Προς το περιεχόμενο

Lincoln (2012)

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η νέα ταινία του Στήβεν Σπίλμπεργκ με πρωταγωνιστή τον Daniel Day-Lewis!Πρεμιέρα στις

24/01/13.

http://www.imdb.com/title/tt0443272/

Η μετάφραση του τρέιλερ έγινε από μένα.Απολαύστε το..

http://www.youtube.com/watch?v=EIbu7NdTHEo

υ.γ θα υπάρξουν πολλές ακόμα μεταφράσεις από μένα όποτε οποιαδήποτε καλοπροαίρετη κριτική καλοδεχούμενη

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Lincoln (2012)

Ο μεγάλος filmmaker Steven Spielberg επιστρέφει με την νέα του ταινία “Lincoln”. Μια ταινία που επικεντρώνεται στους τελευταίους μήνες της ζωής του Abraham Lincoln και την προσπάθειά του για την κατάργηση της δουλείας και την χειραφέτηση της μαύρης φυλής στην Αμερική. O “Lincoln” του Spielberg καταφέρνει να εντυπωσιάσει και συγκινήσει ταυτόχρονα.

Παρόλο που το θέμα της ταινίας είναι ένα καθαρά «αμερικάνικο» θέμα καθώς έχει να κάνει με έναν εθνικό ήρωα των Αμερικάνων, η ταινία κατά τη διάρκειά της καταφέρνει να μαγνητίσει το ενδιαφέρον  κάθε θεατή ακόμα και αυτούς που δεν έχουν ιδέα για την συγκεκριμένη ιστορία δηλαδή τους μη Αμερικάνους. Αυτό πιστεύω είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της ταινίας που την κάνουν να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες του είδους της. Δεν καταντά βαρετή σε κανένα σημείο της και οι δυόμισι ώρες περνούν χωρίς να το καταλάβεις.

Ο Steven Spielberg ξέρει καλά τη δουλειά του και για άλλη μια φορά σκηνοθετεί υπέροχα και αριστουργηματικά. Το κλίμα μιας ταινίας είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό δημιούργημα της σκηνοθεσίας. Εδώ ο Spielberg καταφέρνει να αφήσει το σημάδι του αφού  με την αριστουργηματική του σκηνοθεσία προσδίδει στην ταινία αυτό που χρειάζεται για να νομίζεις ότι για δυόμισι ώρες μεταφέρθηκες στην Αμερική του 1865. Σε αυτό βέβαια βοηθάει και η συνολική καταπληκτική δουλειά που γίνεται στην διαμόρφωση των σκηνικών και στις ερμηνείες των ηθοποιών, αλλά πιστεύω πως ο Spielberg σ’ αυτή τη ταινία κάνει δουλειά αντάξια της δουλειάς του στη «Λίστα του Σίντλερ»

Προχωρώντας στο κομμάτι των ερμηνειών όπως είπα γίνεται καταπληκτική δουλειά απ’ όλους αλλά πρέπει όλοι να υποκλιθούμε στην τεράστια μορφή του Hollywood με το μεγαλειώδες ταλέντο που ακούει στο όνομα Daniel Day-Lewis. Όπως και στο “There Will Be Blood” το 2007 έτσι και τώρα δίνει μια ξεχωριστή ερμηνεία που κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να δώσει. Το να υποκριθείς μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην ιστορία της Αμερικής και έναν από τους μεγαλύτερους εθνικούς της ήρωες όπως είναι ο Abraham Lincoln απαιτεί μεγάλες ικανότητες και τεράστιο ταλέντο. Ο Daniel Day-Lewis όχι απλά το κάνει αυτό αλλά το κάνει με μεγάλη επιτυχία και με έναν τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί και δύσκολά θα ξαναδούμε. Αυτό που ξεχωρίζει περισσότερο στην ερμηνεία του Lewis είναι η μοναδική φωνή που καταφέρνει να δώσει στον Lincoln. Αξίζουν επίσης συγχαρητήρια και σε όλους τους ηθοποιούς που ήταν σε δεύτερους ρόλους καθώς η υπέροχη δουλειά που κάνουν ανεβάζουν επίπεδο την ταινία. Ο Tommy Lee Jones είχε καιρό να δώσει τόσο δυνατή ερμηνεία και καταφέρνει να ανεβάσει πάλι τις μετοχές του στο χρηματιστήριο του Hollywood.

Ο Abraham Lincoln αντιμετωπίζει δυσκολίες στην κατάργηση της δουλείας και ενώ ο εμφύλιος πόλεμος συνεχίζει να μαστίζει την Αμερική για τέταρτο έτος καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις και ρίσκα. Χώρια απ’ το ότι δεν έχει περιθώρια αποτυχίας έρχονται να προστεθούν και κάποια οικογενειακά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει.  Νομίζω ότι η ταινία ξεφεύγει απ’ τα όρια της απλής αναπαράστασης μέρους της Αμερικανικής ιστορίας και αποκτά μια μοναδική διαχρονικότητα όσον αφορά τις αξίες και τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Το σενάριο είναι καλογραμμένο και παρόλο που η πλοκή εκτυλίσσεται σε διάστημα μερικών μόνο μηνών η ταινία πετυχαίνει να γίνει επικού χαρακτήρα και να αποκτήσει μια άγρια ομορφιά μέσω της συνολικής υψηλού επιπέδου δουλειάς που γίνεται. Οι έντονοι συναισθηματικοί διάλογοι και συζητήσεις συνοδευόμενοι από τις κατάλληλες ερμηνείες ήταν το σήμα κατατεθέν της ταινίας και ήθελες δεν ήθελες σε έβαζαν μέσα στο γενικό κλίμα κρισιμότητας του θέματος που αναλύει η ταινία. Επίσης υπήρχαν αρκετές σκηνές που σου προκαλούσαν σπάνια συγκίνηση. Ο “Lincoln” του Spielberg θα σε κάνει από τη μια να κλάψεις και από την άλλη να αισθανθείς τυχερός για το θέαμα υψηλού επιπέδου που βλέπεις. Όπως και να το κάνεις η ταινία θα σε γοητεύσει γιατί τέτοιο αριστούργημα είχε καιρό να βγάλει και ο Spielberg αλλά και ο κινηματογράφος γενικότερα.

Η μουσική είναι του τεράστιου John Williams και βοηθάει στην δημιουργία της γενικής εικόνας του “Lincoln”. Ακόμη οι μεταμορφώσεις των ηθοποιών στους χαρακτήρες της εποχής είναι απόλυτα επιτυχημένες και ως προς τα makeup κτλ αλλά και ως προς την ενδυμασία. Φυσικά σε μια τόσο μεγάλη παραγωγή με τον Spielberg στο τιμόνι δεν θα μπορούσες να περιμένεις και αλλιώς.

Μόλις πέφτουν τα credits του τέλους νιώθεις μια ευχαρίστηση και καταλαβαίνεις ότι είδες μια από τις πιο καλοφτιαγμένες και ολοκληρωμένες ταινίες. Νομίζω πως η ταινία καταφέρνει να περάσει και κάτι άλλο στον θεατή. Τον κάνει να καταλάβει μέσω της διαφορετικότητας των εποχών (της σύγχρονης και των μέσων του 19ου αιώνα στην προκειμένη περίπτωση) πόσο μεγάλη υπήρξε η εξέλιξη της ανθρωπότητας και πόσο ενέπνευσαν αυτή την εξέλιξη οι δημοκρατικοί θεσμοί. Προωθεί επίσης τις αξίες του Lincoln ως προσωπικότητα που είναι σε μεγάλο βαθμό ίδιες με τις αντίστοιχες της δημοκρατίας, τη  βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ταινία “Lincoln” λοιπόν είναι αναμφισβήτητα μία από τις καλύτερες της χρονιάς (αν όχι η καλύτερη) και είναι απ’ αυτές που θα αποτελέσουν σταθμό στην ιστορία του κινηματογράφου. Τέτοιες ταινίες έχουν μεγάλη δύναμη ως προς την ευαισθητοποίηση του κοινού και δύσκολα ξεχνιούνται. Προτείνω λοιπόν στον κύριο Spielberg να πάει στην απονομή των Oscar με ένα μεγάλο σάκο γιατί τα αγαλματίδια θα ‘ναι πολλά για να τα πάρει με τα χέρια.

