aneurysm Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2012 Είχα υποσχεθεί μέσα στις γιορτές να ανεβάσω έναν οδηγό για το πώς να κραταμε σε φόρμα το σύστημα μας για τους λιγότερο έμπειρους χρήστες. Κάθε πρόταση για προσθήκη δεκτή. Disclaimer: Αυτοί είναι οι τρόποι με τους οποίους εγώ προσπαθώ να έχω τον υπολογιστή μου συντηρημένο. Είναι διαδικασίες που ακολουθώ για να κάνουν την ζωή μου έυκολη και σε καθημερινή χρήση και σε περίπτωση που κάτι πάει στραβα. Ξεκινάμε. Καταρχήν ο κύριος εχθρός ενος υπολογιστή ειναι η βρωμιά. Μα καλά ρε ανευρισμα, θα μου πείτε. Τι σχεση έχει η βρωμια με την καλή λειτουργία? Και η απάντηση αφ' ενός είναι η ρήση "η καθαριότητα ειναι μισή αρχοντιά", και αφ' εταίρου η βρωμιά, με την μορφή της σκόνης, μπορει να επηρεάσει τα υποσυστήματα μέσα στο κουτί, μπλοκάροντας τις ψήκτρες τους και εμποδίζοντας την απαγωγή τις θερμότητας. Ετσι οδηγεί σε αύξηση των θερμοκρασιών των επιμέρους υποσυστημάτων του υπολογιστή δημιουργώντας μικροκολλήματα οταν χειριζόμαστε το καμάρι μας, μέχρι και ανεπανόρθωτη βλάβη σε αυτο. Ο κανόνας που ακολουθώ ειναι γενικό ξεσκόνισμα του υπολογιστή με στεγνό μαλακό πινέλο εκτός σπιτιού, γιατι τα σπρεύ αερα ειναι ακριβά, και ο βενζινάς της γειτονιάς μπορεί να μην εχει υδατοπαγίδα στην παροχή του αέρα και κάποιο σταγονίδιο να μας κάψει όλο το σύστημα. Μια φορά το τρίμηνο για μενα αρκεί, αλλά αυτό το προσαρμόζουμε ανάλογα με το κουτί μας, τον χωρο μας και το πόση σκόνη εισέρχεται στο κουτί απο τους ανεμιστήρες μας αν αυτοί δεν έχουν φίλτρα. Σε αυτό το σημείο να απευθυνθώ σε πιο αρχάριους χρήστες και να τονίσω οτι το κουτάκι μας ΠΡΕΠΕΙ να είναι εφοδιασμένο με ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2 ανεμιστήρες. Εναν μπροστά που να φερνει φρέσκο αεράκι και έναν πίσω που να απάγει τον ζεστό αέρα εκτός του κουτιου. Το σημειώνω γιατί υπάρχουν αρκετοι ημιμαθείς που προτείνουν σε άλλους ημιμαθείς κουτιά που δεν εχουν προβλεψη για τοποθέτηση ανεμιστήρα μπροστά, και μεσα σε αυτές τις θερμάστρες μπαίνει ακριβό υλικό με μεγάλες απαιτήσεις σε ψύξη και ειναι κρίμα γιατι συναντουν προβλήματα που λύνονται με την αγορά ενός ανεμιστήρα και όχι με την αγορά μιας ακόμα πιο καλής ψήκτρας απο την ήδη υπάρχουσα που σε αρκετες περιπτώσεις δεν είναι και η εργοστασιακή. Επιπρόσθετα, σαν αρχή εχω οτι σε κάθε 3 ξεσκονίσματα αντικαθιστώ την θερμοαγώγιμη πάστα σε κάρτα γραφικών και επεξεργαστή. Δίνει την σιγουριά στον χρήστη οτι το υλικό του χαίρει άκρας υγείας και είναι ετοιμοπόλεμο για τις καθημερινές μας εργασίες είτε είναι απαιτητικό gaming, είτε απλό browsing στο ιντερνετΣ. Όσον αφορά το λογισμικό τωρα. Ειναι προτιμόμενο στο δίσκο μας να έχουμε σε διαφορετικό διαμέρισμα του δίσκου μας ή σε διαφορετικό δίσκο (τον πιο γρήγορο) το λειτουργικό σύστημα και τα προγράμματα και σε άλλο διαμέρισμα ή στον δευτερο (πιό αργό) τα αρχεία μας, οποια και αν ειναι αυτά. Για παράδειγμα, στον υπολογιστή μου στον C: έχω μόνο το λειτουργικό μου και τα προγράμματα, και στον D: εχω τις βιβλιοθήκες τις μουσικής μου, τις ταινίες, και τα υπόλοιπα αρχεία μου. Με τον τρόπο λειτουργεί πιο γρήγορα ο δίσκος μας και πιο ξεκούραστα, γιατι άλλο ειναι να ψάχνει ένα πραγμα αναμεσα σε χίλια και άλλο αναμεσα σε ενα εκατομμύριο, και άμα γίνει κάποια στραβή η συλλογή με τα ντοκυμανταίρ μας θα παραμείνει ανέπαφη. Επίσης πάντα προσέχουμε να εχουμε επαρκή διαθέσιμο ελευθερο χώρο στον δίσκο που έχουμε εγκαταστήσει το λειτουργικό μας, και δεν τον γεμιζουμε ποτε. Προσωπικά, επιλέγω να έχω τόσο ελευθερο χώρο όσο 2 φορές το μέγεθος της μνήμης RAM του υπολογιστή μου. Για παράδειγμα αν έχω 4 GB RAM, τοτε φροντίζω ο ελευθερος χώρος του δίσκου μου να ειναι τουλάχιστον 8 GB κ.ο.κ. Αν έχουμε Windows 7 kai δεν μας είναι κόπος πηγαίνουμε στο Εναρξη-->Όλα τα προγράμματα-->Βοηθήματα-->Εργαλεία συστήματος-->Εκκαθάριση δίσκου και επιλέγουμε την σαβούρα που θα φύγει απο το συστηματακι μας.. Ακόμα φροντίζουμε την ασφάλεια μας, πρώτον εγκαθιστώντας τις απαραίτητες ενημερώσεις (updates) του λειτουργικού μας που μπαλώνουν διαφορα κενά ασφαλείας, και δευτερον, εγκαθιστώντας ΜΙΑ απο τις πολλές διαθέσιμες εφαρμογές ανίχνευσης και αφαίρεσης κακόβουλου λογισμικού, τα γνωστά μας antivirus. Θωρακίζουμε τον υπολογιστή με αυτον το τρόπο και εγγυόμαστε οτι τα αρχεία μας ζούν ειρηνικά σε ένα ήσυχο περιβάλλον. Επιπρόσθετα δινουμε σημασια στο ΤΙ εγκαθιστουμε στον υπολογιστή μας. Αρκετα δωρεάν προγράμματα ερχονται πακέτο με άλλα όχι και τόσο αθώα προγράμματακια. Όλες αυτες οι μπάρες αναζήτησης και κάποια αλλά προγραμματα που έρχονται ακόμα και με τον διαδεδομένο Winamp, δεν ειναι σωστο να τα βλεπουμε με καλό ματι, δεν πρέπει να τα εγκαθιστουμε σε καμία περίπτωση αν δεν θέλουμε να παραπονιόμαστε οτι ο υπολογιστής μας έχει γίνει υπερβολικά αργός. Προσοχή λοιπόν, τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε να προέρχονται απο αξιόπιστες πηγές. Για παραδειγμα, εδω στο insomnia στην κατηγορία αρχεία, υπάρχουν προγράμματα για όλες σχεδόν τις ανάγκες μας, ελεγμένα και πιστοποιημένα απο τον Τσακ Νορρις και την παρέα του τους διαχειριστές και τους χρήστες του forum. Επίσης, φροντίζουμε ο δίσκος μας να είναι σε καλή κατάσταση. Αυτό σημαίνει οτι πρέπει να κάνουμε ανασυγκρότηση δίσκου για να αποφευγουμε τον κατακερματισμό των αρχείων που κάνουν πιο αργό το σύστημα μας. Καλό ειναι με προγράμματα όπως to Hard disk sentinel να ελέγχουμε την υγεία του σκληρού μας δίσκου, για να δούμε αν υπάρχουν bad sectors σε αυτόν, που σημαίνει οτι ο δίσκος μας θα αρχίσει να μας αφήνει σιγά σιγά χρόνους, οπότε θα πρέπει να κάνουμε BACKUP και να ψαξουμε για άλλον πρίν να ειναι αργά. Αυτά τα απλά για αρχή. Στην συνέχεια θα μάθουμε πως μπορούμε να κάνουμε τον υπολογιστή μας πιο γρήγορο στο bootάρισμα απενεργοποιόντας κάποια άχρηστα προγράμματα που φορτώνονται κατα την εκκίνηση και δεσμεύουν πολύτιμους πόσους απο το σύστημα μας. 13
lexmark Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2012 ΤΙ και ΠΩΣ εγκαθιστούν προγράμματα. Πάντα να διαβάζουν ΤΙ τους λέει το κάθε παράθυρο από μια εγκατάσταση πριν πατήσουν το "next". Και ότι δεν καταλαβαίνουν www.google.gr Τα ντοκυμανταίρ να υποθέσω είναι από το animal planet του discovery channel; Μια χαρά είναι ο οδηγός!
christs Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2012 Ευχαριστουμε πολυ για τον χρησιμο οδηγο, να σαι καλα! 2 ερωτησουλες απο μεριας μου, αν γινεται: 1."Αν έχουμε Windows 7 kai δεν μας είναι κόπος πηγαίνουμε στο Εναρξη-->Όλα τα προγράμματα-->Βοηθήματα-->Εργαλεία συστήματος-->Εκκαθάριση δίσκου και επιλέγουμε την σαβούρα που θα φύγει απο το συστηματακι μας.." Το συγκεκριμενο πραγμα, δεν επηρεαζει τα αρχεια μας στον εκαστοτε δισκο που το πραγματοποιουμε? Και αρα να το κανουμε οσο συχνα θελουμε? 2. Παρομοιως η ανασυγκροτηση δισκου, εχει κ αυτη καποιο αντικτυπο στα αρχεια μας? Και επισης καθε ποτε συνισταται! Ευχαριστω πολυ!
lexmark Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2012 Για το 1, άχρηστα αρχεία θα πετυχαίνεις συνήθως στο c: οπότε και εκεί έχει νόημα να το κάνεις. Δεν πειράζει προσωπικά αρχεία, αρχεία συστήματος και ρυθμίσεις του χρήστη. Για το 2, τα 7αρια έχουν, πλέον, πολύ καλό πρόγραμμα ανασυγκρότησης ενσωματωμένο και μάλιστα αυτόματα ρυθμισμένο για να κάνει ανασυγκρότηση μόνο του (δεν θυμάμαι κάθε πότε). Όταν ήμουν ακόμα στα 7, δεν το πείραζα καθόλου και άφηνα να κάνει τη δουλειά του στις default ρυθμίσεις (και ομολογουμένος έκανε καλή δουλειά σε σχέση με τους προκατόχους του). Άλλοι θα σου πουν να βάλεις κάποιο τρίτο πρόγραμμα για τις ανασυγκροτήσεις, εγώ δεν το χρειάστηκα ποτέ, οπότε εκεί θα πάω λίγο πιο πέρα και θα πω ότι είναι θέμα γούστου/σιγουριάς_από_συνήθεια (<-προσωπική άποψη). Και όχι δεν σου πειράζει και αυτό τα αρχεία (αν και καλό θα είναι να έχεις πάντα ένα backup)
makfil Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2012 Συγχαρητήρια για τη δουλειά που έκανες, προσφέροντας στο σύνολο. Πολλές από τις προτάσεις σου, τις εφαρμόζω από την αρχή (πριν από αρκετά χρόνια) που ξεκίνησα να ασχολούμαι με την τεχνολογία αυτή. Θέλω να προσθέσω μια συμβουλή ακόμη που θεωρώ απαραίτητη για την άνετη λειτουργία του υπολογιστή. Αναφέρομαι στην αφαίρεση των μη απαραίτητων εφαρμογών που ξεκινούν με το άνοιγμα του λειτουργικού, το φορτώνουν με άχρηστες διεργασίες που τρέχουν στο παρασκήνιο, με αποτέλεσμα να σέρνεται το σύστημα και να ψαχνόμαστε να βρούμε την αιτία. Η λύση είναι να πληκτρολογήσουμε msconfig στην μπάρα εντολών, να τρέξουμε το αντίστοιχο exe που θα εμφανιστεί και από τις καρτέλες που θα ανοίξουν να επιλέξουμε την "Startup". Στην καρτέλα αυτή εμφανίζονται όλες οι εφαρμογές που έχουν εγκασταθεί και είναι τσεκαρισμένες όσες τρέχουν με το άνοιγμα του λειτουργικού. Μπορούμε να ξετσεκάρουμε όσες εφαρμογές θεωρούμε ότι δεν χρειάζεται να τρέχουν από το ξεκίνημα. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με επανεκκίνηση του υπολογιστή και μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε φορά που εγκαθίσταται νέα εφαρμογή για να βεβαιωθούμε ότι δεν είναι τσεκαρισμένη.
aneurysm Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2012 Μέλος Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2012 Αυτά τα απλά για αρχή. Στην συνέχεια θα μάθουμε πως μπορούμε να κάνουμε τον υπολογιστή μας πιο γρήγορο στο bootάρισμα απενεργοποιόντας κάποια άχρηστα προγράμματα που φορτώνονται κατα την εκκίνηση και δεσμεύουν πολύτιμους πόσους απο το σύστημα μας. Φίλε μου Makfil, αυτο το ετοιμαζω αναλυτικά στο δευτερο μέρος... Αυριο θα είναι έτοιμο και αυτο.
makfil Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2012 Δημοσ. 28 Δεκεμβρίου 2012 Έχεις δίκιο, δεν διάβασα την τελευταία παράγραφο πριν γράψω το post.
Δεινόσαυρος Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2013 Εξαιρετικό και highlight τα ντοκιμαντέρ.... Βάλε bold και υπογραμμίσεις εκεί που κρίνεις εσύ και για να χτυπάει το μάτι αλλά και για να διαβάζεται πιο εύκολα! Κάνα δυο screenshots θα βοηθούσανε (και για 7 και για 8). +1 για στικυ!
aneurysm Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2013 Μέλος Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2013 Ευχαριστώ! Στα 7 και 8 επειδη δεν τα εχω αριθμίσει σε ποια αναφερεσαι?
kos1606 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 2 Ιανουαρίου 2013 Μία συμβουλή που προτείνω είναι να χρησιμοποιούμε όσο είναι δυνατόν (μακάρι να μπορούσε να γίνει με όλα,ακόμη και με παιχνίδια) portable εκδόσεις προγραμμάτων που δεν χρειάζονται εγκατάσταση ,ούτε μπλέκουν με το registry και ο υπολογιστής παραμένει καθαρότερος και ελαφρύτερος.Βέβαια αυτά υποτίθεται είναι σχεδιασμένα να μπαίνουν σε usb αλλά μπορούμε να αφιερώσουμε ένα χώρο και στο σκληρό δίσκο από όπου τα τρέχουμε το ίδιο γρήγορα σαν να ήταν εγκατεστημένα κανονικά.Θέλει μόνο προσοχή από που τα κατεβάζουμε αυτά τα προγράμματα γιατί μπορεί να τύχει να είναι σαν τα σπασμένα windows, να είναι trojans κτλ.Ένα site με αξιόπιστα είναι αυτό http://portableapps.com ,όπου προσωπικά χρησιμοποιώ τουλάχιστον 10 προγράμματα καθημερινά.Έχει και κανονικά αυτόματα updates και δικό του menu.
cris67 Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2013 Δημοσ. 3 Ιανουαρίου 2013 Μπραβο aneurysm.Πολυ καλος ο οδηγος που εγραψες.Κουραγιο για την επεκταση του οδηγου.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα