τα "μαρτυρήσεις" σε ανταγωνιστική εταιρία μπορείς να κάνει ζημιά...

Δημοσ.

Φαντάσου ότι είσαι εργαζόμενος στο τμήμα marketing της Vodafone και συμμετέχεις στον σχεδιασμό νέων προϊόντων (ανταγωνιστικά πακέτα, προσφορές κλπ). Δεν είναι λογικό να σου απαγορεύουν για 6 ή 12 μήνες μετά την λύση της εργασιακής σου σχέσης με την Vodafone να πας να δουλέψεις σε ανταγωνιστική εταιρεία, όπου θα "προσκομίσεις" και την εσωτερική σου γνώση για όσα ετοιμάζει η Voda για τους επόμενους μήνες;

Δεν σου λένε "μην δουλέψεις καθόλου". Σου λένε "μην δουλέψεις στην Cosmote ή στην Wind για λίγο".

Ναι καταλαβαίνω απόλυτα τι θέλεις να πεις.Αν σαν εργαζόμενος αυτό το διάστημα είμαι καλά αμοιβόμενος και κατά κάποιο τρόπο μπορώ να καλύψω τα πολύ βασικά έξοδα των 6 μηνών μετά,τότε είναι λογικότατο να γίνετε και να το δέχομαι.Το κακό είναι να μην χρησιμοποιείται κάτι τέτοιο ως μέσο εκμετάλευσης,αλλά τώρα αυτά είναι ψιλά γράμματα στην συζήτηση μας.

• Super Moderators
Δημοσ.

Ναι καταλαβαίνω απόλυτα τι θέλεις να πεις.Αν σαν εργαζόμενος αυτό το διάστημα είμαι καλά αμοιβόμενος και κατά κάποιο τρόπο μπορώ να καλύψω τα πολύ βασικά έξοδα των 6 μηνών μετά,τότε είναι λογικότατο να γίνετε και να το δέχομαι.Το κακό είναι να μην χρησιμοποιείται κάτι τέτοιο ως μέσο εκμετάλευσης,αλλά τώρα αυτά είναι ψιλά γράμματα στην συζήτηση μας.

Ψιλά γράμματα δεν είναι. Κακά τα ψέματα, όπως επεσήμανες κι εσύ παραπάνω, σου περιορίζεται το, ήδη περιορισμένο λόγω της ύφεσης, εύρος εργασιακών ευκαιριών. Από την άλλη, για στελέχη (και όχι απλούς υπαλλήλους) το βρίσκω δικαιολογημένο περιορισμό. 

Προφανώς δεν το θεωρώ δικαιολογημένο για τους χαμηλόμισθους/χαμηλόβαθμους εργαζομένους: τον οδηγό, την γραμματέα κλπ. Εκεί ισχύει απλώς το καθήκον εχεμύθειας.

• Like 1
Δημοσ.

Τις έχω υπογράψει αυτές τις συμβάσεις παλιά, με 2 απο τις 3 εταιρίες, αλλα ουδέποτε τηρούνταν. . Έχω άπειρα παραδείγματα στελεχών που έφευγαν απο τη μια και πήγαιναν στην άλλη. Το καλύτερο όμως, είναι ότι αυτα δεν τηρήθηκαν ούτε απο πολυ υψηλά ισταμενους, που φυσικά γνώριζαν και πολυ πιο σημαντικά θέματα. Θυμάμαι τον Κομινακη που απο εμπορικός διευθυντής της Vodafone έγινε CEO της Wind, τον Χαραλαμπιδη που έγινε στη σειρά Εμπορικός Διευθυντής της Cosmote, της Wind και έπειτα της Vodafone, και πολλούς ακόμη. Sent from my iPhone using Insomnia
Δημοσ.

Δεν νομίζω ότι το άρθρο αναφέρεται σε απολύσεις.

Όταν ο εργοδότης σου κάνει καταγγελία της σύμβασης, αποποιείται και τους όρους που αυτή περιελάμβανε.
Ή σου δίνει κάποια μεγάλα κίνητρα για να μην το κάνεις (με άλλη συμφωνία φυσικά).

Μιλάνε για αρπαγή υπαλλήλων από τη μία εταιρία στην άλλη. Δηλαδή κάποιος έρχεται , σου κάνει συμφέρουσα πρόταση , την αποδέχεσαι και παραιτείσαι από τη μία εταιρία και πας στην άλλη.

Αν όμως έχεις υπογράψει σύμβαση που να λέει ότι δεν μπορείς για χχ χρόνο να εργαστείς σε ανταγωνιστή, τότε ο προηγούμενος εργοδότης σου μπορεί να διεκδικήσει αποζημιώσεις από εσένα.

Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί, πχ. μεταφορά τεχνογνωσίας - τεχνολογιών - διαδικασιών κλπ. από τη μία εταιρία στην άλλη.

κλοπή πελατολογίου,
μεγάλο διάστημα εκπαίδευσης -κατάρτισης , στο οποίο δεν ήσουν παραγωγικός και πρέπει να αποσβεστεί.

Αυτό που σίγουρα είναι αλητεία, είναι το να υπάρχουν μυστικές συμφωνίες μεταξύ εταιριών να μην παίρνουν προσωπικό (ακόμα και απολυμένους) η μία από την άλλη..

Αυτά είναι και εναρμονισμένες πρακτικές, και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κατά μία έννοια.

Δημοσ.

Μα τι πως είναι δυνατόν να απαγορεύουν κάποιον να βρεί δουλειά κάπου αλλού;Εταιρίες είναι όχι ο αμερικάνικος στρατός!

Δηλαδή αν κάποιος εργαστεί για Χ χρόνια σε μία από αυτές τις εταιρίες και ξαφνικά τον πετάξουν έξω σαν σκουπίδι,θα πρέπει να μείνει άνεργος επειδή το θέλουν αυτοί;

Φυσικά και γίνεται. Υπάρχουν όροι στη σύμβαση που υπογράφεις όταν προσλαμβάνεσαι να μην πας σε ανταγωνιστή για Χ χρόνια. Είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και πολύ λογικό. Αν δε σου αρέσει δεν πάς ... απλά.

Δημοσ.

Φυσικά και γίνεται. Υπάρχουν όροι στη σύμβαση που υπογράφεις όταν προσλαμβάνεσαι να μην πας σε ανταγωνιστή για Χ χρόνια. Είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και πολύ λογικό. Αν δε σου αρέσει δεν πάς ... απλά.

Πριν ποστάρεις καλά είναι να έχεις διαβάσει όλη την συζήτηση,ώστε να μην επαναλαμβάνονται τα ίδια  :-)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...