Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια χαρά σε όλους.

Το πρόβλημα μου είναι το εξής:

Έχω ένα PC για να κάνω κάποιες δοκιμές, βάζω βγάζω κομμάτια κλπ. Η μητρική του είναι η Gigabyte G31M-ES2L και επεξεργαστής ένας Celeron E3200 στα 2.4 GHz. Υποστηρίζει διπύρηνους Celeron, Pentium 4, Pentium D και φτάνει μέχρι και τον Core 2 Extreme.

Έπεσε στα χέρια μου ένας Pentium D 945 3.4 GHz και θέλησα να τον δοκιμάσω. Σύμφωνα με την Gigabyte τον υποστηρίζει από την αρχική κιόλας έκδοση του BIOS (F3). Σημειωτέον ότι εγώ έχω την F8.

Το πρώτο παράδοξο κατά την εκκίνηση με τον Pentium D ήταν ότι το BIOS εξακολουθούσε να βλέπει την προηγούμενη CPU, τον Celeron. Το ξεπέρασα το πρόβλημα με Clear CMOS.

Στη συνέχεια, έχοντας ήδη συνδεδεμένο σκληρό με λειτουργικό σύστημα (dual boot Windows XP, 7), όποιο από τα δύο και να επιλέξω, ίσα ίσα που πάει να το φορτώσει αλλά απευθείας γίνεται επανεκκίνηση, δεν τα καταφέρνει.

Δοκίμασα στη συνέχεια σε έναν άλλο σκληρό δίσκο να κάνω καινούργια, φρέσκια εγκατάσταση είτε XP είτε 7. Και στις δύο περιπτώσεις δεν μπήκε καν στην πρώτη οθόνη εγκατάστασης αλλά εμφάνισε μπλε οθόνη με τα παρακάτω:

A problem has been detected and windows has been shut down to prevent damage to your computer.

If this is the first time you've seen this Stop error screen, restart your computer. If this screen appears again, follow these steps:

Check to be sure you have adequate disk space. If a driver is identified in the Stop message, disable the driver or check with the manufacturer for driver updates. Try chaging video adapters.

Check with your hardware vendor for any BIOS updates. Disable BIOS memory options such as caching or shadowing. If you need to use Safe Mode to remove or disable components, restart your computer, press F8 to select Advanced Startup Options, and then select Safe Mode.

Technical Information:

stop 0x0000007E (0xC0000005 0x83DE3596 0x83B8653C 0x83B86120)

acpi.sys - Αddress 83DE3596 base at 83DAD000, DaseStamp 4ce788e0

Στην περίπτωση των XP εμφάνισε πάλι τα ίδια, πάλι Stop 0x0000007E αλλά άλλαζαν τα υπόλοιπα μέσα και στην κάτω σειρά (δεν είχα το κουράγιο να τα σημειώσω).

Περιττό να πω ότι όταν ξαναβάζω τον Celeron όλα κανονικά. Επίσης να προσθέσω ότι τον Pentium D 945 τον δοκίμασα στο κανονικό μου μηχάνημα (ASUS P5KC, Core 2 Quad Q6600) και δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα.

Το τελευταίο που έκανα ήταν να εγκαταστήσω Ubuntu 12.10 x64. Αν και δεν είμαι Λινουξάς γιατί δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ, δεν είχα καμία αμφιβολία ότι η εγκατάσταση θα γινόταν κανονικά όπως και έγινε. Άλλωστε στην αρχή του μηνύματος στην μπλε οθόνη φαίνεται καθαρά ότι είναι θέμα Windows.

Αν γνωρίζει κάποιος κάτι, ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε συμβουλή.

Συγνώμη για την κουραστική παράθεση.

Δημοσ.

Κανένα firmware update είδες αν έχει;

Στο μήνυμα αναφέρει πρόβλημα στο acpi.sys. Δες εδώ (http://www.theeldergeek.com/clean_installation_of_windows_xp.htm) και ιδιαίτερα στο πλαίσιο που λέει για το F5 (The Role of F5 and shutdown problems)

Δες και εδώ (http://smallvoid.com/article/winnt-hardware-abstraction-layer.html). Αναφέρει τις επιλογές του HAL και επίσης λέει ότι αν πατήσεις F7 όταν σου ζητάει να πατήσεις F6 τότε προχωράει στην εγκατάσταση χωρίς να χρησιμοποιήσει το ACPI.

Δημοσ.

Κανένα firmware update είδες αν έχει;

Εννοείς για τη μητρική; Στη σελίδα της Gigabyte δεν είδα κάτι τέτοιο.

Θα δω τα link που αναφέρεις.

Δημοσ.

Να δώσω μερικές ακόμα πληροφορίες που ίσως βοηθήσουν:

Η Asus στην οποία λειτουργεί επιτυχώς η CPU έχει:

Suspend Mode (S1 only, S3 only, Auto) επιλεγμένο το Auto,
ACPI version disabled,
ACPI APIC Support Enabled

Στη Gigabyte μόνο μία σχετική ρύθμιση είδα, το ACPI Suspend Type με δύο μόνο επιλογές, S3 (STR) και S1 (POS) με επιλεγμένη την πρώτη. Δοκίμασα και τις δύο, τίποτα.

Επίσης στην ASUS το Sata Configuration είναι σε Enhanced, έκανα το ίδιο και στη Gigabyte πάλι τίποτα και το ξαναγύρισα σε Auto.

Τέλος όταν ξεκινάει το PC και είμαστε ακόμα στα μηνύματα του bios, στο PCI devices listing έχει κάποιες στήλες:

Bus Dev Fun Vendor Device SVID SSID Class DeviceClass IRQ

Σ'αυτή τη λίστα εμφανίζει τους διάφορους Controller, και σε κάθε στήλη έχει μία τιμή. Στην τελευταία σειρά της λίστας έχει τον ACPI Controller στη στήλη DeviceClass και όλα τα υπόλοιπα πεδία (στήλες) είναι κενά.

Δημοσ.

Η gigabyte έχει κάτι BIOS Updates για τις μητρικές σου, εκεί δεν βρήκες καθόλου bios ή βρήκες αλλά έχεις ήδη την τελευταία έκδοση; Η μητρική σου ποια έκδοση έχει;

Βλέπω ότι έχει 4 μητρικές με διαφορετικές versions (http://www.gigabyte.com/search/search.aspx?kw=G31M-ES2L#pr-1). Επέλεξε την σωστή, πάτα στο Support & Downloads και στο Driver type επέλεξε BIOS. Δεν ξέρω αν το έκανες ήδη αλλά το αναφέρω σε περίπτωση που δεν το έκανες.

Όπως είδες, στην μητρική που σου δουλεύει έχει disabled το acpi. Οι καταστάσεις s1 και s3 δεν μας απασχολούν άμεσα, είναι για να ρυθμίζεται η μητρική με ποιον τρόπο θα κλείνει, δηλαδή s3(str=suspend to ram), δηλαδή θα μπαίνει σε αναμονή και θα κρατάει τα πάντα στην μνήμη ram και s1 (pos=power of state), δηλαδή θα τερματίζει τελείως.

Το F5/F7 δοκίμασες να το πατήσεις όταν σου ζητάνε τα xp να πατήσεις f6 για να φορτώσεις drivers, γενικά έριξες καμιά ματιά στα άρθρα;

Δημοσ.

Το F5/F7 δοκίμασες να το πατήσεις όταν σου ζητάνε τα xp να πατήσεις f6 για να φορτώσεις drivers, γενικά έριξες καμιά ματιά στα άρθρα;

Να 'σαι καλά micos000 για τις κατευθύνσεις. Το update του bios το είχα ήδη κάνει (F10). Η έκδοση της μητρικής μου είναι η 1.x

Τα XP εγκαθίστανται κανονικά πατώντας το F5 και επιλέγοντας από τη λίστα την επιλογή Advanced Configuration and Power Interface (ACPI) PC (Προσοχή οι ορατές επιλογές είναι τρεις, η λίστα είναι κυλιόμενη και η επιλογή που μας ενδιαφέρει δεν φαίνεται άμεσα).

Με τα  Windows 7, τι γίνεται; Ποιο είναι το αντίστοιχο που πρέπει να κάνω;

Δημοσ.

Για τα 7άρια δεν βρήκα κάτι. Εκεί τι πρόβλημα σου βγάζει; Πάλι σφάλμα στο acpi.sys; Ίσως να μην είναι και τόσο συμβατή η gigabyte σου με τα 7άρια.

Δημοσ.

Για τα 7άρια δεν βρήκα κάτι. Εκεί τι πρόβλημα σου βγάζει; Πάλι σφάλμα στο acpi.sys; Ίσως να μην είναι και τόσο συμβατή η gigabyte σου με τα 7άρια.

Αυτο ισχυει για πολλες περιπτωσεις παλιων 775 μητρικων που στο site του κατασκευαστη δεν δινουν πληροφοριες για το αν υποστηριζονται η οχι.Μας αφηνουν να το διαπιστωσουμε εμεις.

Δημοσ.

Το μήνυμα που παρέθεσα στην αρχή βασικά στα 7αρια μου εμφανίστηκε. Στα XP μου εμφανίστηκε ολόϊδιο με τις αλλαγές που επισήμανα.

Δεν μου κολλάει αυτό περί συμβατότητας μητρικής. Την έχω χρησιμοποιήσει κατά κόρον σε εγκαταστάσεις με Windows 7, μέχρι και την Release Preview των WIndows 8 εγκατέστησα.

Θέμα CPU δεν είναι βασικά; Με τον αρχικό Celeron που τον χρησιμοποιώ εδώ και κανά δυο χρόνια πακέτο με τη συγκεκριμένη μητρική δεν είχα ποτέ θέμα σε καμία εγκατάσταση οποιουδήποτε λειτουργικού.

Δημοσ.

Πριν από λίγο δοκίμασα και τον παλιό σκληρό που είχε εγκατεστημένα XP + 7. Η εγκατάσταση είχε γίνει στην ίδια μητρική εννοείται απλά είχε γίνει με τον Celeron. Το αποτέλεσμα πάλι ίδιο. Φτάνει μέχρι τον bootloader και όποιο και από τα δύο λειτουργικά και να διαλέξω μου κάνει επανεκκίνηση. Εννοείται ότι όταν βάζω πάλι τον Celeron είναι ok, γι αυτό λέω ότι μάλλον είναι θέμα CPU και όχι μητρικής.

Κάποια αλλαγή ρύθμισης στο BIOS ή καμια απενεργοποίηση ίσως έλυνε το πρόβλημα το θέμα είναι τι αλλαγή ή απενεργοποίηση.

Δημοσ.

Σύμφωνα με τα δεδομένα έως τώρα φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην διαχείριση ενέργειας από την μητρική (acpi.sys) όταν συνδέεις τον pentium.

Εδώ τώρα αυτό που μου έρχεται στο μυαλό είναι κάποια ασυμβατότητα της μητρικής με τον επεξεργαστή που ή δεν επιτρέπει την mobo να αναγνωρίσει σωστά τα settings (fsb/multiplier/voltage), οπότε θα πρέπει να βρεις τις σωστές ρυθμίσεις και να ελέγξεις αν όντως είναι περασμένες σωστά στο bios ή γενικά υπάρχει κάποιο θέμα σε αυτό το ζευγάρωμα.

Σύμφωνα με αυτό (http://ark.intel.com/products/27520/Intel-Pentium-D-Processor-945-4M-Cache-3_40-GHz-800-MHz-FSB), αν είναι αυτός ο επεξεργαστής σου, πρέπει να είναι fsb=800 multi=17

Δημοσ.

Ναι αυτός είναι ο επεξεργαστής.

To FSB δεν το βλέπω πουθενά στις ρυθμίσεις του bios.

Το multiplier λογικά είναι αυτό που βλέπω στην καρτέλα MB Intelligent Tweaker ως Clock Ratio =17 και από κάτω έχει τη συχνότητα Frequency 3.40 GHz (200 x 17).

Η ίδια καρτέλα δίνει Νormal CPU Vcore 1.31250 V και η καρτέλα PC Health Status δίνει Vcore 1.316.

Δεν το κατέχω παραπάνω το θέμα απλά για κάποιο λόγο δεν κολλάνε MB - CPU, αρνούνται να συνυπάρξουν αβίαστα.

Μη σπαταλάς άλλο χρόνο, δεν είναι μείζον το πρόβλημα μου. Μου αρκεί που ξέρω ότι η CPU λειτουργεί άνετα με Ubuntu και με φρέσκια εγκατάσταση XP. Γενικώς ότι είναι μία λειτουργική CPU.

Απλά η μόνη εκκρεμότητα που αφήνω είναι η εγκατάσταση Win 7

Δημοσ.

Και να ήθελα δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο.

Το acpi δεν μπορείς να το απενεργοποιήσεις από το bios, στα xp το βρήκαμε ότι μπορεί να γίνει με το f5, στα 7άρια δεν ξέρω αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...