Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 13,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

H μητέρα μου έχει κάνει αρκετές αγορές στο παρελθόν μέχρι 100 δολάρια από Αμερική και ποτέ δεν της είχαν ζητήσει να πληρώσει τελωνείο.
Αυτή τη φορά παρήγγειλε κάποια συμπληρώματα διατροφής αξίας 80 δολαρίων και λέει ότι πρέπει να πληρώσει και 12Ε τέλη εκτελωνισμού και 24,28Ε τελωνειακά έξοδα, που είναι και αρκετά περισσότερα από την επιβολή του ΦΠΑ.
Να σημειώσω ότι δεν ήρθε με usps το δέμα.
Σκέφτομαι να της πω να κάνει dispute και να μην το παραλάβει αφού είχε ζητήσει να γίνει η αποστολή με ταχυδρομείο, έχω κάποια άλλη εναλλακτική;

H μητέρα μου έχει κάνει αρκετές αγορές στο παρελθόν μέχρι 100 δολάρια από Αμερική και ποτέ δεν της είχαν ζητήσει να πληρώσει τελωνείο.
Αυτή τη φορά παρήγγειλε κάποια συμπληρώματα διατροφής αξίας 80 δολαρίων και λέει ότι πρέπει να πληρώσει και 12Ε τέλη εκτελωνισμού και 24,28Ε τελωνειακά έξοδα, που είναι και αρκετά περισσότερα από την επιβολή του ΦΠΑ.
Να σημειώσω ότι δεν ήρθε με usps το δέμα.
Σκέφτομαι να της πω να κάνει dispute και να μην το παραλάβει αφού είχε ζητήσει να γίνει η αποστολή με ταχυδρομείο, έχω κάποια άλλη εναλλακτική;

Καταρχάς, έχω δικαίωμα να το κάνω αυτό;
Η πληρωμή δεν έγινε μέσω paypal μιας και ήταν από amazon η αγορά.

Δημοσ.

Εάν ο πωλητής έγραφε στη σελίδα ου ότι η αποστολή γίνεται με courier, όπως συνηθίζεται στην Αμερική, τότε δεν φταίει αυτός αλλά η μητέρα σου. Στην αντίθετη περίπτωση, χρειάζεται επικοινωνία με τον πωλητή  για να καταλάβει το λάθος του, να δεχτεί την επιστροφή και να επιστρέψει τα χρήματα.

Δημοσ.

Εάν ο πωλητής έγραφε στη σελίδα ου ότι η αποστολή γίνεται με courier, όπως συνηθίζεται στην Αμερική, τότε δεν φταίει αυτός αλλά η μητέρα σου. Στην αντίθετη περίπτωση, χρειάζεται επικοινωνία με τον πωλητή  για να καταλάβει το λάθος του, να δεχτεί την επιστροφή και να επιστρέψει τα χρήματα.

Eυχαριστώ για την απάντησή σου, σε περίπτωση που το λάθος είναι της μητέρας μου, μπορώ κάπως ν'αμφισβητήσω τα έξοδα τελωνείου; Διάβασα ότι για ποσά μέχρι 150Ε επιβαρύνεσαι μόνο με το φπα, εδώ όμως η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη.

Δημοσ.

Δεν μπορείς να τα αμφισβητήσεις, στην περίπτωση που δεν το πρόσεξε η μητέρα σου.

Μόνο αν το αποδεχτεί ο πωλητής (μάλλον απίθανο), μπορεί να γίνει κάτι.

Αυτό που διάβασες είναι αυτό που λέει η νομοθεσία. Στις περιπτώσεις αποστολής με courier αφενός το δέμα περνάει οπωσδήποτε από το τελωνείο αφετέρου ο πωλητής επιβαρύνεται, εκτός από τον ΦΠΑ, και αμοιβή εκτελωνιστή, αποθήκευτρα και λοιπά μικροέξοδα.

