Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Όταν λες "για να δουν αξιοπρεπώς" εννοείς να διακρίνουν την κάθε λεπτομέρεια;

 

Πιάστηκες φίλε μου από μία λέξη που χρησιμοποίησα, την "αξιοπρεπώς", που θα μπορούσε όντως να έχει κατά περίπτωση διαφορετικές ερμηνείες και που θεώρησα όμως (ίσως κακώς) πως, από τα συμφραζόμενά μου, δεν θα χρειαζόταν ιδιαίτερες και περαιτέρω διευκρινήσεις.

 

Ας το κάνω λοιπόν ακόμα πιο λιανά:

 

Αν μια εικόνα ανάλυσης 1920x1080 απεικονίζεται σε μια πενταΐντση οθόνη δυνατότητας εικονοστοιχείων ένα προς ένα δηλαδή 1920x1080 (1080p - Full HD), προφανώς και, αυτό που θα είναι αντιληπτό στον ανθρώπινο εγκέφαλο, από τα ανθρώπινα μάτια, θα είναι κάτι το πάρα μα πάρα πολύ ωραίο κι αψεγάδιαστο!

Ακριβώς το ίδιο πολύ ωραίο όμως θα φαινόταν ακόμα κι αν, οι συνθήκες ανάλυσης σε εικόνα και οθόνη, έπαιζαν π.χ. στα 3840x2160 αρκεί και όλες οι υπόλοιπες συνθήκες βέβαια να παρέμεναν ίδιες (ο ανθρώπινος εγκέφαλος, τα ανθρώπινα μάτια, η απόσταση θέασης, η γωνία θέασης, ο περιφερειακός φωτισμός, κλπ κλπ).

Δεν λέει κανείς ότι θα φαίνονταν χειρότερα.

Αυτό που εγώ όμως λέω είναι ότι ούτε και καλύτερα θα φαίνονταν, απλά και μόνο επειδή τα όρια αντίληψης της αναλυτικότητας της εικόνας μιας επιφάνειας είναι ήδη αρκετά πάνω από αυτά που θα χρειάζονταν πραγματικά, ακόμα και στο 1920x1080, τη στιγμή που μιλάμε για μια επιφάνεια απεικόνισης με μόλις 5" διαγώνιο.

Εξαιρετικά θα φαίνεται λοιπόν αλλά, κατά κάποιο τρόπο, "περιττά" εξαιρετικά...

 

Αυτό που περιγράφεις με τη σχέση μεγέθους των επιμέρους απεικονιζόμενων εικονιδίων ή και γραμμάτων κλπ, φυσικά και είναι γνωστό και, μάλιστα, εδώ και καιρό και όχι μόνο σε μία πλατφόρμα - λειτουργικό - συσκευή. Ήταν δε αναγκαία εξέλιξη ώστε να μπορούν να υλοποιηθούν τέτοιες τεχνολογίες απεικόνισης με μεγάλες αναλύσεις για απλές, καθημερινές χρήσεις.

Άλλο αυτό όμως κι άλλο το κατά πόσο θα χρειάζονταν τόσο μεγάλες αναλύσεις σε τόσο μικρές επιφάνειες απεικόνισης για τον άνθρωπο.

Και προφανώς, η διαφορά, δεν θα ήταν στα αυτοπροσαρμοζόμενα εικονίδια, γράμματα κλπ αλλά στις κανονικές εικόνες, βίντεο κλπ που είναι π.χ. μιας τέτοιας (μεγάλης) ανάλυσης και απεικονίζονται σε τέτοιες (μικρές) οθόνες.

Ε, λοιπόν εκεί, είτε 720p οθόνη να έχεις είτε 1080p, αν είναι μόνο 5", το ίδιο τέλεια εικόνα θα είναι για τον καθένα μας!

 

Γι αυτό σου έλεγα πριν:

Για να καταλάβει κανείς την πραγματική λεπτομέρεια ("αξιοπρεπώς") σε εικόνες και ταινίες 1080p, αν είναι να τις βλέπει από οθόνη μόλις 5", θα έπρεπε να τις κοιτά από απόσταση μόλις 15 εκατοστών του μέτρου, πράγμα αδύνατον πρακτικά...

  • Απαντ. 33
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

 

... και που θεώρησα όμως (ίσως κακώς) πως, από τα συμφραζόμενά μου, δεν θα χρειαζόταν ιδιαίτερες και περαιτέρω διευκρινήσεις ...

 

Και εγώ θεώρησα από τα συμφραζόμενά μου ότι δε θα έπαιρνες τόσο "κατάκαρδα" το quote που έκανα και οτι ήταν εμφανές οτι κάνω μια γενική τοποθέτηση ενάντια στην πολλές φορές μιζέρια (απο άτομα μάλιστα του τεχνολογικού χώρου) προς νέα πράγματα και τεχνολογίες και που όντως πολλές φορές βασίζεται -η μιζέρια- στη συνήθεια και όχι στην λογική ανάλυση, αλλά έπεσα έξω παταγωδώς.

 

Κατά συνέπεια λοιπόν δε διαφωνούμε κάθετα. Αλλά απλώς λιγάκι.

 

Όντως το ανθρώπινο όριο είναι τοποθετείται στα 300 PPI αλλά αυτό είναι απλά "παρατήρηση" και όχι πλήρως αποδείξιμο και καταγεγραμμένο. 

 

Οπότε δε θα το χαρακτήριζα υπερβολή το 440 PPI. Αλλά αυτό είναι μία πολύ μικρότερη διαφωνία από αυτό που -θα το πω αφηρημένα- εξελίχθηκε.

 

Άλλωστε οι εκτυπωτές φτάνουν χιλιάδες dots per inch και δε νομίζω να το κάνουν χωρίς καθόλου νόημα.

 

Άλλωστε δεν κοντράρω ποτέ προσωπικά έτσι στο άσχετο, γιατί απλά δεν νοιώθω την ανάγκη να το κάνω.

 

Για τον ίδιο λόγo που επιλέγω να αφήσω να περάσουν στο ντούκου ατάκες όπως:

Αναρωτιέμαι όμως: Το γνωρίζεις καθόλου το θέμα;;; 

 

[...]

 

Πίστεψέ με, πηγές ακόμα και στο γνωστό μας διαδίκτυο, υπάρχουν πάρα πολλές που δείχνουν αυτό που ζητάς να μάθεις.

Όταν μας δείξεις ότι το "κούρασες" όσο χρειάζεται από προσωπική σου αναζήτηση και, παρόλα αυτά, δεν κατάφερες να τις βρεις, πες μας να σε βοηθήσουμε με το να στις παραθέσουμε και συγκεκριμένα πια...

 

[...]

 

Σε παρακαλώ λοιπόν, πριν μπαίνεις σε διαδικασίες τόσο άμεσης αντιπαράθεσης με κάποιον, κάνε έναν κόπο να διαπιστώνεις μήπως έχουν την όποια βάση τα όσα ισχυρίζεται...

και όχι να αναλωθώ σε συζητήσεις του ποιος την "έχει μεγαλύτερη" τη γνώση ή την πληροφόρηση πίσω απο το πληκτρολόγιό μου, που στο φινάλε τίποτα δεν προσφέρουν και κανέναν δεν ωφελούν.
Δημοσ.

Γενικότερα (αν παρακολουθήσεις το "στίγμα" μου) θα δεις πως, και εμπράκτως, "μακριά από εμένα" η όποια "τεχνοφοβία" ή όπως αλλιώς θέλει να την πει κανείς (γιατί, από κάποιους, θεωρείται πια "καραμέλα" ως λέξη)!

Ταυτόχρονα όμως, μακριά από εμένα και η όποια "τεχνολατρεία"!

Θέλω να πω πως, δεν είμαι "τυφλά" υπέρμαχος κάθε τεχνολογικής υπερβολής, απλά και μόνο επειδή γενικότερα αναγνωρίζω στο έπακρο τις χρησιμότητες της τεχνολογίας.

Κατακλυζόμαστε πλέον από άπειρες τεχνολογικές υλοποιήσεις που, οι συντριπτικά περισσότερες, αποσκοπούν απλώς σε κέρδη των εταιριών που τις παράγουν και τις προωθούν. Οφείλουμε να το γνωρίζουμε αυτό και να είμαστε προσεκτικοί στο να καταλαβαίνουμε τι, πότε, για ποιον, πόσο και για πόσο, μπορεί να μας είναι χρήσιμο.

Γιατί, άλλο το να θαυμάσουμε π.χ. την Χ δυνατότητα καθαρά ως τεχνική υλοποίηση και άλλο να θεωρήσουμε ότι μας προσφέρει απαραίτητα κάτι ουσιαστικό. Ειδικά δε αν καλούμαστε να επιλέξουμε για το τι θα πληρώσουμε.

  • Like 1
Δημοσ.

Με κάτι τέτοια "κόλπα" οι εταιρείες βρήκαν μια καλή δικαιολογία και οι τιμές έχουν πάρει και πάλι την ανηφόρα. 

  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...