9/10

Reviewer: NoisePollution

Επεξ/σία από NoisePollution
Δημοσ.

Lincoln (2012)

10/10

Ε, αυτό δεν το περίμενα! Χωρίς να θέλω να πω κατι για την ταινια, μιας και δεν την εχω δει, πρεπει με καποιο τροπο οι "πολυ καλες ταινιες" να ξεχωριζουν απο τα "αριστουργήματα" και σαφως δεν γινεται την Lincoln (πολυ καλη ταινια) να την βαλεις στο ιδιο ραφι με τον Νονο (αριστούργημα). Απλα και μονο γι αυτον τον λογο για μενα θα επρεπε να της βαλεις 9.5/10

Δημοσ.

Ε, αυτό δεν το περίμενα! Χωρίς να θέλω να πω κατι για την ταινια, μιας και δεν την εχω δει, πρεπει με καποιο τροπο οι "πολυ καλες ταινιες" να ξεχωριζουν απο τα "αριστουργήματα" και σαφως δεν γινεται την Lincoln (πολυ καλη ταινια) να την βαλεις στο ιδιο ραφι με τον Νονο (αριστούργημα). Απλα και μονο γι αυτον τον λογο για μενα θα επρεπε να της βαλεις 9.5/10

Με οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία στον πρώτο ρόλο δεν θα έπαιρνε δεκάρι. Αλλά όταν δεις την ταινία θα καταλάβεις ότι ο Daniel Day-Lewis είναι ο Marlon Brando του 2012 και σε συνδυασμό με όλες τις υπόλοιπες ερμηνείες (Tommy Lee Jones, Sally Field, David Strathairn κτλ) η ταινία από πολύ καλή πού νόμιζα ότι θα ήταν πριν τη δω έγινα αριστούργημα αφού την είδα.

Δημοσ.

Με οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία στον πρώτο ρόλο δεν θα έπαιρνε δεκάρι. Αλλά όταν δεις την ταινία θα καταλάβεις ότι ο Daniel Day-Lewis είναι ο Marlon Brando του 2012 και σε συνδυασμό με όλες τις υπόλοιπες ερμηνείες (Tommy Lee Jones, Sally Field, David Strathairn κτλ) η ταινία από πολύ καλή πού νόμιζα ότι θα ήταν πριν τη δω έγινα αριστούργημα αφού την είδα.

Δηλαδη πιστευεις οτι ειναι ακομα καλυτερη και απο το "Βορειοι και Νοτιοι"; (λεω επειδη γενικα μου αρεσει εκεινη η εποχη και τους βορ. και νοτ. την μινι σειρα 85' τους αγαπησα) Εαν ναι τοτε πρεπει να την δω ASAP

Δημοσ.

Γνώμη μου: Πολύ πολύ καλές ερμηνείες από όλους. Εξαιρετικοί διάλογοι. Αλλά πριν την ξεκινήσει κανείς θα πρέπει να ξέρει ότι ακολουθούν 2ώρες απανωτών συνεχόμενων μεγάλων διαλόγων. Τίποτα παραπέρα. Καλό θα είναι να ξέρει και τα γεγονότα της εποχής για να μπει στο κλίμα.

Δημοσ.

Δηλαδη πιστευεις οτι ειναι ακομα καλυτερη και απο το "Βορειοι και Νοτιοι"; (λεω επειδη γενικα μου αρεσει εκεινη η εποχη και τους βορ. και νοτ. την μινι σειρα 85' τους αγαπησα) Εαν ναι τοτε πρεπει να την δω ASAP

Η ταινία δεν επικεντρώνεται ΚΑΘΟΛΟΥ στο action τμήμα του civil war. Προς το τέλος μόνο μερικές συζητήσεις με τον Ulysses Grant και ένα απλό πλάνο του Robert E. Lee (όχι του αμαξιού των Dukes οbviously αλλά του στρατάρχη των νοτίων :P)

Η μόνη της σχέση με το North & South είναι ότι και τα δυο διαδραματίζονται τον καιρό του εμφυλίου. Από εκεί και πέρα καμία σχέση ως περιεχόμενο.

Δημοσ.

Η ταινία δεν επικεντρώνεται ΚΑΘΟΛΟΥ στο action τμήμα του civil war. Προς το τέλος μόνο μερικές συζητήσεις με τον Ulysses Grant και ένα απλό πλάνο του Robert E. Lee (όχι του αμαξιού των Dukes οbviously αλλά του στρατάρχη των νοτίων :P)

Η μόνη της σχέση με το North & South είναι ότι και τα δυο διαδραματίζονται τον καιρό του εμφυλίου. Από εκεί και πέρα καμία σχέση ως περιεχόμενο.

Α, άρα είναι πιο πολιτικο-κοινωνική ταινια, ε; Πω ρε γμτ και το εψηνα για North & South...Τέσπα θα την δω κι ετσι!

Δημοσ.

Α, άρα είναι πιο πολιτικο-κοινωνική ταινια, ε;

Ναι.....αν περιμένεις Gettysburg και Antietam ατύχησες :P

Ένα after battle πλάνο έχει η ταινία, ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ που να αφορά συγκρούσεις.

Δημοσ.

Ναι.....αν περιμένεις Gettysburg και Antietam ατύχησες :P

Ένα after battle πλάνο έχει η ταινία, ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ που να αφορά συγκρούσεις.

Κρίμα.... Τεσπα, αν και αυτό κατα την άποψή μου χαντακώνει την ταινια θα την δω!

Δημοσ.

Απ' τη στιγμή που πρώτος ρόλος είναι ο Lincoln ο πρόεδρος και είναι στο 80% των σκηνών είναι φυσιολογικό να μην είναι πολεμική ταινία. Επικεντρώνεται καθαρά στην πολιτική του Lincoln ως προς την κατάργηση της δουλείας και την χειραφέτηση της μαύρης φυλής. Αυτό που με ξάφνιασε ήταν ότι μου άρεσε πολύ περισσότερο απ'ότι περίμενα δεδομένου ότι πρόκειται για μια ταινία εθνικόαμερικανικού περιεχομένου.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αναμφισβητητα προκειται για κορυφαια ταινια της χρονιας και υποψηφια για πολλα οσκαρ (δεν την εχω δει ακομα διοτι δεν μπορω να βλεπω αθλια εικονα).Ο Daniel Day-Lewis ειναι απο τους ηθοποιους που αποτελουν τον ορισμο του επαγγελματος καθως μας εχει χαρισει συγκλονιστικες ερμηνειες.

Δεν ειμαι σιγουρος ομως πως  μιλαμε για αριστουργημα του παγκοσμιου κινηματογραφου,   για αυτο δεν θα της εβαζα ποτε 10αρι ,φυσικα ολο αυτο ειναι υποκειμενικο  το θεμα της βαθμολογιας(εκτος αν εισαι ο DOP που χρησιμοποιει ειδικο αλγοριθμο) .Ολα τα παραπανω τα λεω με καθε επιφυλαξη καθως δεν την εχω δει ακομα.

Επεξ/σία από Fotis13

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...