gusy25o4 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2012 γεια σας έχω ένα laptop turbo x εκτος εγγύησης στο οποιο είχε χαλάσει ο φορτιστής και μου δώσανε από το πλαίσιο ένα άλλο ξαφνικά σήμερα που το άνοιξα συνδεδεμένο με τον φορτιστή άνοιξε στιγμιαία και άρχισε να βγαίνει καπνός μετά έκλεισε και το ξανάνοιξα αυτήν την φορα χωρίς τον φορτιστη άρχισε ξανά και εκεί έχασε τα τελευταία σημάδια ζωής ... άνοιξα το laptop δεν διαπίστωσα καμένο πουθενά στην μητρική τι μπορεί να είναι ; να σημειώσω ότι το βύσμα του φορτιστεί μερικές φορες ήτανε πολύ ζεστό
babylonx Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2012 Ζεστό βύσμα σημαίνει κακή επαφή στο βύσμα. Επειδή από το καλώδιο της τροφοδοσίας του λάπτοπ περνάνε σχετικά πολλά αμπέρ (από 3 έως 7 είναι συνηθισμένες τιμές) οι επαφές πρέπει να έχουν καλές επαφές. Διαφορετικά ζεσταίνονται σε βαθμό που μπορεί να λιώσουν τα πλαστικά και να καταστραφούν τα βύσματα. Δε ξέρω τι ακριβώς έχει πάθει το λάπτοπ σου όμως το πρόβλημα ξεκινάει από τη μάρκα του... Από που βγήκε ο καπνός; Ηταν από εκεί κοντά που συνδέεις το φορτιστή; Ο φορτιστής έχει λαμπάκι; Αν ναι, όταν τον συνδέεις στο λάπτοπ παραμένει αναμμένο το λαμπάκι του φορτιστή ή σβήνει;
gusy25o4 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2012 Ζεστό βύσμα σημαίνει κακή επαφή στο βύσμα. Επειδή από το καλώδιο της τροφοδοσίας του λάπτοπ περνάνε σχετικά πολλά αμπέρ (από 3 έως 7 είναι συνηθισμένες τιμές) οι επαφές πρέπει να έχουν καλές επαφές. Διαφορετικά ζεσταίνονται σε βαθμό που μπορεί να λιώσουν τα πλαστικά και να καταστραφούν τα βύσματα. Δε ξέρω τι ακριβώς έχει πάθει το λάπτοπ σου όμως το πρόβλημα ξεκινάει από τη μάρκα του... Από που βγήκε ο καπνός; Ηταν από εκεί κοντά που συνδέεις το φορτιστή; Ο φορτιστής έχει λαμπάκι; Αν ναι, όταν τον συνδέεις στο λάπτοπ παραμένει αναμμένο το λαμπάκι του φορτιστή ή σβήνει; λοιπόν επειδή ήμουνα στα σκοτάδια δεν είδα περίπου από που βγήκε ο καπνός το θεωρώ λίγο απίθανο να βγήκε από την υποδοχή τροφοδοσίας αλλα " μυρίζοντας " σου δίνη την αίσθηση ότι βγήκε από το κενό του ανεμιστήρα από εκτενέστερες έρευνες δεν μου φάνηκε ούτε κάνα mobo καμένο μπορεί να είναι κάνα ολοκληρωμένο αν είμαι τυχερός αν δεν είμαι ούτε εγώ ξέρω τι είναι
babylonx Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2012 Δε μιλάω καθαρά για την υποδοχή. Απλά συνηθίζεται κοντά στην υποδοχή να υπάρχουν ασφάλεια και κάποια mosfet ισχύος τα οποία είναι σχετικά εύκολο να βρεθούν και να αντικατασταθούν αν κάηκε κάποιο από αυτά. Αλλιώς ψάχνεις για ψύλλους στα άχυρα. Δες πολύ προσεκτικά (αφού μπορείς να ψάξεις τη μητρική) για κάτι μικρά τσιπ με 8 ποδαράκια (4 από κάθε πλευρά) κοντά στην περιοχή του βύσματος της τροφοδοσίας αλλά και του κονέκτορα της μπαταρίας (όχι αποκλειστικά εκεί όμως) και ψάξε μήπως κάποιο έχει πάνω μια μικρή τρυπούλα, εξογκοματάκι ή και γενικά να μην είναι εντελώς λεία η επιφάνειά του. Δεν είναι ανάγκη να φαίνεται σαν να έχει γίνει πυρηνική καταστροφή η περιοχή. Τα mosfet τα καταλαβαίνεις εύκολα από τον τρόπο που είναι συνδεμένα στη μητρική: από την μία πλευρά 4 μαζί και από την άλλη 3 μαζί και ένα μόνο του. Δες και την παρακάτω φώτο: Εδώ το mosfet Q16 είναι καμμένο, έχει 4 κοινά από την πάνω πλευρά, τα 3 αριστερά κάτω είναι επίσης κοινά και το κάτω δεξιά μόνο του. Το άλλο τσιπ Q17 στα αριστερά είναι επίσης mosfet αλλά είναι γυρισμένο ανάποδα (4 κοινά κάτω, 3+1 πάνω) και είναι καλό. Στην εικόνα μπορείς να εντοπίσεις ένα σωρό ακόμη τέτοια mosfet. Ψάξε και στη δική σου μητρική για τέτοια και δες αν κάποιο έχει τιναχτεί. Δες και τα άλλα τσιπ προσεκτικά ένα ένα. Δεν είναι απαραίτητο να είναι mosfet. Απλά επειδή έβγαλε καπνούς το πιο σίγουρο είναι ότι το εξάρτημα που την άρπαξε θα φαίνεται. Επίσης δες αν είναι οκ η ασφάλεια (εδώ φαίνεται μια ασφάλεια τέρμα δεξια και γράφει IF10A). Αν βρεις τέτοιο άσπρο εξάρτημα (μάλλον κοντά στο βύσμα τροφοδοσίας) μέτρησέ το με ένα πολύμετρο για συνέχεια.
Roger Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 29 Δεκεμβρίου 2012 Αντε και βρηκε το mosfet που καηκε,πως θα δει τι τυπος ειναι αφου πολυ συχνα απο την καρβουνιλα δεν φαινεται τιποτα?Το διπλανο του δεν ειναι απαραιτητο να ειναι το ιδιο για να παρει στοιχεια απο αυτο.Αντε και βρηκε και τον τυπο του mosfet,που θα βρει τετοιο mosfet στο Ελλαντα? Μονο απο παλιο καμμενο λαπτοπ που και παλι θα πρεπει να τα ψαξεις ολα να βρεις αντιστοιχο. Αλλα στην τελικη,βρηκες και αντιστοιχο,πως θα το κολλησει που τα ποδαρακια ειναι σαν τριχιες?Χρειαζεται μεγαλη επιδεξιοτητα και εμπειρια να αποκολληθει και ξανακολληθει τετοιου ειδους mosfet . Και φυσικα,καταλληλα εργαλεια
akmakas Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2013 Κανε φίλε ένα κόπο και μέτρησε το τροφοδοτικό σου αν βγάζει σωστή τάση και πως την βγάζει.Μάθε αμπέρ και αν τα δίνει σωστά..Αν το τροφοδοτικό έχει πρόβλημα και στο έκαψε τότε θα πρέπει να δεις πότε στο έδωσαν (αν τώρα πρόσφατα) ώστε να πατήσεις και να πεις ότι έγινε από το τροφοδοτικό...Θα κάνεις μανούρα μεγάλη εκεί..
gusy25o4 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2013 δεν ξέρω παιδιά θα το αποφασίσω αύριο σίγουρα μονο το επόμενο laptop δεν θα είναι acer γιατί έφριξα με αυτά που λέγονται περί service δεν ξέρω παιδιά θα το αποφασίσω αύριο σίγουρα μονο το επόμενο laptop δεν θα είναι acer γιατί έφριξα με αυτά που λέγονται περί service φτούσου σε άλλο μου θέμα το έβαλα τελικά όπως και το υποψιαζόμουνα είχε πρόβλημα ένα chip 120+ το ανταλλακτικό mobo και 60 η επισκευή τους χαιρέτησα και αποφάσισα ότι δεν αξίζει να πληρώσω πάνω από ένα δεύτερο τις αξιας του σε service
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα