Kanesan Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2016 Παραγγελίες από Κίνα (κινητά) και (free) αποστολή με SG Post. Έφτασαν Ελλάδα τέλος Νοεμβρίου (24-25). Σε 5-7 μέρες πήραν τηλέφωνο από τμήμα των ΕΛΤΑ στο Ελ. Βενιζέλος που διεκπεραιώνει τα θέματα του τελωνείου (εκτελωνισμό). Ζήτησαν να στείλω με fax τα παραστατικά πληρωμής. Εκτύπωσα τις πληρωμές από το PayPal και τα έστειλα με fax. Σε 6-8 μέρες πέρασαν από το τελωνείο και φάνηκαν ξανά στο σύστημα των ΕΛΤΑ. Η παραλαβή έγινε από το τοπικό κατάστημα ΕΛΤΑ οπού και πληρώθηκαν τα τέλη. 24% (ΦΠΑ) για το τελωνείο + 12€ τα τέλη διεκπεραίωσης για τα ΕΛΤΑ. Δεν επιβλήθηκαν άλλοι δασμοί. Η αξία σε EUR που υπολογίστηκε το ΦΠΑ ήταν περίπου αυτή που είχα στείλει με fax από το PayPal σε USD (είχε γίνει και μια "στρογγυλοποίηση" στη μετατροπή) Πχ. σε δέμα αξίας 200€ πλήρωσα 48€ ΦΠΑ + 12€ = 60€ και σε δέμα 100€ πλήρωσα 24€ ΦΠΑ + 12€ = 36€ Σε θέμα χρόνου, +15-20 μέρες σε σχέση με αυτά που δεν περνάνε από τελωνείο. Στο σύστημα φαινόταν ότι τα δέματα είχαν φθάσει Ελλάδα πριν επικοινωνήσει το τελωνείο, έτσι δεν είναι; Και απλά είχε σταματήσει το update μέχρι να πληρωθούν τα τέλη; Θέλω να πω δεν φαινόταν απλά ότι έφυγαν από Κίνα μέχρι που τηλεφώνησε το τελωνείο. Νομίζω από Δευτέρα θα αρχίσω τα τηλέφωνα σε ΕΛΤΑ και τελωνεία μήπως βρω άκρη με τόσα δέματα.
Hot Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2016 Καλησπέρα, το δέμα μου εφτασε 5 Δεκεμβρη απο Κινα με SG Post και free shipping και τωρα βρίσκεται τελωνείο..Προσοχη πολυ απο εδω και περα σε αγορες απ εξω γιατι τα περιστατικα εχουν γινει πολλα.. Τι προτείνετε να κανουμε απο τη μεριά μας? (Πριν μας παρουν τηλ απο το τελωνειο..)
vasilk Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2016 Αυτό απλώς δείχνει μεγάλη αύξηση περιστατικών. Δεν σημαίνει ότι κάθε δέμα περνά από τον έλεγχο. Θεωρώ ότι από ένα ποσοστό 5%, πήγαμε τώρα στο 30-40%. Σέβομαι την άποψή σου, αλλά δεν έχουμε στατιστικά στοιχεία για να κρίνουμε. Βασιζόμαστε σ' αυτά που διαβάζουμε σ' αυτό και σε άλλα fora. Είχα γράψει πριν από 8-10 μέρες ότι το φαινόμενο φαίνεται να ξεφουσκώνει αλλά τις τελευταίες μέρες βλέπω τα περιστατικά να αυξάνουν πολύ. Αλλά, πέρα απ' αυτό, καταγράφονται και posts που μεταφέρουν απόψεις υπαλλήλων των ΕΛΤΑ για γενική εντολή ελέγχου και όχι δειγματοληπτική. Από προσωπική εμπειρία (με πολλά δέματα τα τελευταία χρόνια), όντος πριν οι έλεγχοι ήταν δειγματοληπτική και η πιθανότητες ήταν περίπου 1%. Αυτό σίγουρα έχει αλλάξει και πλέων οι έλεγχοι δεν είναι δειγματοληπτικοί αλλά γενικοί. Πιστεύω πως όντος υπάρχει σχετική εντολή. Το θέμα είναι πως ο όγκος των παραγγελιών (και προπαντός αυτές τις μέρες) είναι τεράστιος οπότε αντικειμενικά δεν μπορούν να ελεγχθούν όλα. Έτσι πολλά περνούν χωρίς να μπαίνουν τελωνείο. Δεν νομίζω τα ποσοστά αυτών που περνούν να είναι 30-40% (νομίζω είναι λιγότερα) αλλά από Φεβρουάριο (αν δεν έχει αλλάξει κάτι), που ο όγκος είναι το 1/4 από Δεκέμβρη νομίζω θα δούμε τέτοια ποσοστά. Στο σύστημα φαινόταν ότι τα δέματα είχαν φθάσει Ελλάδα πριν επικοινωνήσει το τελωνείο, έτσι δεν είναι; Και απλά είχε σταματήσει το update μέχρι να πληρωθούν τα τέλη; Θέλω να πω δεν φαινόταν απλά ότι έφυγαν από Κίνα μέχρι που τηλεφώνησε το τελωνείο. Νομίζω από Δευτέρα θα αρχίσω τα τηλέφωνα σε ΕΛΤΑ και τελωνεία μήπως βρω άκρη με τόσα δέματα. Για όλα τα δέματα (ήταν συστημένα) φάνηκε κανονικά στο σύστημα των ΕΛΤΑ ότι μπήκαν τελωνείο "ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ, ΕΛΛΑΔΑ-ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ(ΚΑΤ)" "ΑΓΑΘΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ /ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΔΗΛΩΣΗ, ΕΛΛΑΔΑ-ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ(ΚΑΤ)" Το ίδιο και όταν τελείωσε η διαδικασία "ΕΞΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ (ΔΑΣΜΟΙ), Κ.