gatokoritso Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 εδω οσοι εχουμε δει τη ταινια δίνουμε τα review μας.
DeadOrganPlayer Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Το ξαναείδα πάλι το Σάββατο μετά από πααάρα πολλά χρόνια. Παρότι μικρός τη ταινία πρέπει να την είχα δει πάνω από 7 φορές ομολογώ ότι αρκετά κομμάτια δε τα θυμόμουν. Βλέποντας τη λοιπον ξανά σήμερα και με πιό ώριμο μάτι, μπορώ να πω ότι η ταινία παρόλες τις υπερβολές της στέκεται πολύ καλά και κερδίζει τη μάχη με το χρόνο. Το σενάριο του Oliver Stone, παρότι προσθέτει αρκετά πράγματα στο βιβλίο του Hoffer ξεφεύγοντας ίσως από τον απόλυτο ρεαλισμό, είναι από τα δυνατότερα χαρτιά της ταινίας μαζί με το χαρακτηριστικό soundtrack του Giorgio Moroder και την αξέχαστη ερμηνεία του Brad Davis (ο οποίος ήταν ο πρώτος ετεροφυλόφιλος ηθοποιός του Hollywood που πέθανε από Aids). Οι ηθοποιοί που παίζουν τον Τούρκο δεσμοφύλακα και τον Τούρκο χαφιέ είναι επίσης φοβεροί στο ρόλο του αφού καταφέρνουν να γίνουν τόσο αποκρουστικοί όσο δε πάει. Επίσης, μερικούς ρόλους Τούρκων αστυνομικών τους παίζουν Έλληνες καθώς δεν είχαν δεχτεί να του παίξουν Τούρκοι διαφωνώντας με τη εικόνα που παρουσιάζει η ταινία (κυρίως στο κομμάτι της Τουρκικής αστυνομίας). Η ταινία έχει μερικές αρκετα σκληρές σκηνές τις οποίες σημέρα δύσκολα θα τις δούμε τόσο ωμά καθώς οτιδήποτε βίαιο το βλέπουμε πλέον στυλιζαρισμένο (για ταινία του Hollywood μιλάω). Σε γενικές γραμμές μπορώ να πω ότι δεν απογοητεύτηκα ξαναβλέποντας τη ταινία μετά από τόσα χρόνια επιβεβαιώνοντας ότι δικαιολογημένα κατέχει την θέση 66 στο τοπ 100 μου. Εσείς τι λέτε παιδιά? Σας άρεσε?
Chrisxxx Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Γιατι να μη μας αρέσει μια ταινία με μισοτρελους χασικληδες δυτικούς και πισωγλέντηδες διεφθαρμένους, παιδόφιλους τουρκους; Πλακα κανω. Ωραια ταινιουλα, κριτικη καποια στιγμή που δεν θα βαριέμαι. 2
RottenLungs Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 Μόλις το είδα. Η σκηνοθεσία ήταν πολυ καλή, με πολυ καλα πλάνα και ωραία εικόνα. Εξαιρετικές οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών και ειδικότερα του Brad Davis. Λίγο πιο αδύναμοι οι δεύτεροι ρόλοι. Το σενάριο ήταν αρκετά καλα δομημένο, κράταγε το ενδιαφέρον καθ'όλη την διάρκεια, δεν είχε κενά και εμβάθυνε όσο έπρεπε στους χαρακτήρες. Βιώνες τις καταστάσεις στον έπακρο και ένιωθες τα συναισθήματα των χαρακτήρων πραγματικά. Το μόνο που με ενόχλησε (αρκετά) ήταν το γεγονός οτι εξαρχής η οπτική γωνία απο την οποία προσεγγίστηκε το θέμα η κακιά τούρκικη δικαιοσύνη που δεν έδειξε κανένα έλεος στον βουτηρομπεμπές, άβγαλτος αμερικάνος που υπέπεσε σε ένα μικρό μικρό αμάρτημα (που όπως είπε ο Billy Hayes, έκανε κάτι που όλοι κάνουν και κάτι που σε άλλους χρόνους και άλλα μέρη θα μπόρούσε να είναι νόμιμο). Απο την μέση της ταινίες και μετά, είχες την εντύπωση οτι έβλεπες την ιστορία ενός αθώου και αγαθού αμερικάνου και μπλέχτηκε στα δίχτυα της διαφθοράς μίας βάρβαρης και αφιλόξενης πολιτείας. Σίγουρα τα όσα έγιναν, έχουν βάση (ξέρουμε τι έκαναν οι Τούρκοι, λίiiiγο πρίν το 1922 στην Σμύρνη, δεν πέφτουμε απο τα σύννεφα) αλλα άλλο το ένα και άλλο αυτή η προσπάθεια να φανεί σαν μάρτυρα ο Billy Hayes. Το βασικό θέμα της ταινίας είναι η υπέρβαση. Σε δεύτερο πλάνο δείχνει τον "σωφρονιστικό" χαρακτήρα των φυλακών (και στην αμερική, δεν νομίζω να πέρναει καλύτερα ένας αφγανός, ακόμα και σήμερα) και σε τρίτο πλάνο είναι η διαφήμιση των Winston και Malboro. Τελικά την είχα δεί και στο παρελθόν αλλα το είχα ξεχάσει (θα το είχα πετύχει σε καμια τηλεόραση). Αρκετά ικανοποιητική, σε βαθμό να θέλω να ψάξω λίγο περισσότερο τον φίλτατο Alan Parker 7.5/10
