Malvino Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 Ένας γνωστός μου έχει το παρακάτω motherboard: ga-ex58-ud5 http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2958#sp Θέλει να αγοράσει ένα δίσκο και είναι ανάμεσα σε αυτούς τους δύο: WD1002FAEX http://www.wdc.com/global/products/specs/?driveID=792&language=1 WD1003FBYX http://www.wdc.com/global/products/specs/?driveID=799&language=1 Τα κριτήριά του ήταν να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εγγύηση (5 χρόνια), χωρητικότητα 1Τ και σε τιμή έως 100€. Επειδή είμαι άσχετος το μόνο κριτήριό μου για αυτή τη περίπτωση είναι η επιλογή του πρώτου ως sata 6Gb/s. Το motherboard του υποστηρίζει μόνο sata 3Gb/s έτσι σε περίπτωση αναβάθμισης να μην πάει χαμένος ο δίσκος. Αυτό που δεν ξέρω είναι κατά πόσο θα είναι συμβατός ο δίσκος με το motherboard. Νομίζω ότι γίνεται αυτός ο συνδυασμός και όχι ο ανάποδος αλλά δεν ξέρω αν θα ήταν καλύτερα αν βάλει καθαρά δίσκο sata 3Gb/s. Έχοντας μαύρα μεσάνυχτα για τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά ή για το τι σημαίνει ότι ο ένας είναι black, ο άλλος red ή άλλο χρώμα θα ήθελα τη βοήθειά σας για την επιλογή. Επίσης αν έχετε να προτείνετε και κάτι άλλο το οποίο όμως καλύπτει τα αρχικά κριτήρια καλοδεχούμενο. Ο δίσκος λογικά θα χρησιμοποιηθεί ως primary. Η αναβάθμιση του motherboard θα αργήσει όσο λειτουργεί το motherboard (ελπίζουμε πολύ). Solid state δίσκοι έχουν απορριφθεί λόγω τιμής - χωρητικότητας.
Αλκης K. Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 παρε τον BLACK.γρηγορος-σατα 3-και γενικα αξιοπιστος
gavros10 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 παρε τον BLACK.γρηγορος-σατα 3-και γενικα αξιοπιστος υποστηριζει η μητρικη του sata 3?
Δεινόσαυρος Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 Είτε sata 3 είτε sata2 είναι ακριβώς το ίδιο με τους hdd. Δεν σε επηρεάζει αυτό στην επιλογή σου.
washcloud Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 To μόνο σοβαρό κριτήριο, είναι του φίλου σου : μέγιστη (αλλά να είναι ΚΑΙ συμφέρουσα, με βάση την τιμή προς τα χρόνια) εγγύηση. Και μόνο οι Black (=5 χρονη εγγύηση, θεωρητικά καλύτερη ποιότητα κατασκευής/υλικών, "καθαροί" 7200άρηδες - στροφές μοτέρ/λεπτό) της WD το προσφέρουν αυτό, σήμερα. (Green = "κυμαινόμενες" στροφές μοτέρ, ή και καθαρά 5200άρηδες, 2χρονη εγγύηση, χαμηλότερη απόλυτη τιμή - που δεν αξίζει όμως από άποψη αναλογίας τιμής/εγγύησης) (Red= απ΄όσο ξέρω, συνδυασμός "καλύτερων τεχνολογιών κατασκευής", θεωρητικά πιο ανθεκτικοί από Green, κυμαινόμενης περιστροφής, προορισμένοι για δίκτυα, servers κτλ. - 3χρονης όμως εγγύησης, κάτι σαν βελτιωμένοι "Blue" μου κάνουν. Δε μου γεμίζουν προσωπικά το μάτι.) (Βlue= 3χρονης εγγύησης, 7200RMP. Η "στάνταρ" σειρά της WD.) H SATA version δεν παίζει ουσιαστικά σημασία, καθώς το ίδιο περίπου αναταποκρίνονται και οι 2ρηδες και οι 3ρηδες (3GBps και 6GBps αντίστοιχα), καθώς τα αυξανόμενα όρια του πρωτοκόλλου, δεν αντιστοιχούν στο πόσο μπορούν και να το εκμεταλλευτούν οι σκληροί δίσκοι (οι SSD άλλο καπέλο). ΑΝ υπάρχει νόημα να επιλέξει κανείς SATA III αντί ΙΙ, είναι μόνο επειδή (γενικά) ως "πιό νέος δίσκος" ο ΙΙΙ, έχει γενικά καλύτερη απόκριση (και πάλι μη φανταστείς τίποτα τρελό). Κι εννοείται όταν μιλάμε για ίδια τιμή και χωρητικότητα. ΑΝ όμως τυχόν υπάρχει SATA II δίσκος φθηνότερος ή/και μεγαλύτερος, ασυζητητί η προτίμηση πάει σ' αυτόν. Όσο για "συμβατότητα", τα πάντα είναι συμβατά μεταξύ τους : SATA II δίσκος σε SATA III μητρική ή SATA III δίσκος σε SATA II μητρική. Πρόταση : http://www.visionstudio.gr/prodinfo.asp?id=18723&cat=6 Κι αν είναι Αττική, εναλλακτικά : http://www.e-gate.gr/index.php?dispatch=products.view&product_id=30319 (αρκετά αξιόπιστα και τα δύο μαγαζιά για "aftersale support, και όχι "μανιταρομάγαζα" που αύριο αν τα χρειαστείς, παίζει να τα ψάχνεις και να μην υπάρχουν. Μακρυά δε από Πλαίσια και Ησόπια...) 1
Αλκης K. Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 το σατα-3 το ανεφερα σαν πιο νεα <<τεχνολογια>> ασ πουμε και επισηςσαν + σε μελοντικη μεταπωληση.δεν ξερω αν σε RAID ενας σατα 3 θα αξιοποιουσε τον διαυλο του σε σχεση με σατα 2 gavros10 αυτο το προσεξες ??? Επειδή είμαι άσχετος το μόνο κριτήριό μου για αυτή τη περίπτωση είναι η επιλογή του πρώτου ως sata 6Gb/s. Το motherboard του υποστηρίζει μόνο sata 3Gb/s έτσι σε περίπτωση αναβάθμισης να μην πάει χαμένος ο δίσκος.
Δεινόσαυρος Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 Μα δεν πάει χαμένος ο δίσκος, αυτό λέμε... Οι γρηγορότεροι hdd παίζουν στο όριο του sata1 σήμερα..
washcloud Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 Το motherboard του υποστηρίζει μόνο sata 3Gb/s έτσι σε περίπτωση αναβάθμισης να μην πάει χαμένος ο δίσκος. ...υπό ποιά έννοια "θα πάει χαμένος"...;
Αλκης K. Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 το ξερουμε αυτο βρε dino αλλα γιατι να παρει sata 2 και οχι σατα 3 ??υπαρχει καποιος λογος ?? τα ιδια λεφτα δεν ειναι?επισης δεν ειναι μονο το σατα ειναι και η βελτιωση του μοντελου.οι BLACK sata 2 δεν ειχαν την φημη του πιο γρηγορου ενω οι black sata 3 ειναι αν δεν κανω τραγικο λαθος οι πιο γρηγοροι σε σχεση με τον ανταγωνισμο Υ.Γ Σε RAID οποιος ξερει τι ταχυτητες πιανουνε οι black ??
Δεινόσαυρος Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 Ίδιοι είναι όλοι οι 7200rpm hdd και σε ταχύτητα. Η εγγύηση ενδιαφέρει και η χωρητικότητα. Δεν είπα να μην πάρει sata3, απλά ανέφερα ότι αυτό δεν είναι κριτήριο επιλογής.
Super Moderators Thresh Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 Super Moderators Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 Μα δεν πάει χαμένος ο δίσκος, αυτό λέμε... Οι γρηγορότεροι hdd παίζουν στο όριο του sata1 σήμερα.. κάποιοι το έχουν περάσει για λίγο και δεν εννοώ μόνο τους 10-15K RPM
Malvino Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 24 Ιανουαρίου 2013 Καλημέρα Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις και συγνώμη που άργησα να απαντήσω αλλά μου έτυχαν διάφορα και δεν πρόλαβα. Λογικά θα αγοράσει τον πρώτο (WD1002FAEX). Και πάλι ευχαριστώ.
Sirios8e Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2013 Λοιπον παιδια θελω να παρω εναν εξωτερικο σκληρο και για linux. Εχω ακουσει οτι οι wd ειναι απ τις καλυτερες εταιρειες και σκεφτομαι για αυτο http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.304541 Τι γνωμη εχετε. Ευχαριστω. (Oταν λεει οτι χρειαζετε επαναμορφοποιηση εννοει για mac?)
washcloud Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2013 Το "από τις καλύτερες εταιρίες", όταν οι εταιρίες, είναι πλέον ΔΥΟ όλες κι όλες (WD και Seagate), μάλλον αποτελεί ολίγον πλεονασμό. Και τεσπα, το θέμα είναι ότι οι δίσκοι πάνω-κάτω το ίδιο είναι, οι τεχνολογίες παρομοίως, και όσο για την "ανθεκτικότητα" (που φαντάζομαι εννοείς/σ' ενδιαφέρει με το "καλύτερες"), "εγγύηση" "καλής λειτουργίας", στην ουσία δεν υπάρχει. Η μόνη εγγύηση που έχει νόημα, είναι η "εγγύηση ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ", και εν προκειμένω μιλάμε για 2 χρόνια (την ελάχιστη δηλαδή που θα βρεις να παρέχεται, από την παραγωγό εταιρία έστω, καθώς υπάρχουν και λαμόγια μεταπράτες -στο Ελλαδιστάν κυρίως- που πουλάνε δηλώνοντας εγγυήσεις μονοετείς). ΑΝ έχει κάτι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ "ξεχωριστό" η WD, είναι σειρές σκληρών δίσκων (δεν λέω για "εξωτερικούς") που έρχονται με 5ετή εγγύηση (έχει ΚΑΙ "έτοιμους εξωτερικούς" με 5χρονη εγγύηση, αλλά η τιμή είναι πιασέκωλο, και όχι μόνο αυτή. Θα δεις παρακάτω). Θεώρησε ότι δίνοντας χρήμα για δίσκο, αγοράζεις εκτός από χωρητικότητα ΚΑΙ εγγύηση, κάνε τις σχετικές διαιρέσεις (χρόνια προς τιμή) για να βλέπεις σε κάθε περίπτωση "πόσο σου κοστίσει ο κάθε χρόνος εγγύησης", για να δεις ποιά αγορά είναι πιο συμφέρουσα. Πχ αν πεις να πάρεις έναν σκληρό 2.5 ιντσών (από αυτούς που μπάινουν σε λάπτοπ) της σειράς Black και τον βάλεις σε μια θήκη που επίσης θα πάρεις, θα σου βγει η εγγύηση γύρω στα 15€/χρόνο (τιμή αγοράς σκληρού και θήκης, 70 με 75€), Ενώ αυτός του e-shop, "κόστιζει" 28€/χρόνο εγγύησης. Διπλάσια δηλαδή. Ο κόσμος συνήθως λέει "ωχ μωρέ, σιγά μην πάρω 5χρονης εγγύησης", βλέπει την "χαμηλή" τιμή σε απόλυτα νούμερα (τα 56€ του eshop), τσιμπάει και προτιμάει "να το ρισκάρει" ότι ο ΔΙΚΟΣ του δίσκος θα αντέξει πρισσότερο... Το θέμα είναι ότι καθώς οι δίσκοι έχουν γύρω στα 2-3 χρόνια ΜΕΣΟ όρο ζωής, θα θυμηθεί την "αξία" μιας 5χρονης εγγύησης όταν θα...είναι αργά. Υπάρχει κι ακόμα ένα θέμα όμως : οι "έτοιμοι" εξωτερικοί (ένας σκληρός δίσκος μέσα σε θήκη δηλαδή) που κατασκευάζονται και διατίθενται από τις εταιρίες, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ από αυτές να ανοιχτούν (ν' ανοιχτεί η θήκη δηλαδή), με...ποινή την απώλεια της εγγύησης. Και η πρακτική λέει ότι είναι αρκετά πιθανό ένας εξωτερικός να πάθει κάποια ζημιά (η θήκη του κατά πάσα πιθανότητα - η οποία στην ουσία περιέχει μικροηλεκτρονικά) και όταν μας νοιάζουν τ' αρχεία που περιέχονται, η μία πιθανή λύση που έχουμε είναι το άνοιγμα της θήκης και η μεταφορά του σκληρού εσωτερικά σε κάποιον υπολογιστή, για να διαπιστωθεί εάν αυτός είναι οκ και κατ' επέκταση τ' αρχεία μας. Αν λοιπόν έρθεις σε αυτήν την ανάγκη, είτε χάνεις τ' αρχεία (δίνοντας τον δίσκο για αντίκατάσταση, ΕΦ' ΟΣΟΝ είναια κόμη εντός εγγύησης) - είτε χάνεις την εγγύηση δοκιμάζοντας να βάλεις τον δίσκο εσωτερικά (χωρίς μάλιστα αυτό να εξασφαλίζει ότι θα δουλέψει). ...κανονικά από τα παραπάνω, θα πρέπει να έχεις πειστεί ότι ένας "έτοιμος εξωτυερικός" αποτελεί φάκα, με τυρί την "χαμηλή τιμή", κι ο μόνος λόγος για να πάρεις τέτοιον, είναι να μην μπορείς να διαθέσεις ούτε Ευρώ παραπάνω από τα 56. Ή έστω, να μην προορίζεις τον δίσκο για αποθήκη σημαντικών αρχείων, αλλά περισσότερο ως μέσο μεταφοράς δεδομένων. Αν αποφασίσεις να πάρεις τελικά σκληρό&θήκη για να κάνεις τον δικό σου εξωτερικό, πες να προτείνουμε και λινκς. * το τελευταίο που ρωτάς για την...φάκα : ναι, για να τον βάλεις σε Μακ, χρειάζεται να του κάνεις φορμάτ.
Antwni Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2013 Δημοσ. 1 Φεβρουαρίου 2013 Αν αποφασίσεις να πάρεις τελικά σκληρό&θήκη για να κάνεις τον δικό σου εξωτερικό, πες να προτείνουμε και λινκς. Γιατί δεν έρχεται κανεις και στο δικο μου thread να με βοηθησει να παρω θήκη γαμω
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα