Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 13,3k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Πλέον οι κινέζοι έχουν βρει έναν καινούριο τρόπο να μειώσουν τις πιθανότητες να περάσουν τελωνείο ακόμα και τα ογκώδη δέματα (με κάποιο κόστος παραπάνω, αλλά σίγουρα πολύ πολύ μικρότερο από αυτό που θα σου χρέωνε το τελωνείο). Δεν νομίζω ότι το εφαρμόζουν όλοι, αλλά κάποια καταστήματα τύπου gearbest το κάνουν.

Ποιος είναι αυτός ο τρόπος θα μας πεις και εμάς?

Δημοσ.

Μου το σφύριξε φίλος και με λίγο ψάξιμο βρήκα αυτό:

Link.png Site: Κομισιόν:Αλλάζει το φορολογικό καθεστώς στο ηλεκτρονικό εμπόριο

Μέτρα αντιμετώπισης της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ η οποία προέρχεται από χώρες εκτός ΕΕ:τα μικρά δέματα που εισάγονται στην ΕΕ τα οποία είναι αξίας μικρότερης των 22 € σήμερα απαλλάσσονται του ΦΠΑ. Καθώς εισάγονται περίπου 150 εκατομμύρια δέματα απαλλαγμένα από την καταβολή ΦΠΑ στην ΕΕ κάθε έτος, το σύστημα είναι ανοιχτό σε μεγάλης κλίμακας κατάχρηση και απάτη και δημιουργεί σοβαρές στρεβλώσεις εις βάρος των επιχειρήσεων της ΕΕ. Πρώτον, οι επιχειρήσεις της ΕΕ τίθενται σε σαφώς μειονεκτική θέση δεδομένου ότι, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές τους εκτός ΕΕ, τα εμπορεύματα που πωλούν υπόκεινται σε ΦΠΑ ανεξαρτήτως αξίας, από το πρώτο κιόλας λεπτό του ευρώ. Δεύτερον, τα εισαγόμενα υψηλής αξίας προϊόντα όπως τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και οι ταμπλέτες σταθερά τιμολογούνται με αξία χαμηλότερη από την πραγματική ή περιγράφονται εσφαλμένα στο έγγραφο εισαγωγής ώστε να επωφεληθούν από αυτήν την απαλλαγή ΦΠΑ. Για τους λόγους αυτούς, η Επιτροπή αποφάσισε να καταργήσει την εν λόγω εξαίρεση.

Έχει αναφερθεί από χθες ΕΔΩ post #3328 και σήμερα κυκλοφόρησε και όλη η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΕ που περιλαμβάνει την παράγραφο που ανέβασες

Δημοσ.

Δλδ αν δηλωνουν οι κινεζοι αξιες κατω των 22ευρω την βγαζουμε καθαρη;

Όχι. Σου λέει ότι προκειμένου να μαζέψουν τον ΦΠΑ και για τα μικρά δέματα (όπου μικρό λογίζεται αυτό με πραγματική ή δηλωμένη αξία < 22€), προσανατολίζονται προς την κατάργηση της εν θέματι διάταξης-παραγράφου-άρθρου της ισχύουσας νομοθεσίας. Εν ολίγοις, θίγει θέμα περί "αθέμιτου" ανταγωνισμού, καθώς τα κινέζικα πχ προϊόντα είναι πάντοτε φθηνότερα, λόγω μη καταβολής του ΦΠΑ με την αγορά τους (και όχι μετά τον εκτελωνισμό, αν και εφόσον αυτά εκτελωνιστούν), ο οποίος είναι 24 τοις εκατό στην Ελλάδα.

Δημοσ.

ειναι κανεις που παρελαβε χθες-σημερα απο χωρα εκτος Ε.Ε να μας πει αν πληρωσε κατι.

Παρελαβα εγω χτες ενα κινητο απο geekbuying χωρις καθυστερηση και φυσικα χωρις τελωνειο 

• Moderators
Δημοσ.

Όπως είχα ξαναπεί, περιμένω ένα δέμα από Ιαπωνία το οποίο έχει αργήσει χαρακτηριστικά, imho. Κλείνει ένα μήνα που το έστειλε ο seller (αξιόπιστος). Το λοιπόν, του έστειλα μήνυμα και μου απάντησε ότι λόγω απεργίας στην Ελλάδα καθυστερούν τα δέματα από Ιαπωνία, πράγμα τουλάχιστον παράξενο γιατί δεν θυμάμαι να έχουν κάνει απεργία οι υπάλληλοι των ΕΛΤΑ τον τελευταίο καιρό. Ωστόσο, στο tracking του αντικειμένου μου στο Japan Post μου βγάζει μήνυμα που με παραπέμπει στο εξής:

Regarding Postal Delays Caused by a Strike in Greece

May 31, 2011

Due to a strike in Greece launched by drivers from May 29 to June 3 (local time), delays for postal deliveries to Greece (Airmail, SAL, Sea mail and EMS) may occur.
Please note that this also applies to the items sent from Greece to Japan.

Σοβαρολογούμε τώρα; Επειδή έγινε απεργία κάποτε το 2011 μπορεί τα δέματα να καθυστερούν το 2016; Είναι ποτέ δυνατόν; Έξι χρόνια μετά;

Δημοσ.

Αυτό είναι μια ενημέρωση που δημοσιεύτηκε το 2011 στη σελιδα του ιαπωνικου ταχυδρομειου με σκοπο να ενημερωσει για τις τοτε καθυσερισεις των ΕΛΤΑ.

Φοβερός seller σου πέταξε τέτοιο παραμύθι και εσύ το εχαψες.

Δημοσ.

Για αγορές δηλαδή απο Κινα/Σιγκαπούρη/Κορέα/Ταιβάν κλπ αν κατάλαβα καλά  θα πληρώνουμε Φ.Π.Α ανεξαρτήτως αξίας?

Και αν ισχύσει αυτό θα γίνεται κατευθείαν μέσω PayPal ή θα καταβάλλεται το ποσό αφού το δέμα περάσει τελωνείο?

Γιατι μέχρι τώρα για δέματα αξίας ακόμα και αρκετά πάνω απο 150€ δεν χρειάστηκε ποτέ να πληρώσω κάτι έξτρα αν το δέμα προερχόταν απο Ασία.

Θα αλλάξει αυτο?

Αν ναι ξέρει κανείς πότε πρόκειται να γίνει ?

Θα γίνει κάτι και για τα δέματα απο Αμερική ή θα παραμείνει ως εχει?

Δημοσ.

Τρίτες χώρες είναι όλες οι άλλες εκτός εκείνων της ΕΕ και, επομένως, η τελωνειακή νομοθεσία ισχύει για όλες αυτές.

Αυτό που αποφάσισε η ΕΕ είναι να καταργήσει την ατέλεια των 22€ επειδή, εκτός των άλλων, "τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και οι ταμπλέτες σταθερά τιμολογούνται με αξία χαμηλότερη από την πραγματική ή περιγράφονται εσφαλμένα στο έγγραφο εισαγωγής ώστε να επωφεληθούν από αυτήν την απαλλαγή ΦΠΑ".

Όλο το κείμενο εδώ:

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-16-4010_el.htm

και αυτό που μας ενδιαφέρει:

Μέτρα αντιμετώπισης της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ η οποία προέρχεται από χώρες εκτός ΕΕ: τα μικρά δέματα που εισάγονται στην ΕΕ τα οποία είναι αξίας μικρότερης των 22 € σήμερα απαλλάσσονται του ΦΠΑ. Καθώς εισάγονται περίπου 150 εκατομμύρια δέματα απαλλαγμένα από την καταβολή ΦΠΑ στην ΕΕ κάθε έτος, το σύστημα είναι ανοιχτό σε μεγάλης κλίμακας κατάχρηση και απάτη και δημιουργεί σοβαρές στρεβλώσεις εις βάρος των επιχειρήσεων της ΕΕ. Πρώτον, οι επιχειρήσεις της ΕΕ τίθενται σε σαφώς μειονεκτική θέση δεδομένου ότι, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές τους εκτός ΕΕ, τα εμπορεύματα που πωλούν υπόκεινται σε ΦΠΑ ανεξαρτήτως αξίας, από το πρώτο κιόλας λεπτό του ευρώ. Δεύτερον, τα εισαγόμενα υψηλής αξίας προϊόντα όπως τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και οι ταμπλέτες σταθερά τιμολογούνται με αξία χαμηλότερη από την πραγματική ή περιγράφονται εσφαλμένα στο έγγραφο εισαγωγής ώστε να επωφεληθούν από αυτήν την απαλλαγή ΦΠΑ. Για τους λόγους αυτούς, η Επιτροπή αποφάσισε να καταργήσει την εν λόγω εξαίρεση.

Φυσικά, χρειάζεται χρόνος για να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση.

Δημοσ.

Ενα κολπάκι που πιάνει πάντα σε αυτό το θέμα είναι να σπάσει στις αγορές σε πολλά κομμάτια, δηλαδή, να κάνεις τέσσερις των 50 ευρώ, τουλάχιστον εγώ όσες φορές το επιχείρησα δεν είχα κανένα θεματάκι.

Δημοσ.

@samantha11 Ναι αυτο το κολπάκι βέβαια για την περίπωση που συζητάμε δεν θα πιάνει πλέον.

Επίσης αυτο θα δούλευε για μικροπράγματα (οσον αφορά το μέγεθος) που μπορούν να χωριστούν.

@makfil Πριν μια εβδομάδα αγορασα ενα πολύμετρο απο Σιγκαπούρη το οποίο είχε αξία 45€ και free μεταφορικά.

Το αντικείμενο ήταν καινούριο και τα 45€ είναι όντως η αξία του.

Αντι να μου το φέρουν σπίτι ομως με ΕΛΤΑ οπως γίνεται πάντα για δέματα απο Ασία μου αφήσανε χαρτάκι να πάω να το πάρω εγω απο το ταχυδρομείο και όταν το παρέλαβα (με ανοιγμένη την εξωτερική συσκευασία) μου είπαν οτι πέρασε τελωνείο και "παλι καλά" που δεν πλήρωσα έξτρα κλπ.

Μου έκανε πολύ εντύπωση οτι μου είπανε χαρακτηριστικά σαν αιτιολογία στα ΕΛΤΑ  οτι "στο τελωνείο κοιτάνε τα πάντα πλέον μπάς και βγάλουν κανα φράγκο"

Το γεγονός με ανησυχήσε καθώς εδω και χρόνια που ψωνίζω απο eBay απο χώρες εκτος Ε.Ε (κυρίως Κίνα/Χονγκ Κονγκ/Ταιβάν/Κορέα) δεν μου έχει συμβεί κάτι παρόμοιο.

Είτε με μεταχειρισμένα πράγματα είτε καινούρια και φυσικά ανεξαρτήτως αξίας.

Αυτο νόμιζω οτι ισχύει και νομικά καθώς τα προίοντα απο αυτές τις χώρες δεν εχουν ΦΠΑ για εμάς οποτε μου φάνηκε εντελώς αυθαίρετο ακόμα και που μου άνοιξαν το δέμα.

Το πρόβλημα μου αυτη τη στιγμή ειναι οτι θα ήθελα να αγοράσω ενα τροφοδοτικό απο Κορέα του οποίου η αξία με τα μεταφορικά ειναι στα 220€ (100 το αντικείμενο και 120 τα μεταφορικά).

Θα σταλέι με standard int'l shipping κοινό ταχυδρομείο δηλαδη.

Υπάρχει κάποια περίπτωση να πληρώσω τελωνείο για αυτο?Και αν ναι θα είναι ο Φ.Π.Α ή και έξτρα δασμός?

Αν ναι,με ποια δικαιοδοσία το τελωνείο έχει το δικαίωμα να κάνει κάτι τετοιο?

Αν εφαρμοστεί το παραπάνω πάω πάσο αλλα μέχρι στιγμής έχει αλλάξει κάτι απο ας πούμε πρίν 2 χρόνια?

Πέρα απο το παραπάνω περιστατικό με το πολύμετρο δεν μου έχει τύχει κατι ανάγλογο ακόμα και σε πολύ μεγαλύτερης αξίας  δέματα αλλα επειδή δεν έχω πρόσφατη εμπειρία για πάνω απο 50€ απο Ασία θα εκτιμούσα καποιο σχόλιο γιατί δεν έχω απολύτως καμμία ορέξη να πληρώνω ο,τι να ναι χωρίς τουλάχιστον να είμαι ενήμερος απο πριν.

Δημοσ.

Σύμφωνα με τον τελωνειακό κώδικα (άρθρο 3 παρ 2), ο τελωνειακός είναι αρμόδιος

για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του κοινωνικού συνόλου, να ελέγχει πρόσωπα, αποσκευές, εμπορεύματα και μεταφορικά μέσα, για τον εντοπισμό αφ΄ ενός παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, ψυχοτρόπων ή τοξικών ουσιών, όπλων, εκρηκτικών, πυρηνικών υλικών, κεφαλαίων προερχόμενων από οικονομικές εγκληματικές δραστηριότητες, πολιτιστικών αγαθών, πειρατικών προϊόντων, προϊόντων παραποίησης ή απομίμησης, ασέμνων ειδών, και αφ΄ ετέρου παρατυπιών που αφορούν μεταφορές, αλιεία, λαθρομετανάστευση, προστασία περιβάλλοντος, διακίνηση ειδών πνευματικής ιδιοκτησίας, άγριας πανίδας και χλωρίδας, προδρόμων ουσιών, καθώς και παρατυπιών που δεν κατονομάζονται στην παρούσα παράγραφο και διαπιστώνονται κατά τους ελέγχους, που της έχουν ανατεθεί, με Ειδικές Κοινοτικές - Εθνικές Διατάξεις, Διεθνείς Συνθήκες και συμφωνίες για την προστασία των εθνικών συμφερόντων και των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Ακόμη, στην παρ. 5 του ίδιο άρθρου

Για τη διαπίστωση τελωνειακής παράβασης οι τελωνειακοί υπάλληλοι καθώς και οι, από τον Υπουργό Οικονομικών με ειδικές διαταγές συγκεκριμένου περιεχομένου και χρονικής ισχύος, εξουσιοδοτημένοι οικονομικοί υπάλληλοι, κατόπιν έγκαιρης ενημέρωσης του Προϊσταμένου του Τελωνείου, μπορούν να διενεργούν ελέγχους επί όλων των αγαθών, ανεξάρτητα από την προέλευσή τους, τόσο κατά το στάδιο της διακίνησης όσο και κατά το στάδιο της εναπόθεσής τους στους χώρους της ασκούμενης επιχειρηματικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων και των υφιστάμενων αποθεμάτων με βάση τα τηρούμενα στοιχεία και να ενεργούν ελέγχους των βιβλίων και λοιπών στοιχείων οποιασδήποτε επιχείρησης ή ιδιώτη. Επιπλέον οι τελωνειακοί υπάλληλοι μπορούν να προβαίνουν σε κάθε εξέταση ή έρευνα και να ενεργούν όλες τις ανακριτικές πράξεις προς διαπίστωση των αδικημάτων λαθρεμπορίας, δασμοφοροδιαφυγής ή οποιασδήποτε άλλης τελωνειακής παράβασης, έχοντας τα καθήκοντα και δικαιώματα των ειδικών προανακριτικών υπαλλήλων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Κ.Π.Δ.).

Επομένως, δεν είναι αυθαίρετο ότι άνοιξαν το δέμα σου. Να είσαι, πράγματι, ευχαριστημένος που δεν εφάρμοσαν αυστηρά τη νομοθεσία.

Σε ότι αφορά στο "ανοίγουν τα πάντα πλέον" αφενός εφαρμόστηκε για περίοδο 15 ημερών περίπου (δεν καταγράφονται πλέον περιστατικά) αφετέρου δεν εφαρμοζόταν σε όλα τα δέματα.

Για το τροφοδοτικό είναι θέμα ρίσκου η αγορά του, κυρίως, λόγω του βάρους του (ίσως γιαυτό είναι τόσο αυξημένα τα μεταφορικά του με απλό ταχυδρομείο. Έλεγξε το βάρος του, πριν προχωρήσεις. Ο τελωνειακός των ΕΛΤΑ δεν τηρεί αυστηρά τη νομοθεσία και δεν χρεώνει δασμό, συνήθως, για δέματα αξίας CIF πάνω από 150€.

Δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις για τη νομοθεσία, η οποία δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, αφού για αξίες CIF από 22 έως 150€ πληρώνουμε ΦΠΑ και πάνω απ' αυτό και δασμό. Στο τελευταίο κεφάλαιο του οδηγού της υπογραφής μου θα βρεις όλη την τελωνειακή (ευρωπαική) νομοθεσία.

Δημοσ.

Γιατι εφαρμόστηκε αυτό για 15 μέρες?

Αυτο που θέλω να πω ειναι οτι ποτέ δεν μου είχανε ανοίξει δέμα και μου έκανε εντύπωση οτι σε κάτι χαμηλής αξίας το έκαναν.

Μου φάνηκε περίεργο οτι ασχολούνται με δέματα των 50€ απο Ασία,κάτι που εδώ και χρόνια δεν μου έχει τύχει ποτέ.

Σχετικά με το όριο των 150€ απ'οσο θυμάμαι μόνο απο Αμερική έχω πληρώσει import taxes.

Ο,τι έχω αγοράσει απο άλλες χώρες εκτος Ε.Ε έχει έρθει σπίτι χωρίς καμία επιπλέον χρέωση απ'οτι πλήρωσα στο eBay.

Και δεν ήταν με πρόγραμμα τύπου international priority shipping κλπ,απλό ταχυδρομείο.

Εχω δηλαδή "δεδομένο" οτι ό,τι και να αγοράσω απο Κίνα κλπ έρχεται σπίτι ανεξαρτήτως αξίας του αντικειμένου.

Οπότε είτε ειμαι υπερβολικά τυχερός (σε εξωφρενικό σημείο) ή όντως οι τελωνειακοί δεν έδιναν (τοση?) σημασία σε δέματα απο Κίνα.

Οσο για το τροφοδοτικό σαν δεμα πρέπει να βγαίνει γύρω στα 13kg.

Τα μεταφορικά ειναι πολλά λόγω βάρους φαντάζομαι.

Δεν κατάλαβα τι πρέπει να προσέξω σχετικά με το βάρος.

Εννοείς οτι σαν πιο βαρύ το κοιτάνε περνάει πιο δύσκολα "απαρατήρητο" ή υπάρχει κάτι σχετικά με το βάρος που παίζει ρόλο?

Ομολογώ οτι αν και ενδιαφέρομαι άμεσα να το αγοράσω μετα το περιστατικό με το πολύμετρο και με αυτα που μου είπες σήμερα κωλύεμαι λίγο και μπορεί να το αφήσω.

Η τιμή του ειναι οριακά με τα μεταφορικά.Αν συνυπολογίσω και καπου 70€ στη χειρότερη περίπτωση ΦΠΑ+δασμό  δεν με συμφέρει να το πάρω.

Με αυτα που βλέπω τώρα δεν έχω πλέον τη σιγουριά που είχα..

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...