Προς το περιεχόμενο

χειροκίνητη εγκατάσταση ubuntu και windows


MrJimiAce

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους! :)

 

Κατ' αρχήν, ζητώ συγνώμη που δημοσιεύω κάτι το οποίω έχει συζητηθεί πολλές φορές! Όμως από ότι έψαξα δεν συνάντησα πουθενά αυτήν την περίπτωση (εκτός αν δεν έχω ψάξει καλά :) )

 

Πριν λίγες μέρες εγκατέστησα το UBUNTU. Το έκανα με CD. Στις προεπιλογές προσπάθησα να διαμερήσω "χειροκίνητα" τον σκληρό δίσκο. Δημιούργησα μία μνήμη swap 8GB (έχω ακούσει ότι θα πρέπει να είναι 2-2,5 φορές η RΑΜ) και γύρω στα 95GB για τα UBUNTU (Το ξέρω είναι πολλά...). Το θέμα είναι ότι μου έγραφε ελεύθερο χώρο γύρω στα 650GB. Νόμιζα ότι ήταν δεσμευμένα από τα Windows 7 αλλά έκανα λάθος. Ήταν απλώς ελεύθερα. Τα Windows κατείχαν μόνο 16GB.

 

Ξέρω σας κούρασα οπότε πάω στο ζουμί.

 

Προσπάθησα να ανοίξω τα Windows 7 (κανονίκα από την εκίνηση) και μου εμφανίζει ένα μήνυμα ότι δεν υπάρχει επαρκής μνήμη για να τρέξουν τα Windows.

 

Έψαξα παντού: Αυτό που βρήκα ήταν η απεγκατάσταση του UBUNTU μέσα από τα Windows κάτι το οποίο δεν μπορώ να κάνω γιατί δεν έχω καν πρόσβαση στο λειτουργικό... οπότε έψαξα άλλους τρόπους τους οποίους δεν μπορουσα να κατανοήσω πλήρως και κάθε φορά που προσπαθούσα όλο και κάτι πήγαινε στραβά!

 

Προσπάθησα να αναλύσω το πρόβλημα που αντιμετωπίζω ώστε να το καταλάβαιτε.

 

Θα εκτιμούσα την οποιαδήποτε βοήθεια! :) :)

 

Σας ευχαριστώ εκ' των προτέρων!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το ubuntu το εκανες εγκατασταση μεσα απο τα windows ?Μηπως γεμισε ο δισκος και δεν μπορουν να τρεξουν τα windows γιατι δεν εχουν χωρο για τα "προσωρινα αρχεια" κλπ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για να καταλάβουμε. Τώρα πόσο χώρος σου έχει μείνει γενικά και για linux και για windows στο partition. Aν δεν ξέρεις πως το βλέπεις κατέβασε και εγκατέστησε το gparted μεσω ubuntu και άνοιξε το και θα δεις τον χωρο σε διάγραμμα για την κάθε εγκατάσταση.

Πάντως δεν είναι δύσκολο να μεγαλώσεις τα partition η να τα μικρίνεις.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στις προεπιλογές προσπάθησα να διαμερήσω "χειροκίνητα" τον σκληρό δίσκο. Δημιούργησα μία μνήμη swap 8GB (έχω ακούσει ότι θα πρέπει να είναι 2-2,5 φορές η RΑΜ) και γύρω στα 95GB για τα UBUNTU (Το ξέρω είναι πολλά...).

 

θα είμαι πάλι ο κακός... Έχεις ακούσει? Δηλάδη πήγες να πειράξεις τον δίσκο σου βασισμένος σε κάτι που έχεις ακούσει και δεν έχεις διαβάσει ξανά και ξανά?

Στην παραπάνω φράση σου έχεις κάνει ήδη πολλά λάθη:

βασίστηκες στο τι έχεις ακούσει

το swap δεν πρέπει να είναι είναι 2 φορές η ram, πόσο μάλλον 2,5. Εξαρτάται από το πόση ram έχεις και αν είσαι server ή desktop.

95gb για το ubuntu είναι πάρα πολλά :)

 

Στο θέμα σου τώρα:

πόσα gb ειναι ο δίσκος σου?

πόσα και ποια partitions είχε πριν κάνεις ότι έκανες με το ubu

πόσα και ποια partitions έχει τώρα (σειρά, τύπο και όγκο). Μπορείς να μπεις με το live-cd του ubu και να τρέξεις το gparted και να μας πεις. Μην σβήσεις τίποτα όμως!

 

Συνοπτικά:

Για να βγάλεις το ubuntu πρέπει να σβήσεις τα partitions του, να μην πειράξεις το win-boot partition (100mb), να κάνεις expand το windows-system partition σε κάτι μεγαλύτερο από 16gb και να διορθώσεις τον bootloader μέσω fixmbr από το windows-dvd.

Για να τρέξουν τα windows φαίνεται ότι απλά πρέπει να κάνεις expand τον δίσκο τους. Αυτό ίσως να γίνει εύκολα ίσως και όχι (και να χρειαστεί να βγάλει το ubu).

Τέλος: ΠΡΟΣΟΧΗ, τα expand/shrink και λοιπές αλχημείες σε partitions που έχουν data είναι συνταγή για καταστροφή. Ναι δουλεύει, αλλά ΜΙΑ φορά δεν θα δουλέψει και θα είναι αρκετή. Οπότε BACKUP πρώτα.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

παλια επικρατουσε η αποψη οτι το swap πρεπει να ειναι 1,5 φορα την μνημη...πλεον αν εχεις 4γιγα και πανω..σπανια θα σου χρειαστει swap...

 

οσο για τα 95γιγα για root partition ειναι τραγικα πολλα....εγω βαζω 100γιγα :)...για ψυχολογικους καθαρα λογους..μιας και πανω απο 10-15γιγα μια εγκατασταση δεν πιανει με τιποτα...

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

διέγραψε όλα τα partition εκτός από τα δυο ntfs

μετά σύρε με το mouse το χώρο από το partition 13Gb μέχρι το τέλους του δίσκου

μετά θα χρειαστεί να κάνεις boot με windows cd θα επιλεξεις fix windows, command promt να δώσεις στο command promt την εντολή 

BootRec.exe /fixmbr

 

θα έχεις μόνο windows

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θα το προσπαθήσω και θα γράψω αν όλα πήγαν οκ. Επειδή θα χρειαστεί να ξαναεγκαταστήσω το ubuntu... μπορείτε να μου πείτε τι πρέπει να αποφύγω για μην πάθω πάλι το ίδιο?

 

Θα ήταν πιο απλό αν χρησιμοποιούσα την πρώτη επιλογή (κατά την εγκατάσταση) όπου απλώς ρυθμίζει πόσο χώρο θες να πιάνουν τα Windows και πόσο τα Ubuntu!

 

Σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον!

 

martinoff έχεις πολύ ωραία εικόνα προφίλ!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ποιος μετέφρασε το gparted να λέει "αδιάθετα"??? ώρες ώρες δεν παιζόμαστε οι έλληνες μεταφραστές...

 

MrJimi όχι δεν θα ήταν καλύτερα. Το καλύτερο είναι να μάθεις να κάνεις partitions σωστά. Δεν είναι δύσκολο και με λίγη προσοχή και λίγο διάβασμα θα είσαι οκ.

Για παράδειγμα: αν κάνεις μόνο 4 partitions δεν χρειάζεσαι logical partitions που σου έκανε το ubuntu (κάποιοι λέμε ότι έχουν χαμήλοτερη απόδοση).

Επίσης θα μάθεις ότι δεν θες swap αν δεν κάνεις compile συνέχεια και δεν είσαι server (ή αν θες swap μπορείς να κάνεις swapfile).

 

To linux είναι ένας ενδιαφέρων κόσμος, αλλά αν είσαι νεοεισερχόμενος είναι ένας κόσμος, διαφορετικός :)

 

υγ: αν δεν έχεις κωδικό administrator στα windows μπορεί να σε ταλαιπωρήσει το fixmbr, προτετοιμάσου!

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

martinoff and other guys δεν γίνεται να διαγράψω τα partitions από το gparted. Μου λέει (για την swap)  : "αποπροσαρτήστε τις λογικές κατατμήσεις με αριθμό μεγαλύτερο του 5" και για το /dev/sda6 & /dev/sda3 δεν υπάρχει κάποια επιλογή! Είναι κλειδωμένα (δεν ξέρω αν χρησιμοποιώ την σωστή λέξη) και δεν γίνεται να τα διαγράψω...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...