Δ.ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ (ΔΕΜΑΤΑ)" Πριν με πάρουν τηλέφωνο ήξερα ότι έχουν σταματήσει τελωνείο. Για ένα άλλο δέμα που σταμάτησε προχθές δεν περίμενα καν να με πάρουν τηλέφωνο για να τους στείλω το fax. Τους το έχω στείλει μόνος μου. Νομίζω κερδίζω μερικές μέρες. Άδικος κόπος να αρχίσεις τα τηλέφωνα, δεν θα πάρεις απάντηση για το που είναι το δέμα σου. Αν δεν φανεί στο σύστημα των ΕΛΤΑ κανείς δεν θα σου πει το παραμικρό γιατί κανείς δεν ξέρει. Απλώς αν ΔΕΝ είναι συστημένο μπορείς να περάσεις από το τοπικό κατάστημα να ρωτήσεις μήπως έφτασε και δεν σε ειδοποίησαν. 1
Gom@ris Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2016 Φαίνεται ότι το φαινόμενο συνεχίζεται με ένταση και εξαίρεση, πλέον, αποτελούν μερικά δέματα που περνάνε χωρίς να πληρωθούν ΦΠΑ και τέλη. Επανέρχομαι στο θέμα μιας και ξέμπλεξα πληρώνοντας εντέλει μόλις 3€(!) για βαρύ, ογκώδες δέμα που το σταμάτησαν στην ΥΕΔ Θεσσ/νίκης για 3-4 ημέρες.. Φθηνά τη γλίτωσα, κυριολεκτικά! Άγνωσται αι βουλαί των ΕΛΤΑ :-D
makfil Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2016 Αν μας έλεγες λεπτομέρειες για το δέμα σου (κόστος αγοράς, χώρα προέλευσης, είδος κλπ), ίσως θα βγάζαμε συμπέρασμα γιατί πλήρωσες μόνο το τέλος παρουσίασης (3€) 1
Gom@ris Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2016 Αν διάβαζες το μήνυμα #2858 θα έβρισκες τις σχετικές λεπτομέρειες που αναφέρεις.
makfil Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2016 Εξακολουθείς να μην αποκαλύπτεις τι είναι αυτό που αγόρασες αλλά ο τελωνειακός αποφάσισε, τελικά, ότι το δέμα θα ακολουθήσει την απλουστευμένη διαδικασία εκτελωνισμού και χρέωσε μόνο το τέλος παρουσίασης.
Moderators Malthador Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2016 Moderators Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2016 Έστω ότι ένα δέμα των ΕΛΤΑ πάει τελωνείο και χρεώνεται ΦΠΑ, δασμούς, τέλη κλπ. Ο τελωνειακός έχει τη δυνατότητα να μου κόψει τιμολόγιο με τις χρεώσεις αναλυτικά προκειμένου να το περάσω στα έξοδα της επιχείρησής μου και να συμψηφίσω τον ΦΠΑ που θα χρεωθώ; Έχει έξτρα χρέωση κάτι τέτοιο;
TheDevilMayCare Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2016 ^^ Αν το αγορασες εξαρχης ως ιδιωτης = αποδειξη, αρκετα δυσκολο* δεν βλεπω το πως...?[*ισως υπαρχει υπο προυποθεσεις, δυνατοτητα να συνδεσεις ιδιωτικα σου εξοδα με τη δικη σου επιχειρηση, η οπου εργαζεσαι(?), αλλα ειναι task σαφως για λογιστη πλεον κατι τετοιο]
Moderators Malthador Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2016 Moderators Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2016 Ναι, εννοώ αν το κατάστημα μου έχει κόψει τιμολόγιο κανονικά σαν επιχείρηση, όχι σαν ιδιώτη. Τέσπα, μάλλον είναι ερώτηση που πρέπει να απευθύνω σε εκτελωνιστή, μόλις μου λυθεί η απορία θα ενημερώσω κι εδώ. Άλλη ερώτηση, διαβάζω εδώ ότι σε μερικούς ζητήθηκε καταθετικό του paypal για να διασταυρωθεί η πληρωμή με το αποδεικτικό πώλησης. Αν όμως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Για παράδειγμα, το banggood σπάει τις παραγγελίες σε μικρά δέματα. Όμως από το paypal τραβάει συγκεντρωτικά τα χρήματα. Αν ζητηθεί στο τελωνείο το καταθετικό από το paypal πως αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες;
makfil Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2016 Έστω ότι ένα δέμα των ΕΛΤΑ πάει τελωνείο και χρεώνεται ΦΠΑ, δασμούς, τέλη κλπ. Ο τελωνειακός έχει τη δυνατότητα να μου κόψει τιμολόγιο με τις χρεώσεις αναλυτικά προκειμένου να το περάσω στα έξοδα της επιχείρησής μου και να συμψηφίσω τον ΦΠΑ που θα χρεωθώ; Έχει έξτρα χρέωση κάτι τέτοιο; Μπορείς να περάσεις στα έξοδά σου ένα τιμολόγιο είτε από Έλληνα είτε από ευρωπαίο πωλητή, εάν ο λογιστής σου ενεργοποιήσει τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, αφενός δεν έχεις τιμολόγιο του κινέζου πωλητή αφετέρου δεν μπορείς να καταχωρίσεις τιμολόγιο τρίτης χώρας. Επομένως, ακόμη και αν μπορούσες να πάρεις παραστατικό από το τελωνείο, δεν θα μπορούσες να το καταχωρίσεις στα βιβλία σου. Στις τελευταίες ερωτήσεις σου 1. Πρέπει να συνεννοηθείς με το λογιστή σου και όχι με εκτελωνιστή. 2. Για το banggood και άλλα κινεζομάγαζα ισχύει αυτό που έγραψα παραπάνω. 3. Αν ζητηθεί παραστατικό (σπανίως ζητιέται αφού η πίεση που ασκείται στον τελωνειακό δεν του επιτρέπει αυτές τις διαδικασίες) θα βρεις τη λύση.
MauroPaltoudias Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2016 Οι εξωκοινοτικές συναλλαγές είναι μεγάλο μπλέξιμο, ιδιαίτερα δε στην περίπτωσή σου (και όλων μας συνήθως, εδώ μέσα), αφού πληρώνεις ΦΠΑ κατά τον εκτελωνισμό, ως ιδιώτης και όχι ως επιτηδευματίας (δεν μπορώ να φανταστώ πώς θα μπορούσε να εκδοθεί τιμολόγιο και αν έχουν τις ίδιες διαδικασίες και διαχωρισμούς, δηλαδή απόδειξη ή τιμολόγιο, όπως εμείς). Επιπλέον, έχει εκδοθεί απλή απόδειξη πώλησης αγαθών, κάτι βέβαια που περνά σε δεύτερη μοίρα, καθώς και απλές αποδείξεις (τουλάχιστον εντός Ελλάδος) μπορούν υπό προϋποθέσεις να καταχωρηθούν στα χειρόγραφα ή μηχανογραφημένα βιβλία εσόδων - εξόδων σου. Επομένως, θα πρέπει να ρωτήσεις λογιστή γιατί θα χάσεις τη μπάλα.
giorgsisp Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2016 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα παιδιά. Από γνωστό sait από Κίνα παρήγγειλα το Xiaomi Mi WiFi Router ο οποίο ήταν σε προσφορά 18,90 ευρώ. Σήμερα μπήκα να δω που βρίσκεται και είδα αυτό GREECE, the transfer of customs-- 11-Dec-2016 07:58 AM. Το ερώτημα μου τώρα είναι εφόσον περάσει τελωνείο θα πρέπει να πληρώσω τίποτα ή όχι? Και αν το θεωρήσουν ακριβό αντικείμενο τι πρέπει να κάνω? Να εκτυπώσω παραστατικό πληρωμής pay pal και παραγγελία από το sait αγοράς για να αποδείξω την αξία του? Επεξ/σία 12 Δεκεμβρίου 2016 από giorgsisp
makfil Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2016 Το ίδιο ερώτημα έχει γραφτεί σ' αυτό και σε άλλη νήματα αλλά κανείς δεν μπορεί να σε διαβεβαιώσει τι θα γίνει στη δική σου περίπτωση. Μπορεί είτε να σε χρεώσουν το τέλος παρουσίασης (3€) είτε ΦΠΑ και τα τέλη των 12€. Εάν σε ρωτήσουν, θα δώσεις παραστατικά, αλλιώς όχι. 1
giorgsisp Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2016 Δημοσ. 11 Δεκεμβρίου 2016 Το ίδιο ερώτημα έχει γραφτεί σ' αυτό και σε άλλη νήματα αλλά κανείς δεν μπορεί να σε διαβεβαιώσει τι θα γίνει στη δική σου περίπτωση. Μπορεί είτε να σε χρεώσουν το τέλος παρουσίασης (3€) είτε ΦΠΑ και τα τέλη των 12€. Εάν σε ρωτήσουν, θα δώσεις παραστατικά, αλλιώς όχι. Ευχαριστώ για την απάντηση. Άντε να πληρώσω τα 3 ευρώ αλλά αν βάλουν ΦΠΑ+τέλη δεν μπορώ να κάνω ένσταση με τα παραστατικά ισχυριζόμενος αγορές κάτω των 20 ευρώ?
Προτεινόμενες αναρτήσεις