Πάντως, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τα έξοδα και τον τρόπο αποστολής γιατί δεν ακούγονται σωστά (πχ τέλη εκτελωνισμού 12€ χρεώνουν τα ΕΛΤΑ).

Δημοσ.

Δεν μπορείς να τα αμφισβητήσεις, στην περίπτωση που δεν το πρόσεξε η μητέρα σου.

Μόνο αν το αποδεχτεί ο πωλητής (μάλλον απίθανο), μπορεί να γίνει κάτι.

Αυτό που διάβασες είναι αυτό που λέει η νομοθεσία. Στις περιπτώσεις αποστολής με courier αφενός το δέμα περνάει οπωσδήποτε από το τελωνείο αφετέρου ο πωλητής επιβαρύνεται, εκτός από τον ΦΠΑ, και αμοιβή εκτελωνιστή, αποθήκευτρα και λοιπά μικροέξοδα.

Πάντως, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τα έξοδα και τον τρόπο αποστολής γιατί δεν ακούγονται σωστά (πχ τέλη εκτελωνισμού 12€ χρεώνουν τα ΕΛΤΑ).

Μα αν διάβασες τα ποσά που παρέθεσα, ζητάνε από το τελωνείο (παρεμπιπτόντως, δε σταμάτησε στο τελωνείο του αεροδρομίου, όπως θα περίμενε κανείς αλλά στον Πειραιά, δεν έχω ιδέα πώς!) και 12Ε έξοδα εκτελωνισμού και 24,28 τελωνειακά έξοδα!

Και αν ισχύει αυτό που μου λες, πληρώνει και ο πωλητής για τον εκτελωνισμό;

Mε dhl ήρθε και μετά τον εκτελωνισμό αναλαμβάνουν τα ΕΛΤΑ από ό,τι κατάλαβα.

Δημοσ.

Άρα, το δέμα σου πήγε στην ΥΕΔ Πειραιά, δηλαδή στο τελωνείο των ΕΛΤΑ.

Το φαντάστηκα και το επισήμανα γιατί έγραψες για τέλη εκτελωνισμού 12€, που χρεώνουν μόνο τα ΕΛΤΑ.

Στη διαδικασία εκτελωνισμού στα ΕΛΤΑ, ο παραλήπτης δεν μπορεί να παρέμβει, όπως στο αεροδρόμιο, και πληρώνεις το χαράτσι στο γραφείο των ΕΛΤΑ από όπου θα το παραλάβεις.

Δημοσ.

Άρα, το δέμα σου πήγε στην ΥΕΔ Πειραιά, δηλαδή στο τελωνείο των ΕΛΤΑ.

Το φαντάστηκα και το επισήμανα γιατί έγραψες για τέλη εκτελωνισμού 12€, που χρεώνουν μόνο τα ΕΛΤΑ.

Στη διαδικασία εκτελωνισμού στα ΕΛΤΑ, ο παραλήπτης δεν μπορεί να παρέμβει, όπως στο αεροδρόμιο, και πληρώνεις το χαράτσι στο γραφείο των ΕΛΤΑ από όπου θα το παραλάβεις.

Μα δεν αμφισβητώ τα 12Ε του εκτελωνισμού αλλά τα 25 των τελωνειακών εξόδων, μιας και από ό,τι διάβασα για ποσά έως 150Ε πληρώνεις μόνο επιπλέον το φπα και αν το φπα στα συμπληρώματα είναι στο 23%(που έτσι νομίζω, δε νομίζω ότι έχουν μειωμένο φπα όπως τα φάρμακα), τότε για το ποσό των 70Ε της αγοράς, το φπα είναι 15Ε και όχι 25Ε, έχω δίκιο σε αυτό ή κάνω κάποιο λάθος;

Γενικά πάντως, δεν ξέρω τι γίνεται σε άλλες χώρες αλλά το να κάνεις μια παραγγελία και να μην ξέρεις αν και πόσο θα πληρώσεις τελωνείο, το θεωρώ απαράδεκτο...

Δημοσ.

@Vassilis_24

Εάν το ποσό των εξόδων είναι σωστό, πιθανολογώ ότι ο τελωνειακός της ΥΕΔ Πειραιά δεν θεώρησε σωστή τη δηλωμένη αξία και όρισε εκείνος την αξία και πάνω σ' αυτή τα έξοδα.

Δημοσ.

Για την ακρίβεια, 55 δολάρια η αξία των προϊόντων (ανοίξανε κι όλας ένα για να το πάνε για εξέταση) και 25 δολάρια τα μεταφορικά.

@Vassilis_24

Εάν το ποσό των εξόδων είναι σωστό, πιθανολογώ ότι ο τελωνειακός της ΥΕΔ Πειραιά δεν θεώρησε σωστή τη δηλωμένη αξία και όρισε εκείνος την αξία και πάνω σ' αυτή τα έξοδα.

Μα υπήρχε κανονικά η παραγγελία πάνω, όπως ακριβώς μου εμφανίζεται και μένα στο ίντερνετ όταν την κάνω που έλεγε ακριβώς το ποσό πληρωμής.

Τον φπα τον πληρώνω στην καθαρή αξία των προϊόντων ή μαζί και στα μεταφορικά, να ξέρω για ποιο πράγμα θα τσακωθώ, ήδη έχω αρχίσει να τσακώνομαι και με το μαγαζί για την έλλειψη ενημέρωσης.
Αν πληρώσω όσα λένε, θα βγει τελικά πιο ακριβό από ό,τι αν το έπαιρνα από εδώ, με  έμπλεξε η μητέρα μου αλλά θα βγάλω την άκρη που θα μου πάει...

Δημοσ.

Τα λες με δόσεις και δεν μπορούμε να βγάλουμε σωστά συμπεράσματα.

Έγινε αυτό που σου είπα. Είτε όρισε αυτός νέα αξία είτε έβαλε πρόσθετο και κάτι άλλο αφού πρόκειται για ασυνήθιστο προιόν.

Edit

Ο ΦΠΑ υπολογίζεται στην αξία CIF [κόστος + μεταφορικά+ ασφάλεια (όσοι την επιλέγουν)]

Δημοσ.

Τα λες με δόσεις και δεν μπορούμε να βγάλουμε σωστά συμπεράσματα.

Έγινε αυτό που σου είπα. Είτε όρισε αυτός νέα αξία είτε έβαλε πρόσθετο και κάτι άλλο αφού πρόκειται για ασυνήθιστο προιόν.

Συγγνώμη αλλά τα λέω όπως τα σκέφτομαι.

Ήταν συμπλήρωμα με βιταμίνη c κοκ, χρειαζόταν έγκριση από τον ΕΟΦ επειδή δεν πολυθέλουν εισαγωγές ώστε να μη χτυπάνε την εγχώρια αγορά, την οποία και πήραμε, δεν είχε κάτι ασυνήθιστο το προϊόν και κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά.

Αν ισχύει αυτό που λες, πηγαίνοντας εκεί με το αποδεικτικό της αγοράς, θα αναπροσαρμοστεί το ποσό, είναι δηλαδή ενδεικτικό όπως το έναντι στη ΔΕΗ και μετά σου βγάζει τον εκκαθαριστικό;

Δημοσ.

Εξήγησα παραπάνω ότι ο εκτελωνισμός στα ΕΛΤΑ δεν είναι ο ίδιος όπως στο αεροδρόμιο, όπου μπορείς να τον κάνεις ο ίδιος.

Στα ΕΛΤΑ, ο εκτελωνισμός, όποτε χρειαστεί να γίνει, γίνεται από τον τελωνειακό, χωρίς την παρέμβαση του παραλήπτη και τα συνολικά έξοδα καλείται να πληρώσει ο παραλήπτης στο γραφείο της περιοχής του.

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...