Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ορισμένα e-mails που είδαν το φώς της δημοσιότητας, ύστερα από μια πρόσφατη δικαστική απόφαση, αποκαλύπτουν με τον καλύτερο τρόπο την μέθοδο που ακολουθούσαν ο Steve Jobs και άλλοι CEO διαφόρων εταιρειών της Silicon Valley για να αποτρέψουν τους υπαλλήλους τους να εργαστούν σε ανταγωνιστική εταιρεία.Τα e-mails αποτελούν πειστήρια μιας δικαστικής διαμάχης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο στο San Jose της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου εργαζόμενοι στρέφονται κατά των Apple, Palm (πλέον ανήκει στην HP), Intel, Google και άλλων εταιρειών για παράνομες συμφωνίες σχετικά με το να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πρόσληψής τους από ανταγωνιστικές εταιρείες.

Τα e-mails είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα theverge η οποία τα έφερε άλλωστε η ίδια στο φως. Αξίζει να κάνουμε μια σύντομη αναφορά σε μερικά εξ αυτών που περιλαμβάνουν λόγια των Διευθύνοντων Συμβούλων της Apple, Google, Intel, Pixar, Intuit, Adobe και Lucasfilm:

• O Steve Jobs χρησιμοποίησε ιδιαίτερα καυστική γλώσσα όταν ήρθε να υπερασπιστεί τους εργαζομένους του, όταν ανακάλυψε ότι η Google προσελάμβανε μέλη της ομάδας που ήταν υπεύθυνη για τα iPod. Τότε ήταν που ζήτησε από τον τότε CEO της Google, Eric Schmidt, «Μπορείτε να το σταματήσετε αυτό; Ευχαριστώ, Steve Jobs».
  • Σε ένα ακόμα περιστατικό και συγκεκριμένα με τον τότε CEO της Palm, Ed Colligan, ο Steve Jobs είχε πει ενοχλημένος από την πρόσληψη υπαλλήλων της εταιρείας του, «Είμαι βέβαιος ότι έχετε συνειδητοποιήσει την ασυμμετρία των οικονομικών πόρων των εταιρειών μας όταν λέτε: "Θα καταλήξουμε να πληρώνουμε μεγάλα χρηματικά ποσά σε δικηγόρους".
  • Ήξεραν ότι κάτι τέτοιο ήταν λανθασμένο, και παρά ταύτα το έκαναν. Ο CEO της Intel, Paul Otellini, είπε σχετικά με την συμφωνία του με τον Schmidt της Google «Υπάρχει μια πολιτική μη πρόσληψης μεταξύ εμού και του Eric. Δεν θέλω όμως να γίνει ευρέως γνωστό κάτι τέτοιο».

Link.png Site: http://gigaom.com/2013/01/23/emails-show-steve-jobs-took-hard-ball-approach-to-prevent-employees-from-leaving/[/url'>']gigaom.com

Link.png Site: http://www.theverge.com/2013/1/23/3906310/the-no-hire-paper-trail-steve-jobs-and-eric-schmidt-didnt-want-you-to-see']theverge.com

• Απαντ. 33
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.

Μα τι πως είναι δυνατόν να απαγορεύουν κάποιον να βρεί δουλειά κάπου αλλού;Εταιρίες είναι όχι ο αμερικάνικος στρατός!

Δηλαδή αν κάποιος εργαστεί για Χ χρόνια σε μία από αυτές τις εταιρίες και ξαφνικά τον πετάξουν έξω σαν σκουπίδι,θα πρέπει να μείνει άνεργος επειδή το θέλουν αυτοί;

• Like 5
Δημοσ.

Φίλε μου, σε συγκεκριμένες θέσεις στο συμβόλαιο μπαίνουν κάποιες ρήτρες.

Μία από αυτές είναι και η απαγόρευση να δουλεψεις σε ανταγωνιστική εταιρία για κάποια χρόνια.

Και μήν νομίζεις ότι συμβαίνει μόνο στο εξωτερικό αυτό.

• Like 7
Δημοσ.

Μία από αυτές είναι και η απαγόρευση να δουλεψεις σε ανταγωνιστική εταιρία για κάποια χρόνια.

Συμφωνώ αλλά προφανώς αυτό θέλουν να πετύχουν οι εργαζόμενοι,να υπάρχουν λιγότερες ρήτρες κτλ.

Ας φανταστούμε έναν κόσμο γεμάτο ρήτρες πως θα ήταν...

Επίσης θα συμφωνήσω ότι αυτά γίνονται και στην Ελλάδα έδώ και καιρό αλλά σε αυτή τη χώρα έχουμε μάθει η να σιωπούμε η να εκμεταλευόμαστε τα εργασιακά προς όφελος λίγων,για αυτό καταντήσαμε κι έτσι.

Δημοσ.

Ναι κάπως έτσι είναι αλλά έχω την εντύπωση ότι αυτοί που υπογράφουν τέτοια χαρτιά είναι συγκεκριμένα στελέχη που έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για μελλοντικά προϊόντα και τεχνολογίες, λογικά όχι το 100% του εργατικού δυναμικού της Google ή Apple.

Προφανώς τα mail που διέρρευσαν δεν απευθύνονται σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων αλλά στον απλό κοσμάκη που παίρνει μία ειδοποίηση δύο εβδομάδες πριν απολυθεί και γράφει στο βιογραφικό του ότι δούλευε στην Apple θεωρώντας ότι αυτό θα του δώσει κάποια πλεονεκτήματα για να ξαναβρεί δουλειά κάπου αλλού.

Δημοσ.

Ολες οι πολυεθνικες έχουν Code of conduct.

Αλλα οπως ειπε και ο Panther_512 ο νομος ειναι πανω απο όλα!!

Βεβαια εκει που ειναι οι έδρες των πολυεθνικών τα έχουν φροντίσει ΟΛΑ αυτα.

Να χαμε να λεγαμε δηλαδης!

Δημοσ.

εμενα οταν πηγα να δουλεψω πωλητης σε εταιρεια με τροφιμα, μου ειπαν να υπογραψω χαρτι το οποιο ζητουσε, τα επομενα 10 χρονια απο την ημερα που θα φυγω απο αυτην να μην παω σε ανταγωνιστρια της.

Δημοσ.

κατι μας ειπαν....

στην Ελλαδα το έχουμε εξελίξει...

ακόμη κι αν φύγει κάποιος φροντίζουν να μην μπορεί να βρεί και μετά δουλεία κάποια αφεντικά.... ;)

Δημοσ.

εμενα οταν πηγα να δουλεψω πωλητης σε εταιρεια με τροφιμα, μου ειπαν να υπογραψω χαρτι το οποιο ζητουσε, τα επομενα 10 χρονια απο την ημερα που θα φυγω απο αυτην να μην παω σε ανταγωνιστρια της.

Σ' αυτό το χαρτί, αναφερόταν και η υποχρέωση/δέσμευση τής εν λόγω εταιρείας, να συνεχίσει να σε πληρώνει για τα δέκα αυτά χρόνια κατά τα οποία δε θα μπορούσες να εργαστείς αλλού πάνω στο αντικείμενό σου, έτσι δεν είναι; :X 

Δημοσ.

Δουλευω σε μεγαλη ξενη πολυεθνικη ναυτιλιακη. Μεσα σε δυο χρονια μια αλλη της πηρε εξι υπαλληλους, απλα εκανε καλυτερη προσφορα, τιποτα μεμπτο. Μετα απο τους εξι, επειδη οι δυο συνεργαζονται σε δουλειες, οι δικοι μας εδω τους ειπαν μη μας ξαναπαρετε ατομο αν θελετε να συνεχισουμε να εχουμε καλες σχεσεις.

Μια κοπελα και εγω προσωπικα φαγαμε χι απο τη δευτερη εταιρια οταν θελησαμε να παμε για αυτους ακριβως τους λογους...

Sent from my iPhone using Insomnia

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...