Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Λοιπόν παιδιά, αντιμετωπίζω ένα πολύ περίεργο πρόβλημα που δεν μου έχει ξανασυμβεί. Ένας που έχει καφενείο εδώ στο χωριό μου έφερε έναν υπολογιστή για να τον κάνω φορμάτ, να του φορτώσω κλασσικά προγράμματα, και τα γνωστά τέλος πάντων (να σημειώσω ότι του έβαλα lubuntu, αρχικά είχε windows 2000). 2-3 μέρες που τον είχα στο σπίτι μου δεν παρουσίασε κανένα πρόβλημα, το φορμάτ έγινε κανονικά. Κάθε φορά που του έκανα shutdown (κανονικό shutdown, όχι αναμονές και βλακείες) και μετά πάταγα το κουμπί στην μονάδα, άναβε αμέσως.

Το δίνω λοιπόν στον άνθρωπο και το πάει στο καφενείο. Πατάει 1, 2, 3, 4 φορές το κουμπί και δεν ανάβει. Άναβε για μισό δευτερόλεπτο το λαμπάκι και μετά έσβηνε. Μετά από αρκετές όμως προσπάθειες άναψε κανονικά. Αφού το δούλεψε κανονικά για αρκετές ώρες το έσβησε και την επόμενη μέρα που πήγε να το ανάψει έκανε πάλι τα ίδια. Δηλαδή κάθε φορά που πάταγε το κουμπί στην μονάδα άναβε το λαμπάκι για μισό δευτερόλεπτο και από κει και πέρα δεν άναβε. Μετά όμως από αρκετές προσπάθειες, τότες άναβε. Αυτό συνεχίστηκε για αρκετές μέρες. Όσο έμενε αναμμένος δεν παρουσίαζε κανένα πρόβλημα. Πήγα από το καφενείο και το διαπίστωσα και εγώ ο ίδιος.

Τον παίρνω λοιπόν πίσω στο σπίτι μου και τον συνδέω στην πρίζα. Πατάω το κουμπί και όλα καλά, άναψε αμέσως. Τον κλείνω εντελώς, τον έβγαλα και από την πρίζα, τον ξανασυνδέω και πάλι άναψε αμέσως. Όσες φορές και να το δοκίμασα στο σπίτι μου (τουλάχιστον 50 φορές, κυριολεκτικά) άναβε κανονικά με την πρώτη, δεν μου παρουσίασε κανένα πρόβλημα. Μάλιστα το δοκίμασα και σε διάφορες πρίζες (στο σπίτι μου πάντα) και πάντα άνοιγε αμέσως.

Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν ότι έχει κάποιο ηλεκτρολογικό πρόβλημα στο καφενείο του και αρχικά του είπα να πάει να πάρει καινούριο πολύπριζο. Αλλά έκανε πάλι τα ίδια, δεν άναβε παρά μόνο μετά από πολλές προσπάθειες, έχει μουλαρώσει για τα καλά. Ο πατέρας μου που εντελώς τυχαία είναι ηλεκτρολόγος είναι τακτικός πελάτης του καφενείου και από μια απλή ματιά που έριξε διαπίστωσε ότι η πρίζες είναι ΟΚ (είχε πάει σαν πελάτης για να πιεί καφέ και απλώς τα κοίταξε, δεν πήγε σαν ηλεκτρολόγος, αλλά αν συνεχίσει έτσι θα του πω να πάρει εργαλεία και να πάει να το κοιτάξει καλύτερα).

Προς το παρόν ο πατέρας μου δεν μου έδωσε λεπτομερή αναφορά για το τι κοίταξε στο καφενείο αλλά από ότι κατάλαβα έχει μονοφασικό ρεύμα και πάνω έχει συνδεδεμένες αρκετές συσκευές, ψυγείο, καφετιέρα, μεγάλη οθόνη και διάφορα άλλα. Υπάρχει περίπτωση ναι μεν να δουλεύουν κανονικά οι πρίζες αλλά να μην δίνουν αρκετό ρεύμα για να ξεκινήσει ο υπολογιστής; Μπορεί να είναι βλακεία αυτό που λέω, αλλά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο.

Ανακεφαλαίωση:
1) Στο σπίτι μου, ο υπολογιστής ανοίγει πάντα με την πρώτη.
2) στο καφενείο ανοίγει μετά από αρκετές προσπάθειες.
α) όταν δεν ανοίγει, ανάβει το λαμπάκι για μισό δευτερόλεπτο και μετά νέκρα.
β) όταν ανοίγει κανονικά, μετά από πολλές προσπάθειες, για όση ώρα και να το έχει ανοιχτό, θα λειτουργήσει κανονικά.

Τι μπορεί να φταίει; Ο άνθρωπος επειδής είναι και ντιπ άσχετος νομίζει ότι τον κοροϊδεύω κιόλας, και τον περιμένω σήμερα όταν σχολάσει για να του δείξω ότι στο σπίτι μου δουλεύει κανονικά. Ε καλοί μου συμφορουμήτες; Εσείς τι λέτε; Περιμένω απαντήσεις από τους ειδικούς. Αν δεν έγινα κατανοητός κάπου ή αν θέλετε να πω κάτι που ξέχασα να το αναφέρω, ρωτήστε ελεύθερα.

Δημοσ.

Κι εγώ στο ίδιο συμπέρασμα θα κατέληγα. Και φαντάζομαι ο πατέρας σου όταν έλεγξε τις πρίζες χωρίς εργαλεία, το μόνο που είδε είναι αν τα καλώδια ήταν σωστά πίσω της. Απώλειες και διαρροές δεν μπορεί να μέτρησε απλά με την εμπειρία του!

Το θέμα είναι τι έκανε το PC πριν το πάρεις εσύ σπίτι σου. Αν δούλευε (άνοιγε) κανονικά χωρίς κάποια αλλαγή στις συσκευές του μαγαζιού στο μεσοδιάστημα που το είχες εσύ τότε είναι όντως πολύ περίεργο. Αν όσο το είχες εσύ, έβαλε καμιά θερμάστρα, AC ή καινούρια TV μπορεί να βάρυνε πολύ το δίκτυο. Αυτό το συζητήσατε αν άλλαξε κάτι?

Αν και ο πατέρας σου μάλλον θα είναι πιο ειδικός, θεωρώ ότι αυτό που θέλει είναι σταθεροποιητή τάσης και όχι απλά ένα άλλο πολύπριζο.

Δημοσ.

Κι εγώ στο ίδιο συμπέρασμα θα κατέληγα. Και φαντάζομαι ο πατέρας σου όταν έλεγξε τις πρίζες χωρίς εργαλεία, το μόνο που είδε είναι αν τα καλώδια ήταν σωστά πίσω της. Απώλειες και διαρροές δεν μπορεί να μέτρησε απλά με την εμπειρία του!

Το θέμα είναι τι έκανε το PC πριν το πάρεις εσύ σπίτι σου. Αν δούλευε (άνοιγε) κανονικά χωρίς κάποια αλλαγή στις συσκευές του μαγαζιού στο μεσοδιάστημα που το είχες εσύ τότε είναι όντως πολύ περίεργο. Αν όσο το είχες εσύ, έβαλε καμιά θερμάστρα, AC ή καινούρια TV μπορεί να βάρυνε πολύ το δίκτυο. Αυτό το συζητήσατε αν άλλαξε κάτι?

Αν και ο πατέρας σου μάλλον θα είναι πιο ειδικός, θεωρώ ότι αυτό που θέλει είναι σταθεροποιητή τάσης και όχι απλά ένα άλλο πολύπριζο.

Δεν το ανέφερα αλλά άφησα να εννοηθεί ότι ο υπολογιστής είναι τουλάχιστον 10ετίας με το ότι είχε windows 2000. Ο άνθρωπος το είχε σε μια αποθήκη για πολλά χρόνια και τον έβγαλε για να τον βάλει στο μαγαζί μέχρι να πάρει καινούριο. Όσο το είχα στο σπίτι μου δεν διαπίστωσα κάποιο πρόβλημα στην λειτουργια του. Του έκανα και διάφορα τεστ (memtest, σκληρό δίσκο κλπ) με το hiren's boot cd και το ultimate boot cd.

Αυτό με το σταθεροποιητή τάσης καλή σκέψη αλλά επειδής εδώ είμαστε χωριό δεν ξέρω αν θα βρούμε, θα το ψάξω όμως.

Δημοσ.

Γειώσεις έχει στο μαγαζί του? Οταν είναι ανοιχτός στο μαγαζί του ακούμπα με το ένα χέρι την κούτα και με το άλλο το πάτωμα, αν σε χτυπάει απαλά το ρεύμα δεν έχει γείωση.. 

Έτσι γινόταν και εμένα στο εξοχικό μου και είχα τρελαθεί πριν χρόνια.. Απλά έβαλα μια γείωση και είχε στρώσει.. 

Το περίεργο είναι που λες ότι πριν δούλευε κανονικά.. Έλεγξε και το backpanel αν τα αυτάκια του τα μικρά ακουμπάνε σε αρκετά σημεία πάνω στις θύρες της μητρικής.. 

Δημοσ.

Αν είναι αυτό που καταλαβαίνω είναι θέμα υπότασης που αντιλαμβάνεται το τροφοδοτικό! Πες του να ανοίξει όλες τις συσκευές που έχει στο μαγαζί (φορτία) και μετά πήγαινε με ένα πολύμετρο και μέτρησε την τάση που έχει στην πρίζα που συνδέεις !

Αν είναι παλιά εγκατάσταση στην οποία περνούσαν σε όλο το χώρο ένα απλό NYA 3X1,5mm^2 καλώδιο, έχει σίγουρα και πτώση τάσης λόγω αντίστασης του αγωγού = πολλά μέτρα !

R = ρ x L/S   L=μήκος , S = διατομή αγωγού.  ρ = ειδική αντίσταση χαλκού. Κοίταξε μην δεις κάτω από 200v ...

Δημοσ.

Να και ο ηλεκτρονικός! Αυτό ακριβώς πρέπει να συμβαίνει και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει ο πατέρας σου.

Δημοσ.

Να και ο ηλεκτρονικός! Αυτό ακριβώς πρέπει να συμβαίνει και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει ο πατέρας σου.

Hλεκτρολόγος μηχανικός παρακαλώ ... :P

Δημοσ.

Παιδιά ευχαριστώ για τις απαντήσεις, εμένα μην μου λέτε από ηλεκτρολογικά, δεν έχω την παραμικρή ιδέα. Τελικά τον υπολογιστή τον δοκίμασα στο σπίτι μου, στο σπίτι του ανθρώπου και στο σπίτι ενός γείτονα και σε όλες τις περιπτώσεις δούλεψε κανονικά, πάντα άνοιγε με την πρώτη προσπάθεια. Οπότε με την επαγωγή εις άτοπο, πρέπει να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα ηλεκτρολογικά στο καφενείο και μάλλον πρέπει να είναι υπόταση που λέτε. Εφόσον ο υπολογιστής δουλεύει κανονικά εμένα η δουλειά μου τελείωσε εδώ, όταν και εφόσον ο άνθρωπος είναι διατεθημένος να φωνάξει και να πληρώσει ηλεκτρολόγο για να του κάνει την δουλειά, αυτό είναι δικό του πρόβλημα.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...