Luxx Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2013 Σκεφτομαι να κανω ενα dual-boot με windows-linux. 1η ερωητηση : Παιζει ρολο ποιο λειτουργικο θα εγκαταστησω πρωτα; Κατι τετοιο διαβασα καπου, και οτι καλυτερο ειναι να βαλω πρωτα τα windows. 2η ερωτηση : Στο λαπτοπ εχω ενα σκληρο δισκο. Μπορω να τον χωρισω στα δυο, και να εγκαταστησω στο καθενα και απο ενα λειτουργικο; Ετσι γινεται το καθαρο dual-boot; Ρωταω, γιατι οι οδηγοι για να βαλεις τα linux, ( ενω εχεις ηδη τα windows ) δειχουν οτι κανεις τροποποιηση τον υπαρχοντος δισκου, και ετσι να δημιουργησεις ενα καινουριο δισκο. Αλλα μηπως δεν ειναι αυτη η σωστη διαδικασια; Εγω σκεφτομαι το format καπως ετσι : Μεσα απο τα windows, στις ιδιοτητες, φτιαχνω δυο σκληρους δισκους. Μετα εγκαθιστω στον εναν τα windows και στον επομενο τα Linux Δε ξερω εαν μπορουν να εγκατασταθουν τα Linux σε ενα σκληρο, ο οποιος ειναι unpartitioned ή οπως αλλιως λεγεται.
nike1600 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2013 Δεν χρειαζεται να χωρισεις τον δισκο απο τα win το κανεις κατα την εγκατασταση του λινουξ. Σου λεει πως θες να τα χωρισεις
Luxx Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2013 Το ξερω αυτο και το λεω και στο ποστ μου, αλλα ετσι ειναι καθαρο dual-boot; Απο την αποψη οτι παιρνεις κομματι σκληρου δισκου, στο οποιο υπαρχουν τα windows.
corrupted Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2013 Δε ξερω εαν μπορουν να εγκατασταθουν τα Linux σε ενα σκληρο, ο οποιος ειναι unpartitioned ή οπως αλλιως λεγεται. Unallocated λεγεται το κομματι που δεν εχει partition και μια χαρα θα το δει το Linux και θα το διαχειριστει. Κατα την διαρκεια της εγκαταστασης, θα επιλεξεις αυτο το κομματι του δισκου και το Linux θα κανει την απαραιτητη διαμορφωση. Και θα ειναι καθαρο το dual-boot. 1
Luxx Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2013 Οποτε χωριζω τον δισκο μεσα απο τα windows, ή οταν παω να κανω format για να βαλω windows; Στη δευτερη περιπτωση δεν θυμαμαι εαν υπαρχει επιλογη για να χωρισω τον δισκο σε δυο μερη. Νομιζω πως οχι. Τελος, θυμαμαι οτι οταν παω να κανω format, μου βγαζει και ενα δισκο αρκετα μικρο, ορισμενα gb νομιζω οτι ειναι. Χρειαζεται;
corrupted Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 5 Ιανουαρίου 2013 Φυσικα και μπορεις στο format να χωρισεις τον δισκο. Κατα το format: - Φτιαξε ενα partition για τα Windows. - Αν συνηθιζεις να φτιαχνεις και δευτερο partition για τα Windows, φτιαξ'το και αυτο. - Ασε τον υπολοιπο χωρο ετσι οπως ειναι, χωρις partition. To μικρο κομματι ειναι 100ΜΒ στα 7 (νομιζω) και 350ΜΒ στα 8 (σιγουρα), και χρειαζεται. 1
Luxx Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2013 Βασικα εχεις δικιο. Οταν κανεις delete και εκ'νεου create σου λεει να ορισεις τα gb που θελεις. Ποσο πιστευεις οτι πρεπει να βαλω για τα windows, και ποσο για τα linux; Εαν υποθεσουμε οτι η βασικη χρηση θα γινεται στο linux και τα windows θα τα εχω μονο για παιχνιδια. Οσο χωρο θα πιανουν στο περιπου τα παιχνιδια συν αλλα 10-20gb; 1
corrupted Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2013 E πες μας και ποση χωρητικοτητα εχει ο δισκος συνολικα... Το Linux παντως δεν καιει πολυ... Και αν εχεις και >=4GB RAM, πολλοι λενε οτι δεν χρειαζεται καν να φτιαξεις swap (κομματι του δισκου που χρησιμοποιειται σαν εικονικη μνημη ας το πουμε) στο Linux. 1
Luxx Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2013 Εχω 8gb ram. Διαβασα οτι παραπανω απο 3,5gb εικονικη μνημη στα Linux δε χρειαζεται. Επειδη διαβαζω ορισμενους οδηγους για linux, επεσα σε αυτη τη παραγραφο : How can I defragment the hard drive in Linux? 4. A Linux partition doesn't need to be defragmented. Because only insignificant fragmentation can arise, as long as the partition has more than 20% of free space.That's because Linux positions the read/write head of the hard drive, above the middle of the partition and then writes files with spacing over the entire partition. Linux does not write the files as a contiguous block (such as Windows does) but with empty space between the individual files. This way, an individual file rarely gets fragmented: there is room for continuous growth of the file.As I said, there must be at least 20% of free space on the partition, otherwise fragmentation of individual files will occur.This advantage only applies to partitions with a native Linux format, such as EXT3 or EXT4. It does not apply to FAT, FAT32 and NTFS. Η ερωτηση μου ειναι, μηπως καλυτερα να εγκαταστησω πρωτα τα linux και μετα τα windows; Εχει καποια σημασια; Οταν παω να εγκαταστησω τα linux, ο δισκος γινεται αυτοματα ext3,ext4; Ο δισκος που εχω τωρα στα windows ειναι ntfs. Επισης, το dual-boot επιβαρυνει καθολου το μηχανημα κατα την εναρξη,τερματισμο; Δε ξερω.. απλα ρωταω!
corrupted Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2013 Πρωτα θα βαλεις Windows και μετα Linux, για να κατσει ο bootloader του Linux σωστα, και να εχεις την επιλογη για dual-boot. Κατα την εγκατασταση Linux συνηθως υπαρχουν επιλογες για "ολα στο αυτοματο" ή να κανεις "χειροκινητα" τη διαδικασια. Επελεξε χειροκινητα (manual) για να ορισεις εσυ το μεγεθος του root partition του Linux, το αν θες να εχεις swap και πόσο, και το συστημα των αρχειων. To dual-boot δεν επιβαρυνει σε κατι το μηχανημα. -------------------------------------------------------------------------- Σχετικα με τα mountpoints σε Linux: Εγω δεν συνηθιζω να φτιαχνω mountpoints σε Linux. Φτιαχνω ενα partition για το / και τα ριχνω ολα κατω απο εκει, και αλλο δευτερο partition για τα αρχεια μου, μουσικη, ταινιες, backup κλπ. Και παρολο που εχω 4GB RAM στο μηχανημα που τρεχει Linux, φτιαχνω παντα swap. 1
Luxx Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2013 Τι εννοεις με τη λεξη "mountpoints" ; Η διαδικασια για το φορματ σε λινουξ δεν ειναι αυτη : Πρωτα κοβουμε απο το δισκο καποια gb για το linux. Απο αυτα τα gb πρωτα φτιαχνουμε το swap, και οτι μεινει το ext4 και βαζουμε το /. Εσυ γιατι λες οτι φτιανεις και ενα 2ο partition; Ποιος ο λογος; Βασικα, κατι τετοιο δε γινεται και μεσα απο τα Linux, αφου γινει η εγκατασταση; Οπως γινεται και στα windows.
corrupted Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2013 Πρωτα φτιαχνεις το root partition (το / δηλαδη) και μετα το swap. Ετσι συνηθιζεται. Δευτερο partition φτιαχνω οπως φτιαχνω και στα Windows δευτερο. Και στα Windows μπορεις να τα εχεις ολα στο C:\ αλλα ειθισται να φτιαχνεις ενα D:\ για τα αρχεια σου. Ασε που αν παρεις backup σε Linux με το Clonezilla ωστε αν παθει κατι η εγκατασταση να την επαναφερεις (πραγμα που σου συνιστω να κανεις οταν φτιαξεις, ρυθμισεις και προσαρμοσεις την εγκατασταση στα μετρα σου), πρεπει να εχεις ενα partition στο οποιο θα αποθηκευτει το backup και απο το οποιο θα γινει το restore οταν ερθει η ωρα. Μπορεις βεβαια να εχεις και USB flash disk γι'αυτη τη δουλεια, αλλα δεν το προτιμω. Γενικα ειναι καλη τακτικη να εχεις ενα δευτερο partition για αποθηκευση. Και γινεται και μετα απο την εγκατασταση, αλλα γιατι να το κανεις τότε και οχι απο την αρχη? ΥΓ: Mount Point Definition 1
Luxx Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2013 Σιγουρος εισαι; Γιατι σε ελληνικο βιντεο γνωστου forum των ubuntu, πρωτα φτιαχνει το swap, μετα το /. Δε νομιζω να υπαρχει διαφορα βασικα.. Φαινεσαι γνωστης, και μολις ηθελα να σε ρωτησω περιπου το ιδιο. Λογικα θα ισχυει και για τα windows. Εαν θελησω να κανω format ( κανω σε 2,3 ημερες ;P ) μπορω να βαλω ολα τα δεδομενα στο 2ο δισκο που θα δημιουργησω, ( δε το εχω κανει ακομα ) και να κανω format μονο τον πρωτο, ή οχι; Τα δεδομενα λογικα δε θα χαθουν, αλλα ο δευτερος δισκος δε θα θεωρειται και αυτος μερος των windows; Θα ειναι καθαρο το format; Ελπιζω να με πιανεις!
corrupted Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 6 Ιανουαρίου 2013 Στο δευτερο Linux partition του δισκου εννοεις (υποθετω) και οχι στο δευτερο δισκο. Ναι, κανονικα κανεις format χωρις να επηρεαζονται καθολου τα υπολοιπα partitions, ειτε αυτα ειναι windows ειτε ειναι Linux. Καθαροτατο θα ειναι. Αυτος που φτιαχνει πρωτα το swap και μετα το / προφανως βαριεται να κανει την αφαίρεση "total - swap = x" ωστε να φτιαξει πρωτα το / με μεγεθος x... 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα