Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας,
Θα ήθελα να συμμετέχω σε ένα open source λογισμικό πχ apo to sourceforge.net .
Έχω διαβάσει πως χρησιμοποιείς το git αλλά παρόλα αυτά δεν μπορώ να καταλάβω πως λειτουργεί όλη η διαδικασία.
Πως δηλαδή κατεβάζω τον κώδικα ενός project, πως προσθέτω σ αυτό αυτό που έγραψα, πως το τεστάρω και πως γράφομαι σ αυτό το project?
Μπορεί κάποιος που είχε αυτήν την εμπειρία να βοηθήσει?

Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.

Δημοσ.

Η συμμετοχή σε ελεύθερο λογισμικό μπορεί να είναι πολλά πράγματα. Δεν είναι μόνο η συγγραφή κώδικα. πχ μεταφράσεις, documentation κτλ είναι εξίσου χρήσιμες.

Το git είναι ένα εργαλείο που διευκολύνει τη συγγραφή κώδικα. Αλλα παρόμοια εργαλεία είναι το mercurial, το svn και το Bazaar. Το git είναι το βασικότερο πάντως και ακολουθεί το Mercurial.

Google is your friend.

Δημοσ.

Άλλοι τρόποι συμμετοχής σε κώδικα ελεύθερου λογισμικού εκτός από το git δεν υπάρχουν?

Στην ουσία όχι. Το git είναι ένα εργαλείο απαραίτητο για τη συνεργασία ομάδων και όχι μόνο (όταν μάθεις δε θα μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτό), επομένως ουσιαστική συμμετοχή χωρίς να ξέρεις δε γίνεται. Μπορείς βέβαια να συμμετέχεις με bug reports κλπ αλλά όχι επι της ουσίας.

Υπάρχουν παρόμοια εργαλεία με το git όπως λέει ο pmav99, ίσως σε βολέψει να ξεκινήσεις με mercurial για το οποίο συστήνω πάντα αυτό το φανταστικό tutorial. Οι διαφορές τους σε επίπεδο αρχαρίου είναι πρακτικά μηδέν, αν μάθεις το ένα από τα 2 σε βασικό επίπεδο είναι σα να έχεις μάθει και το άλλο εξίσου.

Συγκεκριμένα πρέπει να ξέρεις git γιατί σήμερα είναι το πιο διαδεδομένο σε χρήση σύστημα στο open source.

• Like 1
Δημοσ.

Προσπαθώ να καταλάβω τη λογική που λειτουργούν όλα αυτά.
Ας πούμε, έχω καταλάβει πως μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα τέτοιο εργαλείο για προσωπική χρήση (σώζοντας οτιδήποτε εύκολα και γρήγορα πριν προχωρήσω στο επόμενο βήμα) χρησημοποιώντας τις εντολές add, commit κλπ..
Εκεί που σκαλώνω είναι στο πως δουλεύουν αυτά τα εργαλεία στο ελεύθερο λογισμικό.
Διαβάζοντας τον οδηγό πάντα κολλάω στο merge και στο fork. Σχετίζονται τόσο πολύ αυτές οι εντολές ?

Μπορείς να μου περιγράψεις σύντομα ποια είναι τα βήματα για να μπορέσει κάποιος να συμετάσχει σε κάποιο project?
Δεν εννοώ να μου πεις εντολές και τέτοια γιατί φυσικά θα μπορούσα να διαβάσω τον οδηγό για αυτό και δεν θα υπήρχε λόγος να σας κουράζω όλους εδώ.
Αυτό που εννοώ ότι θέλω είναι κάποια συγκεκριμένα βήματα.
Δηλαδή ξέρω γω:
-Μπαίνω πχ στο sourceforce.net

-Βρίσκω ένα project που με ενδιαφέρει και νομίζω πως μπορώ να συνισφέρω
...
από κει και πέρα?
καπως κατεβάζω τον κώδικα του project
πως το φορτώνω στον compiler?
πως το κάνω build?
πότε πρέπει να επικοινωνήσω με κάποιον επικεφαλή του project?
πως θα προσθέσω δικό μου κώδικα σ αυτό το project?

Δημοσ.

Πολύ συνοπτικά:

• Στη σελίδα του project υπάρχουν κάπου πληροφορίες για τον κώδικα. Εσένα σ' ενδιαφέρει το URL του repository, το οποίο θα χρησιμοποιήσεις για να κάνεις clone το repo και να μπορείς να δουλέψεις πάνω του.
  • Θα μπορείς να κάνεις commit στο clone σου αλλά βέβαια δε θα μπορείς να κάνεις push στο πρωτότυπο.
  • Γι' αυτό και στο GitHub κάνεις πρώτα "fork" το οποίο είναι στην ουσία clone, απλά βρίσκεται στους servers του GitHub. Μετά κάνεις ξανά clone το fork όπως παραπάνω. Η διαφορά είναι πως τώρα μπορείς να κάνεις push στο fork (γιατί είναι δικό σου), και άρα οι αλλαγές που έκανες να μεταφερθούν online από όπου μπορεί οποισδήποτε (και εσύ) να έχει πολύ εύκολα πρόσβαση σ' αυτές.
  • Build κλπ θα κάνεις όπως προβλέπεται από το project που επέλεξες. Κάποια projects είναι τέτοιας φύσης και μεγέθους που δε χρειάζεται καν build. Κάποια άλλα περιλαμβάνουν στο repository project files για γνωστά IDE. Άλλα περιλαμβάνουν αρχεία οδηγιών για κάποιο γνωστό build tool. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να στήσεις το αντίστοιχο IDE ή build tool μόνος σου στο σύστημά σου. Ανάλογα με το project μπορεί να υπάρχουν λεπτομερείς οδηγίες για το πώς θα το κάνεις αυτό (σπάνιο) ή στο άλλο άκρο καθόλου. Για παράδειγμα, οι βιβλιοθήκες C++ boost έχουν λεπτομερέστατες οδηγίες αλλά συνήθως δεν είσαι τόσο τυχερός.

Για τα υπόλοιπα κράτα την όρεξή σου, όταν τα κάνεις όλα αυτά επανέρχεσαι.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...