gatokoritso Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 μετα απο τοσο καιρο την ξαναειδα.απο παλια μου ειχαν μεινει 2 πραγματα απο αυτη τη ταινια:1)η σκηνη στη πτερυγα των τρελων που τους βαζανε να να κανουν κυκλους ολοι την ωρα και 2)η μουσικη.ακομα αυτα τα 2 μου κανουν εντυπωση.η ταινια γενικα εχει μια ωραια ροη σε ξεκιναει απο την ανεμελια ενος μαλακα αμερικανου που νομιζε οτι θα κανει οτι οι αλλοι και θα τη βγαλει καθαρη και καταληγει λιγο πριν το τελος να πηγαινει στο ακριβως αλλο σταδιο.αν και κατα καιρους βρηκα την ερμηνεία του πρωταγωνιστή λιγο παιδιαριστικη και ξενινιασμενη δεν με χαλασε.ισως γιατι ειχαμε γενικα λιγο καρικατουρες ερμηνείες απο ολους αρα πηγαινε με το κλίμα.το οτι το στόρι τελικα δεν ειχε καμια σχεση με το τι εγινε στη πραγματικοτητα ισως να με πειραζει λιγο αλλα δεν ριχνει τη ταινια στα ματια μου.ως μπονους κραταω τους ελληνες ηθοποιους ουτε καν θυμόμουν οτι ειχαν παιξει ελληνες..απο παλια μας πηγαινε το "τουρκικο" χαχχαχαχα. 7/10 ηταν μια καλη προσπαθεια.λιγο αμερικανια ομως αλλα οπως μας εχει αποδείξει η ιστορια αυτο πουλαει..
DeadOrganPlayer Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 Αρκετά ικανοποιητική, σε βαθμό να θέλω να ψάξω λίγο περισσότερο τον φίλτατο Alan Parker Τώρα που το σκέφτομαι και η προηγούμενη ταινία που επελέγη από το Insomnia Movie Club του Alan Parker ήταν (Mississipi Burning). Πιστεύετε ότι ήταν μια σατανική* σύμπτωση? *Angel Heart την επόμενη εβδομάδα 1
RottenLungs Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 [offtopic]Εγω έχω μπανίσει εδω και μέρες το Angela's Ashes . Έχω διαβάσει τα δύο λόγια που λέει στο imdb για την υπόθεση και πιστεύω οτι επειδή είναι δύσκολο σαν concept, θα φανεί αν είναι πραγματικά καλός σκηνοθέτης ή απλα ενδιαφέρον. Με έχει προβληματίσει ο Parker όσον αφορά την θεματολογία των ταινιών του. Δλδ οτι δεν το ψάχνει και πολυ, αλλα επειδή δεν μ'αρέσει να βγάζω βιαστικά συμπεράσματα, θα δώ άλλες δύο του. Υ.Γ. Πήγα φέτος Ιρλανδία, απίστευτος λαός και πανέμορφη χώρα.
NoisePollution Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 Την είδα και εγώ σαν πιστό μέλος του Insomnia Movie Club. Αρκετά καλή ερμηνεία με πολύ καλές ερμηνείες ειδικά αυτή του John Hurt ως Max. Δεν έχω πάει σε καμιά τούρκικη φυλακή του 70 για να ξέρω ακριβώς πως είναι αλλά αυτό που μας έδειξε η ταινία φινόταν κάπως υπερβολικό. Ο Alan Parker είναι ένας μεγάλος σκηνοθέτης και έχει κάνει μεγάλες ταινίες. Μια απ' αυτές είναι και το Midnight Express. Η σκληρότητα της τούρκικης δικαιοσύνης και η έντονη βία στην ταινία ίσως να μην είναι τόσο αντικειμενική μιας και το σενάριο βασίστηκε στο βιβλίο του ίδιου του Billy Hayes. Ωστόσο εμένα η ταινία με έπεισε και δεν μου άφησε περιθώρια να αμφισβητήσω την αληθοφάνεια της. Όσον αφορά τον κεντρικό χαρακτήρα που ερμηνεύει πολύ ωραία ο Brad Davis, η ταινία αποδίδει με μεγάλη επιτυχία την δοκιμασία που πέρασε ο πρωταγωνιστής και τις αντίξοες συνθήκες των τουρκικών φυλακών στις οποίες κλήθηκε να επιβιώσει. Πολλά και ποικίλα συναισθήματα πηγάζουν από την ταινία και αυτό είναι σημαντικό και απαραίτητο για να κρατηθεί ο θεατής σε αγωνία και να μη χάσει το ενδιαφέρον του. Στα πλην η μάλλον ακούσια προώθηση αντιπάθειας για τους Τούρκους από την ταινία που φτάνει στα όρια του μίσους. Η γενική εικόνα πολύ καλή. 8/10 Υ.Γ Να δείτε που ο Alan Parker έχει 5-6 account στο forum και ψηφίζει να βλέπουμε συνέχεια δικές του ταινίες.
gavros10 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 *δεν ηξερα οτι η ταινια ηταν με Τουρκους. Δυσκολευομαι να πατησω play...
gatokoritso Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 gavros10 δες την αξίζει. λέω στην επόμενη ψηφοφορία να μην βάλουμε ταινίες Alan έτσι για αλλαγή
RottenLungs Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 Εγω λέω οτι ψηφιστεί και στο τι προτίνει ο καθένας κανένας περιορισμός.
TAKE5 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 22 Ιανουαρίου 2013 Την είδα και εγώ προχθές μπας και μου είχε ξεφύγει κάτι αλλά τελικά ολα τα θυμόμουν σωστά. Για την ταινία λίγο πολύ τα είπατε ας γράψω λίγα για τον Παρκερ Η βασική ιδιαιτερότητα του Αλαν Παρκερ είναι ότι έχει κάνει πολύ καλές ταινίες σε πολύ διαφορετικά στυλ και μάλιστα σε εποχές που το συγκεκριμένο δεν ήταν ας πούμε μόδα. Το "εξπρές" είναι η πρώτη του επιτυχία και φτιάχτηκε σε εποχή που ήταν της μοδας τα μεταπολεμικά συνδρομα του Βιετνάμ και επιτυχία γνώριζαν οι ταινίες με πληγωμένους βετεράνους. Και καπάκι μετά το FAME και από εκεί στο Wall. Και όταν τα σύνδρομα έχουν σχετικά τελειώσει και ξαναβγαίνουν σιγά σιγά οι ματσο πολεμιστές αυτος πάει και κάνει το Birdy :-D την πλεον αδικημένη του ταινία. Ενα άλλο του χαρακτηριστικό που υπάρχει και στην συγκεκριμένη ταινία και γενικά στις πρώτες του και σαφώς καλυτερες ταινίες είναι ότι οι πρωταγωνιστες του κάνουν ίσως την ερμηνεία της ζωής τους. Είτε αυτός είναι ο μαλλον αδιαφορος Νταβις που μεταμορφώνεται σε απελπισμένο φυλακισμένο, είτε ο γόης Μοντιν σε ψυχικά τραυματία. Ακόμα και ο Μικυ Ρουρκ περασαν 25 χρόνια για να κάνει κατι εξίσου καλο. Και βέβαια η μεγάλη προσοχή στη μουσική. Καταπληκτικά soundtrack με το Wall να είναι εκτος συναγωνισμού Σπουδαίος σκηνοθέτης από τους αδικημένους των βραβείων 2
RottenLungs Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 27 Ιανουαρίου 2013 Πολυ μικρή συμμετοχή... Ε τουλάχιστον, όσοι προτίνουν ταινία να βλέπουν την ταινία. Το νόημα του ovie club είναι να βλέπουμε ταινίες που δύσκολα θα βάζαμε απο μόνοι μας και μετα να τις συζητάμε. Λοιπόν την επόμενη ψηφοφορία πότε θα την βάλουμε; Προτίνω κάποιες ψηφοφορίες να είναι και θεματικές. (όχι απαραίτητα) ΠΧ. να προτίνουμε ταινίες μόνο ενός σκηνοθέτη ή να προτίνουμε ταινίες που είναι σε συγκεκριμένη κατηγορία ή να προτίνουμε ταινίες μιας συγκεκριμένης δεκαετίας ή συγκεκριμένης θεματολογίας κτλ. Τώρα αν σας αρέσει σαν ιδέα, έχουμε το πρόβλημα του ποιος θα ορίζει το θέμα.
gatokoritso Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2013 δεν ειναι κακη η ιδεα.λοιπον λεω οτι ο πρωτος που ανοιγει καινουργιο θεμα για ψηφοφορια να διαλεγει και τι κατηγορια θελει.βεβαια δεν ειναι και αναγκαιο να εχουμε θεματικες ψηφοφοριες καθε φορα.. οσο για τη καινουργια ψηφοφορια κανονικα ειναι καθε βδομαδα πανω κατω αλλα λογο της μικρης κινησης το αφηνουμε παραπανω μεχρι την επομενη. rotten θες εσυ να ανοιξεις τη καινουργια ψηφοφορια?
Timour21 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 28 Ιανουαρίου 2013 και την αξέχαστη ερμηνεία του Brad Davis (ο οποίος ήταν ο πρώτος ετεροφυλόφιλος ηθοποιός του Hollywood που πέθανε από Aids). Μια μικρή διόρθωση, ήταν αμφιφυλόφιλος (bi-sexual) και ενώ είχε πράγματι διαγνωστεί με aids, αυτοκτόνησε (drug overdose).
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα