ninos30 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2013 Καταρχάς Καλή χρονιά σε όλους με υγεία και ευτυχία Στο προκείμενο τώρα, αφού λέμε όλοι το κοντό και το μακρύ μας, ας πω κι εγώ τα δικά μου. (παρεμπιπτόντως μια χαρά Laptop είναι τα Fujitsu γιατί αρκετοί έχουν ξεφύγει με τους χαρακτηρισμούς...) Εγώ θα ξεχωρίσω δύο πράγματα για τα καινούρια Windows: α) Από τεχνολογικής άποψης και αρτιότητα στον σχεδιασμό του κώδικα, είναι σαφέστατα ένα κλικ παραπάνω από τα 7αρια. Πήραν μια καλή συνταγή και την κάναν καλύτερη. Οπότε ας μην επηρεάζονται κάποιοι από την διαφορά στο UI και τα παίρνει όλα η μπάλα. Και μην ξεχνάμε πως τρέχουμε μόλις τον 2ο μήνα της επίσημης κυκλοφορίας τους β) Το δεύτερο είναι η εμπειρία χρήσης του λειτουργικού, που αν θέλετε αυτό έχει και την μεγαλύτερη σημασία αφού είναι το μόνο με το οποίο έρχεται σε επαφή ο χρήστης, όπερ και ονομάζεται U(ser) I(nterface). Στο metro (modern για την ακρίβεια στα PC) ποιοι εναντιώνονται? Οι Power-Users (στην πλειοψηφία τους), που θέλουν με τα λιγότερα δυνατά clicks να επιτύχουν ακόμα και τις ποιο advanced-λειτουργίες, και οι απλοί-παλιοί χρήστες που είχαν μάθει έναν μπούσουλα για το πως θα εκτελούν τα 5-10 πράγματα που χρησιμοποιούσαν, και τώρα πρέπει να αναθεωρήσουν από την αρχή. Αυτή όμως είναι μόνο η μια πλευρά του νομίσματος. Γιατί αν κοιτάξουμε από την άλλη όπου βρίσκονται όλοι οι νέοι-απλοί users (που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία σε σχέση με τους Power), είναι πολύ σίγουρο ότι θα "εγκλιματιστούν" στο νέο περιβάλλον πολύ πιο γρήγορα και εύκολα απ' ότι στο παλιό. Και αυτό είναι που θέλουν οι εταιρίες, οι οποίες αποτελούν και τον πυρήνα του πελατολογίου. Χρήστες που να μπορούν να χειρίζονται το συντομότερο δυνατό, ικανοποιητικά ένα PC. Θα πάρω λοιπόν και προσωπική θέση και θα πω ότι κι εγώ ανήκω σε αυτούς που δεν "γουστάρουν" τον νέο τρόπο διαχείρισης των "παραθύρων". Όχι φυσικά γιατί δεν είναι σταθερά ή γρήγορα αφού αυτό το ξεκαθάρισα. Είναι 3-4 πραγματάκια που μου την σπάνε και με κάνουν να μην τα θέλω, γιατί έρχονται ενάντια στις... πεποιθήσεις μου (?). Το όλο πράγμα μου θυμίζει ότι η M$ προσπαθεί εξαναγκαστικά να προωθήσει τα mobile/tablets της, παρά να δώσει ένα καινούριο λειτουργικό στον κόσμο. Όπου και να κάνω κλικ στο νέο λειτουργικό, έρχομαι αντιμέτωπος με άδεια παράθυρα όπου με "προτρέπουν" ασυνείδητα να κάνω εγκατάσταση (ή να αγοράσω) "άχρηστα" προγράμματα. Ναι σαν αυτά που βάζουμε συνέχεια στα κινητά μας κι ανάθεμα αν τα έχουμε χρησιμοποιήσει δυο φορές το καθένα. Σαν να κάνουμε διαγωνισμό ποιος έχει τις περισσότερες άχρηστες εφαρμογές... Εγώ θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα να λέει στους φίλους/πελάτες: "Όσα λιγότερα προγράμματα βάλεις στο PC σου τόσο το καλύτερο. Κι ότι δεν χρειάζεσαι, σβήσιμο. Γιατί αλλιώς θα σέρνεται!". Ότι παθαίνουν και τα κινητά μας δηλαδή. Ε, εδώ το λειτουργικό μου φωνάζει το αντίθετο! Και όχι το RetroUI (στο οποίο αναφέρεται ο φίλος Panos) δεν μπορεί να αντικαταστήσει το παλιό UI. Το λένε και οι ίδιοι, ότι τους περιορίζει το ίδιο το λειτουργικό. Αποτελεί βέβαια μια ενδιάμεση λύση. Και θα κλείσω με το περιβόητο AERO το οποίο για μένα αποτελεί την απόδειξη του ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ που έγραψα παραπάνω. Έρευνες το έχουν υποδείξει ως το υπεύθυνο για την μεγάλη επιτυχία των Windows7 (και αυτό που τραβούσε τα βλέμματα στα Vista)*. Οι χρήστες είχαν κάτι επιτέλους να το συγκρίνουν με τα OSX από αισθητικής πλευράς, και ήταν αυτό που τους τράβηξε από την σταθερότητα των XP. Το οποίο για όσους δεν γνωρίζουν, υπήρχε κανονικά μέχρι την RC και κόπηκε την τελευταία στιγμή στην retail. Πιστεύω, πως θέλουν να ξενερώσουν και αυτούς τους τελευταίους χρήστες που θα "προσπαθήσουν" να δουλέψουν τα 8αρια από το Desktop, αφού τους γυρνάνε 10 χρόνια πίσω στην αισθητική των WinXP. Ακόμα και η επίσημη θέση της MS για το θέμα είναι τουλάχιστον χαζή: "Για να βελτιωθεί η αυτονομία των Laptops/Tablets, αφού τα Aero κατανάλωναν περισσότερα resources". Παιδιά, το AERO απενεργοποιείται ότι ώρα θέλει κάποιος στα 7αρια... Αυτός είμαι όμως εγώ, ως έναν advanced-power user. Επαναλαμβάνω ότι η γνώμη μου είναι ότι για έναν αδαή είναι πιο εύκολο να τα συνηθίσει. Γιαυτό και θα επικρατήσουν * Και αυτά που σας λέω από πρώτο χέρι, αφού η αδερφή κολλητού ήταν η υπεύθυνη προώθησης των 7 στην Ελληνική αγορά. Αυτά προ κρίσης, γιατί την πήρε πρέφα νωρίς και εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται στα κεντρικά του Billy στο Seattle Y.Γ. Sorry για το μεγάλο Pοst αλλά ήθελα καιρό να τα γράψω στα διάφορα Threads που ανοίγονταν . Δυστυχώς βρήκα τώρα την όρεξη 1
Redshift Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2013 aero glass διαφανεια υπαρχει και στα 8,απλα το desktop ui ειναι πιο λιτο και πιο καλαισθητο για μενα
basilis5 Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2013 της fujitsu θα επρεπε να της φταιει η αθλια ποιοτητα των προιοντων της και οι εγκεφαλοι πισω απο συνεργασιες με siemens κι οχι τα windows. ειδικα οταν αυτα τους εκαναν ολους μαγκες.
DjDamon Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2013 Τα 8αρια είναι μια επανάσταση που στοχεύει στην ενοποίηση της εμπειρίας χρήσης σε όλες τις συσκευές (smartphone,tablet,pc). Το αν αρέσουν η δεν αρέσουν σε κάποιον είναι καθαρά θέμα υποκειμενικό,μήπως το android και τα mac έχουν λυμένα όλα τους τα προβλήματα; το ζήτημα είναι πως για να βγει ένας ceo μιας τεράστιας εταιρείας και να κάνει τέτοιες δηλώσεις που ουσιαστικά υπονομεύουν το ίδιο του το προϊόν,κάτι τρέχει απο πίσω,δεν γίνονται ούτε αυθόρμητα,ούτε τυχαία. Sent from my Windows Phone 8X by HTC Φίλε μου έχω Mac και εδώ και χρόνια είναι ενωμένα με iPhone, iPad .. με κοινόχρηστες εφαρμογές κτλ.. Λίγο αργά ξύπνησε η MS. Εγώ απλά θα σου πώ πως έχω Win7 ακόμη για το Office. Όταν μάθω λίγο καλύτερα το pages, numbers στο Mac και απο το Libre Office στα Linux θα εξαφανιστώ απο τα Win7.
ektor7 Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2013 Φίλε μου έχω Mac και εδώ και χρόνια είναι ενωμένα με iPhone, iPad .. με κοινόχρηστες εφαρμογές κτλ.. Λίγο αργά ξύπνησε η MS. Εγώ απλά θα σου πώ πως έχω Win7 ακόμη για το Office. Όταν μάθω λίγο καλύτερα το pages, numbers στο Mac και απο το Libre Office στα Linux θα εξαφανιστώ απο τα Win7. Αυτη τη στιγμη περιπου,20 000 κοινα apps τρεχουν στο windows pc,windows taplet και windows phone! Ποσα κοινα apps,ειπαμε οτι τρεχουν σε ios και osx??? 1
CosmosKGR Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2013 Εγώ θα κάνω δύο υποθέσεις εργασίας: 1η: Σχετικά με το νέο Start (ή Metro UI)...Συνθήκη: Άντε κι ας υποθέσουμε ότι, η Microsoft, έβγαζε μεν τα 8άρια της αλλά, από την αρχή, ΔΕΝ περιείχε το νέο Start - Metro UI ως "υποχρεωτικά" εγκαταστήσιμο. Το έδινε ωστόσο σε 2ο χρόνο δωρεάν είτε μέσα στο DVD είτε κατεβάζοντάς το.Ερώτηση: Τι ποσοστό χρηστών θεωρεί κανείς ότι ΔΕΝ θα έτρεχαν σχεδόν αμέσως να το εγκαταστήσει ΚΑΙ αυτό;;;Δηλαδή, πόσοι χρήστες των νέων 8, δεν θα ήθελαν σχεδόν αμέσως και το Start - Metro UI;;;Προσωπική μου υποθετική απάντηση: Λιγότερο από το 2%! 2η: Σχετικά με την απουσία του "κλασικού" Start Button... Συνθήκη: Καλώς - κακώς, αποφάσισαν να εισάγουν στην ζωή μας, την νέα προσέγγιση του Start - Metro UI και μάλιστα σαν άμεσο υποκατάστατο του "κλασικού" Start Button. Το έκαναν αυτό δε, με σκεπτικό να μπορούν να σταθούν ευκολότερα, στον προφανή ανταγωνισμό που αναπτύσσεται σε καταιγιστικούς ρυθμούς εκεί έξω, στη σχετική αγορά, γύρω από ένα σκασμό υλοποιήσεις με οθόνες αφής (από κινητά έως ακίνητα). Ερώτηση: Ποιο θα ήταν το νόημα να άφηναν να λειτουργεί ταυτόχρονα και η "παλιομοδίτικη" και σαφώς πιο δύσχρηστη σε αφή προσέγγιση του "κλασικού" Start Button;;; Δηλαδή πόσο ευκολότερο θα ήταν, τόσο στην υλοποίηση όσο και στην αντίληψη των χρηστών, μια πλήρους αντιστοίχισης δύο παράλληλων απεικονίσεων του ίδιου πράγματος;;; Και το τονίζω! Μιλώ για την πλήρη αντιστοίχηση περιεχομένων μεταξύ "κλασικού" Start Button και Start - Metro UI και όχι αυτό που έχουν κάνει οι διάφοροι "τρίτοι" με τις πρόχειρες υλοποιήσεις τους τύπου Start Button. Προσωπική μου υποθετική απάντηση: Θα έπεφτε το γέλιο της αρκούδας σε πάνω από το 60% των χρηστών και φυσικά τότε θα ήταν πραγματικά για κλάματα η όλη προσπάθεια! Μην βιάζεστε μερικοί να κρίνετε με αυτό που σας προκύπτει από μια 1η προσέγγιση στο καθετί! Όπως έχω ξαναπεί, εταιρίες σαν την Microsoft έχουν κάνει πολύ περισσότερες μελέτες από όσες μπορούμε να φανταστούμε οι περισσότεροι εδώ μέσα πριν κυκλοφορήσουν ένα τους προϊόν... 1
pigeon Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2013 Δυο κουβέντες: Πρώτο, είναι αστείο να λέμε οτι δεν υπάρχει θέμα/πρόβλημα/ενόχληση με το metroUI. Από τις πρώτες beta εκδόσεις είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν δεκάδες προγράμματα που παρακαμπτουν το metroUI και να φέρνουν το start menu. Αλλωστε under the hood δεν άλλαξαν τα startmenu shortcuts και ο τρόπος αποθήκευσής τους απλώς αφαίρεσαν το κουμπί για να εκβιάσουν την αποκλειστική χρήση του metroUI. Κρατάω τη λέξη "εκβιάσουν" γιατί ουσιαστικά οραματίζονται την οριστική κατάργηση του κλασικού desktop UI. Γράφτηκε το κουτσομπολιό, ψιθυρίστηκε η φήμη, το είπανε απ'εξώ, το διαβάσαμε σε συνεντεύξεις, συζητήθηκε στα fora, μόνο εμείς αρνούμαστε να το δεχτούμε. Προσωπικά στα 8άρια το μόνο που με χαλάει είναι αυτός ο εκβιασμός, κατά τα άλλα είναι καλοδεχούμενα και με πολλές τεχνικές καινοτομίες. Προς το παρόν -και λόγω μέτριου εξοπλισμού και άρρωστου Αργύρη- έχω προσπεράσει και θα περιμένω τα Βlue. Δεύτερον, η fujitsu έχει ακόμα τη δυνατότητα να πουλήσει τα (μέτρια προς καλά) notebook της αρκεί να αφαιρέσει την άδεια και το κόστος των win8 από πάνω, άντε και ένα -10% για ψυχολογική αβάντα. Και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη δε γίνεται! :/
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα