Lanike71 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2013 Ψιλοχαζή ερώτηση αλλά την κάνω: Τα επιτραπέζια παιχνίδια έχουν πνευματικά δικαιώματα; Αυτό το ρωτάω γιατί σχεδόν υλοποίησα με προγραμματισμό ένα παιχνίδι επιτραπέζιο και σκέφτομαι να το διαθέσω σε φίλους και μη, δωρεάν. Φυσικά και δεν αναφέρομαι σε τάβλι,σκάκι κλπ. αλλά σε παιχνίδια εταιριών,πχ όπως μονόπολη κ.α.
defacer Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2013 Προφανώς και έχουν και προφανώς αν κάνεις κάτι τέτοιο χωρίς την άδεια του κατόχου των δικαιωμάτων αυτός μπορεί να κινηθεί νομικά εναντίον σου. Βέβαια στην πράξη αυτό που θα γίνει είναι ότι θα σου γράψουν λέγοντας "μάζεψτα για να μην αμολύσω τα σκυλιά", παρόλα αυτά δεν είναι ούτε σωστό ούτε βέβαια επιθυμητό να φτάσουμε εκεί. Γενικά μιλώντας το καλύτερο θα ήταν να στείλεις ένα email σε κάποιον αρμόδιο (το δημιουργό του παιχνιδιού?) εξηγώντας το τι ακριβώς κάνεις και με ποιά προοπτική και ζητώντας την άδειά του σχετικά. Το πιθανότερο είναι πως θα έχεις μια όμορφη κουβέντα από την οποία θα φύγετε αμφότεροι ευχαριστημένοι. 1
geo1st487 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2013 Αν η εφαρμογη δεν εχει τα στοιχεια του πως θα τον βρουνε; Lanike71 οταν το ολοκληρωσεις ποσταρε το στο youtube να το δουμε αν θελεις
Directx Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2013 Πριν μερικά χρόνια ήθελα να κάνω port ένα επιτραπέζιο στον υπολογιστή, ψάχνοντας την τεκμηρίωση του παιχνιδιού είδα ότι η ιδέα ήταν ρητά πατενταρισμένη σε συγκεκριμένη εταιρία (όχι ιδιαίτερα γνωστή αλλά αυτό δεν είχε σημασία -φυσικά) οπότε το εγχείρημα δεν προχώρησε.
basilis5 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2013 μπορεις βεβαια να επικοινωνισεις μαζι τους και να τους πουλησεις με μια συμβολικη τιμη την εφαρμογη, επειδη εσενα το κινητρο σου ηταν μοναχα η χαρα της δημιουργιας. που ξερεις μπορει να βγαλεις και τπτ απο αυτο,και θα εισαι και κατοχυρωμενος.
defacer Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 20 Ιανουαρίου 2013 Αν η εφαρμογη δεν εχει τα στοιχεια του πως θα τον βρουνε; Μόνο Έλληνας θα μπορούσε να το ρωτήσει αυτό. Δηλαδή το κριτήριό μας για το αν πρέπει να κάνουμε κάτι είναι το αν κινδυνεύουμε να τιμωρηθούμε; μπορεις βεβαια να επικοινωνισεις μαζι τους και να τους πουλησεις με μια συμβολικη τιμη την εφαρμογη, επειδη εσενα το κινητρο σου ηταν μοναχα η χαρα της δημιουργιας. που ξερεις μπορει να βγαλεις και τπτ απο αυτο,και θα εισαι και κατοχυρωμενος. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει λεφτά. Το μόνο που συζητάμε είναι το τι βαθμό ελευθερίας θα του αφήσουν (αν του αφήσουν). 3
Lanike71 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Μάλλον το κόβω να το τεστάρει μόνο η κόρη μου... Όταν ολοκληρωθεί,ναι θα ανεβάσω ένα μικρό βιντεάκι στο youtube. 1
Directx Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Μάλλον το κόβω να το τεστάρει μόνο η κόρη μου... Όταν ολοκληρωθεί,ναι θα ανεβάσω ένα μικρό βιντεάκι στο youtube. Πάντως αν πρόκειται για κάποιο πολύ γενικό και διαδεδομένο παιχνίδι, λέω ένα στην τύχη τώρα, πχ. το "φιδάκι" μου φαίνεται δύσκολο να υπάρξει θέμα, έχει γίνει από τόσους πολλούς προγραμματιστές port οπότε.. καταλαβαίνεις. Τώρα αν είναι ένα πολύ συγκεκριμένο επιτραπέζιο εκεί αλλάζει.. (Εγώ τελικά έγραψα ένα εντελώς δικό μου στο τέλος και καμιά φορά το φορτώνω έτσι για πλάκα με φίλους ή τον Η/Υ και περνά η ώρα )
Lanike71 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Όχι,είναι ο Ταχυδρόμος που αγόρασε πρόσφατα η μικρή και ήταν έμπνευση για μένα... Πρόχειρο ακόμα,αλλά σε καλό δρόμο. Ευτυχώς δε θα χρειαστεί και κάτι το ιδιαίτερο από ΑΙ,δεν είμαι γνώστης,τις ώρες μου γεμίζω... 5
BonJovi Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Lanike71, έθεσες ενδιαφέρον θέμα. Πριν 2 χρόνια υλοποίησα ένα επιτραπέζιο ποδοσφαιράκι με ζάρια που ονομάζεται Streetsoccer. Μέσα στη χαρά μου, μπαίνω στο boardgamegeek και στη σελίδα του συγκεκριμένου παιχνιδιού βάζω link με το παιχνίδι. Σκέφτηκα ότι θα άρεσε σε αρκετούς να παίζουν το παιχνίδι και διαδικτυακά. Την ίδια μέρα κιόλας, μου στέλνει pm ο σχεδιαστής του παιχνιδιού για να το κατεβάσω άμεσα και ότι είναι κατοχυρωμένη η ιδέα κλπ. Δεν είχε και άδικο εδώ που τα λέμε. Από εκεί και πέρα, έστειλα σε 3-4 σχεδιαστές αν μπορώ να ανεβάσω μία flash έκδοση των παιχνιδιών τους για να είμαι καλυμμένος. Ένας που είχε φτιάξει το λεγόμενο True Soccer Hero, μου είπε ότι θα ήθελε πολύ να το δει διαδικτυακά. Οπότε άλλαξα λίγο τον κώδικα για να προσαρμόσω τους κανόνες και ήταν οκ. Το επίσης αξιοσημείωτο ήταν το εξής: ένας άλλος ήταν τόσο χαρούμενος με την ιδέα, που μου είπε οπότε θέλω να προχωρήσω την υλοποίηση και ότι θα μου δώσει και χρήματα. Υπό έναν όρο, όμως. Να μη φτιάξω κάτι αντίστοιχο για τον ανταγωνιστή τους... το Streetsoccer (που να ήξερε ότι ήδη το είχα φτιάξει και απλά δε μου επέτρεψαν να το ανεβάσω)! Το συγκεκριμένο, όμως, ήθελε αρκετή επιπλέον δουλειά και χρόνο και δεν προλάβαινα να ασχοληθώ. Τα Χριστούγεννα υλοποίησα κατά ένα μεγάλο ποσοστό ένα επιτραπέζιο του Δεσύλλα (Desyllas Games). Είμαι στο στάδιο προσθήκης γραφικών. Το κακό είναι ότι (πάλι) το έκανα για ευχαρίστηση, χωρίς να έχω ρωτήσει την εταιρεία αν μπορώ να το προχωρήσω. Τους έστειλα mail πριν λίγο καιρό και μου απάντησαν σχεδόν άμεσα ζητώντας μου τηλέφωνο επικοινωνίας για να μιλήσουμε για το συγκεκριμένο θέμα. Παρόλο που φάνηκε να έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεν έχουν επικοινωνήσει ακόμα. Θα κάνω πάλι ο ίδιος μια προσπάθεια να δω τι θα μου πουν. Πολύ μπλα μπλα γράφω αλλά το συμπέρασμα είναι αυτό που γράφτηκε και από αλλούς. Καλό είναι να επικοινωνήσεις μαζί τους και αν μπορείς, να πάρεις το οκ καταγεγραμμένο (ίσως με κάποιο mail) για να μην έχεις θέμα. Αλήθεια, σε τι γλώσσα το φτιάχνεις? Όταν το ολοκληρώσεις, θα ήθελα να μου στείλεις το εκτελέσιμο να το έχω, εφόσον το θέλεις κι εσύ βέβαια Α, μόλις είδα και το παραθυράκι με το εικονίδιο της Java πάνω αριστερά 2
Lanike71 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Lanike71, έθεσες ενδιαφέρον θέμα. Πριν 2 χρόνια υλοποίησα ένα επιτραπέζιο ποδοσφαιράκι με ζάρια που ονομάζεται Streetsoccer. Μέσα στη χαρά μου, μπαίνω στο boardgamegeek και στη σελίδα του συγκεκριμένου παιχνιδιού βάζω link με το παιχνίδι. Σκέφτηκα ότι θα άρεσε σε αρκετούς να παίζουν το παιχνίδι και διαδικτυακά. Την ίδια μέρα κιόλας, μου στέλνει pm ο σχεδιαστής του παιχνιδιού για να το κατεβάσω άμεσα και ότι είναι κατοχυρωμένη η ιδέα κλπ. Δεν είχε και άδικο εδώ που τα λέμε. Από εκεί και πέρα, έστειλα σε 3-4 σχεδιαστές αν μπορώ να ανεβάσω μία flash έκδοση των παιχνιδιών τους για να είμαι καλυμμένος. Ένας που είχε φτιάξει το λεγόμενο True Soccer Hero, μου είπε ότι θα ήθελε πολύ να το δει διαδικτυακά. Οπότε άλλαξα λίγο τον κώδικα για να προσαρμόσω τους κανόνες και ήταν οκ. Το επίσης αξιοσημείωτο ήταν το εξής: ένας άλλος ήταν τόσο χαρούμενος με την ιδέα, που μου είπε οπότε θέλω να προχωρήσω την υλοποίηση και ότι θα μου δώσει και χρήματα. Υπό έναν όρο, όμως. Να μη φτιάξω κάτι αντίστοιχο για τον ανταγωνιστή τους... το Streetsoccer (που να ήξερε ότι ήδη το είχα φτιάξει και απλά δε μου επέτρεψαν να το ανεβάσω)! Το συγκεκριμένο, όμως, ήθελε αρκετή επιπλέον δουλειά και χρόνο και δεν προλάβαινα να ασχοληθώ. Τα Χριστούγεννα υλοποίησα κατά ένα μεγάλο ποσοστό ένα επιτραπέζιο του Δεσύλλα (Desyllas Games). Είμαι στο στάδιο προσθήκης γραφικών. Το κακό είναι ότι (πάλι) το έκανα για ευχαρίστηση, χωρίς να έχω ρωτήσει την εταιρεία αν μπορώ να το προχωρήσω. Τους έστειλα mail πριν λίγο καιρό και μου απάντησαν σχεδόν άμεσα ζητώντας μου τηλέφωνο επικοινωνίας για να μιλήσουμε για το συγκεκριμένο θέμα. Παρόλο που φάνηκε να έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεν έχουν επικοινωνήσει ακόμα. Θα κάνω πάλι ο ίδιος μια προσπάθεια να δω τι θα μου πουν. Πολύ μπλα μπλα γράφω αλλά το συμπέρασμα είναι αυτό που γράφτηκε και από αλλούς. Καλό είναι να επικοινωνήσεις μαζί τους και αν μπορείς, να πάρεις το οκ καταγεγραμμένο (ίσως με κάποιο mail) για να μην έχεις θέμα. Αλήθεια, σε τι γλώσσα το φτιάχνεις? Όταν το ολοκληρώσεις, θα ήθελα να μου στείλεις το εκτελέσιμο να το έχω, εφόσον το θέλεις κι εσύ βέβαια Α, μόλις είδα και το παραθυράκι με το εικονίδιο της Java πάνω αριστερά Οπότε είναι στην κρίση του κάθε σχεδιαστή αν θα το επιτρέψει ή όχι... Πάντως εγώ πιστεύω ότι μόνο κέρδος έχει κάποιος αν διαφημίζεται έτσι το προιόν του. Και η χαρά στα επιτραπέζια είναι η όλη φάση με τα πιόνια,κάρτες,ζάρια και διάφορα άλλα και ο χαβαλές με την παρέα.Οπότε δύσκολα θα χάσει κάποιος πελάτες επειδή θα επιλέξουν την έκδοση pc. Ναι θα σου δώσω το εκτελέσιμο κανένα πρόβλημα.Και αν έχεις και όρεξη για βελτιώσεις,επίσης κανένα πρόβλημα. ΥΓ.Τα γραφικά όντως μεγάλος μπελάς,άσε που μου λείπει και η φαντασία σε αυτό το κομμάτι...
migf1 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 ... ΥΓ.Τα γραφικά όντως μεγάλος μπελάς,άσε που μου λείπει και η φαντασία σε αυτό το κομμάτι... Μια χαρά μου φαίνονται εμένα τα γραφικά, σκαναρισμένα καρφωτά. Swing χρησιμοποιείς; Δεν θυμάμαι σχεδόν τίποτα από τα GUI libs της Java, αλλά κρίνοντας από άλλων γλωσσών (π.χ. GTK+, Win32, κλπ) πρέπει να έχει ρουτίνες που να σε διευκολύνουν στο να "καταλάβεις" σε ποια θέση του board σου έχουν κάνει κλικ (ενδεχομένως για να μετακινήσεις κάποιο πιόνι). Συνήθως υπάρχουν mouse-events που μαζί με άλλες πληροφορίες σου επιστρέφουν και τις συντεταγμένες που σου έκανε κλικ ο παίκτης (και με ποιο αυτί, κι αν ήταν down ή up, κλπ).
BonJovi Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Ναι, είναι στην κρίση του σχεδιαστή. Ίσως είναι δίκοπο μαχαίρι. Δηλαδή ναι μεν από τη μία διαφημίζεται το προϊόν αλλά από την άλλη ίσως πει κανείς ότι αφού το παιχνίδι είναι προσβάσιμο δωρεάν στο διαδίκτυο, γιατί να πάει να το αγοράσει? Επομένως, ο σχεδιαστής θα χάσει πελάτες. Βέβαια, θα συμφωνήσω ότι το πραγματικό παιχνίδι δεν μπορεί να αντικατασταθεί επάξια από μία αντίστοιχη έκδοση στον υπολογιστή. Είναι όλα πολύ σημαντικά, ο προγραμματισμός, τα γραφικά, οι ήχοι κλπ. Το πιο απλό παιχνίδι με τα κατάλληλα γραφικά και εφφέ μπορεί να δείξει πολύ περισσότερο και να γίνει πολύ πιο ευχάριστο. Όλα έχουν το ρόλο τους. Το θέμα των γραφικών ούτε εγώ το κατέχω. Απλά προσπαθώ να υλοποιώ τα παιχνίδια με τέτοιο τρόπο ώστε τα γραφικά να αλλάζουν εύκολα στην πορεία. Για παράδειγμα σε αυτό που κάνω (http://www.miniplay.gr/various/traffic.html), με βοηθάνε κάποιοι γνωστοί ερασιτεχνικά αλλά αν μπορέσουμε και βρούμε κάτι άλλο, θα μπορέσουμε εύκολα να το αλλάξουμε και να έχουμε ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι οπτικά.
Lanike71 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Ναι Swing χρησιμοποιώ.Πραγματικά σε βοηθά από μόνο του,με mouse events ,key-events κλπ αλλά έχω μερικά προβλήματα σε μερικά σημεία τα οποία βέβαια είναι λεπτομέρειες αλλά και πολλά που επειδή είμαι αρχάριος πάω ψάχνοντας. Πχ ψάχνω να βρω (πάντα google) τρόπο για να προσομοιώσω το ζάρι που πέφτει κλπ. και όχι όπως τώρα που απλά το button παίρνει ένα image ανάλογα με το αποτέλεσμα του ζαριού. Βέβαια έχω καταφέρει και έχω προσθέσει ηχητικά εφέ όπως γαύγισμα,κουδούνι,πόρτα που ξεκλειδώνει ανάλογα με το πού είναι ο παίκτης και πραγματικά είναι κάτι διαφορετικό στα μάτια αυτών που θα παίξουν.
migf1 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 21 Ιανουαρίου 2013 ... Πχ ψάχνω να βρω (πάντα google) τρόπο για να προσομοιώσω το ζάρι που πέφτει κλπ. και όχι όπως τώρα που απλά το button παίρνει ένα image ανάλογα με το αποτέλεσμα του ζαριού. ... Εννοείς να δείχνεις το ζάρι καθώς ρολάρει μέχρι να καταλήξει στην τελική του θέση; Αν ναι, νομίζω πως δεν είναι και τόσο εύκολο, και προσωπικά δεν μπορώ κιόλας να σου υποδείξω κάποιον εύκολο τρόπο να κάνεις κάτι τέτοιο. Δεν έχω εξειδίκευση στα γραφικά (και ιδίως στα 3Δ γραφικά) αλλά υπάρχουν νομίζω παιδιά στο φόρουμ που ίσως μπορούν να σε καθοδηγήσουν (π.χ. πάπι). Ένας εύκολος τρόπος που μου έρχεται εμένα στο μυαλό αυτή τη στιγμή (χωρίς δηλαδή ιδιαίτερα γραφικά) είναι να έχεις 6 εικόνες του ζαριού, μια για κάθε πλευρά του. Όταν θέλεις να δείχνεις ότι και καλά ρολάρει το ζάρι, μπορείς να εναλλάσσεις τυχαία αυτές τις εικόνες στο object που φιλοξενεί το ζάρι στο στιγμιότυπο που έχεις ποστάρει. Ας πούμε για παράδειγμα έχεις ένα loop που του λες επί 50 φορές να σου βγάζει ένα τυχαίο νούμερο από το 1 έως το 6 (οι πιθανές πλευρές του ζαριού σου). Όταν σου βγάλει ας πούμε το 3 θα φορτώνεις στο object την εικόνα που αντιστοιχεί στο 3 του ζαριού. Οπότε και έχεις ένα υποτυπώδες εφέ, και ξέρεις ποια ζαριά έκατσε 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα