Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σήμερα, κάθε κάτοχος ιστοσελίδας περιμένει ότι ο κώδικας HTML και CSS της ιστοσελίδας του είναι χωρίς σφάλματα και ισχύει. Για το σκοπό αυτό, ο κώδικας της ιστοσελίδα τους θα πρέπει να ελέγχεται με βάση μία υπηρεσία επικύρωσης HTML και CSS (html validators) . Αν σφάλματα αναφέρονται, κατά την διάρκεια αυτού του ελέγχου, αυτά στη συνέχεια θα πρέπει να διορθωθούν. Εάν δεν υπάρχουν σφάλματα που εμφανίζονται κατά τον έλεγχο της HTML και CSS σας ενθαρρύνουν για να εμφανίσετε τα εικονίδια ή τους συνδέσμους στην ιστοσελίδα δηλώνοντας ότι ο HTML και CSS κώδικας είναι έγκυρος. Αυτά τα εικονίδια/links μπορούν να κλικάρονται και η σελίδα θα πρέπει να επικυρωθεί αμέσως καθώς τα αποτελέσματα θα εμφανίζονται σε πραγματικό χρόνο.

Τίποτα δεν φαίνεται να εξασφαλίζει έναν πελάτη περισσότερο απο μια ιστοσελίδα της οποίας η HTML και ο CSS κώδικα επικυρώνεται σωστά κάθε φορά που ελέγχεται. Αυτό βοηθά επίσης να χτιστεί η καλή φήμη της κωδικοποίησης που χρησιμοποιείτε από τους προγραμματιστές ανάπτυξης του δικτυακού τόπου. Μια κατάσταση επιτυχίας τόσο για τον πελάτη όσο και για τον παροχέα υπηρεσιών. Έχοντας μή έγκυρο HTML και CSS κώδικα σε μια ιστοσελίδα δεν σημαίνει ότι η ιστοσελίδα δεν θα εμφανίζεται σωστά σε ένα πρόγραμμα περιήγησης διαδικτύου (πχ Chrome,Mozilla κτλ..), υπάρχει η ισχυρή πιθανότητα όμως ότι η ιστοσελίδα δεν θα φαίνεται ακριβώς το ίδιο σε πολλαπλές πλατφόρμες (Windows,Mac) και προγράμματα περιήγησης.

Για παράδειγμα, επισκέπτες ενός site χρησιμοποιώντας Firefox μπορεί να δούν μια διαφορετική σε εμφάνιση σελίδα σε σχέση με εκείνων που χρησιμοποιούν Chrome. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το Mac της Apple και τον Safari browser μπορούν να δούν την ιστοσελίδα με διαφορετικό τρόπο σε σύγκριση με εκείνους που βλέπουν την ιστοσελίδα χρησιμοποιώντας Firefox και Chrome στα Windows. Ακόμα χειρότερα σε ότι αφορά τον IE . Ως εκ τούτου, διασφαλίζοντας ότι η HTML και ο CSS κώδικας επικυρώνετε σωστά εξασφαλίζει ότι μια ιστοσελίδα διατηρεί μια συνεπή εμφάνιση και αίσθηση σε πολλά προγράμματα περιήγησης (browsers). To να δημιουργούμε έγκυρο HTML και CSS κώδικα όχι μόνο διδάσκει καλές πρακτικές κωδικοποίησης, αλλά επιπλέον δείχνει ένα μεγάλο βαθμό επαγγελματισμού στην κωδικοποίηση.

Υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι πόροι στο διαδίκτυο για την επικύρωση HTML και CSS κώδικα. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές δωρεάν Online εφαρμογές έτσι ώστε να μπορείτε να αποφασίσετε ποια είναι καλύτερη για σας.

W3C Markup Validation Service (http://validator.w3.org/)

Η W3C Markup Validation Υπηρεσία ελέγχει την εγκυρότητα της σήμανσης HTML, XHTML, SMIL, MathML, και άλλα έγγραφα Ιστού. Απλά εισάγετε το URL της ιστοσελίδας στο πλαίσιο κειμένου που ονομάζεται Διεύθυνση, και κάντε κλικ στην επιλογή Έλεγχος.

Εναλλακτικά, μπορείτε να ανεβάσετε ένα HTML/CSS αρχείο στο validator, άμεσα ή εισάγετε ένα μπλοκ HTML/CSS κώδικα για τη δοκιμή, απλά χρησιμοποιήστε την κατάλληλη καρτέλα στο πάνω μέρος της οθόνης, όπως φαίνεται στη διπλανή εικόνα.


Mozilla FireFox
Αυτό είναι ένα addon του Mozilla FireFox που δημιουργήθηκε από τη http://chrispederick.com/work/web-developer/

Αυτό παρέχει μια γραμμή εργαλείων στο Firefox που επιτρέπει την επικύρωση της κάθε ιστοσελίδας που εμφανίζεται σε αυτόν.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το addon της γραμμής εργαλείων μπορείτε να το κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε μέσα από τον Firefox χρησιμοποιώντας τα Εργαλεία -> Addons.


Εισάγετε τη διεύθυνση URL της ιστοσελίδας που θέλετε να ελέγξετε στη γραμμή διευθύνσεων. Πλοηγηθείτε στην ιστοσελίδα με το συνήθη τρόπο. Μόλις η σελίδα εμφανίζεται στο browser, κάντε κλικ στο Εργαλεία -> Επικύρωση HTML, όπως φαίνεται στη διπλανή εικόνα....

http://www.gveronis.net/html-validators/

Επεξ/σία από leventakas
  • Like 1
Δημοσ.

Δε μου αρέσει να εκφράζομαι αρνητικά όταν βλέπω πράγματα με τα οποία γενικά συμφωνώ, αλλά:

  1. Είναι εντάξει το να παίρνεις σελίδα από π.χ. το blog σου και να την κάνεις copy paste εδώ αυτούσια;
  2. Η ίδια η σελίδα από την οποία προέρχεται αυτό το κείμενο δεν περνάει validation, κάτι που είναι κατ' ελάχιστον ειρωνικό.
  3. Όποιος ξέρει απο web development ξέρει επίσης ότι το validation δεν έχει καμία μα καμία απολύτως καμία όμως με τίποτα λέμε σχέση με το αν θα εμφανίζεται η σελίδα με συνεπή τρόπο σε διαφορετικούς user agents. Το κείμενο λέει σαφέστατα το αντίθετο, που είναι εντελώς λάθος (φυσικά χωρίς να βάλουμε καν στη συζήτηση διαφορές στην υποστήριξη CSS standards γιατί τότε φέξε μου και γλύστρησα).

Τουλάχιστον η πρώτη πρόταση "Σήμερα, κάθε πελάτης περιμένει..." με έκανε και γέλασα.

Δημοσ.

@defacer και στο παρελθον εχεις εκφραστει αρνητικα με αρκετα πραγματα που εχω δημοσιευσει οχι μονο εγω αλλα και πολυ ποιο 'εμπειροι' συμφορουμιοστες εδω. Το μονο που θα σχολιασω επι της ουσιας και οχι για να εχω κατι να πω ειναι για το 3. φυσικα και το development εχει να κανει και με αυτο το σημαντικο κομματι. Φυσικα εσυ που ξερεις απο web development δεν εχει τυχει ποτε να γραψεις κωδικα που δεν εμφανιζεται το ιδιο σε ενα browser και διαφορετικα στον αλλο. Επειδη ομως σε εμενα εχει τυχει πολλες φορες και εχω το θαρρος να παραδεκτο τα λαθη μου δινω καποιες συμβουλες για οποιους εχουν τα ωτα να ακουσουν και να μην την πατησουν σαν εμενα. Χαιρομαι που γελας αυτο δειχνει οτι εισαι χαρουμενο ατομο σε αντιθεση με τους υπολοιπους που θυμωνουν,απογοητευονται και θλιβονται απο τα λαθη τους αλλα εν τελη με κοπο και προσπαθεια ξαναγυριζουν στα ποδια τους και γινονται καλυτεροι σε αυτο που αγαπανε να κανουν και να ζουν απο αυτο..

Καλη χρονια να εχεις , οπως και ολοι οι συμφορουμιστες εδω στο insomnia

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το ξέρω πως ο τρόπος μου δεν είναι αυτό που θα μου κάνει φίλους, αλλά σε παρακαλώ δες την ουσία αυτών που γράφω.

 

Δε σχολίασες το 2. Γιατί; Δεν πιστεύεις ότι έχει σημασία; Φυσικά το αν αυτό που λες (στην προκειμένη εσύ αλλά και γενικότερα) είναι σωστό ή όχι δεν επηρρεάζεται από το αν το εφαρμόζεις και εσύ προσωπικά ή όχι, και επίσης μπορεί κάποια φορά να τύχει να σου ξεφύγει κάτι εκεί που κανονικά είσαι πάντα άψογος.

 

Παρόλα αυτά όμως: αν κάποιος, άγνωστος σε σένα, έρθει να σου μιλήσει για τα πλεονεκτήματα της ατομικής καθαριότητας, πώς θα σου φαινόταν να έβλεπες ότι έχει βρώμικα νύχια; Εμένα θα μου κακοφαινόταν και θα το σχολίαζα, όπως και έκανα. Μπορεί να μη συμφωνείς με την αντίδραση αυτή ή με τον τρόπο που έγινε, ελπίζω όμως να αναγνωρίζεις ότι υπάρχει μέσα σ' αυτή κάτι περισσότερο από την προσωπική μου παραξενιά ή όπως αλλιώς μπορεί να το πεις. Εμένα θα μου ήταν αδιανότητο να πατήσω "post" στο κείμενο που έγραψες παραπάνω χωρίς να έχω περάσει τη σελίδα από validator.

 

Τώρα όσον αφορά το 3. Βεβαίως και έχω γράψει πολλές φορές κώδικα που δεν εμφανίζεται το ίδιο σε όλους τους browsers, και όταν λέω "όλους" δεν εννοώ IE 7 αλλά π.χ. τις τελευταίες εκδόσεις του FF και του Chrome. Και δεν μιλάω για τα καραμπινάτα rendering bugs του IE6, τα οποία είμαι αρκετά αρχαίος για να θυμάμαι με τα ονόματά τους. Μιλάω για πράγματα πολύ ψιλά τα οποία πολλοί δε θα καθόταν να τα ψειρίσουν (αμυδρά θυμάμαι π.χ. το πως συμπεριφέρεται το background-color και το background-image σε <optgroup> αλλά μπορεί και να κάνω λάθος). Δεν έχει να κάνει ούτε με γνώσεις ούτε με λάθη. Καταλαβαίνεις όμως ότι επίσης δεν έχει να κάνει και με το αν είναι valid το markup σου ή όχι. Έχει να κάνει με το ότι καλώς ή κακώς υπάρχουν (πολλές!) "σκοτεινές γωνίες" των CSS που δεν είναι implemented με τον ίδιο τρόπο, ή και καθόλου, από τους διαφορετικούς browsers.

 

Επίσης, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου το μη validation δε σημαίνει απολύτως τίποτα. Για παράδειγμα, σε HTML 4.01 δεν επιτρέπεται να βάλεις block element μέσα σε <A>, όμως όπως σίγουρα ξέρεις όλοι οι browsers θα εμφανίσουν αυτό μια χαρά και με συνέπεια.

 

Συμπερασματικά δηλαδή, αυτά τα πράγματα που έγραψες παραπάνω ναι μεν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν ανταποκρίνονται ακριβώς στην πραγματικότητα. Έχουν -- πως να το πω -- μια αφέλεια την οποία είμαι σε θέση να διακρίνω και γι' αυτό μου χτύπησε άσχημα.

 

Εν πάσει περιπτώσει ζητώ συγγνώμη για το ύφος, στράβωσα γιατί μου φάνηκε σαν μια κίνηση αυτοπροβολής η οποία μάλιστα δεν είναι και 100% σωστή για τους λόγους που ενδεικτικά ανέφερα παραπάνω, και η απάντηση έδειξε αρκετά διαφορετική απ' ότι την είχα στο μυαλό μου (δυστυχώς εγγενές πρόβλημα στην online επικοινωνία γενικότερα). Αυτά όμως δεν είναι δικαιολογία για να έχουμε στραβώματα εν μέσω εορτών, οπότε σε παρακαλώ κράτα απο μένα τη συγγνώμη και αν πιστεύεις ότι αυτά που λέω έχουν κάποια αξία στον πυρήνα τους αντιμετώπισέ τα ως πληροφορία και όχι ως ψόγο.

 

Καλές γιορτές!

 

PS: Αν έχεις πελάτες στην Ελλάδα που όχι μόνο ξέρουν τι είναι validation αλλά το ζητάνε κιόλας, μην είσαι παρτάκιας!  ;)

Επεξ/σία από defacer

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...