Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Εύχομαι καλή χρονιά.

λοιπόν σε λίγες μέρες θα έχω στα χέρια μου έναν OCZ 60GB

αφού ο Raptor πεθανε.

Επίσης έχω έναν WD Caviar Blue 1TB

Με την ευκαιρία θέλω να δοκιμάσω Gentoo (ή Slackware)

με στόχο ένα απλό και stable σύστημα που θα κάνω την δουλεία 

μου.

Με προβληματίζει λίγο πως θα φτιάξω τα partitions.

Χρειάζομαι σίγουρα ξεχωριστό /usr/local

Σκέφτομαι στο SSD να έχω μόνο τα /boot /

αν και έχω διαβάσει ότι ένα partition είναι το

βέλτιστο.

Τι μπορώ να κάνω mount στην Ram;

Το σύστημα αποτελείτε απο ενα 4πηρινο i5 + 8Gb Ram.

Ήθελα να ρωτήσω επίσης σχετικά με stability του Gentoo.

Δημοσ.

Ένα ξεχωριστό partition το /home και τέλος. Για την περίπτωση δηλαδή που θελήσεις να κάνεις re-install το Gentoo χωρίς να χάσεις τα προσωπικά σου αρχεία. Το /boot δεν υπάρχει λόγος να πάει σε ξεχωριστό partition, όπως και κανένα άλλο directory.

Επίσης, με 8 GB RAM δε βάζεις καν SWAP partition —όχι ότι σε SSD θα έβαζες— και απενεργοποιείς και τα πάντα σχετικά με εικονική μνήμη.

Δημοσ.

οποιοδήποτε σε gentoo

http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-541460-start-0.html

http://en.gentoo-wiki.com/wiki/Portage_TMPDIR_on_tmpfs

για τον δίσκο 

http://www.insomnia.gr/topic/460292-οδηγοσ-διαμόρφωση-και-βελτίωση-επιδόσεων-ssd/

home στον ssd και τα xdg-user-dirs (documents,pictures,video,music κτλ) symlink σε μηχανικό δίσκο

Δημοσ.

Χρόνια πολλά και καλή χρόνια σε όλους.

αν και έχω διαβάσει ότι ένα partition είναι το

βέλτιστο.

Τι μπορώ να κάνω mount στην Ram;

Το σύστημα αποτελείτε απο ενα 4πηρινο i5 + 8Gb Ram.

Ήθελα να ρωτήσω επίσης σχετικά με stability του Gentoo.

Τα έχω διαβάσει και εγώ αυτά με τα partitions, δεν έχω δει κάτι επίσημο βέβαια. Εγώ υποχρεωτικά έχω 2 partitions (uefi + root) και δεν πάει άσχημα. Αν θα μπορούσε να πάει πιο γρήγορα δεν το ξερω βέβαια.

Αν κάνεις partitions να προσέξεις να είναι aligned. Το parted κάνει τέτοιους ελέγχους.

Το filesystem έχει σημασία στον ssd. Τα ext4 και btrfs υποστιρίζουν ssd δίσκους. Το δεύτερο είναι ταχύτερο, είναι επίσης και highly experimental. Αρκετοί εδώ μέσα το χρησιμοποιούμε, αλλά όχι για το /home.

Στο gentoo ίσως να θες swap, ειδικά για να κάνεις compile τα libreoffice/gnome/etc. Αν βάλεις Arch τότε δεν θες swap με σιγουριά :-)

Το stability του Gentoo τώρα... Θεωρώ ότι όλες οι διανομές είναι stable αν δεν τις πειράζεις, rock-stable αν αφιερώσεις λίγο χρόνο μαζί τους.

Αν θες να είσαι updated τότε υπάρχει πιθανότητα να σπάσεις κάτι. Το gentoo είναι rolling, με ότι σημαίνει αυτό.

Υπάρχει πάντα το clonezilla και το script του tritona πάντως, αν σκοπεύεις να κάνεις emerge world ή πως το λέει τώρα ποια το Gentoo.

Σε άσχετο με τον SSD θέμα: δεν ξέρα αν θα πήγαινα προς gentoo/slack. Είναι distros-κολωσοί, αλλά θεωρώ ότι πέρασε η εποχή τους. Αυτό όμως είναι μια άλλη κουβέντα, αν θες ευχαρίστως να την κάνουμε, σίγουρα θα λάβεις πολλές απόψεις εδώ μέσα σχετικά με το θέμα distro.

Δημοσ.

Ναι η αλήθεια είναι ο,τι το σκέφτομαι ακόμα. Arch είχα απο το 2009 μέχρι το καλοκαίρι κυρίως με KDΕ.

Όταν μπήκε το kde 4.9 είχα κάποια απρόβλεπτα logout και κατέληξα στο xfce.

Το καλοκαίρι γύρισα στη πρώτη διανομή μου το fedora με xfce αλλά η αλήθεια είναι ότι μου έχει λείψει το KISS.

Με αφορμή που χάλασε ο δίσκος είπα να πάω πάλι σε κάτι ποιο lightweight.

Tο Arch θα το ήθελα λίγο πιο συντηρητικό στις εκδόσεις των πακέτων (πιο stable πακέτα) αλλίως δεν είχα

κάποιο ιδιαίτερο παράπονο και το AUR πολύ καλό.

Αντίστοιχα του AUR υπάρχει το slackbuilds για Slackware και παρουσιάζει ενδιαφέρων  καθώς

συμπληρώνεις τα λίγα επίσημα πακέτα.

Τι εννοείς οτι πέρασε η εποχή τους; Για την μη εμφανή διαφορά στις αποδόσεις;

Σίγουρα θέλω την άποψη σας καθώς ακόμα δεν έχω καταλήξει, απλά πάντα ήθελα να δοκιμάσω το gentoo. Επίσης

τέτοιες συζητήσεις μόνο καλό κάνουν.

Δημοσ.

Αν κάνεις partitions να προσέξεις να είναι aligned. Το parted κάνει τέτοιους ελέγχους.

Sorry που κανω hijack στο θεμα, αλλα ηθελα να ρωτησω... τι πειραζει αν δεν ειναι aligned?

Εχω ενα partition στο δισκο μου που δεν ειναι aligned...

Το οτι "πρεπει να ειναι aligned" αφορα μονο τους SSD ή και τους μηχανικους?

Αν μπορεις, ριξε μια ξηγα. :-)

align.png

ΥΓ: Μην με ρωτησετε γιατι εχω φτιαξει swap 4GB, ειναι για καθαρα ψυχολογικους λογους... :-D

Δημοσ.

οι δίσκοι γενικά πρέπει να είναι aligned απλά τώρα με τους ssd που κυνηγάμε επιδόσεις το κάνει περισσότερος κόσμος

στην ταχύτητα του read βοηθάει

Δημοσ.

Sorry που κανω hijack στο θεμα, αλλα ηθελα να ρωτησω... τι πειραζει αν δεν ειναι aligned?

Εχω ενα partition στο δισκο μου που δεν ειναι aligned...

Το οτι "πρεπει να ειναι aligned" αφορα μονο τους SSD ή και τους μηχανικους?

Αν μπορεις, ριξε μια ξηγα. :-)

align.png

ΥΓ: Μην με ρωτησετε γιατι εχω φτιαξει swap 4GB, ειναι για καθαρα ψυχολογικους λογους... :-D

εγω θα σε ρωταγα γιατι εχεις 200γιγα boot/root :) πανω απο 10γιγα δεν θα γεμισει...δηλαδη αν το εβαζες 50-80γιγα θα σουν καλυμενος.

Και εδω ψυχολογικοι λογοι ? :)

@kesmarag

Για το slack δεν εχω αποψη γιατι τελευταια φορα που το χρησιμοποιησα ηταν πριν 15 χρονια περιπου και θεωρω οτι εχει αλλαξει απο τοτε :)

Το gentoo προσπαθησα να το περασω 2-3 φορες .Και λεω προσπαθησα γιατι απο ενα σημειο και μετα το παρατουσα γιατι θεωρουσα οτι δεν αξιζει ο κοπος (κατ'εμε) εν ετει 2012 (πλεον 2013) να τρωμε τον χρονο μας για compiles.

Δηλαδη αφου την παλεψεις στα πρωταρχικα compiles , που μερικα θα παρουν ΩΡΕΣΣΣ , κατι libreoffice/gnome/kde/mozilla κλπ μεγαλα πακετα, μετα πρεπει να χεις ενα terminal ανοιχτο επι μονιμου βασεως να τραβαει compiles οταν θα χει updates.

Με οτι αυτο συνεπαγεται σε καταναλωση πορων.

Και ολα αυτα γιατι ?Για να ναι το λειτουργικο optimized για το hardware μας?Ημαρτον δηλ , ολοι εχουμε ψιλοτουμπανακια πισια...ακομα και πισια 5ετιας τραβανε μια χαρα....τι optimized και μαλακιες...

Θες να δεις τι γινεται "under the hood".Ε πετα πανω κανα arch και στηστα ολα με το χερι.2-3 φορες αν το κανεις εχεις δει τι γινεται και δεν χρειαζεται να λιωνεις στα compiles.

Τα χω πει χιλιαδες φορες....το λειτουργικο πρεπει να ειναι λειτουργικο...να εγκαθισταται και να δουλευει απροσκοπτα αμεσα.Οχι να θελει ρυθμισεις επι μερες.Το λινουξ καποια στιγμη πρεπει να γινει ευχρηστο...οχι βεβαια να φτασουμε και στο αλλο ακρο (=ubuntu) που εχει γινει πιο αυτοματοποιημενο και απο τα windows.

Πρεπει να κρατηθει μια μεση οδος..ευχρηστια + customizibility (μπορει και να ειναι δικια μου λεξη αυτη :) )

Τεσπα..πολλες διανομες ειναι αξιολογες , χωρις ουτε να γινονται τελειως αυτοματες και χωρις να φτανουν και στο αλλο ακρο....ολα ειναι θεμα γουστου πια...

• Like 1
Δημοσ.

εγω θα σε ρωταγα γιατι εχεις 200γιγα boot/root :) πανω απο 10γιγα δεν θα γεμισει...δηλαδη αν το εβαζες 50-80γιγα θα σουν καλυμενος.

Αυτο ειναι υπερβολη, το ξερω, και καποια στιγμη θελω να το κατεβασω στα 102.400ΜΒ... :-)

Δημοσ.

Αυτο ειναι υπερβολη, το ξερω, και καποια στιγμη θελω να το κατεβασω στα 102.400ΜΒ... :-)

ε ναι και γω εκει το χω , στα 100γιγα (για ψυχολογικους λογους προφανως :) ) ....

ελα πλακωστο στα shrink , extend..τραβα το απο δω και απο κει..και καντο ανθρωπινο :)

Δημοσ.

@kesmarag

Για το slack δεν εχω αποψη γιατι τελευταια φορα που το χρησιμοποιησα ηταν πριν 15 χρονια περιπου και θεωρω οτι εχει αλλαξει απο τοτε :)

Το gentoo προσπαθησα να το περασω 2-3 φορες .Και λεω προσπαθησα γιατι απο ενα σημειο και μετα το παρατουσα γιατι θεωρουσα οτι δεν αξιζει ο κοπος (κατ'εμε) εν ετει 2012 (πλεον 2013) να τρωμε τον χρονο μας για compiles.

Δηλαδη αφου την παλεψεις στα πρωταρχικα compiles , που μερικα θα παρουν ΩΡΕΣΣΣ , κατι libreoffice/gnome/kde/mozilla κλπ μεγαλα πακετα, μετα πρεπει να χεις ενα terminal ανοιχτο επι μονιμου βασεως να τραβαει compiles οταν θα χει updates.

Με οτι αυτο συνεπαγεται σε καταναλωση πορων.

Και ολα αυτα γιατι ?Για να ναι το λειτουργικο optimized για το hardware μας?Ημαρτον δηλ , ολοι εχουμε ψιλοτουμπανακια πισια...ακομα και πισια 5ετιας τραβανε μια χαρα....τι optimized και μαλακιες...

Θες να δεις τι γινεται "under the hood".Ε πετα πανω κανα arch και στηστα ολα με το χερι.2-3 φορες αν το κανεις εχεις δει τι γινεται και δεν χρειαζεται να λιωνεις στα compiles.

Τα χω πει χιλιαδες φορες....το λειτουργικο πρεπει να ειναι λειτουργικο...να εγκαθισταται και να δουλευει απροσκοπτα αμεσα.Οχι να θελει ρυθμισεις επι μερες.Το λινουξ καποια στιγμη πρεπει να γινει ευχρηστο...οχι βεβαια να φτασουμε και στο αλλο ακρο (=ubuntu) που εχει γινει πιο αυτοματοποιημενο και απο τα windows.

Πρεπει να κρατηθει μια μεση οδος..ευχρηστια + customizibility (μπορει και να ειναι δικια μου λεξη αυτη :) )

Τεσπα..πολλες διανομες ειναι αξιολογες , χωρις ουτε να γινονται τελειως αυτοματες και χωρις να φτανουν και στο αλλο ακρο....ολα ειναι θεμα γουστου πια...

Με προβλημάτισες λιγάκι, με βλέπω να κάνω την μεγάλη επιστροφή στο Arch. Έχω 2-3 μέρες μέχρι να έρθει ο δίσκος να αλλάζω γνώμες ;) Πάντως το μόνο σίγουρο είναι η επιστροφή στο KDE...

Αλήθεια κανείς μς γνώμη για Slack ή Debian testing ?

Δημοσ.

Για οποιον εχει ζησει το "bleeding edge" του arch..και την πληθωρα των πακετων...μετα τον ξενιζει το debian stable.

Μην κοροιδευομαστε , καλο και αγιο το debian αλλα αν θες να χεις τα τελευταια πακετα καθως και μεγαλη γκαμα , πας arch.

Το καλο με το debian ειναι οτι 99% των προγραμματων που κυκλοφορουν , θαναι σε .deb οποτε εισαι ψιλοκαλυμενος...αλλα και παλι...

Ασε παλι που το αισθημα της αλλαγης..θα την νοιωθεις...λιγες φορες τον χρονο ;)

Δημοσ.

ειπαμε ρε συ όχι και stable

το testing είναι μια χαρά σταθερό και με αρκετά καινούρια πακέτα

sid που έχω τώρα πάντως από άποψη σταθερότητας δεν έχω αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα ακόμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Βάλε μία διανομή με binary πακέτα να κάνεις τη δουλειά σου. Το gentoo και εγώ μια φορά το προσπάθησα (2007) και μετά από 3 μέρες compile, πάνω που κόντευα να βγω σε γραφικό... βαρέθηκα! Πέρασα Arch, σε 2-3 ώρες είχα γραφικό (λόγω download έπαιρνε τόσο, τώρα παίρνει πιο λίγο, τότε κατέβαζα με 1000άρα γραμμή) και ήμουνα cool.

Οποιος θέλει να παει πραγματικά under the hood, στήνει ένα Linux from scratch σε virtualbox, να το δουλεύει όποτε έχει κέφι και τελειώνει η υπόθεση.

Τώρα μεταξύ debian testing και arch, εγώ νομίζω ότι ουσιαστικές διαφορές δεν υπάρχουν. Στο arch εγώ εκτιμώ κυρίως το AUR και το πόσο εύκολο είναι να κάνω καινούρια πακέτα.

Επεξ/σία από pmav99

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...