Moderators Malthador Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2016 Moderators Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2016 Ποιό πράγμα είναι παράνομο; Να σκίσεις το ταμπελάκι από τα ρούχα;
MauroPaltoudias Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2016 Δεν έχει νόημα η συζήτηση αυτή, γιατί πραγματικά ανοίγει τον ασκό του Αιόλου (γιατί να ζητάμε να δηλώνεται αξία μικρότερη της πραγματικής αφού είναι παράνομο, γιατί να ζητάμε να έρχεται ως gift ένα πακέτο αφού είναι παράνομο, γιατί όταν ένα πακέτο δεν φορολογείται ή δεν δασμολογείται - θες από λάθος, θες από άγνοια - δεν επιστρέφουμε πίσω για να το κάνουμε με δική μας πρωτοβουλία και άλλα τέτοια πράγματα). Κοινώς, οδηγούμαστε μετά βεβαιότητας στην παράνοια!
Moderators Malthador Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2016 Moderators Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2016 Δεν έχει νόημα η συζήτηση αυτή, γιατί πραγματικά ανοίγει τον ασκό του Αιόλου (γιατί να ζητάμε να δηλώνεται αξία μικρότερη της πραγματικής αφού είναι παράνομο, γιατί να ζητάμε να έρχεται ως gift ένα πακέτο αφού είναι παράνομο, γιατί όταν ένα πακέτο δεν φορολογείται ή δεν δασμολογείται - θες από λάθος, θες από άγνοια - δεν επιστρέφουμε πίσω για να το κάνουμε με δική μας πρωτοβουλία και άλλα τέτοια πράγματα). Κοινώς, οδηγούμαστε μετά βεβαιότητας στην παράνοια! Εγώ πάλι νομίζω ότι έχει απόλυτο νόημα η συζήτηση, γιατί πρέπει κάποια στιγμή να μπει τάξη στο τι ισχύει ή τι δεν ισχύει στα περί τελωνείου. Από τη στιγμή που η απάντηση στην ερώτηση «να πάρω iphone 7 από το US ή θα περάσει τελωνείο;» είναι «μπορεί και να περάσει τελωνείο», τότε κι εγώ με βάση αυτό το «μπορεί», θα πάρω τα ρίσκα μου, αλλά θα κοιτάξω να πάρω και όλα εκείνα τα μέτρα που θα εκμηδενίσουν την πιθανότητα να περάσει τελωνείο. Αν η απάντηση ήταν σαφέστερη, θα είχαμε και διαφορετική στάση απέναντι στο τελωνείο. Και έχει νόημα και για έναν ακόμα λόγο: όταν κάποια στιγμή πιο πίσω στο νήμα είχα πει ότι «οι περισσότεροι εδώ μέσα κοιτάζουμε με ποιόν τρόπο θα αποφύγουμε το τελωνείο» κάποιο μέλος μου είχε βάλει χέρι λέγοντάς μου ότι «λάθος έχω καταλάβει, δεν είναι αυτός ο σκοπός του νήματος». Δηλαδή, κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας πλέον. Δεν κατάλαβα για ποια αλληλογραφία μιλάς. Εάν εννοείς το δέμα (που δεν είναι αλληλογραφία), ναι, μπορεί να το ανοίξει αφού ο τελωνειακός (και όχι τελώνης) είναι αρμόδιος για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του κοινωνικού συνόλου, να ελέγχει πρόσωπα, αποσκευές, εμπορεύματα και μεταφορικά μέσα, για τον εντοπισμό αφ' ενός παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, ψυχοτρόπων ή τοξικών ουσιών, όπλων, εκρηκτικών, πυρηνικών υλικών, κεφαλαίων προερχόμενων από οικονομικές εγκληματικές δραστηριότητες, πολιτιστικών αγαθών, πειρατικών προϊόντων, προϊόντων παραποίησης ή απομίμησης, ασέμνων ειδών, και αφ' ετέρου παρατυπιών που αφορούν μεταφορές, αλιεία, λαθρομετανάστευση, προστασία περιβάλλοντος, διακίνηση ειδών πνευματικής ιδιοκτησίας, άγριας πανίδας και χλωρίδας, προδρόμων ουσιών, καθώς και παρατυπιών που δεν κατονομάζονται στην παρούσα παράγραφο και διαπιστώνονται κατά τους ελέγχους, που της έχουν ανατεθεί, με Ειδικές Κοινοτικές - Εθνικές Διατάξεις, Διεθνείς Συνθήκες και συμφωνίες για την προστασία των εθνικών συμφερόντων και των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Ρίξε μια ματιά στον Τελωνειακό Κώδικα, αν έχεις και άλλες απορίες. Άρα λοιπόν, η δουλειά του τελωνειακού (αυτού δηλαδή που έχει το δικαίωμα να ανοίγει τα δέματα) είναι να ελέγχει τα εμπορεύματα για τα πιθανά κακουργήματα που αναφέρονται στην παράγραφο και που μέσα σε αυτά δεν αναφέρεται η παράνομη (?) εκκούσια αποφυγή πληρωμής δασμών και ΦΠΑ. Δηλαδή δεν του πέφτει λόγος του τελωνειακού πάνω στο θέμα, εκτός κι αν κατανοώ κάτι λάθος από αυτά που διαβάζω. Επομένως, πριν ο τελωνειακός παραβιάσει την ιδιωτικότητά μου ανοίγοντας το δέμα με τα dildos που έχω παραγγείλει από την Κίνα για την γκόμενά μου, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ένδειξη ότι συντελείται κάποιο από τα παραπάνω κακουργήματα. Αν το δέμα γράφει πάνω «gift» με μηδενική αξία και μέσα έχει dildos αξίας 1000 ευρώ, για ποιό λόγο: α) να το ανοίξει για να δει τι έχει μέσα (αν δεν υπάρχει υπόννοια ότι μπορεί να έχει κόκα ή καμιά Ρωσσίδα μέσα ξέρω 'γω); β) να το ανοίξει για να δει τι έχει μέσα και μετά απλά να μην το ξανακλείσει και να μου το στείλει, χωρίς να το προωθήσει για την υπόλοιπη διαδικασία δασμών, ΦΠΑ και τα λοιπά; 1
makfil Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2016 Μάλλον, έχεις μπερδέψει τα νήματα. Το συγκεκριμένο έχει τίτλο "Αγορές από χώρες εκτός ΕΕ-όριο για να μην πληρώσεις τελωνείο" (τα bold δικά μου). Όπως καταλαβαίνεις, ο τίτλος είναι ξεκάθαρος και μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας. Το πως εξελίχθηκε και το τι γράφουν τα μέλη είναι άλλο θέμα και καθένας έχει την ευθύνη για τα posts του. Όπως καταλαβαίνεις, στα ερωτήματα του τύπου "αν θα περάσει το δέμα μου τελωνείο", δηλαδή αν θα πληρώσω έξοδα εκτελωνισμού, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα (ποσοστού 100%) και οι απαντήσεις βασίζονται στις προσωπικές εμπειρίες και γνώσεις κάθε μέλους. Εάν θα προχωρήσει ο ερωτών στην αγορά, είναι προφανές ότι αναλαμβάνει το ρίσκο γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να ζητήσει ευθύνες από το μέλος που είπε τη γνώμη του. Σε ότι αφορά στο θέμα του τελωνειακού, μάλλον, το κοιτάς με στενά πλαίσια και όχι με βάση τη δουλειά του που στην ουσία είναι η προστασία των συμφερόντων του δημοσίου. Με την ευκαιρία, οι οικονομικές εγκληματικές δραστηριότητες δεν είναι, κατ' ανάγκη, κακουργήματα, όπως τα χαρακτηρίζεις συλλήβδην. Εν πάση περιπτώσει το θέμα αυτό είναι πολύ μεγάλο και δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί σε όλες τις πτυχές του με posts σε ένα forum. 1
Moderators Malthador Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2016 Moderators Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2016 (επεξεργασμένο) Μάλλον, έχεις μπερδέψει τα νήματα. Το συγκεκριμένο έχει τίτλο "Αγορές από χώρες εκτός ΕΕ-όριο για να μην πληρώσεις τελωνείο" (τα bold δικά μου). Όπως καταλαβαίνεις, ο τίτλος είναι ξεκάθαρος και μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας. Το πως εξελίχθηκε και το τι γράφουν τα μέλη είναι άλλο θέμα και καθένας έχει την ευθύνη για τα posts του. Δεν θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση μαζί σου, γιατί κάνεις πολύ σοβαρή δουλειά, πράγμα που με έχει βοηθήσει πολλές φορές και ειλικρινά το εκτιμώ. Από εκεί και πέρα, προφανώς και ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του και για τις πράξεις του, όπως εξίσου προφανές -στα δικά μου μάτια τουλάχιστον- είναι ότι το νήμα εξελίσσεται κάθε τόσο σε guideline αποφυγής τελωνείου. Απλά, όπως, προείπα, ας μην κοροϊδευομάστε μεταξύ μας. Ή ας κοροϊδευόμαστε, αν έτσι ρολλάρει καλύτερα. Όπως καταλαβαίνεις, στα ερωτήματα του τύπου "αν θα περάσει το δέμα μου τελωνείο", δηλαδή αν θα πληρώσω έξοδα εκτελωνισμού, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα (ποσοστού 100%) και οι απαντήσεις βασίζονται στις προσωπικές εμπειρίες και γνώσεις κάθε μέλους. Εάν θα προχωρήσει ο ερωτών στην αγορά, είναι προφανές ότι αναλαμβάνει το ρίσκο γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να ζητήσει ευθύνες από το μέλος που είπε τη γνώμη του. Το ερώτημα «αν θα περάσει κάτι τελωνείο;» το θέτω γενικότερα σε κρατικό πλαίσιο, όχι στα πλαίσια ενός forum συλλογής εμπειριών. Το κράτος έπρεπε να είχε φροντίσει να αποσαφηνίσει όλες τις γκρίζες ζώνες σχετικά με τα τελωνεία, αφενός για να τσιμπάει τα χρήματα που πρέπει να τσιμπάει, αφετέρου για να ξέρουμε κι εμείς ως πολίτες αν θα κάνουμε ή όχι αγορές εκτός ΕΕ. Η εντύπωση που μου έχει δημιουργηθεί, όπως έχω ξαναπεί, είναι ότι το θέμα «τελωνείο» στην Ελλάδα επίτηδες το έχουν αφήσει να κινείται σε obscure επίπεδο για να μην είναι σαφές κάθε φορά εάν και τι θα φοράει δασμούς και ΦΠΑ. Υπό αυτή την έννοια λέω ότι όταν θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, τότε θα γίνουν και πιο ξεκάθαρες οι αγορές που κάνουμε. Ως τότε, πορευόμαστε με το «ίσως» και κοιτάζουμε πως θα εκμηδενίσουμε την πιθανότητα να περάσει το προϊόν τελωνείο. Σε ότι αφορά στο θέμα του τελωνειακού, μάλλον, το κοιτάς με στενά πλαίσια και όχι με βάση τη δουλειά του που στην ουσία είναι η προστασία των συμφερόντων του δημοσίου. Με την ευκαιρία, οι οικονομικές εγκληματικές δραστηριότητες δεν είναι, κατ' ανάγκη, κακουργήματα, όπως τα χαρακτηρίζεις συλλήβδην. Εν πάση περιπτώσει το θέμα αυτό είναι πολύ μεγάλο και δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί σε όλες τις πτυχές του με posts σε ένα forum. Προσωπικά, δεν το κοιτάζω με κάποιον τρόπο. Αυτά που έδωσες βάσει του Τελωνειακού Κώδικα «μετέφρασα» και η λογική μου, μου λέει ότι δεν είναι στο χέρι του να ανοίγει δέματα για οικονομικούς λόγους ή για λόγους φοροδιαφυγής. Τουλάχιστον δεν γράφει κάτι τέτοιο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Επεξ/σία 16 Νοεμβρίου 2016 από Malthador 1
jkoukos Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2016 Λάθος εντύπωση έβγαλες, από την αυθαίρετη "μετάφραση" που έκανες. Πρέπει να διαβάσεις όλο τον Τελωνειακό Κώδικα και όχ μόνο ένα απόσπασμα από τα καθήκοντα του υπαλλήλου. Είναι στο χέρι του να ανοίξει τα δέματα (κι όχι την επιστολική αλληλογραφία). Το κείμενο αναφέρει "αφενός", "αφετέρου" και "μη κατονομαζομένων παρατυπιών", όπου στις 2 πρώτες μνημονεύει ενδεικτικά τα παράνομα είδη και στην τελευταία περιλαμβάνεται (μεταξύ πολλών άλλων) και η διακίνηση αγαθών από τρίτες χώρες και οι φόροι και οι δασμοί που πρέπει να χρεωθούν νόμιμα. Ο κανονισμός είναι πανευρωπαϊκός και ισχύει ο ίδιος σε όλες της χώρες της ΕΕ. Η διαφορά με το τι ισχύει αλλού είναι ότι εδώ, θέλεις γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού, θέλεις λόγω αδιαφορίας ή/και τυχόν άλλοι λόγοι, δεν γίνεται πάντα και παντού ο κατάλληλος έλεγχος από τους δημόσιους υπαλλήλους. Όμως το εφαρμόζουν κατά γράμμα οι ιδιωτικές εταιρείες courier προφανώς διότι κερδίζουν οικονομικά. Ο νόμος είναι ρητός και δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Απλά έχουμε καλομάθει και βολευόμαστε με το υπάρχον καθεστώς (που κακώς ισχύει) και γι' αυτό λέμε ότι κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί "αν θα περάσει απ' το τελωνείο". 2
james01gr Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2016 Λάθος εντύπωση έβγαλες, από την αυθαίρετη "μετάφραση" που έκανες. Πρέπει να διαβάσεις όλο τον Τελωνειακό Κώδικα και όχ μόνο ένα απόσπασμα από τα καθήκοντα του υπαλλήλου. Είναι στο χέρι του να ανοίξει τα δέματα (κι όχι την επιστολική αλληλογραφία). Το κείμενο αναφέρει "αφενός", "αφετέρου" και "μη κατονομαζομένων παρατυπιών", όπου στις 2 πρώτες μνημονεύει ενδεικτικά τα παράνομα είδη και στην τελευταία περιλαμβάνεται (μεταξύ πολλών άλλων) και η διακίνηση αγαθών από τρίτες χώρες και οι φόροι και οι δασμοί που πρέπει να χρεωθούν νόμιμα. Ο κανονισμός είναι πανευρωπαϊκός και ισχύει ο ίδιος σε όλες της χώρες της ΕΕ. Η διαφορά με το τι ισχύει αλλού είναι ότι εδώ, θέλεις γιατί υπάρχει έλλειψη προσωπικού, θέλεις λόγω αδιαφορίας ή/και τυχόν άλλοι λόγοι, δεν γίνεται πάντα και παντού ο κατάλληλος έλεγχος από τους δημόσιους υπαλλήλους. Όμως το εφαρμόζουν κατά γράμμα οι ιδιωτικές εταιρείες courier προφανώς διότι κερδίζουν οικονομικά. Ο νόμος είναι ρητός και δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Απλά έχουμε καλομάθει και βολευόμαστε με το υπάρχον καθεστώς (που κακώς ισχύει) και γι' αυτό λέμε ότι κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί "αν θα περάσει απ' το τελωνείο". απόλυτο δίκιο έχεις. εάν κάποιος ψάξει βρίσκει ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΑΤΑ τι δασμούς και ΦΠΑ αντιστοιχούν σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων. δεν υπάρχει καμιά γκρίζα ζώνη. πιο αναλυτικός κώδικας από αυτούς των τελωνειακών δεν υπάρχει. δεν είναι μόνο η Ελλάδα που στέλνουν με απλό ταχυδρομείο για να γλυτώσεις το ΦΠΑ. σε εμένα τουλάχιστον με ένα κουτί που είχα πάρει για την τηλεόραση που δεν πρόκειται να πέρναγε τελωνείο με τίποτα γιατί η αξία ήταν πολύ χαμηλή, η διεύθυνση αποστολής ήταν από Τσεχία και όχι από Κίνα. και φαντάζομαι αυτό γίνεται σε πολλές περιπτώσεις. εάν διαβάσει κάποιος σχόλια στα κινεζομάγαζα, στέλνουν Ευρώπη - Αμερική τηλέφωνα και συσκευές αβέρτα μέσω ταχυδρομείου για αποφυγή των δασμών και του ΦΠΑ. απλά είναι αδύνατο να ελεγχούν όλα τα δέματα από τα ταχυδρομεία. οι ταχυμεταφορές το κάνουν γιατί έχουν να διαθέσουν προσωπικό για αυτό και βγάζουν και καλό κέρδος και αυτές και οι εκτελωνιστές τους
slk200gr Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2016 Παρήγγειλα κάτι από Banggood έχει κάποιος ιδέα πόσο καιρό περίπου κάνει; εδώ και 5-6 εργάσιμες μέρες είναι σε status στις Seychelles προς αποστολή. Η παραγγελία έχει γίνει από τις 3 του μήνα. Κανά μήνα κάνει περίπου; Απο εμπειρια ,απο25 μερες μεχρι 45 σε καποιες παραγγελιες που εχω κανει απο αυτο το σιτε,μαλιστα τις 45 μερες τις εκανε για μια cam οπου για αποστολη πληρωσα express(3-5) μερες και εκανε το περισσοτερο ,κατοπιν παραπονου ο κινεζος μου ξεχρεωσε απλα τα μεταφορικα 1
MauroPaltoudias Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 16 Νοεμβρίου 2016 @Malthador,η μομφή δεν είχε αποδέκτη εσένα,λυπάμαι αν κάτι τέτοιο κατάλαβες. Προφανώς και ο σκοπός είναι αυτός. Εγώ πχ μπήκα στο νήμα για να προσδιορίσω πόσο θα μου κοστίσει ένα δερμάτινο τζάκετ (βλέπε και παλιότερό μου ποστ, στο ίδιο νήμα) με DHL ή με απλό ταχυδρομείο. Δεν μπήκα ούτε για να δω πώς θα την γλυτώσω, ούτε κάτι αντίστοιχο. Εν συνεχεία, έδωσα μια συμβουλή (παράτυπη προφανώς) σε σχέση με τα προϊόντα που κάποιος ως ταξιδιώτης σε χώρα εκτός ΕΕ, έχει αγοράσει. Ας μην λησμονήσουμε φυσικά και το ελεγκτικό (ή νομοθετικό, δεν γνωρίζω ακριβώς) κενό από ελληνικής πλευράς, που ουδέποτε υποχρέωσε (προσοχή στο ρήμα) τον Έλληνα που ταξιδεύει σε χώρα εκτός ΕΕ, να δηλώσει με τι εξοπλισμό εξέρχεται. Προφανέστατα βεβαίως, αυτό θα δημιουργούσε ένα τεράστιο χαμό στο αεροδρόμιο (να στήνεται ένας ένας στην ουρά, να δηλώνει, να ελέγχεται και ούτω καθεξής), άλλο αυτό είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα. Όπως και να έχει, σας ευχαριστώ όλους για τις πολύτιμες συμβουλές και πληροφορίες!
Επισκέπτης Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2016 Ποιό πράγμα είναι παράνομο; Να σκίσεις το ταμπελάκι από τα ρούχα;Αααα όχι εγώ εννοούσα τα χαρτάκια από τις βαλίτσες.
giorgospap1 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2016 Γεια σας παιδια.....παραγγειλα μία ledταινια από alliexpress που ή αξία της είναι 5$ και το tracking number που είδα μου γράφει ότι πέρασε τελωνειο....ξέρεις κανείς πόσο θα πληρωσω?
giorgospap1 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2016 Δηλαδή απλά πέρασε έτυχε να ανοίξουν το δέμα είδαν την τιμή και το άφησαν?
Markosbutcher Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2016 Δημοσ. 17 Νοεμβρίου 2016 λοιπον, σμρ παρελαβα ενα αντικειμενο μικρης αξιας(10 ευρω) απο Κινα και πληρωσα 3 ευρω δασμους. Η υπαλληλος στο ταχυδρομειο μου ειπε οτι πλεον ολοι πληρωνουν, εδω και 2 μερες. ειναι καινουρια λεει οδηγια. Τι ξερετε????
Προτεινόμενες αναρτήσεις