TheDevilMayCare Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2016 Μαλιστα, ασχετως αν το ποσο ειναι μικρο*/ 3 ευρω, σου ζητηθηκε να πληρωσεις κατι εξτραβασει καποιας "καινουργια λεει οδηγια", το εκανες διχως να ρωτησεις περαιτερω τι και πως-αν υπαρχει εφαρμοστεα οδηγια, εχεις νομιμο δικαιωμα, να ζητησεις να σου την επιδειξουν-και αντι γι' αυτο που θα ηταν απολυτως λογικο, εχμ αντιθετως, ρωτας εμας εδω τι ξερουμε? Δικαιωμα σου μεν, αλλα αντικειμενικως fuck logic...*αναλογικως παντα βγαινει 30% στα 10 ευρω, δηλαδη σε μικροποσα = ιδιαιτερως...μεγαλο
Markosbutcher Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2016 Μαλιστα, ασχετως αν το ποσο ειναι μικρο / 3 ευρω, σου ζητηθηκε να πληρωσεις κατι εξτρα βασει καποιας "καινουργια λεει οδηγια", το εκανες διχως να ρωτησεις περαιτερω τι και πως -αν υπαρχει εφαρμοστεα οδηγια, εχεις νομιμο δικαιωμα, να ζητησεις να σου την επιδειξουν- και αντι γι' αυτο που θα ηταν απολυτως λογικο, εχμ αντιθετως, ρωτας εμας εδω τι ξερουμε? Δικαιωμα σου μεν, αλλα αντικειμενικως fuck logic... ρωτησα και μου λεει οτι αυτη δεν ξερει κατι(ταχυδρομειο). Στο τελωνειο λεει πρεπει να ρωτησω . Εχω ξεκινησει τηλεφωνα. Εκανα ερωτηση, αν ετυχε και σε κανενα αλλο στην τελικη...
TheDevilMayCare Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2016 Μισο λεπτο, αλλα οταν σου ζητουν να πληρωσεις κατι, πρεπει να σου επιδεικνύουν(το) απο που ακριβως προκυπτει αυτη η υποχρεωση σου, και οχι απλως στα λογια..[γιατι αλλωστε verba volant] Αυτο δεν αποκλειει, να υπαρχει κατι τετοιο νεο(...)αλλα σε καθε περιπτωση, οφειλουν να το εχουν!
Markosbutcher Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2016 λοιπον, μιλησα με τελωνειο: μου λενε απο εμας δεν υπαρχει καποια καινουρια χρεωση, δεν γνωριζουμε κατι. Παιρνω μετα ξανα το ταχυδρομειο: "δεν σας τα εξηγησε καλα η υπαλληλος, δεματα μικρα απο χωρες εκτος ευρωπαϊκης ενωσης, που περνανε με σημανση ελευθερο απο το τελωνειο, εχουν χρεωση 3 ευρω. Ειναι καινουρια διακρατικη συμφωνια"
TheDevilMayCare Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2016 Παλι μενουν στα λογια ομως... Νομος σχετικος -η οτιδηποτε με ισχυ νομου!-, υφισταται απο ποτε?Και αν υπαρχει, τον....κρατουν για τον εαυτο τους, κρυφο? Λεκτικως(sic) γινεται η ενημερωση?
Markosbutcher Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2016 Παλι μενουν στα λογια ομως... Νομος σχετικος -η οτιδηποτε με ισχυ νομου!-, υφισταται απο ποτε? Και αν υπαρχει, τον....κρατουν για τον εαυτο τους, κρυφο? Λεκτικως(sic) γινεται η ενημερωση? αυτη τη στιγμη δεν μπορω να βοηθησω, ειμαι στη δουλεια και δεν προλαβαινω. Αν καποιος εχει ιδια εμπειρια ας τη γραψει εδω.
TheDevilMayCare Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2016 ΟΚ, ομως περα απο το γενικο (μας) ενδιαφερον, εσυ εχεις ειδικα εννομο συμφέρον
makfil Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2016 λοιπον, σμρ παρελαβα ενα αντικειμενο μικρης αξιας(10 ευρω) απο Κινα και πληρωσα 3 ευρω δασμους. Η υπαλληλος στο ταχυδρομειο μου ειπε οτι πλεον ολοι πληρωνουν, εδω και 2 μερες. ειναι καινουρια λεει οδηγια. Τι ξερετε???? Αυτό που πλήρωσες δεν είναι δασμός αλλά τέλος υπέρ ΕΛΤΑ και ισχύει από πολλά χρόνια, άσχετα αν δεν εφαρμόζεται και θα εφαρμοστεί τώρα.
Moderators Malthador Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2016 Moderators Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2016 Λάθος εντύπωση έβγαλες, από την αυθαίρετη "μετάφραση" που έκανες. Πρέπει να διαβάσεις όλο τον Τελωνειακό Κώδικα και όχ μόνο ένα απόσπασμα από τα καθήκοντα του υπαλλήλου. Είναι στο χέρι του να ανοίξει τα δέματα (κι όχι την επιστολική αλληλογραφία). Το κείμενο αναφέρει "αφενός", "αφετέρου" και "μη κατονομαζομένων παρατυπιών", όπου στις 2 πρώτες μνημονεύει ενδεικτικά τα παράνομα είδη και στην τελευταία περιλαμβάνεται (μεταξύ πολλών άλλων) και η διακίνηση αγαθών από τρίτες χώρες και οι φόροι και οι δασμοί που πρέπει να χρεωθούν νόμιμα. Ο κανονισμός είναι πανευρωπαϊκός και ισχύει ο ίδιος σε όλες της χώρες της ΕΕ. Η διαφορά με το τι ισχύει αλλού είναι ότι εδώ, θέλεις γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού, θέλεις λόγω αδιαφορίας ή/και τυχόν άλλοι λόγοι, δεν γίνεται πάντα και παντού ο κατάλληλος έλεγχος από τους δημόσιους υπαλλήλους. Όμως το εφαρμόζουν κατά γράμμα οι ιδιωτικές εταιρείες courier προφανώς διότι κερδίζουν οικονομικά. Ο νόμος είναι ρητός και δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Απλά έχουμε καλομάθει και βολευόμαστε με το υπάρχον καθεστώς (που κακώς ισχύει) και γι' αυτό λέμε ότι κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί "αν θα περάσει απ' το τελωνείο". απόλυτο δίκιο έχεις. εάν κάποιος ψάξει βρίσκει ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΑΤΑ τι δασμούς και ΦΠΑ αντιστοιχούν σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων. δεν υπάρχει καμιά γκρίζα ζώνη. πιο αναλυτικός κώδικας από αυτούς των τελωνειακών δεν υπάρχει. δεν είναι μόνο η Ελλάδα που στέλνουν με απλό ταχυδρομείο για να γλυτώσεις το ΦΠΑ. σε εμένα τουλάχιστον με ένα κουτί που είχα πάρει για την τηλεόραση που δεν πρόκειται να πέρναγε τελωνείο με τίποτα γιατί η αξία ήταν πολύ χαμηλή, η διεύθυνση αποστολής ήταν από Τσεχία και όχι από Κίνα. και φαντάζομαι αυτό γίνεται σε πολλές περιπτώσεις. εάν διαβάσει κάποιος σχόλια στα κινεζομάγαζα, στέλνουν Ευρώπη - Αμερική τηλέφωνα και συσκευές αβέρτα μέσω ταχυδρομείου για αποφυγή των δασμών και του ΦΠΑ. απλά είναι αδύνατο να ελεγχούν όλα τα δέματα από τα ταχυδρομεία. οι ταχυμεταφορές το κάνουν γιατί έχουν να διαθέσουν προσωπικό για αυτό και βγάζουν και καλό κέρδος και αυτές και οι εκτελωνιστές τους Ok, δεν υπάρχει κενό νόμου, υπάρχει κενό στον ελεγκτικό μηχανισμό και επομένως ο νόμος που υπάρχει και είναι σαφής δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Άρα και πάλι είναι πρόβλημα του κράτους που δεν μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά του και εν τέλει καλά κάνουμε (όσοι το κάνουμε, εγώ πάντως το κάνω και το δηλώνω ευθαρσώς) και κοιτάζουμε πως θα εκμεταλλευτούμε το κενό του ελεγκτικού μηχανισμού (με τους γνωστούς τρόπους, απλό ταχυδρομείο, gift, ψευδώς δηλωμένη αξία και τα λοιπά) έτσι ώστε να γλυτώσουμε τους δασμούς και το ΦΠΑ. Το ότι ο νόμος μπορεί να μην έχει γκρίζες ζώνες, δεν σημαίνει ότι το καθεστώς δεν είναι obscure με τον τρόπο που δουλεύει. Ίσα ίσα, αυτό επιβεβαιώνετε κι εσείς με τα posts σας. Αυτό που πλήρωσες δεν είναι δασμός αλλά τέλος υπέρ ΕΛΤΑ και ισχύει από πολλά χρόνια, άσχετα αν δεν εφαρμόζεται και θα εφαρμοστεί τώρα. Το τέλος αυτό ισχύει για όσα δέματα έρχονται εκτός ΕΕ μόνο; Έχω παραγγείλει ένα δέμα από Κίνα και έρχεται μέσω Ολλανδίας, θα το πληρώσω αυτό το τέλος;
makfil Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2016 Το τέλος αυτό ισχύει για όσα δέματα έρχονται εκτός ΕΕ μόνο; Έχω παραγγείλει ένα δέμα από Κίνα και έρχεται μέσω Ολλανδίας, θα το πληρώσω αυτό το τέλος; Το έχουμε ξανασυζητήσει πρόσφατα. Το ότι τα δέματα που διακινούνται μέσω των ταχυδρομείων χωρών της ΕΕ, δεν σημαίνει ότι έρχονται από τη χώρα της ΕΕ αφού περνάνε transit από τη χώρα και δεν εκτελωνίζονται εκεί, ώστε να φαίνεται ότι έρχονται από χώρα της ΕΕ. 1
jkoukos Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2016 Και σε συνέχεια του makfil, σε κάποιες περιπτώσεις κολλάνε ένα κίτρινο σχετικό χαρτάκι που κανονικά πρέπει να κτυπά "καμπανάκι", αλλά όπως είπαμε ότι συνήθως (και κακώς) δεν ελέγχονται.
zaccki Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2016 λοιπον, σμρ παρελαβα ενα αντικειμενο μικρης αξιας(10 ευρω) απο Κινα και πληρωσα 3 ευρω δασμους. Η υπαλληλος στο ταχυδρομειο μου ειπε οτι πλεον ολοι πληρωνουν, εδω και 2 μερες. ειναι καινουρια λεει οδηγια. Τι ξερετε???? Αυτό που πλήρωσες δεν είναι δασμός αλλά τέλος υπέρ ΕΛΤΑ και ισχύει από πολλά χρόνια, άσχετα αν δεν εφαρμόζεται και θα εφαρμοστεί τώρα. Αυτο το τελος υπερ ΕΛΤΑ οπως σωστα αναφερει ο makfil υπαρχει εδω και πολλα χρονια και χρεώνεται κάθε φορά που ένα δεμά από χώρα εκτός Ε.Ε. υπόκειται σε τελωνειακό έλεγχο (ανοίγεται να ελεγχθεί). Να έχουμε υπόψη ότι δεν ανοίγονται μόνο δέματα "ύποπτα" για μεγάλη αξία αλλά ανοίγονται/ελέγχονται και κάποια δειγματοληπτικά ασχέτως αξίας. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει και η χρέωση των 3€. Αν δε με αυτόν τον τυχαίο έλεγχο διαπιστώνονταν και ότι πρόκειται για προιον μεγαλύτερης αξίας από την ατέλεια, τότε θα υπάρχει και η χρέωση των σχετικών φόρων/δασμών. Μου έχει τύχει και μένα πριν από καποια χρόνια σε κάποιο δεματάκι μικρής αξίας. Τώρα αν υπάρχει κάποια οδηγία για να εφαρμοζεται σε όλα ανεξαιρέτως τα δέματα εκτός Ε.Ε. (ασχέτως αν ανοίγονται ή όχι) είναι κάτι που θα φανεί σύντομα και μέσα από τα μηνύματα σε αυτό το νήμα. Για παράδειγμα παρέλαβα και εγώ σήμερα από ΕΛΤΑ 2 συστημένα δεματάκια μικρής αξίας (<5$ το καθένα) από Κίνα χωρίς κάποια έξτρα χρέωση. Οπότε αυτό που σου ανέφερε η υπάλληλος των ΕΛΤΑ ("...εδώ και 2 μέρες όλοι πληρώνουν..") είναι μάλλον λίγο αβάσιμο. Θυμάσαι καθόλου αν το δεματάκι που παρέλαβες ήταν ανοιγμένο και κλεισμένο ξανά με την ταινία του τελωνείου?
MauroPaltoudias Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2016 Θα επιβεβαιώσω και εγώ εντός ολίγων ημερών. Περιμένω δύο αποστολές από Aliexpress, μικρής αξίας (3€ και 4€), με China Post.
SofoS@ Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2016 Πηρα στην εξυπηρετηση των ελτα και ρώτησα για τα 3€ που χρεώθηκαν και σε μένα σε δέμα αξίας <2€ και μου είπε πως υπάρχει καινούρια εγκύκλιος που εφαρμόζεται τον τελευταίο μήνα λογω ειδικής συμφωνίας με την παγκόσμια ταχυδρομικη ένωση απο 1/1/2016. Η συγκεκριμένη χρέωση αναφέρεται ως τέλος παρουσίας στο τελωνείο το οποιο εισπραττεται για τα αντικειμενα εξωτερικου ταχυδρομείου καταγωγης χωρας εκτος Ε.Ε. που δεν συνοδεύονται απο τελωνειακη διασαφηση και εχουν την ενδειξη πάνω ελευθερο Μάλιστα μου είπαν πως και για εισερχόμενα δέματα εντός Ε.Ε. >2kg εισπράττεται τέλος διαχείρισης (δεν διευκρινήστηκε αν ειναι 3€ η παραπάνω αυτό) Η συγκεκριμένη ενημέρωση στάλθηκε σε αυτούς με εσωτερική εγκύκλιο και δεν μπορούν να μου την στειλουν λένε. Απο τα τρία μικρά δέματα (μικρής αξίας) που μου ήρθανε πριν 2 μέρες τα δύο ήρθαν κανονικά και το τρίτο με το συγκεκριμένο τέλος. 1
Dimitris95 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 18 Νοεμβρίου 2016 Καλησπέρα παιδιά, Θα ήθελα να αγοράσω κάτι φακούς επαφής από αυτήν εδώ τη σελίδα : https://www.lens.me . Ως έδρα αναφέρονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πηγαίνοντας στην καρτέλα όσον αφορά τα έξοδα αποστολής , το σύστημα τους αναγνωρίζοντας τη τοποθεσία του χρήστη , εμφανίζει τα υπολογιζόμενα στοιχεία. Συγκεκριμένα από το link https://www.lens.me/shipping-details οι απαντήσεις που πήρα ήταν : -Παράδοση από 7 εως 10 ημέρες -Δωρεάν μεταφορικά για αγορές άνω των 50USD (Οπότε είμαι ΟΚ αφού θέλω να αγοράσω προιόν αξίας 52,80ευρώ) -Applicate Tax Rate During CheckOut[%] : 23% και τέλος σημειώνεται ότι : All Customs and Taxes included:Any taxes and customs duty and related import fees are included in the purchase price and are added during the checkout process. lens.me pays for any further customs or clearance fees. Επομένως σύμφωνα με τα λεγόμενα τους , δασμοί και εκτελωνισμός είναι κάτι το οποίο το αναλαμβάνουν αυτοί και έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο ;
Προτεινόμενες αναρτήσεις